Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 185
tech2024 02 23 at 08 16 48 TM 455
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Ιανουαρίου 2024 09:01

WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

Τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα έξυπνων τηλεοράσεων στην Ελλάδα

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
AFIEROMA Smart TV OS d61b346c

Στις μέρες μας, η τηλεόραση θεωρείται ένα από τα πιο αναγκαία προϊόντα του νοικοκυριού, καθώς αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την ατομική ή οικογενειακή ψυχαγωγία εντός του σπιτιού. Εάν πρόκειται μάλιστα για σύγχρονο μοντέλο με τεχνολογία Smart TV, δεν προσφέρει μόνο τηλεοπτικά προγράμματα που λαμβάνονται μέσω της επίγειας κεραίας, αλλά πολύ περισσότερα. Ανάλογα με το λογισμικό της και τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές που διαθέτει, εμπλουτίζει την εμπειρία του τηλεθεατή με πολλαπλές υπηρεσίες και στο αφιέρωμα αυτού του μήνα παρουσιάζουμε τα δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα των έξυπνων τηλεοράσεων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Είναι γεγονός ότι η αγορά μιας νέας τηλεόρασης αποτελεί έναν δύσκολο γρίφο για πολλούς, ως προς το μοντέλο που θα πρέπει να επιλέξουν. Το σημαντικότερο κριτήριο φυσικά είναι το κόστος, ενώ σπουδαίο ρόλο παίζουν η ανάλυση της εικόνας, ο εξοπλισμός συνδέσεων και οι διαστάσεις της. Όταν μάλιστα πρόκειται για τουλάχιστον 43 ίντσες, είναι σχεδόν απίθανο μια καινούργια τηλεόραση να μην είναι τεχνολογίας Smart TV. Εκείνοι που δεν διαθέτουν καθόλου γνώσεις τεχνολογίας αναρωτιούνται τι είναι τελικά μια έξυπνη τηλεόραση, ή πόσο έξυπνη – μπορεί να – είναι αυτή, ώστε να αξίζει η αγορά της. Για να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα αυτό, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι μια Smart TV;
Η δημοτικότητα των έξυπνων τηλεοράσεων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και δυνατοτήτων πέρα από αυτές των παραδοσιακών τηλεοράσεων. Οι τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας μπορούσαν να μεταδίδουν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, μόνο εφόσον ήταν συνδεδεμένες σε κεραία ή κάποια εξωτερική πηγή, όπως δορυφορικό δέκτη ή συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray και DVD. Οι πιο πρόσφατες έξυπνες τηλεοράσεις επίσης προσφέρουν αυτές τις τυπικές συνδέσεις, αλλά έχουν επιπλέον ενσωματωμένη μονάδα Wi-Fi και θύρα Ethernet, ώστε να μπορούν να εκτελούν online streaming σε τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω ειδικά σχεδιασμένων εφαρμογών. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η συμβατότητα με Bluetooth, που σημαίνει ότι είναι εύκολο για τον χρήστη να συνδέσει ακουστικά κεφαλής, πληκτρολόγια και άλλα χρήσιμα περιφερειακά εξαρτήματα. Διαθέτουν γρήγορους επεξεργαστές, ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα και λογισμικό που διευκολύνει την πλοήγηση στις οθόνες και την εύρεση ακριβώς αυτού που θέλει ο χρήστης να παρακολουθήσει. Ορισμένες έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν ακόμη και επεξεργαστές βασισμένους σε τεχνητή νοημοσύνη (AI), που μαθαίνουν καθώς παρακολουθεί ο χρήστης και προσαρμόζουν το χρώμα και την ποιότητα εικόνας της τηλεόρασης στις ανάγκες του. Υποστηρίζουν επίσης λειτουργία casting για να μεταδίδουν τηλεοπτικό περιεχόμενο που λαμβάνουν ασύρματα από το smartphone ή το tablet, αλλά και φωνητικές εντολές για εύκολη αναζήτηση περιεχομένου.

Λειτουργικά συστήματα των έξυπνων τηλεοράσεων
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που κάνει τις έξυπνες τηλεοράσεις να ξεχωρίζουν από τις παραδοσιακές είναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν. Το λογισμικό δηλαδή που διέπει και διαχειρίζεται τις λειτουργίες και τις δυνατότητες μιας τηλεόρασης. Είναι παρόμοιο με το λειτουργικό σύστημα σε υπολογιστή ή smartphone και καθορίζει ποιες δυνατότητες και εφαρμογές είναι διαθέσιμες στην Smart TV. Τα λειτουργικά συστήματα των έξυπνων τηλεοράσεων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, καθώς προσφέρουν διαφορετική γκάμα εφαρμογών και διαθέτουν διαφορετικό περιβάλλον χρήσης. Ορισμένα από αυτά είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για ορισμένες μάρκες, ενώ άλλα μπορούν να βρεθούν σε τηλεοράσεις που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές. Τα λειτουργικά συστήματα που έχουν επικρατήσει στην ελληνική αγορά είναι τα WebOS, Tizen και Android TV, ενώ σταδιακά κερδίζει έδαφος και το VIDAA.

