DIABASTE DWREAN DIG 174
techmail
SECURITY REPORT 137
anga2023
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17 Νοεμβρίου 2020 20:56

DREAMBOX TWO ULTRA HD

Enigma2 δέκτης με turbo επεξεργαστή 6 πυρήνων και υποστήριξη Android & CoreELEC

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252F6bdad059916571d7049a68f0fe96bf1e XL

Μετά την κυκλοφορία του Dreambox One Ultra HD που τάραξε τα νερά πέρσι λόγω της πρωτόγνωρης ταχύτητάς του, η Dream Property επιστρέφει φέτος δριμύτερη, παρουσιάζοντας ένα βελτιωμένο μοντέλο. Πρόκειται για τον Dreambox Two Ultra HD που διατηρεί την ίδια τεράστια υπολογιστική ισχύ χάρη στον διπλό turbo επεξεργαστή 6 πυρήνων, κρατώντας τα σκήπτρα του…

Μετά την κυκλοφορία του Dreambox One Ultra HD που τάραξε τα νερά πέρσι λόγω της πρωτόγνωρης ταχύτητάς του, η Dream Property επιστρέφει φέτος δριμύτερη, παρουσιάζοντας ένα βελτιωμένο μοντέλο. Πρόκειται για τον Dreambox Two Ultra HD που διατηρεί την ίδια τεράστια υπολογιστική ισχύ χάρη στον διπλό turbo επεξεργαστή 6 πυρήνων, κρατώντας τα σκήπτρα του ταχύτερου στον κόσμο 4K δορυφορικού δέκτη. Εκτός από το Enigma2 μπορεί να υποστηρίξει και λειτουργικά συστήματα Android και CoreELEC, τα οποία τρέχουν μέσω SD κάρτας κατά την εκκίνηση του δέκτη. Εξοπλίζεται με διπλό DVB-S2X tuner που έχει δυνατότητα να λαμβάνει και multistream δορυφορικά σήματα, ενώ έχει ενσωματωμένες μονάδες Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4/5GHz τεχνολογίας 2x2 MIMO και Bluetooth 5.0. Επιπλέον, έρχεται με ένα καινοτόμο τηλεχειριστήριο Bluetooth που κάνει εφικτό τον έλεγχο του δέκτη ακόμα κι αν είναι τοποθετημένος μέσα σε ντουλάπι.

Βασισμένη στη φιλοσοφία της ότι κάτι που είναι ήδη καλό μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, η Dream Property παρουσιάζει έναν πανίσχυρο Enigma2 4K δέκτη που κρατάει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του, διαθέτοντας ταυτόχρονα ουσιαστικές ορατές βελτιώσεις. Ο σχεδιασμός στο σασί έχει αλλάξει, ενώ έχει προστεθεί μια έγχρωμη LCD οθόνη 1,6 ιντσών (σχετικά μικρή) και μία υποδοχή Common Interface. Επιπλέον, παρά την τεράστια υπολογιστική ισχύ του, ο Dreambox Two Ultra HD διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα παθητικής ψύξης που κρατάει τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κι έτσι δεν απαιτείται η χρήση πρόσθετων ενεργών ανεμιστήρων.

Χαρακτηριστικά

Ο Dreambox Two Ultra HD έρχεται σε μια κομψή θήκη αλουμινίου μαύρου χρώματος, με διαστάσεις 174x118x37 χιλιοστών. Στο δεξί μέρος της πρόσοψης είναι τοποθετημένη η LCD οθόνη 1,6 ιντσών και αριστερά τις υποδοχές SD Card και Smartcard reader, ενώ στην πάνω πλευρά βρίσκουμε πλήκτρο Power με ενδεικτικό LED λειτουργίας. Το πίσω μέρος του δέκτη εξοπλίζεται με διακόπτη ON/OFF, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας, θύρες USB 3.0 και USB 2.0, θύρα HDMI 2.0, θύρα mini USB SERVICE, οπτική θύρα S/SPDIF για έξοδο ψηφιακού ήχου, υποδοχή CI, θύρα Gigabit Ethernet και υποδοχές INPUT 1, INPUT 2 για σύνδεση δορυφορικού σήματος. Το κουτί της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνει Infrared/Bluetooth τηλεχειριστήριο, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V/3A και φυλλάδιο με σύντομες οδηγίες.

