Skip to main content
25 Ιουνίου 2020 00:21

Δορυφορικοί δέκτες με DVB-S2X tuner

Τα 10 καλύτερα μοντέλα της αγοράς που υποστηρίζουν λήψη multistream

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
8c76874c3f598e8fcd3565e86fe32a5a XL 9474300e

Οι δορυφορικοί δέκτες που κατασκευάζονται σήμερα εξοπλίζονται με όλο και πιο σύγχρονα δορυφορικά tuners, τα οποία αποτελούν και το πιο αναγκαίο εξάρτημα για την εκτέλεση της βασικής λειτουργία τους. Με την εισαγωγή της τεχνολογίας multistream, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν κανάλια που μεταδίδονται από πολλαπλές ροές μεταφοράς, μέσα από μία μόνο δορυφορική συχνότητα.

Οι δορυφορικοί δέκτες που κατασκευάζονται σήμερα εξοπλίζονται με όλο και πιο σύγχρονα δορυφορικά tuners, τα οποία αποτελούν και το πιο αναγκαίο εξάρτημα για την εκτέλεση της βασικής λειτουργία τους. Με την εισαγωγή της τεχνολογίας multistream, οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν κανάλια που μεταδίδονται από πολλαπλές ροές μεταφοράς, μέσα από μία μόνο δορυφορική συχνότητα. Αυτό προϋποθέτει τη χρήση ενός δέκτη με DVB-S2X tuner και στο άρθρο που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε τα 10 καλύτερα μοντέλα της ελληνικής αγοράς που εξοπλίζονται με τέτοιο τύπο.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

Το DVB-S2 είναι το πρότυπο της ψηφιακής δορυφορικής μετάδοσης που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια, καθώς χρησιμοποιείται από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες παγκοσμίως για την εκπομπή των HD προγραμμάτων τους. Είναι όμως και το πρότυπο που χρησιμοποιούν οι multistream δορυφορικές εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών, η λήψη των οποίων πραγματοποιείται μέσα από δέκτες που εξοπλίζονται με DVB-S2X tuner. Τέτοιοι δέκτες υπάρχουν αρκετοί στην αγορά, όμως πριν τους παρουσιάσουμε είναι απαραίτητο να αναφέρουμε λίγα πράγματα για αυτές τις δύο τεχνολογίες.

DVB-S2X

Το DVB-S2X αποτελεί την επέκταση του DVB-S2 και διαθέτει έως και 51% αυξημένη αποδοτικότητα. Χρησιμοποιεί υψηλότερα επίπεδα διαμόρφωσης (64/128/256APSK) και μικρότερους συντελεστές roll-off (5%, 10%, 15%), με αποτέλεσμα να αυξάνει τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Υλοποιείται σε συνδυασμό με το H.265/HEVC, το οποίο αποδίδει διπλάσιο ποσοστό συμπίεσης σε σχέση με αυτή του H.264/MPEG-4 AVC κι έτσι το μέγεθος της απαιτούμενης χωρητικότητας μειώνεται στο μισό. Επιπλέον, ενσωματώνει τεχνολογία σύζευξης καναλιών (Channel Bonding) που αυξάνει τη στατική πολυπλεξία, ώστε το συσσωρευμένο κέρδος από τη χωρητικότητα που περισσεύει να μπορεί χρησιμοποιείται σε άλλους αναμεταδότες (12% επιπλέον για 3 συζευγμένα κανάλια).

Multistream

Η τεχνολογία multistream αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα του DVB-S2 που επιτρέπει την εκπομπή πολλαπλών ανεξάρτητων ροών μεταφοράς μέσω ενός κοινού δορυφορικού φέροντος σήματος με πλήρως διάφανο τρόπο, διατηρώντας την ακεραιότητα του αρχικού περιεχομένου. Με απλά λόγια, επιτυγχάνει την εκπομπή περισσότερων δορυφορικών καναλιών από έναν αναμεταδότη, χωρίς να μειώνεται η ποιότητα της εικόνας τους. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των κέντρων εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Ως μέρος του DVB-S2, οι εκπομπές multistream χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση φυσικού επιπέδου (PLS: Physical Layer Scrambling) για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των δεδομένων. Το PLS εκφράζεται με έναν αριθμό που ονομάζεται “δείκτης ακολουθίας κρυπτογράφησης” (scrambling sequence index). Σε σχέση με την απλή εκπομπή DVB-S2, η τεχνολογία multistream εξασφαλίζει αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας κατά 12%, με αποτέλεσμα τη χρήση μικρότερου αριθμού συχνοτήτων από τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου που μειώνει το συνολικό τους κόστος.

