28 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Πως να χρησιμοποιήσετε διακόπτες Bi-Stable για να αυξήσετε τους δορυφόρους που λαμβάνετε.

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Μπορεί να έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες του δορυφορικού σας δέκτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον αριθμό των δορυφόρων λήψης. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διακόπτες Bi-Stable, για να αυξήσουμε τις λήψεις μας, όπως επίσης και τη χρήση τους με δέκτες που δεν υποστηρίζουν εντολή DiSEqC 1.1, αλλά και την εφαρμογή τους για διαχείριση οκτώ ή δεκάξι δορυφόρων, χωρίς επιπλέον καλώδιο για τάση 0/12Volt!

Βάλτε το δισταθή διακόπτη στη ζωή σας!
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου καθώς ξεφυλλίζετε το αγαπημένο σας περιοδικό (βλέπε Digital TV…) ή περιηγείστε στο διαδίκτυο (βλέπε www.digitaltvinfo.gr), ανακαλύπτετε ένα νέο θεματικό κανάλι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γρήγορα γρήγορα, το μάτι σας τρέχει να διαβάσει τη συχνότητα, την πόλωση, το SR και …ωχ! Η εκπομπή γίνεται από δορυφόρου που δεν κατεβαίνει από το κεραιοσύστημά σας! Κανένα πρόβλημα, ευκαιρία να ξανανεβείτε στην ταράτσα!
Το παραπάνω σενάριο προκύπτει πολλές φορές σε εγκαταστάσεις σταθερών κατόπτρων που χρησιμοποιούνται για λήψη τεσσάρων δορυφόρων, όπου προκύπτει η ανάγκη προσθήκης και κάποιων δορυφόρων ακόμη, είτε με την προσθήκη κάποιων LNB σε ένα κάτοπτρο multi-focus, τύπου Wavefrontier, είτε με την προσθήκη και άλλου κατόπτρου με κεντρικό, αλλά και παράκεντρα LNB.
Αν ο δέκτης σας υποστηρίζει την εντολή DiSEqC 1.1, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αφού, εφόσον προμηθευτείτε και τους αντίστοιχους διακόπτες DiSEqC 1.1, μπορείτε κάλλιστα να κατεβάζετε στο δέκτη σας, μέχρι και 16 δορυφόρους.
Λύση υπάρχει και όταν ο δέκτης σας διαθέτει έξοδο διακοπτικού σήματος 0/12Volt, αφού με την αντίστοιχη εντολή από το δέκτη, μπορείτε να ελέγχετε δύο τετράδες LNB, συνδεδεμένες σε δύο διακόπτες DiSEqC 4 προς 1. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιπλέον καλωδίου, μέσω του οποίου ο δέκτης θα στέλνει την τάση των 12V στον αντίστοιχο διακόπτη 0/12V.
Παρότι σε σχέση με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1, ο διακόπτης 0/12V εντοπίζεται συχνότερα στους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, σε κάποιες εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση πρόσθετου καλωδίου είναι αδύνατη.
Στην περίπτωση αυτή, η λύση προέρχεται από τους δισταθείς διακόπτες (bi-stable switches). Πρόκειται για διακόπτες δύο θέσεων, με δύο εισόδους και μία έξοδο, που έχουν πάντα ανοιχτή τη μία εκ των δύο εισόδων και φυσικά, την έξοδο.
Η λειτουργία του bi-stable switch, εξαρτάται από τη συνεχή τάση πόλωσης του δέκτη προς τα LNB. Σε κάθε μία από τις δύο εισόδους του, μπορούμε να συνδέσουμε την έξοδο π.χ. ενός διακόπτη DiSEqC 4 προς 1, ενώ η έξοδός του συνδέεται με το δορυφορικό μας δέκτη.
Ανεξάρτητα από το αν έχουμε οριζόντια ή κάθετη πόλωση (δηλαδή αν ο δέκτης στέλνει στο LNB 12 ή 18Volt), ανάλογα με το δορυφορικό κανάλι που έχουμε επιλέξει, ο διακόπτης αναγνωρίζει τη συνεχή αυτή τάση και βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη θέση. Έτσι, ο δέκτης βλέπει τα τέσσερα LNB του πρώτου διακόπτη DiSEqC.
Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο στη λειτουργία του δισταθή διακόπτη, είναι, ότι αν στιγμιαία διακόψουμε τη λειτουργία του δέκτη πατώντας το off στο τηλεχειριστήριο και σε κλάσμα του δευτερολέπτου (ή και λίγο αργότερα ) το θέσουμε πάλι σε θέση on, ο διακόπτης πηγαίνει στη θέση δύο, επιτρέποντας έτσι στο δέκτη να βλέπει αυτή τη φορά τα LNB του δεύτερου διακόπτη DiSEqC.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το δέκτη, ο δισταθής διακόπτης αναγνωρίζει την προσωρινή διακοπή συνεχούς τάσης και αλλάζει είσοδο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε δύο ομάδες δορυφόρων.
Σε κάποια εγκατάσταση, χρειάστηκε να συνδέσουμε πέντε κάτοπτρα που λάμβαναν δεκαπέντε διαφορετικούς δορυφόρους σε δέκτη, που δεν διέθετε εντολή DiSEqC 1.1, όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Κεντράραμε το πρώτο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,40m, στο δορυφόρο Astra 19,2E και εγκαταστήσαμε παράκεντρα LNBs για τους δορυφόρους Astra 28,2E, Arabsat 26E, Eutelsat 16E, Hot Bird, Eutelsat 10E και Eutelsat 7E. Σε ένα δεύτερο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,15m, που κεντράραμε στο Thor, εγκαταστήσαμε ακόμη τους δορυφόρους Sirius και Amos, ενώ σε ένα τρίτο κάτοπτρο με διάμετρο 1,10m, που κεντράραμε στον Turksat, εγκαταστήσαμε τους δορυφόρους Hellas Sat και Express 53E. Στην περίπτωση αυτή, η λήψη του Express 53E, επιτυγχάνονταν οριακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε δύο ακόμη κάτοπτρα, ένα με διάμετρο στα 1,10m για τον Nilesat και ένα με διάμετρο 1m για τον Hispasat.
Για κάθε οκτάδα LNBs χρησιμοποιήσαμε και από ένα 8πλό διακόπτη DiSEqC. Συνδέσαμε τις δύο εξόδους των δύο οκταπλών διακοπτών DiSEqC, στις δύο εισόδους του δισταθή διακόπτη, την έξοδο του οποίου συνδέσαμε με το καλώδιο καθόδου, που καταλήγει στο δέκτη μας.
Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κατεβάσουμε 15 δορυφόρους, με μόλις ένα καλώδιο καθόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στη λειτουργία των οκταπλών διακοπτών DiSEqC, οι οποίοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους τετραπλούς και στηρίζουν τη λειτουργία τους στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.1 και 1.2.
Φυσικά, αν ο δέκτης μας υποστήριζε DiSEqC 1.1, δεν θα καταφεύγαμε σε αυτή τη λύση. Άρα, για να παρακολουθήσουμε τους δορυφόρους, θα πρέπει να στηριχθούμε στο πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Έτσι, η επιλογή του δορυφόρου, θα επιτυγχάνεται κάθε φορά από το μενού κίνησης κατόπτρου του δέκτη (DiSEqC positioner).
Για να γίνω πιο κατανοητός, λειτουργούμε μέσα από το μενού το δέκτη, σαν να ελέγχουμε κινητό κάτοπτρο. Με τη βοήθεια του μενού, ψάχνουμε  ένα δορυφόρο που είναι συνδεδεμένος σε μία από τις οκτώ εισόδους του διακόπτη, κάνοντας βήματα είτε προς ανατολικά, είτε προς δυτικά, μέχρι η μπάρα ένδειξης σήματος του δέκτη να φθάσει στο μέγιστο. Τότε, κάνουμε αποθήκευση στη θέση του δορυφόρου και ψάχνουμε για τον επόμενο.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω, πως αν έχω αποθηκεύσει τον πρώτο δορυφόρο στη θέση 1, τότε για να βρω το δεύτερο στη θέση 2, δεν έχω παρά να μετακινηθώ λίγο δυτικά. Έπειτα, κάνω αποθήκευση στη θέση 2, πάντα μέσα από το μενού εύρεσης θέσεων δορυφόρου για κινητό κάτοπτρο, έστω κι αν εμείς έχουμε μόνο σταθερά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις οκτώ θέσεις του κάθε διακόπτη, εκτός αν κάποια μας περισσέψει, όπως στο παράδειγμά μας.
Όπως βλέπετε, για να γίνει αλλαγή από τη μία ομάδα δορυφόρων στην άλλη, κάνουμε χρήση του δισταθή διακόπτη, ανοιγοκλείνοντας στιγμιαία το δέκτη μας με το τηλεχειριστήριο.
 
