Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 192
595
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 Ιανουαρίου 2011 03:00

Johansson Stacker – Destacker

Δύο ανεξάρτητοι δέκτες χωρίς επιπλέον καλωδίωση

Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fe570902a7e185d9a69ccf84afe551016 XL

Featured | Η επιθυμία όσων έχουν δορυφορική τηλεόραση στο σαλόνι τους, αργά ή γρήγορα, είναι να αποκτήσουν μια δεύτερη λήψη στην κρεβατοκάμαρα. Μπορεί το Twin LNB να λύνει πολύ εύκολα το πρόβλημα της λήψης στην ταράτσα, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιπρόσθετης καλωδίωσης παραμένει να ταλαιπωρεί τον χρήστη. Στο σημείο αυτό έρχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τη Johansson, που αξίζει να μελετηθεί…

Πείτε όχι στη σύνδεση Loop through!
Μια σύνδεση που διαθέτουν σχεδόν όλοι οι δορυφορικοί δέκτες, αλλά στην ουσία είναι άχρηστη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η IF Loop through. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, ο μόνος τρόπος για να συνδέσουμε δύο δορυφορικούς δέκτες με ένα καλώδιο, ήταν να συνδέσουμε το καλώδιο που κατέβαινε από την ταράτσα (LNB out) στον κύριο δέκτη και στη συνέχεια από το Loop through του, να συνδέσουμε το δεύτερο δέκτη.
Αυτό ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι ο δεύτερος δέκτης μπορούσε να έχει σήμα μόνο από το συνδυασμό μπάντας-πόλωσης, που χρησιμοποιούσε ο πρώτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε όλη την μπάντα.
Για να έχουμε πλήρως ανεξάρτητη θέαση, αναγκαστικά έπρεπε να χρησιμοποιηθεί Twin LNB στο κάτοπτρο, αλλά και να περαστεί επιπλέον ένα δεύτερο καλώδιο από την ταράτσα, στον δεύτερο δέκτη.
Αυτό το πρόβλημα όμως, από εδώ και πέρα, ανήκει στο παρελθόν, με το Stacker- Destacker, αφού η χρήση του, μας επιτρέπει να κερδίσουμε καλώδιο σε μια σειρά από εγκαταστάσεις. Έτσι, μπορούμε εύκολα και οικονομικά, να αναβαθμίσουμε εγκαταστάσεις, όπου η χρήση δεύτερου καλωδίου είναι αδύνατη.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι το μήκος του καλωδίου μεταξύ stacker-Destacker σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μέτρα ή να είναι μικρότερο από 7 μέτρα.
 
Εγκατάσταση για λήψη ενός δορυφόρου και επίγειας TV
Σε αυτή την εγκατάσταση, θα παρουσιάσουμε πώς μπορούμε να οδηγήσουμε τα σήματα ενός δορυφόρου, σε δύο ανεξάρτητες δορυφορικές πρίζες της οικίας μας, χωρίς να πειράξουμε καθόλου την καλωδίωσή μας. Παράλληλα, στη μία από τις δύο πρίζες, μπορούμε, εφόσον το θέλουμε, να οδηγήσουμε και επίγεια σήματα.
Για την όλη εγκατάσταση, θα χρειαστούμε ένα μίκτη TV/Sat, ένα Twin LNB και φυσικά, το σύστημα Stacker-Destacker. Όλες οι συνδέσεις επιτυγχάνονται με ακροδέκτες τύπου F, για αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε αρκετές.
Καταρχήν, αντικαθιστούμε το LNB με ένα Twin LNB. Στη συνέχεια, συνδέσουμε στην είσοδο Sat του μίκτη TV/Sat, την πρώτη έξοδο του LNB, ενώ στην είσοδο TV του μίκτη, συνδέουμε την έξοδο της επίγειας κεραίας μας ή από τον κεντρικό ενισχυτή.
Την έξοδο του μίκτη, τη συνδέουμε στην πρώτη είσοδο του Stacker, ενώ τη δεύτερη έξοδο του LNB, τη συνδέουμε στη δεύτερη είσοδο του Stacker. Πρέπει να προσέξουμε και να μην μπερδέψουμε τις εισόδους του Stacker. Η πρώτη είσοδος έχει εύρος 5-2150MHz, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο στην πρώτη είσοδο μπορούν να περάσουν τα επίγεια σήματα.
Στη συνέχεια, συνδέετε την έξοδο του Stacker με τον κεντρικό κορμό του δικτύου σας και κατεβαίνετε κάτω, εκεί που καταλήγει το κεντρικό καλώδιο. Εκεί ακριβώς συνδέετε το Destacker.
Την πρώτη έξοδο του Destacker θα την οδηγήσουμε στο χώρο που θέλουμε να λαμβάνουμε και επίγεια σήματα, ενώ τη δεύτερη έξοδο του Destacker, εκεί που θέλουμε να λαμβάνουμε μόνο δορυφορικά. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη έξοδος του Destacker έχει εύρος 5-2150MHz και αφήνει να περάσουν επίγεια και δορυφορικά σήματα, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν μόνο τα δορυφορικά. Γι’ αυτό, προσοχή στις εξόδους.
Στη συνέχεια, με μια τερματική πρίζα TV/Sat, διαχωρίστε επίγειο και δορυφορικό σήμα της πρώτης εξόδου του Destacker, με το μεν πρώτο να οδηγείται στην TV και το δεύτερο στο δέκτη. Αντίθετα, το δεύτερο μπορείτε να το οδηγήσετε κατευθείαν στο δέκτη ή σε μια τερματική πρίζα Sat. Φυσικά, αν έχετε δέκτη με δύο tuner, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανεξαρτητοποιήσετε εντελώς τη διαδικασία εγγραφής-παρακολούθησης.
Επίσης, ιδιαίτερα βολική είναι η χρήση της πρώτης εξόδου, εφόσον έχετε δέκτη combo, που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη επίγειας και δορυφορικής ψηφιακής TV, αφού και τα δύο καλώδια (επίγειο και δορυφορικό) θα τα οδηγείτε κατευθείαν στις δύο εισόδους του.
 
