Skip to main content
21 Δεκεμβρίου 2021 15:23

AB PULSe 4K MINI

Enigma2 4K δέκτης με DVB-S2X tuner και υποστήριξη λήψης multistream

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
3ac958dcbe329d66a4b67a8cb350292f XL 4d5934d0

Ένα νέο δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον AB PULSe 4K MINI, ο οποίος είναι ένας Enigma2 δορυφορικός δέκτης που έχει κατασκευαστεί από τη σλοβάκικη AB-COM.

Ένα νέο δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον AB PULSe 4K MINI, ο οποίος είναι ένας Enigma2 δορυφορικός δέκτης που έχει κατασκευαστεί από τη σλοβάκικη AB-COM. Εξοπλίζεται με DVB-S2X tuner και έχει τη δυνατότητα να αποδιαμορφώνει multistream δορυφορικά σήματα. Διαθέτει έναν υψηλής απόδοσης επεξεργαστή 4 πυρήνων και υποστηρίζει λειτουργίες multiboot, transcoding, Picture in Picture και HbbTV, ενώ είναι συμβατός με YouTube και Kodi.

Η AB-COM είναι μια εταιρεία γνωστή την Ευρώπη ως ένας από τους διανομείς των VU Plus και με τον PULSe 4K MINI φέρνει έναν καινούριο δορυφορικό δέκτη που απευθύνεται στους πιστούς φίλους της κατηγορίας Enigma2. Ο δέκτης αυτός αποτελεί τη mini έκδοση του προηγούμενου μοντέλου AB PULSe 4K, προσφέροντας ανάλυση Ultra HD (3840x2160p) και συμπίεση H.265/HEVC μέσα από ένα μινιμαλιστικό και κομψό σχεδιασμό. Χάρη στο νέας γενιάς tuner του μπορεί να λαμβάνει τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπονται με το εκτεταμένο πρότυπο δορυφορικής μετάδοσης DVB-S2X, αλλά και εκείνα που εκπέμπονται μέσω πολλαπλής ροής, δηλαδή multistream (MIS). Έχει ενσωματωμένη λειτουργία multiboot για έως 4 διαφορετικά images, ενώ χάρη στον παρεχόμενο καλώδιο εξωτερικού αισθητήρα υπέρυθρων μπορεί να ελέγχεται από το τηλεχειριστήριό του ακόμα και αν τοποθετηθεί μέσα σε ντουλάπι.

Χαρακτηριστικά

Ο PULSe 4K MINI έρχεται σε μαύρο τετράγωνο σασί, με διαστάσεις 145x110x46 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει πλήκτρο αφής με οπίσθιο φωτισμό (μπλε σε κατάσταση λειτουργίας – κόκκινο σε κατάσταση αναμονής), πάνω στον οποίο είναι ζωγραφισμένο το λογότυπο του κατασκευαστή. Ο εξοπλισμός συνδέσεων είναι τοποθετημένος στην πίσω πλευρά του δέκτη, όπου εκεί έχουμε: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC 12V 2A, διακόπτη ON/OFF, θύρες USB 3.0, USB 2.0, LAN, HDMI, EXT IR, Micro SD, οπτική S/PDIF και CI, υποδοχή ανάγνωσης έξυπνης κάρτας (CA), καθώς και υποδοχή LNB IN για τη σύνδεση του δορυφορικού σήματος. Ο δέκτης είναι συσκευασμένος μέσα σε κουτί από σκληρό χαρτόνι που περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/2A, τηλεχειριστήριο με 2 μπαταρίες μεγέθους AA, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης αισθητήρα υπέρυθρων και ένα πολύγλωσσο βιβλιαράκι 80 σελίδων με οδηγίες χρήσης.

