Skip to main content
23 Απριλίου 2019 19:51

AMF STC 44

4πλό transmodulator με υποστήριξη multi-stream και BISS

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
b50d7024a41549a68db2fba093636455 XL 48789258

Ένα νέο mini Headend της AMF Electronics κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο εντυπωσιάζει με τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτει. Πρόκειται για το STC 44, μια μονάδα 4πλού transmodulator DVB-S/S2/S2X σημάτων σε 4x DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τη λήψη multi-stream δορυφορικών συχνοτήτων και έχει ενσωματωμένο BISS, κάνοντας επαγγελματική διανομή…

Ένα νέο mini Headend της AMF Electronics κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο εντυπωσιάζει με τις προηγμένες δυνατότητες που διαθέτει. Πρόκειται για το STC 44, μια μονάδα 4πλού transmodulator DVB-S/S2/S2X σημάτων σε 4x DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τη λήψη multi-stream δορυφορικών συχνοτήτων και έχει ενσωματωμένο BISS, κάνοντας επαγγελματική διανομή τηλεοπτικών προγραμμάτων με σημαντικά αναβαθμισμένο περιεχόμενο. Παρέχει τεράστια ευελιξία στην ρύθμισή του, η οποία πραγματοποιείται πανεύκολα με χρήση ειδικού λογισμικού από υπολογιστή.

Το AMF STC 44 είναι ένα πανίσχυρο mini Headend που μπορεί να λαμβάνει έως τέσσερα ανεξάρτητα δορυφορικά σήματα, ακόμα και από multi-stream transponders, μετατρέποντάς τα στην έξοδο σε τέσσερα ρυθμιζόμενα multiplex επίγειων/καλωδιακών προγραμμάτων. Έχοντας μάλιστα ενσωματωμένη μονάδα BISS, μπορεί να αποδίδει και κρυπτογραφημένα προγράμματα, παρέχοντας μέσω της υπάρχουσας ομοαξονικής εγκατάστασης ποιοτική τηλεόραση σε ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα Airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ είναι ιδανική λύση για την τροφοδοσία τοπικών αναμεταδοτών.

Χαρακτηριστικά

Έχοντας εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή από σασί λευκού αλουμινίου, το AMF STC 44 έρχεται σε super-compact μέγεθος, με διαστάσεις 181x103x100 χιλιοστών και βάρος 1,6 κιλών. Οι πάνω και κάτω πλευρές του διαθέτουν οπές εξαερισμού που βοηθούν στην αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό του, ενώ το πίσω μέρος τους έχει ενσωματωμένα μεταλλικά στηρίγματα για τοποθέτηση σε Rack ή τοίχο. Η πρόσοψή του εξοπλίζεται με έξι συνολικά υποδοχές τύπου F, τέσσερις εισόδους A, B, C, D για σύνδεση δορυφορικών σημάτων, μια έξοδο επίγειου/καλωδιακού σήματος και μία είσοδο loop through που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη του σήματος εξόδου μιας άλλης μονάδας STC 44. Η κάτω πλευρά του διαθέτει θύρα Ethernet και υποδοχές σύνδεσης καλωδίου ρεύματος και USB τύπου B που αξιοποιούνται από τα παρεχόμενα καλώδια τροφοδοσίας και USB της συσκευασίας. Έχει ενσωματωμένο τροφοδοτικό που μπορεί να λαμβάνει μεγάλου εύρους τάση, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα σε περιοχές όπου παρατηρούνται διακυμάνσεις της τάσης, όπως για παράδειγμα στα νησιά. Δεν έχει εσωτερικούς ανεμιστήρες, καθώς διαθέτει fanless κατασκευή για πραγματικά αθόρυβη λειτουργία και ελαχιστοποίηση των βλαβών.

