Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
TM 492
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Οκτωβρίου 2019 12:55

ΑΜΙΚΟ Α6Ν

Νέο Android TV Box με υποστήριξη 4K@60Hz και τηλεχειριστήριο εκμάθησης TV

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
a58cbc4dfbcdb19dafc17ba83b84c442 XL f835335f

Ένα νέο, επώνυμο TV Box κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, το οποίο παραλάβαμε και δοκιμάσαμε άμεσα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο A6N που ανήκει στη σειρά OTT της Amiko και λειτουργεί με Android 7.1.2 Nougat.

Ένα νέο, επώνυμο TV Box κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, το οποίο παραλάβαμε και δοκιμάσαμε άμεσα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο A6N που ανήκει στη σειρά OTT της Amiko και λειτουργεί με Android 7.1.2 Nougat. Βασίζεται σε τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex A53 2.0GHz και υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4Κ@60Hz. Έχει ενσωματωμένο Wi-Fi 2.4GHz και συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο εκμάθησης για κοινό έλεγχο του TV box και της τηλεόρασης. Έρχεται με προ-εγκατεστημένα τα Netflix, Kodi, MyTV, YouTube, αλλά και πολλές ακόμα άλλες διαθέσιμες εφαρμογές από τα καταστήματα Play Store, Aptoide TV και App Store.

 

Το A6N είναι ένα αξιόπιστο Android TV box που φέρει τη σφραγίδα της Amiko και με τα πανίσχυρα χαρακτηριστικά του προσφέρει στο χρήστη ένα χορταστικό πακέτο ψυχαγωγίας. Είναι από τα λίγα STB αυτής της κατηγορίας που υποστηρίζουν ανάλυση 4K στα 60fps και εκτελούν με τόσο άψογο τρόπο το live streaming σε προγράμματα συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή αναπαραγωγής διαδικτυακού περιεχομένου, mini υπολογιστής και media player. Χάρη στην εφαρμογή MyTV έχει δυνατότητα να συνδέεται σε IPTV portals, ενώ υποστηρίζει άριστα την αναπαραγωγή 4K video από το YouTube με ανάλυση 2160p. Αναπαράγει επίσης όλους τους τύπους αποθηκευμένων video, είτε μέσω του ενσωματωμένου player, είτε μέσου του προ-εγκατεστημένου media center Kodi. Επιτρέπει άνετη πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω του εξαιρετικού Internet Browser, ενώ με το ενσωματωμένο Wi-Fi άρει τους περιορισμούς που θέτουν τα καλώδια ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε τηλεόραση του σπιτιού. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει άριστα IPTV και άλλες ακόμα εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν από τα καταστήματα Play Store, Aptoide TV και App Store.

Χαρακτηριστικά

Το Amiko A6N έρχεται σε ένα όμορφα σχεδιασμένο μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 107x107x60 χιλιοστών. Παρά το μικρό της πάχος (60 χιλ.) η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED, ενώ στη δεξιά πλευρά είναι τοποθετημένες δύο USB 2.0 θύρες και υποδοχή κάρτας micro SD. Στην πίσω πλευρά της συσκευής συναντάμε υποδοχή IR, οπτική σύνδεση S/PDIF, θύρες RJ45 Ethernet και HD (HDMI 2.1), καθώς και υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 5V/2A. Το κουτί της συσκευασίας του TV Box περιλαμβάνει και τηλεχειριστήριο εκμάθησης TV με 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο επέκτασης με IR αισθητήρα υπέρυθρων για τηλεχειρισμό της συσκευής από μη ορατό σημείο, καλώδιο HDMI και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης.

Το Amiko A6N διαθέτει στο εσωτερικό του chipset AMLogic S905X, το οποίο έχει ενσωματωμένο επεξεργαστή Cortex A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι τεχνολογίας ARM και περιλαμβάνει τέσσερις πυρήνες με συχνότητα συγχρονισμού που μπορεί να φτάσει τα 2.0GHz (4×2.0GHz). Το chipset AMLogic S905X έχει επίσης ενσωματωμένο πενταπύρηνο επεξεργαστή γραφικών Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών, μνήμη RAM 1GB DDR3 και FLASH 8GB eMMC. Το Amiko A6N έχει δυνατότητα να αποκωδικοποιεί video 4K@60Hz/10-bit HEVC με υποστήριξη HDR10/HLG, 4K/H.264 και 4K/VP9. Υποστηρίζει επίσης ήχο MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, AC3, Dolby Digital Plus, DTS, FLAC και APE. Εξοπλίζεται με HDMI 2.1 που σε αντίθεση με τα περισσότερα 4K TV Box της αγοράς έχει δυνατότητα να αποδίδει στην τηλεόραση UHD ανάλυση (2160p@60Hz), αλλά και με οπτική S/PDIF για σύνδεση σε ενισχυτή Home Cinema και απόδοση ψηφιακού ήχου. Διαθέτει δύο USB 2.0 θύρες που μπορούν να αξιοποιηθούν για συνδέσεις σκληρού δίσκου και ασύρματου πληκτρολογίου/mouse, ενώ χάρη στο παρεχόμενο καλώδιο επέκτασης με IR αισθητήρα υπέρυθρων επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από σημείο που δε θα είναι ορατό. Για τη σύνδεση στο Internet διαθέτει Ethernet interface 100Mbps και ενσωματωμένο Wi-Fi 2.4GHz, ενώ αποτελεί έλλειψη η απουσία δυνατότητας σύνδεσης Bluetooth.