Στην πράξη
Αντί επιλόγου, θα αναφερθώ σε ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες. Στην εγκατάσταση του κατόπτρου 1,40m, τα πέντε LNB βρίσκονται σε ενιαία βάση “ράγα”, ενώ τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται στον αέρα και πιάνουν τα ακραία με βάσεις τύπου μανταλάκι (εικόνα 2).
Ο δισταθής διακόπτης, μπορεί να οδηγήσει με τον ίδιο τρόπο και διαφορετικού τύπου συνδεσμολογίες LNBs, που πρέπει όμως να υποστηρίζει ο δέκτης, όπως για παράδειγμα τετραπλούς διακόπτες DiSEqC, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνδεθεί  με κινητό κάτοπτρο με DiSEqC 1.2. Επίσης, παρουσιάζει μια φυσιολογική απώλεια σήματος, της τάξης των 3dB, μεταξύ εισόδου και εξόδου. To ίδιο συμβαίνει και με τον οκταπλό διακόπτη DiSEqC, με φυσιολογική απώλεια 2 με 3dB. Τέλος, ο οκταπλός διακόπτης, υπάρχει περίπτωση να μη συνεργαστεί με κάποιο δέκτη της αγοράς με εντολή DiSEqC 1.2, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί με συγκεκριμένους δέκτες που έχω δοκιμάσει, αλλά το αναφέρω σαν μια μικρή πιθανότητα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • TP-Link TL-SG2210MP

  TP-Link TL-SG2210MP

  Το TL-SG2210MP είναι ένα νέο Smart Switch της TP-Link, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επαγγελματική χρήση. Είναι κατάλληλο για χρήση σε διάφορες εφαρμογές, όπως συστήματα παρακολούθησης, χώρους φι...
 • ANTTRON AM440 & AM340

  ANTTRON AM440 & AM340

  Δύο νέοι ενισχυτές της ANTTRON διατίθενται στην ελληνική αγορά από την Tronix, οι οποίοι έχουν ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G και έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Ένας νέος ασύρματος δρομολογητής της γερμανικής AVM έφτασε στην ελληνική αγορά, ειδικά σχεδιασμένος για συνδέσεις Fiber To The Home (FTTH). Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δεν είναι ένα ...
 • ANGA AIR-102W / AIR-202W/ AIR-302W

  ANGA AIR-102W / AIR-202W/ AIR-302W

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων τηλεχειριστηρίων AIR-102W, AIR-202W και AIR-302W της ANGA. Πρόκειται για universal τηλεχειριστήρια που είναι κατάλληλα για όλες τις μά...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Στη Lemco, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, προσπαθούμε να είμαστε πάντα μπροστά από την εποχή μας, με καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που βοηθούν τον κλάδο μας να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Συμμε...
 • GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή δύο νέων φακών κεφαλής. Πρόκειται για τους GM80470 και GM80160 που είναι τύπου COB LED και ανήκουν στην οικονομική σειρά φακών κεφαλής. Είναι σχ...
 • TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  Τα EAP225-Outdoor και EAP610-Outdoor είναι δύο νέα Wi-Fi Access Points εξωτερικού χώρου της σειράς Omada της TP-Link, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν ομαλή εμπειρία Wi-Fi ακόμη και σε...
 • AVM FRITZ!Repeater 6000

  AVM FRITZ!Repeater 6000

  Το FRITZ!Repeater 6000 της γερμανικής AVM, είναι το πρώτο Repeater που κυκλοφόρησε στην αγορά με τεχνολογία AX (Wi-Fi 6). Διαθέτει 3 εσωτερικές μονάδες Wi-Fi και έχει δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του Octagon SX988 4K UHD IP. Πρόκειται για ένα νέο IP δέκτη που λειτουργεί με διπλό λειτουργικό σύστημα, Enigma2 και Octagon Define Linux OS. Αν και δεν ...
 • Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Μια νέα κεραία ήλθε να προστεθεί στη γκάμα κεραιών της Mistral. Με γνώμονα ότι οι κεραίες θα πρέπει να είναι αυτές που πραγματικά απαιτούνται, δεν πρέπει να επιλέγονται ούτε πολύ μικρές, ούτε και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Το νέο τεύχος Ιουλίου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τα τηλεοπτικ...
 • Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν με κρυπτογράφηση BISS παραμένουν σταθερή αξία για εκείνους που ασχολούνται με τη δορυφορική λήψη. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα παρουσιάζουν ουσιαστικό ενδιαφέρ...
 • TP-Link Omada Wi-Fi access points

  TP-Link Omada Wi-Fi access points

  Το Wi-Fi στις μέρες μας είναι πάντα απαραίτητο σε εξωτερικά περιβάλλοντα, είτε όταν κάνουμε πάρτι, είτε όταν εργαζόμαστε στην αυλή ή τον κήπο μας. Η χρήση του είναι απαραίτητη, κυρίως όταν θέλουμε...
 • mistral Micro Roc

  mistral Micro Roc

  Προσαρμοσμένη στις ανάγκες που έχουν προκύψει από το Ψηφιακό Μέρισμα II με την τοποθέτηση των καναλιών σε μικρότερο φάσμα συχνοτήτων, η Mistral παρουσιάζει μία ακόμα κεραία με προδιαγραφές 5G. Πρό...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design