Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
9 Οκτωβρίου 2024 08:52
9 Οκτωβρίου 2024 08:42
9 Οκτωβρίου 2024 08:40
9 Οκτωβρίου 2024 08:34
9 Οκτωβρίου 2024 08:27
9 Οκτωβρίου 2024 08:25
9 Οκτωβρίου 2024 08:23
30 Νοεμβρίου 2010 03:00
Ένα κάτοπτρο για το δέκτη και το PC
Ταυτόχρονη παροχή σήματος χωρίς περιττά έξοδα.
Γράφει: Γιώργος Φιωτάκης
Παρακάτω θα δούμε τέσσερις απλές εφαρμογές για την υλοποίηση ενός σκοπού, την παροχή σήματος σε δορυφορικό δέκτη και υπολογιστή με ένα κάτοπτρο.
Η λύση στην εφαρμογή που εξετάζουμε είναι ουσιαστικά μια, εφόσον ο σκοπός μας είναι η πλήρως ανεξάρτητη, ταυτόχρονη παρακολούθηση προγραμμάτων στον δορυφορικό δέκτη και τον υπολογιστή. Ωστόσο, εμείς παρακάτω, θα δούμε και κάποιες άλλες λύσεις-ημίμετρα, που ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν.
Τοποθέτηση Twin LNB
Η πρώτη περίπτωση είναι και η σωστότερη. Απαιτεί την αντικατάσταση του Single LNB που έχουμε, με ένα Twin LNB. Το τίμημα αυτής της επιλογή είναι ότι πρέπει να κατεβάσουμε δεύτερο καλώδιο από την ταράτσα ή, γενικά, το χώρο που βρίσκεται το κάτοπτρο, προς το δωμάτιο που έχουμε εγκαταστήσει το PC μας. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, γι’ αυτό θα εξετάσουμε και τις άλλες επιλογές, που χρησιμοποιούν την υπάρχουσα καλωδιακή εγκατάσταση με ένα κοινό καλώδιο.
Χρήση διακόπτη προτεραιότητας
Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε το υπάρχον καλώδιο, το οποίο όμως αντί να καταλήγει αυτή τη φορά στο δέκτη μας, φτάνει σε ένα διακόπτη προτεραιότητας (smart priority switch), διακόπτη που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη συνύπαρξη αναλογικού και ψηφιακού δέκτη. Διακόπτες τέτοιου τύπου, εξωτερικά, θυμίζουν τους διακόπτες DiSeqC 2 προς 1. Έτσι, στην είσοδο του διακόπτη συνδέουμε την κάθοδο από το κάτοπτρο, ενώ στη μία έξοδό του τη δορυφορική κάρτα και στην άλλη το δορυφορικό δέκτη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέξουμε ότι δέκτης και κάρτα δεν μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, αφού όταν δουλεύει η κάρτα, δεν δουλεύει ο δέκτης- και αντίστροφα.
Χρήση διακλαδωτή με διέλευση ρεύματος
Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε ένα διακλαδωτή (spiter) 1 προς 2, του οποίου το εύρος ζώνης πρέπει να ανέρχεται στα 900-2300MHz, ώστε να κατεβάζει όλη τη δορυφορική μπάντα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο διακλαδωτής να επιτρέπει τη διέλευση ρεύματος από τους δέκτες προς το LNB και από τις δύο εξόδους του. H συνδεσμολογία που ακολουθούμε είναι κοινή με την προηγούμενη περίπτωση.
Συνδεσμολογία loop through
H τελευταία και χειρότερη λύση, είναι να συνδέσουμε την έξοδο IF του δέκτη, με την είσοδο IF της κάρτας. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, οι δύο συσκευές δεν λειτουργούν αυτόνομα, γι’ αυτό πάντα όταν ανοίγουμε το PC πρέπει να κλείνουμε τo δέκτη και αντίστροφα. Η συγκεκριμένη συνδεσμολογία παρουσιάζει το επιπρόσθετο πρόβλημα της μείωσης της στάθμης του σήματος που φτάνει στην κάρτα, εξαιτίας της διέλευσής του, από το εσωτερικό του δέκτη. Ένα ακόμα πρόβλημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ότι δεν αποφεύγουμε ολοκληρωτικά την πρόσθετη τοποθέτηση καλωδίου και μάλιστα την επιβαρυνόμαστε στο χειρότερο τμήμα της, στη διαδρομή μέσα στο σπίτι.