Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 527
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17 Δεκεμβρίου 2019 23:16

AMIKO MOBILE TRACKER BT COMBO

Όργανο μέτρησης DVB & ATV σημάτων, ελεγχόμενο μέσω smartphone

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
b406e10b341a7e757a160c9628fc6d6b XL f8405224

Η Amiko διευρύνει τη σειρά των οργάνων της για μετρήσεις DVB σημάτων, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το Mobile Tracker BT Combo, το οποίο είναι ένα φορητό όργανο χειρός που ελέγχεται μέσω Bluetooth σύνδεσης από Android smartphone ή tablet.

Η Amiko διευρύνει τη σειρά των οργάνων της για μετρήσεις DVB σημάτων, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το Mobile Tracker BT Combo, το οποίο είναι ένα φορητό όργανο χειρός που ελέγχεται μέσω Bluetooth σύνδεσης από Android smartphone ή tablet. Ανιχνεύει και αναλύει δορυφορικά, επίγεια/καλωδιακά και αναλογικά σήματα, εξασφαλίζοντας απόλυτη ακρίβεια σε κάθε είδους εγκατάσταση.

Το Amiko Mobile Tracker BT Combo είναι ένα όργανο που δεν έχει ενσωματωμένη οθόνη, καθώς ολόκληρη η επιφάνεια της πρόσοψής του περιβάλλεται από πλήκτρα χειρισμού και LED που παρέχουν βασικές ενδείξεις. Αναλύει όμως τα σήματα και με τη χρήση έξυπνης εφαρμογής δίνει ψηφιακές μετρήσεις στο κινητό τηλέφωνο ή το tablet, μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth. Έτσι, μέσα από την οθόνη της φορητής του συσκευής ο εγκαταστάτης μπορεί να ελέγχει πλήρως το όργανο, ώστε να επιλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του τον τύπο του σήματος που θέλει να ανιχνεύσει, λαμβάνοντας ευανάγνωστες μετρήσεις που τον βοηθούν να πετύχει άριστη στόχευση της κεραίας.

Χαρακτηριστικά

Το Amiko Mobile Tracker BT Combo έρχεται σε συμπαγές μαύρο σκάφος με πρόσοψη μπλε χρώματος, έχοντας διαστάσεις 123x95x30 χιλιοστών. Η πάνω του πλευρά εξοπλίζεται με υποδοχές εξωτερικής τροφοδοσίας, SAT για σύνδεση δορυφορικού σήματος, mini USB για ενημέρωση λογισμικού και TER/CAB για σύνδεση επίγειου/καλωδιακού σήματος, μικροσκοπικό πλήκτρο Reset για επαναφορά και Bluetooth κεραία για ασύρματη σύνδεση με Android smartphone/tablet. Στην επιφάνεια της πρόσοψης είναι τοποθετημένα έξι πλήκτρα χειρισμού και πλήθος από ενδεικτικά LED λειτουργίας του οργάνου. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε πλήκτρο POWER, δύο πλήκτρα TP/CH ± για εναλλαγή αναμεταδότη/καναλιού, δύο πλήκτρα SAT/BLOCK ± για επιλογή δορυφόρου ή επίγειου/καλωδιακού καναλιού και πλήκτρο MODE για επιλογή τύπου σήματος. Και επιπλέον, 12 ενδεικτικά LED για τη στάθμη και άλλα 12 για την ποιότητα του σήματος, 8 LED TP/CH, 8 LED SAT/BLOCK, καθώς και ενδεικτικά LED Bluetooth, SHORT (προστασία του LNB από βραχυκύκλωμα), LOCK (κλείδωμα του σήματος), DVB-S/S2, DVB-T/T2, ATV/DVB-C/C2, 5V, 12V, 13V, 18V, 24V, 22K, POWER, CHARGE. Το όργανο έρχεται μέσα σε υφασμάτινη θήκη με ενσωματωμένο λουρί για εύκολη μεταφορά στον ώμο, ενώ στο κουτί στης συσκευασίας υπάρχει τροφοδοτικό 12V/1A, τροφοδοτικό αυτοκινήτου και mini CD με οδηγίες χρήσης.

