Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 191
t568
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Αυγούστου 2013 16:39

Συντονισμός κατόπτρου μέσω Smartphone

Μετατρέψτε το κινητό σας σε πεδιόμετρο

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός
38c544d3b82e023d036c336c65674ab2 XL 242c5c25

Featured | Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store. Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία…

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να συντονίσετε ένα δορυφορικό κάτοπτρο με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου Smartphone ή καλύτερα πώς να μετατρέψετε το κινητό σας σε πεδιόμετρο. Αρκεί να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν εφαρμογές από το Google Store.

Η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται ραγδαία και μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες και το πλήθος εφαρμογών που μας παρέχει. Πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω τεχνολογίας 3G (που πάει για 4G), δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα ελεύθερα ή μη, ενσωματωμένος δέκτης GPS για πλοήγηση σε οδικούς χάρτες και όχι μόνο, ενσωματωμένες κάμερες, ψηφιακή επίγεια ή διαδικτυακή τηλεόραση, αλλά και ένα πλήθος άλλων εφαρμογών που βασίζονται στις παραπάνω δυνατότητες, που πραγματικά απογειώνουν το βαθμό χρηστικότητας των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων.

Μέσα σε αυτό το πλήθος των εφαρμογών υπάρχουν και κάποιες που σχετίζονται αποκλειστικά με τη δορυφορική λήψη. Πρακτικά μας δίνουν τη δυνατότητα εύρεσης της γεωστατικής θέσης ενός δορυφόρου στον ορίζοντα, έτσι ώστε ακόλουθα να ρυθμίσουμε το δορυφορικό μας κάτοπτρο. Παράλληλα εάν διαθέτουμε κάποιο δέκτη με λογισμικό enigma, μπορούμε να κάνουμε μικρομετρικές ρυθμίσεις, ώστε να βρούμε το μέγιστο δυνατό σήμα, χωρίς τη χρήση πεδιόμετρου ή τον κλασσικό για ορισμένους συνδυασμό τηλεόρασης-δορυφορικού δέκτη-μπαλαντέζας και πολύμπριζου στην ταράτσα. Ουσιαστικά μετατρέπουμε το Smart Phone μας σε πεδιόμετρο,

Οι εφαρμογές που επιλέξαμε αφορούν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που βασίζονται στην πιο διαδεδομένη πλατφόρμα android της google.

Αρχικά, κι ενώ το κινητό μας είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο (προτείνω πάντα μέσω Wi-Fi αν είναι δυνατό για να αποφεύγονται άσκοπες καταναλώσεις όγκου δεδομένων), επιλέγουμε το εικονίδιο playstore, που μας παραπέμπει στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με τις παρεχόμενες εφαρμογές.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε την αναζήτησή μας και μέσω του υπολογιστή μας επιλέγοντας googleplay, όπου εμφανίζεται η ηλεκτρονική αγορά εφαρμογών android.

Στο πεδίο αναζήτησης της εφαρμογής πληκτρολογούμε satellite director. Επιλέγουμε τη δωρεάν έκδοση, η οποία εγκαθίσταται σύντομα στη συσκευή μας δημιουργώντας και ένα αντίστοιχο εικονίδιο (εικόνα 1).

Στη συνέχεια πληκτρολογώντας Sat Finder κατεβάζουμε την εφαρμογή Εnigma Signal Meter – Sat Finder, αυτή με το πιάτο σε πορτοκαλί κύκλο (εικόνα 2), όπου εγκαθίσταται και αυτή εμφανίζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο στην οθόνη του κινητού μας.

Ξεκινάμε επιλέγοντας satellite director. Αρχικά εμφανίζονται οι πληροφορίες έκδοσης (1.32) και έπειτα το πεδίο ρυθμίσεων – settings (εικόνα 3). Εάν έχουμε ανοιχτό το GPS στο κινητό μας, θα εμφανισθούν με ακρίβεια πολλών δεκαδικών αριθμών οι συντεταγμένες μας, δηλαδή το γεωγραφικό μήκος, πλάτος, και ύψος της θέσης μας. Εάν για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιηθεί το GPS, θα πρέπει να τις πληκτρολογήσουμε χειροκίνητα. Στο ίδιο πεδίο επιλέγουμε audio tone (δηλαδή ηχητική ένδειξη σε λειτουργία) και camera background (ανοιχτός φακός κάμερας).

