Skip to main content
24 Απριλίου 2022 12:38

SATLINK ST-6986

Πεδιόμετρο για σήματα DVB-S/S2/S2X/T/T2/C, με λήψη multistream και έλεγχο οπτική ίνας

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
938f3c56b8670b764b26495223c6ab0d XL 6369b785

Ένα καταπληκτικό πεδιόμετρο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, δοκιμάσαμε για αυτό μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το SATLINK ST-6986, ένα κορυφαίων δυνατοτήτων φορητό όργανο που υποστηρίζει όλα τα πρότυπα ψηφιακών σημάτων.

Ένα καταπληκτικό πεδιόμετρο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, δοκιμάσαμε για αυτό μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το SATLINK ST-6986, ένα κορυφαίων δυνατοτήτων φορητό όργανο που υποστηρίζει όλα τα πρότυπα ψηφιακών σημάτων. Δίνει πλήρεις μετρήσεις και ανάλυση φάσματος σε πραγματικό χρόνο για DVB-S/S2/S2X, DVB-T/T2 και DVB-C σήματα πάνω στην 7 ιντσών Full HD ανάλυσης (1080p) TFT LCD οθόνη του, ενώ λειτουργεί και ως tester για έλεγχο οπτικής ίνας. Χάρη στον ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4 H.265/HEVC (10 bit) και τη δυνατότητά του να αποδιαμορφώνει ακόμα και τα multistream δορυφορικά σήματα εγγυάται απόλυτη ακρίβεια στην εγκατάσταση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται και ως φορητή τηλεόραση για προβολή τηλεοπτικών καναλιών και αναπαραγωγή αποθηκευμένων αρχείων πολυμέσων.  

Η ισπανική SATLINK διευρύνει τη μεγάλη οικογένεια των ψηφιακών οργάνων ανίχνευσης και μέτρησης που διαθέτει, παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο πεδιόμετρο που ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το ST-6986 δίνει πληρέστατες μετρήσεις για όλα τα ψηφιακά σήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εκπέμπουν μέσω DVB-S2X και multistream αναμεταδοτών, προσφέροντας στον επαγγελματία εγκαταστάτη ή τον προχωρημένο χομπίστα όλα όσα χρειάζονται για την ακρίβεια οποιασδήποτε εγκατάστασης. Διαθέτοντας μία χορταστική Full HD οθόνη 7 ιντσών που αποκωδικοποιεί και την εικόνα των ελεύθερων τηλεοπτικών καναλιών από τον εκάστοτε αναμεταδότη, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην ταράτσα που εγγυάται την άριστη στόχευση κάθε δορυφορικού κατόπτρου ή επίγειας κεραίας.

Χαρακτηριστικά

Το SATLINK ST-6986 έρχεται σε γκρι πλαστικό σασί που καλύπτεται περιφερειακά από σκληρό καουτσούκ για την προστασία του από πτώσεις, έχοντας διαστάσεις 253x171x54 χιλιοστών και βάρος 1,3 κιλών. Η πρόσοψή του διαθέτει έγχρωμη TFT LCD οθόνη 7 ιντσών και δεξιά της 4 ενδεικτικά LED τροφοδοσίας, πόλωσης, κλειδώματος και φόρτισης, ενώ στην υπόλοιπη επιφάνειά της είναι τοποθετημένα αριθμητικά και βοηθητικά πλήκτρα οπίσθιου φωτισμού για χειρισμό των μενού του οργάνου. H πίσω του όψη έχει ενσωματωμένο LED-φακό, ενώ σε ότι αφορά τις διαθέσιμες υποδοχές συνδέσεων έχουμε: στην πάνω πλευρά υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας, υποδοχή σύνδεσης οπτικής ίνας, θύρες DC OUT, AV OUT, ETHERNET, HDMI OUT, USB και υποδοχές ANT, LNB για συνδέσεις επίγειου/καλωδιακού και δορυφορικού σήματος, ενώ στην αριστερή πλευρά είναι τοποθετημένες θύρες AV IN και HDMI IN. Στο κουτί της συσκευασίας του οργάνου βρίσκουμε τσάντα μεταφοράς, λουράκι ώμου για την τσάντα, λουράκι χειρός για το όργανο, επιτοίχιο φορτιστή DC 12V/1.5A, φορτιστή αυτοκινήτου, καλώδιο σύνδεσης AV (RCA), καλώδιο τροφοδοσίας για εξωτερική κάμερα, προστατευτικό φιλμ οθόνης, adaptor αρσενικού RCA σε BNC, adaptors τύπου F για SAT και RF, adaptor τύπου F για επέκταση καλωδίου, adaptors οπτικής ίνας και εγχειρίδιο οδηγιών σε CD.  

