Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι κάνει νιάου νιάου στην …ταράτσα;;
Ένα από τα αγαπημένα μέρη του δορυφορομανή είναι η …ταράτσα! Γι’ αυτό λοιπόν, στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τις “δορυφορικές” έννοιες που σχετίζονται με το …ειδυλλιακό αυτός μέρος του σπιτιού μας.
Βάλαμε τη βάση μας, ρυθμίσαμε το κάτοπτρό μας, συνδέσαμε τα καλώδιά μας… Όλα τέλεια! Πάμε στο δέκτη για να κάνουμε σάρωση προγραμμάτων και… τίποτα! Χμμμμ… Ας δούμε τι μπορεί να φταίει στην ενδιάμεση διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν τα σήματα, από την έξοδο του LNB μέχρι το δέκτη μας…
Μήπως τελικά φταίει κάτι άλλο;;
Βάλαμε τη βάση μας, ρυθμίσαμε το κάτοπτρό μας, συνδέσαμε τα καλώδιά μας… Όλα τέλεια! Πάμε στο δέκτη για να κάνουμε σάρωση προγραμμάτων και… τίποτα! Χμμμμ… Ας δούμε τι μπορεί να φταίει στην ενδιάμεση διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν τα σήματα, από την έξοδο του LNB μέχρι το δέκτη μας…
Θέση off H ρύθμιση όλων των διακοπτών του συστήματος σε θέση off, αφορά ένα σταθερό κάτοπτρο με ένα LNB. Στην περίπτωση αυτή, δεν έχουμε φυσικά να ρυθμίσουμε καμία δρομολόγηση σήματος, επομένως δεν χρειάζεται να έχουμε κανένα διακόπτη σε θέση on. Η ρύθμιση αυτή, αφορά και κινητό κάτοπτρο με εξωτερικό Positioner, το οποίο δεν έχει δυνατότητα, μετατροπής εντολών DiSeqC 1.2 σε εντολές μοτέρ και η κίνηση του κατόπτρου γίνεται από το τηλεχειριστήριο του Positioner.
DiSeqC 1.0 Αφορά ρύθμιση για (μέχρι) τέσσερα ανεξάρτητα LNB, είτε βρίσκονται στο ίδιο κάτοπτρο, είτε σε συνδυασμό 2, 3 ή 4 κατόπτρων. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διακόπτη DiSeqC 1.0 και στο σύστημα των κεραιών. Ο διακόπτης αυτός έχει τέσσερις εισόδους και μία έξοδο (κάθοδο). Ανάλογα σε ποια είσοδο εισάγουμε τον κάθε δορυφόρο, πρέπει να έχουμε και την αντίστοιχη ρύθμιση στο δέκτη. Αν για παράδειγμα, έχουμε τον Astra 19,2 στην είσοδο 1 του διακόπτη, θα πρέπει να επιλέξουμε DiSeqC 1.0 και «Πόρτα Α» για τον Astra στο δέκτη. Αν στη συνέχεια, ο Hot Bird βρίσκεται στην είσοδο 2 του διακόπτη, πρέπει να επιλέξουμε για τον Hot Bird, DiSeqC 1.0 και «Πόρτα Β». Συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζουμε και τους τέσσερις δορυφόρους στις 4 Πόρτες του DiSeqC 1.0.
DiSeqC 1.1 Παλαιότερα, υποστηριζόταν μόνο από 3-4 δέκτες, σήμερα όμως το συναντάμε σχεδόν σε όλους. Αφορά ρύθμιση για (μέχρι) 16 ανεξάρτητα LNBs, τα οποία, είτε βρίσκονται στο ίδιο κάτοπτρο, είτε σε συνδυασμό κατόπτρων. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 4 διακόπτες DiSeqC 1.0 και έναν DiSeqC 1.1 στο σύστημα των κεραιών. Ανά τέσσερα, τα LNBs οδηγούνται σε διακόπτη DiSeqC 1.0 και κάθε έξοδος από τους τέσσερις διακόπτες, οδηγείται σε μια είσοδο DiSeqC 1.1. Ο διακόπτης DiSeqC 1.1 έχει και αυτός τέσσερις εισόδους και μια έξοδο (τελική κάθοδο). Ανάλογα σε ποιο συνδυασμό εισόδων εισάγουμε τον κάθε δορυφόρο, πρέπει να έχουμε και την αντίστοιχη ρύθμιση στο δέκτη. Τις περισσότερες φορές, δεν θα δούμε στο μενού του δέκτη ρυθμίσεις του τύπου «Πόρτα Α στο DiSeqC 1.0 και Πόρτα Β DiSeqC 1.1 κλπ». Εκείνο που συνήθως βλέπουμε είναι «Πόρτα 1», «Πόρτα 2», «Πόρτα 3»…. «Πόρτα 16». Εμείς, θα πρέπει, σκεφτόμενοι λογικά, να καταλάβουμε σε ποια πόρτα είναι συνδεδεμένος ο κάθε δορυφόρος. Αν για παράδειγμα έχουμε τον Astra 19,2 στην είσοδο 1 του διακόπτη DiSeqC 1.0 και οδηγούμε την έξοδο αυτού του διακόπτη στην πρώτη θέση εισόδου του DiSeqC 1.1, τότε ο Astra είναι συνδεδεμένος στην «Πόρτα 1». Αν έχουμε τον Hispasat στην είσοδο 2 ενός διακόπτη DiSeqC 1.0, τον οποίο οδηγούμε στην τρίτη είσοδο του DiSeqC 1.1, τότε αυτός βρίσκεται στην «Πόρτα 10». Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι, ότι η είσοδος 1 του DiSeqC 1.1, αφορά τους δορυφόρους 1-4, η είσοδος 2 τους 5-8, η είσοδος 3 τους 9-12 και η είσοδος 4 τους 13-16.