Συνεχίζοντας, επιλέγουμε το επόμενο πεδίο που είναι οι δορυφόροι – satellites (εικόνα 4). Εκεί θα παρατηρήσουμε πως η λίστα είναι πλήρως ενημερωμένη με έναν αριθμό της τάξης των 280 δορυφόρων. Επιλέγουμε τον επιθυμητό και συνεχίζουμε στο επόμενο πεδίο, που ονομάζεται director. Εδώ εμφανίζεται η εικόνα της κάμερας, καθώς και ένα έξυπνο διάγραμμα που περιλαμβάνει έναν μεγάλο κύκλο, ένα βέλος στο μπροστινό του μέρος και δυο μικρούς κύκλους, έναν μπροστά στην περίμετρο του μεγάλου και έναν άλλον ομόκεντρο του μεγάλου (εικόνα 5).

Παράλληλα θα δούμε δυο μικρές μπίλιες, μια γαλάζια που κινείται πάνω στην περίμετρο ανάλογα με την κατεύθυνση που σημαδεύει η οθόνη του τηλεφώνου και μια λευκή που πλησιάζει ή απομακρύνεται σε σχέση με το κέντρο του μεγάλου κύκλου, ανάλογα με την ανύψωση ή την κλίση που δίνουμε στο κινητό μας. Αρχίζουμε και στρέφουμε αργά την οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου. Παρατηρούμε παράλληλη μετατόπιση της μπίλιας πάνω στην περίμετρο του μεγάλου κύκλου με κίνηση προς τον μπροστινό κύκλο, όσο πλησιάζουμε τη θέση του δορυφόρου. Μόλις στοχεύσουμε ακριβώς την κατεύθυνση του επιθυμητού δορυφόρου η μπίλια κάθεται μέσα στο μικρό κύκλο (εικόνα 6), ενώ η ηχητική ένδειξη (διαφορετικός τόνος ήχου) επιβεβαιώνει την ακριβή εύρεση του σημείου στόχευσης.

Μόλις πετύχουμε και τη σωστή ανύψωση, τότε έχουμε μετατόπιση της λευκής μπίλιας στο κέντρο του κύκλου με εκ νέου μεταβολή της ηχητικής ειδοποίησης (αλλαγή τόνου και έντασης ήχου). Έτσι ρυθμίζουμε την ανύψωση του κατόπτρου, εφόσον διαθέτει κλίμακα στο πλάι του, σύμφωνα με την αριθμητική ένδειξη της ανύψωσης του τηλεφώνου.

Η βασική στόχευση έχει πλέον πραγματοποιηθεί. Τώρα είναι η σειρά της δεύτερης εφαρμογής για να πραγματοποιηθεί η μικρομετρική ρύθμιση του κατόπτρου.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή συνεργάζεται με όσους δέκτες διαθέτουν λογισμικό βασισμένο σε enigma1 ή enigma2, όπως οι πολύ δημοφιλείς Dreambox, VU, αλλά και όσοι διαθέτουν τη δυνατότητα dual boot, όπως οι Amiko Alien, Golden Media, και Εdision pingulux. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασύνδεσή του στο τοπικό δίκτυο LAN.

Επιλέγουμε το εικονίδιο της εφαρμογής Εnigma Signal Meter – Sat Finder και στη σελίδα που εμφανίζεται δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό (account), που αφορά το δέκτη μας. Γενικά η εφαρμογή μάς δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε περισσότερους του ενός δέκτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αλλαγή καναλιών μέσω smartphone σε δέκτες στο ίδιο δίκτυο) (εικόνα 7). Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας δηλώνουμε διεύθυνση IP, πόρτα, username και password (εικόνα 8). Εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά σε μία σημαντική λεπτομέρεια. Το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να είναι εντός εμβέλειας του ασύρματου δικτύου, στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο δέκτης σας.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διεύθυνση DNS, κάνουμε port forward στον router μας και συνδεόμαστε μέσω δικτύου 3G με εμφανή όμως καθυστέρηση στην ανταπόκριση των δεδομένων. Τέλος πρέπει να ρυθμίσουμε τη διανομή μεταξύ enigma1 ή enigma2, αλλιώς δε θα δουλέψει. Έχοντας προ-ρυθμίσει μέσω υπολογιστή το δέκτη μας με τα κανάλια του επιθυμητού δορυφόρου, επιλέγουμε πάροχο από τη λίστα bouquets (εικόνα 9) και έπειτα κανάλι παρόχου (εικόνα 10) από τη λίστα services. Η συχνότητα του καναλιού αυτού θα είναι η αναφορά μας για τη μικρομετρική ρύθμιση. Τελευταία επιλέγουμε την ένδειξη signal. Εάν όλα έχουν γίνει σωστά, εμφανίζεται η μπάρα σήματος του δέκτη μας, που απεικονίζει για το συγκεκριμένο κανάλι SNR (όσο το δυνατό μεγαλύτερο για καλύτερη στόχευση) μέτρηση MER σε dB (όσο το δυνατό μεγαλύτερο), BER (θα πρέπει να είναι μηδενικό) και AGC (όσο το δυνατό μεγαλύτερο) (εικόνα 11).

