Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 507
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14 Ιανουαρίου 2012 16:38

10 συμβουλές για την εγκατάσταση του κατόπτρου

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
7b9d41e68c1d4d315e896b5e82209a87 XL ae7666c5

Featured | Όσοι από εμάς ανέβηκαν για πρώτη φορά στην ταράτσα για να εγκαταστήσουν το πρώτο τους κάτοπτρο, σίγουρα… τα χρειάστηκαν. Τηλέφωνα σε φίλους, ερωτήσεις σε περιοδικά – forum και μερικές φορές απογοήτευση, που συνοδεύονταν από την επίσκεψη τεχνικού. Στην προσπάθειά μας να σας διευκολύνουμε, σας παρουσιάζουμε 10 συμβουλές, ώστε να πραγματοποιήσετε σωστά τη στόχευση ενός δορυφόρου.

Με τη βοήθεια αυτού του άρθρου φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε κάποιον αρχάριο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της δορυφορικής λήψης σε επίπεδο εγκατάστασης. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να αντικαταστήσουμε την εργασία ενός εξειδικευμένου εγκαταστάτη, o ο οποίος εκτός από τεχνογνωσία και εμπειρία, διαθέτει και τα κατάλληλα όργανα. Απλά, θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που θέλει να κάνει το χόμπι του, άσχετα  με το χρόνο που θα σπαταλήσει για την επίτευξη αυτού. 

1.  Συλλέξτε απαραίτητες πληροφορίες
Πίσω από μια απλή εγκατάσταση κάτοπτρου που στοχεύει ένα δορυφόρο, κρύβονται η θεωρία της  σφαιρικής τριγωνομετρίας, καθώς και  αρκετοί μαθηματικοί υπολογισμοί. Εσείς, φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνετε μαθηματικοί για να πραγματοποιήσετε μια εγκατάσταση. Αφού διαλέξετε το δορυφόρο που θέλετε να στοχεύσετε (για πρώτη φορά προτείνουμε Ηot Βird, καθώς είναι ο πιο εμπορικός και από τους ευκολότερους σε λήψη), βρείτε την ανύψωση του κατόπτρου, την ένδειξη πυξίδας και τη στροφή του LNB, ανάλογα με τη γεωγραφική σας περιοχή και το δορυφόρο που θέλετε να κατεβάσετε. Tις πληροφορίες αυτές μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο σε ειδικά site, όπως το www.satsig.net.

Έτσι, αντί να κινείται το κάτοπτρο στην τύχη (αριστερά –δεξιά και πάνω –κάτω) μέχρι να βρείτε το δορυφόρο που επιθυμείτε, αρκεί να ρυθμίσετε σωστά την ανύψωση που αντιστοιχεί στην περιοχή σας και με τη βοήθεια πυξίδας να το στρέψετε προς τη σωστή κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι πίνακες. 

 

2. Επιλογή σωστής θέσης.
Η επιλογή της σωστής θέσης του κάτοπτρου είναι το ήμισυ της εγκατάστασης. Ειδικότερα αν περιβάλλεστε από υψηλότερα κτήρια ή εμπόδια. Το κάτοπτρο θα πρέπει να κοιτάει προς το Νότο και ανατολικά και δυτικά να υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας. Οι γεωστατικοί τηλεοπτικοί δορυφόροι σχηματίζουν ένα τόξο, που καλύπτει ένα γωνιακό άνοιγμα 120-140 μοιρών αριστερά και δεξιά του νότου, ανάλογα με την οπτική επαφή που διαθέτουμε. Εντοπίστε το σημείο του τόξου που βρίσκεται ο δορυφόρος που θέλετε να κατεβάσετε και ελέγξτε αν μπροστά στο κάτοπτρο υπάρχουν εμπόδια (δένδρα, πολυκατοικίες, κτίσματα), που περιορίζουν την οπτική επαφή με το δορυφόρο. Εάν δεν διαθέτετε ανοιχτό ορίζοντα προς το νότο, μπορείτε να ανατρέξετε σε προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία ανάλογα με το ύψος του εμποδίου, σας ενημερώνουν πόσο μακριά από αυτό μπορείτε να εγκαταστήσετε το κάτοπτρο.
 