Μοτέρ ή DiSeqC 1.2 Η ρύθμιση αυτή αφορά μικρά και μεσαία κάτοπτρα (μέχρι 1.2 m) με DiSeqC 1.2 μοτέρ ή μεγάλα κάτοπτρα με εξωτερικό Positioner, που έχει δυνατότητα μετατροπής εντολών DiSeqC 1.2, σε εντολές μοτέρ. Εδώ, φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι η ρύθμιση του δέκτη, αλλά η εύρεση του τόξου του κατόπτρου, το οποίο πρέπει να συμπίπτει με το τόξο των δορυφόρων, εργασία, η οποία πρέπει να γίνεται από έμπειρο άτομο ή καλύτερα από επαγγελματία εγκαταστάτη. Αν το τόξο είναι ρυθμισμένο σωστά, από το μενού, μπορούμε να ορίσουμε κατεύθυνση κίνησης (ανατολική ή δυτική), βήμα κίνησης και να ορίσουμε τα όρια του κατόπτρου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα όρια, αφού αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την κίνηση του κατόπτρου, το πιθανότερο είναι να… «κρεμάσει» μόλις ξεπεράσει κάποιο ανατολικό ή δυτικό σημείο. Αν όλες οι ρυθμίσεις γίνουν σωστά, στη συνέχεια, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους δορυφόρους και να τους αποθηκεύσουμε σε μια θέση μνήμης.
USALS Η ρύθμιση αυτή αφορά μικρά και μεσαία κάτοπτρα (μέχρι 1.2 m), με DiSeqC 1.2 μοτέρ. To USALS είναι ένα σύστημα υπολογισμού, που επιτρέπει τον αυτόματο προσδιορισμό της θέσης ενός δορυφόρου σε τροχιά, με προσέγγιση 0,1 μοίρες.
Το USALS είναι ένα πρόγραμμα – και όχι πρωτόκολλο επικοινωνίας, εναλλακτικό του DiSEqC. Στην πραγματικότητα, σε συνεργασία με το DiSEqC 1.2, χρησιμοποιεί την εντολή «Πήγαινε στη γωνιακή θέση xx» και αυτή είναι και η μόνη DiSEqC εντολή που χρειάζεται. Το USALS υπολογίζει τη θέση κάθε «ορατού» δορυφόρου, με βάση το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου εγκατάστασης και αποφασίζει την κατεύθυνση της περιστροφής. Η ρύθμισή του, θεωρητικά είναι απλή. Αν έχουμε βρει ένα δορυφόρο στο κέντρο, σωστά, περνάμε τα στοιχεία του και στη συνέχεια, με βάση μόνο την τροχιακή θέση κάθε δορυφόρου, το κάτοπτρο οδηγείται στη σωστή θέση. Τα πλεονεκτήματα του USALS, είναι, ότι μετά την εύρεση ενός δορυφόρου στο κέντρο του τόξου περιστροφής, όλοι οι άλλοι υπολογίζονται αυτόματα.
Διακόπτης 0/12V O διακόπτης αυτός αφορά ρύθμιση δύο διαφορετικών συστημάτων κεραιών, χωρίς χρήση εντολών DiSEqC. Στην απλούστερη περίπτωση, μπορούμε να έχουμε δύο ανεξάρτητα LNBs (στο ίδιο ή σε διαφορετικά κάτοπτρα). Αν ρυθμίσουμε το διακόπτη στη θέση 0, δουλεύει το ένα LNB, αν το ρυθμίσουμε στη θέση 12, δουλεύει το άλλο. Επεκτείνοντας αυτήν τη λογική με το διακόπτη 0/12V, μπορούμε να συνδυάσουμε και συστήματα DiSEqC. Αν, για παράδειγμα, έχουμε δύο συστήματα DiSeqC 1.0, με τέσσερα LNBs το καθένα, μπορούμε με τη χρήση του διακόπτη να δουλεύει ή το ένα σύστημα ή το άλλο. Έτσι, επεκτείνουμε τον αριθμό των LNBs (και κατ’ επέκταση και των δορυφόρων) στους 8. Φυσικά και τα δύο συστήματα είναι ρυθμισμένα στις «Πόρτες Α-Δ» του DiSeqC 1.0, απλά ο διακόπτης αποφασίζει ποιο σύστημα θα δουλεύει κάθε φορά.
Μήπως τελικά φταίει κάτι άλλο;;
Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν εμπλέκεται στη διαδρομή μεταξύ του δέκτη και του LNB της εγκατάστασή σας, τότε δεν μένει παρά να είναι λάθος ρυθμισμένο το κάτοπτρό σας! Ωστόσο, όλα αυτά δεν τα διαβάσατε τσάμπα, γιατί σίγουρα στο μέλλον, σε μια επερχόμενη αναβάθμιση του συστήματός σας, θα “πέσετε” σε μια από τις παραπάνω έννοιες…