Skip to main content
25 Νοεμβρίου 2021 15:04

Τα νέα προβλήματα τηλεοπτικής λήψης και οι λύσεις τους (2o μέρος)

Γράφει: Θανάσης Κυριακόπουλος
d3f8c3d730023d08fee7c2f6e15b44db XL 3880977e

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις αιτίες για τα προβλήματα λήψης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές με οριακή λήψη, μετά την αλλαγή συχνοτήτων που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις αιτίες για τα προβλήματα λήψης που δημιουργήθηκαν στις περιοχές με οριακή λήψη, μετά την αλλαγή συχνοτήτων που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Εξηγήσαμε γιατί η αλλαγή των παραμέτρων διαμόρφωσης, επέδρασσε τόσο πολύ σε αυτές τις περιοχές και με βάση αυτή την επεξήγηση, είδαμε τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε τη λήψη μας στις απλές ατομικές κεραίες, αλλά και στις κεντρικές εγκαταστάσεις. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι επιλογές μας όταν έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν επαγγελματικό εξοπλισμό.

Όπως και στο πρώτο μέρος: Στις περιγραφές μας περιλαμβάνονται ενδεικτικά μερικά προϊόντα της IKUSI με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να μας δώσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, επειδή αυτά είναι που γνωρίζουμε απόλυτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες αξιοπρεπείς εναλλακτικές επιλογές.

Α. Σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία & άλλα μεγάλα συγκροτήματα:

Η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη σε όσα από αυτά βρίσκονται σε θέσεις με οριακή λήψη και αυτό το έχουμε δει στην πράξη, από τις μετρήσεις που μας δίνει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός σε αυτά τα ξενοδοχεία. Αν ο εξοπλισμός λήψης δεν είναι ήδη άριστης ποιότητας και κατάστασης, μπορούμε να δοκιμάσουμε αλλαγή κεραίας & προενισχυτή με τα κορυφαία FLASHD/48 και ένας SBA-103/48 – ακόμα και με ζεύξη κεραιών αν έχουμε επιμέρους αποσυγχρονισμούς.
Επειδή όμως πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται:

1. Σε απομακρυσμένες θέσεις & μακριά από οικισμούς, όπου δεν προβλέπεται κάλυψη από τους επίγειους πομπούς

2. Σε περιοχές με παρεμβολές από ισχυρά Ιταλικά, Τουρκικά ή Αραβικά κανάλια.

3. Μεσολαβεί μεγάλη απόσταση πάνω από θάλασσα στην κατεύθυνση του πομπού, οπότε έχουμε τακτικές διαλείψεις – ιδιαίτερα τώρα που μειώθηκε στο μισό η εμβέλεια των πομπών της Digea.
Οπότε θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου η επιβεβλημένη λύση σε μία ξενοδοχειακή εγκατάσταση, θα είναι η δορυφορική λήψη από τις 3Ε και τις 39Ε.

Είναι γνωστό πως το Flow, οι μονάδες HTI-424 και οι παλαιότερες HTL-STC, συνεργάζονται άριστα με τα DC-15 – τα IDComs Professional CAM BISS για 15 services, οπότε σε όλες αυτές τις «δύσκολες» περιπτώσεις ξενοδοχείων, έχουμε την ιδανική προσιτού κόστους λύση.

Β. Για τα Gap Fillers η κατάσταση είναι απλή:

1. Αν έχουμε ικανοποιητική επίγεια λήψη, τα HTI-404 σε λειτουργία επίγειας αναγέννησης, σε συνδυασμό με τη βαθμίδα εξόδου ΗΤΑ-125, αποτελούν την ιδανική προσιτή λύση για περιοχές με αποστάσεις κάλυψης από 2 Km – 5 Km σε μία κατεύθυνση. Εναλλακτική λύση είναι τα HTL-TT2 – για όσο ακόμα υπάρχει στοκ για την τρέχουσα προσφορά της εταιρείας.

2. Για τις περιπτώσεις όπου λόγω τοπικών συνθηκών & απαιτήσεων, η αναμετάδοση πρέπει να γίνει στο ίδιο κανάλι με τη λήψη, ο συνδυασμός των QRA-110 Echo Cancellers με τη βαθμίδα εξόδου ΗPΑ-125, είναι αυτός που θα μας δώσει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

3. Αν δεν έχουμε ικανοποιητική και σταθερή επίγεια λήψη, είναι μονόδρομος η λήψη από τους δορυφόρους στις 3Ε και τις 39Ε.
Οι 4πλές μονάδες HTI-424, μαζί με τα DC-15 ProCAM BISS για 15 services, σε συνδυασμό με τη βαθμίδα εξόδου ΗΤΑ-125, αποτελούν την ιδανική χαμηλού κόστους προσιτή λύση.

4. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει η ανάγκη να αναμεταδώσουμε και δορυφορικά και επίγεια ελληνικά κανάλια. Συνήθως όταν πρέπει να αναμεταδώσουμε και τα περιφερειακά μαζί με τα πανελλαδικά.
Η ικανότητα του HTI-424 να ρυθμίζει ανεξάρτητα την κάθε μία από τις 4 εισόδους του σε DVB-S/S2, DVB-T/T2 & DVB-C, παρέχει απόλυτη άνεση να επιλέξουμε στην ίδια μονάδα HTI-424, κάποιες εισόδους δορυφορικές και κάποιες άλλες επίγειες.
Γ. Αξίζει να σημειώσουμε λίγους απλούς μνημονικούς κανόνες, για να έχουμε τη σωστή εικόνα των πιθανών προβλημάτων:

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM απαιτείται πομπός 4πλάσιας ισχύος για να δώσει την ίδια κάλυψη.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, η ένταση του σήματος παραμένει μεν η ίδια, αλλά το MER και το C/N απαιτείται να είναι περίπου 6 db καλύτερο από πριν.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, η εμβέλεια όπου ένας πομπός δίνει το ίδιο MER & C/N με πριν, μειώνεται ακριβώς στο μισό – πχ από τα 50 km στα 25 Km.

