Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 142
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Αυγούστου 2022 19:47

Δορυφορική λήψη multistream

Ποια κανάλια λαμβάνονται μέσω πολλαπλής ροής

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
cloud storage background remixed from public domain by nasa 0f085bd7

Από το 2005 που επικυρώθηκε επίσημα, μέχρι και σήμερα που χρησιμοποιείται από όλους τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου σε όλον τον κόσμο, το DVB-S2 είναι αναμφισβήτητα το πρότυπο που έχει επικρατήσει απόλυτα στην ψηφιακή δορυφορική μετάδοση. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και ένα από τα βασικότερα είναι το multistream, χάρη στο οποίο γίνεται εφικτή η μετάδοση πολλαπλών ροών μεταφοράς μέσα από έναν μόνο δορυφορικό αναμεταδότη. Στο άρθρο λοιπόν που ετοιμάσαμε θα αναφερθούμε στην τεχνολογία αυτή, καθώς και στα τηλεοπτικά κανάλια που μπορεί να λαμβάνει στο δέκτη του ο χρήστης μέσω multistream συχνοτήτων.

Με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία multistream φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στο κόστος που απαιτείται για τη χρήση δορυφορικών αναμεταδοτών. Επί του παρόντος εξυπηρετεί κυρίως τις τροφοδοσίες επίγειων ψηφιακών αναμεταδοτών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας. Δε λαμβάνονται από όλους τους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, παρά μόνο από αυτούς που διαθέτουν νέας γενιάς tuner.

Τεχνολογία multistream

Η τεχνολογία multistream επιτρέπει την εκπομπή πολλαπλών ανεξάρτητων ροών μεταφοράς μέσω ενός κοινού δορυφορικού φέροντος σήματος με πλήρως διάφανο τρόπο, διατηρώντας την ακεραιότητα του αρχικού περιεχομένου. Για να το περιγράψουμε με απλά λόγια, μέσα από μία μόνο δορυφορική συχνότητα μπορούν να μεταδίδονται πολλαπλά streams, με αποτέλεσμα τη μεταφορά περισσότερων τηλεοπτικών καναλιών χωρίς να μειώνεται η ποιότητα της εικόνας τους. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται κυρίως στην τροφοδοσία των κέντρων εκπομπής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Χρησιμοποιεί ένα μηχανισμό που συγχωνεύει πολλαπλές ροές μεταφοράς και γενικών δεδομένων, τα οποία ταξινομούνται σε ανεξάρτητα πακέτα που ευθυγραμμίζονται διαδοχικά για να μεταδοθούν από τον πομπό μέσα από μία ενιαία multistream ροή. Ως μέρος του DVB-S2, οι εκπομπές multistream χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση φυσικού επιπέδου (PLS: Physical Layer Scrambling) για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των δεδομένων. Το PLS εκφράζεται με έναν αριθμό που ονομάζεται “δείκτης ακολουθίας κρυπτογράφησης” (scrambling sequence index).

Πλεονεκτήματα του multistream

Η τεχνολογία multistream προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα, καθώς μπορεί να μεταδίδει πολλαπλές ροές μεταφοράς, ροές ψηφιακών δεδομένων ή και συνδυασμό τους σε ένα ενιαίο δορυφορικό φέρον σήμα, ώστε για τη λήψη τους να χρειάζεται ένας μόνος δέκτης. Σε σχέση με την απλή εκπομπή DVB-S2 εξασφαλίζει αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας κατά 12%, με αποτέλεσμα την ανάγκη χρήσης λιγότερων αναμεταδοτών που μειώνει έτσι το συνολικό κόστος για τους παρόχους τηλεοπτικού περιεχομένου. Επιπλέον, εξαλείφεται η ανάγκη για επανάληψη της διαδικασίας πολυπλεξίας στα κέντρα εκπομπής της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Λήψη multistream από δορυφορικούς δέκτες