Γιατί τα multistream σήματα λαμβάνονται μόνο από DVB-S2X tuners;

Επειδή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές και ξεχωριστές τεχνολογίες, δημιουργείται το εξής εύλογο ερώτημα: αφού τα multistream σήματα μεταδίδονται μέσω DVB-S2, γιατί λαμβάνονται μόνο από τα DVB-S2X tuners; Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στο PLS. Στο DVB-S2 η κρυπτογράφηση PLS έχει μόνο έναν προ-επιλεγμένο κωδικό που είναι το νούμερο 0, ενώ στο DVB-S2X το PLS έχει καθοριστεί να αποτελείται από 6 ψηφία, τα οποία και αποτελούν τον κωδικό των multistream εκπομπών. Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιεί ένα εύρος  τιμών 0-262141 σε δυαδική μορφή (Gold, Root ή Combo) που αποτελεί το master κλειδί του multistream δορυφορικού σήματος, το οποίο θα πρέπει να έχει ο δέκτης για να εκτελεί την αποκρυπτογράφησή του και να λαμβάνει τα κανάλια.

Δέκτες με DVB-S2X tuner

Οι 10 καλύτεροι δορυφορικοί δέκτες της ελληνικής αγοράς που διαθέτουν DVB-S2X tuner και δυνατότητα λήψης multistream, είναι οι εξής:

 1 – 2. Amiko Mira X HiS-2000/3000

Ο Amiko Mira X HiS-2000 είναι ένας Full HD δορυφορικός δέκτης που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και έρχεται με διαστάσεις μόλις 140x98x30 χιλιοστών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως IPTV Box, καθώς υποστηρίζει λειτουργίες YouTube, Stalker, Xtream Code και IPTV μέσω m3u playlist. Διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων και εξοπλίζεται με υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, θύρες 2x USB 2.0, ETHERNET, AV OUT (mini jack 3.5mm), HDMI 1.4, S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και IR IN για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, το οποίο παρέχεται στη συσκευασία του. Στο εσωτερικό του διαθέτει chipset Hisilicon Hi3716MV430 της Huawei, το οποίο έχει ενσωματωμένο κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A7.

01.1 AMIKO MIRA X HiS 2000

Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 και αποτελείται από δύο πυρήνες που συγχρονίζουν στο 1GHz (2x1GHz), προσφέροντας εξαιρετική απόδοση έως 2.700 DMIPS. Έχει επίσης ενσωματωμένη GPU με μηχανισμό επεξεργασίας γραφικών Imprex 2.0, ενώ διαθέτει μνήμη RAM 256MB DDR3 και FLASH 128MB. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265 Main/Main 10 Profile@Level 4.1 High-tier, Baseline Profile/Main Profile/High Profile@Level 4.2, MVC, MPEG-1, MPEG-2 Simple Profile@Main Level και Main Profile@High Level, MPEG-4 Simple Profile@Levels 0–3, ASP@Levels 0–5, GMC, MPEG-4 H.263 Baseline, AVS Baseline@Level 6.0, VC-1 Simple Profile@Main Level / Main Profile@High Level / AP@Levels 0–3 και VP6/VP8. Σε ότι αφορά τον ήχο, υποστηρίζει αποκωδικοποίηση των MPEG L1/L2, Dolby Digital/Dolby Digital Plus, AAC-LC και HE-AAC V1/V2. Το DVB-S2X tuner του δέκτη χρησιμοποιεί αποδιαμορφωτή SiLabs Si2166D για λήψη multistream και υποστηρίζει λειτουργίες γρήγορης και τυφλής αναζήτησης. Με την εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού ενεργοποιείται η υποστήριξη USB Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, αλλά και του emulator OSCAM για την αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών. Έχει επίσης δυνατότητα να αναπαράγει  αποθηκευμένα video H.265/HEVC έως 1080p ανάλυσης με ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους, εφόσον αυτοί διαθέτουν κωδικοποίηση UTF-8.  

02.2 MIRA X His 3000 REAR

Ο Amiko Mira X HiS-3000 διαθέτει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τον προηγούμενο δέκτη, όμως εξοπλίζεται και με DVB-T2/C tuner που του δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνει και επίγεια/καλωδιακά κανάλια.

