Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 142
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12 Φεβρουαρίου 2013 23:13

Sat Mythbusters

Οι 10 μύθοι της δορυφορικής λήψης

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
46eff594cc95ecffb759c53475ade30a XL 4845a0fe

Featured | Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το ξεκίνημα της δορυφορικής λήψης τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, εν τούτοις εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι αστικοί μύθοι, που δημιουργούν σύγχυση, ιδιαίτερα σε όσους εισέρχονται τώρα στο χώρο.  Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας, επικρατούν κάποιοι μύθοι στη δορυφορική λήψη που δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Εμείς συγκεντρώσαμε…

Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το ξεκίνημα της δορυφορικής λήψης τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα, εν τούτοις εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένοι αστικοί μύθοι, που δημιουργούν σύγχυση, ιδιαίτερα σε όσους εισέρχονται τώρα στο χώρο.

Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας, επικρατούν κάποιοι μύθοι στη δορυφορική λήψη που δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο διαδεδομένους και θα προσπαθήσουμε να τους καταρρίψουμε.

Μεγαλύτερο κάτοπτρο = Περισσότερα κανάλια

Εάν αναφερόμαστε σε σταθερά κάτοπτρα, δεν αρκεί μόνο μια μεγάλη διάμετρος. Σίγουρα ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο παρουσιάζει μεγαλύτερη απολαβή σήματος σε σχέση με ένα μικρότερο, αλλά αυτό αρκετές φορές δε συμβαδίζει με τον αριθμό των καναλιών που θα αποθηκεύσουμε στο δορυφορικό μας δέκτη. Η μεγαλύτερη διάμετρος ενός κατόπτρου θα μας εξασφαλίσει απρόσκοπτη λήψη δορυφορικών καναλιών που πιθανότατα με ένα μικρότερης διαμέτρου κάτοπτρο θα την είχαμε οριακή ή μηδενική. Ο αριθμός των καναλιών εξαρτάται συνδυαστικά και από άλλους παράγοντες, όπως ο δορυφόρος που στοχεύουμε, εάν έχουμε πολλαπλές λήψεις περισσότερων δορυφόρων με το ίδιο κάτοπτρο και φυσικά εάν είναι σταθερό ή κινούμενο. Στις περιπτώσεις κινούμενων κατόπτρων η διάμετρος παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά η σχέση κόστους εξοπλισμού και αριθμού καναλιών βρίσκεται σε αναντιστοιχία. Δηλαδή διπλάσιο κόστος εξοπλισμού δε σημαίνει κατ’ ανάγκη διπλάσιο αριθμό καναλιών.

Χαμηλότερος Δείκτης Θορύβου = Καλύτερο LΝΒ

Πρόκειται για το μύθο που συντηρείται τεχνηέντως για καθαρά εμπορικούς λόγους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στην ποιότητα λειτουργίας ενός LNB που καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, με έναν από αυτούς να είναι και ο βαθμός θορύβου που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του. Αναφερόμαστε στον ενδογενή θόρυβο λειτουργίας της ενισχυτικής του βαθμίδας, που μετριέται σε dB, και φυσικά διαφέρει από συχνότητα σε συχνότητα. Έτσι ακόμα κι αν ο βαθμός θορύβου ενός LNB είναι προϊόν πραγματικών μετρήσεων και όχι καθαρά εμπορικό τέχνασμα, δεν μπορεί να καθορίσει τη συνολική απόδοσή του σε οποιαδήποτε συχνότητα, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με άλλα χαρακτηριστικά. Γενικότερα αυτό που καθορίζει την απόδοση ενός LNB, πέρα από ένα πλήθος ηλεκτρικών χαρακτηριστικών (συμπεριλαμβανομένου και του βαθμού θορύβου), είναι τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, καθώς και ο συνδυασμός αυτών με το κάτοπτρο στο οποίο θα εγκατασταθεί.