Αν και τα multistream σήματα μεταδίδονται μέσω του DVB-S2, η αποδιαμόρφωσή τους επιτυγχάνεται από τους δορυφορικούς δέκτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά DVB-S2X tuner κι αυτό συμβαίνει λόγω του PLS. Συγκεκριμένα, στο DVB-S2 η κρυπτογράφηση PLS έχει μόνο έναν προ-επιλεγμένο κωδικό που είναι το νούμερο 0, ενώ στο DVB-S2X το PLS έχει καθοριστεί να αποτελείται από 6 ψηφία, τα οποία και αποτελούν τον κωδικό των multistream μεταδόσεων. Ο κωδικός αυτός χρησιμοποιεί ένα εύρος τιμών 0-262141 σε δυαδική μορφή (Gold, Root ή Combo) που αποτελεί το master κλειδί του multistream δορυφορικού σήματος. Το κλειδί αυτό θα πρέπει να εισάγεται στο δέκτη, ώστε να πραγματοποιείται η αποδιαμόρφωση του stream για να λαμβάνονται τα κανάλια του. Επειδή όμως ορισμένοι δέκτες δεν αποδέχονται τον κωδικό PLS σε μορφή Gold, παρά μόνο σε Root, προτείνεται η χρήση του δωρεάν online μετατροπέα της Promax (https://www.promaxelectronics.com/tools/gold2root) που κάνει αυτόματη μετατροπή της τιμής στη μορφή που θα επιλέξει ο χρήστης. Για τη χειροκίνητη αναζήτηση multistream συχνοτήτων θα πρέπει επίσης να εισάγεται ο αριθμός ροής εισόδου (ID Input Stream) και να είναι ενεργοποιημένο το T2MI (T2 Modulator Interface) που είναι μια μορφή διανομής πολυπλεξιών για τα επίγεια κέντρα εκπομπής, ενώ οι Enigma2 δέκτες με ενημερωμένο το αρχείο satellites.xml λαμβάνουν όλα τα mutlistream σήματα με αυτόματη αναζήτηση.

Τηλεοπτικά κανάλια multistream

Eutelsat 33E (33.0° Ανατολικά)

12.646H – 13.910 – 3/4 – DVB-S2/QPSK – PLS Root: 218997, PLS Gold: 21015 (Wide)
Stream 3: BTV Bulgaria, Nova TV Bulgaria, BNT 1, BNT 2, BNT 3, Bulgaria on AIR.

Πρόκειται για γενικού ενδιαφέροντος βουλγάρικα κανάλια, τα οποία εκπέμπουν μέσω της Wide δέσμης του Eutelsat 33E που λαμβάνεται πανεύκολα σε όλη τη χώρα.

Eutelsat 21B (21.6° Ανατολικά)

11.617V – 27.500 – 3/4 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 1, PLS Gold: 0 (Western)

Stream 16: Al Aoula Earth TNT, 2M National, Arryadia (αθλητικό), Athaqafia, Al Maghribia, Assadissa, Medi 1 TV.

Stream 32: Aflam HD (κινηματογραφικό), Tamazight, Al Aoula Laayoune, Al Aoula Inter HD, Arryadia HD, Assadissa.

Πρόκειται για μαροκινά κανάλια που εκπέμπουν μέσω της δυτικής δέσμης του Eutelsat 21B. Η Ελλάδα βρίσκεται τυπικά εκτός της εμβέλειάς της, όμως η λήψη είναι εφικτή με κάτοπτρο τουλάχιστον 1,55 μέτρου.

Eutelsat 9B (9.0° Ανατολικά)

Η κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο δορυφόρο αυτό είναι έντονη και συνεχής, δεδομένου ότι έχουμε τις εμφανίσεις πολλών νέων καναλιών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας, καθώς και μετακινήσεις των υφιστάμενων σε νέες δέσμες εκπομπής. Δυστυχώς όμως το τελικό αποτέλεσμα για τους φίλους των δορυφορικών λήψεων στη χώρα μας δεν είναι ευχάριστο, καθώς το κατέβασμα των περισσότερων streams στους δέκτες έχει γίνει από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, κυρίως για τις περιοχές που βρίσκονται εκτός του τόξου της δυτικής Ελλάδας. Στην πολύ μεγάλη λίστα των ιταλικών καναλιών περιλαμβάνονται και τα συνδρομητικά Sky Sport, DAZN που μεταδίδονται κωδικοποιημένα, οπότε εμείς θα αναφέρουμε μόνο όσα είναι ελεύθερα.

12.111V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/16APSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 1 : La7, La7d, La 7 HD, La7d HD, Italia 121, Arte Italia 124, Arte Italia 125, Italia 126, Italia 127, Italia 135, Italia 134.

Τα κανάλια αυτά περιλαμβάνονται στον πολυπλέκτη Cairo Due της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας.

Stream 3: Top Crime, Radio 105, Focus, Cine34, Mediaset Extra, EquTV, Tele Padre Pio.

