Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 143
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Σεπτεμβρίου 2023 09:03
29 Σεπτεμβρίου 2023 08:49
22 Ιανουαρίου 2022 13:45

Google Certification

Πώς η πιστοποίηση Google βελτιώνει την εμπειρία του streaming στα Android TV Box

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
460c875d2fd5578eca08962abe690fb7 XL 943e02e8

Τα TV Box γνωρίζουν ομολογουμένως μεγάλη άνθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως μάλιστα εκείνα που βασίζονται σε λογισμικό Android. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται βασικά για streaming σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που προσφέρουν IPTV πλατφόρμες με πληρωμή συνδρομής.

Τα TV Box γνωρίζουν ομολογουμένως μεγάλη άνθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως μάλιστα εκείνα που βασίζονται σε λογισμικό Android. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται βασικά για streaming σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που προσφέρουν IPTV πλατφόρμες με πληρωμή συνδρομής. Μπορεί τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και οι ενσωματωμένες εφαρμογές τους να διαμορφώνουν τη δική τους προσωπικότητα, όμως χωρίζονται ουσιαστικά σε 2 κατηγορίες: σε εκείνη των AOSP (Android Open Source Project) και σε εκείνη των Android TV με επίσημη πιστοποίηση Google (Google Certified), η οποία αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους.

Λόγω της μεγάλης αύξησης του online streaming που έχει προκληθεί από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, τα στούντιο επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να κυκλοφορούν τις ταινίες τους απευθείας στις υπηρεσίες ροής τους. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να θέλουν να μετατρέψουν τους χώρους θέασής τους σε οικιακούς κινηματογράφους, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν όλα όσα τους προσφέρονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους φίλους τους, από το άνετο περιβάλλον του σπιτιού τους. Επειδή όλες οι συσκευές που προαναφέραμε χαρακτηρίζονται γενικά ως Android TV Box, χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν προχωρήσουμε στην αγορά του συστήματος που μας ενδιαφέρει. Για να βοηθηθούν οι χρήστες να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για τις μεταξύ τους διαφορές, στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στα δύο λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν, δηλαδή το ανοιχτού κώδικα Android και το Android TV με πιστοποίηση Google, καθώς και το ρόλο που παίζουν αυτά στην εκτέλεση των υπηρεσιών ροής.

Τι είναι το ανοιχτού κώδικα Android (AOSP) και τι είναι το Android TV;

Ένα από τα πρώτα βήματα στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα επέτρεπε στους θεατές να απολαμβάνουν τηλεοπτικό περιεχόμενο απευθείας από τα σπίτια τους, ήταν η χρήση του Android, ενός λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα με την ευελιξία να μπορεί να εγκατασταθεί σε μια σειρά συσκευών. Με το Android εγκατεστημένο σε συσκευές όπως τα TV Box, οι θεατές μπορούσαν να τρέξουν εφαρμογές απευθείας σε αυτές. Ωστόσο, σε ότι αφορά το περιεχόμενο ροής, ακόμη και με συσκευές που διέθεταν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα Android, η εμπειρία περιοριζόταν κυρίως στην προβολή περιεχομένου πολυμέσων, αλλά ακόμη και τότε ήταν κάπως ελλιπής. Οι χρήστες έπρεπε να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα, όπως την ύπαρξη περιορισμένου αριθμού εφαρμογών για λήψη, την εκτέλεση πλοήγησης σε ολόκληρο το οικοσύστημα μέσω ενός παραδοσιακού τηλεχειριστηρίου και τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών λόγω της έλλειψης ενσωματωμένης αρχικής οθόνης. Κάτι έπρεπε να γίνει λοιπόν, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να δημιουργηθεί μια συνολική εμπειρία θέασης που θα ικανοποιούσε τον σύγχρονο χρήστη με γνώσεις τεχνολογίας.

Για το σκοπό αυτό η Google, ως εταιρεία που έχει αναπτύξει το Android, κυκλοφόρησε την επίσημη έκδοση του Android για λειτουργία στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Το Android TV με πιστοποίηση Google είναι η έκδοση της Google για μια πλήρως ενσωματωμένη εμπειρία προβολής εστιασμένη στον χρήστη, η οποία είναι πλήρως διαχωρισμένη από όλα τα άλλα συστήματα του ανοιχτού κώδικα Android.

