Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 182
Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 30 105948
SECURITY REPORT 145
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Αυγούστου 2013 16:39

Συντονισμός κατόπτρου μέσω Smartphone

Μετατρέψτε το κινητό σας σε πεδιόμετρο

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
38c544d3b82e023d036c336c65674ab2 XL 63623e6c

Featured | Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store. Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία…

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store.

Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία και μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες και το πλήθος εφαρμογών που μας παρέχει. Πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω τεχνολογίας 3G (που πάει για 4G), δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα ελεύθερα ή μη, ενσωματωμένος δέκτης GPS για πλοήγηση σε οδικούς χάρτες και όχι μόνο, ενσωματωμένες κάμερες, ψηφιακή επίγεια ή διαδικτυακή τηλεόραση, αλλά και ένα πλήθος άλλων εφαρμογών που βασίζονται στις παραπάνω δυνατότητες, που πραγματικά απογειώνουν το βαθμό χρηστικότητας των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων.

Μέσα σε αυτό το πλήθος των εφαρμογών υπάρχουν και κάποιες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη δορυφορική λήψη. Πρακτικά μας δίνουν τη δυνατότητα εύρεσης της γεωστατικής θέσης ενός δορυφόρου στον ορίζοντα, έτσι ώστε ακόλουθα να ρυθμίσουμε το δορυφορικό μας κάτοπτρο. Παράλληλα εάν διαθέτουμε κάποιο δέκτη με λογισμικό enigma, μπορούμε να κάνουμε μικρομετρικές ρυθμίσεις, ώστε να βρούμε το μέγιστο δυνατό σήμα, χωρίς τη χρήση πεδιόμετρου ή τον κλασσικό για ορισμένους συνδυασμό τηλεόρασης-δορυφορικού δέκτη-μπαλαντέζας και πολύμπριζου στην ταράτσα. Ουσιαστικά μετατρέπουμε το Smart Phone μας σε πεδιόμετρο,

Οι εφαρμογές που επιλέξαμε αφορούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που βασίζονται στην πιο διαδεδομένη πλατφόρμα android της google.

Αρχικά, κι ενώ το κινητό μας είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο (προτείνω πάντα μέσω Wi-Fi αν είναι δυνατό για να αποφεύγονται άσκοπες καταναλώσεις όγκου δεδομένων), επιλέγουμε το εικονίδιο playstore, που μας παραπέμπει στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με τις παρεχόμενες εφαρμογές.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε την αναζήτησή μας και μέσω του υπολογιστή μας επιλέγοντας googleplay, όπου εμφανίζεται η ηλεκτρονική αγορά εφαρμογών android.

Στο πεδίο αναζήτησης της εφαρμογής πληκτρολογούμε satellite director. Επιλέγουμε τη δωρεάν έκδοση, η οποία εγκαθίσταται σύντομα στη συσκευή μας δημιουργώντας και ένα αντίστοιχο εικονίδιο (εικόνα 1).

Στη συνέχεια πληκτρολογώντας Sat Finder κατεβάζουμε την εφαρμογή Εnigma Signal Meter – Sat Finder, αυτή με το πιάτο σε πορτοκαλί κύκλο (εικόνα 2), όπου εγκαθίσταται και αυτή εμφανίζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην οθόνη του κινητού μας.

Ξεκινάμε επιλέγοντας satellite director. Αρχικά εμφανίζονται οι πληροφορίες έκδοσης (1.32) και έπειτα το πεδίο ρυθμίσεων – settings (εικόνα 3). Εάν έχουμε ανοιχτό το GPS στο κινητό μας, θα εμφανισθούν με ακρίβεια πολλών δεκαδικών αριθμών οι συντεταγμένες μας, δηλαδή το γεωγραφικό μήκος, πλάτος, και ύψος της θέσης μας. Εάν για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιηθεί το GPS, θα πρέπει να τις πληκτρολογήσουμε χειροκίνητα. Στο ίδιο πεδίο επιλέγουμε audio tone (δηλαδή ηχητική ένδειξη σε λειτουργία) και camera background (ανοιχτός φακός κάμερας).

Συνεχίζοντας, επιλέγουμε το επόμενο πεδίο που είναι οι δορυφόροι – satellites (εικόνα 4). Εκεί θα παρατηρήσουμε πως η λίστα είναι πλήρως ενημερωμένη με έναν αριθμό της τάξης των 280 δορυφόρων. Επιλέγουμε τον επιθυμητό και συνεχίζουμε στο επόμενο πεδίο, που ονομάζεται director. Εδώ εμφανίζεται η εικόνα της κάμερας, καθώς και ένα έξυπνο διάγραμμα που περιλαμβάνει έναν μεγάλο κύκλο, ένα βέλος στο μπροστινό του μέρος και δυο μικρούς κύκλους, έναν μπροστά στην περίμετρο του μεγάλου και έναν άλλον ομόκεντρο του μεγάλου (εικόνα 5).