Πρόκειται για κανάλια της Mediaset που περιλαμβάνονται στον πολυπλέκτη DFree της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας.

Stream 4: Boing, Cartoonito Italia, 20Mediaset, TOP Crime, Focus, Cine34, Boing Plus, QVC Italia HD.

Τα κανάλια αυτά ανήκουν στον πολυπλέκτη Mediaset2 της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας.

Stream 5: Sport Italia HD, Deluxe 139.

Τα κανάλια αυτά ανήκουν στον πολυπλέκτη La3 της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι κανένα από τα streams δεν κατεβαίνει στο δέκτη μας, καθώς το κάτοπτρό μας (Αθήνα) δε λαμβάνει σήμα από τη συχνότητα.  

12.149V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 1: Rete4 HD, Canale 5 HD, Italia 1 HD, 20Mediaset HD, Mediaset Extra.

Τα κανάλια αυτά περιλαμβάνονται στο ιταλικό DTT (Digital Terrestrial Television) multiplex Mediaset3.

Stream 3: R101 TV, La5, Iris, Mediaset Italia Due, 27 Twentyseven, Cielo, Sky TG24, TV8 Italia.

Τα κανάλια αυτά περιλαμβάνονται στο ιταλικό DTT multiplex Mediaset1.

Stream 5: SPORTITALIA HD, Deluxe 139.

Τα κανάλια αυτά ανήκουν στον πολυπλέκτη La3 της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της Ιταλίας. Παρά το γεγονός ότι και αυτή η συχνότητα μεταφέρεται μέσω της ιταλικής δέσμης, σε αντίθεση με την προηγούμενη το σήμα της λαμβάνεται από το κάτοπτρό μας, με αποτέλεσμα όλα τα streams να κατεβαίνουν κανονικά στο δέκτη μας.

12.188V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 1: Rete 4, Canale 5, Italia 1, La5, TgCom24, Iris, Test HEVC Main 10 (HEVC).

Τα κανάλια αυτά ανήκουν στο ιταλικό DTT multiplex Mediaset4.

Stream 2: Rete 4, Canale 5, Italia 1, La5, TgCom24, Iris, Test HEVC Main 10 (HEVC).

Εδώ παρατηρούμε ότι έχουμε τα ίδια κανάλια με το πρώτο stream, που όπως είναι φυσικό ανήκουν στο ίδιο multiplex, το Mediaset4. Για τη συχνότητα αυτή ισχύουν τα ίδια ακριβώς με την προηγούμενη, έχουμε δηλαδή λήψη του σήματός της στο κάτοπτρό μας, οπότε κατεβάζουμε κανονικά τα 2 streams στο δέκτη μας.

12.226V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/16APSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 19: Canale 10, Gold TV Italia, Teleuniverso HD, Lazio TV, Supernova, Europa TV, TeleRoma 56, T9, TeleRoma 56 Sport, TRL, Roma TV 82, Canale Italia, Tele In, 7 Gold, Roma Uno, TR 118, RTR, Extra TV Live, Teleitalia.

Τα κανάλια ανήκουν στο multiplex RL Lazio 1.

Stream 20: RTV 38, Toscana TV, Noi TV, TV9 Italia, TVL, Granducato TV, Teletruria,  TVR Teleitalia 7 Gold, Italia 7 Platinum, TvP Italia, Teleregione Toscana, TSD – Tele San Domenico, TVR 77 Piu, C3T, Siena TV, Antenna 3 RW, Canale Italia.

Τα κανάλια ανήκουν στο multiplex RL Toscana 1.  Δυστυχώς, στη συχνότητα αυτή δε λαμβάνουμε κανένα σήμα στο κάτοπτρό μας.

12.265V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/16APSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 12: Rete Sette, TV Vallée, Canale Italia, Tele Campione, Telereporter, Telecity AO, Canale 16 Valle d’Aosta, Salute e Natura+, Telecolor, France 24HD (en Francais), RTS Un HD, TV5 Monde Europe HD.

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στον πολυπλέκτη Rete A2.

Stream 15: Top Calcio 24, VideoGruppo, Sesta Rete, Telecupole, Primantenna, Canale Italia Piemonte, Canale Italia, Telecity, Telecity Piemonte, 7+ Channel, rete Sette, GRP TV, VCO Azzura TV, Videonovara, Onda Novara TV, Quartarete Blu.

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στον πολυπλέκτη RL Piemonte 1.

