23 Οκτωβρίου 2010 03:00

Συνέντευξη από τον Νίκο (Athensat)

Γράφει: Νίκος Δρικάκης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=WyJ3cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyMi8wNS85ZTUyNDBkMmNmZjcwMmI1M2M3N2MwNWZhNWQyNGJlM19YTC5qcGciLFtbImRvUmVzaXplIixbMTIwMCw5MDEsMTIwMCw5MDFdXSxbImRvQ3JvcCIsWzEyMDAsNjAwLDAsMTUwXV1dLDE2NTE1Njc1MThd&file=2e%2F9e5240d2cff702b53c77c05fa5d24be3 XL 2eeed8ea

Σε μια ήσυχη και όμορφη γειτονιά της Ν. Χαλκηδόνας Αττικής συναντήσαμε τον Νίκο (Athensat) που μας άνοιξε φιλόξενα το σπίτι του και μας ξενάγησε στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δορυφορική του εγκατάσταση, που αποτελείται ούτε λίγο ούτε πολύ από οκτώ κάτοπτρα.Νικόλα, σε καλωσορίζουμε στη «Φωνή των Αναγνωστών»

Καταρχάς σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Μένω στη Ν. Χαλκηδόνα Αττικής, είμαι ιδιώτης και λάτρης της δορυφορικής λήψης και ασχολούμαι ενεργά με το hobby αυτό από το 2004.

 

Περίγραψέ μας την εγκατάστασή σου

2004: Ξεκίνησα με 2 κάτοπτρα 1.10 Mabo (πολωνικής κατασκευής) για λήψη των δορυφόρων Hot Bird και Thor 3.

2005: Εγκαθιστώ κάτοπτρο Τ90 τύπου Torroidal στοχεύοντας τις τροχιακές θέσεις 5E, 7E, 13E, 16E, 28, 2E, 39E και 42E. Έτσι, απελευθερώνω το Mabo που είχα για Hot Bird και το χρησιμοποιώ για Hispasat 30W.

2006: Προσθέτω ένα ακόμη Torroidal για τις δυτικούς δορυφόρους, με κεντρική εστίαση στον Nilesat 7W και παράκεντρα Amos 4W,Atlantic Bird 12,5W και Telstar 15W. Επίσης, παράκεντρα στον Thor (Mabo 1,10) τοποθέτησα LNB για λήψη του Atlantic Bird 5W.

2007: Εγκαθιστώ ένα Gibertini 1,25 για πληρέστερη λήψη του Hispasat. Το ορφανό κάτοπτρο Μabo το χρησιμοποιώ για πληρέστερη λήψη του Astra 19,2E και παράκεντρα λαμβάνω τον Badr 26E.

2008: Προμηθεύομαι ακόμα ένα κάτοπτρο του 1m για πλήρη λήψη του Eutelsat 7E και προσθέτω στο δυτικό Torroidal δύο ακόμα LNB για λήψη των Εurobird 9E και Sirius 5E.

2009: Απέκτησα ένα θαυμάσιο κάτοπτρο, το Channel Master offset, διαστάσεων 1,80×2,00m για κεντρική λήψη της κάθετης πόλωσης (Nordic beam – T1) του Thor 5 και του προσθέτω παράκεντρα τον Atlantic Bird 5W. Η μεταφορά του Astra 28,2E από το ανατολικό Torroidal στο ελεύθερο πλέον Mabo, βελτίωσε τις λήψεις μου κατά περίπου 200 κανάλια, ενώ παράλληλα εγκατέστησα LNB για τον Astra 3B – 23,5E.

2010: Αγόρασα ένα κάτοπτρο ακόμη Neco 0,95m, που μάλλον προορίζεται για να κεντράρει στον Badr 26E.

Επί του παρόντος δεν σχεδιάζω κάποια αλλαγή στην εγκατάστασή μου, μελλοντικά θα με ενδιέφερε ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο, άνω των 2,40m. Πάντως, αν ξεκινούσα τώρα θα άρχιζα μάλλον με 4μετρο κάτοπτρο για να δαμάσω τους Τhor 6 και Αstra 4A.