Παράλληλα θα δούμε δυο μικρές μπίλιες, μια γαλάζια που κινείται πάνω στην περίμετρο ανάλογα με την κατεύθυνση που σημαδεύει η οθόνη του τηλεφώνου και μια λευκή που πλησιάζει ή απομακρύνεται σε σχέση με το κέντρο του μεγάλου κύκλου, ανάλογα με την ανύψωση ή την κλίση που δίνουμε στο κινητό μας. Αρχίζουμε και στρέφουμε αργά την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Παρατηρούμε παράλληλη μετατόπιση της μπίλιας πάνω στην περίμετρο του μεγάλου κύκλου με κίνηση προς τον μπροστινό κύκλο, όσο πλησιάζουμε τη θέση του δορυφόρου. Μόλις στοχεύσουμε ακριβώς την κατεύθυνση του επιθυμητού δορυφόρου η μπίλια κάθεται μέσα στο μικρό κύκλο (εικόνα 6), ενώ η ηχητική ένδειξη (διαφορετικός τόνος ήχου) επιβεβαιώνει την ακριβή εύρεση του σημείου στόχευσης.

Μόλις πετύχουμε και τη σωστή ανύψωση, τότε έχουμε μετατόπιση της λευκής μπίλιας στο κέντρο του κύκλου με εκ νέου μεταβολή της ηχητικής ειδοποίησης (αλλαγή τόνου και έντασης ήχου). Έτσι ρυθμίζουμε την ανύψωση του κατόπτρου, εφόσον διαθέτει κλίμακα στο πλάι του, σύμφωνα με την αριθμητική ένδειξη της ανύψωσης του τηλεφώνου.

Η βασική στόχευση έχει πλέον πραγματοποιηθεί. Τώρα είναι η σειρά της δεύτερης εφαρμογής για να πραγματοποιηθεί η μικρομετρική ρύθμιση του κατόπτρου.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή συνεργάζεται με όσους δέκτες διαθέτουν λογισμικό βασισμένο σε enigma1 ή enigma2, όπως οι πολύ δημοφιλείς Dreambox, VU, αλλά και όσοι διαθέτουν τη δυνατότητα dual boot, όπως οι Amiko Alien, Golden Media, και Εdision pingulux. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασύνδεσή του στο τοπικό δίκτυο LAN.

Επιλέγουμε το εικονίδιο της εφαρμογής Εnigma Signal Meter – Sat Finder και στη σελίδα που εμφανίζεται δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό (account), που αφορά το δέκτη μας. Γενικά η εφαρμογή μάς δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε περισσότερους του ενός δέκτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αλλαγή καναλιών μέσω smartphone σε δέκτες στο ίδιο δίκτυο) (εικόνα 7). Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας δηλώνουμε διεύθυνση IP, πόρτα, username και password (εικόνα 8). Εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά σε μία σημαντική λεπτομέρεια. Το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να είναι εντός εμβέλειας του ασύρματου δικτύου, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο δέκτης σας.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διεύθυνση DNS, κάνουμε port forward στον router μας και συνδεόμαστε μέσω δικτύου 3G με εμφανή όμως καθυστέρηση στην ανταπόκριση των δεδομένων. Τέλος πρέπει να ρυθμίσουμε τη διανομή μεταξύ enigma1 ή enigma2, αλλιώς δε θα δουλέψει. Έχοντας προ-ρυθμίσει μέσω υπολογιστή το δέκτη μας με τα κανάλια του επιθυμητού δορυφόρου, επιλέγουμε πάροχο από τη λίστα bouquets (εικόνα 9) και έπειτα κανάλι παρόχου (εικόνα 10) από τη λίστα services. Η συχνότητα του καναλιού αυτού θα είναι η αναφορά μας για τη μικρομετρική ρύθμιση. Τελευταία επιλέγουμε την ένδειξη signal. Εάν όλα έχουν γίνει σωστά, εμφανίζεται η μπάρα σήματος του δέκτη μας, που απεικονίζει για το συγκεκριμένο κανάλι SNR (όσο το δυνατό μεγαλύτερο για καλύτερη στόχευση) μέτρηση MER σε dB (όσο το δυνατό μεγαλύτερο), BER (θα πρέπει να είναι μηδενικό) και AGC (όσο το δυνατό μεγαλύτερο) (εικόνα 11).

Σε αυτό το στάδιο παίζουμε μικρομετρικά με τις ρυθμίσεις του κατόπτρου μας, για να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις σήματος. Αφού σταθεροποιήσουμε τις ρυθμίσεις μας κάνοντας ένα πολύ καλό σφίξιμο, παρακολουθούμε παράλληλα αν οι ενδείξεις μας παραμένουν σταθερές.