Stream 18: Primocanale HD, Telenord, Teleradiopace 1, Telecity, Canale 16 Liguria, TLS TeleLiguriaSud, Telecittà, E’TV Liguria, Canale Italia, Telecupole, Primantenna, Rete Sette, Genova Meravigliosa, Teleradiopace 2, Luna TV.

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στον πολυπλέκτη RL Liguria 1. Ούτε σε αυτή τη συχνότητα δε λαμβάνει σήμα το κάτοπτρό μας.

12.341V – 31.400 – 5/6 – DVB-S2/16APSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 13: Trentino TV, RTTR, Telepace Trento, 7 Gold Telepadova, Telenuovo, Antenna Tre Veneto, Telereporter, Telechiara, Canale Italia Trento, TV7 Triveneta Network, Canale Italia.

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στο multiplex RL Trento 1.

Stream 14: Primanews Lombardia, Videostar, Telecity Lombardia, Espansione TV, Bergamo TV, Rete 55, Teletutto, TSN Tele Sondrio Network, 70-80.tv, Super TV Italia, Piu Valli TV, TRS 93, Canale Italia, Seila TV Bergamo, Radio Bruno, 7+ Channel, RDS Social TV, Teleclusone, Radio Millenium TV, One TV Italia.  

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στο multiplex RL Lombardia 1.

Stream 17: TRC Modena, TRC Bologna, Telereggio, TV Parma, TV Qui, Teleromagna, TR 24, Telesanterno, Telestense, Di.TV, 7G, Radio Bruno, Canale Italia, Icaro TV, Medianews, Giovanni Paolo TV, E TV Rete 7.

Τα κανάλια περιλαμβάνονται στο multiplex RL Emilia 1. Ούτε σε αυτή τη συχνότητα δε λαμβάνει σήμα το κάτοπτρό μας.

12.380V – 31.400 – 2/3 – DVB-S2/16APSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140 (Italy)

Stream 23: TV Centro Marche, Vera TV, ETV Marche, TVRS, Canale Italia, 7 Gold Marche, Fano TV Italia, Info 2000, Rossini TV, Fermo TV, Telemarche.

Τα κανάλια ανήκουν στο multiplex RL Marche 1.

Stream 24: Rete 8, Telemolise, LaQtv, TV Sei, Telemax, Info Media News, Super J, Teleregione Live, Telemolise Due, Canale Italia, Antenna 10, Rete 8 Sport, TLT Molise 1, Le Cronache, Vera TV, TRSP, Radio Parsifal TV.  

Τα κανάλια ανήκουν στο multiplex RL Abruzzo Molise 1.

Stream 25: Video Calabria, LaC, TEN Italia, Calabria TV, RT1 (Italia), Esperia TV 18, Telespazio TV, Matrix TV, tele A1 Corigliano, Canale Italia, L’altro Corriere, Telemia, Reggio TV, RTC Tele Calabria, Telemormanno, Jonica Radio TV, Wedding TV Italia, Tele Dehon, Videotouring 655,  7 Gold Calabria.

Τα κανάλια ανήκουν στο multiplex RL Calabria 1. Ομοίως, ούτε σε αυτή τη συχνότητα δε λαμβάνει σήμα το κάτοπτρό μας.

12.466V – 41.950 – 5/6 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 1, PLS Gold: 0 (Italy)

Stream 33: Giallo HD, Food Network HD Italia, RTL, 102.5 TV HD, GM24.IT, Orler TV, Gold TV Italia, La 4 Italia, Channel 24, Alma TV – Alice & Marcopolo, Real Time HD Italia, DMAX HD Italia, Radio Zeta, RTL 102.5 News, Radio Freccia, Radio Liberta.

Πρόκειται για πακέτο καναλιών της Persidera που περιλαμβάνονται στο mux TIMB1.

Stream 34: Gold TV Italia, La 4 Italia, Channel 24, Rete 24, Linea GEM, Linea Italia, Radio Radio TV, Donna Sport, Inlinea TV, Air Italia, Fire TV Italia, Art Invest, Canale 162, Canale 163, Canale 165, iLIKE.TV, Canale 232, Canale 237, La 242, Canale 263, TV 153, TV 243, BOM Channel, TV 2000, TCI, Cusano Italia TV, Radio Kiss Kiss TV, Parole di Vita, Byoblu, Italia Channel, Mediatext.it, Pianeta TV, RDS Social TV, SoloCalcio, Canale 235, AP Channel, BFC, Premio Sport.

