Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 495
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Μαρτίου 2022 22:21

GSH-2970

Ο νέος αποκωδικοποιητής της δορυφορικής Nova

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
ab668080500e3c3eefc005a42e71fb40 XL 4e48cebc

Με το εμπορικό λανσάρισμα της EON TV που επισημοποίησε το πέρασμα της Nova στη νέα της εποχή, η εταιρεία προσφέρει πλέον ένα νέο αποκωδικοποιητή για τη δορυφορική της πλατφόρμα. Πρόκειται για τον GSH-2970, έναν Combo δέκτη που είναι εξοπλισμένος με DVB-S2 και DVB-T2 tuners.

Με το εμπορικό λανσάρισμα της EON TV που επισημοποίησε το πέρασμα της Nova στη νέα της εποχή, η εταιρεία προσφέρει πλέον ένα νέο αποκωδικοποιητή για τη δορυφορική της πλατφόρμα. Πρόκειται για τον GSH-2970, έναν Combo δέκτη που είναι εξοπλισμένος με DVB-S2 και DVB-T2 tuners. Υποστηρίζει Full HD (1080i) ανάλυση και είναι ειδικά σχεδιασμένος για θέαση των δορυφορικών καναλιών της Nova, προσφέροντας ταυτόχρονα και τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Επιπλέον, έρχεται με τηλεχειριστήριο που διαθέτει προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης.

Η κυκλοφορία του GSH-2970 σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τους θρυλικούς Novabox, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι αποκωδικοποιητές εγχώριας συνδρομητικής πλατφόρμας που έβαλαν την εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο ελληνικό σπίτι. Οι αποκωδικοποιητές αυτοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από τους παλαιούς συνδρομητές Nova που τους έχουν στην κατοχή τους, για όσο χρόνο ακόμα είναι λειτουργικοί, ενώ έχουν σταματήσει πια να υποστηρίζονται και να διατίθενται εμπορικά. Η συνδρομητική τηλεόραση της Nova λέγεται πλέον EON TV και με κάθε νέα συνδρομή μέσω δορυφόρου προσφέρεται δωρεάν ο GSH-2970.  

Χαρακτηριστικά

Ο αποκωδικοποιητής GSH-2970 έχει κατασκευαστεί στην Κίνα από την εταιρεία Sichuan Changhong. Διαθέτει μικροσκοπικό μέγεθος και ο σχεδιασμός του παραπέμπει περισσότερο σε IPTV Box, ενώ οι διαστάσεις του είναι 140x83x32 χιλιοστά. Η πρόσοψή του διαθέτει LCD οθόνη 4 ψηφίων και 3 πλήκτρα χειρισμού για ενεργοποίηση – απενεργοποίηση της συσκευής και εναλλαγή καναλιών, ενώ στην πίσω όψη έχουμε: υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC IN 12V/1.5A, θύρες AV, HDMI, LAN και υποδοχές SAT IN, RF IN για σύνδεση με τη δορυφορική και την επίγεια κεραία αντίστοιχα. Το κουτί της συσκευασίας του αποκωδικοποιητή περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο εκμάθησης με 2 μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο με τριπλούς ακροδέκτες RCA, καλώδιο HDMI και εγχειρίδιο χρήστη στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ο GSH-2970 έχει 2 ενσωματωμένα tuners, ένα DVB-S2 για λήψη των καναλιών της Nova από το δορυφόρο Hot Bird 13E και ένα DVB-T2 για λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών που μεταδίδονται στην περιοχή. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης σε διακόπτη DiSEqC 4 θέσεων, ενώ υποστηρίζονται η αυτόματη σάρωση και η χειροκίνητη με επιλογή δορυφορικού αναμεταδότη ή επίγειου καναλιού (συχνότητας). Υποστηρίζονται η λειτουργία εμφάνισης 7ήμερου ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), το γονικό κλείδωμα και η δημιουργία έως 8 προσωπικών μπουκέτων, με δυνατότητα μάλιστα του χρήστη να ταξινομεί τα κανάλια με τη σειρά και την αρίθμηση που εκείνος επιθυμεί, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει με τους αποκωδικοποιητές Novabox.  

