DIABASTE DWREAN DIG 174
techmail
SECURITY REPORT 137
anga2023
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 Ιανουαρίου 2011 03:00

Johansson Stacker – Destacker

Δύο ανεξάρτητοι δέκτες χωρίς επιπλέον καλωδίωση

Γράφει: Στέφανος Περαματζέλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fe570902a7e185d9a69ccf84afe551016 XL

Featured | Η επιθυμία όσων έχουν δορυφορική τηλεόραση στο σαλόνι τους, αργά ή γρήγορα, είναι να αποκτήσουν μια δεύτερη λήψη στην κρεβατοκάμαρα. Μπορεί το Twin LNB να λύνει πολύ εύκολα το πρόβλημα της λήψης στην ταράτσα, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιπρόσθετης καλωδίωσης παραμένει να ταλαιπωρεί τον χρήστη. Στο σημείο αυτό έρχεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τη Johansson, που αξίζει να μελετηθεί…

Πείτε όχι στη σύνδεση Loop through!
Μια σύνδεση που διαθέτουν σχεδόν όλοι οι δορυφορικοί δέκτες, αλλά στην ουσία είναι άχρηστη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η IF Loop through. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, ο μόνος τρόπος για να συνδέσουμε δύο δορυφορικούς δέκτες με ένα καλώδιο, ήταν να συνδέσουμε το καλώδιο που κατέβαινε από την ταράτσα (LNB out) στον κύριο δέκτη και στη συνέχεια από το Loop through του, να συνδέσουμε το δεύτερο δέκτη.
Αυτό ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι ο δεύτερος δέκτης μπορούσε να έχει σήμα μόνο από το συνδυασμό μπάντας-πόλωσης, που χρησιμοποιούσε ο πρώτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει ανεξάρτητη πρόσβαση σε όλη την μπάντα.
Για να έχουμε πλήρως ανεξάρτητη θέαση, αναγκαστικά έπρεπε να χρησιμοποιηθεί Twin LNB στο κάτοπτρο, αλλά και να περαστεί επιπλέον ένα δεύτερο καλώδιο από την ταράτσα, στον δεύτερο δέκτη.
Αυτό το πρόβλημα όμως, από εδώ και πέρα, ανήκει στο παρελθόν, με το Stacker- Destacker, αφού η χρήση του, μας επιτρέπει να κερδίσουμε καλώδιο σε μια σειρά από εγκαταστάσεις. Έτσι, μπορούμε εύκολα και οικονομικά, να αναβαθμίσουμε εγκαταστάσεις, όπου η χρήση δεύτερου καλωδίου είναι αδύνατη.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι το μήκος του καλωδίου μεταξύ stacker-Destacker σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μέτρα ή να είναι μικρότερο από 7 μέτρα.
 
Εγκατάσταση για λήψη ενός δορυφόρου και επίγειας TV
Σε αυτή την εγκατάσταση, θα παρουσιάσουμε πώς μπορούμε να οδηγήσουμε τα σήματα ενός δορυφόρου, σε δύο ανεξάρτητες δορυφορικές πρίζες της οικίας μας, χωρίς να πειράξουμε καθόλου την καλωδίωσή μας. Παράλληλα, στη μία από τις δύο πρίζες, μπορούμε, εφόσον το θέλουμε, να οδηγήσουμε και επίγεια σήματα.
Για την όλη εγκατάσταση, θα χρειαστούμε ένα μίκτη TV/Sat, ένα Twin LNB και φυσικά, το σύστημα Stacker-Destacker. Όλες οι συνδέσεις επιτυγχάνονται με ακροδέκτες τύπου F, για αυτό φροντίστε να προμηθευτείτε αρκετές.
Καταρχήν, αντικαθιστούμε το LNB με ένα Twin LNB. Στη συνέχεια, συνδέσουμε στην είσοδο Sat του μίκτη TV/Sat, την πρώτη έξοδο του LNB, ενώ στην είσοδο TV του μίκτη, συνδέουμε την έξοδο της επίγειας κεραίας μας ή από τον κεντρικό ενισχυτή.
Την έξοδο του μίκτη, τη συνδέουμε στην πρώτη είσοδο του Stacker, ενώ τη δεύτερη έξοδο του LNB, τη συνδέουμε στη δεύτερη είσοδο του Stacker. Πρέπει να προσέξουμε και να μην μπερδέψουμε τις εισόδους του Stacker. Η πρώτη είσοδος έχει εύρος 5-2150MHz, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο στην πρώτη είσοδο μπορούν να περάσουν τα επίγεια σήματα.
Στη συνέχεια, συνδέετε την έξοδο του Stacker με τον κεντρικό κορμό του δικτύου σας και κατεβαίνετε κάτω, εκεί που καταλήγει το κεντρικό καλώδιο. Εκεί ακριβώς συνδέετε το Destacker.
Την πρώτη έξοδο του Destacker θα την οδηγήσουμε στο χώρο που θέλουμε να λαμβάνουμε και επίγεια σήματα, ενώ τη δεύτερη έξοδο του Destacker, εκεί που θέλουμε να λαμβάνουμε μόνο δορυφορικά. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη έξοδος του Destacker έχει εύρος 5-2150MHz και αφήνει να περάσουν επίγεια και δορυφορικά σήματα, ενώ η δεύτερη 950-2150MHz, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν μόνο τα δορυφορικά. Γι’ αυτό, προσοχή στις εξόδους.
Στη συνέχεια, με μια τερματική πρίζα TV/Sat, διαχωρίστε επίγειο και δορυφορικό σήμα της πρώτης εξόδου του Destacker, με το μεν πρώτο να οδηγείται στην TV και το δεύτερο στο δέκτη. Αντίθετα, το δεύτερο μπορείτε να το οδηγήσετε κατευθείαν στο δέκτη ή σε μια τερματική πρίζα Sat. Φυσικά, αν έχετε δέκτη με δύο tuner, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανεξαρτητοποιήσετε εντελώς τη διαδικασία εγγραφής-παρακολούθησης.
Επίσης, ιδιαίτερα βολική είναι η χρήση της πρώτης εξόδου, εφόσον έχετε δέκτη combo, που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη επίγειας και δορυφορικής ψηφιακής TV, αφού και τα δύο καλώδια (επίγειο και δορυφορικό) θα τα οδηγείτε κατευθείαν στις δύο εισόδους του.
 
