Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 189
TM 546
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15 Αυγούστου 2011 15:14

Η θύρα Ethernet και οι "δρόμοι" που ανοίγει στους δορυφορικούς δέκτες…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
fbbfe9e55e756853fb006509674f4b59 XL 22ae74a7

Featured | «Άραγε η θύρα Ethernet προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στο δορυφορικό μου δέκτη; Είναι χρήσιμες σε μένα οι επιπλέον εφαρμογές που μου παρέχει; Θα με βάλει σε μπελάδες;» … Χωρίς βαθιά ανάλυση, χωρίς πολύπλοκη ορολογία, τα (πολλά) πλεονεκτήματα και τα (λίγα) μειονεκτήματα των δορυφορικών δεκτών με θύρα Ethernet.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Dream Multimedia, πριν αρκετά χρόνια, πρωτοπαρουσίασε τον περίφημο Dreambox 7000. Ο δέκτης, προς έκπληξη όλων, διέθετε εκτός των άλλων θύρα Ethernet και «φορούσε» ανοιχτό λογισμικό Linux. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και οι υβριδικοί δορυφορικοί δέκτες – υπολογιστές, αποτελούν πλέον μια ξεχωριστή κατηγορία δορυφορικών δεκτών, μια οικογένεια με τις περίφημες ικανότητές της, αλλά και τα κουσούρια της. Άραγε, η Dream Multimedia γνώριζε τι μέλλει γενέσθαι όταν κατασκεύαζε τον πρώτο δέκτη με θύρα Ethernet; Γνώριζε ότι θα αποκτήσει οπαδούς, ότι θα δημιουργηθούν αμέτρητα forum με χιλιάδες χρήστες, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι δέκτες όχι μόνο από την ίδια, αλλά και από άλλους ισχυρούς κατασκευαστές; Ίσως όχι, αλλά σίγουρα η λαμπρή αυτή πορεία πλέον είναι δικαιολογημένη, αφού συμπορεύεται με το τεχνολογικό θαύμα της εποχής μας, το δίκτυο Ethernet.
Τα είδη των δορυφορικών δεκτών με θύρα Ethernet
Σίγουρα η θύρα Ethernet εκτοξεύει τις δυνατότητες ενός δορυφορικού δέκτη. Πάντα όμως πρέπει να κοιτάμε και τις δύο όψεις του νομίσματος, έτσι και στην περίπτωσή μας οι υβριδικοί δέκτες έχουν κι αυτοί τα μειονεκτήματά τους. Πολλοί κατασκευαστές, για να εξισορροπήσουν το χάσμα που χώριζε τον Dreambox 7000 με ένα κοινό δέκτη, έφεραν στην αγορά μηχανήματα με στοιχεία και των δύο. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες δεκτών με θύρα Ethernet:
  1. Έχουμε τους καθαρόαιμους υβριδικούς δορυφορικούς δέκτες – υπολογιστές, που ακολουθούν τη φιλοσοφία του προγόνου τους. Σε αυτούς συναντάμε ανοιχτό λογισμικό Linux και δυνατότητες παραμετροποίησης, ακριβώς όπως ένα σύστημα υπολογιστή με αυτό το λειτουργικό, δηλαδή σχεδόν άπειρες. Ο συνδυασμός Linux – θύρα Ethernet είναι εκρηκτικός και οι δυνατότητες αμέτρητες, αφού διαρκώς γεννιούνται καινούριες. Το ανοιχτό λογισμικό Linux χαρίζει στους δέκτες αυτούς πολλούς οπαδούς και «πατεράδες», που δημιουργούν γι’ αυτούς νέες δυνατότητες, πέρα από αυτά που προσφέρει η κατασκευαστική εταιρεία. Κοινώς, η μεγάλη δύναμη των δεκτών αυτών είναι η τεράστια υποστήριξη που υπάρχει στις πλάτες τους. Παλαιότερα, οι δέκτες αυτοί είχαν τη φήμη των δύστροπων και στριφνών μηχανημάτων, όμως αυτό έχει πλέον αλλάξει κατά πολύ, αφού χάρη στα εξελιγμένα λογισμικά τους έχουν γίνει πολύ φιλικότεροι, με καταπληκτικά μενού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων δεκτών είναι οι Dreambox, οι AZBox, οι VU+, οι Xtrend κ.ά.