Το AMF STC 44 έχει τέσσερα ενσωματωμένα DVB-S/S2/S2X tuners που μπορούν να λαμβάνουν στις εισόδους τους σήματα από ανεξάρτητους δορυφορικούς transponders, ενώ έχουν δυνατότητα να διαχειρίζονται και multi stream συχνότητες. Αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C mux γειτονικών συχνοτήτων (DVB-T: VHF 170-230MHz / UHF 470-862MHz, DVB-C: 50-862MHz), τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 39 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, ενώ το RF σήμα εξόδου έχει υψηλή στάθμη που φτάνει πάνω από τα 95dBμV και MER που ξεπερνάει τα 35dB σε DVB-T και τα 41dB σε DVB-C. Διαθέτει το σημαντικό για τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας πλεονέκτημα να δέχεται χειροκίνητη εισαγωγή κλειδιών BISS, ώστε να μπορεί να αποκωδικοποιεί και κρυπτογραφημένα δορυφορικά κανάλια, όπως τα ελληνικά της DIGEA από τον Eutelsat 3E, αλλά και της ΕΡΤ από τον Hellas Sat 39E, χωρίς την ανάγκη προσθήκης εξωτερικής μονάδας CAM. Υποστηρίζει τεχνολογία pool που παρέχει πλήρη ευελιξία στη δημιουργία των mux εξόδου, καθώς ο εγκαταστάτης μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε πρόγραμμα από οποιαδήποτε από τις 4 εισόδους και να το αντιστοιχίσει σε οποιοδήποτε από τα 4xDVB-T/C κανάλια εξόδου. Υποστηρίζει επίσης λειτουργία Watchdog, για εξασφάλιση σταθερότητας και επαναφορά από τυχόν σφάλματα. Η μονάδα προγραμματίζεται πανεύκολα μέσω της θύρας Ethernet, ή μέσω της θύρας USB-Β από windows υπολογιστή, με τη χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού DTVIface που παρέχει η AMF Electronics.

Σύνδεση στο STC 44

Εκτελώντας το DTVIface από windows υπολογιστή εμφανίζεται η κεντρική κάρτα του μενού, με κάθετη στήλη στο αριστερό μέρος της από εικονίδια επιλογών USB σύνδεσης, Ethernet σύνδεσης, επανεκκίνησης, φόρτωσης έτοιμων ρυθμίσεων, αποθήκευσης ρυθμίσεων, αλλαγής τύπου εξόδου DVB-T/DVB-C και δημιουργίας .html αρχείου με τις τρέχουσες ρυθμίσεις του Headend. Ο προγραμματισμός και ο έλεγχος της μονάδας μπορούν να πραγματοποιούνται είτε μέσω USB, είτε μέσω Ethernet σύνδεσης. Για να είναι όμως εφικτή η Ethernet (τοπικά, ή μέσω internet) σύνδεση, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τις IP ρυθμίσεις της μονάδας. Έχοντας συνδεδεμένο το παρεχόμενο USB καλώδιο, πατάμε το εικονίδιο USB σύνδεσης και στην κάρτα που ανοίγει εισάγουμε την IP που επιθυμούμε σύμφωνα με το τοπικό μας δίκτυο, ενώ σημειώνουμε κάπου την MAC address γιατί θα την χρειαστούμε αργότερα (υπάρχει σε αυτοκόλλητο πάνω στην κάθε συσκευή). Στη συνέχεια αποσυνδέουμε το καλώδιο USB και πατάμε το εικονίδιο web (Ethernet σύνδεσης). Στη νέα κάρτα που ανοίγει πατάμε το + για να προσθέσουμε (αντίστοιχα με το – αφαιρούμε) το Headend μέσα στη λίστα, εισάγοντας το ID που αποτελείται από τα 8 τελευταία ψηφία της MAC address και την IP που ορίσαμε στην προηγούμενη κάρτα, ενώ μπορούμε να δώσουμε και nickname της μονάδας. Παρόλα αυτά, το headend υποστηρίζει DHCP και παίρνει αυτόματα διεύθυνση IP, για όσους είναι προχωρημένοι χρήστες. Εφόσον το Headend είναι συνδεδεμένο στο τοπικό μας δίκτυο τα στοιχεία του μέσα στη λίστα γίνονται μπλε, ενώ επιλέγοντας τη γραμμή τους και το εικονίδιο σύνδεσης (δίπλα από τα πλήκτρα ±) αποκτούμε πρόσβαση στη μονάδα μέσω του τοπικού μας δικτύου, ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε τις εισόδους και εξόδους της. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται και απομακρυσμένα μέσω internet, εφόσον ο εγκαταστάτης πατήσει το εικονίδιο web και εισάγει στην κάρτα που θα εμφανιστεί τα Software ID και Key που έχει προμηθεύσει η εταιρία, καθώς και τη server address tesla.mdware.org, πόρτα 6666. Στην εισαγωγή των στοιχείων του Headend μέσα στη λίστα θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον και το μοναδικό κλειδί του, ώστε στη συνέχεια όλα τα πεδία να αποκτήσουν πράσινο χρώμα, γεγονός που θα αποδεικνύει τη σύνδεση της μονάδας στο internet.

