DIABASTE DWREAN DIG 165 1
techmail
SECURITY REPORT 128
now 33 2022
satpraxis 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

29 Μαρτίου 2012 07:12

Οι τρόποι δικτύωσης των δορυφορικών δεκτών

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Η ανάγκη δικτύωσης δύο ή περισσότερων δορυφορικών δεκτών, για τον διαμοιρασμό μίας συνδρομητικής κάρτας, επιτυγχάνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το μήνα θα σας περιγράψουμε πώς να δικτυώσετε ενσύρματα τους δέκτες σας, ώστε όλα τα δωμάτια της οικίας σας να παρακολουθούν συνδρομητική TV, με μία μόλις κάρτα.

Το card sharing είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να διαμοιράζουμε μία συνδρομητική κάρτα σε δύο ή περισσότερους δορυφορικούς δέκτες, με σκοπό την ταυτόχρονη ανεξάρτητη θέαση διαφορετικών συνδρομητικών καναλιών του ίδιου πακέτου στις τηλεοράσεις μας. Αναφερόμαστε πάντα για το νόμιμο card sharing, που περιορίζεται στα όρια της οικίας μας. Ανάλογα με τους δέκτες που θέλουμε να δικτυώσουμε ή την υποδομή της καλωδιακής εγκατάστασης που διαθέτουμε, επιλέγουμε και την τεχνική που θα ακολουθήσουμε (ενσύρματη ή ασύρματη). Αυτό το μήνα, θα αναφερθούμε στην ενσύρματη δικτύωση και στους τρόπους που αυτή επιτυγχάνεται, μιας και πρόκειται για την πιο ασφαλή, αλλά και πιο διαδεδομένη τεχνική. 

Card Sharing με Card Splitter

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο ενσύρματης δικτύωσης σε τοπικό επίπεδο έως τώρα, αν και τεχνολογικά αρχίζει και ξεπερνιέται. Το card splitter αποτελείται από μία κεντρική μονάδα που διαθέτει έναν αναγνώστη κάρτας (master) και μια σειρά από ειδικές κάρτες, που διαθέτουν μνήμη EEPROM (slaves). Στην βασική μονάδα, τοποθετείται η νόμιμη συνδρομητική κάρτα του δορυφορικού παροχέα, ενώ οι κάρτες εισάγονται στον αναγνώστη καρτών (ή μέσω CAM στην υποδοχή CI) του δορυφορικού δέκτη. Η κεντρική μονάδα διαβάζει την κάρτα και μέσω κατάλληλων καλωδιώσεων, μεταφέρει τα δεδομένα στις κάρτες EEPROM, που βρίσκονται στους δέκτες. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι δέκτες βλέπουν από μία κάρτα. Όπως καταλάβατε, το Card splitter, παίζει τον ρόλο ενός «σερβιτόρου- δρομολογητή». Απαντάει στις ερωτήσεις του αναγνώστη κάθε δορυφορικού δέκτη προς την κύρια κάρτα (μέσω των καρτών EEPROM), ρυθμίζοντας παράλληλα την κίνηση των πληροφοριών προς αυτούς. Η υλοποίηση της εφαρμογής είναι πολύ εύκολη, αρκεί να δώσετε προσοχή σε ορισμένα σημεία. Οι κάρτες EEPROM διαθέτουν υποδοχή σύνδεσης RJ-11 (με 4 pin), ενώ η βάση του card splitter συνήθως διαθέτει σύνδεση RJ-45 (δηλαδή είσοδο για τηλεφωνικό βύσμα οκτώ pin). Στο RJ-45 συνδέουμε σε σειρά δύο τετρασύρματες γραμμές τηλεφωνικού καλωδίου, που θα καταλήξουν σε δύο ξεχωριστούς ακροδέκτες RJ-11 και κατ’ επέκταση σε δύο ξεχωριστές κάρτες EEPROM.

