Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Προγραμματισμός Universal Τηλεχειριστηρίων
Ένα κοντρόλ για όλες τις συσκευές
Η ύπαρξη επίγειου ψηφιακού και δορυφορικού δέκτη, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες οπτικοακουστικές συσκευές, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας σειράς τηλεχειριστηρίων που συνήθως «παρατάμε» στο τραπεζάκι του σαλονιού. Την ανάγκη «όλα με ένα κοντρόλ» έρχονται να ικανοποιήσουν τα Universal τηλεχειριστήρια, που αναλαμβάνουν να χειριστούν όλο τον οπτικοακουστικό σας εξοπλισμό ταυτόχρονα.
Εκτός από τα Universal κοντρόλ, στο εμπόριο θα βρείτε και προρυθμισμένα τηλεχειριστήρια με τιμές που ξεκινάνε από 8 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν υποστηρίζουν όλες τις συσκευές, και κυρίως επίγειους ψηφιακούς δέκτες, ενώ αν διαθέτετε μία κινέζικη no name συσκευή, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Ακόμα και αν βρείτε ένα χειριστήριο που υποστηρίζει την TV και τον δέκτη σας, θα πρέπει να πατήσετε κάποιο πλήκτρο επιλογής της συσκευής πριν από τον τηλεχειρισμό της. Με αυτό τον τρόπο επιλέγετε την προσωπικότητα του χειριστηρίου, με άλλα λόγια τι θα τηλεχειρίζεται από εκεί και μετά. Θέλετε να αλλάξετε κανάλι στον δέκτη; Πατάτε το πλήκτρο επιλογής STB και μετά τα πλήκτρα αλλαγής καναλιού. Θέλετε να μεταβάλλετε την ένταση της φωνής; Πατήστε την επιλογή TV και μετά το πλήκτρο έντασης.
Η λύση στους παραπάνω προβληματισμούς είναι η χρήση ενός προγραμματιζόμενου χειριστηρίου, το οποίο δεν θα έχει έτοιμη προ-ρυθμισμένη λίστα συσκευών, αλλά θα μαθαίνει τα πλήκτρα των συσκευών με κάποιο είδος αντιγραφής από το πρωτότυπο χειριστήριο. Αυτά τα χειριστήρια συνήθως ονομάζονται learning (εκμάθησης) και μπορούν να αντιγράψουν ένα άλλο χειριστήριο ασχέτως της λειτουργίας του (εκτός ίσως από χειριστήρια κλιματιστικών).
Επειδή στα learning χειριστήρια μπορείτε σε κάθε πλήκτρο να βάλετε όποια εντολή θέλετε από τα πρωτότυπα χειριστήρια, μπορείτε να «φτιάξετε» ένα νέο χειριστήριο με τοπολογία της αρεσκείας σας.
Προγραμματιζόμενα (learning) χειριστήρια υπάρχουν αρκετά και μάλιστα πολλά είναι πολύ ακριβά φτιαγμένα από γνωστές εταιρίες (Philips, Sony, Logitec, κ.ά.). Όμως υπάρχουν κάποια που είναι πολύ οικονομικά και πολύ ποιοτικά για την τιμή τους – ίσως και καλύτερα από αυτά που διαθέτουν οι δέκτες χαμηλής τιμής.
Υλοποίηση
Ο προγραμματισμός χειριστηρίου μπορεί να γίνει από τον καθένα χωρίς κανένα κίνδυνο. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μερικά λεπτά. Η ιδέα είναι να προγραμματίσουμε τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου, ώστε ορισμένα από αυτά να απευθύνονται στην TV και ορισμένα άλλα στον δέκτη, χωρίς να απαιτείται να αλλάζει η κατάσταση της συσκευής. Για παράδειγμα, αν έχουμε επίγειο ψηφιακό δέκτη, επειδή η επιλογή των καναλιών θα γίνεται από αυτόν, τα περισσότερα πλήκτρα θα ανήκουν σε αυτόν. Όμως πλήκτρα ήχου, standby, TTX και αν υπάρχει χώρος και για μερικά άλλα, θα προέρχονται από το χειριστήριο της TV.
