DIABASTE DWREAN DIG 176
techmail
SECURITY REPORT 139
anga2023
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Ιουνίου 2011 13:15

Τα πρότυπα και οι όροι του HD

Γράφει: Σπύρος Σαγιάς
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F88087beb7e299a8d4098edd7ea7a2670 XL

Featured | Με τη δορυφορική τηλεόραση να οδηγεί την εξέλιξη της υψηλής ευκρίνειας, αλλά και την επίγεια ψηφιακή να ακολουθεί καταπλήσσοντας όλους μας, το HD είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα των τηλεπικοινωνιών σήμερα. Μαζί με την υψηλής ευκρίνεια όμως έρχονται νέα πρότυπα και νέοι όροι. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο της HD για να ήμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι.

Η υψηλή ευκρίνεια μπήκε επιτέλους στη ζωή μας. Με τη Nova, αλλά και την ERT HD να κάνει την έκπληξη, πλέον όλοι μπορούν να έχουν HD στην τηλεόρασή τους. Η ποιότητα τηλεθέασης που είχαμε συνηθίσει σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αφού τα νέα στάνταρ εκτοξεύουν την ποιότητα της εικόνας σε δυσθεώρητα ύψη. Πρόδρομος, όσον αφορά την Ευρώπη, της νέας τηλεοπτικής κατάστασης, υπήρξε ο δορυφορικός κόσμος μέσω του καναλιού Euro 1.080, που για κάποια περίοδο αποτελούσε τη μοναδική πηγή υψηλής ανάλυσης.
Η έλευση του προτύπου δορυφορικής εκπομπής DVB-S2, που υιοθέτησε τον αλγόριθμο MPEG-4 part 10 ή Η.264 ή AVC (καλύτερος του MPEG-2 στον συνδυασμό συμπίεσης – ποιότητας), οδήγησε στην κατασκευή νέων κατάλληλων δορυφορικών δεκτών. Τα πρώτα μοντέλα με υποστήριξη MPEG-4 part 10 που κυκλοφόρησαν, παρουσιάστηκαν από το περιοδικό μας στο συγκριτικό HD του τεύχους Μαΐου 2007.
Παράλληλα, η αγορά έχει κατακλυστεί και από άλλες πηγές τηλεοπτικού σήματος υψηλής ανάλυσης, όπως Blu-ray και HD-DVD player, καθώς και βιντεοκάμερες HD, ενώ νέοι όροι που πλαισιώνουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ας δούμε, λοιπόν, τι καινούργιο έχει προκύψει, με επίκεντρο φυσικά τους δορυφορικούς δέκτες HD.
 
Οι δορυφορικοί δέκτες υψηλής ανάλυσης
Η προς τα πίσω συμβατότητα των μηχανημάτων αυτών (υποστήριξη προτύπου DVB-S) εξασφαλίζει ότι μπορείτε να περάσετε απροβλημάτιστοι την μεταβατική περίοδο, το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που θα εξακολουθούν να υπάρχουν κανάλια εκπομπής σε DVB-S.
Στα σύγχρονα μοντέλα δεκτών, οι λίστες καναλιών περιλαμβάνουν τα HD κανάλια και στους περισσότερους υπάρχει δυνατότητα κατηγοριοποίησης και προβολής μονάχα των HD ή των SD, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.
Στον διασυνδετικό τομέα κάνουν δειλά – δειλά την εμφάνισή τους κάποιοι νεωτερισμοί. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στην επιβεβλημένη έξοδο HDMI, αφού αλλιώς η υψηλή ανάλυση δεν μπορεί να οδηγηθεί ψηφιακά στην τηλεόρασή σας, αλλά στην απόφαση των κατασκευαστών να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις χαμηλής ποιότητας εξόδους. Έτσι, μπορεί να συναντήσουμε δέκτες χωρίς έξοδο CVS και εγκαταλείφθηκε σε όλες τις περιπτώσεις η έξοδος RF. Το ίδιο συμβαίνει και στην ούτως ή άλλως σπάνια στον δορυφορικό κόσμο, έξοδο S-Video. Αντίθετα η αναλογική έξοδος συνιστωσών φαίνεται να γίνεται στάνταρ, αφού είναι η μόνη, πέραν της HDMI, που μπορεί να διοχετεύσει το σήμα HD στο μέσο απεικόνισης που διαθέτετε. Η μάχη μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής σύνδεσης υψηλής ανάλυσης βγάζει νικήτρια συνήθως την πρώτη. Πιθανές ιδιαιτερότητες των συσκευών σας (συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων) ενδεχομένως να επιβάλλουν την πειραματική επί τόπου εξέταση. Ακόμη χρήζει προσοχής η υιοθέτηση από όλους τους δέκτες του πρωτοκόλλου προστασίας κατά των αντιγραφών HDCP, αφού, αν διαθέτετε παλαιά συσκευή π.χ. βιντεοπροβολέα κάποιων ετών που δεν υποστηρίζει HDCP, θα έχετε προβλήματα.
Σε ορισμένα προηγμένα μοντέλα δε λείπει πλέον η κορυφαία ανάλυση 1.080p, με τους υπόλοιπους να υποστηρίζουν ανάλυση 576p, 720p και 1.080i. Η επιλογή της ανάλυσης που θα δείξει ο scaler του δέκτη στην έξοδό του γίνεται από ένα πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου, που αλλάζει κυκλικά ανάλυση σε κάθε πάτημα. Μέσω ενός μενού ενδεχομένως να προσφέρεται μεγαλύτερη παραμετροποίηση, χωρίς ουσιαστικό όφελος κατά τη γνώμη μας. Σημειωτέον ότι μεγαλύτερη ανάλυση δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη εικόνα. Η ποιότητα εικόνας εξαρτάται από την ανάλυση του σήματος εισόδου και από την ποιότητα των κυκλωμάτων scaling πηγής και μέσου απεικόνισης, οπότε ο πειραματισμός είναι επιβεβλημένος. Η ύπαρξη της δυνατότητας upscaling πηγάζει κυρίως από εμπορικές ανάγκες, παρότι η καλή υλοποίησή της μπορεί να κάνει θαύματα, εφόσον είναι πρόθυμο και το μέσο απεικόνισης με το οποίο θα συνδέσετε τον δέκτη σας.
 