Μέσω της HDMI θύρας του ο GSH-2970 δίνει έως Full HD ανάλυση (1080i), διαθέτει όμως και αναλογική AV που επιτρέπει τη σύνδεσή του ακόμα και σε παλαιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Η ενσωματωμένη θύρα LAN προς το παρόν αξιοποιείται για τις ανάγκες της εφαρμογής του Καιρού, καθώς δεν υποστηρίζεται η υπηρεσία Nova On Demand. Όμως, κάθε συνδρομητής EON που είναι κάτοχος του GSH-2970 δε στερείται τη χρήση της υπηρεσίας σε μεγάλη οθόνη, καθώς έχει το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης σε αυτή μέσω της Smart TV του, ή μέσω πιστοποιημένης συσκευής streaming (π.χ. Android TV Box). Στο www.nova.gr αναφέρονται αναλυτικά οι υποστηριζόμενες συσκευές.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Ο GSH-2970 έρχεται με τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνει προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης, δηλαδή άνοιγμα/σβήσιμο, επιλογή πηγής εισόδου, σίγαση ήχου, αυξομείωση έντασης και εναλλαγή καναλιών. Στο πάνω μέρος του διαθέτει 2 διαγραμμισμένες σειρές πλήκτρων που περιλαμβάνουν το TV Set και τα TV Input, TV Mute, TV VOL ±, TV CH ±, τα οποία μαζί με το TV POWER μπορούν να αντιγράψουν και να εκτελούν τις λειτουργίες των αντίστοιχων πλήκτρων του γνήσιου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης. Τα πλήκτρα αυτά είναι μόνιμα ενεργοποιημένα και ο προγραμματισμός τους παραμένει σε ισχύ ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Για να εκτελέσουμε τη διαδικασία ακολουθούμε τα εξής βήματα: κρατάμε πατημένο το πλήκτρο TV Set για 3 δευτερόλεπτα μέχρι να ανάψει το ενδεικτικό κόκκινο LED, κάτι που μας δείχνει ότι το τηλεχειριστήριο έχει μπει σε λειτουργία εκμάθησης. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα πατάμε στιγμιαία το πλήκτρο που επιθυμούμε να ρυθμίσουμε και το κόκκινο LED αναβοσβήνει ρυθμικά, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι έτοιμο για αντιγραφή. Έπειτα τοποθετούμε το τηλεχειριστήριο του δέκτη απέναντι από αυτό της τηλεόρασης (“μάτι” με ”μάτι”), σε απόσταση μικρότερη των 3 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε στη συνέχεια το αντίστοιχο πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης και εφόσον το κόκκινο LED αναβοσβήσει γρήγορα και μετά παραμείνει σταθερά αναμμένο, σημαίνει ότι ο προγραμματισμός του ήταν επιτυχής. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για τα υπόλοιπα πλήκτρα που θέλουμε να αντιγράψουμε και εφόσον τελειώσουμε με όλα, πατάμε στιγμιαία το πλήκτρο TV Set για να σβήσει το ενδεικτικό κόκκινο LED και να εξέλθουμε από τη λειτουργία εκμάθησης.   

