DIABASTE DWREAN DIG 176
techmail
SECURITY REPORT 139
anga2023
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Νοεμβρίου 2021 15:04

Τα νέα προβλήματα τηλεοπτικής λήψης και οι λύσεις τους (2o μέρος)

Γράφει: Θανάσης Κυριακόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F04%252Fd3f8c3d730023d08fee7c2f6e15b44db XL

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις αιτίες για τα προβλήματα λήψης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές με οριακή λήψη, μετά την αλλαγή συχνοτήτων που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις αιτίες για τα προβλήματα λήψης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές με οριακή λήψη, μετά την αλλαγή συχνοτήτων που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Εξηγήσαμε γιατί η αλλαγή των παραμέτρων διαμόρφωσης, επέδρασσε τόσο πολύ σε αυτές τις περιοχές και με βάση αυτή την επεξήγηση, είδαμε τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε τη λήψη μας στις απλές ατομικές κεραίες, αλλά και στις κεντρικές εγκαταστάσεις. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι επιλογές μας όταν έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν επαγγελματικό εξοπλισμό.

Όπως και στο πρώτο μέρος: Στις περιγραφές μας περιλαμβάνονται ενδεικτικά μερικά προϊόντα της IKUSI με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να μας δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, επειδή αυτά είναι που γνωρίζουμε απόλυτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες αξιοπρεπείς εναλλακτικές επιλογές.

Α. Σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία & άλλα μεγάλα συγκροτήματα:

Η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη σε όσα από αυτά βρίσκονται σε θέσεις με οριακή λήψη και αυτό το έχουμε δει στην πράξη, από τις μετρήσεις που μας δίνει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός σε αυτά τα ξενοδοχεία. Αν ο εξοπλισμός λήψης δεν είναι ήδη άριστης ποιότητας και κατάστασης, μπορούμε να δοκιμάσουμε αλλαγή κεραίας & προενισχυτή με τα κορυφαία FLASHD/48 και ένας SBA-103/48 – ακόμα και με ζεύξη κεραιών αν έχουμε επιμέρους αποσυγχρονισμούς.
Επειδή όμως πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται:

1. Σε απομακρυσμένες θέσεις & μακριά από οικισμούς, όπου δεν προβλέπεται κάλυψη από τους επίγειους πομπούς

2. Σε περιοχές με παρεμβολές από ισχυρά Ιταλικά, Τουρκικά ή Αραβικά κανάλια.

3. Μεσολαβεί μεγάλη απόσταση πάνω από θάλασσα στην κατεύθυνση του πομπού, οπότε έχουμε τακτικές διαλείψεις – ιδιαίτερα τώρα που μειώθηκε στο μισό η εμβέλεια των πομπών της Digea.
Οπότε θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου η επιβεβλημένη λύση σε μία ξενοδοχειακή εγκατάσταση, θα είναι η δορυφορική λήψη από τις 3Ε και τις 39Ε.

Είναι γνωστό πως το Flow, οι μονάδες HTI-424 και οι παλαιότερες HTL-STC, συνεργάζονται άριστα με τα DC-15 – τα IDComs Professional CAM BISS για 15 services, οπότε σε όλες αυτές τις «δύσκολες» περιπτώσεις ξενοδοχείων, έχουμε την ιδανική προσιτού κόστους λύση.

Β. Για τα Gap Fillers η κατάσταση είναι απλή:

1. Αν έχουμε ικανοποιητική επίγεια λήψη, τα HTI-404 σε λειτουργία επίγειας αναγέννησης, σε συνδυασμό με τη βαθμίδα εξόδου ΗΤΑ-125, αποτελούν την ιδανική προσιτή λύση για περιοχές με αποστάσεις κάλυψης από 2 Km – 5 Km σε μία κατεύθυνση. Εναλλακτική λύση είναι τα HTL-TT2 – για όσο ακόμα υπάρχει στοκ για την τρέχουσα προσφορά της εταιρείας.

2. Για τις περιπτώσεις όπου λόγω τοπικών συνθηκών & απαιτήσεων, η αναμετάδοση πρέπει να γίνει στο ίδιο κανάλι με τη λήψη, ο συνδυασμός των QRA-110 Echo Cancellers με τη βαθμίδα εξόδου ΗPΑ-125, είναι αυτός που θα μας δώσει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

3. Αν δεν έχουμε ικανοποιητική και σταθερή επίγεια λήψη, είναι μονόδρομος η λήψη από τους δορυφόρους στις 3Ε και τις 39Ε.
Οι 4πλές μονάδες HTI-424, μαζί με τα DC-15 ProCAM BISS για 15 services, σε συνδυασμό με τη βαθμίδα εξόδου ΗΤΑ-125, αποτελούν την ιδανική χαμηλού κόστους προσιτή λύση.

4. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει η ανάγκη να αναμεταδώσουμε και δορυφορικά και επίγεια ελληνικά κανάλια. Συνήθως όταν πρέπει να αναμεταδώσουμε και τα περιφερειακά μαζί με τα πανελλαδικά.
Η ικανότητα του HTI-424 να ρυθμίζει ανεξάρτητα την κάθε μία από τις 4 εισόδους του σε DVB-S/S2, DVB-T/T2 & DVB-C, παρέχει απόλυτη άνεση να επιλέξουμε στην ίδια μονάδα HTI-424, κάποιες εισόδους δορυφορικές και κάποιες άλλες επίγειες.
Γ. Αξίζει να σημειώσουμε λίγους απλούς μνημονικούς κανόνες, για να έχουμε τη σωστή εικόνα των πιθανών προβλημάτων:

