Skip to main content
29 Μαρτίου 2012 07:12

Οι τρόποι δικτύωσης των δορυφορικών δεκτών

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
289fe0b4ae0e45916b897d6da193c72d XL 402169cf

Featured | Η ανάγκη δικτύωσης δύο ή περισσότερων δορυφορικών δεκτών, για τον διαμοιρασμό μίας συνδρομητικής κάρτας, επιτυγχάνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το μήνα θα σας περιγράψουμε πώς να δικτυώσετε ενσύρματα τους δέκτες σας, ώστε όλα τα δωμάτια της οικίας σας να παρακολουθούν συνδρομητική TV, με μία μόλις κάρτα.

Το card sharing είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να διαμοιράζουμε μία συνδρομητική κάρτα σε δύο ή περισσότερους δορυφορικούς δέκτες, με σκοπό την ταυτόχρονη ανεξάρτητη θέαση διαφορετικών συνδρομητικών καναλιών του ίδιου πακέτου στις τηλεοράσεις μας. Αναφερόμαστε πάντα για το νόμιμο card sharing, που περιορίζεται στα όρια της οικίας μας. Ανάλογα με τους δέκτες που θέλουμε να δικτυώσουμε ή την υποδομή της καλωδιακής εγκατάστασης που διαθέτουμε, επιλέγουμε και την τεχνική που θα ακολουθήσουμε (ενσύρματη ή ασύρματη). Αυτό το μήνα, θα αναφερθούμε στην ενσύρματη δικτύωση και στους τρόπους που αυτή επιτυγχάνεται, μιας και πρόκειται για την πιο ασφαλή, αλλά και πιο διαδεδομένη τεχνική. 

Card Sharing με Card Splitter

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο ενσύρματης δικτύωσης σε τοπικό επίπεδο έως τώρα, αν και τεχνολογικά αρχίζει και ξεπερνιέται. Το card splitter αποτελείται από μία κεντρική μονάδα που διαθέτει έναν αναγνώστη κάρτας (master) και μια σειρά από ειδικές κάρτες, που διαθέτουν μνήμη EEPROM (slaves). Στην βασική μονάδα, τοποθετείται η νόμιμη συνδρομητική κάρτα του δορυφορικού παροχέα, ενώ οι κάρτες εισάγονται στον αναγνώστη καρτών (ή μέσω CAM στην υποδοχή CI) του δορυφορικού δέκτη. Η κεντρική μονάδα διαβάζει την κάρτα και μέσω κατάλληλων καλωδιώσεων, μεταφέρει τα δεδομένα στις κάρτες EEPROM, που βρίσκονται στους δέκτες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι δέκτες βλέπουν από μία κάρτα. Όπως καταλάβατε, το Card splitter, παίζει τον ρόλο ενός «σερβιτόρου- δρομολογητή». Απαντάει στις ερωτήσεις του αναγνώστη κάθε δορυφορικού δέκτη προς την κύρια κάρτα (μέσω των καρτών EEPROM), ρυθμίζοντας παράλληλα την κίνηση των πληροφοριών προς αυτούς. Η υλοποίηση της εφαρμογής είναι πολύ εύκολη, αρκεί να δώσετε προσοχή σε ορισμένα σημεία. Οι κάρτες EEPROM διαθέτουν υποδοχή σύνδεσης RJ-11 (με 4 pin), ενώ η βάση του card splitter συνήθως διαθέτει σύνδεση RJ-45 (δηλαδή είσοδο για τηλεφωνικό βύσμα οκτώ pin). Στο RJ-45 συνδέουμε σε σειρά δύο τετρασύρματες γραμμές τηλεφωνικού καλωδίου, που θα καταλήξουν σε δύο ξεχωριστούς ακροδέκτες RJ-11 και κατ’ επέκταση σε δύο ξεχωριστές κάρτες EEPROM.