Στην καρδιά του PULSe 4K MINI βρίσκεται chipset HiSilicon Hi3798MV200, το οποίο υποστηρίζεται από κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A53. Ο επεξεργαστής αυτός είναι τεχνολογίας ARMv7 64-bit και αποτελείται από 4 πυρήνες που συγχρονίζουν στα 1.6GHz (4x 1.6GHz), με συνολική απόδοση 15.000 DMIPS. Την έξοδο του video τη φροντίζει GPU Mali-450 MP που υποστηρίζει το OpenGL ES 2.0 για την απόδοση τρισδιάστατων γραφικών. Διαθέτει 1GB μνήμης RAM  DDR4, από τα οποία περίπου 200MB δεσμεύονται από το Enigma2, καθώς και 8GB eMMC (πραγματικό συνολικό μέγεθος 5.2GB) που αποτελούν τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης για κατεβάσματα και εγκαταστάσεις πρόσθετων, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση κάρτας Micro SD. Υποστηρίζει ανάλυση Ultra HD (3840x2160p) και διαθέτει συμβατότητα HDR, HDR10 και HLG. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG1, MPEG2, H.264, H.265/HEVC, CAVS, VP8, VP9 και ήχου AAC, AC3, Dolby Digital και DTS.

Υλικό

Ο PULSe 4K MINI εξοπλίζεται με DVB-S2X tuner, το οποίο έχει κατασκευαστεί από την αμερικάνικη εταιρία Silicon Labs (SiLabs). Το tuner αυτό έχει ενσωματωμένο αποδιαμορφωτή Si2166D που κάνει εφικτή τη λήψη τηλεοπτικών καναλιών που μεταδίδονται μέσω multistream δορυφορικών συχνοτήτων, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές μας. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS, ενώ η εναλλαγή των καναλιών πραγματοποιείται σε εξαιρετικά γρήγορους χρόνους. Υποστηρίζεται επίσης η λειτουργία τυφλής ανίχνευσης (Blind Scan) χωρίς όμως να λειτουργεί με ακρίβεια, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αυτόματη αναζήτηση καναλιών σε ολόκληρο το δορυφόρο Hot bird 13E ολοκληρώνεται σε περίπου 6 λεπτά. Για την αποκρυπτογράφηση υπηρεσιών ο δέκτης εξοπλίζεται με αναγνώστη έξυπνης κάρτας και θύρα Common Interface, ενώ υποστηρίζονται οι emulators OSCAM και CCcam. Για την πρόσβαση στο Internet χρησιμοποιεί θύρα Ethernet 10/100Mbps, ενώ υπάρχει και υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης μέσω USB Wi-Fi. Διαθέτει συνολικά 2 θύρες USB (εκ των οποίων η μία είναι USB 3.0) και λειτουργεί άριστα ως media player, καθώς μπορεί να αναπαράγει σχεδόν όλες τις μορφές αρχείων video και ήχου. Τέλος, ο δέκτης περιλαμβάνει καλώδιο εξωτερικού αισθητήρα υπέρυθρων κι έτσι ταιριάζει σε κάθε χώρο χωρίς να παρεμβαίνει στην αισθητική του, καθώς μπορεί να ελέγχεται από το χρήστη ακόμα και αν κρυφτεί πίσω από την τηλεόραση ή τοποθετηθεί μέσα σε ντουλάπι.