Άλλο ένα πακέτο καναλιών της Persidera, τα οποία περιλαμβάνονται στο mux TIMB2.

Stream 35: Supertennis HD, Super! , Radio Italia TV, TV8 HD Italia, Cielo, Sky TG24, TV 2000, Radio Kiss Kiss TV, VH-1 Italia, Frisbee, K2 Italia.

Ένα ακόμα πακέτο καναλιών της Persidera, τα οποία περιλαμβάνονται στο mux TIMB3.

Stream 36: Nove HD, Motor Trend HD, 27 Twentyseven, Nove, HGTV Italia HD, Deejay TV, Tele Moda 168, La 9, Canale 239, Italia 53, SPORTITALIA, Linea GEM, Italia Channel, Mediatext.it, Pianeta TV.

Και αυτό είναι πακέτο καναλιών της Persidera, τα οποία περιλαμβάνονται στο mux Rete A1.

Ούτε αυτή η συχνότητα της ιταλικής δέσμης λαμβάνεται από το κάτοπτρό μας. Επίσης, από το δορυφόρο Eutelsat 9B εκπέμπουν και multistream συχνότητες με ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια, οι οποίες όμως μεταφέρονται μέσω της Nordic/Eastern δέσμης που η λήψη της είναι ανέφικτη στη χώρα μας.

Eutelsat 5 West B (5.0° Δυτικά)

Ο δορυφόρος είναι γεμάτος από multistream συχνότητες που τροφοδοτούν κέντρα εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης – κυρίως – της Ιταλίας (RAI), αλλά και της Γαλλίας. Όλα τα streams με τα τηλεοπτικά κανάλια μεταφέρονται μέσω της δέσμης Transalpine, που δυστυχώς καλύπτει μόνο το δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μας. Οι συχνότητες με τα ιταλικά streams είναι οι εξής:

11.013V – 35.3000 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 16416, PLS Gold: 131070

Stream 1: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Lombardia, Rai 3 TGR Piemonte, Rai 3 TGR Emilia Romagna, Rai 3 TGR Lombardia.

DTT mux: Rai MR 1

Stream 3: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Liguria, Rai 3 TGR Sardegna, Rai 3 TGR Toscana.

DTT mux: Rai MR 8

11.016H – 35.3000 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 16416, PLS Gold: 131070

Stream 1: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Puglia, Rai 3 TGR Basilicata, Rai 3 TGR Molise.

DTT mux: Rai MR 5

Stream 4: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Sicilia, Rai 3 TGR Calabria, Rai 3 TGR Basilicata.

DTT mux: Rai MR 10

Stream 5: RMK TV, TFN, TVM, Televideo Agrigento, Tele Radio Studio 98, Telesud Trapani, AG TV, Retechiara, VideoSicilia, AlpaUno, Sicilia 24, TRC Tele Radio Canicatti, Telelblea, Bella TV, TeleVallo, Tele 8, Sicilia TV 2, TV Europa, La TR3.

DTT mux: Rai Way Sicilia 2

11.179V – 35.3000 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 16416, PLS Gold: 131070

Stream 4: Rai Sport + HD, Rai Movie, Rai 3, Rai Gulp, Rai Yoyo, Rai Premium, Rai Storia.

DTT mux: Rai A

Stream 5 : Rai 3 HD, Rai 2, Rai Sport, Rai Scuola, Rai 1, Rai 4, Rai 5, Tele San Marino.

DTT mux: Rai B

Stream 6 : Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR FVG, Rai 3, Rai 3 TGR Valle d’Aosta.   

DTT mux: Rai MR 7

Stream 14: Rai 3 TGR Lazio, Rete Oro.   

DTT mux: Rai 1

11.637V – 35.3000 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 16416, PLS Gold: 131070

Stream 1: Rai 3.   

DTT mux: Rai 3 Nazionali

Stream 7: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Abruzzo, Rai 3 TGR Molise, Rai 3 TGR Lazio.  

DTT mux: Rai MR 3

Stream 8: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Marche, Rai 3 TGR Umbria, Rai 3 TGR Abruzzo. 

DTT mux: Rai MR 9

Stream 10: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Campania, Rai 3 TGR Basilicata, Rai 3 TGR Calabria. 

DTT mux: Rai MR 11

11.676H – 35.3000 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 16416, PLS Gold: 131070

Stream 1: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Veneto, Rai 3 TGR Emilia Romagna, Rai 3 TGR Lombardia. 

