Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 493
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Αυγούστου 2021 22:48

Η διαδικασία του LTE2/5G που “τρέχει” αυτό το διάστημα στην Ελλάδα

Tα προβλήματα που έρχονται και οι λύσεις τους

Γράφει: Θανάσης Κυριακόπουλος
73b2136757485ba431bf43e72e72b9fc XL 268ae51e

Η διαδικασία του LTE2/5G που “τρέχει” αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και αποδίδει τα κανάλια 49-60 στην κινητή τηλεφωνία, μοιάζει με τη διαδικασία του 2012, όταν έκλεισαν για πρώτη φορά τα αναλογικά κανάλια και με αυτή του 2014 (LTE1/4G), όταν αποδόθηκαν τα κανάλια 61-69 στην κινητή τηλεφωνία.

Η διαδικασία του LTE2/5G που “τρέχει” αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και αποδίδει τα κανάλια 49-60 στην κινητή τηλεφωνία, μοιάζει με τη διαδικασία του 2012, όταν έκλεισαν για πρώτη φορά τα αναλογικά κανάλια και με αυτή του 2014 (LTE1/4G), όταν αποδόθηκαν τα κανάλια 61-69 στην κινητή τηλεφωνία.

Έχει όμως και μία πολύ ουσιαστική διαφορά:

Οι δύο προηγούμενες αλλαγές είχαν άμεση επίδραση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις απλών και κεντρικών κεραιών, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους, οπότε ο τεχνικός κόσμος θα έπρεπε να επέμβει για να αποκαταστήσει τη σωστή θέαση των επίγειων καναλιών. Η τωρινή αλλαγή δεν έχει άμεση επίδραση στη λήψη – απαιτεί απλά τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεων και των δεκτών.
Θα έχει όμως επίδραση στη λήψη των τηλεοπτικών προγραμμάτων στο κοντινό μέλλον και μάλιστα σημαντική. Ας δούμε γιατί.

Οι μπάντες συχνοτήτων του 5G

Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακόμα προβλήματα στη λήψη της τηλεόρασης, είναι απλός: Οι ζώνες 5G είναι αρκετές και περιλαμβάνουν διάφορα τμήματα του φάσματος, που εκτείνονται από 690 MHz έως 28.000 MHz.

Οι πιλοτικές εκπομπές 5G της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησαν από το 2020 στη χώρα μας, στις υψηλότερες συχνότητες όμως που ήταν ήδη διαθέσιμες (1.800-3.800 MHz), ενώ οι εκπομπές 5G στις συχνότητες της τηλεόρασης που απελευθερώθηκαν για αυτό το λόγο (694-790 MHz), αναπτύσσονται με πολύ αργό ρυθμό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι εκπομπές της κινητής τηλεφωνίας γίνονται σε διάφορες συχνότητες, ενώ κατά την επικοινωνία της κυψέλης με τα κινητά των χρηστών, ελέγχεται αν η επικοινωνία μεταξύ κυψέλης και κινητού, είναι πιο αποδοτική στο ένα ή το άλλο φάσμα συχνοτήτων και ανάλογα επιλέγεται δυναμικά το φάσμα που θα χρησιμοποιηθεί, πραγματοποιώντας αυτόματη μεταγωγή της επικοινωνίας σε αυτό.

Διαφορετικές επιδόσεις και διαφορετικές συμπεριφορές

Να θυμηθούμε βέβαια, πως η διείσδυση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στα υλικά, είναι ευκολότερη στις χαμηλές συχνότητες και δυσκολότερη όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας επιτυγχάνονται στις υψηλές συχνότητες, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα για τις χαμηλές συχνότητες βρίσκεται στο γεγονός πως προσφέρουν πολύ καλύτερη διείσδυση στα κτίρια. Είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, για τις μεγάλες πόλεις με ψηλά κτίρια και πρακτικά οι μόνες που επιτρέπουν διείσδυση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τη σταθερή επικοινωνία της κινητής τηλεφωνίας στους χαμηλούς ορόφους των κτιρίων.

Μέχρι σήμερα λοιπόν και με δεδομένη την τρέχουσα διαδικασία απελευθέρωσης του φάσματος 694-790 MHz από την τηλεόραση, στις περισσότερες κυψέλες της κινητής, χρησιμοποιούνται κυρίως (ή μόνο) οι υψηλές συχνότητες.

Ο αριθμός των κινητών που υποστηρίζουν σήμερα 5G

Ο πιο σημαντικός λόγος όμως για την χαμηλή χρήση της νέας τεχνολογίας, είναι η πολύ μικρή διάδοση των κινητών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G μεταξύ των χρηστών. Η διάθεση στην αγορά κινητών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G ξεκίνησε στα μέσα του 2020 και μάλιστα μόνο με τα ακριβά μοντέλα της κάθε εταιρείας. Προς το παρόν η πλειοψηφία των κινητών που βρίσκονται σε χρήση, δεν υποστηρίζει ακόμα την τεχνολογία 5G, αλλά αυτό αλλάζει σταδιακά και υπολογίζεται πως σε 2 με 3  χρόνια, σχεδόν όλοι οι χρήστες θα διαθέτουν κινητό 5G.

Όπως γνωρίζουμε, για να δημιουργηθούν ενδοδιαμορφώσεις στους παλιούς ενισχυτές που δεν έχουν αποκοπή από το κανάλι 48 και επάνω, ούτε κεραία με όριο λήψης το κανάλι 48, θα πρέπει να υπάρξει λήψη πολύ ισχυρού σήματος από εκπομπή κυψέλης κινητής τηλεφωνίας ή από εκπομπή κινητού που βρίσκεται πολύ κοντά στην τηλεοπτική κεραία λήψης. Για να υπάρξει όμως επικοινωνία 5G μεταξύ κυψέλης και κινητού, θα πρέπει να υποστηρίζεται η νέα αυτή τεχνολογία και από τη συγκεκριμένη κυψέλη, αλλά και από το κινητό.