  2. Κρατώντας ορισμένα από τα θετικά των παραπάνω και φυσικά τη θύρα Ethernet, κυκλοφόρησαν στην αγορά δέκτες φιλικότεροι προς το χρήστη. Αυτοί διαθέτουν κλειστό λογισμικό, το οποίο έχει τις δυνατότητες που του επιτρέπει ο κατασκευαστής του και δεν μπορεί να αναπτυχθεί από ανεξάρτητες ομάδες, όπως συμβαίνει στους προηγούμενους. Ο στόχος αυτών των δεκτών είναι να προσφέρουν εφαρμογές που στηρίζονται στη θύρα Ethernet, πιο φιλικές προς το χρήστη και εύκολα παραμετροποιήσιμες, χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων, διατηρώντας το ύφος των απλών δορυφορικών δεκτών. Λαμπρό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας, με πολύ πετυχημένη πορεία, είναι η οικογένεια δεκτών της M-Vision, αλλά και της Octagon. Βέβαια, όπως είπαμε, αυτοί οι δέκτες σταματάνε εκεί που σταματάει το λογισμικό τους και δεν επιφυλάσσουν περαιτέρω αναπάντεχες εκπλήξεις στους χρήστες τους.
  3. Ουσιαστικά, εκμεταλλευόμενοι τους δρόμους που άνοιξαν οι καθαρόαιμοι υβριδικοί δέκτες, παρουσιάστηκαν μοντέλα που διαθέτουν μεν θύρα Ethernet, αλλά είναι ωστόσο plug n’ play, αφού δεν μπορούν να την παραμετροποιήσουν καθόλου. Στερημένοι φαντασίας, δημιουργικότητας, καθαρά κερδοσκοπικοί, πατώντας στα μονοπάτια που χάραξαν άλλοι, οι δέκτες αυτοί είναι περισσότερο φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν τους κατασκευαστές τους και αυτούς που τους προγραμμάτισαν, παρά τους χρήστες τους. Οπωσδήποτε, πραγματοποιούν τη μία και μοναδική εφαρμογή, για την οποία διαθέτουν τη θύρα Ethernet (μιλάμε φυσικά για το cardsharing), πιο απλά από τους άλλους δέκτες και χωρίς την απαίτηση καμιάς γνώσης, όμως στερούνται τις υπόλοιπες μαγικές δυνατότητες της θύρας, εκφυλίζοντάς την.
Ακόμα όμως και οι κοινοί δορυφορικοί δέκτες, δεν μένουν τελείως έξω από το «πάρτι» του Ethernet, αφού υπάρχει το inet Season Interface, το οποίο παρέχει δικτυακές δυνατότητες σε απλούς δέκτες, μέσω της θύρας smart card. Το inet είναι παραμετροποιήσιμο κι έτσι ένας δέκτης που το διαθέτει, πλησιάζει περισσότερο τη δεύτερη κατηγορία δορυφορικών δεκτών Ethernet που αναφέρουμε παραπάνω, παρά την τρίτη.
Οι εφαρμογές που προσφέρει η θύρα Ethernet.
Απλά, συνδέστε το RJ-45 στη θύρα Ethernet και μπείτε σε έναν κόσμο μαγικό, πέρα από τα σύνορα της δορυφορικής τηλεόρασης, σε έναν κόσμο που διαρκώς ευρύνει τα σύνορά του! Μερικές από τις δεκάδες εφαρμογές που μπορείτε να βάλετε στην καθημερινότητά σας είναι οι παρακάτω:
Μεταφορά αρχείων στη λειτουργία PVR και FTP.
