21 Μαΐου 2020 13:57

Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια σε Android TV Box

Πώς θα τα παρακολουθήσετε σε IPTV streaming

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
3191109ad8214e4c8df6c0c52f5c3f1e XL 48702f58

Η λήψη τηλεοπτικών καναλιών μέσω του διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, ενώ ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικιακά ομάδες το IPTV streaming αποτελεί τον προτιμότερο τρόπο ζωντανής τηλεθέασης. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι άφθονες και στο άρθρο που ακολουθεί θα αναφερθούμε…

Η λήψη τηλεοπτικών καναλιών μέσω του διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, ενώ ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικιακά ομάδες το IPTV streaming αποτελεί τον προτιμότερο τρόπο ζωντανής τηλεθέασης. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι άφθονες και στο άρθρο που ακολουθεί θα αναφερθούμε στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια των οποίων η θέαση είναι εφικτή μέσα από τις Android TV Box συσκευές σας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το πετύχετε αυτό.

Τα Android TV Boxes είναι μια κατηγορία συσκευών που συνεχώς βελτιώνονται, καθώς οι εταιρίες παραγωγής τους τα εξοπλίζουν πλέον με πανίσχυρους και εξειδικευμένους επεξεργαστές, ώστε να είναι κατάλληλα να εκτελούν απροβλημάτιστα τη λειτουργία του IPTV streaming. Διαθέτουν το πλεονέκτημα της λειτουργίας χωρίς την ανάγκη ύπαρξης οποιουδήποτε εγκατεστημένου κεραιοσυστήματος, καθώς για τη λήψη καναλιών χρησιμοποιούν μόνο ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση στο Internet. Έτσι, παρέχουν στο χρήστη έναν αξιόπιστο εναλλακτικό τρόπο για να παρακολουθεί ζωντανή τηλεόραση. Στα ελληνικά κανάλια που μπορεί να παρακολουθεί ο χρήστης μέσα από το Android TV Box συμπεριλαμβάνονται όλα όσα εκπέμπονται μέσω πανελλαδικής ή τοπικής επίγειας ψηφιακής μετάδοσης, άλλα ελεύθερα που μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και συνδρομητικά που λαμβάνονται με νόμιμο τρόπο μέσω αποκλειστικής εφαρμογής, ή με… μη νόμιμο τρόπο μέσω λίστας αναπαραγωγής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Λίστες αναπαραγωγής μορφής m3u

Τα m3u αποτελούν τη βασικότερη μορφή αρχείων που χρησιμοποιούν οι χρήστες για την εκτέλεση IPTV streaming μέσα από τα Android TV Boxes. Κάθε m3u είναι ένα αρχείο απλού κειμένου που περιλαμβάνει μια λίστα αναπαραγωγής τηλεοπτικών καναλιών, η οποία περιέχει όλες τις πληροφορίες τους. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες αποτελούνται από δύο γραμμές για κάθε κανάλι, βρίσκονται γραμμένες μέσα στο αρχείο με την ακόλουθη σύνταξη:

#EXTINF: -1, Όνομα καναλιού

http://158.187.105.36:1987/live/username/password/12345.ts.

Η πρώτη γραμμή περιέχει το όνομα του καναλιού στη λίστα αναπαραγωγής και η δεύτερη γραμμή περιέχει την απευθείας διεύθυνση καναλιού στο διακομιστή. Θα πρέπει επίσης να περιέχει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του για σωστή αναγνώριση, καθώς και το αναγνωριστικό καναλιού για την πρόσβαση. Το Android TV Box μπορεί να διαβάζει και τις δύο γραμμές που αντιστοιχούν σε κάθε κανάλι, ενώ τα ονόματά τους θα εμφανίζονται στη λίστα καναλιών. Επιλέγοντας έπειτα ένα από αυτά, αποστέλλεται αίτημα στον προοριζόμενο διακομιστή και στη συνέχεια το πρόγραμμα αναπαραγωγής (player) αποστέλλει κρυπτογραφημένα αιτήματα στον διακομιστή. Τα λαμβανόμενα πακέτα μετατρέπονται σε εικόνα στο Android TV Box του χρήστη, ώστε στη συνέχεια να εμφανίζεται το επιλεγόμενο τηλεοπτικό κανάλι.

