Skip to main content
20 Ιανουαρίου 2011 03:00

Συνέντευξη από τον akai=takis

Γράφει: Νίκος Δρικάκης

Στο τεύχος αυτού του μήνα θα γνωρίσουμε τον Τάκη, ο οποίος είναι «βετεράνος» της δορυφορικής, και μέσα από τα λόγια του μπορούμε να «ταξιδέψουμε» στα δύσκολα αναλογικά χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο Τάκης όμως παραμένει μέχρι και σήμερα, ανήσυχος και ενημερωμένος, παρακολουθώντας από κοντά όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τάκη, πες μερικά πράγματα να σε γνωρίσουμε καλύτερα

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να με φιλοξενήσετε στις σελίδες του περιοδικού σας. Μένω στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δυτικό τομέα της πόλης. Ξεκίνησα να παρακολουθώ τα πράγματα από το 1982 με αφορμή μια έκθεση που είχε γίνει τότε στην πόλη μας, αλλά λόγω άλλων προτεραιοτήτων ενεργά ξεκίνησα το 1990. Στο μεσοδιάστημα όμως δεν έπαψα ποτέ να ενημερώνομαι και να παρακολουθώ, κυρίως μέσω περιοδικών, ελληνικών και ξένων της εποχής, όλες τις εξελίξεις. Υπήρχε τότε ο δορυφόρος στις 60 μοίρες ανατολικά που είχε τα κανάλια του Μπερλουσκόνι, το RTL, το Sat1, και μερικά ακόμη, έτσι μου μπήκε το μικρόβιο και… γέμισε η ταράτσα με πιάτα.

Περίγραψε μας την εγκατάστασή σου και την εξέλιξή της

Αρχικά ξεκίνησα με ένα 80άρι κάτοπτρο το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σταδιακά με την πάροδο των χρόνων άρχισα να προσθέτω και νέα κάτοπτρα για να καλύψω τις ανάγκες μου. Σήμερα διαθέτω πέρα από το 80αρι, ακόμη ένα κάτοπτρο 1.10m, δύο κάτοπτρα 1.20m, ένα παραβολικό Mabo 1.80M το οποίο κινώ με το positioner Superjack V-Box ll και τελευταία προσέθεσα στη συλλογή και ένα Torroidal T-90 με 15 LNB. Όλα έχουν τοποθετηθεί και ρυθμιστεί από εμένα μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης στην ταράτσα με συμμάχους μια μικρή τηλεορασούλα και τον Humax 5400, ενώ τελευταία αγόρασα και το πεδιόμετρο Sembox DSM-2009. Τον κύριο όγκο διαχείρισης των LNB έχει ο 16αρης διακόπτης της EMP Centauri που έχω στο Τ-90, ενώ έχω κατεβάσει και τρείς ακόμα καθόδους και ανάλογα του τι θέλω να δω και σε ποιόν δορυφόρο, συνδέω αντίστοιχα. Το τόξο λήψης μου εκτείνεται από τις 93.5Ε έως τις 30W. Δυστυχώς μια πολυκατοικία με εμποδίζει να φτάσω ανατολικότερα στις 100.5E, όπως ο φίλος μου ο Halkidonas.

Δέκτες που έχουν περάσει από τα χέρια σου;

Από δέκτες ξεκίνησα με έναν αναλογικό κινέζικο δέκτη, πέρασα σε ένα Radix με positioner για να μπορώ να κινώ το κάτοπτρο και αργότερα αγόρασα ακόμα έναν δέκτη που δε συγκρατώ το όνομά του, αλλά είχε δυνατότητα Low Threshold και με ένα κουμπί βελτίωνε οριακές λήψεις. Μετά αγόρασα τον Humax 4100 με τα δύο slot, μετά τον 5400 και στη συνέχεια τους Dreambox 7000, Commander 6000, Silvercrest με 2CI, Yu-Μa-Τu Combo και τελευταία απέκτησα και τους HD δέκτες AZBox Elite, Ferguson 8800, έναν Gran prix 820 ci combo που αγόρασα από τα Aldi και κάνω λήψη των επίγειων ψηφιακών, ενώ τελευταίο μου απόκτημα είναι ο Amiko Alien 8900 HD, ο οποίος είναι Linux και έχει πολλές δυνατότητες.