Το λογικό συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι προς το παρόν έχουμε πολύ μικρό αριθμό κινητών 5G που βρίσκονται συνδεδεμένα σε κυψέλη που υποστηρίζει 5G και ακόμα πολύ μικρότερο αριθμό κινητών 5G που βρίσκονται σε “δύσκολη” για τις υψηλές συχνότητες περιοχή (χαμηλοί όροφοι σε πυκνοκατοικημένη περιοχή), έτσι ώστε για να είναι σταθερή η επικοινωνία, να πρέπει να κάνει μεταγωγή της επικοινωνίας κυψέλης-κινητού στη χαμηλή μπάντα.

Επιπλέον: Δεν έχουν περάσει όλες οι κυψέλες σε υποστήριξη του 5G και κυρίως δεν έχουν περάσει στην υποστήριξη 5G για την χαμηλή μπάντα. Να θυμηθούμε απλά ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πολλές περιοχές στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρώσει την αλλαγή συχνοτήτων – μεταξύ αυτών και οι πλέον πυκνοκατοικημένες με τον μεγαλύτερο αστικό πληθυσμό, όπως η Αθήνα, η Κρήτη κλπ.

Downlink & Uplink στο 5G

Πρέπει να αναφέρουμε ένα ακόμα σημαντικό λόγο για τον οποίο το LTE2/5G, θα προκαλέσει πολύ περισσότερα προβλήματα στο κοντινό μέλλον σε σχέση με το LTE1/4G:

Στην προηγούμενη απόδοση συχνοτήτων, ακριβώς πάνω από το όριο της τηλεόρασης (790 MHz) είχαμε τις πρώτες εκπομπές (Downlink) από τις κυψέλες της κινητής τηλεφωνίας (791 – 821 MHz) που βρίσκονται σχετικά μακριά από τις τηλεοπτικές κεραίες, ενώ οι εκπομπές των κινητών που βρίσκονται κοντά στις κεραίες τηλεόρασης (Uplink), γίνονται λίγο ψηλότερα (832 – 862 MHz).

Σε αυτή την νέα απόδοση συχνοτήτων στη μπάντα των 700 MHz, τα πράγματα είναι αντίστροφα: Ακριβώς πάνω από το όριο της τηλεόρασης (694 MHz) έχουμε τις πρώτες εκπομπές των κινητών (Uplink από 699 έως 716 MHz), ενώ οι εκπομπές από τις κυψέλες της κινητής τηλεφωνίας (Downlink) γίνονται ψηλότερα (729 – 746 MHz).

Με άλλα λόγια, τα κινητά μας (και σταδιακά όχι μόνο τα κινητά, αλλά και πολλές περισσότερες οικιακές συσκευές IοT συνδεδεμένες στο δίκτυο 5G), θα εκπέμπουν ακριβώς δίπλα από το πάνω όριο των συχνοτήτων της τηλεόρασης – και μάλιστα σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση από την κεραία και τον ενισχυτή της τηλεόρασης, είτε αφορά ατομική, είτε κεντρική εγκατάσταση κεραίας.

Πολύ κοντά θα βρίσκονται τα κινητά μας και στις συσκευές τηλεόρασης, που συνήθως συνδέονται στην πρίζα TV με ένα φθηνό μισο-θωρακισμένο καλώδιο – αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα για ένα ειδικό άρθρο…

Πότε θα έχουμε σοβαρή ενόχληση από τις εκπομπές 5G στα σήματα της τηλεόρασης;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τεκμηριώνεται πως είναι λογικό να μην έχουμε ακόμα σοβαρή ενόχληση των συστημάτων λήψης για την επίγεια τηλεόραση από το 5G, αλλά αυτή η ενόχληση θα έρθει και σταδιακά θα γίνεται όλο και πιο έντονη.

Επομένως η ζήτηση για εξαρτήματα λήψης (κεραίες, ενισχυτές κλπ) που προστατεύουν από τις ενδοδιαμορφώσεις που δημιουργεί το 5G, είναι ακόμα πολύ χαμηλή και πολύ μακριά από την κορύφωση της, η οποία αναμένεται το 2022 και το 2023.
Είναι φανερό λοιπόν πως, ήδη από το τέλος του 2021, αλλά κυρίως τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια σοβαρή αύξηση της ζήτησης για εξοπλισμό που προστατεύει από τις ενδοδιαμορφώσεις που θα προκαλέσει το 5G.

Τεχνικές και εξοπλισμός που προστατεύουν τη λήψη της τηλεόρασης από τις εκπομπές 5G.

Ευτυχώς οι εταιρείες που παράγουν τέτοιο εξοπλισμό έχουν προβλέψει και παρέχουν πλήρη γκάμα προϊόντων που μπορούν να προστατέψουν απόλυτα από αυτά τα προβλήματα, ενώ οι εταιρείες που κατασκευάζουν όργανα μετρήσεων έχουν φροντίσει να μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βρίσκουμε εύκολα την αιτία του κάθε προβλήματος και να επιλέγουμε την σωστή κάθε φορά λύση.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων μικρών άρθρων που παρουσιάζουν εξοπλισμό συμβατό με το 5G και προστατεύει τις λήψεις για την τηλεόραση, από κάθε εκπομπή πάνω από το κανάλι 48, υπάρχουν στα blogs των ιστοσελίδων μας: https://ikusi.gr/blog και https://www.promax.gr/blog.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν ίσως τα:

{gallery}36726{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...
  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...