Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
9 Σεπτεμβρίου 2024 13:35
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:41
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:24
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:21
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:09
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:06
9 Σεπτεμβρίου 2024 10:01
12 Απριλίου 2011 13:49
Κατεβάστε τα όλα!!
Πώς θα δείτε περισσότερα κανάλια
Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
Featured | Τις περισσότερες φορές οι κάτοχοι κινητών κατόπτρων, ή συστημάτων πολλαπλής λήψης, καταλήγουν να έχουν το κάτοπτρό τους καρφωμένο σε ένα δορυφόρο και κατά συνέπεια σε περιορισμένο αριθμό καναλιών. Ωστόσο, το μικρόβιο του δορυφορομανή είναι αυτό που τον κινεί πάντα στο να κατεβάσει κι άλλα κανάλια, γεμίζοντας τις λίστες του δορυφορικού δέκτη. Δεν είναι απαραίτητο ότι τα νέα κανάλια θα μπουν στις λίστες αγαπημένων, αλλά μόνο και μόνο η διαδικασία είναι αρκετή…
Μία μερίδα των αναγνωστών μας, είναι ζάπερς ή DXers ή απλά δορυφορομανείς και επιθυμούν να λαμβάνουν το μέγιστο δυνατό αριθμό καναλιών από την εγκατάστασή τους, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν έχουν τις προτιμήσεις τους και δεν τους αρέσει να παρακολουθούν ποιοτική τηλεόραση (σε επίπεδο προγράμματος και εικόνας).
Το παρακάτω άρθρο απευθύνεται ακριβώς σ’ αυτούς και έχει σαν στόχο να υποδείξει ή να υπενθυμίσει ορισμένους τρόπους, που μπορούν να οδηγήσουν σε ποσοτική αύξηση των καναλιών που λαμβάνετε!
Συχνή ενημέρωση του δέκτη για φόρτωμα νέων καναλιών
Όσοι από εσάς ασχολείστε αρκετά με τη δορυφορική λήψη, γνωρίζετε ότι στους δορυφόρους γίνονται καθημερινές αλλαγές στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια που εκπέμπονται. Οι αλλαγές αυτές, μπορεί να είναι:
- νέα κανάλια που προστέθηκαν σε υπάρχοντες transponders,
- παλαιά κανάλια που αφαιρέθηκαν από υπάρχοντες αναμεταδότες,
- παλαιοί πομποί (δηλαδή γνωστές συχνότητες), που απλά άλλαξαν παραμέτρους εκπομπής (symbol rate-FEC),
- νέοι transponders (νέες συχνότητες) που εμφανίστηκαν, ενώ δεν υπήρχαν πριν
- και βέβαια (για όσους διαθέτουν κινητή λήψη), νέοι δορυφόροι, με νέους πομπούς, που εμφανίστηκαν πρόσφατα.
Εκτός από τις παραπάνω πιθανότητες, υπάρχει και η περίπτωση, κάποια κανάλια να μεταφερθούν σε ισχυρότερους δορυφόρους, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται πιο εύκολα. Ένα παράδειγμα της κατάστασης αυτής, παρατηρήθηκε πριν μερικά χρόνια με το ξεκίνημα της λειτουργίας των δορυφόρων Hot Bird 7 και Astra 1KR, χάρη στους οποίους μπορέσαμε και αυξήσαμε τον αριθμό των καναλιών που λαμβάνουμε. Τα κανάλια αυτά, παρότι προϋπήρχαν, δεν λαμβάνονταν από πολλούς, καθώς φιλοξενούνταν σε παλαιότερους δορυφόρους, των οποίων το ιχνοδιάγραμμα δεν κάλυπτε τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η λήψη των πομπών αυτών με μικρά πιάτα. Από τότε όμως που μετακινήθηκαν στους αναμεταδότες των νέων ισχυρών δορυφόρων, τα κανάλια αυτά λαμβάνονται πανεύκολα.
Έτσι, ακόμη κι αν η λήψη σας περιορίζεται σε ένα μόνο δορυφόρο, αν δεν κάνετε κάτι, με το πέρασμα του χρόνου θα έχετε σίγουρα … απώλειες καναλιών (όσα έκλεισαν ή άλλαξαν πομπό), ενώ δεν θα έχετε και όσα νέα εμφανίστηκαν.
Η απλούστερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε, είναι η μηνιαία τουλάχιστον ενημέρωση του δέκτη σας, με βάση τους πίνακες καναλιών που δημοσιεύουμε (όπου και τονίζουμε τα νέα κανάλια ή τις σημαντικές αλλαγές).
Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τον τρόπου που γίνεται η χειροκίνητη αναζήτηση καναλιών στο δέκτη σας.
Ακόμη και χωρίς να έχετε πίνακες αλλαγών στους δορυφόρους, μία μηνιαία νέα αυτόματη αναζήτηση καναλιών, μπορεί να σας προσθέσει τα νέα κανάλια που εμφανίστηκαν σε γνωστές συχνότητες (που υπήρχαν στη βάση δεδομένων του δέκτη) και να εξαφανίσει ταυτόχρονα όσα έκλεισαν.
Αν επιπλέον, η αυτόματη αναζήτηση γίνει με τη μέθοδο NIT (διασυνδεδεμένων πομπών), τότε ίσως και να ανακαλύψετε και κάποιο νέο transponder, που δεν υπήρχε πριν στη βάση δεδομένων (database) του δέκτη σας. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντοτε, αφού δεν είναι απαραίτητα όλοι οι αναμεταδότες του κάθε δορυφόρου διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Πολύ καλή περίπτωση, όταν λειτουργεί, είναι οι δέκτες που επιτρέπουν την τυφλή αναζήτηση (blind search), η οποία …ναι μεν είναι χρονοβόρα, αλλά μπορεί να σας ανακαλύψει οποιοδήποτε ψηφιακό κανάλι εκπέμπει στο δορυφόρο που θα ψάξετε.
Ειδική περίπτωση αποτελούν οι (λίγοι) δορυφορικοί δέκτες, που υποστηρίζουν την αυτόματη ανανέωση καναλιών, με βάση τα συστήματα RAPS (ανανεώνει τη βάση δεδομένων των συμβατών δεκτών, μέσω δορυφόρου) ή Satco dx (μπορεί να ανανεώνει καθημερινά τις βάσεις δεδομένων στους συμβατούς δέκτες, με ενημερώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και φορτώνονται εύκολα στους δέκτες από τη θύρα RS-232, μέσω ειδικού προγράμματος).
Ακόμη πιο προχωρημένη είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται στους dreamboxes (ίσως όχι σε όλα τα images) και συνίσταται στο ιντερνετικό φόρτωμα νέων βάσεων δεδομένων των επιθυμητών δορυφόρων, από την πολύ γνωστή ιστοσελίδα του Σουηδού Lyngermark. Εφόσον ο δέκτης σας έχει σεταριστεί να μπαίνει στο διαδίκτυο (καλύτερα με ADSL εννοείται), μπορείτε να κατεβάζετε κατά διαστήματα τις νέες databases των δορυφόρων που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να κάνετε νέα αυτόματη σάρωση του δορυφόρου. Έτσι, θα μπορείτε να κατεβάζετε και πιθανούς νέους πομπούς, που έχουν προστεθεί στη βάση δεδομένων του δέκτη, μετά την τελευταία σας ενημέρωση.
Εκτός από την παραπάνω ευκολία, οι dreamboxes κάνουν και αυτόματη ανανέωση των καναλιών των συχνοτήτων…όταν τις επισκέπτεστε! Εάν δηλαδή επιλέξετε να δείτε κάποιο κανάλι και από την τελευταία φορά που το είδατε, έχει προστεθεί και κάποιο νέο κανάλι στον ίδιο πομπό, τότε ο δέκτης σας το προσθέτει αυτόματα ως νέο! Η παραπάνω διαδικασία έχει όμως και το μειονέκτημά της, στην περίπτωση που διαθέτετε κινητό πιάτο κινούμενο με actuator από εξωτερικό positionner (και όχι με DiSEqC μοτέρ από τον ίδιο τον dream). Στην περίπτωση αυτή, μετακινούμενοι για παράδειγμα από τους Hot Bird στους Sirius και δεδομένου ότι σε πολλούς δορυφόρους υπάρχουν ίδιες ακριβώς συχνότητες εκπομπής, μπορεί να έχετε ανεπιθύμητα φορτώματα καναλιών, επειδή ο δέκτης εντοπίζει σήμα στη συχνότητα του καναλιού που βρίσκεστε, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι αλλάξατε δορυφόρο και έτσι το φορτώνει λανθασμένα στον προηγούμενο!
Παράλληλα, υπάρχουν δέκτες, όπως και τα set top boxes των τηλεοπτικών παροχέων, τα οποία κατεβάζουν τα κανάλια, ακόμη και όταν οι δέκτες είναι στο stand by.
Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν σας καλύπτει και εφόσον έχετε τη δυνατότητα σύνδεσης του δέκτη σας με υπολογιστή, θα μπορείτε σε αρκετές περιπτώσεις να φορτώνετε κατά διαστήματα έτοιμα settings στο δέκτη σας, εφόσον βέβαια αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα settings, καθώς και ειδικά προγράμματα μεταφοράς τους στο δέκτη σας. Πρόκειται φυσικά για settings, που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος και έχει διαθέσει στο διαδίκτυο, ώστε να τα εκμεταλλευτεί ο καθένας μας. Αν θέλετε να τα επεξεργαστείτε περαιτέρω, σβήνοντας π.χ. δορυφόρους που δεν λαμβάνετε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα, που ονομάζονται settings editors και στις περισσότερες περιπτώσεις διατίθενται δωρεάν (δεν διατίθενται όμως για όλους τους δέκτες). Στην ειδική περίπτωση των δεκτών … που σερφάρουν στο ίντερνετ, υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα διαδικτυακού κατεβάσματος και αυτόματου φορτώματος των νέων settings στο δέκτη (αυτό γίνεται από κάποια ειδική υποεπιλογή του control panel).
Αυτόματη αναζήτηση καναλιών από το δέκτη
Κατά την αυτόματη αναζήτηση των καναλιών ενός δορυφόρου, ο δέκτης δεν σαρώνει τις συχνότητες μία προς μία, ώστε να βρει καινούρια κανάλια ή συχνότητες, αλλά ζητά να κατεβάσει μόνο τις συχνότητες που έχει αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων του. Έτσι, αν μία συχνότητα δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων του δέκτη ή τα στοιχεία λήψης της έχουν αλλάξει, τότε ο δέκτης δεν πρόκειται να κατεβάσει τα κανάλια της.
Περισσότεροι δορυφόροι με σταθερό κάτοπτρο
Πρόκειται για την πιο απλή και φτηνή ποσοτική αναβάθμιση των λήψεών σας! Εκτός από το κάτοπτρο των 60 εκατοστών της Nova, οποιοδήποτε πιάτο 80-90 εκατοστών μπορεί να σας δώσει λήψη δύο τουλάχιστον ισχυρών δορυφόρων με πολύ μικρό κόστος, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των καναλιών που λαμβάνετε.
Η πιο κλασική περίπτωση λήψης 2 δορυφόρων με ένα κάτοπτρο, αφορά την ταυτόχρονη λήψη των συμπλεγμάτων Astra1 (19,2E) και Hot Bird (13E) ή τουλάχιστον των ισχυρών δεσμών εκπομπής των παραπάνω συμπλεγμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα κάτοπτρο των 80-120 εκατοστών που κεντράρει στις 19,2 ανατολικά (λαμβάνοντας τους Astra1G-1H-1KR) και με ένα ειδικό βραχίονα επέκτασης μπορείτε να τοποθετήσετε ένα δεύτερο παράκεντρο LNB, το οποίο συγκεντρώνει το σήμα από όλες τις πανευρωπαϊκές δέσμες των δορυφόρων Hot Bird. Τα ομοαξονικά καλώδια των 2 LNB (Astra1-Hot Bird) καταλήγουν στις 2 εισόδους ενός ειδικού διακόπτη mini diseqc/toneburst, η έξοδος του οποίου οδηγείται στο δορυφορικό σας δέκτη. Όπως είναι ευνόητο, δεν απαιτείται δεύτερο καλώδιο από το πιάτο στο δέκτη και το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη ρύθμιση του διακόπτη από τα μενού του δέκτη (αντιστοιχίζοντας το σωστό τόνο στη θύρα Α ή Β) και η εκ νέου απομνημόνευση των καναλιών στο δέκτη (όπου ο ένας δορυφόρος θα φορτώνεται στη θέση Α και ο άλλος στη θέση Β). Όλοι σχεδόν οι ψηφιακοί δέκτες της αγοράς, υποστηρίζουν το πρωτόκολλο DiSEqC 1.0 και είναι σε θέση να χειριστούν τα ειδικά διακοπτάκια, παρέχοντας τον κατάλληλο τόνο μέσα από το ομοαξονικό καλώδιο.
