Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
3 Ιανουαρίου 2025 09:55
3 Ιανουαρίου 2025 09:52
3 Ιανουαρίου 2025 09:43
3 Ιανουαρίου 2025 09:27
3 Ιανουαρίου 2025 09:19
2 Ιανουαρίου 2025 07:25
2 Ιανουαρίου 2025 07:22
2 Ιανουαρίου 2025 07:17
2 Ιανουαρίου 2025 07:15
1 Νοεμβρίου 2010 02:00
Δείπνο …δύο πιάτων με 6 δορυφόρους!
Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
Στην εγκατάσταση που θα αναλύσουμε παρακάτω, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο για να κάνετε λήψη 6 δορυφόρων με δύο δορυφορικά κάτοπτρα. Φυσικά, το “μενού” των δορυφόρων που θα κατεβάσουμε είναι συγκεκριμένο, ωστόσο οι παραλλαγές είναι πάντα ευπρόσδεκτες!
Το …σημερινό μενού περιλαμβάνει 6 δορυφόρους σε 2 πιάτα. Το “πρώτο πιάτο” είναι για όλες τις ορέξεις, αφού αφορά τρεις εύκολους δορυφόρους, τους Astra στις 19 ανατολικά, Hot Bird στις 13 ανατολικά και Eutelsat W3A στις 7 ανατολικά. Mε την ίδια σειρά, από τα δεξιά προς τα αριστερά, θα τοποθετήσουμε και τα LNBs, κοιτώντας το κάτοπτρο από μπροστά.
Το επόμενο “πιάτο”, μπορεί να πέσει σε μερικά στομάχια κάπως βαρύ και θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή και κάποια πιο συγκεκριμένα υλικά. Συγκεκριμένα, με τον ίδιο τρόπο θα τοποθετήσουμε στο κάτοπτρο τα LNBs για τους δορυφόρους Turksat 1C στις 42 ανατολικά, Hellas Sat στις 39 ανατολικά και Eutelsat Sesat στις 36 ανατολικά.
Πρώτα, πρέπει να εξοπλιστούμε με το απαραίτητο υλικό. Θα χρειαστούμε δύο κάτοπτρα των 120cm, με τις βάσεις στήριξής τους, δαπέδου ή τοίχου, ανάλογα την επιλογή που θα κάνουμε, αν και πιστεύουμε ότι οι βάσεις δαπέδου προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. Παράλληλα, θα χρειαστούμε 6 LNBs, όσο το δυνατό χαμηλότερου θορύβου, δηλαδή στα 0,3dB, εκ των οποίων τα 3, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι όσο το δυνατό λεπτότερα, γιατί θα τοποθετηθούν δίπλα – δίπλα, σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο. Φυσικά, δεν πρέπει να λείπουν οι 2 βάσεις για 3 LNBs η κάθε μία, 2 διακόπτες DiSEqC 1.0 ( 1 προς 4), 1 διακόπτης DiSEqC 1.1 (1 προς 2) και το καλώδιο.
Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία, ξεκινάμε την εγκατάστασή μας.
Πρώτα τοποθετούμε τις βάσεις και αφού τις ευθυγραμμίσουμε και τις ζυγίσουμε για να είναι εντελώς κάθετες ή έστω όσο πιο κάθετες μπορούμε, συναρμολογούμε τα κάτοπτρά μας και τα τοποθετούμε πάνω τους, Στη συνέχεια συναρμολογούμε τις βάσεις στήριξης των LNBs και τις τοποθετούμε στην άκρη του βραχίονα των κατόπτρων, στη θέση που θα έμπαινε η μονή βάση, που υπάρχει μέσα σε κάθε συσκευασία.
Στη συνέχεια, παίρνουμε τους διακόπτες DiSEqC 1.0 (οι διακόπτες αυτοί ως 1 προς 4, είναι για 4 δορυφόρους, αλλά δεν μας πειράζει, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν διακόπτες DiSEqC 1 προς 3) και στην κάθε μία από τις εισόδους τους, συνδέουμε την έξοδο του κάθε LNB, δηλαδή 3 LNBs σε κάθε διακόπτη.