Το SATLINK ST-6986 διαθέτει ισχυρό μικροεπεξεργαστή Novatek που ο πυρήνας του συγχρονίζει σε συχνότητα 500MHz, καθώς και μνήμη SDRAM 1GB DDR3. Ανιχνεύει με αυτόματη, χειροκίνητη και τυφλή σάρωση όλα τα DVB-S/S2/S2X, DVB-T/T2 και DVB-C σήματα, συμπεριλαμβανομένων των multistream δορυφορικών συχνοτήτων. Υποστηρίζοντας τα πρωτόκολλα DiSEqC 1.0/1.1/1.2 και Unicable, μπορεί να μετρήσει το σήμα ακόμα και στην έξοδο οποιασδήποτε εγκατάστασης. Δίνει ψηφιακές τιμές και μπάρες για την ισχύ και την ποιότητα τους σήματος, ποσοστό σφάλματος (CBER, VBER), αναλογία σφάλματος διαμόρφωσης (MER), ενώ προβάλει ανάλυση φάσματος και αστεροειδές διάγραμμα σε πραγματικό χρόνο τόσο για τα δορυφορικά, όσο και για τα επίγεια/καλωδιακά σήματα. Παρέχει ηχητική ειδοποίηση και οπτική ένδειξη για το κλείδωμα του σήματος, ενώ έχει δυνατότητα να υπολογίζει αυτόματα AZ και EL που βοηθάει τον εγκαταστάτη στην κατεύθυνση και την κλίση του κατόπτρου, εξασφαλίζοντας έτσι την άριστη στόχευσή του στο δορυφόρο. Διαθέτει θύρα DC OUT για τροφοδοσία εξωτερικής κάμερας με τάση 12 Volt. Λειτουργεί επίσης και ως tester για έλεγχο οπτικής ίνας, δίνοντας μέτρηση για την ισχύ του σήματός της.

Το SATLINK ST-6986 υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video MPEG-2 MP@HL, MPEG-1, MPEG-4 ASP@L5, H.264/AVC MP&HP@L4, H.265/HEVC (10 Bit) και μπορεί να προβάλει τα τηλεοπτικά κανάλια του εκάστοτε αναμεταδότη, λειτουργώντας έτσι και ως φορητή τηλεόραση. Διαθέτει εξόδους HDMI 1.3a και AV για μεταφορά της εικόνας του στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, καθώς και εισόδους HDMI IN, AV IN για προβολή περιεχομένου από εξωτερική πηγή στην οθόνη του οργάνου. Διαθέτει επίσης θύρα USB 2.0 και μέσω ενός stick μπορεί να δεχτεί αναβάθμιση λογισμικού, να αναπαράγει αποθηκευμένα αρχεία μορφής wma, mp3, mp4, avi, jpg, jpeg, bmp και img, ή να εκτελέσει εγγραφή σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Έχει ενσωματωμένο LED-φακό και πληκτρολόγιο οπίσθιου φωτισμού που ενεργοποιούνται μέσα από το μενού, ώστε να διευκολύνεται η χρήση του ακόμα και στο σκοτάδι. Διαθέτει θύρα ETHERNET, αλλά και ενσωματωμένη μονάδα Wi-Fi για ασύρματη σύνδεση στο Internet και προβολή video από το YouTube. Λειτουργεί με αποσπώμενη μπαταρία Li-Ion 7.4V/5000mAh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία 2,5 περίπου ωρών συνεχούς χρήσης ή 5 ωρών σε αναμονή.

Μενού – Λειτουργία

Το SATLINK ST-6986 διαθέτει πολύγλωσσο (χωρίς ελληνικά) και εύκολο στη χρήση μενού, η κεντρική κάρτα του οποίου περιλαμβάνει 8 εικονίδια για πρόσβαση σε αντίστοιχες λειτουργίες.