 

Για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το όλο σύστημα, θα πρέπει να διατηρηθεί η ίδια χρωματική σειρά, κατά την σύνδεση των καλωδίων. Το μήκος του τηλεφωνικού καλωδίου σύνδεσης δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει σε τοπικό επίπεδο, μιας και μπορεί να φτάσει, σύμφωνα με κάποιους κατασκευαστές, στα 150m. Εμείς πάντως το δοκιμάσαμε μέχρι και 70m. Το Card Splitter σε γενικές γραμμές συνεργάζεται σωστά με τους περισσότερους δέκτες της αγοράς. Παρόλα αυτά μπορεί να συναντήσετε κάποια προβλήματα συμβατότητας με δέκτες που διαθέτουν card reader, τύπου UCAS, σε σχέση πάντα με την έκδοση της κάρτας που θέλετε να μοιράσετε. Για αυτό καλό θα είναι να βεβαιωθείτε πρώτα ότι το UCAS του δέκτη σας διαβάζει την νόμιμη συνδρομητική κάρτα. Επίσης, ελέγξτε αν το Card Splitter που προμηθευτήκατε είναι επίσης συμβατό με την συνδρομητική κάρτα. Αν δεν είναι, πιθανότατα να χρειάζεται διαφορετικό software. Επίσης, στην πράξη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ίδιους δορυφορικούς δέκτες με την ίδια έκδοση λογισμικού. Έτσι, περιορίζετε το ενδεχόμενο πιθανών προβλημάτων στο εγγύς μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιώντας πολλούς διαφορετικούς δέκτες με άγνωστη συμπεριφορά σε τέτοιες εφαρμογές, η επιτυχία του εγχειρήματος θα βασίζεται, σε σημαντικό ποσοστό, στον παράγοντα «τύχη». 

Card sharing δεκτών με θύρα Ethernet

Εάν θέλετε να δικτυώσετε δέκτες με θύρα Ethernet, τότε νομοτελειακά θα ακολουθήσετε διαφορετική διαδικασία από την προηγούμενη. Εδώ το μοίρασμα της κάρτας μπορεί να το κάνει ο ίδιος δέκτης μέσω του λογισμικού του, ενώ η επικοινωνία με τους άλλους δέκτες πραγματοποιείται μέσω της ειδικής θύρας δικτύου Ethernet που διαθέτουν. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται από πλευράς υποδομής εγκατάστασης, είναι η σύνδεση των δεκτών σε ένα τοπικό δίκτυο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα την εφαρμογή και την υποδομή της εγκατάστασης που διαθέτετε. Εάν ο χώρος σας διαθέτει εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης με πρίζες δικτύου, τότε συνδέστε στις πρίζες όλους τους δέκτες σας, χρησιμοποιώντας ένα απλό straight καλώδιο δικτύου Cat 5E. Το switch σας (που πιθανώς θα βρίσκεται στην περιοχή του patch panel), αναλαμβάνει την διασύνδεσή και επικοινωνία όλων των συσκευών δικτύου και άρα και των δεκτών (μέσω των ειδικών καλωδίων patch cords).

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι η συμβατότητα του δέκτη με την κάρτα που θέλουμε να μοιράσουμε (για παράδειγμα, σε Linux δέκτες η συμβατότητα διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα server – client που χρησιμοποιούμε). Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης, αλλά οι δέκτες σας διαθέτουν θύρα Ethernet, τότε το μόνο ενεργό στοιχείο που θα χρειαστείτε είναι ένα απλό switcher. Κάθε δέκτης συνδέεται στο switcher μέσω της θύρας δικτύου του Ethernet, χρησιμοποιώντας σαν γραμμή μεταφοράς καλώδιο UTP Cat 5E. Η λύση αυτή παρουσιάζεται ως ενδεδειγμένη, σε περιπτώσεις που θέλουμε τους δέκτες στον ίδιο χώρο, να παίζουν διαφορετικά κανάλια. Σε αντίθετη περίπτωση οι μεγάλες αποστάσεις δεν θα σας προβληματίσουν, μιας και εδώ το σύστημα δουλεύει άνετα και δοκιμασμένα μέχρι τα 100m. Και εδώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην κατάληξη του καλωδίου UTP στον ακροδέκτη τύπου RJ-45, τηρώντας τον χρωματικό κώδικα. Σε αντίθετη περίπτωση, το δίκτυό σας μπορεί να μην δουλέψει, παρόλο που οι απαιτήσεις μιας κάρτας δικτύου δορυφορικού δέκτη για sharing είναι ιδιαίτερα μικρές. Τέλος, σε ένα δίκτυο δεκτών, θα μπορούσατε να «κολλήσετε» σαν client και έναν απλό δέκτη χωρίς θύρα Ethernet. Αυτό μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας κάποιο Ethernet Interface, προσαρμοσμένο στον αναγνώστη καρτών του δέκτη. 