Κάνεις λήψη C band;

Ναι, τοποθετώ ανάλογα τη διάθεση και ένα LNB μπάντας C στο 1.80 κάτοπτρο και λαμβάνω αρκετά κανάλια. Τα κανάλια της μπάντας C έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν άλλες κουλτούρες και έθιμα λαών και με τον τρόπο αυτό ταξιδεύεις μέσω της τηλεόρασης χιλιάδες μίλια μακριά. Προσωπικά δεν θα έλεγα ότι παρακολουθώ πολύ δορυφορικά προγράμματα, αλλά έτσι και αναφέρει κανείς λήψη σε κάποιο forum για κάποιο κανάλι η transponder “τρελαίνομαι” και θέλω να το πιάσω και εγώ πάση θυσία (γέλια). Αν το κατεβάζει κάποιος θέλω να το κατεβάσω και εγώ!

Αγαπημένοι δορυφόροι;

Είναι τέσσερις, στις 42Ε, 26Ε, 19.2Ε, 7Ε επειδή έχουν πολλά και ενδιαφέροντα ελεύθερα προγράμματα που καλύπτουν όλα τα γούστα. Πιστεύω πως αν έχεις όρεξη και κινητό κάτοπτρο μπορείς να βλέπεις σχεδόν τα πάντα χωρίς συνδρομές.

Είσαι συνδρομητής σε κάποιο πακέτο;

Αυτή τη στιγμή όχι, παλιότερα όμως ήμουν σε τέσσερα πακέτα. Στο γερμανικό Premiere (Sky Deutschland), μετά όταν έχασε την Bundesliga πήγα στο Arena, ενώ για 2-3 χρόνια ήμουν συνδρομητής και στο αλβανικό DigitAlb. Για ένα διάστημα υπήρξα και συνδρομητής στη Nova,  αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση τους και τους αποχαιρέτησα. Είχα τότε τον Ηumax και είχα πολλά προβλήματα με την κάρτα που έκλεινε συνέχεια και αναγκαζόμουν να κάνω τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων για να καταφέρω να την ανοίξω. Επίσης, θα ήθελα τα θεματικά πακέτα της να είχαν μια πιο λογική τιμή στα πρότυπα των ξένων παρόχων. Τα 52 ευρώ το μήνα μόνο για το πακέτο αθλητικών ή ταινιών που ζητάνε, και γι αυτά που προσφέρουν, νομίζω πως είναι υπερβολικά. Θα περίμενα μια κίνηση από την πλευρά τους για να διευκολύνουν λίγο τον κόσμο που αυτές τις εποχές ζορίζεται, προσφέροντας πιο λογικές και προσιτές τιμές.

Σχετικά με την αναμενόμενη πλατφόρμα του ΟΤΕ;

Αν τιμολογιακά βγει σε λογικές τιμές, γιατί όχι; Λογικά θα δίνει στην αρχή και το δέκτη δώρο, οπότε είμαι θετικός. Το επικείμενο πάντρεμα κάρτα-δέκτη εμένα δε με τρομάζει, γιατί η εγκατάσταση μου, λόγω των πολλών καθόδων που έχω, μπορεί να το διαχειριστεί. Απλά θα προστεθεί ακόμη ένας δέκτης πάνω στο ράφι μου.

Σχεδιάζεις κάποια μελλοντική αλλαγή στην εγκατάστασή σου;

Έχω βάλει στο μάτι ένα τρίμετρο κάτοπτρο, αλλά με κολλάει λίγο το γεγονός πως θα πρέπει να μετακινήσω τη βάση του 1.80 πιο πίσω, γιατί δε με παίρνει ο χώρος. Το απωθημένο μου είναι να πιάσω τις δύσκολες σκανδιναβικές δέσμες, αλλά και τον «μισητό» Astra 2D. Αν δεν «κάτσει» το τρίμετρο θα πάω σε μάλλον σε κάτι μικρότερο, στα 2.40m.