Προτού ξεκινήσετε την διαδικασία της μάθησης, καλό θα είναι να δουλέψετε τις συσκευές μερικές μέρες με τα αυθεντικά χειριστήρια, σημειώνοντας ποια πλήκτρα χρησιμοποιείτε περισσότερο από το καθένα. Σημαντικό είναι να σημειώσετε αν απαιτείται κάποιο πλήκτρο ειδικής λειτουργίας π.χ. το AV για να επιλέξετε την είσοδο SCART που είναι συνδεδεμένος ο επίγειος δέκτης σας. Η Sony έχει μια ιδιαιτερότητα, αφού το πλήκτρο stand by δεν ανοίγει την TV, αλλά μόνο την κλείνει, οπότε θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα άλλο πλήκτρο για να κλείνει την TV.
Στις δοκιμές που κάναμε κρατήσαμε τα εξής πλήκτρα από το χειριστήριο της TV:
• To stand-by για να κλείνω την TV.
• Το 0 για να την ανοίγω (βλέπετε η TV… ήταν Sony).
• Το πλήκτρο AV (επιλογής εισόδου) παρόλο που η Sony το κάνει αυτόματα.
• Τα πλήκτρα έντασης ήχου και σίγασης (mute).
• Το πλήκτρο timer για να κλείνει η TV μόνη της μετά από κάποια ώρα.
• Τα πλήκτρα του TTX, τα 4 χρώματα και τα 2 που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το TTX.
Τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τον επίγειο ψηφιακό δέκτη. Αυτά μπορεί να είναι κάποιες λειτουργίες PVR (εφόσον υποστηρίζονται) και τα πλήκτρα EPG και INFO.
Το μάθημα είναι πολύ απλό. Τοποθετώ τα 2 χειριστήρια φάτσα με φάτσα, βάζω το νέο χειριστήριο σε κατάσταση μάθησης, πατάω το πλήκτρο που θέλω να μάθω και κατόπιν το αντίστοιχο πλήκτρο στο αυθεντικό χειριστήριο. Σε ένα-δύο δευτερόλεπτα ένα ενδεικτικό LED επιβεβαιώνει την εκμάθηση και προχωράω στο επόμενο ζευγάρι. Η όλη διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 5 λεπτά.
Αφού περάσουμε όλα τα επιθυμητά πλήκτρα, δοκιμάζουμε το νέο χειριστήριο. Αν όλα είναι OK, κρύβουμε τα παλαιά στο συρτάρι αφαιρώντας πρώτα τις μπαταρίες.
Ένα τρικ αντί επιλόγου
Ένα τρικ που θέλει λίγο δουλειά να το πετύχετε: Αφού τώρα έχετε 2 συσκευές πρέπει να έχετε και δύο πλήκτρα έναρξης/παύσης λειτουργίας (stand-by). Ένα για την TV και ένα για τον δέκτη. Αυτό της TV είναι φυσικά πιο σημαντικό, όμως γιατί να μην μπαίνει σε αναμονή και ο δέκτης όταν κλείνουμε την TV; Μπορείτε να δοκιμάσετε σε ένα πλήκτρο να μάθετε δύο κωδικούς, τον ένα πίσω από τον άλλο. Πατήστε το πλήκτρο stand-by στο προγραμματιζόμενο χειριστήριο, κατόπιν πατήστε με γρήγορη σειρά πρώτα το stand-by της TV και αμέσως το stand-by του δέκτη. Με λίγη προσπάθεια το προγραμματιζόμενο θα μάθει και τις 2 εντολές σαν μία. Έτσι θα αντιδρούν ταυτόχρονα οι δύο συσκευές. Θα ανοίγετε την TV θα ανοίγει και δέκτης. Θα κλείνετε την TV θα κλείνει και ο δέκτης. Σε μερικά προγραμματιζόμενα χειριστήρια αυτό λέγετε λειτουργία macro.
Τι χαρά, όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα! Και όλοι ευχαριστημένοι. Μικρό κόστος, μεγάλη ευκολία.
{gallery}5557{/gallery}