3. Ρυθμίστε κατακόρυφα τη βάση κάτοπτρου
Για να ισχύουν όλα τα παραπάνω, η βάση του κάτοπτρου θα πρέπει να είναι απολύτως κάθετη σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, κάτι που ελέγχεται εύκολα με ένα αλφάδι. Μόνο έτσι μπορείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση, ακολουθώντας κάποιους κανόνες, οι οποίοι σίγουρα σαν αρχάριοι που είστε, θα σας βοηθήσουν. Εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την καθετότητα επειδή το σημείο που επιλέξατε να στήσετε το κάτοπτρο έχει κλίση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική βάση τυπού universal. Αυτή, χάρη στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί να  διορθώσει την υπάρχουσα κλίση. Φυσικά, αν δεν σας βγαίνει η καθετότητα της βάσης δαπέδου, μπορείτε και πάλι να ρυθμίσετε το κάτοπτρο. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ξεχάστε τους πίνακες και ρυθμίστε το στην τύχη, μιας και οι αναγραφόμενες τιμές δεν θα ισχύουν. 

4. Επιλογή κάτοπτρου
Όσο κι αν είστε καλά διαβασμένοι, κάποια υλικά λήψης θα σας βοηθήσουν περισσότερο από κάποια άλλα στο εγχείρημά σας. Βασικό στοιχείο λήψης είναι το κάτοπτρο. Η διάμετρος αυτού είναι εξίσου σημαντικό στοιχείο. Έτσι, για την πρώτη σας φορά, επιλέξτε κάτοπτρο διαμέτρου 80-100cm. Είναι ιδανική διάσταση για να μη σας προβληματίσει με τον όγκο της, αλλά και να σας βοηθήσει να κεντράρετε εύκολα σε έναν από τους εμπορικούς δορυφόρους. Επίσης, το κόστος δεν είναι μεγάλο, έτσι ώστε αργότερα να προχωρήσετε σε μια πιθανή αντικατάσταση. Αποφύγετε τα κάτοπτρα των 40cm και 60cm, που παρέχουν οριακές λήψεις και απαιτούν 100% ακρίβεια εγκατάστασης. Επίσης, προσέξτε το κάτοπτρο να διαθέτει διαβαθμισμένη κλίμακα μοιρών στο πλάι, κάτι που θα σας βοηθήσει για να προρυθμίσετε την ανύψωση. 

5. Ρύθμιση LNB
Εκτός από τη ρύθμιση της ανύψωσης και του προσανατολισμού του κάτοπτρου, θα πρέπει να ρυθμίσετε και την περιστροφή του LNB, πάντα σε σχέση με το δορυφόρο που θα στοχεύσετε. Η περιστροφή (skew) αναφέρεται στους πίνακες «Γωνίες Λήψης» του περιοδικού, με ένδειξη μοιρών και διαφέρει ανάλογα με την τροχιακή θέση του κάθε δορυφόρου. H αναφερόμενη ρύθμιση είναι πολύ βασική, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη τιμή ποιότητας του λαμβανόμενου δορυφορικού σήματος. Μεγάλη απόκλιση από τη σωστή ρύθμιση του skew, μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια του σήματος. Η επιλογή του καταλληλότερου LNB δεν θα επηρεάσει την πρώτη σας απόπειρα εγκατάστασης. Βέβαια, εμείς προτείνουμε πάντα επώνυμα LNB, που δεν θα διαλυθεί το πλαστικό περίβλημά τους, μετά από λίγο καιρό έκθεσης στην ταράτσα. Επίσης βεβαιωθείτε πως το LNB που θα επιλέξετε, διαθέτει ειδικό περίβλημα προστασίας του σημείου σύνδεσης με το καλώδιο, κάτι που προστατεύει από την εισαγωγή υγρασίας στο καλώδιο. 

