Skip to main content
25 Μαρτίου 2021 16:05

SKYWORTH HY4415

Το νέο Android TV Box της COSMOTE TV

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
170d94285155fd900af8416b39884fad XL 4451b79b

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της streaming υπηρεσίας της η COSMOTE TV προχωράει ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας πρώτη στην Ευρώπη τον νέο αποκωδικοποιητή της με λειτουργικό ANDROID TV 10.0 Πρόκειται για τον HY4415, ο οποίος κατασκευάζεται στην Κίνα από την εταιρεία Shenzhen Skyworth Digital Technology…

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας της streaming υπηρεσίας της η COSMOTE TV προχωράει ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας πρώτη στην Ευρώπη τον νέο αποκωδικοποιητή της με λειτουργικό ANDROID TV 10.0 Πρόκειται για τον HY4415, ο οποίος κατασκευάζεται στην Κίνα από την εταιρεία Shenzhen Skyworth Digital Technology. Υποστηρίζει 4K Ultra HD (3840x2160p) ανάλυση. Λειτουργεί με νέο τετραπύρηνο επεξεργαστή 2.0GHz και έχει δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, χάρη στο ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2,4/5GHz και Bluetooth 4.2 που χαρίζουν στο χρήστη απόλυτη ελευθερία από επιπλέον καλώδια. Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και περιλαμβάνει στο μενού του το δημοφιλές κατάστημα αγορών Play Store, ενώ συνοδεύεται από Bluetooth τηλεχειριστήριο φωνητικής αναζήτησης.

Ο νέος αποκωδικοποιητής είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για την υπηρεσία της Νέας COSMOTE TV, η οποία βασίζεται στην αμερικάνικη τεχνολογική πλατφόρμα Comcast Technology Solutions και συνδυάζει το ζωντανό πρόγραμμα των καναλιών με το on demand περιεχόμενο σε μια προσωποποιημένη εμπειρία θέασης, μέσα από ένα φιλικό μενού και εύκολο περιβάλλον πλοήγησης. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα καθαρόαιμο Android TV Box με υποστήριξη 4K YouTube και προ-εγκατεστημένο το Google Play Store, το οποίο κάνει διαθέσιμες στο συνδρομητή της COSMOTE TV αμέτρητες εφαρμογές που διευρύνουν το πεδίο λειτουργίας της συσκευής. Λειτουργεί επίσης άριστα και ως media player, καθώς μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου. Παράλληλα, οι ασύρματες δυνατότητές του παρέχουν μεγάλη ευελιξία τόσο στην τοποθέτησή του, όσο και στη χρήση του.

Χαρακτηριστικά

Το HY4415 έρχεται σε ένα μαύρο πλαστικό σασί που διαθέτει τετράγωνο σχεδιασμό με στρογγυλεμένες γωνίες, έχοντας διαστάσεις 123x123x26 χιλιοστών. Στην πάνω πλευρά του είναι τοποθετημένο πλήκτρο ON/Stand-by και στην κάτω φωτεινή ένδειξη LED πράσινου χρώματος, ενώ στην πίσω έχουμε: μικροσκοπική οπή με πλήκτρο PAIRING/RESET για σύζευξη Bluetooth τηλεχειριστηρίου και επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A, θύρες USB, LAN και HDMI, καθώς και υποδοχή ANT IN για σύνδεση επίγειου σήματος. Το κουτί της συσκευασίας περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο Bluetooth, 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, καλώδιο Ethernet, τροφοδοτικό ρεύματος και φυλλάδιο οδηγού γρήγορης εγκατάστασης στην ελληνική γλώσσα.