Εγκατάσταση για λήψη δύο δορυφόρων και επίγειας TV
Χάρη στη συμβατότητά του με το πρωτόκολλο DiSEqC, το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το διαμοιρασμό δύο δορυφόρων και επίγειων σημάτων, σε δύο ανεξάρτητους δέκτες.
Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε δύο twin LNB, ένα για Astra 19,2E και ένα για Hot Bird, ας πούμε, το σύστημα Stacker-Destacker, ένα απλό διακόπτη DiSEqC 2 προς 1 και ένα διακόπτη DiSEqC 2 προς 1, που να διαθέτει και επίγεια είσοδο (να είναι δηλαδή διακόπτης και μίκτης TV/ Sat στην ίδια συσκευή).
Στην αρχή, αντικαθιστούμε τα LNB για Astra και Hot Bird, με δύο twin LNB. Τη μία έξοδο του LNB για τον Hot Bird, την οδηγούμε στην είσοδο 1 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη έξοδο, στην είσοδο 1 του απλού διακόπτη DiSEqC. Με τον ίδιο τρόπο, την πρώτη έξοδο του LNB για τον Astra, την οδηγούμε στην είσοδο 2 του διακόπτη-μίκτη DiSEqC και την άλλη, στην είσοδο 2 του απλού διακόπτη DiSEqC. Την έξοδο της επίγειας κεραίας από το μπουάτ ή τον κεντρικό ενισχυτή, τη συνδέουμε στην είσοδο TV, του διακόπτη-μίκτη DiSEqC.
Στη συνέχεια, την έξοδο του διακόπτη-μίκτη DiSEqC την οδηγούμε στην είσοδο 1 του Stacker και την έξοδο του απλού διακόπτη DiSEqC, στην είσοδο 2. Την έξοδο του Stacker, τη συνδέουμε με το κεντρικό καλώδιο. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξόδους.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς όπως η προηγούμενη, με τη διαφορά, ότι θα πρέπει στο μενού ρυθμίσεων των δορυφορικών δεκτών, να δηλώσουμε Hot Bird στην πόρτα 1 του DiSEqC και Astra 19,2 στην πόρτα 2.
 
Εγκατάσταση σε SMATV
Το σύστημα Stacker-Destacker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση θέλουμε να έχουμε δύο ανεξάρτητους δορυφορικούς, με ένα καλώδιο. Έτσι, μπορεί να βρει εφαρμογή και σε κεντρικές εγκαταστάσεις SMATV, όπου χρησιμοποιούνται πολυδιακόπτες. Μπορούμε να συνδέσουμε ανά ζευγάρια τις εξόδους συνδρομητών των πολυδιακοπτών, χρησιμοποιώντας το stacker στην αρχή της γραμμής και το Destacker στο τέλος. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο ένας εκ των δύο συνδρομητών, δεν θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης επίγειων προγραμμάτων.
 
Από το Stacker-Destacker στην τεχνολογία Unicable…
Μια ακόμα εναλλακτική πρόταση για να αποφύγετε την διαδικασία της επιπλέον καλωδίωσης, ακούει στο όνομα της τεχνολογίας Unicable. Μπορούμε να τη συναντήσουμε ενσωματωμένη είτε σε LNB είτε σε πολυδιακόπτες, χαρίζοντας στο εκάστοτε προϊόν τη δυνατότητα να τροφοδοτεί μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου, περισσότερους από έναν χρήστες. Πλέον, στην αγορά συναντάμε εύκολα Unicable LNB που μπορεί να τροφοδοτήσει έως 4 ανεξάρτητους χρήστες, όπως και Unicable πολυδιακόπτες, για διαμοιρασμό δορυφόρου μέσω ενός καλωδίου σε 8 ή ακόμα και 16 ανεξάρτητους χρήστες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος, είναι οι δορυφορικοί δέκτες να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο Unicable, γεγονός που πλέον είναι αρκετά συνηθισμένο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • <strong>KATHREIN UFO PRO</strong>