Τηλεχειριστήριο 2 σε 1 με λειτουργία TV learning

Το Amiko A6N συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο εκμάθησης TV που δέχεται προγραμματισμό,  ώστε να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και περιλαμβάνει την εκμάθηση των πλήκτρων αυξομείωσης ήχου V±, TV IN και POWER με τις λειτουργίες των αντίστοιχων οποιουδήποτε γνήσιου τηλεχειριστηρίου. Τα τέσσερα αυτά πλήκτρα είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστή περιοχή Control TV και είναι μόνιμα σε κατάσταση active, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά το πάτημα κάποιου πλήκτρου για την ενεργοποίησή τους. Επιπλέον, όταν αποστραγγιστούν οι μπαταρίες του τηλεχειριστηρίου και αντικατασταθούν με νέες, ο προγραμματισμός των πλήκτρων παραμένει σε ισχύ. Ξεκινάμε τη διαδικασία κρατώντας πατημένο το πλήκτρο POWER της περιοχής Control TV, ώστε το ενδεικτικό LED να αρχίσει να αναβοσβήνει με γρήγορο ρυθμό και το απελευθερώνουμε μετά από 5 δευτερόλεπτα όταν και μένει σταθερά αναμμένο, κάτι που υποδεικνύει ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση learning. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο εκμάθησης απέναντι από το γνήσιο (“μάτι” με “μάτι”) σε κοντινή απόσταση (μικρότερη των 3 εκ.) μεταξύ τους. Πατάμε ένα από τα πλήκτρα που θέλουμε να προγραμματίσουμε και το ενδεικτικό LED αρχίζει να αναβοσβήνει με αργό ρυθμό, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι έτοιμο να δεχτεί προγραμματισμό. Έπειτα πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης και το LED αναβοσβήνει τρεις φορές, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχία του προγραμματισμού. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για τα υπόλοιπα πλήκτρα Control TV και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία learning με το πάτημα οποιουδήποτε άλλου πλήκτρου που σβήνει το ενδεικτικό LED. 

Βασικές λειτουργίες

Το Amiko A6N λειτουργεί με λογισμικό Android 7.1.2 Nougat και έρχεται με πλήθος προ-εγκατεστημένων εφαρμογών. Βασικότερες από αυτές είναι οι MyTV, YouTube, Kodi και Netflix, με την τελευταία να ενσωματώνεται σε διπλή έκδοση. Την έκδοση που συναντάμε σε όλα τα Android TV Boxes και την έκδοση Netflix TV που περιλαμβάνεται στις τηλεοράσεις τύπου Smart TV, η οποία όμως δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από βελτιωμένη πλοήγηση στο μενού των posters, καθώς οποιοσδήποτε τίτλος κι αν επιλεγεί δεν είναι διαθέσιμος για αναπαραγωγή. Η εφαρμογή MyTV που είναι μία από τις δημοφιλέστερες του είδους, παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να εισάγει τα στοιχεία τεσσάρων Portals για σύνδεση σε αυτά και προβολή του IPTV περιεχομένου τους, ενώ μέσω των YouTube και Kodi η αναπαραγωγή 4K video είναι απολαυστική. Το Amiko A6N διαθέτει επίσης Internet Browser για ομαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, η οποία γίνεται άνετη με τη χρήση ασύρματου πληκτρολογίου/mouse που θα συνδεθεί μέσω ενός Wi-Fi mini USB adaptor. Υποστηρίζει λειτουργίες Miracast για προβολή της οθόνης του κινητού στην τηλεόραση, DLNA και Airplay για λήψη περιεχομένου από smartphone και tablet, αλλά και VPN για ασφαλή προβολή περιεχομένου μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου. Επιπλέον, έχει άριστη συμβατότητα με IPTV εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν από τα καταστήματα Play Store, Aptoide TV και App Store, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις επιλογές τηλεθέασης.