WebOS

Το WebOS είναι ένα ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την LG, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει στις έξυπνες τηλεοράσεις της. Είναι γνωστό για το εξαιρετικά προσαρμόσιμο γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI), το οποίο επιτρέπει στους θεατές να τακτοποιούν και να οργανώνουν το αγαπημένο τους περιεχόμενο με τρόπο που να είναι απλός στην πρόσβαση και την περιήγησή του. Το WebOS περιέχει επίσης ποικιλία λειτουργιών και εφαρμογών, όπως πρόσβαση στο LG Content Store για λήψη πρόσθετων εφαρμογών και παιχνιδιών. Διαθέτει όλες τις σημαντικές εφαρμογές που θα χρειάζονταν οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Now TV και άλλων, ενώ υπάρχει επίσημη υποστήριξη για τις ελληνικές πλατφόρμες Cosmote TV και EON.

WebOS

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του WebOS είναι η διαισθητική και φιλική προς τον χρήστη διεπαφή, η οποία διευκολύνει τους χρήστες να βρίσκουν και να παρακολουθούν το αγαπημένο τους περιεχόμενο. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά προηγμένων λειτουργιών, όπως τη δυνατότητα χρήσης φωνητικών εντολών για τον έλεγχο της τηλεόρασης και την επιλογή κοινής χρήσης περιεχομένου με άλλες συσκευές. Συνολικά, το WebOS είναι ένα ισχυρό και πλούσιο λειτουργικό σύστημα που προσφέρει μια ομαλή και ευχάριστη εμπειρία χρήστη στην LG Smart TV.

Αρχιτεκτονική: Το WebOS βασίζεται στον πυρήνα Linux και χρησιμοποιεί HTML5, CSS και JavaScript για διεπαφή χρήστη και ανάπτυξη εφαρμογών OTT (Over The Top). Υποστηρίζει ποικιλία μορφών πολυμέσων και περιλαμβάνει έναν web browser που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες ροής απευθείας από τις τηλεοράσεις τους.

Διεπαφή χρήστη: Το WebOS είναι γνωστό για την απλή και διαισθητική διεπαφή χρήστη. Η κύρια οθόνη του αποτελείται από μια σειρά καρτών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εφαρμογές και λειτουργίες και ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ τους με ένα τηλεχειριστήριο ή μια συνδεδεμένη συσκευή, όπως ένα smartphone. Το WebOS περιλαμβάνει ενσωματωμένη λειτουργία φωνητικής αναζήτησης, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν εύκολα περιεχόμενο και να διαχειρίζονται την τηλεόρασή τους με φωνητικές εντολές.

Διαθεσιμότητα εφαρμογών: Το WebOS προσφέρει ποικιλία εφαρμογών και παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ροής, όπως το Netflix, το Hulu και το Amazon Prime Video, καθώς και μια σειρά από άλλες εφαρμογές ψυχαγωγίας και παραγωγικότητας. Έχει επίσης ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Internet και σε άλλο περιεχόμενο απευθείας από τις τηλεοράσεις τους. Ωστόσο, οι επιλογές της εφαρμογής μπορεί να είναι λίγο περιορισμένες σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα, καθώς έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις έξυπνες τηλεοράσεις της LG.

Παιχνίδια: Το WebOS υποστηρίζει ποικιλία επιλογών εισόδου, συμπεριλαμβανομένου ενός ενσωματωμένου ελεγκτή παιχνιδιών και εξωτερικών ελεγκτών, καθιστώντας εύκολη την αναπαραγωγή παιχνιδιών στην πλατφόρμα. Επιπλέον, υποστηρίζει multi-player gaming, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταγωνίζονται φίλους ή άλλους παίκτες στο διαδίκτυο. Το LG Game World είναι μια δυνατότητα στο WebOS που επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν μια επιλεγμένη επιλογή παιχνιδιών και να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Συνολικά, το WebOS προσφέρει στους πελάτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία gaming.