 

Για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το όλο σύστημα, θα πρέπει να διατηρηθεί η ίδια χρωματική σειρά, κατά την σύνδεση των καλωδίων. Το μήκος του τηλεφωνικού καλωδίου σύνδεσης δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει σε τοπικό επίπεδο, μιας και μπορεί να φτάσει, σύμφωνα με κάποιους κατασκευαστές, στα 150m. Εμείς πάντως το δοκιμάσαμε μέχρι και 70m. Το Card Splitter σε γενικές γραμμές συνεργάζεται σωστά με τους περισσότερους δέκτες της αγοράς. Παρόλα αυτά μπορεί να συναντήσετε κάποια προβλήματα συμβατότητας με δέκτες που διαθέτουν card reader, τύπου UCAS, σε σχέση πάντα με την έκδοση της κάρτας που θέλετε να μοιράσετε. Για αυτό καλό θα είναι να βεβαιωθείτε πρώτα ότι το UCAS του δέκτη σας διαβάζει την νόμιμη συνδρομητική κάρτα. Επίσης, ελέγξτε αν το Card Splitter που προμηθευτήκατε είναι επίσης συμβατό με την συνδρομητική κάρτα. Αν δεν είναι, πιθανότατα να χρειάζεται διαφορετικό software. Επίσης, στην πράξη, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ίδιους δορυφορικούς δέκτες με την ίδια έκδοση λογισμικού. Έτσι, περιορίζετε το ενδεχόμενο πιθανών προβλημάτων στο εγγύς μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιώντας πολλούς διαφορετικούς δέκτες με άγνωστη συμπεριφορά σε τέτοιες εφαρμογές, η επιτυχία του εγχειρήματος θα βασίζεται, σε σημαντικό ποσοστό, στον παράγοντα «τύχη». 

Card sharing δεκτών με θύρα Ethernet

Εάν θέλετε να δικτυώσετε δέκτες με θύρα Ethernet, τότε νομοτελειακά θα ακολουθήσετε διαφορετική διαδικασία από την προηγούμενη. Εδώ το μοίρασμα της κάρτας μπορεί να το κάνει ο ίδιος δέκτης μέσω του λογισμικού του, ενώ η επικοινωνία με τους άλλους δέκτες πραγματοποιείται μέσω της ειδικής θύρας δικτύου Ethernet που διαθέτουν. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται από πλευράς υποδομής εγκατάστασης, είναι η σύνδεση των δεκτών σε ένα τοπικό δίκτυο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα την εφαρμογή και την υποδομή της εγκατάστασης που διαθέτετε. Εάν ο χώρος σας διαθέτει εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης με πρίζες δικτύου, τότε συνδέστε στις πρίζες όλους τους δέκτες σας, χρησιμοποιώντας ένα απλό straight καλώδιο δικτύου Cat 5E. Το switch σας (που πιθανώς θα βρίσκεται στην περιοχή του patch panel), αναλαμβάνει την διασύνδεσή και επικοινωνία όλων των συσκευών δικτύου και άρα και των δεκτών (μέσω των ειδικών καλωδίων patch cords).

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι η συμβατότητα του δέκτη με την κάρτα που θέλουμε να μοιράσουμε (για παράδειγμα, σε Linux δέκτες η συμβατότητα διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα server – client που χρησιμοποιούμε). Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης, αλλά οι δέκτες σας διαθέτουν θύρα Ethernet, τότε το μόνο ενεργό στοιχείο που θα χρειαστείτε είναι ένα απλό switcher. Κάθε δέκτης συνδέεται στο switcher μέσω της θύρας δικτύου του Ethernet, χρησιμοποιώντας σαν γραμμή μεταφοράς καλώδιο UTP Cat 5E. Η λύση αυτή παρουσιάζεται ως ενδεδειγμένη, σε περιπτώσεις που θέλουμε τους δέκτες στον ίδιο χώρο, να παίζουν διαφορετικά κανάλια. Σε αντίθετη περίπτωση οι μεγάλες αποστάσεις δεν θα σας προβληματίσουν, μιας και εδώ το σύστημα δουλεύει άνετα και δοκιμασμένα μέχρι τα 100m. Και εδώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην κατάληξη του καλωδίου UTP στον ακροδέκτη τύπου RJ-45, τηρώντας τον χρωματικό κώδικα. Σε αντίθετη περίπτωση, το δίκτυό σας μπορεί να μην δουλέψει, παρόλο που οι απαιτήσεις μιας κάρτας δικτύου δορυφορικού δέκτη για sharing είναι ιδιαίτερα μικρές. Τέλος, σε ένα δίκτυο δεκτών, θα μπορούσατε να «κολλήσετε» σαν client και έναν απλό δέκτη χωρίς θύρα Ethernet. Αυτό μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας κάποιο Ethernet Interface, προσαρμοσμένο στον αναγνώστη καρτών του δέκτη. 

Ενσύρματο sharing… χωρίς επιπλέον καλώδια!

