Skip to main content
14 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Wi-Fi Link μεγάλων αποστάσεων.

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
285bd0c444445abb8024149f59bb0b27 XL 65e00279

Featured | Είτε είναι με τον γείτονά σας, είτε είναι με το Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN), ή ακόμα και με το γραφείο σας, η ασύρματη δικτύωση μπορεί να σας ενώσει δικτυακά, με μικρό κόστος, προσφέροντας όμως πολλά οφέλη.. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε την υλοποίηση ενός Wi-Fi Link υπό το πρίσμα μιας πραγματικής εγκατάστασης που υλοποιήθηκε για να ενώσει δύο σημεία μέσα στην Αθήνα, με απόσταση 2,2km μεταξύ τους και …χωρίς οπτική επαφή!

Εργασία από το …σπίτι!
Μπορεί να μην αποτελεί τον ονειρικό σκοπό για την υλοποίηση ενός ασύρματου Wi-Fi Link, αλλά για φανταστείτε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους Servers του γραφείου σας μέσω ασύρματης δικτύωσης… Είναι σίγουρα κάτι που θα άλλαζε πολύ την ποιότητα ζωής σας. Αυτή ήταν η ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε το δίκτυο Wi-Fi που θα εξετάσουμε παρακάτω. Φυσικά, πάντα υπάρχει η λύση του VPN, αλλά οι ταχύτητες μέσω γραμμής ADSL είναι πάντα χαμηλότερες από αυτές ενός ασύρματου δικτύου. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση το γραφείο και η κατοικία του εργασιομανή ιδιοκτήτη του δικτύου απέχουν μόνο 2,2km, ωστόσο υπάρχει κάτι που κάνει την εγκατάσταση αρκετά ενδιαφέρουσα. Τα δύο κτίρια δεν έχουν οπτική επαφή… Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός, ότι το δίκτυο που θα εξετάσουμε υλοποιήθηκε το 2006 και για 5 χρόνια λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα! Φυσικά, από τότε οι τεχνολογία έχει προχωρήσει, αλλά η φιλοσοφία υλοποίησης του δικτύου δεν έχει αλλάξει καθόλου και όπως θα δείτε, το μεγάλο ενδιαφέρον και η πρόκληση έγκειται στα μηχανικά μέρη (κεραία-ιστός-καλωδίωση) και όχι στα ηλεκτρονικά.
 