Φωνητικός βοηθός: Στη μεγάλη γκάμα λειτουργιών του WebOS περιλαμβάνεται και ο φωνητικός βοηθός που ονομάζεται LG ThinQ AI. Αυτός ο φωνητικός βοηθός επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται τις τηλεοράσεις τους και άλλες συνδεδεμένες συσκευές με τη χρήση φωνητικών εντολών, διευκολύνοντας την πρόσβαση στο περιεχόμενο και την ολοκλήρωση εργασιών χωρίς να χρειάζεται να εξερευνούν μενού ή να χρησιμοποιούν τηλεχειριστήριο.

Λειτουργία casting: Το WebOS προσφέρει δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης οθόνης μέσω της λειτουργίας «SmartShare», η οποία επιτρέπει στον χρήστη να μοιράζεται περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet του στην οθόνη της τηλεόρασής του, αρκεί να είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi.

Tizen

Το Tizen είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε από τη Samsung και την κοινότητα Linux, για χρήση του ειδικά σε μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων Samsung. Διαθέτει φιλική προς τον χρήστη διεπαφή και είναι ελαφρύ και αποτελεσματικό, προσφέροντας ομαλή απόδοση σε έξυπνες τηλεοράσεις. Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα Tizen διαθέτει μια σειρά από λειτουργίες και εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για δημοφιλείς υπηρεσίες ροής OTT όπως το Netflix, το Hulu και το Amazon Prime Video, καθώς και πρόσβαση στο κατάστημα Tizen για λήψη νέων εφαρμογών και βιντεοπαιχνιδιών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι υποστηρίζει επίσημα τις εγχώριες πλατφόρμες Cosmote TV, EON, καθώς και την EuroLeague TV.

Tizen

Σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα, το Tizen είναι πολύ προσαρμόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συσκευές, όπως smartphone, tablet και φορητές συσκευές. Υποστηρίζει επίσης ένα ευρύ φάσμα γλωσσών προγραμματισμού, διευκολύνοντας τους προγραμματιστές να αναπτύσσουν και να δημοσιεύουν εφαρμογές για την πλατφόρμα OTT. Συνολικά, το Tizen είναι μια αξιόπιστη επιλογή για έξυπνες τηλεοράσεις, με μεγάλη ποικιλία λειτουργιών και δυνατοτήτων για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας χρήστη.

Αρχιτεκτονική: Το Tizen βασίζεται στον πυρήνα του Linux και αναπτύσσει τη διεπαφή χρήστη και τις εφαρμογές του χρησιμοποιώντας HTML5 και τεχνολογίες web. Υποστηρίζει διάφορους τύπους πολυμέσων και διαθέτει web browser που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες ροής απευθείας από τις συσκευές τους. Επίσης, το Tizen δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και το απόρρητο και έχει σχεδιαστεί για να είναι διαμορφώσιμο και ευέλικτο.

Διεπαφή χρήστη: Το Tizen είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση σε οθόνες τηλεόρασης και έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω για χρήση σε μεγαλύτερη οθόνη με τηλεχειριστήριο. Η αρχική οθόνη αποτελείται από πολλές σειρές, που καθεμιά τους αντιπροσωπεύει διαφορετικές εφαρμογές και λειτουργίες, στις οποίες μπορεί ο χρήστης να πλοηγείται χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο ή μια συμβατή συσκευή, όπως ένα smartphone. Επιπλέον, το Tizen είναι γνωστό για τις φιλικές προς τον χρήστη επιλογές σχεδίασης και προσαρμογής, επιτρέποντας στους χρήστες να εξατομικεύουν εύκολα τη διάταξη και την εμφάνιση της διεπαφής.

Διαθεσιμότητα εφαρμογών: Το Tizen προσφέρει μια συνεχώς διευρυνόμενη βιβλιοθήκη εφαρμογών και παιχνιδιών για τους τελικούς πελάτες του. Αν και το λειτουργικό σύστημα Tizen έχει μικρότερη βάση χρηστών και οικοσύστημα από το Android, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές για την έμφαση που δίνει στην ασφάλεια και το απόρρητο, κάτι που μπορεί να είναι πιο σημαντικό για ορισμένους χρήστες. Το Tizen διαθέτει επίσης μια ολοένα και αναπτυσσόμενη κοινότητα προγραμματιστών, η οποία διασφαλίζει ότι η επιλογή εφαρμογών και παιχνιδιών επεκτείνεται πάντα.

Παιχνίδια: Το Tizen προσφέρει μια σειρά επιλογών gaming και συνοδεύεται από το Tizen Store, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται και να κατεβάζουν παιχνίδια από ένα αποκλειστικό κατάστημα εφαρμογών. Εστιάζει επίσης στην ασφάλεια και το απόρρητο, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους χρήστες που ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων των παιχνιδιών τους. Συνολικά, το Tizen είναι μια σταθερή επιλογή για χρήστες που αναζητούν μια ασφαλή και πλούσια σε χαρακτηριστικά πλατφόρμα gaming.