Αρχεία με έτοιμες λίστες τηλεοπτικών καναλιών

Τα αρχεία απλού κειμένου μορφής m3u εισάγονται σε ένα Android TV Box από το χρήστη, με τη βοήθεια ενός USB stick. Τέτοια αρχεία με έτοιμες λίστες αναπαραγωγής μπορούν εύκολα να αναζητηθούν και να μεταφορτωθούν στον υπολογιστή από το Internet, ώστε να αντιγραφούν στη συνέχεια σε stick, ενώ η επεξεργασία τους πραγματοποιείται με τη χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου, π.χ. Notepad για λειτουργικό Windows ή TextEdit για macOS. Μερικές από τις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν σε ημερήσια βάση λίστες αναπαραγωγής μορφής m3u, όχι μόνο με ελληνικά, αλλά και με ξένα τηλεοπτικά κανάλια, είναι οι dailyiptvlist.com, alliptvlinks.com, iptvbetter.com, iptv-gratuits.com, iptvsat.com και διάφορες ακόμα άλλες. Μέσα στις λίστες αυτές βρίσκονται τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ελληνικά περιφερειακά κανάλια που μεταδίδονται επίγεια σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ σε μερικές περιλαμβάνονται και συνδρομητικά κανάλια που μεταδίδονται δορυφορικά από τις πλατφόρμες των Nova και COSMOTE TV, κάτι που φυσικά δεν είναι νόμιμο. Αρκετά από τα URL των καναλιών που βρίσκονται στις λίστες έχει παρατηρηθεί ότι είναι σταθερά και μένουν ενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η διάρκεια εκείνων που αντιστοιχούν σε συνδρομητικά κανάλια είναι αρκετά σύντομη.

Τρόποι αναπαραγωγής ελληνικών IPTV καναλιών

Τον απλούστερο τρόπο για τη θέαση ενός καναλιού που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου παρέχει η χρήση του ενσωματωμένου προγράμματος περιήγησης (internet browser), εφόσον ο χρήστης πληκτρολογήσει στο πεδίο διευθύνσεων το αντίστοιχο URL για να εισέλθει στη σελίδα του. Για την εκτέλεση streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που περιλαμβάνουν οι λίστες αναπαραγωγής αρχείων μορφής m3u, τα περισσότερα Android TV Boxes έρχονται με προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτή. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Android TV Box έχει ενσωματωμένο το Google Play Store, ή ακόμα και το κατάστημα του Aptoide TV, παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να αναζητήσει και να κατεβάσει την εφαρμογή που εκείνος προτιμάει να χρησιμοποιεί, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών. Μερικές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές του είδους αποτελούν οι Perfect Player, Lazy IPTV, GSE Smart IPTV, OTT Navigator και TiviMate IPTV Player, ενώ υπάρχουν και πολλές ακόμα άλλες που μπορούν να προτιμηθούν από το χρήστη.

Οι χρήστες των Android TV Box μπορούν να εκτελούν streaming σε ελληνικά τηλεοπτικά και με έναν άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας εφαρμογές συμβατές με Stalker και Xtream Codes για σύνδεση σε IPTV portals. Η μέθοδος αυτή διαφέρει στο γεγονός ότι ο χρήστης δεν εισάγει στη συσκευή έτοιμες λίστες αναπαραγωγής καναλιών, αλλά χρησιμοποιεί λογαριασμό για σύνδεση σε servers που προσφέρουν live streaming σε πληθώρα από ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Οι δημοφιλέστερες εφαρμογές του είδους είναι οι IPTV Smarters Pro και StbEmu, οι οποίες είναι δωρεάν διαθέσιμες για κατέβασμα από το Google Play Store. Η εφαρμογή IPTV Smarters Pro είναι μια εξειδικευμένη εφαρμογή που προϋποθέτει την εισαγωγή στοιχείων λογαριασμού Xtream Codes (URL, username, password), ώστε να επιτρέπει στους χρήστες των Android TV Boxes όχι μόνο να παρακολουθούν Live TV, αλλά και να έχουν δυνατότητα για Catchup προγραμμάτων και Video on Demand. Η εφαρμογή StbEmu είναι ένα ειδικού τύπου IPTV application που λειτουργεί ουσιαστικά ως emulator, ο οποίος εξομοιώνει το Android TV Box με τις δημοφιλείς συσκευές MAG, ώστε να αποκτάει κι εκείνο την ίδια συμβατότητα που θα του επιτρέπει να μπορεί να συνδέεται σε Stalker Portals. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται φυσικά ορισμένες απαραίτητες ρυθμίσεις μέσα από το μενού της εφαρμογής, καθώς και η εισαγωγή στοιχείων σύνδεσης στον server. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι οι χρήστες δε μπορούν να εκτελούν εγγραφές προγραμμάτων στα τηλεοπτικά κανάλια των IPTV portals, καθώς η δυνατότητα αυτή είναι κατά κανόνα απενεργοποιημένη από τους servers που τα προσφέρουν.

