Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Αυγούστου 2021 22:47

MECOOL K5

Hybrid 4K TV Box με Android & DVB-S2, DVB-T2/C tuners

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
97c0fdb5df523eeab754ead753ef2602 XL b640e490

Ένα 4K TV Box που κίνησε έντονα το ενδιαφέρον μας δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το Mecool K5 της Videostong που είναι ένα υβριδικό STB, καθώς λειτουργεί τόσο ως Android TV Box, όσο και ως δορυφορικός και επίγειος/καλωδιακός ψηφιακός δέκτης. Δεν διαθέτει πιστοποίηση Google…

Ένα 4K TV Box που κίνησε έντονα το ενδιαφέρον μας δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το Mecool K5 της Videostong που είναι ένα υβριδικό STB, καθώς λειτουργεί τόσο ως Android TV Box, όσο και ως δορυφορικός και επίγειος/καλωδιακός ψηφιακός δέκτης. Δεν διαθέτει πιστοποίηση Google, έρχεται όμως με υποστήριξη OSCAM και BISS για αποκρυπτογράφηση δορυφορικών καναλιών. Έρχεται επίσης με ασύρματες δυνατότητες συνδεσιμότητας, καθώς έχει ενσωματωμένο chip με Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz και Bluetooth 4.2.

Η Videostrong είναι μια εταιρεία με παράδοση στην ανάπτυξη και κατασκευή προϊόντων Android TV, όπως Dongles ή OTT/Hybrid STB και με το Mecool K5 παρουσιάζει μια συσκευή που καλύπτει αρκετές από τις βασικές ανάγκες του μέσου χρήστη. Το Mecool K5 προσφέρει πολλές λειτουργίες του Android, όπως πρόσβαση στις υπηρεσίες των YouTube και Netflix, πλοήγηση στο Internet, δυνατότητα εκτέλεσης streaming και αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων πολυμέσων, παρέχοντας ταυτόχρονα δορυφορική και επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με δυνατότητα εγγραφής προγραμμάτων. Υποστηρίζει επίσης διάφορες άλλες εφαρμογές του Android που γίνονται διαθέσιμες μέσα από το κατάστημα του Google Play Store ή του Aptoide TV.

Χαρακτηριστικά

Το Mecool K5 έρχεται σε μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 130x109x32 χιλιοστών και βάρος 165 γραμμαρίων. Στην πάνω πλευρά του βρίσκεται τοποθετημένο ενδεικτικό LED λειτουργίας που είναι ταυτόχρονα και πλήκτρο ενεργοποίησης, το οποίο επεκτείνεται κάθετα στην αριστερή του πλευρά. Ο εξοπλισμός συνδέσεων είναι τοποθετημένος περιμετρικά, καθώς δίπλα από το LED βρίσκονται θύρες USB 3.0, USB 2.0 και TF για εισαγωγή κάρτας micro SD, ενώ στην πίσω πλευρά έχουμε: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας, οπτική έξοδο ψηφιακού ήχου, θύρα HDMI, θύρα LAN, αναλογική έξοδο CVBS (3.5mm) και υποδοχές DVB-S2, DVB-T2 για σύνδεση δορυφορικού και επίγειου σήματος αντίστοιχα. Το κουτί της συσκευασίας του TV Box περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο IR, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό DC 12V/1A και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης.

Στο εσωτερικό του Mecool K5 βρίσκεται SoC Amlogic S905X3, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κεντρικό επεξεργαστή (CPU) 64bit ARM Cortex-A55 που αποτελείται από 4 πυρήνες στα 1.9GHz (4x GHz) και επεξεργαστή γραφικών (GPU) Mali-G31 MP2 που υποστηρίζει το OpenGL ES 3.2 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video VP9 Profile-2 έως 4Kx2K@60fps, H.265/HEVC MP-10@L5.1 έως 4Kx2K@60fps, AVS2-P2 Profile έως 4Kx2K@60fps, H.264/AVC HP@L5.1 έως 4Kx2K@30fps, H.264/MVC έως 1080P@60fps, MPEG-4 ASP@L5 έως 1080P@60fps (ISO-14496), WMV/VC-1 SP/MP/AP έως 1080P@60fps, AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile έως 1080P@60fps, MPEG-2 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-13818), MPEG-1 MP/HL έως 1080P@60fps (ISO-11172) και RealVideo 8/9/10 έως 1080P@60fps. Έχει ενσωματωμένη μνήμη RAM 2GB DDR4 και ROM 16GB eMMC με καθαρά διαθέσιμα 10GB που αποτελούν τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί με τη σύνδεση micro SD κάρτας (έως 64GB). Διαθέτει ανάλυση Ultra HD με υποστήριξη HDR10+, HDR10 και HLG, ενώ μέσω της αναλογικής εξόδου του CVBS (3.5mm) μπορεί να συνδεθεί ακόμα και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Σε ότι αφορά τη συνδεσιμότητα δικτύου, το Mecool K5 χρησιμοποιεί θύρα Ethernet RJ-45 10/100Mbps, ενώ πάνω στη μητρική του πλακέτα είναι τοποθετημένο chip RTL822CS με Bluetooth 4.2 και Wi-Fi AC Dual Band 2.4GHz/5GHz 2T2R που έχει δύο ενσωματωμένες κεραίες τεχνολογίας 2×2 MIMO. Βασίζει τη λειτουργία του σε λογισμικό Android 9.0 Pie (32bit), όμως δεν διαθέτει πιστοποίηση Google και η υποστήριξη DRM βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο Google Widevine L3, το οποίο θέτει περιορισμούς στην ποιότητα της εικόνας των υπηρεσιών streaming. Έτσι, η υποστήριξη 4K υφίσταται μόνο στο YouTube, ενώ η ροή του περιεχομένου στο Netflix μεταδίδεται με ανάλυση SD.

