DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Αυγούστου 2013 16:39

Συντονισμός κατόπτρου μέσω Smartphone

Μετατρέψτε το κινητό σας σε πεδιόμετρο

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store. Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία…

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store.

Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία και μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες και το πλήθος εφαρμογών που μας παρέχει. Πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω τεχνολογίας 3G (που πάει για 4G), δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα ελεύθερα ή μη, ενσωματωμένος δέκτης GPS για πλοήγηση σε οδικούς χάρτες και όχι μόνο, ενσωματωμένες κάμερες, ψηφιακή επίγεια ή διαδικτυακή τηλεόραση, αλλά και ένα πλήθος άλλων εφαρμογών που βασίζονται στις παραπάνω δυνατότητες, που πραγματικά απογειώνουν το βαθμό χρηστικότητας των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων.

Μέσα σε αυτό το πλήθος των εφαρμογών υπάρχουν και κάποιες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη δορυφορική λήψη. Πρακτικά μας δίνουν τη δυνατότητα εύρεσης της γεωστατικής θέσης ενός δορυφόρου στον ορίζοντα, έτσι ώστε ακόλουθα να ρυθμίσουμε το δορυφορικό μας κάτοπτρο. Παράλληλα εάν διαθέτουμε κάποιο δέκτη με λογισμικό enigma, μπορούμε να κάνουμε μικρομετρικές ρυθμίσεις, ώστε να βρούμε το μέγιστο δυνατό σήμα, χωρίς τη χρήση πεδιόμετρου ή τον κλασσικό για ορισμένους συνδυασμό τηλεόρασης-δορυφορικού δέκτη-μπαλαντέζας και πολύμπριζου στην ταράτσα. Ουσιαστικά μετατρέπουμε το Smart Phone μας σε πεδιόμετρο,

Οι εφαρμογές που επιλέξαμε αφορούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που βασίζονται στην πιο διαδεδομένη πλατφόρμα android της google.

Αρχικά, κι ενώ το κινητό μας είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο (προτείνω πάντα μέσω Wi-Fi αν είναι δυνατό για να αποφεύγονται άσκοπες καταναλώσεις όγκου δεδομένων), επιλέγουμε το εικονίδιο playstore, που μας παραπέμπει στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με τις παρεχόμενες εφαρμογές.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε την αναζήτησή μας και μέσω του υπολογιστή μας επιλέγοντας googleplay, όπου εμφανίζεται η ηλεκτρονική αγορά εφαρμογών android.

Στο πεδίο αναζήτησης της εφαρμογής πληκτρολογούμε satellite director. Επιλέγουμε τη δωρεάν έκδοση, η οποία εγκαθίσταται σύντομα στη συσκευή μας δημιουργώντας και ένα αντίστοιχο εικονίδιο (εικόνα 1).

Στη συνέχεια πληκτρολογώντας Sat Finder κατεβάζουμε την εφαρμογή Εnigma Signal Meter – Sat Finder, αυτή με το πιάτο σε πορτοκαλί κύκλο (εικόνα 2), όπου εγκαθίσταται και αυτή εμφανίζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην οθόνη του κινητού μας.

Ξεκινάμε επιλέγοντας satellite director. Αρχικά εμφανίζονται οι πληροφορίες έκδοσης (1.32) και έπειτα το πεδίο ρυθμίσεων – settings (εικόνα 3). Εάν έχουμε ανοιχτό το GPS στο κινητό μας, θα εμφανισθούν με ακρίβεια πολλών δεκαδικών αριθμών οι συντεταγμένες μας, δηλαδή το γεωγραφικό μήκος, πλάτος, και ύψος της θέσης μας. Εάν για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιηθεί το GPS, θα πρέπει να τις πληκτρολογήσουμε χειροκίνητα. Στο ίδιο πεδίο επιλέγουμε audio tone (δηλαδή ηχητική ένδειξη σε λειτουργία) και camera background (ανοιχτός φακός κάμερας).

Συνεχίζοντας, επιλέγουμε το επόμενο πεδίο που είναι οι δορυφόροι – satellites (εικόνα 4). Εκεί θα παρατηρήσουμε πως η λίστα είναι πλήρως ενημερωμένη με έναν αριθμό της τάξης των 280 δορυφόρων. Επιλέγουμε τον επιθυμητό και συνεχίζουμε στο επόμενο πεδίο, που ονομάζεται director. Εδώ εμφανίζεται η εικόνα της κάμερας, καθώς και ένα έξυπνο διάγραμμα που περιλαμβάνει έναν μεγάλο κύκλο, ένα βέλος στο μπροστινό του μέρος και δυο μικρούς κύκλους, έναν μπροστά στην περίμετρο του μεγάλου και έναν άλλον ομόκεντρο του μεγάλου (εικόνα 5).