Φωνητικός βοηθός: Το Tizen περιλαμβάνει το Bixby, έναν βολικό φωνητικό βοηθό της Samsung με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγχει την τηλεόρασή του και άλλες συνδεδεμένες συσκευές, να αναζητάει περιεχόμενο και να έχει πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες. Το Bixby μπορεί επίσης να βοηθήσει με υπενθυμίσεις και διαχείριση έξυπνων οικιακών gadget.

Λειτουργία casting: Για ασύρματη μετάδοση οθόνης το Tizen χρησιμοποιεί τη λειτουργία «Smart View» (έξυπνη προβολή), κάτι που προϋποθέτει ότι το τηλέφωνο ή το tablet του χρήστη θα είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με την τηλεόρασή του.

Android TV

Το Android TV δεν ανήκει αποκλειστικά σε μία εταιρεία και υιοθετείται από πολλούς κατασκευαστές τηλεοράσεων, όπως Sony, Panasonic, F&U, TCL και πολλές ακόμα άλλες μάρκες. Σχεδιασμένο από την Google, το Android TV επιτρέπει την πρόσβαση στο Google Play Store, ώστε οι χρήστες να κάνουν εύκολα λήψη και ενημέρωση των πιο πρόσφατων εκδόσεων των αγαπημένων τους εφαρμογών. Επιπλέον, επιτρέπει την εύκολη μετάδοση πολυμέσων, όπως φωτογραφιών, ταινιών και μουσικής από μια ποικιλία συσκευών στην έξυπνη τηλεόραση.

Android TV

Το Android TV προσφέρει ευρύ φάσμα λειτουργιών και περιεχομένου video, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας λήψης παιχνιδιών απευθείας στην τηλεόραση. Εκτός από την πρόσβαση σε δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως το Google, το YouTube, το Netflix και το Amazon Prime Video, το Android TV προσφέρει επίσης τη μεγαλύτερη ποικιλία από άλλες υπηρεσίες ροής και εφαρμογές. Σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα των έξυπνων τηλεοράσεων στη χώρα μας υπερέχει ξεκάθαρα, καθώς είναι το μοναδικό που υποστηρίζει τις επίσημες εφαρμογές όλων των δημοφιλών υπηρεσιών streaming, συμπεριλαμβανομένων των Cosmote TV, EON, NBA και EuroLeague TV.

Αρχιτεκτονική: Το Android TV βασίζεται στην ίδια βάση κώδικα με το τυπικό λειτουργικό σύστημα Android, αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση σε μεγαλύτερες οθόνες. Είναι συμβατό με ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και παιχνιδιών, καθώς και με τις υπηρεσίες ροής της Google, όπως το YouTube και το Google Play Movies & TV. Έχει μια τεράστια βάση χρηστών και ένα γεμάτο δραστηριότητα περιβάλλον προγραμματιστών, που το καθιστούν μια δημοφιλή επιλογή για τους κατασκευαστές συσκευών.

Διεπαφή χρήστη: Η εμπειρία χρήστη του Android TV είναι παρόμοια με αυτή ενός συμβατικού Android smartphone ή tablet, αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση σε μεγαλύτερη οθόνη και με τηλεχειριστήριο. Η κύρια οθόνη του αποτελείται από μια σειρά με προτάσεις περιεχομένου που μπορεί να παρακολουθήσει ο χρήστης σύμφωνα με την επιλογή του. Όπως τα WebOS και Tizen, το Android TV έχει επίσης μια ενσωματωμένη λειτουργία φωνητικής αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Διαθεσιμότητα εφαρμογών: Το Android TV είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα που παρέχει πρόσβαση σε συσκευές ροής OTT και άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο μέσω του ενσωματωμένου web browser. Είναι η πλέον ενδιαφέρουσα επιλογή για προγραμματιστές εφαρμογών, λόγω της μεγάλης βάσης χρηστών και της ενεργής κοινότητας προγραμματιστών. Διαθέτει το Google Play Store, το οποίο περιλαμβάνει εφαρμογές ειδικά για τηλεόραση.

Παιχνίδια: Το Android TV είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για λειτουργία παιχνιδιών, με μια τεράστια γκάμα παιχνιδιών που διατίθενται στους χρήστες για να επιλέξουν. Υποστηρίζει μια σειρά από μεθόδους εισαγωγής, καθιστώντας εύκολη την αναπαραγωγή παιχνιδιών στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Επιπλέον, το Android TV διαθέτει μια εφαρμογή που ονομάζεται Google Play Games, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να ανταγωνίζονται με φίλους σε υποστηριζόμενα παιχνίδια.