 

Astrasat, τηλ.: 2310 784232.

 

3. Amiko Viper 4K

Ο Amiko Viper 4K είναι ο πρώτος καθαρόαιμος Enigma2 combo δέκτης της Amiko που υποστηρίζει 4K Ultra HD H.265/HEVC. Έρχεται με διαστάσεις 220x125x40 χιλιοστών και διαθέτει τετραψήφια οθόνη επτά τμημάτων, υποδοχή CA για πρόσβαση έξυπνης κάρτας και υποδοχή SD CARD (microSD). Εξοπλίζεται με θύρες USB 2.0, Gigabit LAN, HD-OUT (HDMI 2.0a), mini AV, S/PDIF (οπτική) για έξοδο ψηφιακού ήχου, USB 3.0 και mini RS-232 για service. Στο εσωτερικό του διαθέτει chipset Hisilicon Hi3798MV200 της Huawei, το οποίο έχει ενσωματωμένο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARMv7 64-bit.

03.1 AMIKO VIPER 4K

Ο επεξεργαστής αυτός διαθέτει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4×1.6GHz) και αποδίδει 15.000 DMIPS. Έχει επίσης ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών, μνήμη RAM 1GB DDR4 και εσωτερική μνήμη FLASH 8GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K Ultra HD, HDR 10bit/HLG με συμπίεση H.265/HEVC και ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+, DTS. Εξοπλίζεται με ένα τύπου NIM RDA5815m δορυφορικό tuner που έχει ενσωματωμένο αποδιαμορφωτή SiLabs Si2166-D60 για τα DVB-S2X και τα multistream σήματα, καθώς και με ένα υβριδικό DVB-C/T2 tuner μάρκας Altobeam που έχει ενσωματωμένο chip ATBM7821 με αποδιαμορφωτές για τα σήματα καλωδιακής/επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι συμβατό με Enigma2 images των OpenHDF, OpenVix, OpenATV και PurE2, ενώ υποστηρίζεται ο emulator OSCAM για αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών. Υποστηρίζει USB Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο και λειτουργία PiP (Picture in Picture) για ταυτόχρονη προβολή δύο διαφορετικών καναλιών στην τηλεόραση, ενός Full HD και ενός Ultra HD ανάλυσης. Διαθέτει επίσης άριστη συμβατότητα με τα YouTube για αναπαραγωγή 4K video από τη δημοφιλή υπηρεσία, HbbTV για λήψη υβριδικών υπηρεσιών που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά κανάλια και Kodi για αναπαραγωγή όλων των τύπων multimedia αρχείων.

Astrasat, τηλ.: 2310 784232.

4. Opticum AX HD60

Ο AX HD60 είναι ένας Enigma2 4K Ultra HD δορυφορικός δέκτης της Opticum, ο οποίος έρχεται με διαστάσεις 190x120x35 χιλιοστών. Διαθέτει υποστήριξη multiboot και μπορεί να λειτουργεί και με Android, το οποίο όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμο. Διαθέτει οθόνη 4 ψηφίων και πλούσιο εξοπλισμό συνδέσεων που περιλαμβάνει: υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, υποδοχή microSD, θύρες USB 2.0, USB 3.0, HDMI 2.0a, mini AV, Gbit ETHERNET RJ-45, οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου και υποδοχή IR για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων.

04.1 Opticum AX HD60

Στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένο chipset Hisilicon Hi3798MV200, το οποίο έχει ενσωματωμένο έναν ισχυρό κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 και αποτελείται από τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4×1.6GHz), αποδίδοντας 15.000 DMIPS. Διαθέτει επίσης GPU Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K/60fps με HDR10/HLG και H.265/HEVC, H.264, MPEG1, MPEG2, CAVS, VP8, VP9, ενώ αποδίδει ανάλυση Ultra HD (2160p). Διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR4 και έχει ενσωματωμένη FLASH 8GB eMMC για την εγκατάσταση πρόσθετων. Για τη λήψη multistream σημάτων χρησιμοποιεί DVB-S2X tuner που έχει ενσωματωμένο αποδιαμορφωτή SiLabs Si2166-D, ενώ υποστηρίζεται η λειτουργία τυφλής αναζήτησης. Είναι συμβατός με τους emulators OSCAM και CCcam 2.3.2 για την αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών. Υποστηρίζει λειτουργία Picture in Picture, ακόμα και δύο καναλιών Ultra HD ανάλυσης. Παρέχει τεράστιες επιλογές εξατομίκευσης, καθώς υποστηρίζεται από τα images των OpenATV, OpenHDF, OpenViX, OpenPLi και OpenNFR. Υποστηρίζει USB Wi-Fi ώστε να μπορεί να συνδέεται και ασύρματα στο Internet, ενώ είναι συμβατός με τις λειτουργίες των HbbTV, Stalker V2 (Ministra), Kodi και YouTube.