Το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi
Το να πραγματοποιηθεί ένα link μεταξύ δύο σημείων με απόσταση 2,2km, δεν είναι και τίποτα φοβερό… Αρκούν δύο ζευγάρια ενός access point και μιας μικροκυματικής κεραίας. Αυτά λέει η θεωρία… γιατί η πράξη συνήθως βάζει τους δικούς της όρους. Στο δίκτυο που θα εξετάσουμε, από ταράτσα σε ταράτσα, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια οπτική επαφή! Η Αθήνα μπορεί να είναι λεκανοπέδιο, αλλά είναι …ένα δύσβατο λεκανοπέδιο από τις πολυκατοικίες, όπου η μία προσπαθεί να ξεπεράσει την άλλη. Έτσι λοιπόν, παρότι η μία ταράτσα έχει σχετικά ανοιχτό πεδίο προς την υποθετική κατεύθυνση, η άλλη έχει έναν ογκόλιθο υπερυψωμένο μπροστά της, ακριβώς στην υποθετική κατεύθυνση. Και χρησιμοποιούμε τον όρο «υποθετική», αφού η νοητή ευθεία μεταξύ των δύο σημείων έγινε προσεγγιστικά, εφόσον δεν υπάρχει, όπως προαναφέραμε, οπτική επαφή. Οπότε, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει, ήταν να προσπεραστεί τουλάχιστον ο κατά μέτωπο ογκόλιθος, που έμπαινε ανάμεσα στο δρόμο του Link! Δύο όροφοι εμπόδιο, περίπου, συν τη στήριξη, μας κάνουν περίπου …εννιά μέτρα ιστό κεραίας! Έτσι λοιπόν και έγινε. Στην ταράτσα της μιας απ’ τις δύο πενταόροφες πολυκατοικίες, με έξι ισχυρότατες αντηρίδες, σηκώθηκε ένας εννιάμετρος ιστός (εικόνα 3). Από την άλλη μεριά όπου το πεδίο ήταν ανοιχτό, σηκώθηκε ένας «ταπεινός» τρίμετρος ιστός (εικόνα 4).
Για τη σύνδεση των δύο σημείων, χρησιμοποιήθηκαν δύο access point Planet WAP-4000 (εικόνα 5). Πρόκειται για δύο access point εσωτερικής χρήσης και μάλιστα για μοντέλα αρκετά κοινά. Με τον όρο κοινά, εννοούμε ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηρισθούν οικιακά μηχανήματα, αφού δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερες λειτουργίες, όπως PoE, ούτε έχουν κάποια ιδιαίτερη ανεκτικότητα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, η υποστήριξη PoE[1] θα ήταν πολύ χρήσιμη, αφού θα γλίτωνε το καλώδιο τροφοδοσίας. Η διαφορά όμως στο κόστος, οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένων access point. Σε ιδανικές όμως συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν access point, όπως αυτό της εικόνας 7. Οπότε τα προβλήματα που έπρεπε να λυθούν, ήταν δύο: Η στέγαση του μηχανήματος και η τροφοδότησή του. Για να αντιμετωπιστεί το πρώτο πρόβλημα, το access point τοποθετήθηκε σε ηλεκτρολογικό κουτί (εικόνα 6). Εάν αναρωτιέστε κατά πόσο μπορεί να αποδώσει αυτή η πατέντα, νομίζω ότι τα 5 χρόνια λειτουργίας είναι καλή απάντηση. Για την τροφοδοσία του access point, τραβήχτηκε καλώδιο 220V, το οποίο φυσικά μετέφερε την τάση και το ρεύμα του μετασχηματιστή του access point, για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Τώρα, για τη σύνδεση του access point με τη μικροκυματική κεραία, τοποθετείται ένας κονέκτορας, στη θέση όπου βρίσκεται το κεραιάκι του μηχανήματος και καταλήγει σε θηλυκό βύσμα N-Type, στο οποίο τελικά συνδέεται το βύσμα N-Type της μικροκυματικής κεραίας (στην εικόνα 6 μπορείτε να διακρίνετε το μαύρο καλώδιο, που συνδέει την κεραία με το access point). Τώρα, εάν προβληματίζεστε γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία για να ανέβει το access point στην ταράτσα, παρά να τραβηχτεί το καλώδιο από το κεραιάκι μέχρι τη μικροκυματική κεραία, γλιτώνοντας τροφοδοσίες και κουτιά, η απάντηση είναι η εξής και πολύ κρίσιμη: Στους 2,4GHz, όπου είναι η έξοδος του access point, οι απώλειες του RF σήματος κατά το μήκος του καλωδίου είναι πολύ σημαντικές, ενώ στις πολύ χαμηλές baseband συχνότητες, που ταξιδεύουν στο καλώδιο UTP μέσω ethernet, οι απώλειες είναι ελάχιστες και άνευ σημασίας (η θεωρία λέει ότι μπορούμε να πάμε έως 100 μέτρα με UTP cat5 καλώδιο, στο πρωτόκολλο ethernet).
Όσο και εάν ακούγεται παράδοξο, η στρέψη των κεραιών έγινε προσεγγιστικά, αλλά από ένα πολύ έμπειρο “μάτι” με χρόνια προϋπηρεσίας στους αναμεταδότες (καμιά γνώση δεν πάει χαμένη!). Κάνοντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις ταυτοποίησης στα access-point και ξεκινώντας από χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, ήρθε η απάντηση από το πολυαναμενόμενο ping! Ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα, το Link λειτούργησε (και λειτουργεί) αποδοτικά χωρίς διακοπές στα 6Mbps. Φυσικά, με σύγχρονα access point, όπως και την αξιοποίηση της μπάντας των 5.8GHz, η ταχύτητα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο, το να ανεβο-κατεβάσεις έναν ιστό 9 μέτρων είναι ένας πολύ καλός λόγος να μείνεις ταπεινός και ευχαριστημένος με αυτά που έχεις..!!


