DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Μαρτίου 2022 22:21

Smart TVs OS

Τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα των έξυπνων τηλεοράσεων

Γράφει: Χάρης Ματθαίου

Οι έξυπνες τηλεοράσεις σήμερα κατασκευάζονται με όλο και πιο βελτιωμένα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η αγορά καινούργιας να αποτελεί έναν μικρό πονοκέφαλο. Πέρα από την ανάλυση, το μέγεθος της οθόνης και τον αριθμό των διαθέσιμων HDMI θυρών του…

Οι έξυπνες τηλεοράσεις σήμερα κατασκευάζονται με όλο και πιο βελτιωμένα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η αγορά καινούργιας να αποτελεί έναν μικρό πονοκέφαλο. Πέρα από την ανάλυση, το μέγεθος της οθόνης και τον αριθμό των διαθέσιμων HDMI θυρών του, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής πριν καταλήξει στο μοντέλο που θα επιλέξει. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το λειτουργικό σύστημα, ένα ζήτημα που οι περισσότεροι παραβλέπουν ή τουλάχιστον δε δίνουν τη δέουσα σημασία. Έτσι, στο άρθρο που ετοιμάσαμε παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά καθενός, ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει την πλατφόρμα που ταιριάζει περισσότερο στις δικές του ανάγκες.   

Όλοι αναζητούν μια φιλική στη χρήση τηλεόραση που να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα επιλογών περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα και να μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά της. Οι καλύτερες Smart TVs στην αγορά είναι έξυπνες στη χρήση, ενσωματώνουν χρήσιμες λειτουργίες AI και παρέχουν πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες streaming. Μάλιστα, οι τηλεοράσεις εκείνες οι οποίες βασίζονται σε WebOS (LG), Tizen OS (Samsung) και Android TV OS (Sony κ.ά.) που είναι τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα, διαθέτουν το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι συμβατές με τις ελληνικές πλατφόρμες COSMOTE TV και EON, επιτρέποντας στους συνδρομητές τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές χωρίς να χρειάζονται να συνδέσουν τους αποκωδικοποιητές τους.

Ακόμα και τα φτηνότερα μοντέλα σύγχρονων τηλεοράσεων των περισσότερων κατασκευαστών έχουν προ-εγκατεστημένες ορισμένες έξυπνες λειτουργίες, οπότε από αυτή την άποψη η αγορά μιας νέας τηλεόρασης σήμερα είναι εγγυημένα μια έξυπνη τηλεόραση. Τι ακριβώς όμως πρέπει να μπορεί να κάνει μια τηλεόραση για να χαρακτηριστεί ως Smart TV και τι διαχωρίζει την καλύτερη Smart TV από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό;  

Η επιλογή λειτουργικού συστήματος είναι σημαντική

Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μια νέα τηλεόραση που δεν είναι «έξυπνη». Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό στον καθένα από μία επίσκεψη στο κοντινότερο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, όπου οι πωλητές κατακλύζουν τον υποψήφιο αγοραστή έξυπνης τηλεόρασης με υποσχόμενες δυνατότητες streaming, casting, κοινής χρήσης και δημοφιλείς εφαρμογές όπως Netflix και YouTube. Δεν έχουν όμως φτιαχτεί όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις με τον ίδιο τρόπο, ούτε και μπορούν να προσφέρουν τα ίδια πράγματα. Όπως και ο κόσμος των λειτουργικών συστημάτων για επιτραπέζιους ή φορητούς υπολογιστές, έτσι και τα διάφορα λειτουργικά συστήματα των Smart TV έχουν τα δικά τους δυνατά και αδύνατα σημεία. Ορισμένες έχουν πιο εκτεταμένη γκάμα εφαρμογών, άλλες έχουν καλύτερο περιβάλλον χρήσης, άλλες είναι πιο συμβατές με συσκευές τρίτων και ούτω καθεξής. Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι λοιπόν το καλύτερο; Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην απάντηση του ερωτήματος αυτού, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των κυριότερων λειτουργικών συστημάτων που μπορούμε να βρούμε στις έξυπνες τηλεοράσεις της ελληνικής αγοράς.

WebOS

Η ιστορία του WebOS είναι πολύ μεγάλη. Σε αντίθεση με τη πεποίθηση που έχει επικρατήσει, το αρχικό σύστημα που βασίζεται στον πυρήνα Linux αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται Palm, όπου αργότερα πουλήθηκε στη Hewlett-Packard και τελικά στην LG Electronics. Η πρώτη συσκευή που το χρησιμοποίησε ήταν ένα PDA το 2009. Αν και όπως γνωρίζουμε είναι το λειτουργικό σύστημα της LG, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τηλεόραση το 2014 και από τότε αναδείχτηκε αμέσως σε βασικό πρωταγωνιστή. Το περιβάλλον χρήσης του είναι διαισθητικό και μη επεμβατικό. Το κύριο μενού εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο κάτω μέρος της οθόνης, χωρισμένο μεταξύ εφαρμογών, συνδεδεμένων αξεσουάρ και ρυθμίσεων.