Εγκατάσταση για λήψη δύο δορυφόρων και επίγειας TV
Χάρη στη συμβατότητά του με το πρωτόκολλο DiSEqC, το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το διαμοιρασμό δύο δορυφόρων και επίγειων σημάτων, σε δύο ανεξάρτητους δέκτες.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε δύο twin LNB, ένα για Astra 19,2E και ένα για Hot Bird, ας πούμε, το σύστημα Stacker-Destacker, ένα απλό διακόπτη DiSEqC 2 προς 1 και ένα διακόπτη DiSEqC 2 προς 1, που να διαθέτει και επίγεια είσοδο (να είναι δηλαδή διακόπτης και μίκτης TV/ Sat στην ίδια συσκευή).
Στην αρχή, αντικαθιστούμε τα LNB για Astra και Hot Bird, με δύο twin LNB. Τη μία έξοδο του LNB για τον Hot Bird, την οδηγούμε στην είσοδο 1 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη έξοδο, στην είσοδο 1 του απλού διακόπτη DiSEqC. Με τον ίδιο τρόπο, την πρώτη έξοδο του LNB για τον Astra, την οδηγούμε στην είσοδο 2 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη, στην είσοδο 2 του απλού διακόπτη DiSEqC. Την έξοδο της επίγειας κεραίας από το μπουάτ ή τον κεντρικό ενισχυτή, τη συνδέουμε στην είσοδο TV, του διακόπτη-μίκτη DiSEqC.
Στη συνέχεια, την έξοδο του διακόπτη-μίκτη DiSEqC την οδηγούμε στην είσοδο 1 του Stacker και την έξοδο του απλού διακόπτη DiSEqC, στην είσοδο 2. Την έξοδο του Stacker, τη συνδέουμε με το κεντρικό καλώδιο. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξόδους.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς όπως η προηγούμενη, με τη διαφορά, ότι θα πρέπει στο μενού ρυθμίσεων των δορυφορικών δεκτών, να δηλώσουμε Hot Bird στην πόρτα 1 του DiSEqC και Astra 19,2 στην πόρτα 2.
 
Εγκατάσταση σε SMATV
Το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση θέλουμε να έχουμε δύο ανεξάρτητους δορυφορικούς, με ένα καλώδιο. Έτσι, μπορεί να βρει εφαρμογή και σε κεντρικές εγκαταστάσεις SMATV, όπου χρησιμοποιούνται πολυδιακόπτες. Μπορούμε να συνδέσουμε ανά ζευγάρια τις εξόδους συνδρομητών των πολυδιακοπτών, χρησιμοποιώντας το stacker στην αρχή της γραμμής και το Destacker στο τέλος. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ένας εκ των δύο συνδρομητών, δεν θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης επίγειων προγραμμάτων.
 
