Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
5 Νοεμβρίου 2024 10:07
5 Νοεμβρίου 2024 09:26
5 Νοεμβρίου 2024 09:15
5 Νοεμβρίου 2024 09:12
5 Νοεμβρίου 2024 08:59
5 Νοεμβρίου 2024 08:58
27 Ιανουαρίου 2011 02:00
Δουλεύει το δορυφορικό σας σύστημα; Ωραία! Ας το διαλύσουμε τώρα!!
Γράφει: Βασίλης Ασβεστόπουλος
Featured | Έτσι, για την αλλαγή, στο παρόν άρθρο δε θα σας προτείνουμε πως να βελτιώσετε τη δορυφορική σας λήψη, αλλά πως …να τη χαλάσετε!! Οι παρακάτω “συμβουλές” είναι γεγονότα που έχουν παρατηρηθεί στην πραγματική ζωή και πρέπει οπωσδήποτε να ΜΗΝ ακολουθήσετε..!
1. Παραλλαγή του κάτοπτρου!
Ένα δορυφορικό κάτοπτρο, στην ουσία, αντανακλά της ακτίνες του δορυφόρου στο LNB. Αν χρωματίσετε το κάτοπτρο με μεταλλικές βαφές ή και με χρώμα που περιέχει φερίτη, τότε μπορείτε να κάνετε αναπαράσταση της λειτουργίας παραλλαγής των πολεμικών αεροπλάνων τύπου Stealth των ΗΠΑ. Οι ακτίνες, είτε θα αντανακλώνται διάσπαρτα ή θα απορροφώνται από το φερίτη του κατόπτρου. Στο LNB πάντως, δεν θα έχετε καθόλου ή θα έχετε πολύ περιορισμένο σήμα. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι τέτοιου είδους βαφές δεν βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά, μπορείτε να έχετε ανάλογα αποτελέσματα με βαφές για σκάφη αναψυχής, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο βαθμό απορροφητικότητας σε φωτεινές ακτίνες.
2. Κάμψτε το ομοαξονικό καλώδιο, έτσι ώστε να έχει τέλειες ορθές γωνίες!
Κάθε κάμψη του καλωδίου τραυματίζει τη θωράκιση του σήματος έναντι στο θόρυβο, που δημιουργείται π.χ. από κινητά τηλέφωνα. Έτσι, μπορείτε αποτελεσματικά να περιορίσετε το σήμα, με κάθε ορθή γωνία που δημιουργείτε στη διαδρομή του καλωδίου. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η τοποθέτηση καρφιών μέσα στο καλώδιο. Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τον τραυματισμό της θωράκισης, έχουμε και το φαινόμενο να δημιουργούνται ηλεκτρονικοί πυκνωτές, από την αλληλεπίδραση των καρφιών. Έτσι, ενώ το κάτοπτρο μπορεί να είναι τέλεια ρυθμισμένο, εσείς στην οθόνη σας θα παρακολουθείτε αντί του αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, τον πόλεμο των μυρμηγκιών μέσα στη φωλιά τους….ενώ η αναγραφή «δεν υπάρχει σήμα», που πιθανώς εμφανίζεται κατά καιρούς, είναι ικανή να προκαλέσει στον οικείο σας χώρο, σκηνές απείρου κάλλους.
3. Σφίξτε τις βίδες όσο δεν πάει…
Μια σωστή βίδα, θα αντέξει με μεγάλη ασφάλεια στις συνθήκες για τις οποίες σχεδιάστηκε. Αν όμως τη βιδώσετε πέρα από το προβλεπόμενο όριο, βάσει του κανόνα «περισσότερη δύναμη, ισούται με περισσότερη αντοχή», τότε, πολύ απλά, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε δύο φαινόμενα αστοχίας υλικού:
Βίδα τοίχου: Με υπερβολική δύναμη, μπορείτε να καταστρέψετε το ούπα, το οποίο προβλέπεται να κρατήσει τη βίδα και μαζί το κάτοπτρο, που έχετε τοποθετήσει στον τοίχο. Έτσι, το ούπα, μπορεί εύκολα να βγει από τη θέση του και τότε το κάτοπτρό σας, θα έχει περιορισμένη αντοχή σε ανέμους. Επίσης, το υπερβολικό σφίξιμο μπορεί να σπάσει και την ίδια τη βίδα. Και στις δύο περιπτώσεις, μη ξεχνάτε να φοράτε το κράνος σας, όποτε περνάτε κάτω από σημείο τοποθέτησης κατόπτρου. Το φαινόμενο αυτό θα το παρατηρήσετε ανάλογα με το πόσο έχετε καταπονήσει τη βίδα. Θα το διαπιστώσετε εύκολα, είτε με σταδιακή απώλεια σήματος, είτε με μια ξαφνική εμφάνιση της γνωστής πια μαύρης οθόνης, με την επιγραφή «δεν υπάρχει σήμα» ή ακόμη και με έναν εκκωφαντικό ήχο, που προέρχεται από την κάθοδο του κατόπτρου στο οδόστρωμα ή στο Ι.Χ. του γείτονα….
Βίδες κατόπτρου: Με την εφαρμογή υπερβολικής δύναμης κατά το σφίξιμο, μπορεί να στραβώσει το ίδιο το κάτοπτρο ή και να χαλαρώσει η υποδοχή της βίδας, έτσι ώστε να υπάρχει ταλάντωση του όλου συστήματος, με κάθε παραμικρό αεράκι. Επίσης, πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να σπάσει η ίδια η βίδα, από κάθε είδους επιπλέον επιβάρυνση. Αν αναλογιστείτε ότι μια μικρή λακκούβα στο κάτοπτρο, μπορεί να στοιχίσει 5% απώλεια σήματος και αν σκεφτείτε το ρυθμικό «κλακ-κλακ» από τη χαλαρωμένη στερέωση, τότε γνωρίζετε πόσο πιθανή είναι μια βραδιά χωρίς τηλεόραση, με το χορό των Μασάι….