Σχεδιάζεις κάποια επέμβαση στο Μabo 1.80;

Σκέφτομαι με τη βοήθεια ενός φίλου με σχετική εμπειρία, να αγοράσουμε φύλλα αλουμινίου και με την κατάλληλη επεξεργασία να τα κουρμπάρουμε και με περτσίνια να τα προσθέσουμε στο Mabo, με στόχο να μετατραπεί σε 2.10μ η 2,20μ. Φιλόδοξο μεν, μα αν πετύχει, θα έχουμε καταφέρει με μικρό κόστος να μεγαλώσουμε σημαντικά τη διάμετρο του κατόπτρου. Φυσικά θα σας στείλω όταν γίνει, και φωτογραφικό υλικό από την προσπάθεια.

Κάποια χαρακτηριστική στιγμή στην ταράτσα που θυμάσαι;

Θυμάμαι μια φορά πως έκλεισα οκτάωρο στην ταράτσα χωρίς να το καταλάβω, και όταν σκοτείνιασε μόνο συνειδητοποίησα έκπληκτος πως είχαν περάσει τόσες ώρες. Αν έχω καφέ και ησυχία δε θέλω τίποτε άλλο. Επίσης πολύ καλά ήταν όταν με είχαν επισκεφθεί και φίλοι με κοινά ενδιαφέροντα (AlexT, Λ. Χατζησάββας) και περάσαμε ώρες στην ταράτσα με τα όργανα για δοκιμές και μετρήσεις.

Από πού προμηθεύεσαι τα υλικά σου;

Έχει αρκετά μαγαζιά στην πόλη μας, αλλά προσωπικά έχω ξεχωρίσει 2-3 από αυτά και πραγματοποιώ τις αγορές μου από εκεί. Ξέρω τα παιδιά που δουλεύουν εκεί, πίνουμε καφεδάκι και συζητάμε για ότι καινούριο κυκλοφορεί.

Τι θυμάσαι από την εποχή που ξεκίνησες;

Ωραίες εποχές αλλά δύσκολες! Η πρόσβαση στην ενημέρωση ήταν περιορισμένη αφού το Internet ήταν άγνωστο για μας, και κυριολεκτικά ρουφάγαμε τα περιοδικά της εποχής, όπως το γαλλικό «Telesatellite», το γερμανικό «Infosat», το ελληνικό που έβγαζε ο Κ. Καββαθάς που δεν θυμάμαι τον τίτλο, αλλά και το «Βιντεοκάμερα» που είχε μια στήλη με δορυφορικά. Αυτά μας έδιναν διάφορες πληροφορίες π.χ. για κάποια κανάλια που άνοιγαν και ανεβαίναμε στις ταράτσες για να τα κατεβάσουμε. Έμμεση αφορμή για να βάλω internet έγινε χωρίς να το ξέρει, ο διευθυντής σύνταξης σας, ο κος Δημητριάδης, ο οποίος τότε μέσω του «Βιντεοκάμερα» έκανε αναφορές σε συναντήσεις δορυφορομανών που διοργάνωνε το Satleo forum. Το περιοδικό όμως αργούσε, και όταν έφτανε στα χέρια μου, οι συναντήσεις είχαν ήδη γίνει και τις είχα χάσει!

Πώς σου φαίνεται το νέο μας portal, www.digitaltvinfo.gr;

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά χρειάζεται προσπάθεια ακόμα κυρίως στο κομμάτι του forum. To portal είναι πολύ καλό, με όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη δορυφορική σκηνή και μπαίνω καθημερινά για να ενημερώνομαι. Συνεχίστε δυνατά!

Αν σου έδιναν μια συσκευή με την οποία θα έβλεπες τα κανάλια και δε θα χρειαζόταν να ξανανέβεις στην ταράτσα, τι θα έκανες;

Κρατήστε την (γέλια)! Δεν υπάρχει περίπτωση! Εγώ δεν είμαι του καναπέ, αν δεν ανέβω στην ταράτσα να κάνω τις πατέντες μου και να παιδευτώ με τις ώρες δεν το ευχαριστιέμαι.

Σε ευχαριστούμε πολύ Τάκη!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...