Skip to main content
25 Απριλίου 2023 09:12

Sat Apps για συσκευές iOS και Android

Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για στόχευση δορυφορικού κατόπτρου

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
ANOIGMA2 7a08ad68

Οι λάτρεις των δορυφορικών λήψεων συνηθίζουν να επισκέπτονται συχνά την ταράτσα, με σκοπό να στοχεύουν με τα «πιάτα» τους νέες τροχιακές θέσεις. Η σωστή ευθυγράμμιση του κατόπτρου με τη θέση, την κατεύθυνση και τη γωνία ενός δορυφόρου επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός πεδιόμετρου ή ενός ψηφιακού μετρητή σήματος. Επειδή όμως δεν είναι πάντα εφικτό να έχουν όλοι στη διάθεσή τους ένα τέτοιο όργανο, τη λύση έρχονται να τη δώσουν έξυπνες εφαρμογές που έχουν αναπτυχτεί ειδικά για smartphone – tablets και στο άρθρο που ετοιμάσαμε παρουσιάζουμε τα καλύτερα δωρεάν Sat apps για τους κατόχους φορητών συσκευών με λογισμικά iOS και Android.

Οι δωρεάν αυτές εφαρμογές βοηθούν τους χρήστες να στοχεύουν με ακρίβεια τα κάτοπτρά τους σε διάφορους εμπορικούς τηλεοπτικούς δορυφόρους, δείχνοντας στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου τις παραμέτρους τοποθεσίας, γωνίας με το έδαφος, γεωγραφικού πλάτους, κατεύθυνσης και άλλων στοιχείων. Επιπλέον, προσφέρουν μια εικονική πυξίδα που βοηθάει ενεργά τους χρήστες να ευθυγραμμίσουν το κάτοπτρο με τον δορυφόρο. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές διαθέτουν επίσης προβολή AR που δημιουργεί επαυξημένη πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την πίσω κάμερα του τηλεφώνου. Στη διεπαφή επαυξημένης πραγματικότητας, εμφανίζουν έναν εικονικό δορυφόρο που επισημαίνει την τροχιά και τη θέση του επιλεγμένου δορυφόρου. Εκτός από την ευθυγράμμιση του κατόπτρου με έναν δορυφόρο, οι εφαρμογές αυτές βοηθούν επίσης τους χρήστες στη σωστή στερέωση της κεραίας τους στο έδαφος.

Satellite Pointer – (iOS & Android)

1. Satellite Pointer

Το Satellite Pointer είναι ένα ισχυρό εργαλείο που βοηθάει να εγκατασταθεί εύκολα το δορυφορικό κάτοπτρο. Ο χρήστης κατευθύνει τη συσκευή του στον ουρανό και κοιτάζει σε λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας τους γεωστατικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Παρέχεται πρόσβαση σε μια ενημερωμένη βάση δεδομένων με περισσότερους από 200 δορυφόρους, με δυνατότητα επιλογής ανίχνευσης για τη διευκόλυνση της αναζήτησης. Μόλις επιλεγεί ένας δορυφόρος, ο χρήστης θα μπορεί να διαβάσει μια σειρά από πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εγκατάστασή του, όπως η γεωγραφική ζώνη, το γεωγραφικό μήκος, οι διαθέσιμες συχνότητες ζώνης, το αζιμούθιο, η ανύψωση και οι γωνίες πόλωσης, όπως υπολογίζονται με βάση την τοποθεσία του. Επιπλέον, η έκδοση PRO προσφέρει ένα εργαλείο ευθυγράμμισης τεσσάρων βημάτων για τη σωστή εγκατάσταση του κατόπτρου.