 

Οι εντυπώσεις σου από το Channel Μaster;

Κατασκευαστικά θα έλεγα πως είναι κορυφαίο στην κατηγορία του. Να φανταστείτε πως κατά την τοποθέτηση, τρία άτομα ανεβαίναμε επίτηδες πάνω του και δεν έπαιρνε χαμπάρι. Είναι κατασκευασμένο από fiberglass και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και στιβαρά κάτοπτρα στην κατηγορία 1.80×2.00m (offset). Συγκρινόμενο με το Mabo 1.85 υπερέχει και από πλευράς μεγέθους και απόδοσης, αλλά και… τιμής. Σου δίνει όμως το κάτι παραπάνω που εμείς οι δορυφορομανείς ζητάμε σε μια οριακή λήψη. Στο Γαλάτσι σε φίλο με Dreambox 800 στον Τhor 5 (δέσμη T1 – κάθετη πόλωση), η απόδοση στο Mabo κυμαίνεται μεταξύ 8 – 9.5dB, ενώ σε ’μένα στα 10d με 12dB. Επίσης, εγώ έχω οριακό σήμα στην οριζόντια πόλωση που δεν λοκάρει όμως στον δέκτη, ενώ στο Mabo δεν υπάρχει υποψία σήματος. Στην Κρήτη αντίστοιχο κάτοπτρο με το δικό μου κατεβάζει την 11.247V, την πιο ισχυρή συχνότητα του Thor 5, όταν οι υπόλοιπες κάθετες στην Κρήτη θέλουν 2,30m και το σύνολο 3,70m.

 

Ποιες συχνότητες φέρνει οριακά το Mabo 1,80m;

To 1.80 δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στις κάθετες συχνότητες του Τhor 5, αλλά και σε καμιά του Atlantic Bird 5W. Βγάζει άνετα τον Nilesat παράκεντρα, ενώ λίγο απέχω (περίπου 4dΒ) από το να κατεβάσω πλήρως την οριζόντια πόλωση της βόρειας ζώνης του Thor 5. Θα είχαμε επίσης επιθυμητό αποτέλεσμα αν το FEC αντί για 7/8 ήταν 3/4. Στον Astra 4A (πρώην Sirius) κατεβάζει αρκετές συχνότητες με το ID μόνο, με εξαίρεση τις 11.900V και 11.919H, που τις κατεβάζει κανονικά. Η λήψη του Astra 4A μοιάζει πολύ με αυτήν του Thor 2 και απαιτεί κάτοπτρο 2.30m για σωστή λήψη στην Αττική.

 

Ποιους δέκτες είχες στην κατοχή σου;

Ξεκίνησα με τον Samsung 9500 το 2004. Πολυ γρήγορος για την εποχή του με ενσωματωμένα συστήματα Conax και Viaccess και 2 CI. Συνέχισα με τον Αrion 8790 για λήψη των δυτικών δορυφόρων, αλλά και της επίγειας ψηφιακής το 2006. Το 2007 πήρα έναν Dreambox 500 για την οθόνη στο PC, και το 2008 με τον DM800 και το 2009 με τον πολυαναμενόμενο DM8000, αλλάζω τεχνολογία και περνάω σε δέκτες υψηλής ευκρίνειας. Ως δέκτες ξεχωρίζω τον Samsung 9500 (τρομερή εικόνα και ταχύτητα), αλλά και τον DM8000 που θα τον χαρακτήριζα «πολυμηχάνημα» που βελτιώνεται συνεχώς.

 

Αγαπημένος και αδιάφορος δορυφόρος;

Όλοι οι δορυφόροι έχουν κάτι να δώσουν, αλλά προσωπικά ξεχωρίζω τους Thor 5 και Αstra 1, 2, 3, 4, Nilesat, Hot Bird και Hispasat. Λιγότερο θεάσιμος ο Telstar 15W. Όσον αφορά τις λήψεις στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι με εξαίρεση τους Thor 6 και Badr έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

 

Τι εξελίξεις αναμένεις στους Thor;