Το Amiko Mobile Tracker BT Combo μετράει δορυφορικά, επίγεια/καλωδιακά και αναλογικά A/V σήματα, δίνοντας με τη βοήθεια των LED οπτική ένδειξη για τη στάθμη και την ποιότητα του σήματος. Επιπλέον, χάρη στο ενσωματωμένο Bluetooth interface που διαθέτει, ελέγχεται πλήρως μέσω mobile εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο, εμφανίζοντας στην οθόνη του ψηφιακές τιμές στάθμης και ποιότητας, αλλά και ανάλυση φάσματος σε πραγματικό χρόνο. Παρέχει επίσης μετρήσεις CNR, CBER, VBER (DVB-S), LBER (DVB-S2), SNR, VBER (DVB-T), LBER (DVB-T2), PER (DVB-C/) και LBER (DVB-C2), ενώ δίνει ηχητική ειδοποίηση για το κλείδωμα του σήματος. Είναι πλήρως συμβατό με τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, ενώ διαθέτει προηγμένο σύστημα στόχευσης του δορυφορικού κατόπτρου, καθώς εντοπίζει αυτόματα τη γεωγραφική τοποθεσία της εγκατάστασης για να υπολογίσει με ακρίβεια την ανύψωση και το αζιμούθιο. Έχει ενσωματωμένη κεραία Bluetooth με μεγάλη εμβέλεια ασύρματης εκπομπής που μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση από το κινητό στον έλεγχο του οργάνου και τη λήψη των μετρήσεων. Διαθέτει επίσης εσωτερική μπαταρία ιόντων-λιθίου γρήγορης φόρτισης που μπορεί να δώσει περίπου έως 3 ώρες αυτονομία λειτουργίας, η οποία καταναλώνει χαμηλό ποσοστό ενέργειας και διατηρείται για πολύ μεγάλο διάστημα σε κατάσταση αναμονής.

Μενού – Λειτουργία

Για τον πλήρη έλεγχο του Amiko Mobile Tracker BT Combo είναι απαραίτητη η εγκατάσταση της εφαρμογής Amiko BT Combo σε Android smartphone/tablet, την οποία μπορεί ο εγκαταστάτης να κατεβάσει δωρεάν από το Google Play Store. Στη συνέχεια και εφόσον το όργανο έχει τεθεί σε κατάσταση λειτουργίας, ενεργοποιούμε τη σύνδεση Bluetooth στο κινητό και αναμένουμε 30 περίπου δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η πρόοδος της μεταφοράς δεδομένων στην οθόνη του. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, η απόσταση μεταξύ του κινητού τηλεφώνου και του οργάνου πρέπει να είναι μικρότερη από 10 μέτρα. Σύροντας το δάχτυλο από την αριστερή άκρη της οθόνης προς τα δεξιά, εμφανίζεται το κεντρικό μενού που περιλαμβάνει εικονίδια για την κατάσταση της μπαταρίας και την απενεργοποίηση του οργάνου, καθώς και επιλογές για τη μετάβαση σε mode DVB-S/S2, DVB-T/T2, ATV/DVB-C/C2 και την είσοδο στο υπο-μενού ρυθμίσεων (SETTING). Από το υπο-μενού ρυθμίσεων βλέπουμε την έκδοση του λογισμικού και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε / απενεργοποιήσουμε το ηχητικό σήμα, ή να επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Για να εισέλθουμε στις δορυφορικές μετρήσεις επιλέγουμε mode DVB-S/S2, το οποίο περιλαμβάνει επτά ξεχωριστά υπο-μενού, Measure, LNB, Edit SAT, Spectrum, Angle, Finder και DiSEqC  Monitor. Από το Measure εμφανίζονται ψηφιακές τιμές και μπάρες έντασης και ποιότητας του σήματος, καθώς και τιμές CNR, στάθμης, CBER, LBER, FEC. Υπάρχουν επίσης δύο λίστες 8 δορυφόρων και 8 αναμεταδοτών, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του εγκαταστάτη. Από το υπο-μενού LNB ορίζουμε τον τύπο του LNB (π.χ. Universal: 9750-10600), την ενεργοποίηση – απενεργοποίηση 22K, την τάση του LNB (13V/18V), τον τύπο του διακόπτη DiSEqC και τη θύρα του, την μπάντα για SCR και SCD2, ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τη στόχευση του κατόπτρου μέσω USALS και DiSEqC 1.2. Από το Edit SAT μπορούμε να εισάγουμε το όνομα, τις μοίρες και τη θέση (E/W) ενός δορυφόρου, καθώς και συχνότητα, πολικότητα και Symbol Rate του αναμεταδότη. Μέσα από το υπο-μενού Spectrum μπορούμε να επιλέξουμε τις επιθυμητές ρυθμίσεις του LNB (τύπος, 13V/18V, 22K, περιοχή συχνοτήτων), ώστε να προβάλουμε το διάγραμμα του φάσματος. Μπαίνοντας μέσα στο υπο-μενού Angle, επιλέγουμε έναν από τους 8 διαθέσιμους δορυφόρους της λίστας. Το όργανο ανιχνεύει και εντοπίζει αυτόματα τη γεωγραφική τοποθεσία της εγκατάστασής μας, υπολογίζοντας το αζιμούθιο και την ανύψωση του κατόπτρου, οι τιμές των οποίων εμφανίζονται στα αντίστοιχα πεδία τους. Το Finder παρέχει έναν εύχρηστο τρόπο για τη στόχευση του δορυφορικού κατόπτρου. Επιλέγοντας από το κάτω μέρος της οθόνης το δορυφόρο που μας ενδιαφέρει, μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε το κινητό τηλέφωνο με το βραχίονα στήριξης του LNB για να βρούμε με ακρίβεια τις σωστές τιμές του αζιμούθιου και του ύψους. Αυτό το επιτυγχάνουμε μετακινώντας το κάτοπτρο σε τέτοια θέση, ώστε το κόκκινο δορυφορικό εικονίδιο να μεταφερθεί από την άκρη της οθόνης και να καλύψει το κεντρικό, κάτι που σηματοδοτεί την απόλυτη ακρίβεια στη στόχευση του δορυφόρου. Μέσα από το DiSEqC Monitor εμφανίζεται η λίστα εντολών ρύθμισης LNB του καλωδίου εισόδου με τις αντίστοιχες τιμές τους.