Η απόλυτη ερμηνεία της φράσης παραπέμπει στο αδύνατο. Στην πράξη όμως δεν είναι έτσι, μιας και στην αγορά κυκλοφορούν Ethernet adaptors, που μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις  ήδη υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς σε ένα σπίτι (καλώδια δικτύου ΔΕΗ, ομοαξονικό καλώδιο διανομής τηλεοπτικού σήματος), χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουμε επιπλέον καλώδιο δικτύου UTP. Κι εδώ η επιτυχία της εφαρμογής βασίζεται,(πέραν από το λογισμικό των δεκτών που πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάρτας που θα μοιράσουμε) στην τήρηση των κανόνων περί δικτύωσης, όπου η αναλυτική περιγραφή τους αποτελεί ανεξάντλητο αντικείμενο ξεχωριστών άρθρων. 

Card sharing μέσω RS-232

Πρόκειται για την λιγότερο διαδεδομένη εφαρμογή δικτύωσης δορυφορικών δεκτών, που όμως αφορά τους πλέον διαδεδομένους δορυφορικούς δέκτες της χώρας μας της σειράς ΜΧ, όπως οι Υu-Μa-Τu, Opticum, Digital Box, Neco Box, κλπ. Οι εν λόγω δέκτες προορίζονται για ασύρματο Card sharing με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, αξιοποιώντας στο έπακρο τη θύρα RS-232 που διαθέτουν. Στην θύρα του κάθε δέκτη προστίθεται ασύρματος πομποδέκτης, ο οποίος αναλαμβάνεται να μοιράσει τα κλειδιά της κάρτας από τον δέκτη server στους υπόλοιπους. Ο δέκτης που μοιράζει την κάρτα ρυθμίζεται σε server mode, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δέκτες ρυθμίζονται σε client mode.

 

Καταργώντας τους πομποδέκτες και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία ρύθμισης δεκτών, μπορούμε να δικτυώσουμε και ενσύρματα δύο από αυτούς, αρκεί να τους συνδέσουμε μεταξύ τους με ένα καλώδιο cross RS-232. Όπως καταλαβαίνετε, η λύση αυτή προσφέρεται όταν οι δέκτες βρίσκονται πολύ κοντά και η ασύρματη δικτύωση δεν έχει νόημα και φυσικά είναι πολύ πιο δαπανηρή. Αν τώρα επιθυμείτε να δικτυώσετε μεταξύ τους περισσότερους από δύο δέκτες, θα χρειαστείτε ένα ειδικό Hub, που επιτρέπει την σύνδεση δεκτών MX, μέσω της θύρας RS-232 παρέχοντας και τα αντίστοιχα καλώδια. Το Hub μπορεί να τροφοδοτηθεί από την έξοδο 0-12 V ενός δέκτη ή φυσικά με ξεχωριστό τροφοδοτικό. Δέχεται έως και οκτώ δέκτες client και διαθέτει ξεχωριστή είσοδο για τον δέκτη που ρυθμίζεται σαν server. Το Hub αυτό, δεν έχει καμιά σχέση με τα κλασσικά hubswitch δικτύου που κυκλοφορούν, μιας και δέχεται καλώδιο που τερματίζει σε ακροδέκτη τύπου RJ-11 ενώ από την άλλη πλευρά τερματίζει σε θηλυκό RS-232 για να προσαρμόζεται στην αντίστοιχη θύρα του δέκτη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Lemco – Συμμετοχή στην CabSat 2022

  Στη Lemco, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, προσπαθούμε να είμαστε πάντα μπροστά από την εποχή μας, με καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που βοηθούν τον κλάδο μας να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Συμμε...
 • GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  GM80470 & GM80160 – Φακοί κεφαλής για επαγγελματίες ηλεκτρολόγους και τεχνικούς

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή δύο νέων φακών κεφαλής. Πρόκειται για τους GM80470 και GM80160 που είναι τύπου COB LED και ανήκουν στην οικονομική σειρά φακών κεφαλής. Είναι σχ...
 • TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  TP-Link EAP225-Outdoor & EAP610-Outdoor

  Τα EAP225-Outdoor και EAP610-Outdoor είναι δύο νέα Wi-Fi Access Points εξωτερικού χώρου της σειράς Omada της TP-Link, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν ομαλή εμπειρία Wi-Fi ακόμη και σε...
 • AVM FRITZ!Repeater 6000

