DIABASTE DWREAN DIG 165 1
techmail
SECURITY REPORT 128
now 33 2022
satpraxis 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Ιανουαρίου 2011 03:00

Ανίχνευση και αντιμετώπιση παρεμβολών στη δορυφορική λήψη

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Η ορθή στόχευση σε έναν δορυφόρο προϋποθέτει τη λήψη όλων των εκπεμπόμενων συχνοτήτων εφόσον οι διαστάσεις του κατόπτρου το επιτρέπουν. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιες συχνότητες απουσιάζουν, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε παρεμβολή από γειτονικές εκπομπές.

Η ορθή στόχευση σε έναν δορυφόρο προϋποθέτει τη λήψη όλων των εκπεμπόμενων συχνοτήτων εφόσον οι διαστάσεις του κατόπτρου το επιτρέπουν. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιες συχνότητες απουσιάζουν, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε παρεμβολή από γειτονικές εκπομπές.

Στη δορυφορική λήψη αρκετές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο των παρεμβολών από γειτονικές εκπομπές επίγειων κεραιοσυστημάτων, όπως κινητής τηλεφωνίας, ζεύξεων Wi-Fi, κ.λπ. Το φαινόμενο των παρεμβολών έχει άμεση επίπτωση στο σύστημα λήψης μας, αφού απουσιάζουν κάποιες συχνότητες που κανονικά έπρεπε να λαμβάνονται. Οι παρεμβολές συνήθως επιδρούν απευθείας στο κύκλωμα του LNB με αποτέλεσμα την χαμηλή ποιότητα σήματος σε κάποιες συχνότητες ή ακόμα και την ολική απουσία τους. Το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως σε αστικά κέντρα που διαθέτουν επιβαρυμένο ραδιοφάσμα. Ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί εύκολα να ανακαλύψει την αιτία και να προχωρήσει στην διόρθωση του προβλήματος, ενώ αντίθετα ένας χομπίστας ίσως δυσκολευτεί αρκετά μέχρι να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Για να καταλήξουμε στην παραδοχή ότι η απώλεια κάποιων δορυφορικών συχνοτήτων οφείλεται σε παρεμβολή άλλων εκπεμπομένων συχνοτήτων, αποκλείουμε βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το ίδιο σύμπτωμα, έτσι ώστε να αποφύγουμε την χρονοβόρο διαδικασία των δοκιμών. Όταν λαμβάνουμε το πλείστον των συχνοτήτων που εκπέμπει ένας δορυφόρος, με επαρκή διάμετρο κατόπτρου λήψης, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την λήψη μας μία ή δύο συχνότητες (συνήθως εύκολες στην λήψη τους), μιας και η εγκατάστασή μας είναι φαινομενικά σωστή. Παρ’ όλα αυτά, ελέγχουμε ξανά το κεραιοσύστημά μας.

Έλεγχος κατόπτρου

Αρχικά βεβαιωνόμαστε πως το κάτοπτρο είναι στοχευμένο απόλυτα στον επιθυμητό δορυφόρο. Μία μικρή απόκλιση μπορεί να μην είναι εμφανής στο σύνολο των λαμβανομένων συχνοτήτων, αλλά σε μία, δύο ή μερικές από αυτές (συγκριτικά πιο αδύναμες). Στη συνέχεια βεβαιωνόμαστε πώς η επιφάνεια του κατόπτρου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χωρίς να παρουσιάζει κυρτώσεις. Η οποιαδήποτε κύρτωση που συνήθως είναι αποτέλεσμα χτυπήματος ή ανεμοπίεσης (σε κάτοπτρα αλουμινίου), μειώνει την απόδοση του κατόπτρου, με αποτέλεσμα την απώλεια κάποιων συχνοτήτων, κυρίως των πιο αδύναμων. Ο βαθμός κύρτωσης της επιφάνειας του κατόπτρου καθορίζει απόλυτα και τον βαθμό απόδοσης, μιας και το σήμα δεν ανακλάται πλέον ακριβώς στο σημείο εστίασης του LNB, αλλά παράκεντρα αυτού.