DishPointer (Satellite Finder) – (iOS & Android)

2. DishPointer Satellite Finder

Το DishPointer βοηθάει στην ευθυγράμμιση του δορυφορικού κατόπτρου με μεγάλη ακρίβεια σε ελάχιστο χρόνο, χάρη στη λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας. Ακολουθώντας τα 9 βήματα της εφαρμογής, ο χρήστης θα εγκαταστήσει με επιτυχία το πιάτο του μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Δεν χρειάζεται πλέον γυροσκόπιο για χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς τα smartphone επωφελούνται από το συνδυασμό των δεδομένων του επιταχυνσιόμετρου και του μαγνητόμετρου. Το DishPointer ενσωματώνει επίσης μια μονάδα για τον υπολογισμό της μαγνητικής απόκλισης και την αντιστάθμιση του σφάλματος μεταξύ μαγνητικού βορρά και γεωγραφικού βορρά, κάτι που βοηθάει στην εμφάνιση της σωστής κατεύθυνσης. Χάρη στους αισθητήρες του smartphone (πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο), η εφαρμογή εμφανίζει τον δορυφόρο-στόχο στο διάστημα για να επιλεγεί καλύτερα η θέση της κεραίας και να διασφαλιστεί η απουσία οποιουδήποτε εμποδίου (τοίχος, δέντρο κ.λπ.). Χρησιμοποιεί επίσης GPS για να εμφανίζει την εκάστοτε τοποθεσία σε έναν χάρτη και στη συνέχεια να εμφανίζει την κατεύθυνση του δορυφόρου-στόχου από την τοποθεσία. Η πυξίδα διαθέτει ηχητικό σήμα που καθοδηγεί τον προσανατολισμό της κεραίας σύμφωνα με την επιτάχυνση των μπιπ, έτσι ώστε ο χρήστης να μη χρειάζεται να κοιτάζει συνέχεια την οθόνη του τηλεφώνου, ενώ το επιταχυνσιόμετρο χρησιμοποιείται για να ελέγξει ότι η στήριξη του κατόπτρου είναι κάθετη.

SatFinder Lite – (iOS & Android)

3. SatFinder Lite

Το SatFinder Lite είναι ένα ακόμα εργαλείο για τον εντοπισμό δορυφόρων τηλεόρασης και την ευθυγράμμιση δορυφορικών κατόπτρων. Χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του τηλεφώνου για να ανιχνεύσει τη φυσική του θέση και υπολογίζει το αζιμούθιο και την ανύψωση που πρέπει να εφαρμόζονται στη δορυφορική κεραία. Ο χρήστης χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου για προβολή επαυξημένης πραγματικότητας, που εμφανίζει εικονίδια δορυφόρων στις θέσεις όπου είναι τοποθετημένοι στον ουρανό. Αποκτάει έτσι μια ρεαλιστική άποψη του ορίζοντα που τον βοηθάει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει οπτική επαφή, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν φυσικά εμπόδια, όπως κλαδιά δέντρων ή κορυφές σπιτιών, μεταξύ του δορυφορικού πιάτου και του ίδιου του δορυφόρου. Και με ένα απλό άγγιγμά του στην οθόνη, μπορεί να αποθηκεύσει ένα screenshot της προβολής επαυξημένης πραγματικότητας.

SatFinder – (iOS & Android)

4. SatFinder

Το SatFinder είναι ένα εργαλείο που βοηθάει το χρήστη να ρυθμίσει το δορυφορικό του πιάτο, δίνοντας αζιμούθιο, ανύψωση και κλίση LNB για την τοποθεσία του (με βάση το GPS) και τον επιλεγμένο δορυφόρο από τη λίστα. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται τόσο ως αριθμητικά δεδομένα, όσο και ως γραφικά στους χάρτες Google. Έχει επίσης ενσωματωμένη πυξίδα που τον βοηθάει να βρει το σωστό αζιμούθιο του δορυφόρου. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας για να δείξει πού βρίσκεται ο δορυφόρος σε προβολή κάμερας.

SatFinder 3D Augmented Reality – (iOS & Android)