Ιστορία του Android TV

Το Android TV ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τη Google τον Ιούνιο του 2014, ως διάδοχος του εμπορικά αποτυχημένου Google TV. Χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως πιο ευθυγραμμισμένο με άλλες πλατφόρμες ψηφιακής αναπαραγωγής πολυμέσων, ενώ αξιοποιεί το project της Google “Γράφημα Γνώσης” (Knowledge Graph). Διαθέτει συμβατότητα Chromecast και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναζήτηση, ενώ έχει στενότερους δεσμούς με το οικοσύστημα Android, συμπεριλαμβανομένου του Google Play Store. Είναι σχεδιασμένο με έμφυτη υποστήριξη για video games, τηλεχειριστήρια Bluetooth και παιχνίδια από το Google Play. Η πρώτη συσκευή με Android TV ήταν το Nexus Player που αναπτύχθηκε από την Asus και παρουσιάστηκε από τη Google σε μία εκδήλωση ψηφιακών εξαρτημάτων τον Οκτώβριο του 2014. Αργότερα και πριν από την κυκλοφορία του Android TV 9.0, κυκλοφόρησε η συσκευή ανάπτυξης ADT-2 που σχεδιάστηκε για προγραμματιστές, ενώ το Android TV 10.0 κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με το streaming media player ADT-3. Το Android TV 11.0 κυκλοφόρησε για το ADT-3 στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ η κυκλοφορία του είχε προγραμματιστεί για συνεργάτες κατασκευαστών πρωτότυπου εξοπλισμού τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά του Android TV

Η πλατφόρμα Android TV είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android για αποκωδικοποιητές, ενώ χρησιμοποιείται και ως ενσωματωμένο λογισμικό σε τηλεοράσεις τύπου Smart TV. Η αρχική του οθόνη χρησιμοποιεί ένα interface με κατακόρυφη κύλιση που βασίζεται σε οριζόντιες σειρές, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής “ανακάλυψης περιεχομένου” με προτεινόμενο περιεχόμενο, ακολουθούμενη από σειρές “Παρακολούθηση τώρα” που εμφανίζουν περιεχόμενο πολυμέσων από εγκατεστημένες εφαρμογές. Στην πράξη, από την αρχική σελίδα ο χρήστης μπορεί να εντοπίζει τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του Netflix και του Amazon Prime Video, νέα video από το YouTube ή λίστες αναπαραγωγής του Spotify, όλα ειδικά σχεδιασμένα για τα γούστα του με βάση το ιστορικό του λογαριασμού του για κάθε εφαρμογή. Αυτό του εξοικονομεί το χρόνο που θα αφιέρωνε στο άνοιγμα κάθε εφαρμογής απλώς για να δει τι νέο ή σχετικό υπάρχει.

Το Android TV υποστηρίζει φωνητική είσοδο για εντολές και καθολική αναζήτηση σε πολλές υπηρεσίες. Οι Android TV συσκευές υποστηρίζουν επίσης τον Βοηθό Google, καθώς και Google Cast, επιτρέποντας τη μετάδοση περιεχομένου σε αυτές από υποστηριζόμενες εφαρμογές άλλων συσκευών, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και το Chromecast. Η ενσωμάτωση δηλαδή του Chromecast, επιτρέπει στο χρήστη να επιλέγει στο κινητό του τηλέφωνο ένα video από το YouTube, ένα On Demand ή live πρόγραμμα από τη συνδρομητική του υπηρεσία, ώστε να τα στέλνει ασύρματα και να τα παρακολουθεί στην τηλεόραση με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Το Android TV έχει επίσης ενσωματωμένο το επίσημο Google Play Store, δίνοντας στο χρήστη μια επιλογή από περισσότερες από 5.000 εφαρμογές που εγγυημένα θα λειτουργούν απρόσκοπτα με τη συσκευή του. Το διαθέσιμο εύρος του περιεχομένου είναι τεράστιο, από ταινίες και εκπομπές έως μουσική και παιχνίδια, πολύ πιο εκτεταμένο από αυτό που μπορεί να προσφέρει μια συσκευή με λειτουργικό σύστημα Android ανοιχτού κώδικα, αν και δεν είναι όλες οι εφαρμογές του Google Play συμβατές με το Android TV. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα Android TV Box διατίθενται στην αγορά ως μικροκονσόλες και συνοδεύονται από ασύρματο Bluetooth gamepad.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πιστοποιημένων Android TV Box;

Τα AOSP Android Box δε διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση Google και χρησιμοποιούν για λειτουργικό σύστημα μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του Android που είναι κατασκευασμένη για κινητά τηλέφωνα ή tablet, επομένως και οι εφαρμογές στις οποίες θα έχουν οι χρήστες πρόσβαση είναι επίσης κατασκευασμένες για τηλέφωνα και tablet.