Από το Stacker-Destacker στην τεχνολογία Unicable…
Μια ακόμα εναλλακτική πρόταση για να αποφύγετε την διαδικασία της επιπλέον καλωδίωσης, ακούει στο όνομα της τεχνολογίας Unicable. Μπορούμε να τη συναντήσουμε ενσωματωμένη είτε σε LNB είτε σε πολυδιακόπτες, χαρίζοντας στο εκάστοτε προϊόν τη δυνατότητα να τροφοδοτεί μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου, περισσότερους από έναν χρήστες. Πλέον, στην αγορά συναντάμε εύκολα Unicable LNB που μπορεί να τροφοδοτήσει έως 4 ανεξάρτητους χρήστες, όπως και Unicable πολυδιακόπτες, για διαμοιρασμό δορυφόρου μέσω ενός καλωδίου σε 8 ή ακόμα και 16 ανεξάρτητους χρήστες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος, είναι οι δορυφορικοί δέκτες να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Unicable, γεγονός που πλέον είναι αρκετά συνηθισμένο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Prolink Patch cord PF207-1000
Το Patch cord PF207-1000 της Prolink είναι ένα υψηλής ποιότητας καλώδιο δικτύου UTP CAT7 με μήκος 10m, το οποίο υποστηρίζει αστραπιαίες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορούν να φτάσουν έως τα ...
Μέτρηση Link Margin με τη χρήση πεδιομέτρων Promax
Το Link Margin είναι μια μέτρηση που δείχνει πόσο MER μπορεί να χάσει ένα ψηφιακό κανάλι πριν καταστεί αδύνατο να «κλειδώσει». Αυτό συμβαίνει όταν η μέτρηση Link Margin είναι ίση, πολύ κοντά ή κάτ...
Teletek MV series
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή της σειράς πολυδιακοπτών MV της Teletek. Διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών, με εισόδους για σήματα που καλύπτουν το πλήρες φάσμα 1, 2 και 4 δορυφόρων, με ...
Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G
Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων συχνο...
ANGA HD5000T2-H.265
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του επίγειου ψηφιακού δέκτη HD5000T2-H.265 της ANGA. Πρόκειται για έναν δέκτη Full HD που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τηλεοράσεις υψηλ...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Magic Panel κεραία νέας τεχνολογίας
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή της Magic Panel, της πιο μικρής κεραίας με τη μεγαλύτερη απολαβή. Πρόκειται για μια εξελιγμένη επίπεδη κεραία. Οι επίπεδες ...
TP-Link SG6428X & SG6654X
Τα SG6428X και SG6654X είναι δύο υψηλής απόδοσης επαγγελματικά switches επιπέδου L3 της TP-Link, τα οποία διαθέτουν πλεονάζουσες μονάδες τροφοδοσίας και προσφέρουν γρήγορες ενσύρματες ταχύτητες 10...
DiGiVIEW DV-512
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τροφοδοτ...
Ikusi Flow
Το Ikusi Flow smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
Amiko WLN-851 & WLN-881
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή των Wi-Fi USB sticks WLN-851 και WLN-881 της Amiko. Το WLN-851 είναι σε μορφή mini USB adapter, ενώ το WLN-881 έχει περιστρεφόμενη εξωτερική κεραία. Πρ...
Promax RANGER Neo
Τα πεδιόμετρα RANGER Neo της Promax παρέχουν μετρήσεις για την κατανόηση, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των προβλημάτων που αναδύονται στα multicast τηλεοπτικά δίκτυα μέσω IP (IPTV), τα οποία χρησ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Οκτωβρίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report” Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το πε...
Latency: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ποιότητα της σύνδεσης στο internet
Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το internet για πλοήγηση σε ιστοσελίδες, live streaming, online gaming, video διάσκεψη ή οτιδήποτε άλλο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με καθυστέρηση, αργή απόκρ...
Future Of Media 2024 – FOM24
Ανανεώσαμε φέτος το ραντεβού μας με την Future Of Media, μία εκδήλωση - γιορτή για τις νέες τεχνολογίες και τους ανθρώπους της! Η φετινή FOM αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία και για μία επιπλέον γιορ...
Sat & Zap, Οκτώβριος 2024
Όλο και σπανιότερα στο δορυφορικό τόξο τα ελεύθερα ευρωπαϊκά κανάλια, σε αντίθεση με τα ασιατικά και αφρικανικά. Απ’ όσα ακούμε και οι ελληνικές πλατφόρμες προσανατολίζονται να περάσουν σταδιακά σ...