Τεχνικοί όροι
Bluray player: Συσκευή αναπαραγωγής σήματος υψηλής ευκρίνειας από δίσκους εξωτερικά όμοιους με το DVD, αλλά πολλαπλάσιας χωρητικότητας (έως 50GB). Ο πρώτος εκ των διαδόχων του DVD player.
Dolby Digital Plus: Απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης πολυκάναλου ήχου, βελτιωμένη μετεξέλιξη του γνωστού Dolby Digital, στάνταρ για δίσκους HD-DVD και προαιρετικό για δίσκους Blu-ray.
Dolby True HD: Μη απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης πολυκάναλου ήχου, στάνταρ για δίσκους HD-DVD και προαιρετικό για δίσκους Blu-ray. Ο καλύτερος πολυκάναλος ήχος του σήμερα.
DTSHD High Resolution: Απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης πολυκάναλου ήχου, βελτιωμένη μετεξέλιξη του γνωστού DTS (Digital Theater System), ανταγωνιστής του Dolby Digital Plus.
DTSHD Master Audio: Μη απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης πολυκάναλου ήχου, άξιος ανταγωνιστής του Dolby True HD, στην κατάκτηση της πολυκάναλης ηχητικής κορυφής του σήμερα.
DVBS2: Digital Video Broadcasting Satellite 2, δηλαδή το νέο πρότυπο ψηφιακής δορυφορικής μετάδοσης σήματος υψηλής ανάλυσης με πλήρη συμβατότητα με το παλαιό πρότυπο DVB-S και υιοθέτηση του εξόχως αποδοτικού αλγορίθμου MPEG-4 part 10, που  απαντάται και με την ονομασία Η.264 ή AVC (Advanced Video Coding).
HD: High Definition, δηλαδή υψηλή ανάλυση, ο νέος τηλεοπτικός «μπελάς» του σήμερα.
HDCP: High-bandwidth Digital Content Protection, δηλαδή προστασία ψηφιακού περιεχομένου υψηλής ανάλυσης ή μ’ άλλα λόγια πώς θα βγάλουμε περισσότερα χρήματα εις βάρος των καταναλωτών. Και αναφερόμαστε ασφαλώς στην «ευφυή» ιδέα της προστασίας κατά των αντιγραφών περιεχομένου υψηλής ανάλυσης. Είναι άξια απορίας η εμμονή σε μια προσπάθεια, που η ψηφιακή ιστορία (παρότι μόλις τριακονταετής) έχει δείξει ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αργά ή γρήγορα (και μάλιστα συνήθως πολύ γρήγορα) κάθε προσπάθεια κλειδώματος δοξάζει τον συχνά άγνωστο «Άγιο Χακέριο» που αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του σπασίματος. Ό,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει.
HDMI: High Definition Multimedia Interface, το νέο ψηφιακό διασυνδετικό στάνταρ που εκτόπισε το DVI (Digital Visual Interface), είτε στην αμιγώς ψηφιακή (DVI-D), είτε στην αναλογική – ψηφιακή (DVI-I) έκδοσή του. Ξεκίνησε με την έκδοση 1.0 χωρίς ηχητικές δυνατότητες, αν και θεωρητικά υποστηρίζονταν, ακολούθησε η έκδοση 1.1 με βελτίωση την υποστήριξη του DVD Audio, η έκδοση 1.2 με κύρια βελτίωση την υποστήριξη SACD και φτάσαμε αισίως στην 1.3 με διπλασιασμό του εύρους ζώνης (10Gbps) και του βάθους χρώματος (48bit) και υποστήριξη των συστημάτων Dolby True HD και DTS-HD Master Audio. Η ψηφιακή αντιγραφή προφυλάσσεται (εδώ γελάμε) με χρήση του πρωτοκόλλου HDCP.