5. SatFinder 3D Augmented Reality

Το SatFinder 3D βοηθάει τον εγκαταστάτη να βρει την κατεύθυνση του δορυφόρου που επιθυμεί, επιλέγοντάς τον απλά μέσα από τη διαθέσιμη λίστα, πατώντας το κουμπί «AR» και ορίζοντας τον τύπο πιάτου offset ή prime. Η εφαρμογή SatFinder 3D δείχνει ένα τρισδιάστατο μοντέλο δορυφορικού πιάτου που είναι στραμμένο προς τα δεξιά στον επιθυμητό δορυφόρο. Ο χρήστης μπορεί να στρέψει την κάμερα της συσκευής του στον τοίχο του σπιτιού του και να ρίξει μια ματιά στην κατεύθυνση του μοντέλου τρισδιάστατου πιάτου. Με ένα απλό πάτημα του κουμπιού «AR» από το παράθυρο λίστας δορυφόρων και στρέφοντας τη συσκευή του προς τον ουρανό, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί όλους τους διαθέσιμους δορυφόρους για την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης μια βάση δεδομένων με αναμεταδότες (συχνότητες) όλων των δορυφόρων TV/RADIO στον κόσμο κι έτσι ο χρήστης μπορεί εύκολα να βρίσκει τις παραμέτρους ενός δορυφόρου.

SatCatcher – (iOS & Android)

6. SatCatcher

Η εφαρμογή SatCatcher απλοποιεί την ευθυγράμμιση και την εγκατάσταση του δορυφορικού κατόπτρου. Είναι ένας δορυφορικός ανιχνευτής και δείκτης κατόπτρων, που βοηθάει τον προσανατολισμό της κεραίας σε οποιονδήποτε δορυφόρο. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας, η εφαρμογή αυτή εμφανίζει το δορυφόρο-στόχο στο διάστημα για να επιτρέψει στο χρήστη να επιλέξει καλύτερα τη θέση της κεραίας του και να εξασφαλίσει την απουσία οποιουδήποτε εμποδίου (τοίχος, δέντρο κ.λπ.). Το SatCatcher χρησιμοποιεί επίσης το GPS του τηλεφώνου για να δείξει την τοποθεσία του σε έναν χάρτη και δείχνει την κατεύθυνση του δορυφόρου από την τρέχουσα τοποθεσία. Διαθέτει πυξίδα η οποία συνοδεύεται από ένα ηχητικό σήμα που βοηθάει τον προσανατολισμό του κατόπτρου σύμφωνα με την επιτάχυνση των μπιπ ή το βέλος της, καθώς και επιταχυνσιόμετρο που χρησιμοποιείται για να επαληθεύσει ότι ο ιστός της κεραίας είναι κάθετος.

Sat pointer – (iOS)

7. Sat pointer

Το Sat pointer έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το χρήστη να κατευθύνει το κάτοπτρό του στον δορυφόρο που επιθυμεί, παρέχοντάς του πρόσβαση σε μια λίστα με περισσότερους από 400 δορυφόρους. Μόλις επιλέξει ένα δορυφόρο, θα μπορεί να διαβάσει τον αριθμό των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την εγκατάστασή του, όπως τη γεωγραφική του ζώνη (περιοχή/χώρα), τη θέση του (Ανατολικό ή Δυτικό γεωγραφικό μήκος), την ανύψωση και το αζιμούθιο του κατόπτρου, όπως υπολογίζονται με βάση την τοποθεσία. Διαθέτει επιλογή αναζήτησης για γρήγορη εύρεση, καθώς και δυνατότητα προσθήκης προσαρμοσμένων δορυφόρων.

Satellite Spotter & Weather – (Android)

8. Satellite Spotter Weather

Με τη χρήση της εφαρμογής Satellite Spotter & Weather, ο χρήστης βρίσκει το δορυφόρο και λεπτομερείς πληροφορίες για την ανύψωση και το αζιμούθιο που βοηθούν στη σωστή ευθυγράμμιση και γωνία του κατόπτρου. Λαμβάνει επίσης στοιχεία για τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, τιμές συχνότητας, πόλωση, Symbol rate, FEC, λεπτομέρειες συστήματος, διαμόρφωση και άλλες παραμέτρους. Επιπλέον, λαμβάνει πλήρη πρόγνωση καιρού, με πληροφορίες όπως θερμοκρασία, υγρασία, πίεση, ταχύτητα ανέμου, βαθμό ανέμου και ώρα ανατολής/δύσης ηλίου των πόλεων, καθώς επίσης και το υψόμετρο της τρέχουσας τοποθεσίας. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ζωντανή πυξίδα και χάρτη με κάμερα AR για λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας, εξασφαλίζοντας κατεύθυνση απόλυτης ακρίβειας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...