Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 143
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Πως να χρησιμοποιήσετε διακόπτες Bi-Stable για να αυξήσετε τους δορυφόρους που λαμβάνετε.

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fbc60001374f9e660fa6d9c004c39549c XL

Featured | Μπορεί να έχετε εξαντλήσει τις δυνατότητες του δορυφορικού σας δέκτη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον αριθμό των δορυφόρων λήψης. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους διακόπτες Bi-Stable, για να αυξήσουμε τις λήψεις μας, όπως επίσης και τη χρήση τους με δέκτες που δεν υποστηρίζουν εντολή DiSEqC 1.1, αλλά και την εφαρμογή τους για διαχείριση οκτώ ή δεκάξι δορυφόρων, χωρίς επιπλέον καλώδιο για τάση 0/12Volt!

Βάλτε το δισταθή διακόπτη στη ζωή σας!
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου καθώς ξεφυλλίζετε το αγαπημένο σας περιοδικό (βλέπε Digital TV…) ή περιηγείστε στο διαδίκτυο (βλέπε www.digitaltvinfo.gr), ανακαλύπτετε ένα νέο θεματικό κανάλι που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γρήγορα γρήγορα, το μάτι σας τρέχει να διαβάσει τη συχνότητα, την πόλωση, το SR και …ωχ! Η εκπομπή γίνεται από δορυφόρου που δεν κατεβαίνει από το κεραιοσύστημά σας! Κανένα πρόβλημα, ευκαιρία να ξανανεβείτε στην ταράτσα!
Το παραπάνω σενάριο προκύπτει πολλές φορές σε εγκαταστάσεις σταθερών κατόπτρων που χρησιμοποιούνται για λήψη τεσσάρων δορυφόρων, όπου προκύπτει η ανάγκη προσθήκης και κάποιων δορυφόρων ακόμη, είτε με την προσθήκη κάποιων LNB σε ένα κάτοπτρο multi-focus, τύπου Wavefrontier, είτε με την προσθήκη και άλλου κατόπτρου με κεντρικό, αλλά και παράκεντρα LNB.
Αν ο δέκτης σας υποστηρίζει την εντολή DiSEqC 1.1, τότε σίγουρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, αφού, εφόσον προμηθευτείτε και τους αντίστοιχους διακόπτες DiSEqC 1.1, μπορείτε κάλλιστα να κατεβάζετε στο δέκτη σας, μέχρι και 16 δορυφόρους.
Λύση υπάρχει και όταν ο δέκτης σας διαθέτει έξοδο διακοπτικού σήματος 0/12Volt, αφού με την αντίστοιχη εντολή από το δέκτη, μπορείτε να ελέγχετε δύο τετράδες LNB, συνδεδεμένες σε δύο διακόπτες DiSEqC 4 προς 1. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιπλέον καλωδίου, μέσω του οποίου ο δέκτης θα στέλνει την τάση των 12V στον αντίστοιχο διακόπτη 0/12V.
Παρότι σε σχέση με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.1, ο διακόπτης 0/12V εντοπίζεται συχνότερα στους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, σε κάποιες εγκαταστάσεις, η τοποθέτηση πρόσθετου καλωδίου είναι αδύνατη.
Στην περίπτωση αυτή, η λύση προέρχεται από τους δισταθείς διακόπτες (bi-stable switches). Πρόκειται για διακόπτες δύο θέσεων, με δύο εισόδους και μία έξοδο, που έχουν πάντα ανοιχτή τη μία εκ των δύο εισόδων και φυσικά, την έξοδο.
Η λειτουργία του bi-stable switch, εξαρτάται από τη συνεχή τάση πόλωσης του δέκτη προς τα LNB. Σε κάθε μία από τις δύο εισόδους του, μπορούμε να συνδέσουμε την έξοδο π.χ. ενός διακόπτη DiSEqC 4 προς 1, ενώ η έξοδός του συνδέεται με το δορυφορικό μας δέκτη.
Ανεξάρτητα από το αν έχουμε οριζόντια ή κάθετη πόλωση (δηλαδή αν ο δέκτης στέλνει στο LNB 12 ή 18Volt), ανάλογα με το δορυφορικό κανάλι που έχουμε επιλέξει, ο διακόπτης αναγνωρίζει τη συνεχή αυτή τάση και βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη θέση. Έτσι, ο δέκτης βλέπει τα τέσσερα LNB του πρώτου διακόπτη DiSEqC.
Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο στη λειτουργία του δισταθή διακόπτη, είναι, ότι αν στιγμιαία διακόψουμε τη λειτουργία του δέκτη πατώντας το off στο τηλεχειριστήριο και σε κλάσμα του δευτερολέπτου (ή και λίγο αργότερα ) το θέσουμε πάλι σε θέση on, ο διακόπτης πηγαίνει στη θέση δύο, επιτρέποντας έτσι στο δέκτη να βλέπει αυτή τη φορά τα LNB του δεύτερου διακόπτη DiSEqC.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το δέκτη, ο δισταθής διακόπτης αναγνωρίζει την προσωρινή διακοπή συνεχούς τάσης και αλλάζει είσοδο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε δύο ομάδες δορυφόρων.
Σε κάποια εγκατάσταση, χρειάστηκε να συνδέσουμε πέντε κάτοπτρα που λάμβαναν δεκαπέντε διαφορετικούς δορυφόρους σε δέκτη, που δεν διέθετε εντολή DiSEqC 1.1, όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Κεντράραμε το πρώτο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,40m, στο δορυφόρο Astra 19,2E και εγκαταστήσαμε παράκεντρα LNBs για τους δορυφόρους Astra 28,2E, Arabsat 26E, Eutelsat 16E, Hot Bird, Eutelsat 10E και Eutelsat 7E. Σε ένα δεύτερο κάτοπτρο, με διάμετρο 1,15m, που κεντράραμε στο Thor, εγκαταστήσαμε ακόμη τους δορυφόρους Sirius και Amos, ενώ σε ένα τρίτο κάτοπτρο με διάμετρο 1,10m, που κεντράραμε στον Turksat, εγκαταστήσαμε τους δορυφόρους Hellas Sat και Express 53E. Στην περίπτωση αυτή, η λήψη του Express 53E, επιτυγχάνονταν οριακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε δύο ακόμη κάτοπτρα, ένα με διάμετρο στα 1,10m για τον Nilesat και ένα με διάμετρο 1m για τον Hispasat.
Για κάθε οκτάδα LNBs χρησιμοποιήσαμε και από ένα 8πλό διακόπτη DiSEqC. Συνδέσαμε τις δύο εξόδους των δύο οκταπλών διακοπτών DiSEqC, στις δύο εισόδους του δισταθή διακόπτη, την έξοδο του οποίου συνδέσαμε με το καλώδιο καθόδου, που καταλήγει στο δέκτη μας.
Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κατεβάσουμε 15 δορυφόρους, με μόλις ένα καλώδιο καθόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στη λειτουργία των οκταπλών διακοπτών DiSEqC, οι οποίοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους τετραπλούς και στηρίζουν τη λειτουργία τους στα πρωτόκολλα DiSEqC 1.1 και 1.2.
Φυσικά, αν ο δέκτης μας υποστήριζε DiSEqC 1.1, δεν θα καταφεύγαμε σε αυτή τη λύση. Άρα, για να παρακολουθήσουμε τους δορυφόρους, θα πρέπει να στηριχθούμε στο πρωτόκολλο DiSEqC 1.2. Έτσι, η επιλογή του δορυφόρου, θα επιτυγχάνεται κάθε φορά από το μενού κίνησης κατόπτρου του δέκτη (DiSEqC positioner).
Για να γίνω πιο κατανοητός, λειτουργούμε μέσα από το μενού το δέκτη, σαν να ελέγχουμε κινητό κάτοπτρο. Με τη βοήθεια του μενού, ψάχνουμε  ένα δορυφόρο που είναι συνδεδεμένος σε μία από τις οκτώ εισόδους του διακόπτη, κάνοντας βήματα είτε προς ανατολικά, είτε προς δυτικά, μέχρι η μπάρα ένδειξης σήματος του δέκτη να φθάσει στο μέγιστο. Τότε, κάνουμε αποθήκευση στη θέση του δορυφόρου και ψάχνουμε για τον επόμενο.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω, πως αν έχω αποθηκεύσει τον πρώτο δορυφόρο στη θέση 1, τότε για να βρω το δεύτερο στη θέση 2, δεν έχω παρά να μετακινηθώ λίγο δυτικά. Έπειτα, κάνω αποθήκευση στη θέση 2, πάντα μέσα από το μενού εύρεσης θέσεων δορυφόρου για κινητό κάτοπτρο, έστω κι αν εμείς έχουμε μόνο σταθερά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις οκτώ θέσεις του κάθε διακόπτη, εκτός αν κάποια μας περισσέψει, όπως στο παράδειγμά μας.
Όπως βλέπετε, για να γίνει αλλαγή από τη μία ομάδα δορυφόρων στην άλλη, κάνουμε χρήση του δισταθή διακόπτη, ανοιγοκλείνοντας στιγμιαία το δέκτη μας με το τηλεχειριστήριο.
 