Έλεγχος LNB

Εάν μία ή περισσότερες συχνότητες που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν στον δέκτη σας απλά απουσιάζουν (χωρίς το κάτοπτρο να παρουσιάζει απόκλιση στην στόχευση), αντικαταστήστε το LNB με ένα ίδιου τύπου. Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν ότι τα LNB οικιακής χρήσης χάνουν με την πάροδο του χρόνου κάποια από τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση και κατ’ επέκταση αδυναμία λήψης κάποιων συχνοτήτων, όχι αδύνατων αναγκαστικά. Επίσης, αρκετές φορές αρκεί, η αντικατάσταση του LNB με ένα άλλο, που παρουσιάζει καλύτερη προσαρμογή στο κάτοπτρό μας, ώστε να εμφανιστεί κάποια συχνότητα που ανέκαθεν απουσίαζε.

Έλεγχος καλωδίου

Όσο κι αν αυτό φαντάζει περίεργο, κάποιοι τύποι καλωδίων κινεζικής προέλευσης λειτουργούν σαν «κυματοπαγίδες» για κάποια ή κάποιες συχνότητες. Επίσης μια πιθανή χαμηλή θωράκιση μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει το έργο γειτονικών παρεμβολών. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ένα πιθανό τσάκισμα στο καλώδιο μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα στην ποιότητα του σήματος (απότομη αυξομείωση) μόνο σε συγκεκριμένες συχνότητες. Τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν από ακατάλληλα καλώδια είναι πρακτικά πιο δύσκολο να διαπιστωθούν, ειδικότερα όταν πρόκειται για καλώδια εντοιχισμένα ή καλώδια μέρους κεντρικής εγκατάστασης που στηρίζεται σε πολυδιακόπτη (multiswitch). Παρόλη την πρακτική δυσκολία, ένα άρτιο καλώδιο καλής ποιότητας χωρίς ενδιάμεσες ενώσεις από το σημείο λήψης έως τον δορυφορικό δέκτη αρκεί για να διαπιστώσουμε εάν η απώλεια συχνοτήτων οφείλεται στην γραμμή μεταφοράς ή κάποιον άλλον παράγοντα.

Έλεγχος δορυφορικού δέκτη

Είναι σπάνιο μεν αλλά όχι απίθανο δε, η μονάδα υψηλής συχνότητας του δέκτη (tuner) να μην ανταποκρίνεται σε κάποια συχνότητα κατά την σάρωση δικτύων. Το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να προκληθεί και από τον κακό συνδυασμό tuner και LNB ή και από την ελαττωματική λειτουργία του τμήματος τροφοδοσίας του δορυφορικού δέκτη. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να εξακριβώσετε με την δοκιμή ενός άλλου δέκτη. Πέραν αυτού, θα πρέπει να εξετάσετε ή να αποκλείσετε πηγές παρεμβολών εντός οικίας, που επιδρούν απευθείας στα κυκλώματα του δέκτη, όπως ασύρματο τηλέφωνο DECT, φούρνος μικροκυμάτων σε λειτουργία, ασύρματος αναμεταδότης στα 2,4GHz, κ.ά.

Αντιμετώπιση των παρεμβολών

Έχοντας αποκλείσει όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα των παρεμβολών που είτε οφείλεται σε κάποια ζεύξη (link) είτε σε κάποια κεραία εκπομπής κινητής τηλεφωνίας. Και στις δύο περιπτώσεις, η οπτική αναγνώριση των κεραιοσυστήματων που δημιουργούν τις παρεμβολές είναι περιορισμένη, οπότε και ακολουθούμε κάποιες πρακτικές μεθόδους επίλυσης του προβλήματος.

Αρχικά ένας απλός τρόπος είναι ο πειραματισμός σε σχέση με το LNB λήψης που χρησιμοποιούμε. Αν και εντάσσεται στην προηγούμενη ενότητα, εντούτοις τον αναφέρουμε ξανά μιας και κάποια LNB παρουσιάζουν καλύτερη θωράκιση σε εξωτερικές παρεμβολές σε σχέση με άλλα

Εάν όλα όσα δοκιμάσουμε δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε φροντίζουμε να τα θωρακίσουμε εμείς.