Ενσύρματο sharing… χωρίς επιπλέον καλώδια!

Η απόλυτη ερμηνεία της φράσης παραπέμπει στο αδύνατο. Στην πράξη όμως δεν είναι έτσι, μιας και στην αγορά κυκλοφορούν Ethernet adaptors, που μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις  ήδη υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς σε ένα σπίτι (καλώδια δικτύου ΔΕΗ, ομοαξονικό καλώδιο διανομής τηλεοπτικού σήματος), χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε επιπλέον καλώδιο δικτύου UTP. Κι εδώ η επιτυχία της εφαρμογής βασίζεται,(πέραν από το λογισμικό των δεκτών που πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάρτας που θα μοιράσουμε) στην τήρηση των κανόνων περί δικτύωσης, όπου η αναλυτική περιγραφή τους αποτελεί ανεξάντλητο αντικείμενο ξεχωριστών άρθρων. 

Card sharing μέσω RS-232

Πρόκειται για την λιγότερο διαδεδομένη εφαρμογή δικτύωσης δορυφορικών δεκτών, που όμως αφορά τους πλέον διαδεδομένους δορυφορικούς δέκτες της χώρας μας της σειράς ΜΧ, όπως οι Υu-Μa-Τu, Opticum, Digital Box, Neco Box, κλπ. Οι εν λόγω δέκτες προορίζονται για ασύρματο Card sharing με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, αξιοποιώντας στο έπακρο τη θύρα RS-232 που διαθέτουν. Στην θύρα του κάθε δέκτη προστίθεται ασύρματος πομποδέκτης, ο οποίος αναλαμβάνεται να μοιράσει τα κλειδιά της κάρτας από τον δέκτη server στους υπόλοιπους. Ο δέκτης που μοιράζει την κάρτα ρυθμίζεται σε server mode, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δέκτες ρυθμίζονται σε client mode.

 

Καταργώντας τους πομποδέκτες και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ρύθμισης δεκτών, μπορούμε να δικτυώσουμε και ενσύρματα δύο από αυτούς, αρκεί να τους συνδέσουμε μεταξύ τους με ένα καλώδιο cross RS-232. Όπως καταλαβαίνετε, η λύση αυτή προσφέρεται όταν οι δέκτες βρίσκονται πολύ κοντά και η ασύρματη δικτύωση δεν έχει νόημα και φυσικά είναι πολύ πιο δαπανηρή. Αν τώρα επιθυμείτε να δικτυώσετε μεταξύ τους περισσότερους από δύο δέκτες, θα χρειαστείτε ένα ειδικό Hub, που επιτρέπει την σύνδεση δεκτών MX, μέσω της θύρας RS-232 παρέχοντας και τα αντίστοιχα καλώδια. Το Hub μπορεί να τροφοδοτηθεί από την έξοδο 0-12 V ενός δέκτη ή φυσικά με ξεχωριστό τροφοδοτικό. Δέχεται έως και οκτώ δέκτες client και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο για τον δέκτη που ρυθμίζεται σαν server. Το Hub αυτό, δεν έχει καμιά σχέση με τα κλασσικά hubswitch δικτύου που κυκλοφορούν, μιας και δέχεται καλώδιο που τερματίζει σε ακροδέκτη τύπου RJ-11 ενώ από την άλλη πλευρά τερματίζει σε θηλυκό RS-232 για να προσαρμόζεται στην αντίστοιχη θύρα του δέκτη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....