Το HY4415 είναι εξοπλισμένο με το νέο chipset Amlogic S905X4 που φοράει επεξεργαστή Cortex-A55, ο οποίος είναι αρχιτεκτονικής ARM και περιλαμβάνει 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 2.0GHz (4×2.0GHz), αποδίδοντας πάνω από 21.800 DMIPS. Ο επεξεργαστής αυτός υποστηρίζει τον νέο video codec AV1 της Google που επιτυγχάνει αποδοτικότερη συμπίεση σε σχέση με άλλους codec, όπως το VP9, καταλαμβάνοντας έως και 30% λιγότερο όγκο, κάτι που συνεπάγεται ανάλογα χαμηλότερη κατανάλωση δεδομένων κατά την εκτέλεση streaming. Έχει επίσης ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας γραφικών GPU Mali-G31 MP2 που υποστηρίζει τα OpenGL ES 3.2 και Vulkan 1.1 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει μνήμη RAM 2GB LPDDR4 και FLASH 16GB eMMC που αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής για την εγκατάσταση εφαρμογών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video 4K@60fps HEVC/AV1/VP9/AVS2 και ήχου AAC, Dolby Digital Plus, DTS. Λειτουργεί με λογισμικό Android TV και συγκεκριμένα με την έκδοση 10.0, κάτι το οποίο καθιστά την COSMOTE TV τον πρώτο πάροχο τηλεοπτικού περιεχομένου στην Ευρώπη που διαθέτει στους συνδρομητές του αποκωδικοποιητή με την τελευταία αυτή έκδοση του δημοφιλούς λογισμικού. Διαθέτει επίσημη πιστοποίηση Google και περιλαμβάνει στο μενού του το κατάστημα αγορών Play Store που δίνει τη δυνατότητα στο συνδρομητή της COSMOTE TV να κατεβάζει τις αγαπημένες του εφαρμογές και να τις χρησιμοποιεί μέσα από τον αποκωδικοποιητή του. Έχει ενσωματωμένο DVB-T2 tuner που του επιτρέπει να λειτουργεί και ως δέκτης για τη λήψη των καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος όμως αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερη αναβάθμιση λογισμικού.

Μέσω της HDMI 2.1 θύρας του δίνει Ultra HD (3840×2160) ανάλυση στην τηλεόραση, ενώ είναι συμβατό με HDR 10/10+, HLG και Dolby Vision που αποδίδουν ευρύτερη γκάμα χρωμάτων και ρεαλιστικότερη εικόνα. Εξοπλίζεται με θύρα Ethernet LAN, ενώ έχει και ενσωματωμένο Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz με κεραία ασύρματης τεχνολογίας 2×2 AC. Έχει ενσωματωμένο Google Chromecast για γρήγορη και εύκολη μετάδοση ροής περιεχομένου από smartphone, tablet και υπολογιστή, απευθείας στην τηλεόραση. Συνοδεύεται από Bluetooth τηλεχειριστήριο που προσφέρει στο χρήστη το πλεονέκτημα να μπορεί να στέλνει εντολές στον αποκωδικοποιητή χωρίς την ανάγκη απευθείας στόχευσης, το οποίο μάλιστα διαθέτει ειδικό πλήκτρο για άμεση πρόσβαση στην πλατφόρμα της COSMOTE TV. Το τηλεχειριστήριο αυτό διαθέτει επίσης πλήκτρο Google Assistant για την φωνητική πληκτρολόγηση και αναζήτηση στην Ελληνική γλώσσα. Προς το παρόν, η εκτέλεση φωνητικών εντολών δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά. Κατά την φωνητική πληκτρολόγηση εμφανίζονται αποτελέσματα από το YouTube ή όποια άλλη εφαρμογή κάνει διαθεσιμα το περιεχόμενό της στον Google Assistant. Επιπλέον, η συσκευή διαθέτει USB 2.0 θύρα και μπορεί να δεχτεί τη σύνδεση αποθηκευτικής μονάδας, ώστε να λειτουργεί ως ένα άριστο media player που αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου ανάλογα με τον  video player  που χρησιμοποιείται (π.χ. VLC).

Μενού

Το κεντρικό μενού του αποκωδικοποιητή διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV 10.0, περιλαμβάνοντας 3 οριζόντιες σειρές με εικονίδια εφαρμογών και προτάσεις περιεχομένου. Στην πρώτη από αυτές βρίσκονται οι “Εφαρμογές”, όπου υπάρχουν τα εικονίδια των COSMOTE TV, YouTube, Google Play Movies και Google Play Store, ενώ μπορούν να προστεθούν και εκείνα των εφαρμογών που θα εγκαταστήσει ο χρήστης. Στη δεύτερη σειρά έχουμε posters με προτεινόμενα video από το YouTube, ενώ στην τρίτη βρίσκουμε εικονίδια με προτάσεις επιλεγμένων εφαρμογών του Google Playγια εγκατάσταση. Στην κεντρική αυτή κάρτα μπορούν να προστεθούν επίσης οριζόντιες σειρές με προτάσεις από video YouTube Music και επιλεγμένες ταινίες Google Play, ενώ στο πάνω δεξί μέρος βρίσκεται το χαρακτηριστικό “γρανάζι” των ρυθμίσεων. Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε το λογαριασμό μας Google, να απενεργοποιήσουμε και να απεγκαταστήσουμε εφαρμογές, να προσθέσουμε τηλεχειριστήρια και αξεσουάρ, καθώς και να ορίσουμε τις ρυθμίσεις της συσκευής, όπως την ημερομηνία και την ώρα, τη γλώσσα, το πληκτρολόγιο, τον ήχο, την ανάλυση, το HDMI CEC, την προσαρμογή της αρχικής οθόνης το τύπο του HDR που είναι ενεργοποιημένος και άλλες ακόμα παραμέτρους, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Δοκιμή εφαρμογών