Εάν γνωρίζουμε την κατεύθυνση της παρεμβολής π.χ. κεραία κινητής τηλεφωνίας, φροντίζουμε να παρεμβάλλουμε μεταξύ αυτής και του LNB (στο σημείο του μπράτσου), μία μεταλλική λεπτή επιφάνεια π.χ. μεταλλικό καπάκι, πυκνό πλέγμα, μεταλλική επιγραφή.Εάν η συχνότητα που μας λείπει ως διά μαγείας εμφανίζεται, τότε στερεώνουμε με κάποια πατέντα τη μεταλλική επιφάνεια δίπλα στο μπράτσο στο σημείο στερέωσης του LNB.

Εάν η υλοποίηση της στερέωσης της μεταλλικής επιφάνειας στο μπράτσο σάς φαίνεται δύσκολή, τότε επόμενη επιλογή είναι η χρήση μικρού φύλλου από μολύβι, τυλιγμένο γύρω από το LNB. Εννοείται ότι καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του LNB εκτός από την χοάνη στο έμπροσθεν σημείο. H στερέωσή του επιτυγχάνεται εύκολα μιας και είναι εύπλαστο, η εύρεση του όμως ίσως να μην αποδειχθεί το ίδιο εύκολη (αναζητήστε το σε καταστήματα με δομικά υλικά).

Εάν όμως η πηγή της παρεμβολής βρίσκεται έμπροσθεν του κατόπτρου, τότε η θωράκιση του LNB ίσως δεν δώσει λύση. Έτσι, θα πρέπει να πειραματιστούμε με τη θέση στερέωσης του κατόπτρου ή συνδυαστικά και με την θωράκιση. Μία αλλαγή θέσης πιθανώς να λύσει το πρόβλημα αν και αυτό εξαρτάται πάντα και από τη θέση της πηγής παρεμβολών.

Συνήθως επιδιώκουμε αλλαγή θέσης σε σημείο με διαφορετικό ύψος, συνήθως χαμηλότερο, έτσι ώστε να απομακρυνθούμε από την πηγή των παρεμβολών (εφόσον βέβαια διατηρείται και η οπτική επαφή με τον δορυφόρο). Το φυσικό επίπεδο της ταράτσας είναι πάντα πιο εκτεθειμένο, σε σχέση με το επίπεδο ενός μπαλκονιού. Εάν η ταράτσα δεν είναι διαθέσιμη, τότε μπορούμε να δοκιμάσουμε την μετεγκατάσταση του κατόπτρου σε οριζόντιο επίπεδο, σε σημείο που θα παρέχει στοιχειώδη προφύλαξη (π.χ. πίσω από κάποιο δώμα, κλπ).

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η λύση δίνεται με την επιλογή ενός κατόπτρου αρκετά μεγαλύτερης διαμέτρου από την συνηθισμένη, π.χ. χρήση κατόπτρου 1.40 αντί για 0.80. Αυτό βέβαια θα πρέπει να είναι και η τελευταία επιλογή, μιας και είναι και η δαπανηρότερη, χωρίς να εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αντί επιλόγου

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες ελέγχου και αντιμετώπισης προβλημάτων εφαρμόζονται με συγκεκριμένη σειρά ανά περίπτωση, σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν στην εκάστοτε εγκατάσταση. Η λύση στο πρόβλημα των παρεμβολών κάποιες φορές δίνεται εύκολα, ενώ κάποιες άλλες αρκετά δύσκολα και χρονοβόρα. Για αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία ενός τεχνικού θεωρείται απαραίτητη.

{gallery}7314{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Στη Lemco, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, προσπαθούμε να είμαστε πάντα μπροστά από την εποχή μας, με καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που βοηθούν τον κλάδο μας να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Συμμε...
 • GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή δύο νέων φακών κεφαλής. Πρόκειται για τους GM80470 και GM80160 που είναι τύπου COB LED και ανήκουν στην οικονομική σειρά φακών κεφαλής. Είναι σχ...
 • TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  Τα EAP225-Outdoor και EAP610-Outdoor είναι δύο νέα Wi-Fi Access Points εξωτερικού χώρου της σειράς Omada της TP-Link, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν ομαλή εμπειρία Wi-Fi ακόμη και σε...
 • AVM FRITZ!Repeater 6000