Ο Dreambox Two Ultra HD διαθέτει στο εσωτερικό του ένα πανίσχυρο chipset Amlogic S922X με διπλό turbo επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARMv7 που περιλαμβάνει συνολικά 6 πυρήνες, οι οποίοι συγχρονίζουν στα 1.8GHz. Συγκεκριμένα, η μονάδα του επεξεργαστή αποτελείται από έναν τετραπύρηνο Cortex-A73 και έναν διπύρηνο Cortex-A53 που αποδίδουν 53.000 DMIPS, γεγονός που καθιστά τον Dreambox Two Ultra HD ως τον ταχύτερο στον κόσμο δορυφορικό δέκτη. Διαθέτει επίσης GPU Mali-G52 που υποστηρίζει το OpenGL έκδοσης ES 3.2 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζει ανάλυση Ultra HD (3840x2160p) και συμπίεση H.265/HEVC, παρέχοντας εξαιρετική ευκρίνεια εικόνας σε μορφή HDR10 και HLG. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video VP9 Profile-2 έως 4Kx2K@60fps, H.265/HEVC MP-10@L5.1 έως 4K@60fps, AVS2-P2 Profile έως 4K@60fps, H.264/AVC HP@L5.1 έως 4K@30fps, H.264/MVC έως 1080P@60fps, MPEG-4 ASP@L5 έως 1080P@60fps (ISO-14496), WMV/VC-1 SP/MP/AP έως 1080P@60fps, AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile έως 1080P@60fps, MPEG-2 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-13818), MPEG-1 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-11172) και Real Video 8/9/10 έως 1080P@60fps. Υποστηρίζει επίσης αποκωδικοποίηση ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital, Dolby Digital+ και DTS. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB DDR4, από την οποία η ελεύθερη φτάνει τα 1.3GB, ενώ η ονομαστική τιμή της FLASH είναι 16GB, από τα οποία μένουν ελεύθερα περίπου 3.2GB για εγκαταστάσεις πρόσθετων. Εκτός του Enigma2 ο δέκτης έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εναλλακτικό λογισμικό, όπως το Android και το CoreELEC, τα οποία εκτελούνται μέσω κατάλληλα διαμορφωμένης SD κάρτας.

Υλικό

Ο Dreambox Two Ultra HD έρχεται με εγκατεστημένο στη μητρική πλακέτα του διπλό DVB-S2X tuner, το οποίο έχει κατασκευαστεί από την αμερικάνικη εταιρία Silicon Labs (SiLabs). Το tuner αυτό έχει ενσωματωμένο αποδιαμορφωτή Si2166D, κάνοντας εφικτή τη λήψη καναλιών που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών σημάτων. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS και Unicable, ενώ έχει μεγάλη ευαισθησία και εκτελεί σε ταχύτατους χρόνους τις εναλλαγές καναλιών. Υποστηρίζει λειτουργία τυφλής ανίχνευσης (Blind Scan) που εκτελείται πραγματικά σωστά και γρήγορα, καθώς αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η σάρωση ολόκληρου του δορυφόρου Astra 19.2E ολοκληρώνεται μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Για την αποκρυπτογράφηση υπηρεσιών ο Dreambox Two Ultra HD διαθέτει θύρα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας και υποδοχή Common Interface, ενώ λόγω της αρχιτεκτονικής ARMv7 του διπλού επεξεργαστή υποστηρίζεται ο emulator OSCAM, κάτι που δοκιμάσαμε με επιτυχία. Για την πρόσβαση στο Internet εξοπλίζεται με θύρα Gigabit Ethernet, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz τεχνολογίας 2×2 MIMO για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, αλλά και μονάδα Bluetooth 5.0. Διαθέτει 2 USB θύρες που καλύπτουν τις ανάγκες σύνδεσης μονάδων αποθήκευσης, υποδοχή SD κάρτας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της συσκευής με λογισμικό Android ή CoreELEC, καθώς και οπτική έξοδο S/PDIF για τη σύνδεση σε ενισχυτή Home Cinema. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δέκτης συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο Bluetooth, το οποίο μπορεί να τον ελέγχει χωρίς απευθείας στόχευση, ή ακόμα και αν είναι τοποθετημένος μέσα σε ντουλάπι.