Η εξέλιξή του με την πάροδο των χρόνων ήταν συνεχής, ενσωματώνοντας για παράδειγμα υποστήριξη Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit 2 και πολλές λειτουργίες για οικιακό αυτοματισμό. Υπάρχουν νέες εφαρμογές όπως Amazon prime video, Apple TV, Disney+ και πολλές ακόμα  άλλες, ενώ συνολικά η διεπαφή του είναι ευέλικτη και γρήγορη. Το “πόσο” ακριβώς, εξαρτάται σαφώς από το μοντέλο επεξεργαστή με τον οποίο είναι εξοπλισμένη η τηλεόραση. Το WebOS είναι συμβατό με το πρωτόκολλο Bluetooth, που σημαίνει ότι είναι εύκολο για το χρήστη να συνδέσει πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλα χρήσιμα περιφερειακά, ενώ διαθέτει επίσης και συμβατότητα Miracast. Οι πιο πρόσφατες λειτουργίες που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση είναι οι εξής:

 • Ανανεωμένη μπάρα εκκίνησης (Launcher) δύο επιπέδων.
 • Το μενού γρήγορων ρυθμίσεων είναι πλέον προσαρμόσιμο.
 • Λειτουργία Sports Alert που ειδοποιεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα αθλητικό γεγονός στο οποίο έχει εγγραφεί ο χρήστης.
 • Λειτουργικότητα τεχνητής νοημοσύνης που βελτιστοποιεί την ποιότητα της εικόνας με βάση τα χαρακτηριστικά περιεχομένου και αξιοποιεί την ανάλυση που πραγματοποιείται με βάση τη βαθιά μάθηση.
 • Έλεγχος φωτεινότητας AI, που όταν είναι ενεργός ρυθμίζει τη φωτεινότητα της οθόνης με βάση τη φωτεινότητα που εντοπίζεται γύρω από την τηλεόραση.
 • Λειτουργία art gallery που μετατρέπει την τηλεόραση σε πίνακα ζωγραφικής.
 • Ήχος AI/AI Sound Pro, που όταν είναι ενεργός εξασφαλίζει ηχητικά εφέ και προσομοίωση surround με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, ανάλογα με το περιεχόμενο.

Tizen OS

Το Tizen OS είναι το ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα της Samsung, το οποίο βασίζεται επίσης στον πυρήνα του Linux. Το αρχικό του project δημιουργήθηκε το 2011, ξεκινώντας ως μια πλατφόρμα για εφαρμογές Html5 που προορίζονται για φορητές συσκευές, ενώ στη συνέχεια η εξέλιξη της αγοράς το έφερε σε smartphones και smartwatches. Από το 2015 ο σχεδιασμός του έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με ισχυρή έμπνευση από το WebOS, οπότε ενσωματώθηκε στις τηλεοράσεις και χάρη στις πωλήσεις των Samsung έγινε ένα από το πιο δημοφιλή στον κόσμο λειτουργικά συστήματα των Smart TV. Το Tizen OS βρίσκεται σήμερα σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών μηχανών, φούρνων και κλιματιστικών μονάδων. Οπτικά, το περιβάλλον χρήσης του είναι ευχάριστο, με μια οριζόντια γραμμή που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος της οθόνης με όλες τις εφαρμογές και το περιεχόμενο του χρήστη.

Η δύναμή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ευκολία χρήσης, η ταχύτητα, η λειτουργικότητα και το διαθέσιμο App Store. Στην πραγματικότητα, σε σχέση με το WebOS δεν υπάρχει καμία λειτουργία που να μην βρίσκεται μέσα και σε αυτό το λειτουργικό σύστημα, ενώ επιπλέον το Tizen υποστηρίζει και multiview για προβολή 2 πηγών ταυτόχρονα. Το κατάστημα εφαρμογών της Samsung είναι μεγάλο και εύκολο στην πλοήγηση, διαθέτοντας τον ίδιο αριθμό εφαρμογών με το WebOS. Το Tizen είναι εξοπλισμένο με τον ιδιόκτητο φωνητικό βοηθό Bixby της Samsung, ο οποίος μπορεί επίσης να ενσωματωθεί με έξυπνες οικιακές συσκευές από τον ίδιο κατασκευαστή ή/και συμβατές συσκευές τρίτων, ενώ υποστηρίζει επίσης και Alexa.

Android TV OS

Το Android TV είναι το πιο κοινό λειτουργικό σύστημα των Smart TV, καθώς το συναντάμε πλέον σε ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Sony και Philips. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της Panasonic που σήμερα χρησιμοποιεί το “My Home Screen”, αλλά τελευταία έχει κυκλοφορήσει μερικά μοντέλα της με Android TV, κάτι που μπορεί να σηματοδοτεί μια οριστική αλλαγή στο βασικό λειτουργικό σύστημα των τηλεοράσεων της.