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM απαιτείται πομπός 4πλάσιας ισχύος για να δώσει την ίδια κάλυψη.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, η ένταση του σήματος παραμένει μεν η ίδια, αλλά το MER και το C/N απαιτείται να είναι περίπου 6 db καλύτερο από πριν.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, η εμβέλεια όπου ένας πομπός δίνει το ίδιο MER & C/N με πριν, μειώνεται ακριβώς στο μισό – πχ από τα 50 km στα 25 Km.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, μπορούμε να διατηρήσουμε τα ίδια MER & C/N, μόνο αν στήσουμε μια ζεύξη κατακόρυφης συστοιχίας τεσσάρων ίδιων FLASHD με ζεύκτες όπως ο EAS-102, ώστε να αυξήσουμε όλες τις παραμέτρους (στάθμη σήματος, MER & C/N) κατά 6 db.
Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε και το C/N και τη στάθμη του σήματος κατά 6 db.
Είναι μια λύση που αξίζει να υλοποιηθεί σε σοβαρά projects ξενοδοχείων και Gap Fillers, αλλά ακόμα και σε κατοικίες αν ο ιδιοκτήτης είναι “μερακλής” και πληρώνει αυτά που πρέπει στον καλό τεχνικό που θα το υλοποιήσει.
Συμπληρώνουμε πως εάν η απόσταση από τον πομπό είναι μεγάλη και η σκόπευση μας στον ορίζοντα (χωρίς μεγάλη κλίση προς τα επάνω) αυτή η συστοιχία υλοποιείται πολύ πιο εύκολα από την οριζόντια συστοιχία για την απόρριψη παρεμβολής στο ίδιο κανάλι – απλά επειδή πολύ εύκολα μπορείς να στηρίξεις 4 FLASHD με πίσω στήριξη σε κατακόρυφη σύζευξη σε ένα απλό ιστό.
Δεν χρειάζεται δηλαδή κανένας υπολογισμός για τη μεταξύ τους απόσταση – αρκεί να τοποθετηθούν κατακόρυφα στον ίδιο ιστό, με ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και ίσα μήκη καλωδίων προς τους ζεύκτες.  

Δ. Με την ευκαιρία της αναφοράς για τα Gap Fillers, πρέπει να προσθέσουμε τα εξής που αφορούν πολύ μικρές καλύψεις με παλιότερες “μεθόδους-πατέντες”:

Κάποιοι συνάδελφοι παίζουν ακόμα με λύσεις στη λογική της «σκούπας». Βάζουν δηλαδή μια κεραία λήψης, ένα ενισχυτή κεντρικής και μια κεραία εκπομπής, χωρίς να αλλάξουν συχνότητα – απλά απομονώνοντας (κρύβοντας) την κεραία λήψης από την κεραία εκπομπής, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο μικρούς οικισμούς στα 100-500 μέτρα.
Δεν είναι φυσικά μια επαγγελματική λύση, αφού όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ επιρρεπή σε αναδράσεις (να γυρίσει δηλαδή ένα μέρος από την εκπομπή, στην κεραία λήψης και να κάνει «μικροφωνισμό»), αλλά έχουν πολύ χαμηλό κοστολόγια και κάποιοι θεωρούν «έξυπνη» ιδέα να δώσουν μια λύση με τόσο χαμηλό κόστος.
Πρακτικά όμως λειτουργούν λίγες μέρες ή λίγους μήνες και μετά σταματάνε λόγω ανάδρασης ή επανέρχονται και σταματάνε ξανά σε κοντινά διαστήματα, αφού οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία, το χιόνι κλπ, αλλάζουν εντελώς το περιβάλλον λήψης και η απουσία AGC, δεν επιτρέπει την αυτόματη διόρθωση των παραμέτρων.
Χωρίς να προτείνουμε αυτή τη μεθοδολογία, πρέπει να ξέρουμε πως σε αντίστοιχα πολύ προσιτό κόστος, υπάρχουν αρκετά καλύτερες και σοβαρότερες επιλογές, οι οποίες απαλείφουν τα παραπάνω προβλήματα και λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

1. Τα επίγεια SZB HeadEnd που έχουμε σε πολύ χαμηλή προσφορά αυτό το διάστημα, επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει κάποιος 2-4 μονάδες, για να κάνει την ίδια δουλειά.
Τα σοβαρά πλεονεκτήματα τους είναι πως σαν μονάδες περιορισμένου bandwidth δίνουν πολύ μεγαλύτερη στάθμη εξόδου, ισοσταθμίζουν απόλυτα όλα τα κανάλια στην έξοδο τους – κυρίως όμως, επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των καναλιών που εκπέμπουμε, αποτρέποντας την ανάδραση σε οποιαδήποτε άλλη συχνότητα του φάσματος.

2. Πολλοί συνάδελφοι έχουν χρησιμοποιήσει τα ONE+ & ONE Compact για να κάνουν μεταλλαγή επίγειων mux σε νέα συχνότητα και να τα εκπέμψουν ξανά.

Οι δύο αυτές πολύ χαμηλού κόστους λύσεις (100-300 €), λειτουργούν ικανοποιητικά για την με AGC σταθεροποίηση της στάθμης εξόδου κάθε mux ανεξάρτητα από τη διακύμανση στο σήμα εισόδου με το χρόνο και τις συνθήκες, συν την πλήρη ισοστάθμιση όλων των επίγειων mux μεταξύ τους και την εκπομπή τους σε αποστάσεις έως 1-2 Km, χωρίς πρόσθετη μονάδα εξόδου.

Η λύση με τα ONE, εκτός από το φιλτράρισμα κάθε συχνότητας, προσφέρει επιπλέον και την επιλογή της μεταλλαγής όλων των mux σε νέες συχνότητες.

{gallery}37703{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design