Αρκετοί από τους υβριδικούς δέκτες δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης εσωτερικού σκληρού δίσκου. Με αυτήν την κίνηση, ο δέκτης μεταμορφώνεται σε ισχυρότατο PVR. Άλλοι μετατρέπονται σε PVR μέσω εξωτερικού δίσκου USB. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούμε να εγγράψουμε και να αποθηκεύσουμε με το πάτημα ενός κουμπιού το πρόγραμμα που παρακολουθούμε στο δέκτη μας, να κάνουμε timeshift, δηλαδή pause, rewind, play όπως με ένα DVD ή ακόμα και να πραγματοποιούμε μια εγγραφή καθώς παρακολουθούμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα, εάν ο δέκτης μας διαθέτει δύο tuner. Στη λειτουργία PVR, η θύρα Ethernet έρχεται να διευκολύνει ιδιαίτερα τη μεταφορά των εγγραφών μας στον υπολογιστή για αποθήκευση, αναπαραγωγή και περαιτέρω επεξεργασία. Με ένα πρόγραμμα FTP, όπως το δωρεάν FileZilla αποκτάμε πρόσβαση στους φακέλους των υβριδικών δεκτών και πολύ απλά και γρήγορα μπορούμε να μεταφέρουμε τις εγγραφές μας στον υπολογιστή μέσω της θύρας Ethernet, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε το σκληρό δίσκο ή να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προγράμματα.
Σύνδεση κοινόχρηστου φακέλου με το PC μέσω CIFS.
Με τη λειτουργία CIFS – Common Internet File Share, ο δορυφορικός μας δέκτης μπορεί να περιηγηθεί σε ένα φάκελο του υπολογιστή μας, μέσω της θύρας Ethernet, να αναζητήσει αρχεία mkv, avi, mp3, mpeg, jpg κ.ά. και να τα αναπαράγει σαν να βρίσκονται σε εσωτερικό σκληρό δίσκο. Ο υπολογιστής δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον πρόγραμμα και οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν σε λογισμικό Windows. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποθηκεύουμε τις εγγραφές μας στο δίσκο του υπολογιστή μέσω της θύρας Ethernet, από το τηλεχειριστήριο του δέκτη μας, για να εξοικονομούμε χώρο στον εσωτερικό σκληρό του ή ακόμα και να μετατρέπουμε ένα δέκτη χωρίς δυνατότητα εγκατάστασης εσωτερικού δίσκου, σε ένα ικανότατο PVR. Με το CIFS μπορούμε να αντιστοιχίσουμε στο δέκτη ακόμα και σύστημα NAS.
Περιήγηση στους φακέλους του δέκτη μέσω Windows Explorer … χορεύοντας Samba
Μένουμε λίγο ακόμα στη διαχείριση αρχείων μέσω της θύρας Ethernet, για να αναφέρουμε τη δυνατότητα που μας προσφέρει η λειτουργία Samba. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούμε μέσω του Windows Explorer να περιηγούμαστε σε ορισμένους φακέλους του δέκτη μας, να μεταφέρουμε τις εγγραφές μας κ.τ.λ. Παρά τις διαφορές μεταξύ Windows και Linux, το Samba παρεμβαίνει και μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεόμαστε δικτυακά με το δορυφορικό μας δέκτη, όπως θα κάναμε με έναν άλλο υπολογιστή Windows.
Streaming στο δίκτυο LAN
Μέσω της θύρας Ethernet είναι πολύ απλό να κάνουμε Streaming το κανάλι που έχει συντονίσει ο δέκτης μας. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, δημιουργούμε ένα κανάλι IPTV, το οποίο μπορούμε να το παρακολουθήσουμε από οποιοδήποτε δικτυακό τερματικό που ανήκει στο ίδιο δίκτυο LAN με το δέκτη. Εάν μιλάμε για PC, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το κανάλι μέσω του VLC media player, ενώ με ένα IP Set Top Box, μπορούμε να το προβάλουμε σε τηλεόραση.
Πειραματισμοί, αναβαθμίσεις και αυτόματα downloads (plugins – keys)
Οι αναβαθμίσεις που πραγματοποιούμε στους υβριδικούς δέκτες, πολλές φορές γίνονται μέσω της θύρας Ethernet, με απλοϊκότατο και ταχύτατο τρόπο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τα διάφορα λογισμικά που κυκλοφορούν. Επίσης, για πολλούς από αυτούς τους δέκτες έχουν βγει πολυπρογράμματα διαχείρισης για αναβάθμιση, επεξεργασία των καναλιών μνήμης, αποθήκευση των ρυθμίσεων κ.ά., που βασίζουν την επικοινωνία τους με το δέκτη, μέσω της θύρας Ethernet. Με αυτά τα λογισμικά αποκτάει ο χρήστης μεγάλο έλεγχο του δέκτη και πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και πειραματισμού. Η επαφή και η σχέση πλέον με το δορυφορικό δέκτη περνάει σε άλλο επίπεδο, γίνεται διασκέδαση, χόμπι και παιχνίδι.