    KATHREIN UFO PRO

    Το UFO PRO είναι το πλέον πρόσφατο Headend της Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό πλαίσιό του προσφέρει μια σειρά επιλογών μονάδων εισ...
  • AUDIEN KG-DM10

    AUDIEN KG-DM10

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή μιας πολύ ποιοτικής κονσόλας που είναι ιδανική για καφέ-μπαρ, συγκροτήματα και μουσικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για το Audien KG-DM10, έναν επαγγε...
  • <strong>TP-LINK PoE Switches</strong>

    TP-LINK PoE Switches

    Οι κάμερες IP αποτελούν βασικό συστατικό οποιουδήποτε επαγγελματικού συστήματος παρακολούθησης για να αποκτήσετε ορατότητα και εικόνα για την επιχείρησή σας. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για ...
  • Poynting Antennas

    Poynting Antennas

    Ένα κρίσιμο συστατικό του υπόγειου συστήματος επικοινωνίας είναι η κεραία και οι κεραίες Poynting είναι ειδικά κατασκευασμένες για να βελτιώνουν σημαντικά την ασύρματη συνδεσιμότητα σε σήραγγες κα...
  • <strong>IKUSI FLOW – Tο</strong><strong> κορυφαίο</strong><strong> Smart Headend για</strong><strong> ξενοδοχεία</strong><strong></strong>

    IKUSI FLOW – Tο κορυφαίο Smart Headend για ξενοδοχεία

    Το ikusiflow Headend της ισπανικής IKUSI, προσφέρει υπηρεσίες διανομής περιεχομένου σε ξενοδοχεία και γενικότερα στο χώρο του hospitality, με εξαιρετική ευελιξία, υψηλά και ιδιαίτερα σύγχρονα επίπ...
  • <strong>Τα νέα της Mistral – Οι διαθέσιμες εξωτερικές κεραίες TV</strong>

    Τα νέα της Mistral – Οι διαθέσιμες εξωτερικές κεραίες TV

    Οι κεραίες της Mistral τυποποιούνται σε 7 κατηγορίες, αναλόγως τις ανάγκες της περιοχής και τις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη. Πρώτη κατηγορία είναι η σειρά Magic. Πρόκειται για απλές κερα...
  • DEEPCOOL LT520

    DEEPCOOL LT520

    Η LT520 υιοθετεί τεχνολογία Anti-leak, ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαμβάνουν εξαιρετική απόδοση ψύξης του επεξεργαστή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διαρροής. Με υψηλή ποιότητα κατασκευής, hi-...
  • IKUSI HTI

    IKUSI HTI

    Οι βασικές μονάδες που διαμορφώνουν τη συγκεκριμένη σειρά, είναι τα quad transmodulators HTI-404 και HTI-424, τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με το τροφοδοτικό PSU-150, τη βάση BACK-500, ενώ σε...
  • NEDIS SPBB306BK

    NEDIS SPBB306BK

    Οργανώστε το πάρτι σας οπουδήποτε κι αν θέλετε με το TWS φορητό Bluetooth ηχείο της Nedis. Πρόκειται για ένα ασύρματο ηχείο 2 καναλιών με μέγιστη ισχύ 16W, που προσφέρει δυνατό και καθαρό ήχο με ε...
  • PROMAX RANGER Neo 2

    PROMAX RANGER Neo 2

    Το PROMAX RANGER Neo 2 είναι ένα επαγγελματικό πεδιόμετρο που ανήκει στη σειρά RANGER Neo, καλύπτοντας άριστα τις ανάγκες του τεχνικού για μετρήσεις δορυφορικών, επίγειων και καλωδιακών σημάτων, ε...
  • ANGA Master 10 / Master 20

    ANGA Master 10 / Master 20

    Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων ενισχυτών ANGA Master 10 και ANGA Master 20. Πρόκειται για κεντρικούς ενισχυτές που εξοπλίζονται με 3 εισόδους FM(BI) / VHF(BIII) / UH...
  • TRIAX TDcH Compact HeadEnd 16S-I

    TRIAX TDcH Compact HeadEnd 16S-I

    Κατασκευασμένο για τοποθέτηση σε τοίχο και rack 19", το TDcH 16S-I είναι εξοπλισμένο με 4 εισόδους DVB-S/S2, 16 transmodulators DVB-S2X, με 16 συχνότητες εξόδου QAM ή COFDM (με δυνατότητα εναλλαγή...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, 175

    Ψηφιακή Τηλεόραση, 175

    Το νέο τεύχος Απριλίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Salonica El...
  • Salonica Electronix 2023

    Salonica Electronix 2023

    Εντυπωσιακά επανήλθε στο προσκήνιο η Salonica Electronix μετά την απουσία της κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η έκθεση διεξήχθη στην ευρύχωρη αίθουσα Grand Pietra του ξενοδοχείου Porto Palac...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design