Ανάμεσα στα 3 πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, το Android TV είναι αυτό που προσφέρει μεγαλύτερη προσαρμογή. Το περιβάλλον χρήσης του δε βασίζεται σε μια γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης, καθώς προτιμάει να προβάλλει πάντα ένα κεντρικό μενού πλήρους οθόνης. Η πρόσβαση στο Google Play Store επιτρέπει στο χρήστη να μπορεί να βρει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό διαθέσιμων εφαρμογών, κάτι που το κατατάσσει στην κορυφή της λίστας από την άποψη των δυνατοτήτων και αποτελεί τον κύριο λόγο που κατά την εκτίμησή μας θα επικρατήσει στο μέλλον απέναντι στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα. Προσφέρει μάλιστα μερικές από τις παγκοσμίως δημοφιλέστερες πλατφόρμες streaming (π.χ. NBA), εξασφαλίζοντας μοναδική συμβατότητα και όλες τις προχωρημένες δυνατότητες θέασης. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημά του αποτελεί η ενσωματωμένη υποστήριξη  του Chromecast, η οποία κάνει τη μετάδοση ροής περιεχομένου από το Android/iOS τηλέφωνο ή tablet προς την τηλεόραση παιχνίδι. Υποστηρίζει επίσης τον Google Assistant, επιτρέποντας στο χρήστη να μπορεί να χρησιμοποιεί τη φωνή του μέσω της τηλεόρασης όχι μόνο για αναζήτηση περιεχομένου, αλλά και για να ελέγχει όλες τις έξυπνες οικιακές συσκευές του, όπως φώτα, ηχεία, θερμοστάτες, ηλεκτρικές πρίζες και άλλα.

Από την άλλη πλευρά, η πλατφόρμα είναι ελαφρώς λιγότερο διαισθητική από τα WebOS και Tizen OS, κάτι που βέβαια συνηθίζεται μετά από λίγες ημέρες χρήσης. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημά της αποτελεί το γεγονός ότι είναι πιο «βαριά» και υστερεί στην ταχύτητα έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, καθώς υπάρχει καθυστέρηση τόσο στην πλοήγηση του μενού, όσο και στην εναλλαγή των τηλεοπτικών καναλιών.

Saphi OS

Το Saphi OS βασίζεται επίσης σε πυρήνα Linux και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σε ορισμένα μοντέλα τηλεοράσεων Philips. Γεννήθηκε από την ανάγκη να κρατηθεί χαμηλά η τιμή της τηλεόρασης και ως εκ τούτου εργάζεται με μέτριους επεξεργαστές και με περιορισμένη ποσότητα μνήμης RAM. Προσφέρει μια απλοποιημένη διεπαφή και σπάνια χρησιμοποιεί αξεσουάρ, κόβοντας π.χ. εντελώς την επεξεργασία φόντου και τις κινούμενες εικόνες συστήματος.

Η διαθεσιμότητα εφαρμογών προφανώς δε βρίσκεται σε επίπεδο Android TV (ή Tizen και WebOS), χωρίς όμως να υπάρχει έλλειψη κλασικών υπηρεσιών ροής όπως το Netflix, το Rakuten TV, το YouTube και το Amazon Prime Video, όλα σε 4K και όλα με υποστήριξη HDR. Ο βοηθός φωνής στον οποίο βασίζεται είναι η Alexa, η οποία ενεργοποιείται από το ενσωματωμένο μικρόφωνο του τηλεχειριστηρίου που παρέχει η Philips.

VIDAA U OS

Το VIDAA U OS είναι ένα – όχι και τόσο γνωστό – λειτουργικό σύστημα έξυπνων τηλεοράσεων, όπου στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε Smart TVs της Hisense που σταδιακά καταλαμβάνουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αγοράς. Η διεπαφή του μοιάζει λίγο πολύ με όλα τα άλλα, ενώ οι κινούμενες εικόνες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Οι χρόνοι ανοίγματος των εφαρμογών σίγουρα δεν είναι οι πιο γρήγοροι, αλλά συνολικά η πλατφόρμα είναι αρκετά λειτουργική. Η αρχική σελίδα πλήρους οθόνης είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πολύ εύκολο για το χρήστη να βρίσκει τις εφαρμογές, τις λειτουργίες και τις πληροφορίες που αναζητάει, ενώ δε λείπουν οι προτάσεις με βάση το περιεχόμενο στο οποίο είχε πρόσβαση κατά το παρελθόν. Περιλαμβάνει τις πιο διάσημες εφαρμογές όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, το YouTube και το Rakuten, καθώς και άλλες όπως τα Rai Play, Mediaset Play, Chili και TimVision, ενώ απουσιάζουν τα Disney + και Apple TV. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα του VIDAA U OS είναι ότι πλέον υπάρχει υποστήριξη για COSMOTE TV, Nova και NBA, με αποτέλεσμα να προτιμάται σταδιακά από όλο και περισσότερους χρήστες. Στα επιπλέον χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η συμβατότητα με τον φωνητικό βοηθό Alexa.

{gallery}38856{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design