– Αλλάζοντας τη διαμόρφωση από 16QAM σε 64QAM, μπορούμε να διατηρήσουμε τα ίδια MER & C/N, μόνο αν στήσουμε μια ζεύξη κατακόρυφης συστοιχίας τεσσάρων ίδιων FLASHD με ζεύκτες όπως ο EAS-102, ώστε να αυξήσουμε όλες τις παραμέτρους (στάθμη σήματος, MER & C/N) κατά 6 db.
Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε και το C/N και τη στάθμη του σήματος κατά 6 db.
Είναι μια λύση που αξίζει να υλοποιηθεί σε σοβαρά projects ξενοδοχείων και Gap Fillers, αλλά ακόμα και σε κατοικίες αν ο ιδιοκτήτης είναι “μερακλής” και πληρώνει αυτά που πρέπει στον καλό τεχνικό που θα το υλοποιήσει.
Συμπληρώνουμε πως εάν η απόσταση από τον πομπό είναι μεγάλη και η σκόπευση μας στον ορίζοντα (χωρίς μεγάλη κλίση προς τα επάνω) αυτή η συστοιχία υλοποιείται πολύ πιο εύκολα από την οριζόντια συστοιχία για την απόρριψη παρεμβολής στο ίδιο κανάλι – απλά επειδή πολύ εύκολα μπορείς να στηρίξεις 4 FLASHD με πίσω στήριξη σε κατακόρυφη σύζευξη σε ένα απλό ιστό.
Δεν χρειάζεται δηλαδή κανένας υπολογισμός για τη μεταξύ τους απόσταση – αρκεί να τοποθετηθούν κατακόρυφα στον ίδιο ιστό, με ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και ίσα μήκη καλωδίων προς τους ζεύκτες.  

Δ. Με την ευκαιρία της αναφοράς για τα Gap Fillers, πρέπει να προσθέσουμε τα εξής που αφορούν πολύ μικρές καλύψεις με παλιότερες “μεθόδους-πατέντες”:

Κάποιοι συνάδελφοι παίζουν ακόμα με λύσεις στη λογική της «σκούπας». Βάζουν δηλαδή μια κεραία λήψης, ένα ενισχυτή κεντρικής και μια κεραία εκπομπής, χωρίς να αλλάξουν συχνότητα – απλά απομονώνοντας (κρύβοντας) την κεραία λήψης από την κεραία εκπομπής, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο μικρούς οικισμούς στα 100-500 μέτρα.
Δεν είναι φυσικά μια επαγγελματική λύση, αφού όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ επιρρεπή σε αναδράσεις (να γυρίσει δηλαδή ένα μέρος από την εκπομπή, στην κεραία λήψης και να κάνει «μικροφωνισμό»), αλλά έχουν πολύ χαμηλό κοστολόγια και κάποιοι θεωρούν «έξυπνη» ιδέα να δώσουν μια λύση με τόσο χαμηλό κόστος.
Πρακτικά όμως λειτουργούν λίγες μέρες ή λίγους μήνες και μετά σταματάνε λόγω ανάδρασης ή επανέρχονται και σταματάνε ξανά σε κοντινά διαστήματα, αφού οι καιρικές συνθήκες, η υγρασία, το χιόνι κλπ, αλλάζουν εντελώς το περιβάλλον λήψης και η απουσία AGC, δεν επιτρέπει την αυτόματη διόρθωση των παραμέτρων.
Χωρίς να προτείνουμε αυτή τη μεθοδολογία, πρέπει να ξέρουμε πως σε αντίστοιχα πολύ προσιτό κόστος, υπάρχουν αρκετά καλύτερες και σοβαρότερες επιλογές, οι οποίες απαλείφουν τα παραπάνω προβλήματα και λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

1. Τα επίγεια SZB HeadEnd που έχουμε σε πολύ χαμηλή προσφορά αυτό το διάστημα, επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει κάποιος 2-4 μονάδες, για να κάνει την ίδια δουλειά.
Τα σοβαρά πλεονεκτήματα τους είναι πως σαν μονάδες περιορισμένου bandwidth δίνουν πολύ μεγαλύτερη στάθμη εξόδου, ισοσταθμίζουν απόλυτα όλα τα κανάλια στην έξοδο τους – κυρίως όμως, επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των καναλιών που εκπέμπουμε, αποτρέποντας την ανάδραση σε οποιαδήποτε άλλη συχνότητα του φάσματος.

2. Πολλοί συνάδελφοι έχουν χρησιμοποιήσει τα ONE+ & ONE Compact για να κάνουν μεταλλαγή επίγειων mux σε νέα συχνότητα και να τα εκπέμψουν ξανά.

Οι δύο αυτές πολύ χαμηλού κόστους λύσεις (100-300 €), λειτουργούν ικανοποιητικά για την με AGC σταθεροποίηση της στάθμης εξόδου κάθε mux ανεξάρτητα από τη διακύμανση στο σήμα εισόδου με το χρόνο και τις συνθήκες, συν την πλήρη ισοστάθμιση όλων των επίγειων mux μεταξύ τους και την εκπομπή τους σε αποστάσεις έως 1-2 Km, χωρίς πρόσθετη μονάδα εξόδου.

Η λύση με τα ONE, εκτός από το φιλτράρισμα κάθε συχνότητας, προσφέρει επιπλέον και την επιλογή της μεταλλαγής όλων των mux σε νέες συχνότητες.

{gallery}37703{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....