Αφού συνδέσουμε τα LNBs με το διακόπτη του κάθε κατόπτρου, τους στερεώνουμε πάνω στη βάση. Τις εξόδους των δύο διακοπτών, τις οδηγούμε στις εισόδους του διακόπτη DiSEqC 1.1 ( 1 προς 2), ενώ στην έξοδό του συνδέουμε το καλώδιο που πηγαίνει στο δέκτη μας. Αφού τελειώσουμε με τις συνδέσεις, στηρίζουμε και αυτόν το διακόπτη πάνω στη βάση του ενός εκ των δύο κατόπτρων.
Τώρα, μας έχει μείνει το πιο δύσκολο κομμάτι της εγκατάστασής μας, η ευθυγράμμιση των δορυφόρων. Ας ξεκινήσουμε με τους πιο δύσκολους.
Με τη βοήθεια μιας πυξίδας, στρέφουμε το ένα κάτοπτρο στις 39 μοίρες ανατολικά, που βρίσκεται ο Hellas Sat, τον οποίο θα κατεβάσουμε με το κύριο LNB. Σε αυτό το κάτοπτρο θα χρησιμοποιήσουμε τα λεπτότερα LNBs, μιας και οι δορυφόροι που θα πιάσουμε απέχουν 3 μοίρες ο ένας από τον άλλο.
Μόλις ευθυγραμμίσουμε τον Hellas Sat με τις γνωστές μεθόδους, (μετακόμιση στην ταράτσα της τηλεόρασης και του δέκτη ή με τη βοήθεια ενός πεδιομέτρου), θα τοποθετήσουμε δεξιά, όπως κοιτάμε το κάτοπτρο από μπροστά, το δεύτερο LNB, του οποίου ο ρόλος είναι λήψη του Eutelsat Sesat, στις 36 μοίρες ανατολικά.
Τα δύο LNBs θα πρέπει να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, σχεδόν κολλητά, ώστε να μπορέσουν να κατεβάσουν το σήμα. Παρόλα αυτά, επειδή οι δορυφόροι είναι σχετικά εύκολοι και το κάτοπτρό μας σχετικά μεγάλο, δεν θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Το ίδιο θα κάνουμε και με το τρίτο LNB, το οποίο θα πρέπει σχεδόν να ακουμπήσει πάνω στο LNB του Eutelsat Sesat. Το τρίτο LNB, θα το ευθυγραμμίσουμε στον Turksat 1C στις 42 μοίρες ανατολικά. Θα πρέπει να έχουμε αρκετή υπομονή σε αυτό το κομμάτι της εγκατάστασής μας, καθώς είναι το δυσκολότερο και το πλέον χρονοβόρο.
Με το δεύτερο κάτοπτρο, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, μιας και σε αυτήν την περίπτωση οι δορυφόροι απέχουν μεταξύ τους 6 μοίρες.
Με τη βοήθεια πάλι της πυξίδας, στρέφουμε το κάτοπτρο στις 13 μοίρες ανατολικά, μιας και το κυρίως LNB, θα το ευθυγραμμίσουμε στον Hot Bird στις 13 μοίρες ανατολικά. Το “εκ δεξιών του” θα χρησιμοποιηθεί για λήψη του Eutelsat W3A στις 7Ε και το “εξ αριστερών του” στον Astra στις 19 μοίρες ανατολικά, πάντα όπως κοιτάμε το κάτοπτρο από μπροστά.
Εδώ τα LNBs θα έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και έτσι θα μπορέσουμε πιο εύκολα να τα ευθυγραμμίσουμε και να τα «φέρουμε» εκεί ακριβώς που θα πάρουμε το μέγιστο σήμα.
Αφού κάνουμε όλα αυτά και αφού ρίξουμε μια τελευταία ματιά για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι στη θέση τους και σφιγμένα, σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την εγκατάστασή μας.
Αφήνοντας την αγαπημένη μας ταράτσα, πλέον ο επίλογος μεταφέρεται στο σαλόνι, όπου μένει να δηλώσουμε στο δέκτη, σε ποια πόρτα έχουμε ποιον δορυφόρο, αφού πρώτα ενεργοποιήσουμε την επιλογή DiSEqC 1.1. Βασικότατη προϋπόθεση βέβαια, είναι να υποστηρίζει ο δέκτης μας το εν λόγω πρωτόκολλο.