Σε αυτό το στάδιο παίζουμε μικρομετρικά με τις ρυθμίσεις του κατόπτρου μας, για να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις σήματος. Αφού σταθεροποιήσουμε τις ρυθμίσεις μας κάνοντας ένα πολύ καλό σφίξιμο, παρακολουθούμε παράλληλα αν οι ενδείξεις μας παραμένουν σταθερές.

Η διαδικασία έφτασε σε πέρας. Είμαστε έτοιμοι για θέαση είτε στην τηλεόρασή μας, είτε στο έξυπνο κινητό μας, χρησιμοποιώντας άλλη εφαρμογή που θα παρουσιάσουμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο.

Γενικότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλες παραπλήσιες εφαρμογές για την αρχική στόχευση (όπως το sat finder Lite), όπου εμφανίζονται όλες οι θέσεις δορυφόρων στον ορίζοντα (εικόνα 12). Διαλέξαμε το satellite director λόγω χρηστικότητας, μεγαλύτερης ακρίβειας καθώς και δυνατότητας ηχητικής ένδειξης, που θυμίζει έντονα τη χρήση πεδιόμετρου.

Καλές λήψεις!

{gallery}10629{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ikusi HTI-424
Η εξαιρετική μονάδα 424 της σειράς transmodulators HTI της Ikusi, διαθέτει 4 εισόδους από τις οποίες μπορεί να λαμβάνει 4 DVB-T/T2, DVB-S/S2 ή DVB-C multiplex και να τα «μεταμορφώνει» σε 4 κανάλια...
TP-Link EAP625-Outdoor HD AX1800
Μεγιστοποιήστε τη συνδεσιμότητά σας με το TP-Link EAP-Outdoor HD AX1800 Wi-Fi 6 Access Point, το οποίο έχει κατασκευαστεί τόσο για εσωτερικούς, όσο και για εξωτερικούς χώρους. Απολαύστε εκπληκτικέ...
ODU LTE 4G
Το ODU LTE 4G είναι ένας all-in-one 4G router για εξωτερική χρήση λήψης δεδομένων 4G, με ενσωματωμένη omnidirectional κεραία 4x4 MIMO (που δίνει πολύ υψηλότερες ταχύτητες από τις κεραίες 2x2 MIMO)...
Arli 12U
Διαθέσιμη και πάλι από την AstraSat η επιτοίχια καμπίνα Rack 19” 12U της Arli, στην πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς! Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένη ντουλάπα που χρησιμοποιείται για την εγκατάσ...
Powermond HD8080S2
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του δορυφορικού δέκτη Powermond HD8080S2. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα οικονομικό δέκτη που έρχεται εξοπλισμένος με DVB-S2X tuner και έχει ενσω...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με τ...
Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2024-25
Ξεκινάνε αυτές τις μέρες όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της νέας αθλητικής σεζόν. Λίγο αργότερα, παίρνουν σειρά η League phase των ...
Uniguest TriplePlay X MaxHub
Η Uniguest, κορυφαία δύναμη στις τεχνολογίες people engagement, ειδικεύεται στη σύνδεση και επικοινωνία των οργανισμών με το κοινό τους μέσω καινοτόμων ψηφιακών καναλιών. Η Uniguest δρα γύρω από τ...
Tesla MediaBox XT850
Έναν καινοτόμο αποκωδικοποιητή που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το TeslaMediaBoxXT850, το οποίο είναι μία υβριδική σ...
SatLink ST-6502
Ένα νέο modulator της SatLink που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον ST-6502, έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε μ...
Sat & Zap, Σεπτέμβριος 2024
Πλήθος πολωνικών καναλιών στις 13 ανατολικά (εφόσον παραμείνουν ελεύθερα) και ως συνήθως αρκετά νέα αραβικά και ιρανικά σε διάφορες θέσεις. 4 Sports HD Turkmenalem – 52 East 10.804H – 27.50...