  AVM FRITZ!Repeater 6000

  Το FRITZ!Repeater 6000 της γερμανικής AVM, είναι το πρώτο Repeater που κυκλοφόρησε στην αγορά με τεχνολογία AX (Wi-Fi 6). Διαθέτει 3 εσωτερικές μονάδες Wi-Fi και έχει δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του Octagon SX988 4K UHD IP. Πρόκειται για ένα νέο IP δέκτη που λειτουργεί με διπλό λειτουργικό σύστημα, Enigma2 και Octagon Define Linux OS. Αν και δεν ...
 • Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Μια νέα κεραία ήλθε να προστεθεί στη γκάμα κεραιών της Mistral. Με γνώμονα ότι οι κεραίες θα πρέπει να είναι αυτές που πραγματικά απαιτούνται, δεν πρέπει να επιλέγονται ούτε πολύ μικρές, ούτε και ...
 • TP-LINK EAP650 & EAP653

  TP-LINK EAP650 & EAP653

  Τα EAP650 και EAP653 είναι δύο AX3000 Wi-Fi 6 Access Points οροφής με συμπαγή σχεδιασμό, ιδανικά για επαγγελματικά σενάρια που απαιτούν υψηλή απόδοση, όπως ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά πολυκαταστ...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η γερμανική AVM παρουσιάζει μια πιο οικονομική συσκευή για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που υποστηρίζει το νέο πρότυπο Wi-Fi 6. ...
 • Professional BISS CAM 16 καναλιών της IDComs για Ξενοδοχεία και Gap Fillers

  Professional BISS CAM 16 καναλιών της IDComs για Ξενοδοχεία και Gap Fillers

  Στα ξενοδοχεία αλλά και τα Gap Fillers, η αρχική λήψη των ελληνικών καναλιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα μέσω του δορυφόρου HellaSat στις 39ο ανατολικά, αφού πλέον όλα τα ελληνικά κανάλ...
 • TP-LINK TL-SG2428P & TL-SG3452X

  TP-LINK TL-SG2428P & TL-SG3452X

  Τα TP-LINK TL-SG2428P και TL-SG3452X είναι 2 νέα Switches που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ιδανικά για επαγγελματική χρήση. Διαθέτουν web interface με αναβαθμισμένες λειτουργίες που καλύπτουν ...
 • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  Ένα νέο ασύρματο router της γερμανικής AVM έφτασε στην ελληνική αγορά, ειδικά σχεδιασμένο για συνδέσεις Fiber To The Home (FTTH). Πρόκειται για το FRITZ!Box 5530 Fiber, το οποίο χρησιμοποιείται απ...
 • Κεραίες για μπαλκόνι από την Mistral

  Κεραίες για μπαλκόνι από την Mistral

  Η ανάγκη χρήσης κεραίας μπαλκονιού δημιουργείται κυρίως από την ανεπάρκεια κάλυψης των τηλεοπτικών αναγκών από την κεντρική εγκατάσταση. Κάποιοι επιθυμούν να είναι αυτάρκεις με τη δική τους κεραία...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Το νέο τεύχος Ιουλίου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τα τηλεοπτικ...
 • Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν με κρυπτογράφηση BISS παραμένουν σταθερή αξία για εκείνους που ασχολούνται με τη δορυφορική λήψη. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα παρουσιάζουν ουσιαστικό ενδιαφέρ...
 • TP-Link Omada Wi-Fi access points

  TP-Link Omada Wi-Fi access points

  Το Wi-Fi στις μέρες μας είναι πάντα απαραίτητο σε εξωτερικά περιβάλλοντα, είτε όταν κάνουμε πάρτι, είτε όταν εργαζόμαστε στην αυλή ή τον κήπο μας. Η χρήση του είναι απαραίτητη, κυρίως όταν θέλουμε...
 • mistral Micro Roc

  mistral Micro Roc

  Προσαρμοσμένη στις ανάγκες που έχουν προκύψει από το Ψηφιακό Μέρισμα II με την τοποθέτηση των καναλιών σε μικρότερο φάσμα συχνοτήτων, η Mistral παρουσιάζει μία ακόμα κεραία με προδιαγραφές 5G. Πρό...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design