Το Mecool K5 εξοπλίζεται με DVB-S2 και DVB-T2/C tuners που το μετατρέπουν σε έναν combo δέκτη για δορυφορική και επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με το πρωτόκολλο DiSEqC, ενώ μπορεί να εκτελεί χειροκίνητη, αυτόματη και τυφλή αναζήτηση υπηρεσιών. Υποστηρίζει τον emulator OSCAM και δέχεται χειροκίνητη εισαγωγή κλειδιών BISS, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να αποκρυπτογραφεί τα δορυφορικά κανάλια της DIGEA που εκπέμπουν από τον Eutelsat 3.0E, αλλά και αυτά της ΕΡΤ από τον Hellas Sat 39.0E. Υποστηρίζει επίσης λειτουργία εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού μονού προγράμματος, ενώ με τη σύνδεση μονάδας USB λειτουργεί ως PVR για εγγραφές προγραμμάτων και αναπαραγωγή αρχείων video .mkv, .wmv, .mpg, .mpeg, .dat, .avi, .mov, .iso, .mp4, .rm, .jpg, ήχου MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg και εικόνας JPEG, BMP, GIF, PNG TIFF.

Μενού

Ενεργοποιώντας τη συσκευή μεταφερόμαστε στην κάρτα του κεντρικού μενού, η οποία διαθέτει γκρι φόντο και στο πάνω μέρος της αναγράφεται με μεγάλα ψηφία η τοπική ώρα. Εδώ βρίσκουμε το εικονίδιο DTV που εφόσον το επιλέξουμε ενεργοποιεί τη λειτουργία της συσκευής ως δέκτη, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα, ώστε να σχηματίσουμε μια οριζόντια σειρά με τις εφαρμογές που επιθυμούμε για γρήγορη πρόσβαση σε αυτές. Από κάτω είναι τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη τα εικονίδια YouTube που ενεργοποιεί τη σχετική λειτουργία, EXPLORER για αναζήτηση φακέλων, APPS για μετάβαση στις εγκατεστημένες εφαρμογές, SETTINGS για πρόσβαση στο μενού ρυθμίσεων και WEB για πλοήγηση στο Internet. Στα εικονίδια των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών της κάρτας APPS ξεχωρίζουν αυτά του Chrome, του Play Store, του DTV, του YouTube, του StbEmu (pro), του Aptoide TV, του AppInstaller, του Media Center, του Miracast, του MoviePlayer, του AppStore, του MX Player, του Netflix και του AirPin (PRO). Τέλος, μέσω του εικονιδίου των ρυθμίσεων έχουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε τον Google λογαριασμό μας, να διαχειριστούμε τις εφαρμογές, να ορίσουμε τις προτιμήσεις της συσκευής (όπως γλώσσα, ημερομηνία και ώρα, επαναφορά κ.ά.), να προσθέσουμε αξεσουάρ (π.χ. Bluetooth πληκτρολόγιο) και να ορίσουμε προηγμένες ρυθμίσεις (π.χ. ανάλυση, HDMI CEC).

Λειτουργία Android TV Box

Να αναφέρουμε αρχικά ότι για τη σύνδεση της συσκευής στο Internet χρησιμοποιήσαμε σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας το Wi-Fi, το οποίο μας παρείχε απόλυτη σταθερότητα. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Miracast λειτουργεί με συσκευές Samsung 7 Series και 6 Series.