Ρυθμίσεις

Η κάρτα ρυθμίσεων περιλαμβάνει στο αριστερό της μέρος το πεδίο εισόδων και στο δεξί το πεδίο εξόδων. Καθεμιά από τις A, B, C, D εισόδους διαθέτει πεδία εισαγωγής τιμών συχνότητας και S.R. (Symbol Rate), καθώς και επιλογές Switch για σύνδεση σε DiSEqC 1.0 ή πολυδιακόπτη και Polarity για πολικότητα σήματος (V ή H). Διαθέσιμη είναι επίσης η επιλογή PLS (ROOT, GOLD, COMBO) για multi stream συχνότητες που περιλαμβάνει το πεδίο εισαγωγής της σχετικής τιμής τους, καθώς και αυτό του SSID (ID Stream). Για κάθε συχνότητα που εισάγουμε εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κάρτας η λίστα των διαθέσιμων καναλιών, ενώ από τη στήλη MODULATION επιλέγουμε την έξοδο στην οποία θέλουμε να αποδώσουμε το καθένα από αυτά, κάτι που αντικατοπτρίζεται από το αντίστοιχο πράσινο +. Κάθε εικονίδιο κλειστού λουκέτου υποδεικνύει την ύπαρξη κρυπτογραφημένου καναλιού, στο οποίο πατάμε με διπλό κλικ για να εμφανιστεί ο πίνακας εισαγωγής κλειδιού BISS. Μετά την εισαγωγή του κατάλληλου BISS στα πεδία Even και Odd το κλειδί εμφανίζεται πλέον σπασμένο και το κανάλι αποδίδεται πλέον στην έξοδο σαν ελεύθερο. Στο πεδίο των εξόδων μπορούμε να αλλάξουμε το LCN (EACEM, ITC, NORDIC, AUSTRALIA), να δώσουμε όνομα δικτύου, να ορίσουμε την συχνότητα της πρώτης εξόδου, να επιλέξουμε τύπο διαμόρφωσης (QPSK, QAM16, QAM 64), να ορίσουμε τιμές Bandwidth (7-8MHz), F.E.C. (1/2 έως 7/8), Guard Interval (1/4 έως 1/32) και εξασθένισης της στάθμης του σήματος έως 20dB.

Για τις ανάγκες των δοκιμών μας τροφοδοτήσαμε τις εισόδους του STC 44 με σήματα multistream αναμεταδοτών από τους δορυφόρους Hellas Sat 39E και Eutelsat 9E, καθώς και με αυτά που μεταφέρουν τα κανάλια των DIGEA και ΕΡΤ από Eutelsat 3E και Hellas Sat 39E αντίστοιχα. Από τη λίστα των διαθέσιμων καναλιών επιλέξαμε για διανομή στις εξόδους όλα τα multi stream και τα ελληνικά, στα οποία εισαγάγαμε τα αντίστοιχα BISS κλειδιά τους. Δώσαμε όνομα δικτύου STC44, τιμή συχνότητας πρώτου mux εξόδου 474MHz ώστε τα προγράμματα που επιλέξαμε να μεταδίδονται από τα κανάλια 21, 22, 23, 24 των UHF, δοκιμάσαμε τιμές εξασθένισης έως 5dB και ορίσαμε για κάθε έξοδο διαμόρφωση QAM 64, Bandwidth 8MHz, F.E.C. 7/8 και Guard Interval 1/32. Η τηλεόραση συντονίστηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα τηλεοπτικά κανάλια με απόλυτη επιτυχία και στη συνέχεια συνδέσαμε το πεδιόμετρο στην έξοδο RF του Headend για να μετρήσουμε το σήμα. Έχοντας επιλέξει εξασθένιση 5dB μετρήσαμε στάθμη 87.7dBμV στο multi stream κανάλι LA7d HD του Eutelsat 9E, με 0 εξασθένιση 92.6dBμV στο ελληνικό κανάλι ALPHA του Eutelsat 3E και 94.5dBμV στην ERT SPORTS HD του Hellas Sat 39E, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις το MER ήταν >37.0dB. 

{gallery}26444{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...