AxSat, τηλ.: 210 2928700.

 

5. Axas HIS C 4K Second Edition

Ο Axas HIS C 4K Second Edition είναι ένας οικονομικά προσιτός 4K Enigma2 Combo δέκτης, με διαστάσεις 119x115x20 χιλιοστών. Συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο TV learning που δέχεται προγραμματισμό για να μπορεί να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει τετραψήφια οθόνη LED επτά τμημάτων και πλούσιο εξοπλισμένο συνδέσεων που περιλαμβάνει: υποδοχή έξυπνης κάρτας, υποδοχή micro SD και θύρες USB 2.0, USB 3.0, ETHERNET, οπτική S/PDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, HDMI 2.0a και COM (service). Στο εσωτερικό του βρίσκεται τοποθετημένο chipset Hisilicon Hi3798MV200 που έχει ενσωματωμένο επεξεργαστή Cortex-A53.

05.1 Axas HIS C 4K

Ο επεξεργαστής αυτός είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 64-bit και περιλαμβάνει τέσσερις πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4×1.6GHz), ενώ αποδίδει 15.000 DMIPS. Περιλαμβάνει επίσης έναν πολλαπλών πυρήνων επεξεργαστή γραφικών υψηλής απόδοσης Mali-450 που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0, ενώ διαθέτει μνήμη RAM 1GB DDR4 και FLASH 8GB eMMC. Υποστηρίζει ανάλυση έως 3840×2160@60fps (Ultra HD) και αποκωδικοποίηση video H.265/HEVC Main 10 Profile@Level 5.1 High-Tier, H.264, MPEG-2 Main Profile@High Level, AVS, AVS+, VC1, VP6, VP8 και VP9. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου MPEG-1, MPEG-2, MP3, AAC-LC, HE-AAC V1/V2, Dolby True HD, Dolby Digital Plus και DTS. Εξοπλίζεται με δύο σύγχρονης τεχνολογίας tuners, ένα DVB-S2X και ένα DVB-C/T2, τα οποία έχουν ενσωματωμένους αποδιαμορφωτές για τα multistream δορυφορικά και τα καλωδιακά/επίγεια σήματα αντίστοιχα. Είναι συμβατός με images των OpenATV  και PurE2, ενώ λόγω του επεξεργαστή ARMv7 υποστηρίζεται ο emulator OSCAM. Διαθέτει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας χάρη στις ενσωματωμένες μονάδες του Wi-Fi και Bluetooth, ενώ υποστηρίζει λειτουργίες HbbTV, IPTV streaming, YouTube και Kodi.

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

 

6.
OCTAGON SX8 HD ONE

Ο  OCTAGON SX8 HD ONE είναι ένας εξαιρετικά χαμηλού κόστους, μικρός αλλά ισχυρός Full HD (1080p) δορυφορικός δέκτης, ιδανικός για τοποθέτηση στην πλάτη της τηλεόρασης. Για το σκοπό αυτό συνοδεύεται από εξωτερικό καλώδιο επέκτασης με τετραψήφια οθόνη και αισθητήρα υπέρυθρων για πλήρη έλεγχο των επιλεγμένων καναλιών, ενώ οι διαστάσεις του είναι μόλις 113x70x20 χιλιοστά. Παρά το μικρό του μέγεθος, διαθέτει συνδέσεις HDMI, AV, RS232, IR και 2x USB 2.0, ενώ στην κάτω πλευρά είναι τοποθετημένη μια κρυφή υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας. Έχει ενσωματωμένο κεντρικό επεξεργαστή GX6605S με συχνότητα συγχρονισμού 1GHz, ενώ διαθέτει μνήμη RAM 64MB DDR3 και FLASH 8MB. Εξοπλίζεται με DVB-S2X tuner για λήψη multistream T2MI και έρχεται προ-ρυθμισμένος με λίστες καναλιών από τους δορυφόρους Astra 19.2E και Turksat 42E, ενώ υποστηρίζει λειτουργία Blind Scan για αυτόματη ανίχνευση χωρίς την εισαγωγή παραμέτρων.