[1] Η τεχνολογία Power-Over-Ethernet (PoE), δίνει τη δυνατότητα σε ένα access point ή άλλο δικτυακό μηχάνημα, να τροφοδοτείται μέσω του καλωδίου UTP όπου περνάνε ταυτόχρονα τα data.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

EDISION καλώδια Multicoax RG6 4+1 & 8+1
Διαθέσιμα στο B2B της EDISION τα νέα ομοαξονικά καλώδια Multicoax RG6 4+1 και 8+1. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας πεντάκλωνα (4+1) και εννιάκλωνα (8+1) ομοαξονικά καλώδια διπλής θωράκισης, με 5 και…
Νέα διευρυμένη γκάμα προϊόντων στην IDComs
Όπως είχε ανακοινωθεί τον Μάιο 2024, η πολύ γνωστή στην αγορά IKUSI Multimedia συγχωνεύτηκε με την Fagor Electrónica, εταιρεία η οποία αποτελεί τμήμα του μεγάλου ομίλου εταιρειών MONDRAGON, που ειδι…
Wi-Tek Smart IoT Box Series
Τα Smart IoT Box της Wi-Tek είναι κουτιά προστασίας ηλεκτρικού εξοπλισμού, σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση σε εξωτερικό περιβάλλον παντός καιρού. Διαθέτουν κέλυφος που εξασφαλίζει αδιάβροχη προστασί…
Grandstream GCC6020 Series
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ανάγκη για συνοχή, ασφάλεια και ευφυή διαχείριση του δικτύου και των επικοινωνιών δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη και…
Unitronic AIR
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου Unitronic AIR. Πρόκειται για ένα ποιοτικό και πολύ όμορφα σχεδιασμένο τηλεχειριστήριο κλιματιστικού γενικής χρήσης. Είν…
K-1000 / K-1080ES / K-2080E / K-3302E / K-650E
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή σειράς τηλεχειριστηρίων για κλιματιστικά και air conditioners. Πρόκειται για τα K-1000, K-1080ES, K-2080E, K-3302E και K-650E, τα οποία προγραμματ…
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεντρικής κεραίας
Οι ενισχυτές κεντρικής κεραίας διατίθενται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή της οποίας οι ενισχυτές έχουν μία έξοδο και η άλλη κατηγορία είναι αυτή με τους ενισχυτές που…
Φόρμα υποστήριξης ξενοδοχείων στο website της IDComs
Στα πλαίσια της πολυετούς τεχνικής υποστήριξης ξενοδοχείων, η εταιρεία IDComs ανακοινώνει έναν επιπλέον τρόπο αποστολής αιτημάτων support. Πρόκειται για μία φόρμα, στην οποία μπορείτε να εισαγάγετε…
Τηλεχειριστήρια JollyLine Compatible
Νέα οικονομική σειρά τηλεχειριστηρίων άμεσης αντικατάστασης TV JollyLine Compatible διαθέσιμη στο B2B της EDISION. Τα τηλεχειριστήρια υπέρυθρων JollyLine συμβατότητας είναι έτοιμα και προγραμματ…
TP-Link Omada EAP668-Outdoor HD
Η TP-Link παρουσιάζει το τελευταίο της μοντέλο Access Point της σειράς Omada, το νέο EAP668-Outdoor HD. Πρόκειται για ένα πανκατευθυντικό, AX3600 Access Point Wi-Fi 6, που είναι σχεδιασμένο για εσωτ…
Solray S22C-200W
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του ηλιακού προβολέα δρόμου Solray S22C-200W. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο είναι ιδανικό για…
Rexer X Power RXBA2
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς μπαταριών 1,5V Rexer X Power RXBA2. Πρόκειται για αλκαλικές μπαταρίες extra ισχύος, μεγέθους AA και AAA, οι οποίες διατίθενται σε…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούλιος 2025
Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Θέματα Τεύχους Ε…
Ενισχυτές τηλεοπτικού σήματος
Η λήψη του τηλεοπτικού σήματος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε βαθμό τέτοιο που η τηλεόραση να μην μπορεί να συντονίζεται στα επίγεια ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν…
Mercusys MR80X
Το Mercusys MR80X είναι ένα Wi-Fi 6 router, το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που επιζητούν υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα δικτύου και σύγχρονες λειτουργίες ασφαλείας, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία…
Sat & Zap, Ιούλιος 2025
Η Ευρώπη λάμπει διά της απουσίας της στον ελεύθερο δορυφορικό ορίζοντα, και μόνο κάποια αγγλόφωνα ή γαλλόφωνα αφρικανικά κανάλια συνεχίζουν να εμφανίζονται. Στα αξιοπερίεργα, το ορθόδοξο ουκρανικό κ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.