Μενού – Λειτουργία

Θέτοντας για πρώτη φορά σε λειτουργία τον GSH-2970 εμφανίζεται ο οδηγός εγκατάστασης που μας καλεί να πραγματοποιήσουμε σάρωση δορυφορικών και επίγειων καναλιών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ενέργειας αυτής εκτελείται αναβάθμιση λογισμικού. Η μορφή του μενού είναι εντελώς διαφορετική από τη γνώριμη των αποκωδικοποιητών Novabox. Περιλαμβάνει 5 επιμέρους κάρτες που εμφανίζονται με την επιλογή του αντίστοιχου εικονιδίου, τα οποία είναι τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη στο κάτω μέρος της οθόνης. Από τις “Τεχνικές Ρυθμίσεις” μπορούμε να ορίσουμε τις επιλογές μας για την εικόνα (ανάλυση, διαφάνεια μενού, αναλογία οθόνης κ.ά.), να δούμε τις πληροφορίες του σήματος, να επαναφέρουμε τις αρχικές ρυθμίσεις της συσκευής, να εκτελέσουμε τον τύπο σάρωσης που επιθυμούμε (δορυφορική ή/και επίγεια, αυτόματη ή ανά κανάλι/αναμεταδότη), καθώς και να αναζητήσουμε νέα έκδοση λογισμικού για να αναβαθμιστεί ο αποκωδικοποιητής. Στις “Εφαρμογές” βρίσκουμε τον καιρό, ενώ από την κάρτα Irdeto CA” βλέπουμε διάφορες πληροφορίες για το λογισμικό και μπορούμε να προβάλουμε τα εισερχόμενα μηνύματα. Το TV/Radio” περιλαμβάνει επιλογή εμφάνισης του EPG και λίστα με όλα τα προ-εγκατεστημένα μπουκέτα του αποκωδικοποιητή για εμφάνιση των καναλιών τους. Συγκεκριμένα, τα κανάλια είναι ταξινομημένα σε Public, DTT, Radios, NOVA, INTERNATIONAL NEWS, MUSIC, KIDS, DOCUMENTARIES και SPORTS. Από τις “Ρυθμίσεις χρήστη” μπορούμε να ορίσουμε τις επιλογές που επιθυμούμε για διάφορες παραμέτρους του αποκωδικοποιητή. Μπορούμε δηλαδή να ορίσουμε γλώσσα μενού και υπότιτλων, να βάλουμε υπενθύμιση για κάποιο πρόγραμμα, να ενεργοποιήσουμε το γονικό έλεγχο (προεπιλογή 1234) ή το κλείδωμα καναλιών, να ορίσουμε τη διάρκεια του χρόνου που θα εμφανίζεται η κάρτα των πληροφοριών του προγράμματος, να δημιουργήσουμε τα προσωπικά μας μπουκέτα αγαπημένων και να ρυθμίσουμε (εάν θέλουμε) τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για αυτόματη απενεργοποίηση της συσκευής, επιλέγοντας τιμή από 2 έως 24 ώρες.

Σε κατάστασης θέασης, πατώντας το Info βλέπουμε στο κάτω μέρος της οθόνης τους τίτλους τρέχοντος και επόμενου προγράμματος, ενώ με δεύτερο πάτημα του Info εμφανίζεται από πάνω η αντίστοιχη περίληψη. Πατώντας το OK εμφανίζεται σε κάθετη στήλη η λίστα των καναλιών, ενώ με τη χρήση των πλήκτρων αριστερής και δεξιάς κατεύθυνσης μπορούμε να μεταφερόμαστε μεταξύ των μπουκέτων. Το τηλεχειριστήριο διαθέτει επίσης 4 πλήκτρα λειτουργιών για εύκολη πρόσβαση σε αυτές. Συγκεκριμένα, το Option για αλλαγή της γλώσσας και του τύπου του ήχου (Stereo, Dolby), το FAV για απευθείας εμφάνιση της λίστας των καναλιών του μπουκέτου που έχουμε δημιουργήσει, το Bmail για εμφάνιση των εισερχόμενων μηνυμάτων και το Help που εμφανίζει κάρτα με επιλογές για άμεση επανεκκίνηση (κόκκινο), σάρωση (πράσινο) και επαναφορά σε αρχικές ρυθμίσεις (κίτρινο).

{gallery}38854{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

LCD οθόνη 4 ψηφίων1x DVB-S2, 1x DVB-T2Full HD (1080i) Stereo, Dolby1x AV, 1x HDMI, 1X LAN, 1x SAT IN, 1x RF IN140x83x32 χιλ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...