Τα πολυεστερικά και τα διάτρητα κάτοπτρα είναι καλύτερα από τα κοινά σιδερένια

Σίγουρα τα πολυεστερικά κάτοπτρα ή και κάποια διάτρητα (όχι όλα) παλαιότερων εποχών είναι πιο εντυπωσιακά από άποψη θεωρίας – κατασκευής. Θεωρούνται ιδανικά για υλοποιήσεις εγκαταστάσεων σε περιοχές όπου επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στην πράξη ναι μεν είναι καλύτερα από άποψη αντοχής στο χρόνο, αλλά δεν θα κάνουν τη διαφορά στη λήψη λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας κατασκευής. Παρόλα αυτά πάντα θα συναντούμε διαφορές σε κάτοπτρα ίδιας διαμέτρου σε σχέση με την απόδοσή τους. Οι διαφορές αυτές είναι δυσδιάκριτες στις μικρές κατηγορίες και λήψεις εμπορικών δορυφόρων, αλλά αρκετά διακριτές σε μεγαλύτερες διαμέτρους και οριακές λήψεις καναλιών, με τους επώνυμους κατασκευαστές να υπερτερούν.

Το καλώδιο για τηλεόραση κάνει και για τη δορυφορική

Παρόλο που εμφανισιακά ένα απλό καλώδιο επίγειας τηλεοπτικής λήψης φαίνεται ίδιο με αυτό για τη δορυφορική λήψη, εντούτοις παρουσιάζουν πάρα πολλές διαφορές στα ηλεκτρικά τους χαρακτηριστικά. Οι διαφορές αυτές μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές σε μικρές αποστάσεις (π.χ. 5 έως 10 μέτρα), αλλά είναι εμφανείς στις συνηθισμένες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών συχνοτήτων, αν δε χρησιμοποιηθεί ο σωστός τύπος καλωδίου. Βασική διαφορά είναι ότι το καλώδιο δορυφορικής λήψης υποστηρίζει συχνότητες από 5-2150MΗz με χαμηλότερο ποσοστό απωλειών, αντίθετα με αυτό της επίγειας λήψης, όπου οι απώλειες ισχύος στην περιοχή 950-2150MΗz είναι πολύ μεγαλύτερες. Αντίστροφα, το καλώδιο της δορυφορικής λήψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και για τη λήψη επίγειων καναλιών.

Όλοι οι διακόπτες DiSEqC είναι ίδιοι

Αναφερόμαστε στο διακοπτικό υλικό, που μας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε σήμα από περισσότερους δορυφόρους μέσα από το ίδιο καλώδιο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στην ποιότητα του διακοπτικού υλικού με διαφορές τόσο στο βαθμό απωλειών που εισάγουν, όσο και στη συνεργασία τους με τους δορυφορικούς δέκτες (δηλαδή την άμεση ανταπόκριση στις εντολές που στέλνει ο δέκτης προς το διακόπτη). Έτσι επιλέγουμε πάντα διακόπτες αναγνωρισμένων κατασκευαστών, για να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η δορυφορική κεραία αντικαθιστά την επίγεια

Η δορυφορική κεραία εγκαθίσταται συμπληρωματικά με την επίγεια και όχι προς αντικατάσταση αυτής. Ακόμα κι αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης ενός συνδρομητικού πακέτου (ΟΤΕ ΤV, Nova) που παρέχει τα επίγεια κανάλια, είναι απαραίτητο να υφίσταται η κεραία επίγειας λήψης, έτσι ώστε να μη δεσμευόμαστε από τις καιρικές συνθήκες (απουσία σήματος σε έντονη βροχόπτωση), καθώς και από το σημαντικό παράγοντα να βλέπουμε το ίδιο κανάλι σε παραπάνω από έναν τηλεοπτικούς δέκτες.