Λογισμικό

Ο  PULSe 4K MINI έρχεται με προ-εγκατεστημένο λογισμικό OpenATV 6.4, το οποίο περιλαμβάνει τους drivers, τον Kernel (πυρήνα) Linux 4.4.35 για τη συνεργασία τους με το σύστημα, το Enigma2 με όλα τα αρχεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του δέκτη, καθώς και διάφορα πρόσθετα. Όπως είναι γνωστό, το OpenATV δεν περιλαμβάνει emulators και εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί μπορεί να τους εγκαταστήσει χειροκίνητα. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί το image OpenPLi 8.1,  που κάνει εφικτή τη διαθεσιμότητα emulators μέσα από τον πίνακα των πρόσθετων και μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί στο δέκτη με τη χρήση ενός USB stick. Η διαδικασία του φλασαρίσματος πραγματοποιείται ως εξής: κατεβάζουμε πρώτα στον υπολογιστή το αρχείο εγκατάστασης που είναι διαθέσιμο μέσα από το site της OpenPLi, ή αντίστοιχα από το site της Open ATV εάν πρόκειται για μια νεότερη έκδοση του OpenATV. Αντιγράφουμε όπως είναι το συμπιεσμένο αρχείο (.zip) απευθείας στο root του stick, το οποίο τοποθετούμε στη συνέχεια σε μια USB θύρα του δέκτη. Μέσα από το μενού επιλέγουμε “Αναμονή / επανεκκίνηση” και μετά “Εκκίνηση στο μενού αποκατάστασης”. Μετά την επανεκκίνηση του δέκτη εμφανίζεται η κάρτα του μενού αποκατάστασης, όπου επιλέγουμε “Bootmenu” και μετά “Flash local image”. Έπειτα επιλέγουμε το stick που έχουμε συνδέσει και αναζητούμε το αρχείο της εγκατάστασης για να προχωρήσουμε στο φλασάρισμα του δέκτη με νέο image, ορίζοντας πρώτα σε ποια από τις διαθέσιμες 4 θέσεις (Linux 1 – 4) θα πραγματοποιηθεί αυτό. Το φόρτωμα του νέου image ολοκληρώνεται μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό και στη συνέχεια το επιλέγουμε από τη λίστα Boot του μενού αποκατάστασης, ώστε ο δέκτης να εκτελέσει επανεκκίνηση και να οδηγηθούμε στο γνωστό οδηγό ρυθμίσεων του Enigma2. Με απλά λόγια, μπορούν να εγκατασταθούν έως 4 διαφορετικά images και ο χρήστης να επιλέγει κάθε φορά με ποιο θα λειτουργεί ο δέκτης.

USB DVB-T

Ο Kernel του λογισμικού τόσο στο OpenATV 6.4, όσο και στο OpenPLi 8.1 συνεργάζεται άψογα με τους drivers διάφορων USB συσκευών, με αποτέλεσμα να μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει έναν USB DVB-T δέκτη για να λαμβάνει και τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Χρησιμοποιήσαμε DVB-T δέκτη σε μορφή USB Dongle, ο οποίος είναι μοντέλο AVerMedia867 με chipset Afatech9035. Κατεβάσαμε τους απαραίτητους drivers από τον πίνακα των πρόσθετων και μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση του δέκτη το tuner αναγνωρίστηκε ως A867 (DVB-T). Εκτελέσαμε με επιτυχία λήψη όλων των καναλιών της επίγειας ψηφιακής μπάντας των UHF, η θέαση των οποίων ήταν απροβλημάτιστη. Δοκιμάστηκε επίσης η λειτουργία Wi-Fi USB adapter με chipset Ralink RT5370. Ο adapter λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα στο OpenPLi 8.1, ενώ δεν αναγνωρίστηκε κατά τη χρήση του OpenATV 6.4.

HbbTVHDMI CEC

Με την εγκατάσταση του πρόσθετου hbbtv-webkit στο image OpenATV 6.4 ενεργοποιείται η υποστήριξη HbbTV, η οποία δίνει πρόσβαση σε υβριδικές υπηρεσίες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για την τηλεόραση και μεταδίδονται μέσω Internet παράλληλα με το γραμμικό πρόγραμμα των καναλιών. Το HbbTV λειτουργεί άριστα στα ξένα τηλεοπτικά κανάλια που το υποστηρίζουν, ενώ σε ότι αφορά τα ελληνικά υπάρχει συμβατότητα μόνο με την πλατφόρμα ΣΚΑΪ HYBRID. Σημειώνεται εδώ ότι το πρόσθετο δε λειτουργεί στο image OpenPLi 8.1.