HD Ready: Λογότυπο εμπορικής επινόησης, που θέλει ντε και καλά να μας πείσει ότι οι τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς με ανάλυση 1.366×768 είναι HD. Προσοχή αυτό δεν σημαίνει ότι μια τηλεόραση HD Ready αποκλείεται να παίζει καλύτερα από μια True HD, αφού υπεισέρχονται και παράγοντες ποιότητας των κυκλωμάτων των συσκευών, όπως και ταιριάσματος των συνοδών συσκευών. Για τις επιλογές σας εμπιστευθείτε μόνο τα μάτια σας.
HDTV: High Definition TeleVision, δηλαδή τηλεόραση υψηλής ανάλυσης, το νέο τηλεοπτικό στάνταρ 1.080 γραμμών, που σύντομα θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το αγαπημένο μας PAL.
HDDVD player: Συσκευή αναπαραγωγής σήματος υψηλής ευκρίνειας από δίσκους εξωτερικά όμοιους με το DVD, αλλά πολλαπλάσιας χωρητικότητας (έως 30GB), ο δεύτερος εκ των διαδόχων του DVD player.
MPEG-4 part 10: Ο αποδοτικότατος αλγόριθμος συμπίεσης εικόνας που υιοθετήθηκε από το νέο σύστημα δορυφορικών μεταδόσεων DVB-S2, αλλά και τις άλλες πηγές υψηλής ανάλυσης. Εμφανίζεται και με τα ονόματα Η.264 και AVC και επιτυγχάνει σημαντικά μεγαλύτερη συμπίεση από τον κλασικό MPEG-2, με σχεδόν εφάμιλλη ποιότητα.
PAL: Phase Alternating Line. Είναι ακόμη ο καλός ευρωπαίος παλιόφιλος, με αρκετές δεκαετίες πια στην πλάτη του. Οι 576 γραμμές του (480 στο NTSC) δεν αντέχουν τη σύγκριση με τις 1.080 γραμμές της HDTV. Είναι σαν την ημέρα με τη νύχτα.
PSK: Phase Shift Keying. Εμφανίζεται ως QPSK (Quadrature ή Quaternary), 8PSK, 16APSK και 32APSK (Amplitude PSK) που αποτελούν τρόπους διαμόρφωσης για εκπομπή του δορυφορικού σήματος υψηλής ανάλυσης, κατά το πρότυπο DVB-S2. Οι δύο πρώτοι υποστηρίζονται από τους δορυφορικούς δέκτες HD, ενώ οι άλλοι προορίζονται κυρίως για επαγγελματικές εφαρμογές. Το σχετικό φίλτρο roll off παίρνει στο πρότυπο DVB-S2 τρεις τιμές (0,35 – 0,25 – 0,2) αντί μιας (0,35) του DVB-S και αφορά στη βελτιστοποίηση της ψηφιακής ενδοπαραμόρφωσης του σήματος.
Scaler: Κύκλωμα που αυξάνει (upscaling, για καλύτερο αποτέλεσμα) ή μειώνει (downscaling, για την άριστη προσαρμογή στο πάνελ απεικόνισης) την ανάλυση του σήματος με χρήση σύνθετων αλγορίθμων, η ποιοτική υλοποίηση των οποίων μπορεί να δώσει εντυπωσιακά βελτιωμένη εικόνα. Ο κανόνας όμως είναι ότι όσο καλύτερο το αρχικό σήμα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
True HD: Σε αντιδιαστολή με το HD Ready, για να ξέρουμε ότι η συσκευή μας υποστηρίζει την πολυπόθητη ανάλυση 1.080 γραμμών πραγματικά (True) και όχι μαϊμού (Monkey, . . . συγγνώμη, Ready)!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design