Skip to main content
21 Μαΐου 2020 13:57

Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια σε Android TV Box

Πώς θα τα παρακολουθήσετε σε IPTV streaming

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
3191109ad8214e4c8df6c0c52f5c3f1e XL 82b26c97

Η λήψη τηλεοπτικών καναλιών μέσω του διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, ενώ ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικιακά ομάδες το IPTV streaming αποτελεί τον προτιμότερο τρόπο ζωντανής τηλεθέασης. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι άφθονες και στο άρθρο που ακολουθεί θα αναφερθούμε…

Η λήψη τηλεοπτικών καναλιών μέσω του διαδικτύου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις μέρες μας, ενώ ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικιακά ομάδες το IPTV streaming αποτελεί τον προτιμότερο τρόπο ζωντανής τηλεθέασης. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι άφθονες και στο άρθρο που ακολουθεί θα αναφερθούμε στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια των οποίων η θέαση είναι εφικτή μέσα από τις Android TV Box συσκευές σας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το πετύχετε αυτό.

Τα Android TV Boxes είναι μια κατηγορία συσκευών που συνεχώς βελτιώνονται, καθώς οι εταιρίες παραγωγής τους τα εξοπλίζουν πλέον με πανίσχυρους και εξειδικευμένους επεξεργαστές, ώστε να είναι κατάλληλα να εκτελούν απροβλημάτιστα τη λειτουργία του IPTV streaming. Διαθέτουν το πλεονέκτημα της λειτουργίας χωρίς την ανάγκη ύπαρξης οποιουδήποτε εγκατεστημένου κεραιοσυστήματος, καθώς για τη λήψη καναλιών χρησιμοποιούν μόνο ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση στο Internet. Έτσι, παρέχουν στο χρήστη έναν αξιόπιστο εναλλακτικό τρόπο για να παρακολουθεί ζωντανή τηλεόραση. Στα ελληνικά κανάλια που μπορεί να παρακολουθεί ο χρήστης μέσα από το Android TV Box συμπεριλαμβάνονται όλα όσα εκπέμπονται μέσω πανελλαδικής ή τοπικής επίγειας ψηφιακής μετάδοσης, άλλα ελεύθερα που μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και συνδρομητικά που λαμβάνονται με νόμιμο τρόπο μέσω αποκλειστικής εφαρμογής, ή με… μη νόμιμο τρόπο μέσω λίστας αναπαραγωγής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Λίστες αναπαραγωγής μορφής m3u

Τα m3u αποτελούν τη βασικότερη μορφή αρχείων που χρησιμοποιούν οι χρήστες για την εκτέλεση IPTV streaming μέσα από τα Android TV Boxes. Κάθε m3u είναι ένα αρχείο απλού κειμένου που περιλαμβάνει μια λίστα αναπαραγωγής τηλεοπτικών καναλιών, η οποία περιέχει όλες τις πληροφορίες τους. Οι πληροφορίες αυτές, οι οποίες αποτελούνται από δύο γραμμές για κάθε κανάλι, βρίσκονται γραμμένες μέσα στο αρχείο με την ακόλουθη σύνταξη:

#EXTINF: -1, Όνομα καναλιού

http://158.187.105.36:1987/live/username/password/12345.ts.

Η πρώτη γραμμή περιέχει το όνομα του καναλιού στη λίστα αναπαραγωγής και η δεύτερη γραμμή περιέχει την απευθείας διεύθυνση καναλιού στο διακομιστή. Θα πρέπει επίσης να περιέχει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του για σωστή αναγνώριση, καθώς και το αναγνωριστικό καναλιού για την πρόσβαση. Το Android TV Box μπορεί να διαβάζει και τις δύο γραμμές που αντιστοιχούν σε κάθε κανάλι, ενώ τα ονόματά τους θα εμφανίζονται στη λίστα καναλιών. Επιλέγοντας έπειτα ένα από αυτά, αποστέλλεται αίτημα στον προοριζόμενο διακομιστή και στη συνέχεια το πρόγραμμα αναπαραγωγής (player) αποστέλλει κρυπτογραφημένα αιτήματα στον διακομιστή. Τα λαμβανόμενα πακέτα μετατρέπονται σε εικόνα στο Android TV Box του χρήστη, ώστε στη συνέχεια να εμφανίζεται το επιλεγόμενο τηλεοπτικό κανάλι.