6. Μέτρηση σήματος
Όπως αναφέραμε και πριν, θέλετε να κάνετε το χόμπι σας. Έτσι, το ρόλο του μετρητή σήματος (πεδιόμετρο) θα τον παίξει ο δορυφορικός δέκτης που επιλέξατε, σε συνδυασμό με την τηλεόραση που θα το συνδέσετε. Θα είναι αρκετά δύσκολο ο δέκτης να βρίσκεται στο διαμέρισμα, ενώ εσείς προσπαθείτε να συντονίσετε το κάτοπτρο στην ταράτσα. Έτσι, θα χρειαστεί να ανεβάσετε όλον τον εξοπλισμό στην ταράτσα. Αρχικά, συνδέστε την έξοδο του LNB με την είσοδο του δέκτη και στη συνέχεια το δέκτη με την TV (μέσω Scart ή RCA), ώστε να βλέπετε εικόνα στην TV σας. Από τα μενού του δέκτη επιλέξτε «Εγκατάσταση» και «Ρύθμιση Κεραίας» και δηλώστε το δορυφόρο που θέλετε να αναζητήσετε. Στη συνέχεια, επιλέξτε μία συχνότητα του δορυφόρου που είστε σίγουροι ότι κατεβαίνει στην περιοχή σας. Στο κάτω μέρος του μενού θα παρατηρήσετε μία ή δύο μπάρες μέτρησης σήματος. Οι περισσότεροι δέκτες έχουν δυο μπάρες μέτρησης σήματος, μία για στάθμη και μία για ποιότητα σήματος. Η μπάρα της στάθμης είναι συνήθως πάντα γεμάτη και δεν μας ενδιαφέρει. Αντίθετα, αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η μπάρα της ποιότητας, που όταν στοχεύσετε  στο σωστό δορυφόρο θα αρχίσει να γεμίζει. Για τη στόχευση αρκεί να κάνετε μικρές κινήσεις αριστερά –δεξιά προς τη σωστή κατεύθυνση που σας έχει υποδείξει η πυξίδα. Εάν δεν έχετε πυξίδα, το ρόλο αυτής κατά προσέγγιση μπορεί να παίξει ένας εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας (κοιτάζουν πάντα προς το νότο). Με δεδομένο το αλφάδιασμα της βάσης και τη σωστή ρύθμιση της ανύψωσης, δεν θα δυσκολευτείτε πολύ. Επειδή υπάρχει περίπτωση να προσπεράσετε το δορυφόρο χωρίς να προλάβει ο δέκτης να δείξει ένδειξη ποιότητας σήματος, θα πρέπει οι κινήσεις σας να είναι αργές και μεθοδικές. Μόλις έχετε σταθερά γεμάτη τη δεύτερη μπάρα, σφίγγετε λίγο τις βίδες στο κάτοπτρο και κάνετε αναζήτηση καναλιών. Ελέγξτε ότι τα κανάλια που κατεβάσατε αντιστοιχούν στο δορυφόρο που θέλετε, αφού υπάρχει περίπτωση να έχετε κεντράρει σε άλλο δορυφόρο, που χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα. Αφού βεβαιωθείτε ότι βρήκατε το δορυφόρο που θέλετε, κινήστε ελαφρώς το κάτοπτρο δεξιά – αριστερά και πάνω – κάτω, μέχρι να βρείτε το σημείο όπου η μπάρα ποιότητας δείχνει μέγιστο σήμα. Αυτό θα είναι το σημείο που θα κοιτάει το κάτοπτρο. 

7. Σταθεροποίηση κατόπτρου.
Βρήκατε το δορυφόρο που θέλατε. Είστε σε πολύ καλό δρόμο, μα θα πρέπει να σταθεροποιήσετε την εγκατάστασή σας. Μη σφίξετε τις βίδες στην τύχη, γιατί το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει. Πραγματοποιήστε το τελικό σφίξιμο στις βίδες του κάτοπτρου και ταυτόχρονα να κοιτάτε πάντα την ένδειξη ποιότητας σήματος. Θα παρατηρήσετε κάποιες μεταβολές, ανάλογα με το ποια βίδα σφίγγετε περισσότερο. Επιλέξτε σταυρωτό βίδωμα για να μην έχετε απώλειες σήματος σε σχέση με την αρχική στόχευση. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μείωση σήματος, διορθώστε ξανά το κάτοπτρο με μικροκινήσεις. 

8. Καλώδιο
Η επιλογή του κατάλληλου καλωδίου, καθώς και ο τρόπος εγκατάστασής του, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν το αποτέλεσμα στην ταράτσα θα είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα έχετε στο δωμάτιο όπου θα εγκαταστήσετε το δέκτη σας. Το καλώδιο θα πρέπει να είναι κατάλληλο για δορυφορική λήψη (συνήθως αναγράφει sat) και να μη διακόπτεται. Μην το τσακίσετε, μην το πατάτε κατά την εγκατάσταση στην ταράτσα και, γενικότερα, μην το κακομεταχειριστείτε. Μην το περάσετε μαζί με καλώδια ισχυρών ρευμάτων, μην το αφήσετε να κρέμεται στην ταράτσα, μην το γδάρετε περνώντας το μέσα από κάποιον τοίχο. Γενικότερα, συμπεριφερθείτε του με σεβασμό και αυτό θα σας ανταμείψει. 