4. Καθαρίστε το κάτοπτρο, το LNB και τη βάση με χλωρίνη!
Κάθε εξωτερική μονάδα δείχνει σημάδια καιρού. Είτε απλή σκόνη, είτε κουτσουλιές από πτηνά ή ακόμα και χώματα και σκουριές, μπορούν να χαλάσουν την εικόνα του κατόπτρου. Με χλωρίνη ή ακόμα και με αφαλατικό διάλυμα για χώρους υγιεινής, μπορείτε να εξαφανίσετε τόσο τους λεκέδες, όσο και την ίδια τη μονάδα. Όξινα καθαριστικά, επιταχύνουν την παλαίωση του υλικού και θα σας φέρουν αντιμέτωπους με τα αποτελέσματα που περιγράψαμε στη συμβουλή 2. Όξινα καθαριστικά στο LNB, εξασφαλίζουν επίσης τη διάβρωση του πλαστικού υλικού και έτσι ανοίγουν το δρόμο για την εισχώρηση υγρασίας στα ηλεκτρονικά μέρη. Όπως και στη συμβουλή 2, μην ξεχνάτε το κράνος…..
5. Χρησιμοποιήστε ακατάλληλη γεωμετρία κατόπτρου!
Αν κατοικείτε σε περιοχές με πολλές καταιγίδες ή ακόμη και χιόνια, τότε επιλέξτε ένα παραβολικό κάτοπτρο, το οποίο, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι). Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σίγουροι ότι θα έχετε πολλές βραδιές με οικογενειακές χαρές, χωρίς τηλεόραση.
Αντίθετα, τα κάτοπτρα offset έχουν λιγότερη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, χάρη στην ασυμμετρία της γεωμετρίας τους, η οποία επιτρέπει την τοποθέτησή τους, με μικρότερες κλήσεις. Η μικρή κλίση τους, όμως, δεν επιτρέπει την εύκολη οπτική επαφή με το δορυφόρο. Αν λοιπόν είστε fan της ένδειξης «δεν υπάρχει σήμα» και ζείτε σε μονοκατοικία, περιτριγυρισμένη από πολυκατοικίες, σας τα προτείνουμε…
6. Μη βιδώνετε τα βύσματα και αποφύγετε τη χρήση μονωτικής ταινίας!
Αν εισχωρήσει υγρασία στις επαφές, υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Κάθε βραχυκύκλωμα, οδηγεί σε απώλεια σήματος. Αν αφήσετε χαλαρές τις επαφές και κάνετε οικονομία στη μονωτική ταινία, θα έχετε μεγάλη πιθανότητα για να απολαμβάνετε την εμπειρία ενός βραχυκυκλώματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και απλά βύσματα για επίγειο τηλεοπτικό σήμα στην επιμήκυνση καλωδίων και θα έχετε και πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Παράλληλα, με ένα βραχυκύκλωμα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταστρέψετε και το δορυφορικό σας δέκτη. Δηλαδή, με ένα σμπάρο… δύο τρυγόνια!
7. Τοποθετήστε ένα τηλέφωνο DECT, το κινητό σας ή… ένα φούρνο μικροκυμάτων, δίπλα από το δορυφορικό δέκτη ή κατά μήκος της καλωδίωσης!
Όλες αυτές οι συσκευές, μπορούν να περιορίσουν την ποιότητα σήματος, όσο καλή και να είναι η θωράκιση. Αν συνδυάσετε αυτή τη συμβουλή με τη συμβουλή 2, τότε θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα….
8. Τοποθετήστε το κάτοπτρο μπροστά από ένα δέντρο!
Εφόσον τα δέντρα έχουν τη …συνήθεια να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, θα έχετε τη χαρά να δείτε την ποιότητα σήματος να πτοείται με μεγάλη σιγουριά κάθε μήνα. Τόσο η κλίση του κατόπτρου, όσο και η εστίαση στο δορυφόρο, θα αλλάζουν συνεχώς, αφού οι ρίζες του δέντρου θα φροντίσουν για τη σωστή… απορύθμιση ανύψωσης και αζιμουθίου. Με λίγη τύχη, θα δείτε και άλλο δορυφόρο, απ’ αυτόν που επιθυμείτε. Αν η βάση στερέωσης είναι από μαλακό μέταλλο – όπως αλουμίνιο – τότε θα παρατηρήσετε και ενδιαφέρουσες – πλην όμως καταστροφικές – αλλαγές, στο ίδιο το υλικό …
9. Χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά υλικά αναλογικής χρήσης, στο ψηφιακό σας σύστημα ..!
Ενισχυτές αναλογικού σήματος ή αναλογικοί διακλαδωτές, παραμορφώνουν τόσο αποτελεσματικά το ψηφιακό σήμα, ώστε να έχετε τη χαρά ελεύθερου χρόνου για την ανάγνωση ενός βιβλίου – γιατί, τηλεόραση, δεν θα δείτε …
10. Προγραμματίστε το δέκτη σας… με ξένο Firmware!
Κάθε ψηφιακός δέκτης έχει ένα λειτουργικό σύστημα. Στην ουσία, ο δέκτης είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής, με περιορισμένες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα η δυνατότητα αντικατάστασης του λειτουργικού. Αν λοιπόν θέλετε να τον καταστρέψετε, τότε δεν έχετε παρά να του φορτώσετε λογισμικό, που προορίζεται για άλλο μοντέλο.