  AVM FRITZ!Repeater 6000

  Το FRITZ!Repeater 6000 της γερμανικής AVM, είναι το πρώτο Repeater που κυκλοφόρησε στην αγορά με τεχνολογία AX (Wi-Fi 6). Διαθέτει 3 εσωτερικές μονάδες Wi-Fi και έχει δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του Octagon SX988 4K UHD IP. Πρόκειται για ένα νέο IP δέκτη που λειτουργεί με διπλό λειτουργικό σύστημα, Enigma2 και Octagon Define Linux OS. Αν και δεν ...
 • Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Τα νέα της Mistral: Η νέα Micro Roc antenna και το Magic Panel

  Μια νέα κεραία ήλθε να προστεθεί στη γκάμα κεραιών της Mistral. Με γνώμονα ότι οι κεραίες θα πρέπει να είναι αυτές που πραγματικά απαιτούνται, δεν πρέπει να επιλέγονται ούτε πολύ μικρές, ούτε και ...
 • TP-LINK EAP650 & EAP653

  TP-LINK EAP650 & EAP653

  Τα EAP650 και EAP653 είναι δύο AX3000 Wi-Fi 6 Access Points οροφής με συμπαγή σχεδιασμό, ιδανικά για επαγγελματικά σενάρια που απαιτούν υψηλή απόδοση, όπως ξενοδοχεία, γραφεία, εμπορικά πολυκαταστ...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η γερμανική AVM παρουσιάζει μια πιο οικονομική συσκευή για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που υποστηρίζει το νέο πρότυπο Wi-Fi 6. ...
 • Professional BISS CAM 16 καναλιών της IDComs για Ξενοδοχεία και Gap Fillers

  Professional BISS CAM 16 καναλιών της IDComs για Ξενοδοχεία και Gap Fillers

  Στα ξενοδοχεία αλλά και τα Gap Fillers, η αρχική λήψη των ελληνικών καναλιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα μέσω του δορυφόρου HellaSat στις 39ο ανατολικά, αφού πλέον όλα τα ελληνικά κανάλ...
 • TP-LINK TL-SG2428P & TL-SG3452X

  TP-LINK TL-SG2428P & TL-SG3452X

  Τα TP-LINK TL-SG2428P και TL-SG3452X είναι 2 νέα Switches που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ιδανικά για επαγγελματική χρήση. Διαθέτουν web interface με αναβαθμισμένες λειτουργίες που καλύπτουν ...
 • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

  Ένα νέο ασύρματο router της γερμανικής AVM έφτασε στην ελληνική αγορά, ειδικά σχεδιασμένο για συνδέσεις Fiber To The Home (FTTH). Πρόκειται για το FRITZ!Box 5530 Fiber, το οποίο χρησιμοποιείται απ...
 • Κεραίες για μπαλκόνι από την Mistral

  Κεραίες για μπαλκόνι από την Mistral

  Η ανάγκη χρήσης κεραίας μπαλκονιού δημιουργείται κυρίως από την ανεπάρκεια κάλυψης των τηλεοπτικών αναγκών από την κεντρική εγκατάσταση. Κάποιοι επιθυμούν να είναι αυτάρκεις με τη δική τους κεραία...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Ψηφιακή Τηλεόραση – Ιούλιος 2022

  Το νέο τεύχος Ιουλίου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τα τηλεοπτικ...
 • Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Δορυφορικά κανάλια με κρυπτογράφηση BISS

  Τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν με κρυπτογράφηση BISS παραμένουν σταθερή αξία για εκείνους που ασχολούνται με τη δορυφορική λήψη. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα παρουσιάζουν ουσιαστικό ενδιαφέρ...
 • TP-Link Omada Wi-Fi access points

  TP-Link Omada Wi-Fi access points

  Το Wi-Fi στις μέρες μας είναι πάντα απαραίτητο σε εξωτερικά περιβάλλοντα, είτε όταν κάνουμε πάρτι, είτε όταν εργαζόμαστε στην αυλή ή τον κήπο μας. Η χρήση του είναι απαραίτητη, κυρίως όταν θέλουμε...
 • mistral Micro Roc

  mistral Micro Roc

  Προσαρμοσμένη στις ανάγκες που έχουν προκύψει από το Ψηφιακό Μέρισμα II με την τοποθέτηση των καναλιών σε μικρότερο φάσμα συχνοτήτων, η Mistral παρουσιάζει μία ακόμα κεραία με προδιαγραφές 5G. Πρό...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design