Όσο πολυσύνθετος είναι ένας δέκτης, τόσο πιο καλός είναι

Η επιλογή ενός δορυφορικού δέκτη μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την επιλογή ενός αυτοκινήτου. Επιλέγουμε αυτόν με τον οποίο θα κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα, αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία μας, καθώς και τα οικονομικά μας, και όχι αυτόν που μπορεί να διαθέτει τεράστιες δυνατότητες που δε θα τις αξιοποιήσουμε ποτέ. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι νέας γενιάς δορυφορικοί δέκτες ενσωματώνουν ως βασικά χαρακτηριστικά την υψηλή ευκρίνεια εικόνας, τη δυνατότητα εγγραφής προγράμματος σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, τη σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και την αναπαραγωγή εξωτερικών αρχείων multimedia. Δυνατότητες, που παλαιότερα φαίνονταν πολύ ιδιαίτερες.

Η δορυφορική κεραία που πιάνει όλα τα κανάλια

Όσο και αν προσπαθούν να σας πείσουν κάποιοι, κανένα κεραιοσύστημα δε λαμβάνει όλα τα κανάλια που κυκλοφορούν στον ουρανό, αλλά ένα μέρος αυτών (ακόμα κι αν αναφερόμαστε σε πανάκριβους εξοπλισμούς κινητών κατόπτρων), που καλό θα είναι να γνωρίζετε, πριν προχωρήσετε σε κάποια αγορά εξοπλισμού. Βέβαια το καλό με τη δορυφορική λήψη είναι ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του συστήματός μας, προσθέτοντας πάντα έναν σημαντικό αριθμό καναλιών.

Η δορυφορική κεραία πιάνει και στο μπαλκόνι

Αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά ισχύει μόνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Βασικότερη απ’ όλες είναι η οπτική επαφή με το δορυφόρο. Άρα θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο προσανατολισμός του είναι ο ενδεδειγμένος (νότια πλευρά), καθώς και το ότι δεν υπάρχουν εμπόδια (π.χ. εμπόδια μπροστά, τέντες, μπαλκόνι πάνω ορόφου, κλπ). Σίγουρα κάποιος τεχνικός μπορεί να το διαπιστώσει πολύ εύκολα με τη χρήση ειδικού οργάνου (πεδιόμετρου).

Με τη δορυφορική θα βλέπω σπασμένα κανάλια

Προφανώς ο μύθος αναφέρεται στην πειρατεία και όχι σε κάτι που πωλείται νόμιμα. Έτσι αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά αποτελεί δυνατότητα κάποιων μηχανημάτων που αποκτάται με την προσθήκη ανεπίσημου λογισμικού. Το αποτέλεσμα της χρήσης των λογισμικών αυτών (θέαση συνδρομητικών καναλιών χωρίς νόμιμη συνδρομή) θεωρείται παράνομη πράξη και διώκεται ποινικά.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

    Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

    Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
  • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

    Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

    Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
  • Mesh Wi-Fi setup

    Mesh Wi-Fi setup

    Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
  • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

    Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

    Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
  • Engel 5G

    Engel 5G

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
  • NOD Transporter Blue

    NOD Transporter Blue

    Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
  • Triax OTX 1310

    Triax OTX 1310

    Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
  • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

    Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
  • Redline S50 HD

    Redline S50 HD

    Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
  • PNY SSD CS900 250GB

    PNY SSD CS900 250GB

    Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
  • Amiko / Redline / Youin

    Amiko / Redline / Youin

    Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
  • Nedis TVSM7060WT

    Nedis TVSM7060WT

    Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

    Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

    Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. HDMI Mod...
  • HDMI Modulators

    HDMI Modulators

    Η διανομή τηλεοπτικού σήματος είναι ένας τομέας της τεχνολογίας που έχει σημειώσει τρομερή πρόοδο και συνεχίζει να εξελίσσεται στις μέρες μας, με τεράστιο εύρος εφαρμογών που συναντάμε κυρίως σε χ...
  • Infomir MAG544 & MAG544w3

    Infomir MAG544 & MAG544w3

    Τα πιο πρόσφατα μοντέλα της δημοφιλούς σειράς αποκωδικοποιητών MAG της Infomir, πέρασαν την πόρτα του εργαστηρίου της Ψηφιακής Τηλεόρασης για να τα δοκιμάσουμε και να τα παρουσιάσουμε αυτό τον μήν...