Τα πιστοποιημένα με Google Android TV Box χρησιμοποιούν μια ειδική έκδοση του Android που έχει σχεδιαστεί για λειτουργία στην τηλεόραση, κάτι που σημαίνει ότι και οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο κατάστημα αναπαραγωγής του Android TV OS θα είναι 100% βελτιστοποιημένες για προβολή στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή του YouTube που έχει διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση σε σχέση με το τηλέφωνο, καθώς είναι πιο διαισθητική και έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στην τηλεόραση.

Μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι τα πιστοποιημένα Android TV Box θα έχουν ιδιόκτητο λογισμικό Google και αποκλειστικά χαρακτηριστικά, όπως το ενσωματωμένο Chromecast. Η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να διατεθεί στα AOSP Box που βασίζονται στο Android, καθώς δεν είναι μια λειτουργία ανοιχτού κώδικα, αλλά μια ιδιόκτητη λειτουργία που ανήκει στην Google. Όλες οι λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του κατοπτρισμού οθόνης και των επιδιορθώσεων σφαλμάτων, φροντίζονται από την Google, ώστε κάθε πιστοποιημένη συσκευή να είναι πιο σταθερή και να έχει σημαντικά καλύτερη απόδοση.

Σε ότι αφορά τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming, η υπεροχή των Android TV Box που διαθέτουν πιστοποίηση Google είναι σαρωτική! Είναι μάλιστα και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρξει καμία απολύτως σύγκριση με τα AOSP Android Box, για αυτό και κατά κανόνα το κόστος τους είναι υψηλότερο. Για την ακρίβεια, δεν τίθεται καν ερώτημα από ποια κατηγορία θα πρέπει ο χρήστης να επιλέξει τη συσκευή του για να μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο το περιεχόμενο της συνδρομής που διαθέτει στο Netflix ή το Amazon Prime Video. Με τα AOSP Android Box θα παρακολουθεί εικόνα τυπικής ευκρίνειας (Standard Definition) και στις περισσότερες περιπτώσεις η πλοήγηση στο μενού με το τηλεχειριστήριο της συσκευής θα είναι προβληματική. Αντίθετα, τα πιστοποιημένα με Google Android TV box προσφέρουν ταινίες και σειρές με κορυφαία ποιότητα εικόνας που μπορεί να φτάνει ακόμα και το Ultra HD, ενώ η πλοήγηση μέσα στο μενού κάθε υπηρεσίας είναι απροβλημάτιστη. Επιπλέον, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να προτιμήσει ο χρήστης τα πιστοποιημένα Android TV Box είναι ότι μόνο αυτά έχουν συμβατότητα με τις εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες COSMOTE TV και EON της Nova, ή ακόμα και με την υβριδική τηλεόραση του ERT•FLIX.

Ανακεφαλαιώνοντας

Για τους νεοεισερχόμενους στον κόσμο των Android Box, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών που διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση Google και εκείνων που υποστηρίζονται από Android ανοιχτού κώδικα. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι συσκευές αναφέρονται ως “Android TV Boxes” δημιουργεί μια σύγχυση, καθώς είναι επί της ουσίας λάθος. Μπορεί να βασίζονται στο Android, όμως ορισμένες λειτουργούν με μια πλατφόρμα που έχει βελτιστοποιηθεί ειδικά για την τηλεόραση και άλλες όχι, κάτι που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά μεταξύ τους. Τα Google Certified TV Boxes είναι τα μόνα που πραγματικά υποστηρίζουν πλήρως τις εκδόσεις Android TV, τόσο του Netflix όσο και του Amazon Prime Video. Έτσι, η χρήση τους για ροή περιεχομένου στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση (HD ή Ultra HD) είναι μονόδρομος, καθώς οι μη πιστοποιημένες συσκευές που βασίζονται σε Android ανοιχτού κώδικα περιορίζουν την ανάλυση video από τις υπηρεσίες αυτές στα 480p. Και επιπλέον, μόνο τα πιστοποιημένα Android TV Box υποστηρίζουν τις εγχώριες IPTV πλατφόρμες των COSMOTE TV και EON.

{gallery}38287{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...