 

Μενού

Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το Amiko A6N εμφανίζεται ο οδηγός αρχικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει έξι διαδοχικές κάρτες για επιλογή γλώσσας, ρύθμισης δικτύου, ελέγχου και αναβάθμισης λογισμικού, εγκατάστασης προτεινόμενων εφαρμογών (π.χ. Aptoide TV), ρύθμισης ημερομηνίας/ώρας και ρύθμισης ανάλυσης εικόνας (με μέγιστη 2160p@60Hz). Μετά την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων εμφανίζεται η κάρτα του κεντρικού μενού που περιλαμβάνει τα εικονίδια των βασικών εφαρμογών MyTV, YouTube, Netflix, Kodi και τα εικονίδια Setting, More App, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσθήκης οποιασδήποτε άλλης εγκατεστημένης εφαρμογής. Επιλέγοντας το Setting εμφανίζεται το μενού ρυθμίσεων που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές κάρτες. Συγκεκριμένα, το “Δίκτυο” για τις ρυθμίσεις Wi-Fi, LAN, Δικτυακού Αποθηκευτικού Μέσου, DLNA, AirPlay, VPN, το “Σύστημα” για επιλογές Γλώσσας, Ημερομηνίας/Ώρας, Αναβάθμισης, Επανεκκίνησης, Διεύθυνσης (λογαριασμού) Google και τη “Συσκευή” για τις ρυθμίσεις A/V και μεγέθους επιφάνειας της οθόνης. Το εικονίδιο More App ανοίγει την κάρτα των εγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής. Εδώ βρίσκουμε τα εικονίδια των καταστημάτων App Store, Aptoide TV, Play Store και εξαιρετικές εφαρμογές όπως τον MX Player, τον Internet Browser, το Top TV, το TuneIn Radio, αλλά και τον Καιρό που εμφανίζει πληροφορίες για τη θερμοκρασία. Υπάρχει επίσης το Speedtest για έλεγχο της ταχύτητας της Broadband σύνδεσης, το Linkdroid Player Connector που επιτρέπει τον τηλεχειρισμό της συσκευής από smartphone/tablet, αλλά και τα απαραίτητα βοηθήματα Ταινίες, Music, Photo για αναζήτηση και αναπαραγωγή αντίστοιχων αρχείων.

Δοκιμή εφαρμογών

H πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω του Internet Browser πραγματοποιείται ομαλά, ενώ για εκείνους που προτιμούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης μπορούν να κατεβάσουν τον Firefox ή τον Chrome. Το δυνατότερο όμως χαρτί του Amiko A6N είναι η άριστη εκτέλεση online streaming. Το YouTube λειτουργεί άψογα, καθώς η αναπαραγωγή 4K UHD video εκτελείται με χαρακτηριστική άνεση και με δυνατότητα επιλογής ανάλυσης 2160p, κάτι που δεν ισχύει στα περισσότερα TV Box της αγοράς. Το Netflix λειτουργεί επίσης άριστα, με άψογη τη ροή του τηλεοπτικού περιεχομένου και με πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή TOP TV παρέχει μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 7 ημερών που επιτρέπει τη θέαση σε ένα μικρό αριθμό τηλεοπτικών καναλιών, ενώ με συνδρομή ο χρήστης αποκτάει πρόσβαση σε πολύ περισσότερα. Λειτουργεί με απόλυτη σταθερότητα, ενώ η ποιότητα της εικόνας των καναλιών είναι κάτι παραπάνω από θαυμάσια! Εξαιρετική είναι και η δωρεάν εφαρμογή Popcorn Time που μπορεί να εγκατασταθεί από το App Store, η οποία διαθέτει ένα video club από ταινίες με υπότιτλους (και ελληνικούς) και σχετικά καλή ποιότητα εικόνας. Μια ακόμα εφαρμογή που κατεβάσαμε από το App Store είναι το WebTV και με τη χρήση του εκτελέσαμε live streaming σε IPTV τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία εισαγάγαμε μέσω ενός USB stick που περιείχε λίστα URL σε αρχείο μορφής m3u. Συνδέσαμε επίσης USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει λίστα αποθηκευμένων αρχείων και δοκιμάσαμε την αναπαραγωγή τους μέσω του Kodi 17.6 Krypton, του ενσωματωμένου player (από την εφαρμογή Ταινίες) και του MX Player. Η αναπαραγωγή όλων των 4K UHD video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με πολύ μεγάλη ευκολία, ενώ τόσο ο DTS ήχος των ταινιών, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι λειτούργησαν άψογα. Κατεβάσαμε στη συνέχεια από το Play Store την εφαρμογή NBA App και χρησιμοποιήσαμε την ενεργή συνδρομή μας NBA League Pass. Η σταθερότητα της λειτουργίας της ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ η ποιότητα της εικόνας άριστη! Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το TuneIn Radio, καθώς πρόκειται για μια εκπληκτική εφαρμογή για live streaming σε αμέτρητους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Διαθέτει άριστα δομημένο μενού για εύκολη αναζήτηση ανάλογα με το περιεχόμενο, πανέμορφη εμφάνιση με λίστες από εικονίδια των σταθμών, μέσα στους οποίους βρίσκονται φυσικά και οι ελληνικοί, ενώ η ποιότητα του ήχου είναι κρυστάλλινη και θα ενθουσιάσει τους φίλους του ραδιοφώνου.

{gallery}28371{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...