Ο δέκτης διαθέτει ένα πλήρες μενού ρυθμίσεων για την υποστήριξη της λειτουργίας HDMI CEC, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της τηλεόρασης που είναι συνδεδεμένη στην HDMI θύρα του, εφόσον είναι κι αυτή συμβατή με το πρωτόκολλο αυτό.

Transcoding – PiP – Multiboot

Ο  PULSe 4K MINI υποστηρίζει λειτουργία transcoding που μετατρέπει τη ροή του καναλιού που αναπαράγει σε χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης, ώστε να μπορεί να μεταδοθεί μέσω Interneτ και να είναι εφικτή η απομακρυσμένη θέασή του. Για τη λειτουργία αυτή διαθέτει ειδικό μενού ρυθμίσεων που παρέχει επιλογές Bitrate (έως 5Mbps), Framerate (έως 25fps), Resolution (έως 1080), Video codec (H.264/H.265), Aspect Ratio και Interlaced. Υποστηρίζεται επίσης η λειτουργία Picture in Picture για ταυτόχρονη εμφάνιση 2 HD καναλιών στην οθόνη της τηλεόρασης, τα οποία θα πρέπει να εκπέμπουν από τον ίδιο αναμεταδότη. Μέσα από το πάνελ πληροφοριών του PiP μπορούμε να επιλέγουμε αν θα αλλάζουμε κανάλι στην κύρια εικόνα ή το παράθυρο, να αλλάζουμε το μέγεθος του παραθύρου και να μετακινούμε τη θέση του. Ο δέκτης υποστηρίζει και λειτουργία multiboot, παρέχοντας δυνατότητα επιλογής για έως 4 διαφορετικά images. Η λειτουργία αυτή είναι ενσωματωμένη στο εκάστοτε λογισμικό και δεν απαιτείται η μεταγενέστερη εγκατάσταση κάποιου πρόσθετου για την υποστήριξή της, ενώ η επιλογή του image πραγματοποιείται είτε μέσα από το μενού πολλαπλής εκκίνησης κατά τη λειτουργία του δέκτη, είτε κατά την εκκίνηση του μενού αποκατάστασης. 

YouTubeKodi

Με την εγκατάσταση του πρόσθετου YouTube γίνεται εφικτή η πρόσβαση στη δημοφιλή υπηρεσία. Η λειτουργία της είναι ομαλή, με απροβλημάτιστη την αναπαραγωγή video Ultra HD ανάλυσης, εφόσον φυσικά το επιτρέπει η ταχύτητα της broadband σύνδεσης του χρήστη. Στα extensions του πίνακα των πρόσθετων βρίσκεται η επέκταση του Kodi, ο οποίος διατίθεται στην έκδοση 18.9 Leia. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο που περιέχει πλήθος αρχείων πολυμέσων και δοκιμάσαμε τη λειτουργία του δημοφιλούς αυτού media center. Η αναπαραγωγή των video που επιλέξαμε με ανάλυση 4K Ultra HD και συμπίεση H.265/HEVC εκτελέστηκε με άνεση, ενώ ο DTS ήχος και οι ελληνικοί εξωτερικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών μας εκτελέστηκαν επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα.

{gallery}37997{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC HiSilicon Hi3798MV200 ARMv7 Cortex-A53, 64-bit Quad Core (4x 1.6GHz), 15.000 DMIPSMali-450 MP (OpenGL ES 2.0)1GB DDR4 8GB eMMCπρο-εγκατεστημένο OpenATV 6.41x Silicon Labs (Si2166D)DVB-S2X / Multistream4K Ultra HD (3840x2160p) HDR10, HLG1x CI, 1x CA, OSCAM, CCcamUSB adapter (OpenPLi 8.1) MPEG1, MPEG2, H.264, H.265/HEVC, CAVS, VP8, VP9 AAC, AC3, Dolby Digital, DTS1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x LAN, 1x HDMI 2.0, 1x Micro SD, 1x EXT IR, 1x S/PDIF145x110x46 χιλ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...