Λογισμικό

Ο Dreambox Two Ultra HD έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό Dreambox OS 4.5, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα απαραίτητα αρχεία για τη λειτουργία του δέκτη και διάφορα πρόσθετα, χωρίς να έχει ενσωματωμένους emulators. Συμβατό για τη λειτουργία του δέκτη είναι και το Newnigma2 που μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει από το Internet στον υπολογιστή του, την εγκατάσταση του οποίου και προτείνουμε. Το φλασάρισμα με νέο image είναι μια πανεύκολη διαδικασία που πραγματοποιείται μέσω web interface, εφόσον φυσικά ο δέκτης είναι ήδη συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο. Η διαδικασία ξεκινάει με το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση OFF. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο POWER, θέτουμε το διακόπτη τροφοδοσίας σε θέση ON. Το ενδεικτικό LED αναβοσβήνει και μόλις αποκτήσει σταθερό πορτοκαλί χρώμα απελευθερώνουμε το πλήκτρο POWER, περιμένοντας το δέκτη να εισέλθει σε Rescue Mode για να εμφανιστεί στην τηλεόραση η IP του. Στη συνέχεια ανοίγουμε έναν browser στον υπολογιστή και στο πεδίο διευθύνσεών του πληκτρολογούμε την IP του δέκτη, ώστε να μεταφερθούμε στη σελίδα φόρτωσης του νέου image. Συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης που απαιτείται η διαδικασία ολοκληρώνεται σε περίπου 5 λεπτά, οπότε και εμφανίζεται στην τηλεόραση ο γνωστός οδηγός αρχικών ρυθμίσεων του Enigma2.

Ο δέκτης έχει δυνατότητα να λειτουργήσει και με λογισμικό Android που θα εγκατασταθεί σε συνδεδεμένη SD κάρτα μέσω του OS Installer από το Panel του image Dream-Elite, το οποίο προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Από τη σελίδα μεταφορτώσεων του Dream-Elite μπορούμε όμως να κατεβάσουμε στον υπολογιστή την έκδοση CoreELEC, την οποία και μπορούμε με το κατάλληλο USB-SD Creator Tool να εγγράψουμε σε SD κάρτα. Πρόκειται για μια διανομή Linux βασισμένη στον Kodi, η οποία τρέχει αυτόματα εφόσον εκτελέσουμε επανεκκίνηση στο δέκτη με την SD κάρτα συνδεδεμένη στην αντίστοιχη υποδοχή του. Η πλατφόρμα του Kodi (την οποία δοκιμάσαμε) είναι έκδοσης 18.7 και λειτουργεί άψογα.

Internet – HbbTV – HDMI CEC

Ο Dreambox Two Ultra HD διαθέτει Web Browser που επιτρέπει στο χρήστη να σερφάρει στις σελίδες του διαδικτύου. Η λειτουργία εκτελείται άψογα, καθώς το άνοιγμα των σελίδων πραγματοποιείται γρήγορα και η πλοήγηση μέσα σε αυτές γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο δέκτης υποστηρίζει και τη λειτουργία HbbTV, η οποία ενεργοποιείται με το κόκκινο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου ή μέσω του μενού επεκτάσεων (μπλε πλήκτρο), εφόσον φυσικά είναι συνδεδεμένος στο Internet. Με το HbbTV ο χρήστης αποκτάει πρόσβαση σε υβριδικές υπηρεσίες που μεταδίδονται από τηλεοπτικά κανάλια παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμά τους. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τις πλατφόρμες ΣΚΑΪ HYBRID και OPEN HYBRID, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με την πλατφόρμα ERT•FLIX, καθώς όταν πατάμε το κόκκινο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου για να εισέλθουμε στο μενού της εμφανίζεται η γνώριμη πράσινη οθόνη και εκτελείται επανεκκίνηση του δέκτη.  Ο δέκτης διαθέτει επίσης ένα πλήρες μενού ρυθμίσεων για την ενεργοποίηση της λειτουργίας HDMI CEC, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της τηλεόρασης που είναι συνδεδεμένη στην HDMI θύρα του, εφόσον είναι κι αυτή συμβατή με το πρωτόκολλο αυτό.

IPTV streaming – Kodi – Media Player

Ο Dreambox Two Ultra HD είναι απόλυτα συμβατός για εκτέλεση λειτουργίας IPTV streaming, κάτι που δοκιμάσαμε με απόλυτη επιτυχία σε ελληνικά και ξένα διαδικτυακά κανάλια. Σε λειτουργία CoreELEC δοκιμάσαμε την πλατφόρμα του Kodi, επιλέγοντας την αναπαραγωγή πλήθους αρχείων video μέσω συνδεδεμένης μονάδας αποθήκευσης. Η αναπαραγωγή όλων των Ultra HD video εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών μας εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλος, δοκιμάσαμε με επιτυχία την εκτέλεση ζωντανής εγγραφής προγράμματος με το πάτημα του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο, αλλά και προγραμματισμένης με επιλογή γεγονότος μέσα από τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG).