Η λειτουργία του YouTube δεν προβληματίζει καθόλου, καθώς η αναζήτηση τίτλων και η αναπαραγωγή των video εκτελούνται με άνεση, ακόμα και με ποιότητα εικόνας 2160p•4K. Επιλέγοντας το εικονίδιο WEB ενεργοποιείται ο browser Chrome, μέσω του οποίου σερφάραμε στο Internet. Η εφαρμογή λειτουργεί ομαλά, ενώ με τη χρήση του πλήκτρου mouse από το τηλεχειριστήριο ή τη σύνδεση Bluetooth πληκτρολογίου/mouse που δοκιμάσαμε, η πλοήγηση στις σελίδες του ιστού πραγματοποιείται ξεκούραστα. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει αποθηκευμένα αρχεία πολυμέσων και ανοίξαμε τον MX Player. Η αναπαραγωγή όλων των 4K video της συλλογής μας εκτελέστηκε άψογα, ενώ ο DTS ήχος σε όλες τις ταινίες που δοκιμάσαμε δεν αναγνωρίστηκε. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Kodi απουσιάζει από τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και τον εντοπίσαμε μετά από σχετική αναζήτηση που κάναμε μέσα στο κατάστημα του Aptoide TV, όπου όμως αναφέρεται ότι δεν υπάρχει συμβατότητα και δεν προτείνεται η χρήση του σε αυτή τη συσκευή, κάτι που σαφώς αποτελεί έλλειψη. Ανοίξαμε την εφαρμογή του Netflix και χρησιμοποιήσαμε τη συνδρομή που διαθέτουμε για να συνδεθούμε στη δημοφιλή υπηρεσία. Η ροή του περιεχομένου εκτελείται απολύτως ομαλά, ενώ η ποιότητα της εικόνας περιορίζεται στο επίπεδο της ανάλυσης SD. Από το Aptoide TV εγκαταστήσαμε την εφαρμογή IPTV και μέσα από το μενού της πληκτρολογήσαμε URL που οδηγεί σε πηγή ενεργής λίστας μορφής m3u, η οποία περιλαμβάνει κανάλια από διάφορες χώρες. To streaming στα τηλεοπτικά κανάλια της λίστας αναπαραγωγής στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Μέσα από το Google Play Store κατεβάσαμε την εφαρμογή NBA app και συνδεθήκαμε με το λογαριασμό που διαθέτουμε στην κορυφαία αυτή αθλητική πλατφόρμα streaming. Η υπηρεσία λειτουργεί χωρίς να προβληματίζει γενικά, καθώς παρακολουθήσαμε αγώνα από τη σειρά των τελικών του NBA με απόλυτη σταθερότητα και ανάλυση εικόνας 720p. Τέλος, από το Google Play Store εγκαταστήσαμε και την εφαρμογή της COSMOTE TV που δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία. H υπηρεσία είναι αδύνατο να λειτουργήσει, καθώς η συσκευή δεν αναγνωρίζεται ως συμβατή (Root).

Λειτουργία DTV

Σε λειτουργία ψηφιακής τηλεόρασης (DTV), πατώντας Menu και στη συνέχεια Installation επιλέγουμε τον τύπο λήψης και προχωράμε στη σχετική διαμόρφωση σύμφωνα με την εγκατάστασή μας, ώστε να εκτελέσουμε αναζήτηση υπηρεσιών. Μέσα από το Menu του DTV μπορούμε επίσης να διαχειριζόμαστε τα κανάλια και να φτιάχνουμε λίστες αγαπημένων. Αρνητικό -για τους περισσότερους- είναι εδώ το γεγονός ότι ταξινομώντας τα κανάλια με τη σειρά που επιθυμούμε, δεν μπορούμε να τα αντιστοιχίσουμε κατά αύξοντα αριθμό μέσα στη λίστα (π.χ. 1. ΕΡΤ1, 2. ΕΡΤ2, 3. ΕΡΤ3 κ.λπ.), καθώς εμφανίζονται με το αντίστοιχο LCN ακόμα και αν αυτό απενεργοποιηθεί. Όταν βρισκόμαστε στη λίστα του μενού Installation, πατώντας 6 φορές το πλήκτρο 1 (111111) αποκαλύπτεται η επιλογή Smart Data Manager που οδηγεί στο κρυφό μενού ρυθμίσεων OScam, BISS, SoftCam. Ανοίγοντας το υπομενού BISS και χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου, εισαγάγαμε εύκολα τα κλειδιά των δορυφορικών καναλιών της ΕΡΤ και της DIGEA. Τα κανάλια αποκρυπτογραφήθηκαν με επιτυχία στο σύνολό τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη λήψη τους στην οθόνη της τηλεόρασής μας. Κατά τη θέαση ενός προγράμματος, πατώντας το OK εμφανίζεται η λίστα των καναλιών με την αντίστοιχη περίληψη του τρέχοντος γεγονότος στο κάτω μέρος της οθόνης, ενώ με αριστερό και δεξί πλήκτρο κατεύθυνσης μεταφερόμαστε στο δορυφόρο που επιθυμούμε. Η εναλλαγή καναλιών εκτελείται σε σχετικά σύντομους χρόνους, ενώ η λήψη εκείνων που εκπέμπουν με Ultra HD ανάλυση πραγματοποιείται χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλος, η λειτουργία εγγραφής προγραμμάτων εκτελείται πανεύκολα, καθώς δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο η ζωντανή με τη χρήση του πλήκτρου PVR, όσο και η προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το EPG.

{gallery}36724{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...