Αρχεία με έτοιμες λίστες τηλεοπτικών καναλιών

Τα αρχεία απλού κειμένου μορφής m3u εισάγονται σε ένα Android TV Box από το χρήστη, με τη βοήθεια ενός USB stick. Τέτοια αρχεία με έτοιμες λίστες αναπαραγωγής μπορούν εύκολα να αναζητηθούν και να μεταφορτωθούν στον υπολογιστή από το Internet, ώστε να αντιγραφούν στη συνέχεια σε stick, ενώ η επεξεργασία τους πραγματοποιείται με τη χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου, π.χ. Notepad για λειτουργικό Windows ή TextEdit για macOS. Μερικές από τις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν σε ημερήσια βάση λίστες αναπαραγωγής μορφής m3u, όχι μόνο με ελληνικά, αλλά και με ξένα τηλεοπτικά κανάλια, είναι οι dailyiptvlist.com, alliptvlinks.com, iptvbetter.com, iptv-gratuits.com, iptvsat.com και διάφορες ακόμα άλλες. Μέσα στις λίστες αυτές βρίσκονται τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ελληνικά περιφερειακά κανάλια που μεταδίδονται επίγεια σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ σε μερικές περιλαμβάνονται και συνδρομητικά κανάλια που μεταδίδονται δορυφορικά από τις πλατφόρμες των Nova και COSMOTE TV, κάτι που φυσικά δεν είναι νόμιμο. Αρκετά από τα URL των καναλιών που βρίσκονται στις λίστες έχει παρατηρηθεί ότι είναι σταθερά και μένουν ενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η διάρκεια εκείνων που αντιστοιχούν σε συνδρομητικά κανάλια είναι αρκετά σύντομη.

Τρόποι αναπαραγωγής ελληνικών IPTV καναλιών

Τον απλούστερο τρόπο για τη θέαση ενός καναλιού που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου παρέχει η χρήση του ενσωματωμένου προγράμματος περιήγησης (internet browser), εφόσον ο χρήστης πληκτρολογήσει στο πεδίο διευθύνσεων το αντίστοιχο URL για να εισέλθει στη σελίδα του. Για την εκτέλεση streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που περιλαμβάνουν οι λίστες αναπαραγωγής αρχείων μορφής m3u, τα περισσότερα Android TV Boxes έρχονται με προ-εγκατεστημένες IPTV εφαρμογές που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτή. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Android TV Box έχει ενσωματωμένο το Google Play Store, ή ακόμα και το κατάστημα του Aptoide TV, παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να αναζητήσει και να κατεβάσει την εφαρμογή που εκείνος προτιμάει να χρησιμοποιεί, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών. Μερικές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές του είδους αποτελούν οι Perfect Player, Lazy IPTV, GSE Smart IPTV, OTT Navigator και TiviMate IPTV Player, ενώ υπάρχουν και πολλές ακόμα άλλες που μπορούν να προτιμηθούν από το χρήστη.

Οι χρήστες των Android TV Box μπορούν να εκτελούν streaming σε ελληνικά τηλεοπτικά και με έναν άλλο τρόπο, χρησιμοποιώντας εφαρμογές συμβατές με Stalker και Xtream Codes για σύνδεση σε IPTV portals. Η μέθοδος αυτή διαφέρει στο γεγονός ότι ο χρήστης δεν εισάγει στη συσκευή έτοιμες λίστες αναπαραγωγής καναλιών, αλλά χρησιμοποιεί λογαριασμό για σύνδεση σε servers που προσφέρουν live streaming σε πληθώρα από ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά κανάλια. Οι δημοφιλέστερες εφαρμογές του είδους είναι οι IPTV Smarters Pro και StbEmu, οι οποίες είναι δωρεάν διαθέσιμες για κατέβασμα από το Google Play Store. Η εφαρμογή IPTV Smarters Pro είναι μια εξειδικευμένη εφαρμογή που προϋποθέτει την εισαγωγή στοιχείων λογαριασμού Xtream Codes (URL, username, password), ώστε να επιτρέπει στους χρήστες των Android TV Boxes όχι μόνο να παρακολουθούν Live TV, αλλά και να έχουν δυνατότητα για Catchup προγραμμάτων και Video on Demand. Η εφαρμογή StbEmu είναι ένα ειδικού τύπου IPTV application που λειτουργεί ουσιαστικά ως emulator, ο οποίος εξομοιώνει το Android TV Box με τις δημοφιλείς συσκευές MAG, ώστε να αποκτάει κι εκείνο την ίδια συμβατότητα που θα του επιτρέπει να μπορεί να συνδέεται σε Stalker Portals. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται φυσικά ορισμένες απαραίτητες ρυθμίσεις μέσα από το μενού της εφαρμογής, καθώς και η εισαγωγή στοιχείων σύνδεσης στον server. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι οι χρήστες δε μπορούν να εκτελούν εγγραφές προγραμμάτων στα τηλεοπτικά κανάλια των IPTV portals, καθώς η δυνατότητα αυτή είναι κατά κανόνα απενεργοποιημένη από τους servers που τα προσφέρουν.