Στην πράξη
Αντί επιλόγου, θα αναφερθώ σε ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες. Στην εγκατάσταση του κατόπτρου 1,40m, τα πέντε LNB βρίσκονται σε ενιαία βάση “ράγα”, ενώ τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται στον αέρα και πιάνουν τα ακραία με βάσεις τύπου μανταλάκι (εικόνα 2).
Ο δισταθής διακόπτης, μπορεί να οδηγήσει με τον ίδιο τρόπο και διαφορετικού τύπου συνδεσμολογίες LNBs, που πρέπει όμως να υποστηρίζει ο δέκτης, όπως για παράδειγμα τετραπλούς διακόπτες DiSEqC, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συνδεθεί  με κινητό κάτοπτρο με DiSEqC 1.2. Επίσης, παρουσιάζει μια φυσιολογική απώλεια σήματος, της τάξης των 3dB, μεταξύ εισόδου και εξόδου. To ίδιο συμβαίνει και με τον οκταπλό διακόπτη DiSEqC, με φυσιολογική απώλεια 2 με 3dB. Τέλος, ο οκταπλός διακόπτης, υπάρχει περίπτωση να μη συνεργαστεί με κάποιο δέκτη της αγοράς με εντολή DiSEqC 1.2, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί με συγκεκριμένους δέκτες που έχω δοκιμάσει, αλλά το αναφέρω σαν μια μικρή πιθανότητα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...