9. Έλεγχος εγκατάστασης
Βεβαιωθείτε, αφού τοποθετήσετε το δέκτη στην οικία σας, ότι λαμβάνετε όλα τα κανάλια του δορυφόρου που κατεβαίνουν με το κάτοπτρό σας. Αν παρατηρήσετε διαφορές, τότε για κάποιο λόγο κάτι δεν έγινε σωστά, μετά την αρχική στόχευση. Στην περίπτωση αυτή, επαναλάβατε τη διαδικασία, ελέγχοντας  περισσότερες από μία συχνότητες.  

10. Συνεχίστε έτσι
Εάν όλα τα παραπάνω σας οδήγησαν στην πρώτη σας επιτυχή εγκατάσταση, τότε δεν έχετε παρά να δώσετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας. Η τελευταία συμβουλή μας είναι να μη σταματήσετε  εδώ, αλλά να προχωρήσετε και σε επόμενη εγκατάσταση, γιατί όχι και ενός δεύτερου παράκεντρου δορυφόρου στο ίδιο κάτοπτρο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Ekselans EK CAST

  Ekselans EK CAST

  Το EK CAST βελτιώνει την εμπειρία πολυμέσων των φιλοξενούμενων στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ή/και νοσοκομείου, γηροκομείου κ.λπ.), επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τόσο το δικό τους περιεχόμενο π...
 • Huayu 0143

  Huayu 0143

  Αν χάλασε το τηλεχειριστήριο του αποκωδικοποιητή σας MAG, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η KAL Electronics έχει τη λύση! Διαθέτει το Huayu 0143, που είναι ένα οικονομικό τηλεχειριστήριο αντικ...
 • Tesla XT850

  Tesla XT850

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
 • D-Link DMS-106XT

  D-Link DMS-106XT

  Απολαύστε αξιόπιστο ενσύρματο Ethernet 10 Gigabit, με πέντε θύρες 2.5 Gigabit, λειτουργία Turbo για ιεράρχηση QoS βάσει θυρών, καθώς και πολύχρωμο φωτισμό LED, που σας επιτρέπουν να εξαλείψετε τα ...
 • Digitalbox 8200 HD FTA

  Digitalbox 8200 HD FTA

  Ένας νέος δέκτης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από την Ψηφιακή Τεχνολογία Α.Ε.Β.Ε. Πρόκειται για τον Digitalbox 8200 HD FTA, έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με DVB-S2 tuner που έχει σχεδιαστεί γ...
 • Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Νέο παράθυρο στην πληροφόρηση των επαγγελματιών ψηφιακών λύσεων άνοιξε η Panel TV με τη συμμετοχή της και την παρουσίαση νέων καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών στη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση συστημάτ...
 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U30

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U30

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
 • Αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans από την IDComs

  Αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans από την IDComs

  Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία της IDComs για την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της IDComs, ο σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να εμπλουτίσει τη γ...
 • Octagon Spirit PRO

  Octagon Spirit PRO

  Έφτασε στην Tronix ο νέος Octagon Spirit PRO, ένας IP δέκτης που συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία με την κορυφαία σχεδίαση και προσφέρει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες για μια απαράμιλλη εμπειρία...
 • Η AVM στην MWC 2024

  Η AVM στην MWC 2024

  Στη φετινή MWC στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για ισχυρές συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro για οπτικές ίνες υποστηρίζει επιπλέον σύνδεση DSL κ...
 • TP-Link SG6428X & SG6654X

  TP-Link SG6428X & SG6654X

  Τα SG6428X και SG6654X είναι δύο υψηλής απόδοσης επαγγελματικά switches επιπέδου L3 της TP-Link, τα οποία διαθέτουν πλεονάζουσες μονάδες τροφοδοσίας και προσφέρουν γρήγορες ενσύρματες ταχύτητες 10...
 • devolo Magic 2 WiFi next

  devolo Magic 2 WiFi next

  Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
 • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
 • Sat & Zap, Μάιος 2024

  Sat & Zap, Μάιος 2024

  Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...