Για να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις επίγειων ψηφιακών σημάτων επιλέγουμε DVB-T/T2 mode, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα ξεχωριστά υπο-μενού, Measure, Spectrum, Edit channel και ANT power. Μέσα από το Measure λαμβάνουμε ψηφιακές τιμές με μπάρες έντασης και ποιότητας του σήματος, καθώς και τιμές SNR, στάθμης, CBER, LBER. Κάτω από τις τιμές υπάρχουν και δύο λίστες 8 BLOCK και 8 καναλιών, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του εγκαταστάτη. Μέσα από το Spectrum μπορούμε να ορίσουμε το εύρος της συχνότητας, ώστε να προβάλουμε το διάγραμμα του φάσματος. Από το υπο-μενού Edit channel μπορούμε να επεξεργαστούμε τις παραμέτρους του καναλιού, όπως το όνομα, τη συχνότητα, τον τύπο διαμόρφωσης (DVB-T ή DVB-T2) και το εύρος ζώνης. Από το ANT power μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την τάση της κεραίας, επιλέγοντας μεταξύ των τιμών 5V, 12V, 18V και 24V.

Για τις μετρήσεις αναλογικών A/V και καλωδιακών σημάτων επιλέγουμε ATV/DVB-C/C2 mode, το οποίο περιλαμβάνει τα υπο-μενού Measure, Spectrum, Edit channel και Trunk voltage. Το υπο-μενού Measure εμφανίζει τις μετρήσεις του σήματος, με ψηφιακές τιμές και μπάρες για την ένταση και την ποιότητα, καθώς και τιμές SNR, στάθμης, BER, PER. Και εδώ βρίσκουμε επίσης δύο τροποποιήσιμες λίστες 8 BLOCK και 8 καναλιών. Από το Spectrum μπορούμε να προβάλουμε το διάγραμμα του φάσματος, ενώ από το Trunk voltage μπορούμε να μετρήσουμε την DC και AC τάση εισόδου. Τέλος, από το υπο-μενού Edit channel μπορούμε να τροποποιήσουμε τις παραμέτρους του καναλιού, δηλαδή το όνομα, τη συχνότητα, τη διαμόρφωση (DVB-C ή DVB-C2 ή ATV), το εύρος ζώνης και το σύστημα (π.χ. PAL/SECAM για ATV).

{gallery}29135{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...