Να αναφέρουμε αρχικά ότι σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας χρησιμοποιήσαμε τη σύνδεση Wi-Fi, η οποία λειτούργησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το HY4415 προορίζεται βασικά για να λειτουργεί ως αποκωδικοποιητής της πλατφόρμας COSMOTE TV, κάτι που φυσικά εκτελεί με ιδανικό τρόπο. Η πλατφόρμα ενσωματώνει “Recommendation Engine” και χρησιμοποιώντας έξυπνη νοημοσύνη (AI – Artificial Intelligence) δημιουργεί προσωποποιημένες προτάσεις όχι μόνο για το ζωντανό πρόγραμμα των καναλιών, αλλά και για το On Demand περιεχόμενο από τα COSMOTE TV Plus, FOX Play, NatGeo+, BBC Earth  αλλά και από τα Nick+, Cartoon Networks και ducktv για τις μικρότερες ηλικίες. Η πλοήγηση σε όλα τα υπομενού πραγματοποιείται μέσα από οριζόντιες σειρές με posters παρουσίασης διαφορετικών τίτλων (ribbons), πράγμα που βοηθάει το συνδρομητή να εντοπίζει εύκολα το περιεχόμενο όλων των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και να περιηγείται γρήγορα στους καταλόγους ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.

Δοκιμάστηκε η εφαρμογή του YouTube με άριστα αποτελέσματα, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή video με επιλογή ποιότητας 2160p•4K εκτελούνται υποδειγματικά. Από το κατάστημα αγορών του Google Play Store κατεβάσαμε τον TV Web Browser και με τη χρήση αυτού δοκιμάσαμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή -την οποία και προτείνουμε- λειτούργησε άψογα. Οι ιστοσελίδες άνοιγαν γενικά γρήγορα και η περιήγηση μέσα σε αυτές εκτελέστηκε χωρίς να προβληματίζει ακόμα και μέσω του παρεχόμενου τηλεχειριστηρίου, ενώ έγινε περισσότερο άνετη με τη χρήση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse που δοκιμάσαμε. Από το Play Store κατεβάσαμε και τον Kodi που διατίθεται στην έκδοση 19.0 Matrix και αφού πρώτα συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος αποθηκευμένων video, δοκιμάσαμε τη λειτουργία του. Η αναπαραγωγή όλων των 4K Ultra HD video που επιλέξαμε εκτελέστηκε με μεγάλη άνεση, ενώ τόσο ο DTS ήχος, όσο και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των ταινιών μας λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Εγκαταστήσαμε επίσης την εφαρμογή ERT•FLIX, η οποία δίνει πρόσβαση στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Η εφαρμογή μάλιστα λειτουργεί άψογα, σε αντίθεση με πολλά άλλα Box της κατηγορίας που παρουσιάζουν ασυμβατότητα με αποτέλεσμα την αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου της πλατφόρμας. Έτσι, μέσα από τον αποκωδικοποιητή της COSMOTE TV ο συνδρομητής μπορεί να απολαμβάνει χιλιάδες ώρες από ταινίες, σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, μουσικές συναυλίες και φυσικά ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις από τα κανάλια ΕΡΤ Sports, με εξαιρετική μάλιστα ποιότητα εικόνας. Τέλος, από το Play Store κατεβάσαμε και δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα την παγκοσμίως δημοφιλέστερη εφαρμογή αθλητικού περιεχομένου, που δεν είναι άλλη από το NBA app. Χρησιμοποιήσαμε το League Pass της ετήσιας συνδρομής μας και παρακολουθήσαμε ζωντανά όλη την αγωνιστική δράση της ημέρας από το πρωτάθλημα του NBA, απολαμβάνοντας ομαλή ροή κίνησης και εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

{gallery}35107{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...