Αρχικά ο Thor 5 κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει τον 2 και ο 6 τον 3. Στον 6 θα δινόταν ο ειδικός ρόλος της επέκτασης της Canal Digital στην τεχνολογία 3D και Ultra HD, μέχρι το έτος 2015. Η συμμαχία όμως με τον μεγάλο πάροχο της Ανατολικής Ευρώπης UPC Direct και οι τεράστιες απαιτήσεις που έχει στις χώρες Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία, λόγω και του τεράστιου ανταγωνισμού που δέχεται από άλλους παρόχους, δημιούργησε νέα δεδομένα. Έτσι βλέπουμε «καραμπόλες» μεταξύ συχνοτήτων αλλά και καναλιών, από την μια συχνότητα στην άλλη, που δεν είχαμε στους προηγούμενους Thor. Έτσι, δυστυχώς πολλές συχνότητες που προορίζονταν για εκπομπές τυπικής ευκρίνειας και σχετικά βατές στην λήψη τους για την χώρα μας, αναμένεται να μετακινηθούν στον πολύ δύσκολο έως άπιαστο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου Thor 6. Έτσι, χάρη στην UPC θα βλέπουμε ποιοτικότατα κανάλια υψηλής ευκρίνειας με εύκολη λήψη, αλλά σε ότι έχει να κάνει με τους Σκανδιναβούς βλέπω να χρειαζόμαστε επαγγελματικά κάτοπτρα για να τους δούμε, με εξαίρεση τα κανάλια που απευθύνονται στη διασπορά τους (TV Finland, DR1 Syd, DR2 Syd).

 

Είχες επισκεφθεί τον πρέσβη της Φινλανδίας; Για ποιο λόγο;

Nαι, αυτό έχει συμβεί 2 φορές, μια με τον πρώην πρέσβη και μια με τον νυν. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Η σύζυγος μου είναι Φιλανδή και κάθε χρόνο την 6η Δεκεμβρίου (ημέρα εθνικής εορτής των Φιλανδών) ο πρέσβης μάς καλεί στην πρεσβευτική κατοικία. Πολλοί φίλοι μας ανήκουν στην φινλανδική κοινότητα της χώρας μας και έχουν συνδρομές του Canal Digital Nordic, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα με τις τακτικές αλλαγές συχνοτήτων που απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερα κάτοπτρα. Εξήγησα στον πρέσβη ότι η τηλεόραση είναι δημόσιο αγαθό και πολιτισμός και πως δεν είναι μόνο οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δείτε τι έγινε με τους Γερμανούς. Ερχόμενοι στην Ελλάδα για διακοπές με τα μικρά τους κάτοπτρα στα τροχόσπιτα τους και με τις διαμαρτυρίες τους στην τότε Premiere επέτυχαν το αυτονόητο. Την εύκολη λήψη των καναλιών τους σε όλη την Ευρώπη. Ο πρέσβης απάντησε ότι αυτό έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ότι ενδεχόμενη επέκταση προς Νότο των Σκανδιναβών, θα υποχρεώσει τους παρόχους σε αύξηση της σχετικά φτηνής συνδρομής στις βόρειες χώρες, με αποτέλεσμα την απώλεια συνδρομητών. Νομίζω ότι για κάποιες χώρες πάντα θα χρειαζόμαστε μεγαλύτερα κάτοπτρα. Το ζητούμενο όμως είναι να μπορούσαν και οι κοινότητες αυτών των λαών που διαμένουν στην χώρα μας να μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα στην πατρίδα τους, όχι απαραίτητα με ένα κάτοπτρο πολύ μικρό, αλλά έστω με 1,50 ή 1,80m. Δυστυχώς, μόνο αν υπάρξουν διαμαρτυρίες προς τις αρχές των σκανδιναβικών χωρών μπορεί να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση κυρίως από την πλευρά της Telenor.

 

Είσαι συνδρομητής σε αρκετά πακέτα;

Είμαι συνδρομητής στα Canal Digital Nordic (φινλανδική συνδρομή), Showtime, Focus Sat, MTV και BIS, ενώ στο παρελθόν ήμουν συνδρομητής και στα πακέτα Digiturk, Bulsatcom, Euro 1080 και Polsat. Σίγουρα οι χώρες αυτές έχουν πιο πλούσιο πρόγραμμα και φθηνότερο κόστος συνδρομής, αναλογικά με αυτά που παρέχουν και σε σχέση με το ελληνικό πακέτο. H Nova κάνει βήματα προόδου μεν, αλλά αρκετά αργά και θα πρέπει να «ελληνοποιήσει» τις τιμές της σύμφωνα με αυτά που βγάζει ο πολύς κόσμος στη Ελλάδα. Είμαι υπέρ της νομίμου συνδρομής, αφού για να έχεις ποιότητα προγράμματος και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη. Εάν ο πάροχος δεν έχει κερδοφορία, θα πάψει να υφίσταται. Χαρακτηριστικό πιο πρόσφατο παράδειγμα το γερμανικό Arena. Αγαπημένα μου κανάλια είναι τα History Channel, National Geographic και VH-1Classic. Λείπουν κατά τη γνώμη μου από τη Nova τα θεματικά της Discovery Networks, του N. Geographic και το VH-1Classic. Θα γινόμουν συνδρομητής στον ΟΤΕ αν δεν ζήταγε γάμο (αγορά ιδιοκτησιακού δέκτη)… για αρραβώνα όμως (μέσω CAM) το συζητάμε.