Πολλά από τα ανεπίσημα λογισμικά των υβριδικών δορυφορικών δεκτών δίνουν τη δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης από το Internet, όπως και τη σύνδεση για download διαφόρων plug-ins αυτόματα, μέσω σύνδεσης με Servers των ομάδων που τα κατασκευάζουν. Η λειτουργία αυτή είναι καταπληκτική, αφού απλοποιεί πολύ τη διαδικασία εύρεσης και εγκατάστασης λογισμικών και μεταμορφώνει το δορυφορικό δέκτη. Μάλιστα, μέσω της σύνδεσης του δέκτη με το Internet, μπορεί να γίνει και download κλειδιών για την αναβάθμιση των emulators (προσομοιωτές CAM modules) και την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών, όπως και αυτόματη αναβάθμιση των κλειδιών, όταν υπάρχουν αλλαγές… διαδικασίες που πραγματοποιούνται χάρη στη θύρα Ethernet, αλλά ωστόσο είναι απόλυτα παράνομες.
Telnet
Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε απόλυτο έλεγχο του δορυφορικού δέκτη, μπορούμε να συνδεθούμε με Telnet μέσω της θύρας Ethernet και να διεισδύσουμε στα άδυτα του λογισμικού του. Πραγματικά, οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι τεράστιες, αφού το λογισμικό Linux είναι «ανοιχτό» σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Εδώ βέβαια τα πράγματα αγριεύουν, αφού μιλάμε για γραμμή εντολών και πολύ καλές γνώσεις των συστημάτων Linux.

CardSharing
Όλες οι παραπάνω εφαρμογές είναι πολύ ενδιαφέρουσες, όμως η δόξα των δεκτών με θύρα Ethernet στηρίζεται στο CardSharing. Μέσω της μαγικής θύρας, οι δέκτες μπορούν να μοιράζονται τα κλειδιά μιας συνδρομητικής κάρτας και να αποκρυπτογραφούν μέσω αυτής τα αντίστοιχα προγράμματα. Η νόμιμη κάρτα ενός συνδρομητικού πακέτου εισάγεται σε ένα δέκτη που παίζει το ρόλο του server, αυτός διαβάζει τα κλειδιά και μέσω της θύρας Ethernet μπορεί να τα μοιράσει στους δέκτες clients, που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο LAN. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα δίκτυο υπολογιστών – δεκτών, που μέσω των κατάλληλων λογισμικών γίνεται ο διαμοιρασμός της συνδρομητικής κάρτας. Έτσι, μπορούμε με μια κάρτα να έχουμε ανεξάρτητη παρακολούθηση του συνδρομητικού μας πακέτου, σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι μας.
Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος…
Προσωπικά, θεωρώ οποιαδήποτε συσκευή έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο Ethernet, σύγχρονη και πρωτοποριακή. Οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της θύρας Ethernet είναι τεράστιες, οι εφαρμογές  αμέτρητες και διαρκώς γεννιούνται και άλλες. Ωστόσο, δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με φανατισμό. Οι υβριδικοί δορυφορικοί δέκτες είναι καταπληκτικοί και όσο μεγαλύτερη ελευθερία μας παρέχουν, τόσο περισσότερες είναι και οι δυνατότητές τους, δεν παύουν όμως να είναι δυσκολότεροι στη χρήση τους και πολλές φορές στυφνοί ακόμη και σε απλές εφαρμογές. Αυτό κυρίως ισχύει για την πρώτη κατηγορία δεκτών με θύρα Ethernet που αναφέραμε, οι οποίοι όμως είναι και οι γνήσιοι του είδους. Πάντα βέβαια, είναι θέμα τι αναζητάει κανένας και ποιος είναι ο σκοπός του… ένα φιλικό οικογενειακό Station Wagon ή ένα σκληρό αγωνιστικό με τρελά γκάζια;!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....