Από το Satellite πραγματοποιούμε τις ρυθμίσεις για την εύρεση δορυφορικού σήματος. Εδώ επιλέγουμε δορυφόρο και ορίζουμε τύπο LNB, συχνότητα αναμεταδότη, Symbol Rate, πολικότητα, τύπο DiSEqC και ισχύ του LNB. Πατώντας το OK λαμβάνουμε στην οθόνη μπάρες και ψηφιακές τιμές για την ισχύ και την ποιότητα του σήματος, ενώ με τη χρήση των βοηθητικών πλήκτρων μπορούμε να εκτελέσουμε ανίχνευση υπηρεσιών στον επιλεγμένο αναμεταδότη (κόκκινο – Auto Search), ή να προβάλουμε την ανάλυση του φάσματος (κίτρινο – Spectrum) και το αστεροειδές διάγραμμα (πράσινο – Constellation).

Από το Terrestrial πραγματοποιούμε τις ρυθμίσεις για την εύρεση επίγειου ψηφιακού σήματος. Από τις διαθέσιμες επιλογές μπορούμε να ορίσουμε τη χώρα, τη συχνότητα καναλιού, το Bandwidth, την τάση της κεραίας και το LCN. Η ανίχνευση υπηρεσιών και η λήψη μετρήσεων πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε και στο δορυφορικό σήμα.

Ομοίως, από το Cable πραγματοποιούμε με τον ίδιο τρόπο τις αντίστοιχες μετρήσεις για τα καλωδιακά σήματα, ορίζοντας μέσα από τη σχετική κάρτα χώρα, συχνότητα καναλιού, Bandwidth, τύπο διαμόρφωσης (QAM16/64/256) και τάση της κεραίας.

Από το Spectrum μπορούμε να εισάγουμε τις παραμέτρους για το δορυφορικό, επίγειο ή καλωδιακό σήμα που επιθυμούμε και πατώντας το OK να προβάλουμε στην οθόνη την ανάλυση του αντίστοιχου φάσματος.

Από το Network πραγματοποιούμε τις ρυθμίσεις του Wi-Fi και αποκτούμε πρόσβαση στο YouTube για θέαση video από τη λίστα του.

Από το Other οδηγούμαστε σε ένα μενού που περιλαμβάνει διάφορες επιλογές ρυθμίσεων. Από εδώ μπορούμε να διαχειριζόμαστε (κλείδωμα, μετακίνηση, διαγραφή κ.λπ.) τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια που έχουμε αποθηκεύσει στη συσκευή. Μπορούμε να διαχειριζόμαστε (προσθήκη, τροποποίηση κ.λπ.) τις λίστες των αποθηκευμένων δορυφόρων και αναμεταδοτών, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες (ψηφιακές τιμές, μπάρες) του σήματος. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το κινητό μας κάτοπτρο (DiSEqC 1.2, USALS) και να ορίσουμε τον τρόπο ανίχνευσης υπηρεσιών. Μπορούμε να ορίσουμε έως 8 διαφορετικούς αναμεταδότες και να εκτελέσουμε ταυτόχρονη ανίχνευση, ώστε να λάβουμε στην ίδια κάρτα πληροφορίες για όλα τα σήματα. Μπορούμε να επιλέξουμε το δορυφόρο που επιθυμούμε και να εισάγουμε το γεωγραφικό μήκος της τοποθεσίας μας, ώστε το όργανο να υπολογίσει αυτόματα τις μοίρες για την ανύψωση, το αζιμούθιο και την κλίση του LNB, στοιχεία που εξασφαλίζουν την άριστη στόχευση του κατόπτρου. Και επιπλέον, μπορούμε να ορίσουμε μήκος κύματος και μονάδα μέτρησης για να ελέγξουμε την ισχύ του σήματος της οπτικής ίνας.

Από το Media Center μπορούμε να επιλέξουμε την αναπαραγωγή ενός αρχείου από μια συνδεδεμένη μονάδα αποθήκευσης, ή να εκτελέσουμε εγγραφή σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Τέλος, από το Setting ρυθμίζουμε όλες τις παραμέτρους της συσκευής, όπως τη γλώσσα μενού, τη χώρα, την ανάλυση, τη χρονική ζώνη, την ενεργοποίηση του ηχητικού βόμβου, την ενεργοποίηση του φακού και του φωτισμού του πληκτρολογίου, ενώ μπορούμε να εκτελέσουμε επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα σε USB και να εκτελέσουμε αναβάθμιση λογισμικού.  

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...