Αν το πιάτο είναι μεγαλύτερο (π.χ. 1,8m), μπορεί να δοκιμαστεί και η λήψη περισσότερων τροχιακών θέσεων (π.χ. τεσσάρων), αρκεί να είναι ισχυροί και να μην απέχουν υπερβολικά από την κεντρική θέση εστίασης. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κανόνας που να μας προκαθορίζει τη διάσταση του πιάτου για παράκεντρη λήψη κάποιου δορυφόρου, στην πράξη όμως, δύσκολα θα πετύχουμε λήψεις σε δορυφόρους που απέχουν περισσότερο από 30 μοίρες στο γεωστατικό τόξο (15 μοίρες δεξιά και άλλες τόσες αριστερά από τη θέση εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι δορυφόροι είναι ισχυροί και το πιάτο μεγάλο, π.χ. 1,8m).
Να σημειώσουμε εδώ, ότι για δορυφόρους που απέχουν πολύ λίγο (π.χ. 3 μοίρες), υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην επιτυχία παράκεντρης λήψης, λόγω του ότι δεν επαρκεί ο χώρος για την τοποθέτηση του δεύτερου LNB. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ειδικών LNB, πολύ λεπτών κατά πλάτος ή με ειδική πατέντα.
Πιάτο τύπου torroidal
Πρόκειται για ειδικά δορυφορικά κάτοπτρα, που έχουν την οριζόντια διάσταση αρκετά μεγαλύτερη από την κατακόρυφη, επιτρέποντας, με την ιδιαίτερη κατασκευή τους, τη λήψη πολλών γειτονικών δορυφόρων (εφόσον είναι ισχυροί), με τη λήψη να μπορεί να φτάσει ακόμη και σε εύρος 40 μοιρών (20 μοίρες εκατέρωθεν της θέσης εστίασης). Με ένα τέτοιο πιάτο, μπορούμε για παράδειγμα, να έχουμε σταθερή λήψη διάφορων δορυφόρων μεταξύ του Hellas Sat (39E) και του Thor 3 (0,8W), με την τοποθέτηση πολλών LNB στις κατάλληλες θέσεις. Η ρύθμιση των κατόπτρων αυτών είναι λίγο δυσκολότερη και σ’ αυτά επιλέγεται ένας κεντρικός δορυφόρος ή μία κεντρική θέση και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μπορούμε άνετα να φτάσουμε σε λήψη 8 δορυφόρων με 8 LNB, χρησιμοποιώντας δύο διακόπτες DiSEqC 1.0 (4 προς 1) και έναν DiSEqC 1.1, όταν ο δέκτης υποστηρίζει τον τόνο DiSEqC 1.1 ή με 2 επιπλέον καλωδιάκια και την εναλλαγή τάσης 0/12 Volt, όταν αυτή υποστηρίζεται από το δέκτη. Πρόκειται για πολύ καλή λύση εγκατάστασης, με πλεονέκτημα την αμεσότητα εναλλαγής καναλιών και μειονέκτημα την ανάγκη ισχυρού σήματος (στην πράξη, τα μεγαλύτερα Torroidal πιάτα, αντιστοιχούν σε απολαβή πιάτων offset 90 εκατοστών στις κεντρικές θέσεις και λίγο μικρότερων στα άκρα).
Μεγαλύτερο κάτοπτρο για δυσκολότερες λήψεις
Όταν η δέσμη κάποιου δορυφόρου δεν σημαδεύει την περιοχή μας, ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε λήψη, είναι η αύξηση των διαστάσεων του πιάτου μας, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται και αύξηση της απολαβής, δηλαδή του σήματος που μπορεί να συλλέξει. Έτσι, παρόλο που στους πίνακες καναλιών αναφέρουμε ως «πρακτικά ανέφικτη» τη λήψη ορισμένων δορυφόρων ή δεσμών τους, στην πραγματικότητα, ένα πολύ μεγάλο κάτοπτρο σωστά τοποθετημένο, θα μπορούσε να επιτύχει λήψη. Οι λύσεις αυτές έχουν δυστυχώς πολύ μεγάλο κόστος και ανάγκη για πολύ μεγάλο χώρο τοποθέτησης, όντας αποτρεπτικές για τους περισσότερους ιδιώτες, που δύσκολα μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε τρίμετρο πιάτο. Σε τουριστικές περιοχές όμως και για επαγγελματικούς λόγους, γίνονται κάποιες λίγες τέτοιες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα, για τη λήψη του Astra 2D και των καναλιών του BBC ή και για άλλους δορυφόρους, στα Νοτιοανατολικά της χώρας κυρίως.
Κινητό κάτοπτρο – Η απόλυτη λύση για αυτόν που τα θέλει όλα!