Η διαδικασία έφτασε σε πέρας. Είμαστε έτοιμοι για θέαση είτε στην τηλεόρασή μας, είτε στο έξυπνο κινητό μας, χρησιμοποιώντας άλλη εφαρμογή που θα παρουσιάσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Γενικότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες παραπλήσιες εφαρμογές για την αρχική στόχευση (όπως το sat finder Lite), όπου εμφανίζονται όλες οι θέσεις δορυφόρων στον ορίζοντα (εικόνα 12). Διαλέξαμε το satellite director λόγω χρηστικότητας, μεγαλύτερης ακρίβειας καθώς και δυνατότητας ηχητικής ένδειξης, που θυμίζει έντονα τη χρήση πεδιόμετρου.

Καλές λήψεις!

{gallery}10629{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • TVIP S-Box v.705

    TVIP S-Box v.705

    Με τον νέο δέκτη IP TVIP S-Box v.705 μπορείτε εύκολα να απολαύσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Ο δέκτης διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tronix και...
  • Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

    Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων PF485A-0050 και PF485A-0150 της Prolink. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας καλώδια USB Type-C σε USB-A version 3.0, με διαστάσεις...
  • Kathrein UFOpro Lite

    Kathrein UFOpro Lite

    Τα Νέα Ψηφιακά Compact Headend της Kathrein με την ονομασία UFOpro Lite είναι τα νέα οικονομικά, all in one Headend για εφαρμογές τηλεόρασης σε ξενοδοχεία, σκάφη, στάδια, συγκροτήματα κατοικιών κα...
  • FRITZ!Fon X6

    FRITZ!Fon X6

    Το νέο FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4″ υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να...
  • TP-Link EAP783

    TP-Link EAP783

    Η TP-Link ανακοινώνει την είσοδο ενός νέου access point στην οικογένεια συσκευών Omada. Πρόκειται για το EAP783, ένα BE19000 access point οροφής τριπλής μπάντας Wi-Fi 7, που χαρακτηρίζεται από υψη...
  • YouTube PROMAX Hellas

    YouTube PROMAX Hellas

    Η PROMAX έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τα κορυφαία μοντέλα αναλυτών φάσματος RANGER Neo, HD RANGER και φυσικά για την ναυαρχίδα ATLaS NG. Στο YouTube κανάλι της PROMAX Hellas...
  • Τα νέα της Mistral – Ενισχυτές γραμμής: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

    Τα νέα της Mistral – Ενισχυτές γραμμής: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

    Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους ενισχυτές γραμμής από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας. Οι ενισχυτές γραμμής διαφέρουν από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας στο ότι δεν διαθέτουν φίλτρα εισόδ...
  • Emme Esse 83930CE & Engel AM6160G5 /AM6140G5 / AM6162G5

    Emme Esse 83930CE & Engel AM6160G5 /AM6140G5 / AM6162G5

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή προϊόντων που περιλαμβάνει ποικιλία ενισχυτών γραμμής 5G. Πρόκειται για μοντέλα εσωτερικού χώρου που είναι ιδανικά για αδύναμα σήματα κεραίας, ενισχύον...
  • IDComs IKUGaF-T2

    IDComs IKUGaF-T2

    Η δύσκολη λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών σε κάποιες περιοχές είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί με την εγκατάσταση τοπικών αναμεταδοτών, με κάλυψη που δεν θα ενοχλήσει άλλους πομπούς...
  • Devolo WiFi 6 Repeater 3000

    Devolo WiFi 6 Repeater 3000

    Τοποθετήστε το Devolo WiFi 6 Repeater 3000 στην πρίζα, πατήστε το κουμπί και ξεκινήστε να σερφάρετε! Αυτή είναι η υπόσχεση επιτυχίας της devolo: Ισχυρότερο Wi-Fi χωρίς καμία περίπλοκη διαμόρφωση. ...
  • Amiko FTP/UTP

    Amiko FTP/UTP

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή καλωδίων δικτύου της Amiko. Περιλαμβάνει τα καλώδια FTP CAT5, FTP CAT5 Outdoor (μαύρο), FTP CAT6 και UTP CAT5, τα οποία διατίθενται σε συσκευασία στροφ...
  • D-Link DWM-222

    D-Link DWM-222

    Το 4G LTE USB Adapter DWM-222 είναι ένα φορητό modem της D-Link που σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο internet όπου κι αν βρίσκεστε. Με γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων uplink και downlink, σα...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

    Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

    Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τηλεχειρι...
  • Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

    Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

    Η συνεχής χρήση και οι ανεπιθύμητες πτώσεις των πάσης φύσης τηλεχειριστηρίων προκαλούν τη φυσική φθορά τους, που όπως είναι λογικό μειώνει τον κύκλο ζωής τους και κάποια στιγμή τα καθιστά μη λειτο...
  • Opticum T-Box

    Opticum T-Box

    Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη, που ξεχωρίζει από τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον OpticumT-Box, έναν δέκτη συμ...