06.1 OCTAGON SX8 HD ONE

Πληκτρολογώντας τον κωδικό 6363 στην κάρτα System αποκαλύπτεται κρυφό μενού ρυθμίσεων κρυπτογράφησης (προ-επιλεγμένα PIN:000, Password:8765), ενώ υποστηρίζεται ο emulator OSCAM. Με τη σύνδεση αποθηκευτικού μέσου ενεργοποιούνται δυνατότητες εγγραφών και αναπαραγωγής αποθηκευμένων ταινιών. Εκτός όμως από δορυφορικός δέκτης μπορεί να λειτουργεί και ως IPTV Box, καθώς έχει προ-εγκατεστημένες εφαρμογές YouTube, IPTV (m3u, m3u8 playlist), Stalker, Xtream και Weather. Προϋπόθεση φυσικά αποτελεί η σύνδεση στο Internet, κάτι που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση κατάλληλου Wi-Fi USB adapter.

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

 

7. Zgemma H9S

Διαθέτοντας ιδιαίτερα προσιτό κόστος αγοράς αναλογικά με αυτά που προσφέρει, ο Zgemma H9S αποτελεί τον ορισμό του value for money 4Κ Ultra HD Enigma2 δορυφορικού δέκτη. Κατασκευάζεται από την κινέζικη εταιρία Shenzhen Air Digital Technology και έχει διαστάσεις 152x120x43 χιλιοστών. Διαθέτει θύρες USB 3.0, USB 2.0, mini AV, HDMI 2.0, Ethernet και υποδοχή για κάρτα micro SD. Έχει επίσης ενσωματωμένο Wi-Fi 300MHz που του επιτρέπει να συνδέεται στο Internet ακόμα και ασύρματα. Στο εσωτερικό του έχει τοποθετηθεί chipset Hisilicon Hi3798MV200, εξοπλισμένο με έναν κεντρικό επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων ARMv7 64-bit Cortex-A53 στα 1.5GHz (4×1.5GHz) που αποδίδει 20.000 DMIPS και έναν επεξεργαστή γραφικών Mali-450 που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0. Διαθέτει επίσης μνήμη RAM1GB DDR3 και NAND Flash 256MB.

07.1 Zgemma H9S 4K UHD

Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video Ultra HD 2160p H.265/HEVC, VC-1, AVS +, H.264/AVC, MVC, Real, MPEG-1/2/4, VP6/8/9 και ήχου AAC-LC, HE AAC V1/V2, APE, FLAC, Ogg, AMR-NB/WB, G.711, AC3, Dolby Digital, DTS. Το DVB-S2X tuner του δέκτη είναι μάρκας SiLabs και έχει ενσωματωμένο chip Si2166D για την αποδιαμόρφωση multistream σημάτων. Διαθέτει δυνατότητα τυφλής αναζήτησης (Blind Scan), ενώ για την αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών υποστηρίζεται ο emulator OSCAM. Οι δυνατότητες εξατομίκευσής του από το χρήστη είναι τεράστιες, καθώς υποστηρίζεται από images των OpenPLi, OpenATV, Opendroid, OpenHDF, OpenSpa, PurE2 και Egami. Υποστηρίζει πλήθος από λειτουργίες, όπως εγγραφές, Media Player, Picture in Picture δύο καναλιών από τον ίδιο αναμεταδότη, YouTube, Stalker, HbbTV, HDMI CEC, Transcoding για μετάδοση καναλιών μέσω Internet με χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης, ενώ είναι απόλυτα συμβατός και για εκτέλεση IPTV streaming.

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

8. Dreambox ONE Ultra HD

Με τον Dreambox ONE Ultra HD η Dream Property έχει παρουσιάσει έναν κορυφαίο 4K Enigma2 δορυφορικό δέκτη που υποστηρίζει dual-boot λειτουργία με Android, ο οποίος είναι ο ταχύτερος που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά. Έρχεται σε εξαιρετικά compact σχεδιασμό, με διαστάσεις 173x96x35 χιλιοστών και βάρος 306 γραμμαρίων. Διαθέτει δύο κρυφές υποδοχές για ανάγνωση έξυπνης κάρτας και SD κάρτας, ενώ εξοπλίζεται με συνδέσεις USB 3.0, USB 2.0, HDMI 2.0, mini USB service, οπτική S/PDIF και Gigabit Ethernet. Έχει επίσης εξαιρετικές δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, χάρη στο ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5.0GHz με τεχνολογία MIMO, αλλά και τη μονάδα Bluetooth 5.0. Ο επεξεργαστής του δέκτη βρίσκεται τοποθετημένος σε SoC (System of Chip) AMLogic S922X. Είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 64-bit και αποτελείται από 6 συνολικά πυρήνες (4x A73 και 2x A53), με εκρηκτική απόδοση 53.000 DMIPS!