 

Τι σε συναρπάζει στη δορυφορική λήψη;

Η ματιά στον κόσμο. Η δορυφορική λήψη σου δίνει ποιότητα, διασκέδαση, σε ταξιδεύει σε μέρη που ίσως δεν θα έχουμε ποτέ τη δυνατότητα να επισκεφτούμε.

 

Κάποια χαρακτηριστική στιγμή στην ταράτσα;

Η εγκατάσταση του πρώτου Torroidal το 2005 με τον Παναγιώτη Ψυχογιό, βράδυ με κρύο που ήταν μόλις το δεύτερο κάτοπτρο τέτοιου τύπου που εγκαθιστούσε. Επίσης, η εγκατάσταση του Channel Master με τους Κώστα Θεοδοσίου και Κώστα Πεσιρίδη το καλοκαίρι του 2009 σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης (καύσωνας).

 

Μια συμβουλή για αυτούς που ξεκινούν;

Θα συμβούλευα κάποιον που ξεκινά τώρα να επιλέξει καλό εγκαταστάτη και να μην τσιγκουνευτεί τα υλικά και την ποιότητα τους, γιατί είναι βέβαιο πως ό,τι πληρώσεις παίρνεις.

 

Κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Εύχομαι τη γρήγορη επέκταση του επίγειου ψηφιακού σήματος στο σύνολο της επικράτειας. Αντιλαμβάνομαι την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ αστικών κέντρων και της ελληνικής επαρχίας. Καλώ λοιπόν την ΕΡΤ αλλά και τους λοιπούς παρόχους Digea, Digital Union, Nova, να προχωρήσουν με βήμα ταχύ.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ, Νίκο!

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • OCTAGON SFX series

  OCTAGON SFX series

  Η εταιρεία TRONIX ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς δεκτών Octagon SFX. Περιλαμβάνει τους SFX6018 S2+IP, SFX6018 S2+IP WL, SFX6008 IP και SFX6008 IP WL, εκ των οποίων τα μοντέλα WL έχουν εν...
 • TP-LINK EAP650-Outdoor

  TP-LINK EAP650-Outdoor

  Το EAP650-Outdoor είναι ένα Wi-Fi Access Point εξωτερικού χώρου της σειράς Omada της TP-Link που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ομαλή εμπειρία Wi-Fi, ακόμη και σε δύσκολα εξωτερικά περιβάλλοντα....
 • TRIAX OTX 1310, SAT FO Headend Kit

  TRIAX OTX 1310, SAT FO Headend Kit

  Το OTX 1310 SAT Fiber Optic Headend Kit της TRIAX, αποτελείται από το Wideband LNB TWB 40 και τον πομπό OTX 1310 SAT FO, συμπεριλαμβανομένου του τροφοδοτικού βύσματος τοίχου. Το Headend αυτό επιτρ...
 • FAGOR FAGSET II LP-2022

  FAGOR FAGSET II LP-2022

  Η εταιρεία AMF Electronics διαθέτει στην ελληνική αγορά νέο starter kit λήψης και μετατροπής δορυφορικών καναλιών σε επίγεια, το οποίο βασίζεται στο Headend 8000 της Fagor. Το νέο FAGSET II LP-202...
 • ICY BOX IB-1807MT-C31

  ICY BOX IB-1807MT-C31

  Το IB-1807MT-C31 είναι μια φορητή εξωτερική θήκη αλουμινίου για σκληρούς δίσκους M.2 NVMe. Η εγκατάσταση του σκληρού δίσκου επιτυγχάνεται γρήγορα χωρίς τη χρήση επιπλέον εργαλείων: ανοίξτε απλά το...
 • IKUSI NBS-701-C48