Φωνητικός βοηθός: Το Android TV περιλαμβάνει έναν φωνητικό βοηθό που ονομάζεται Google Assistant, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις τηλεοράσεις τους και άλλες συνδεδεμένες συσκευές χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Το Google Assistant μπορεί να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως μια γρήγορη αναζήτηση για το επιθυμητό περιεχόμενο, να προγραμματίσει υπενθυμίσεις και να χειριστεί έξυπνες οικιακές συσκευές.

Λειτουργία casting: Το Android TV προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης οθόνης μέσω της λειτουργίας «Chromecast», η οποία επιτρέπει στον χρήστη να μοιράζεται περιεχόμενο από το smartphone ή το tablet του, ακόμα και αν αυτά διαθέτουν λογισμικό Apple iOS. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται με ένα απλό άγγιγμα της οθόνης του τηλεφώνου ή του tablet, εφόσον φυσικά είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi με την τηλεόραση.

VIDAA

Το VIDAA είναι ένα λειτουργικό σύστημα όχι τόσο δημοφιλές όσο τα προηγούμενα, που κερδίζει όμως σταθερά έδαφος στην Ελλάδα λόγω της συνεχόμενης αύξησης του μεριδίου αγοράς των τηλεοράσεων Hisense Smart TV. Η Hisense ανέπτυξε το VIDAA με σκοπό να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι χρήστες με τις τηλεοράσεις τους στην ψηφιακή εποχή.

VIDAA

Αρχιτεκτονική: Πίσω από την κομψή διεπαφή χρήστη κρύβεται η εξαιρετική αρχιτεκτονική του VIDAA. Το λειτουργικό σύστημα βασίζεται σε αρθρωτό σχεδιασμό, επιτρέποντας απρόσκοπτες ενημερώσεις και βελτιώσεις για τη συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Ο «VIDAA Core Engine» είναι ο κινητήρας που οδηγεί το λειτουργικό σύστημα, διασφαλίζοντας ομαλή εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, γρήγορες εκκινήσεις εφαρμογών και βέλτιστη απόδοση συστήματος. Ο ισχυρός αυτός κινητήρας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της απρόσκοπτης εμπειρίας χρήστη.

Ασφάλεια: Βαθιά μέσα στο λειτουργικό σύστημα βρίσκεται το «VIDAA Protect», ένα ισχυρό σύστημα ασφαλείας που προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών και το απόρρητο. Η κρυπτογραφημένη μετάδοση δεδομένων, οι ασφαλείς εγκαταστάσεις εφαρμογών και οι τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που λαμβάνονται για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στους χρήστες.

Ιδιωτικότητα δεδομένων: Το απόρρητο δεδομένων αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρακτηριστικά του VIDAA. Η συλλογή και η χρήση των δεδομένων χρήστη πραγματοποιούνται με διαφάνεια, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Η συναίνεση του χρήστη παίζει κεντρικό ρόλο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ελέγχει το απόρρητο των δεδομένων του.

Έξυπνες λειτουργίες: Οι δυνατότητες κοινής χρήσης οθόνης και ασύρματης μετάδοσης επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται εύκολα περιεχόμενο από τις συσκευές τους στη μεγάλη οθόνη. Η ενσωμάτωση εικονικών βοηθών (VIDAA Voice) προσθέτει μια νέα διάσταση στην αλληλεπίδραση, επιτρέποντας στους χρήστες να ελέγχουν την τηλεόρασή τους και έξυπνες οικιακές συσκευές μέσω φωνητικών εντολών, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την άνεση και δημιουργεί μια ενοποιημένη ψηφιακή εμπειρία.

Διαθεσιμότητα εφαρμογών: Μέσα από το VIDAA App Store διαθέτει πλήθος επιλογών ψυχαγωγίας, προσφέροντας μια τεράστια συλλογή εφαρμογών και υπηρεσιών για εξερεύνηση από τους χρήστες. Είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό απέναντι στα λειτουργικά συστήματα WebOS, Tizen και Android TV, καθώς υποστηρίζει τις επίσημες εφαρμογές όλων των δημοφιλών υπηρεσιών streaming, όπως Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ και Apple TV+, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η υποστήριξη του NBA app. Υποστηρίζεται επίσης η πλατφόρμα EON, ενώ σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία υποστήριξης της Cosmote TV.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
 • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
 • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
 • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...