{gallery}33484{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • <strong>KATHREIN UFO PRO</strong>

  KATHREIN UFO PRO

  Το UFO PRO είναι το πλέον πρόσφατο Headend της Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό πλαίσιό του προσφέρει μια σειρά επιλογών μονάδων εισ...
 • AUDIEN KG-DM10

  AUDIEN KG-DM10

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή μιας πολύ ποιοτικής κονσόλας που είναι ιδανική για καφέ-μπαρ, συγκροτήματα και μουσικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για το Audien KG-DM10, έναν επαγγε...
 • <strong>TP-LINK PoE Switches</strong>

  TP-LINK PoE Switches

  Οι κάμερες IP αποτελούν βασικό συστατικό οποιουδήποτε επαγγελματικού συστήματος παρακολούθησης για να αποκτήσετε ορατότητα και εικόνα για την επιχείρησή σας. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για ...
 • Poynting Antennas

  Poynting Antennas

  Ένα κρίσιμο συστατικό του υπόγειου συστήματος επικοινωνίας είναι η κεραία και οι κεραίες Poynting είναι ειδικά κατασκευασμένες για να βελτιώνουν σημαντικά την ασύρματη συνδεσιμότητα σε σήραγγες κα...
 • <strong>IKUSI FLOW – Tο</strong><strong> κορυφαίο</strong><strong> Smart Headend για</strong><strong> ξενοδοχεία</strong><strong></strong>

  IKUSI FLOW – Tο κορυφαίο Smart Headend για ξενοδοχεία

  Το ikusiflow Headend της ισπανικής IKUSI, προσφέρει υπηρεσίες διανομής περιεχομένου σε ξενοδοχεία και γενικότερα στο χώρο του hospitality, με εξαιρετική ευελιξία, υψηλά και ιδιαίτερα σύγχρονα επίπ...
 • <strong>Τα νέα της Mistral – Οι διαθέσιμες εξωτερικές κεραίες TV</strong>

  Τα νέα της Mistral – Οι διαθέσιμες εξωτερικές κεραίες TV

  Οι κεραίες της Mistral τυποποιούνται σε 7 κατηγορίες, αναλόγως τις ανάγκες της περιοχής και τις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη. Πρώτη κατηγορία είναι η σειρά Magic. Πρόκειται για απλές κερα...
 • DEEPCOOL LT520

  DEEPCOOL LT520

  Η LT520 υιοθετεί τεχνολογία Anti-leak, ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαμβάνουν εξαιρετική απόδοση ψύξης του επεξεργαστή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διαρροής. Με υψηλή ποιότητα κατασκευής, hi-...
 • IKUSI HTI

  IKUSI HTI

  Οι βασικές μονάδες που διαμορφώνουν τη συγκεκριμένη σειρά, είναι τα quad transmodulators HTI-404 και HTI-424, τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με το τροφοδοτικό PSU-150, τη βάση BACK-500, ενώ σε...
 • NEDIS SPBB306BK

  NEDIS SPBB306BK

  Οργανώστε το πάρτι σας οπουδήποτε κι αν θέλετε με το TWS φορητό Bluetooth ηχείο της Nedis. Πρόκειται για ένα ασύρματο ηχείο 2 καναλιών με μέγιστη ισχύ 16W, που προσφέρει δυνατό και καθαρό ήχο με ε...
 • PROMAX RANGER Neo 2

  PROMAX RANGER Neo 2

  Το PROMAX RANGER Neo 2 είναι ένα επαγγελματικό πεδιόμετρο που ανήκει στη σειρά RANGER Neo, καλύπτοντας άριστα τις ανάγκες του τεχνικού για μετρήσεις δορυφορικών, επίγειων και καλωδιακών σημάτων, ε...
 • ANGA Master 10 / Master 20

  ANGA Master 10 / Master 20

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων ενισχυτών ANGA Master 10 και ANGA Master 20. Πρόκειται για κεντρικούς ενισχυτές που εξοπλίζονται με 3 εισόδους FM(BI) / VHF(BIII) / UH...
 • TRIAX TDcH Compact HeadEnd 16S-I

  TRIAX TDcH Compact HeadEnd 16S-I

  Κατασκευασμένο για τοποθέτηση σε τοίχο και rack 19", το TDcH 16S-I είναι εξοπλισμένο με 4 εισόδους DVB-S/S2, 16 transmodulators DVB-S2X, με 16 συχνότητες εξόδου QAM ή COFDM (με δυνατότητα εναλλαγή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, 175

  Ψηφιακή Τηλεόραση, 175

  Το νέο τεύχος Απριλίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Salonica El...
 • Salonica Electronix 2023

  Salonica Electronix 2023

  Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Palac...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design