  IKUSI NBS-701-C48

  Ο NBS-701-C48 είναι ένας ευρυζωνικός ενισχυτής που καλύπτει τις συχνότητες από 47 έως 694 MHz, με ρύθμιση κλίσης καμπύλης. · 1 είσοδος, UHF · Στάθμη εξόδου: 115 dBμV · Κεντρική ενίσχυση μ...
 • AB IPBox ONE

  AB IPBox ONE

  Η εταιρεία TRONIX ανακοινώνει την παραλαβή του νέου AB IPBox ONE, ενός δέκτη που καταφέρνει να τα έχει όλα και συμφέρει! Με τον AB IPBox ONE οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν δορυφορική λήψη και ...
 • Το βραβείο της EHA για το καλύτερο router απονεμήθηκε στο FRITZ!Box

  Το βραβείο της EHA για το καλύτερο router απονεμήθηκε στο FRITZ!Box

  Στην ετήσια διεθνή δημοσκόπηση των αναγνωστών για τα Βραβεία 2022 του Συνδέσμου Ευρωπαϊκού Υλικού (EHA – European Hardware Association), η AVM κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία "Best Router". ...
 • <strong>TP-LINK EAP650-Wall / EAP655-Wall</strong>

  TP-LINK EAP650-Wall / EAP655-Wall

  Εξοπλίστε το δωμάτιό σας με τα επιτοίχια AX300 Access Points EAP650-Wall και EAP655-Wall της TP-Link! Υποστηρίζουν Wi-Fi 6 που φέρνει μεγαλύτερες ταχύτητες, μικρότερη καθυστέρηση, λιγότερες παρεμβ...
 • TRIAX<strong> </strong>Cast<strong></strong>

  TRIAX Cast

  Το νέο επαναστατικό σύστημα TRIAX Cast απευθύνεται σε όλα τα ξενοδοχεία εκείνα που μέσα από την τηλεόραση των δωματίων θέλουν να προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους πολύ περισσότερα από την απλή...
 • Lemco – Νέα γραφεία στο Ντουμπάι

  Lemco – Νέα γραφεία στο Ντουμπάι

  Η Lemco, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, προσπαθεί να είναι πάντα μπροστά από την εποχή μας, με καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες που βοηθούν τον κλάδο της να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί. Συμμετέχοντ...
 • MELICONI FLAG TV

  MELICONI FLAG TV

  Η επιτοίχια βάση Meliconi FLAG είναι μια καινοτόμος βάση τηλεόρασης που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαφορετικών σπιτιών ή εγκαταστάσεων. Είναι ιδανική για τηλεοράσεις 52" - 82" με VESA 200 - 30...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 171

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 171

  Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Μετά από ...
 • <strong>4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC</strong>

  4η Διεθνής Έκθεση ENERGIA.TEC

  Μετά από 2 χρόνια παύσης, η ENERGIA.TEC επέστρεψε δυναμικά με πιο πολλές συμμετοχές από ποτέ!Σπουδαίες επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στο ηλεκτρολογικό υλικό, τον φωτισμό, τα συστήματαασφαλείας κ...
 • <strong>STAR Hybrid</strong>

  STAR Hybrid

  Ένα ακόμα τηλεοπτικό κανάλι ελεύθερης λήψης εισέρχεται στη νέα ψηφιακή εποχή που έχει διαμορφωθεί από τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη του κοινού για on demand τηλεθέαση. Πρόκειται για το Star, ένα απ...
 • <strong>AB IPBox ONE</strong>

  AB IPBox ONE

  Ένα νέο STB που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, τράβηξε την προσοχή μας για να το δοκιμάσουμε και να σας το παρουσιάσουμε αυτόν το μήνα. Ο λόγος για τον AB IPBox ONE, ο οποίος είναι ένας...
 • <strong>JJ-JS-SM18-03W</strong>

  JJ-JS-SM18-03W

  Μια καινοτόμος μικροσκοπική συσκευή κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, η οποία διευρύνει τις λειτουργίες του έξυπνου σπιτιού και προσθέτει έξτρα ασφάλεια. Πρόκειται για το JJ-JS-SM18-03W, έ...
 • <strong>Homatics Box R 4K</strong>

  Homatics Box R 4K

  Ένα καταπληκτικό STB που μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το Homatics Box R 4K, ένα πανίσχυρο streaming box π...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design