08.1 Dreambox ONE Ultra HD

Διαθέτει επίσης GPU Mali-G52 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2, ενώ έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB DDR4 και FLASH 16GB. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video VP9 Profile-2 έως 4K x2K@60fps, H.265/HEVC MP-10@L5.1 έως 4K x2K@60fps, AVS2-P2 Profile έως 4K x2K@60fps, H.264/AVC HP@L5.1 έως 4K x2K@30fps, H.264/MVC έως 1080P@60fps, MPEG-4 ASP@L5 έως 1080P@60fps (ISO-14496), WMV/VC-1 SP/MP/AP έως 1080P@60fps, AVS-P16(AVS+)/AVS-P2 JiZhun Profile έως 1080P@60fps, MPEG-2 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-13818), MPEG-1 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-11172) και Real Video 8/9/10 έως 1080P@60fps. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+ και DTS. Εξοπλίζεται με διπλό DVB-S2X tuner που έχει κατασκευαστεί από την αμερικάνικη εταιρία Silicon Labs και έχει ενσωματωμένους αποδιαμορφωτές Si2166D για τη λήψη multistream εκπομπών. Υποστηρίζεται η λειτουργία Blind Scan, αλλά και ο emulator OSCAM για το ξεκλείδωμα των κρυπτογραφημένων καναλιών. Είναι συμβατός με images newnigma2, αλλά και με το Dream-Elite που ενεργοποιεί τη δυνατότητα εγκατάστασης του Android Pie 9.0 σε SD κάρτα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί και ως Android TV Box. Υποστηρίζει λειτουργίες πλοήγησης στο Internet μέσω browser, HbbTV, HDMI CEC, Media player, IPTV streaming, YouTube, Netflix, Kodi, καθώς και άλλες ακόμα εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν από το κατάστημα του Aptoide TV (Android).

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

 

9. Vu+ Ultimo 4K

Με τον Ultimo 4K, η Vu+ προσφέρει στους φίλους της δορυφορικής λήψης έναν high-end 4K Enigma2 δέκτη που καλύπτει εύκολα τις υψηλότερες απαιτήσεις. Έρχεται σε σασί διαστάσεων 380x278x70 χιλιοστών που στην πρόσοψή του είναι τοποθετημένη έγχρωμη LCD οθόνη 4”, η οποία λειτουργεί ως Mini TV. Διαθέτει έναν πλουσιότατο εξοπλισμό συνδέσεων που περιλαμβάνει δύο θύρες USB 3.0 και μια USB 2.0, δύο θύρες HDMI 2.0 (IN / OUT), θύρα Gigabit Ethernet, διπλή υποδοχή RCA AUDIO, οπτική θύρα S/PDIF και θύρα RS-232. Διαθέτει επίσης δύο υποδοχές CI και δύο υποδοχές ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, ενώ έχει και ενσωματωμένες μονάδες Wi-Fi διπλής ζώνης 2.4GHz/5.0GHz και Bluetooth 4.0. Επιπλέον, διαθέτει στο εσωτερικό του υποδοχή που μπορεί να δεχτεί σκληρό δίσκο 3.5″ ή 2.5″ HDD, ώστε να χρησιμοποιείται ως PVR. Ο δέκτης αντλεί τη δύναμή του από έναν ισχυρό επεξεργαστή που αποτελείται από τέσσερις πυρήνες (4×1.5GHz) και αποδίδει 20.000 DMIPS, ενώ για την επεξεργασία των γραφικών χρησιμοποιεί GPU που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.0. Διαθέτει μνήμη RAM 3GB και FLASH 4GB eMMC.