Παράλληλα θα δούμε δυο μικρές μπίλιες, μια γαλάζια που κινείται πάνω στην περίμετρο ανάλογα με την κατεύθυνση που σημαδεύει η οθόνη του τηλεφώνου και μια λευκή που πλησιάζει ή απομακρύνεται σε σχέση με το κέντρο του μεγάλου κύκλου, ανάλογα με την ανύψωση ή την κλίση που δίνουμε στο κινητό μας. Αρχίζουμε και στρέφουμε αργά την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Παρατηρούμε παράλληλη μετατόπιση της μπίλιας πάνω στην περίμετρο του μεγάλου κύκλου με κίνηση προς τον μπροστινό κύκλο, όσο πλησιάζουμε τη θέση του δορυφόρου. Μόλις στοχεύσουμε ακριβώς την κατεύθυνση του επιθυμητού δορυφόρου η μπίλια κάθεται μέσα στο μικρό κύκλο (εικόνα 6), ενώ η ηχητική ένδειξη (διαφορετικός τόνος ήχου) επιβεβαιώνει την ακριβή εύρεση του σημείου στόχευσης.

Μόλις πετύχουμε και τη σωστή ανύψωση, τότε έχουμε μετατόπιση της λευκής μπίλιας στο κέντρο του κύκλου με εκ νέου μεταβολή της ηχητικής ειδοποίησης (αλλαγή τόνου και έντασης ήχου). Έτσι ρυθμίζουμε την ανύψωση του κατόπτρου, εφόσον διαθέτει κλίμακα στο πλάι του, σύμφωνα με την αριθμητική ένδειξη της ανύψωσης του τηλεφώνου.

Η βασική στόχευση έχει πλέον πραγματοποιηθεί. Τώρα είναι η σειρά της δεύτερης εφαρμογής για να πραγματοποιηθεί η μικρομετρική ρύθμιση του κατόπτρου.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή συνεργάζεται με όσους δέκτες διαθέτουν λογισμικό βασισμένο σε enigma1 ή enigma2, όπως οι πολύ δημοφιλείς Dreambox, VU, αλλά και όσοι διαθέτουν τη δυνατότητα dual boot, όπως οι Amiko Alien, Golden Media, και Εdision pingulux. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασύνδεσή του στο τοπικό δίκτυο LAN.

Επιλέγουμε το εικονίδιο της εφαρμογής Εnigma Signal Meter – Sat Finder και στη σελίδα που εμφανίζεται δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό (account), που αφορά το δέκτη μας. Γενικά η εφαρμογή μάς δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε περισσότερους του ενός δέκτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αλλαγή καναλιών μέσω smartphone σε δέκτες στο ίδιο δίκτυο) (εικόνα 7). Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας δηλώνουμε διεύθυνση IP, πόρτα, username και password (εικόνα 8). Εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά σε μία σημαντική λεπτομέρεια. Το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να είναι εντός εμβέλειας του ασύρματου δικτύου, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο δέκτης σας.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διεύθυνση DNS, κάνουμε port forward στον router μας και συνδεόμαστε μέσω δικτύου 3G με εμφανή όμως καθυστέρηση στην ανταπόκριση των δεδομένων. Τέλος πρέπει να ρυθμίσουμε τη διανομή μεταξύ enigma1 ή enigma2, αλλιώς δε θα δουλέψει. Έχοντας προ-ρυθμίσει μέσω υπολογιστή το δέκτη μας με τα κανάλια του επιθυμητού δορυφόρου, επιλέγουμε πάροχο από τη λίστα bouquets (εικόνα 9) και έπειτα κανάλι παρόχου (εικόνα 10) από τη λίστα services. Η συχνότητα του καναλιού αυτού θα είναι η αναφορά μας για τη μικρομετρική ρύθμιση. Τελευταία επιλέγουμε την ένδειξη signal. Εάν όλα έχουν γίνει σωστά, εμφανίζεται η μπάρα σήματος του δέκτη μας, που απεικονίζει για το συγκεκριμένο κανάλι SNR (όσο το δυνατό μεγαλύτερο για καλύτερη στόχευση) μέτρηση MER σε dB (όσο το δυνατό μεγαλύτερο), BER (θα πρέπει να είναι μηδενικό) και AGC (όσο το δυνατό μεγαλύτερο) (εικόνα 11).

Σε αυτό το στάδιο παίζουμε μικρομετρικά με τις ρυθμίσεις του κατόπτρου μας, για να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις σήματος. Αφού σταθεροποιήσουμε τις ρυθμίσεις μας κάνοντας ένα πολύ καλό σφίξιμο, παρακολουθούμε παράλληλα αν οι ενδείξεις μας παραμένουν σταθερές.

Η διαδικασία έφτασε σε πέρας. Είμαστε έτοιμοι για θέαση είτε στην τηλεόρασή μας, είτε στο έξυπνο κινητό μας, χρησιμοποιώντας άλλη εφαρμογή που θα παρουσιάσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Γενικότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες παραπλήσιες εφαρμογές για την αρχική στόχευση (όπως το sat finder Lite), όπου εμφανίζονται όλες οι θέσεις δορυφόρων στον ορίζοντα (εικόνα 12). Διαλέξαμε το satellite director λόγω χρηστικότητας, μεγαλύτερης ακρίβειας καθώς και δυνατότητας ηχητικής ένδειξης, που θυμίζει έντονα τη χρήση πεδιόμετρου.

Καλές λήψεις!

{gallery}10629{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design