Αρκεί να μελετήσετε τους πίνακες καναλιών του περιοδικού, για να διαπιστώσετε την πληθώρα των δορυφόρων με εφικτή λήψη στη χώρα μας. Παρόλο που ο μεγαλύτερος αριθμός καναλιών εκπέμπεται από τα δύο σημαντικά συμπλέγματα στις 13 και 19,2 ανατολικά, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι δορυφόροι με ενδιαφέρονται προγράμματα, που δεν μπορούν να ληφθούν ταυτόχρονα, ακόμη και με κάποιο ειδικό torroidal πιάτο. Η μόνη λύση, για όποιον …θέλει να τα έχει όλα ή όσο γίνεται περισσότερα, είναι το κινητό κάτοπτρο.
Η απλούστερη μορφή κινητού κατόπτρου, είναι η κίνηση με μοτέρ τύπου DiSEqC (για πιάτα αλουμινίου, μέχρι 1,2m περίπου), το οποίο τοποθετείται απευθείας στον κατακόρυφο ιστό και ο χειρισμός του γίνεται διαμέσου του ομοαξονικού καλωδίου, από δέκτες που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο DiSEqC 1.2
Για κίνηση μεγαλύτερων κατόπτρων, απαιτείται ειδική βάση στήριξης (polar mount=πολική βάση) και ειδικό μοτέρ (actuator), η κίνηση του οποίου επιτυγχάνεται με 3 πρόσθετα ηλεκτρικά καλώδια, από ειδικές συσκευές που ονομάζονται positionner και είναι χωριστές μονάδες ή ενσωματωμένα σε ελάχιστους (πλέον) δορυφορικούς δέκτες.
Η σωστή ρύθμιση ενός κινητού τόξου λήψης απαιτεί αρκετή εμπειρία και είναι προτιμότερο να επιτυγχάνεται από ειδικευμένο τεχνικό.
Προσθήκη μπάντας C
Πρόκειται για … την πλέον εξεζητημένη προσθήκη σε δορυφορικό εξοπλισμό, καθώς αφορά μεγάλα κάτοπτρα (συνήθως από 1,8m και άνω), ενώ εμφανίζει και αρκετές δυσκολίες στην υλοποίηση. Έχω αναφερθεί αναλυτικά σ’ αυτό το θέμα σε παλαιότερο άρθρο, θεωρώ πάντως ότι αφορά λίγους…αλλά φανατικούς, οι οποίοι θα αποζημιωθούν με τη λήψη των καναλιών που αναφέρουμε στους πίνακες της μπάντας C, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ρωσόφωνους ή για κανάλια μακρινών χωρών Ασίας, Αφρικής ή Λατινικής Αμερικής.
…Διάφορες παρανομίες!
Ως… παρανομίες, εννοούμε βέβαια τη λήψη συνδρομητικών καναλιών…χωρίς την πληρωμή συνδρομής, χόμπι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας! Με τον τρόπο αυτό, δεν αυξάνει ο αριθμός των καναλιών που λαμβάνετε, μπορούν όμως να αυξάνουν τα κανάλια που …βλέπετε, στο βαθμό που… μειώνονται, όσα εμφανίζουν το ενοχλητικό μήνυμα «you have no wrights to watch this channel, please insert a valid smart card”!
Επιγραμματικά, θα αναφέρουμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή προσβλέπουν οι μοντούλες multicrypt, οι δέκτες με UCAS, οι διάφοροι άλλοι «πατσαρισμένοι» δέκτες, καθώς και η δικτύωση μέσω internet.
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σ’ αυτά, καθώς δεν είναι το θέμα του παρόντος. Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε ότι πλέον σίγουρος και ενδεδειγμένος τρόπος παρακολούθησης συνδρομητικών καναλιών που σας ενδιαφέρουν, είναι η σύναψη συνδρομής στο πακέτο που τα πωλεί!
Κλείνοντας…
Οι ποσοτικές βελτιώσεις για τη δορυφορική σας εγκατάσταση είναι πολλές και διάφορες. Πιστεύουμε ότι σας δώσαμε ορισμένες τουλάχιστον ιδέες, ώστε να κινηθείτε βελτιωτικά είτε μόνος σας είτε με τη βοήθεια κάποιου τεχνικού. Από προσωπική πείρα, μπορώ μάλιστα να σας βεβαιώσω ότι προς την κατεύθυνση αυτή, το χόμπι μας είναι… ατελείωτο, καθώς εδώ και 16 χρόνια βελτιώνω συνεχώς την εγκατάστασή μου (ποιοτικά και ποσοτικά) και συνεχίζω να έχω ακόμη περιθώρια βελτίωσης!