09.1 VU ULTIMO 4K

Εξοπλίζεται με ένα ευέλικτο Plug & Play διπλό FBC (Full Band Capture) DVB-S2X tuner που έχει ενσωματωμένο chip 45308X για την αποδιαμόρφωση των multistream σημάτων, ενώ διαθέτει άλλες δύο υποδοχές για να δεχτεί άλλο ένα διπλό FBC και ένα μονό ή διπλό DVB-C tuner. Το διπλό FBC tuner του δέκτη χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για τον διαχωρισμό των σημάτων, παρέχοντας 6 επιπλέον virtual tuners που λειτουργούν σε loop-through mode, ώστε να γίνονται διαθέσιμοι συνολικά 8 αποδιαμορφωτές που ισοδυναμούν με 8 τυπικά tuners. Αυτό επιτρέπει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εγγραφής σε 8 δορυφορικά κανάλια, που εφόσον χρησιμοποιείται Unicable/Unicable2 (JESS) εξοπλισμός μπορούν να ανήκουν σε αναμεταδότες που καλύπτουν όλο το φάσμα συχνοτήτων (VH,VL,HH,HL), ή ακόμα και σε διαφορετικούς δορυφόρους. Υποστηρίζεται με πλήθος από images, όπως BlackHole, OpenVISION, PureE2, SatDreamGR, VTi, Pkteam, OpenDroid κ.ά., ενώ από emulators υποστηρίζεται το OSCAM. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video Ultra HD H.265/HEVC με HDR10/HLG, H.264 HP@level 4.1, VP9 και ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+, DTS. Υποστηρίζει λειτουργίες διπλού transcoding, Picture in Picture, IPTV streaming, media player, YouTube, Kodi, HbbTV, HDMI CEC, πλοήγησης στο Internet μέσω browser κ.ά.

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

 

10. Vu+ Zero 4K

Ο Zero 4K είναι ο οικονομικότερος Enigma2 δέκτης της σειράς 4K που παράγει η κορεάτικη Vu+. Έρχεται σε σασί που έχει σχήμα κύβου, με διαστάσεις 140x115x50 χιλιοστών. Διαθέτει υποδοχή CI, υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, θύρες HDMI 2.0, ETHERNET και USB2.0, οπτική θύρα S/PDIF, καθώς και θύρα IR SENSOR/RS-232 για σύνδεση καλωδίου επέκτασης με αισθητήρα υπέρυθρων, το οποίο παρέχεται στη συσκευασία και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του δέκτη από μη ορατό σημείο.

10.1 VU ZERO 4K

Διαθέτει επίσης στη βάση του υποδοχή για επιλογή σύνδεσης του PVR Kit της Vu+ που περιλαμβάνει δίσκο 2.5″ HDD, το οποίο μετατρέπει το δέκτη σε PVR. Ο VU+ Zero 4K χρησιμοποιεί ταχύτατο διπύρηνο κεντρικό επεξεργαστή Broadcom BCM72604 στα 1.5GHz (2×1.5GHz), ο οποίος είναι αρχιτεκτονικής ARMv7 64-bit και αποδίδει 7000 DMIPS, καθώς και επεξεργαστή γραφικών που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.1. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR4 και μνήμη FLASH 4GB eMMC. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video Ultra HD 2160p@H.265/HEVC με HDR10/HLG, H.264 HP@level 4.1, VP9 και ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+, DTS. Εξοπλίζεται με DVB-S2X tuner της Silicon Labs που έχει ενσωματωμένο chip Si2166 για την αποδιαμόρφωση multistream σημάτων. Παρέχει τεράστιες επιλογές εξατομίκευσης, καθώς υποστηρίζεται από images των BlackHole, OpenPLi, OpenATV, OpenVIX, SIFTeam, OpenSPA και Pkteam. Υποστηρίζει το OpenMultiboot που επιτρέπει στο δέκτη να λειτουργεί κάθε φορά με διαφορετικό image, ενώ λόγω του ARMv7 επεξεργαστή υποστηρίζεται ο emulator OSCAM. Μπορεί όμως να λειτουργεί και ως Combo δέκτης, καθώς κάνει διαθέσιμους για εγκατάσταση τους κατάλληλους drivers ώστε να είναι συμβατός με εξωτερικά USB DVB-T tuners. Παρέχει δυνατότητα πλοήγησης στις web σελίδες του Internet, μέσω του πρόσθετου Chromium OS. Υποστηρίζει λειτουργίες HbbTV, HDMI CEC, IPTV streaming, Media player, Kodi, YouTube κ.ά.

Tronix, τηλ.: 23170-03685.

 

{gallery}31583{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...