DTT mux: Rai MR 6

Stream 3: Rai 1 HD, Rai 2 HD, Rai News 24, Rai 3 HD, Rai 3 TGR Lazio, Rai 3 TGR Toscana, Rai 3 TGR Umbria. 

DTT mux: Rai MR 4

Stream 4: Antenna Sicilia, Video Regione, Telecolor, REI TV, Vido Mediterraneo, TGS, Tele One, TRM Network, Telerent 7Gold, Sicilia Channel, Ciak Telesud, Telestar, 6 Sestarete TV, TRIS, Canale Italia 83 Extra, TM Telemistretta, TVA Telenormanna, Etna Channel.

DTT mux: Rai Way Sicilia 1

12.585H – 35.500 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140

Stream 3: SPORTITALIA HD, Deluxe 139.

DTT mux: La3

Stream 11: Videolina, Videolina 2, Sardegna Uno, Tele Costa Smeralda, Olbia TV Notizie, TTS, Teleregione Live, TeleSardegna, Uno 4, Catalan TV, Cnale 40reg, Radio Televizione Sarda, Canale Italia, Canale Italia Sardegna, Super TV Italia, Odeon 24.

DTT mux: RL Sardegna 1

Stream 20: Top Calcio 24, VideoGruppo, Sesta Rete, Telecupole, Primantenna, Canale Italia Piemonte, Canale Italia, Telecity, 7+ Channel, Rete Sette, GRP TV, VCO Azzura TV, Videonovara, Quartarete Blu, RTS Un HD.

DTT mux: RL Piemonte 1

12.669H – 35.500 – 2/3 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 8, PLS Gold: 262140

Stream 1: La 7, La7d, La 7 HD, La7d HD, Italia 121, Arte Italia 124, Arte Italia 125, Italia 126, Italia 127, Italia 134, Italia 135.

DTT mux: Cairo Due

Οι συχνότητες με τα γαλλικά streams (μόνο τα ελεύθερα κανάλια) είναι οι εξής:

12.648V – 29.500 – 8/9 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 143816, PLS Gold: 121212

Stream 1 : TF1 Séries Films HD, L ‘Équipe 21 HD, Chérie 25 HD, RMC Découverte HD, RMC Story HD.

Stream 2: C8 HD, BFM TV HD, CNews HD, CStar HD, Gulli HD.

Stream 3 : Canal+ France (21:00 – 08:00), LCI – La Chaîne Info.

12.732V – 29.500 – 8/9 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 175803, PLS Gold: 50416

Stream 1: France 2 HD, France 4 HD, Franceinfo: HD, France 3 HD.

Stream 4: M6 HD, W9 HD, Arte Français HD, France 5 HD, 6ter.

Stream 6: TF 1 HD, NRJ 12 HD, TMC HD, TFX HD, LCP HD. 

Hispasat 30W-5/6 (30° Δυτικά)

Στις 30ο δυτικά έχουμε 3 multistream συχνότητες ισπανικών καναλιών που μεταφέρονται μέσω της ευρωπαϊκής δέσμης του Hispasat, με εφικτή λήψη σε όλη τη χώρα.

11.330H – 9.140 – 3/4 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 242965, PLS Gold: 174526

Aragón TV, Aragón TV HD.

11.491V – 7.522 – 8/9 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 133460, PLS Gold: 79463

Television Castilla – La Mancha, Television Castilla – La Mancha HD.

11.496H – 7.884 – 8/9 – DVB-S2/8PSK – PLS Root: 185747, PLS Gold: 25613

A7, A8, A9 HD, Teledeporte.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. HDMI Mod...
 • HDMI Modulators

  HDMI Modulators

  Η διανομή τηλεοπτικού σήματος είναι ένας τομέας της τεχνολογίας που έχει σημειώσει τρομερή πρόοδο και συνεχίζει να εξελίσσεται στις μέρες μας, με τεράστιο εύρος εφαρμογών που συναντάμε κυρίως σε χ...
 • Infomir MAG544 & MAG544w3

  Infomir MAG544 & MAG544w3

  Τα πιο πρόσφατα μοντέλα της δημοφιλούς σειράς αποκωδικοποιητών MAG της Infomir, πέρασαν την πόρτα του εργαστηρίου της Ψηφιακής Τηλεόρασης για να τα δοκιμάσουμε και να τα παρουσιάσουμε αυτό τον μήν...