Ελληνικά συνδρομητικά κανάλια μέσω αποκλειστικών εφαρμογών

Έναν διαφορετικό, αλλά και πιο αξιόπιστο τρόπο θέασης ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, προσφέρουν στους χρήστες των Android TV Boxes οι συνδρομητικές υπηρεσίες novaflix, COSMOTE TV, Vodafone TV και WIND VISION, οι εφαρμογές των οποίων βρίσκονται διαθέσιμες για κατέβασμα στο κατάστημα του Google Play Store. Όπως είναι φυσικό, η πρόσβαση στα κανάλια και το VOD περιεχόμενο της εκάστοτε υπηρεσίας ενεργοποιείται με την προϋπόθεση της αγοράς κάποιου πακέτου συνδρομής. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι συνδρομητικές αυτές υπηρεσίες είναι η εγγύησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη λειτουργία του περιεχομένου που μεταδίδουν, χωρίς παγώματα και μαύρες οθόνες, με εξαιρετική ποιότητα εικόνας ακόμα και για τηλεοράσεις με οθόνες πολλών ιντσών.

Σε ότι αφορά τα ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια τους, το novaflix μεταδίδει αποκλειστικά το κινηματογραφικό θέαμα της Nova, μέσα από τα 4 κανάλια Novacinema, το Novalife και τα FOX, FOX Life, με μηνιαία χρέωση 12,90 ευρώ ή 9,90 ευρώ για τους συνδρομητές της Nova, ενώ οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν δωρεάν την υπηρεσία για μια δοκιμαστική περίοδο ενός μήνα. Το COSMOTE TV, που αποτελεί και την πληρέστερη εκ των τεσσάρων υπηρεσία, περιλαμβάνει όλα τα κανάλια της COSMOTE TV που μεταδίδονται μέσα από τέσσερα διαφορετικά πακέτα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Η μηνιαία τους χρέωση είναι 8 ευρώ για το Entry Pack, 19 ευρώ για το Cinema Pack, 19 ευρώ για το Sports Pack και 28 ευρώ για το Full Pack. Σε ότι αφορά το Vodafone TV, οι μηνιαίες χρεώσεις είναι 9,40 ευρώ για το απλό πακέτο (FOX, FOX Life κ.ά.) , 12,40 ευρώ για το Vodafone TV + Kids και 25,05 ευρώ για το Vodafone TV + Kids + Sports που περιλαμβάνει και τα κανάλια Novasports, το οποίο όμως προϋποθέτει ενεργή συνδρομή με σταθερό και Internet Vodafone. Τέλος, η WIND VISION διαθέτει το Family Pack (MAD TV, Nickelodeon, FOX, FOX Life κ.ά.) με μηνιαίο κόστος 9,90 ευρώ και το Full Pack σε ειδική προσφορά με 19 ευρώ ανά μήνα, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον τα αθλητικά κανάλια Novasports.

Επίλογος

Η IPTV έχει αποκτήσει μια δυναμική που αυξάνεται συνεχώς, καθώς η ευκολία πρόσβασης μέσα από τα Android TV Boxes κερδίζει την προτίμηση ολοένα και περισσότερων χρηστών. Μέσα από έτοιμες λίστες αναπαραγωγής που μπορεί κανείς να βρίσκει χωρίς δυσκολία στο διαδίκτυο, αποκτάει τη δυνατότητα να παρακολουθεί στην τηλεόραση όχι μόνο τα κανάλια που λαμβάνονται από την επίγεια κεραία του σπιτιού, αλλά και τα περιφερειακά που μεταδίδονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, η διάθεση premium καναλιών που προσφέρουν οι ελληνικές συνδρομητικές υπηρεσίες αυξάνει την τηλεοπτική εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας την IPTV ως έναν ποιοτικό τρόπο τηλεθέασης που ήρθε για να μείνει!

{gallery}31109{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...