Ελληνικά συνδρομητικά κανάλια μέσω αποκλειστικών εφαρμογών

Έναν διαφορετικό, αλλά και πιο αξιόπιστο τρόπο θέασης ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, προσφέρουν στους χρήστες των Android TV Boxes οι συνδρομητικές υπηρεσίες novaflix, COSMOTE TV, Vodafone TV και WIND VISION, οι εφαρμογές των οποίων βρίσκονται διαθέσιμες για κατέβασμα στο κατάστημα του Google Play Store. Όπως είναι φυσικό, η πρόσβαση στα κανάλια και το VOD περιεχόμενο της εκάστοτε υπηρεσίας ενεργοποιείται με την προϋπόθεση της αγοράς κάποιου πακέτου συνδρομής. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι συνδρομητικές αυτές υπηρεσίες είναι η εγγύησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη λειτουργία του περιεχομένου που μεταδίδουν, χωρίς παγώματα και μαύρες οθόνες, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας ακόμα και για τηλεοράσεις με οθόνες πολλών ιντσών.

Σε ότι αφορά τα ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια τους, το novaflix μεταδίδει αποκλειστικά το κινηματογραφικό θέαμα της Nova, μέσα από τα 4 κανάλια Novacinema, το Novalife και τα FOX, FOX Life, με μηνιαία χρέωση 12,90 ευρώ ή 9,90 ευρώ για τους συνδρομητές της Nova, ενώ οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν δωρεάν την υπηρεσία για μια δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα. Το COSMOTE TV, που αποτελεί και την πληρέστερη εκ των τεσσάρων υπηρεσία, περιλαμβάνει όλα τα κανάλια της COSMOTE TV που μεταδίδονται μέσα από τέσσερα διαφορετικά πακέτα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Η μηνιαία τους χρέωση είναι 8 ευρώ για το Entry Pack, 19 ευρώ για το Cinema Pack, 19 ευρώ για το Sports Pack και 28 ευρώ για το Full Pack. Σε ότι αφορά το Vodafone TV, οι μηνιαίες χρεώσεις είναι 9,40 ευρώ για το απλό πακέτο (FOX, FOX Life κ.ά.) , 12,40 ευρώ για το Vodafone TV + Kids και 25,05 ευρώ για το Vodafone TV + Kids + Sports που περιλαμβάνει και τα κανάλια Novasports, το οποίο όμως προϋποθέτει ενεργή συνδρομή με σταθερό και Internet Vodafone. Τέλος, η WIND VISION διαθέτει το Family Pack (MAD TV, Nickelodeon, FOX, FOX Life κ.ά.) με μηνιαίο κόστος 9,90 ευρώ και το Full Pack σε ειδική προσφορά με 19 ευρώ ανά μήνα, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον τα αθλητικά κανάλια Novasports.

Επίλογος

Η IPTV έχει αποκτήσει μια δυναμική που αυξάνεται συνεχώς, καθώς η ευκολία πρόσβασης μέσα από τα Android TV Boxes κερδίζει την προτίμηση ολοένα και περισσότερων χρηστών. Μέσα από έτοιμες λίστες αναπαραγωγής που μπορεί κανείς να βρίσκει χωρίς δυσκολία στο διαδίκτυο, αποκτάει τη δυνατότητα να παρακολουθεί στην τηλεόραση όχι μόνο τα κανάλια που λαμβάνονται από την επίγεια κεραία του σπιτιού, αλλά και τα περιφερειακά που μεταδίδονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, η διάθεση premium καναλιών που προσφέρουν οι ελληνικές συνδρομητικές υπηρεσίες αυξάνει την τηλεοπτική εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας την IPTV ως έναν ποιοτικό τρόπο τηλεθέασης που ήρθε για να μείνει!

{gallery}31109{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design