Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 496
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26 Νοεμβρίου 2009 03:00

Blind Scan στο PC

dd62f91fd4d2000a7472a43ecb24bd8a XL a2ca716f

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν πολλοί νέοι δέκτες είναι η λειτουργία blind scan, που επιτρέπει την ανεύρεση νέων μεταδόσεων ή feed, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία λήψης. Το blind scan ανιχνεύει όλους τους συνδυασμούς συχνότητας, πόλωσης, symbol rate, με αποτέλεσμα η αναζήτηση και η εύρεση των επιθυμητών feeds να είναι αρκετά χρονοβόρα. Τα τελευταία χρόνια, οι χρόνοι ανίχνευσης έχουν μειωθεί αισθητά στους δορυφορικούς δέκτες και από μία ημέρα που απαιτούταν παλαιότερα, έχουν πέσει στα 20 ή ακόμη και στα 10 λεπτά, για τη σάρωση ενός δορυφόρου. Τι γίνεται όμως με τις κάρτες λήψης στο PC;Σε αντίθεση με τους επιτραπέζιους δέκτες, στις δορυφορικές κάρτες το χαρακτηριστικό του blind scan ποτέ δεν θεωρήθηκε ως απαραίτητο ή σημαντικό, και έτσι δεν ενσωματώθηκε αυτή η δυνατότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι, ανάλογα με την κάρτα που έχετε, ώστε να πραγματοποιήσετε blind scan στο PC σας.

Skystar 2 v2.3: Η μόνη κάρτα με Blind Scan μέσω software

Πρόκειται για τη μόνη δορυφορική κάρτα η οποία έχει εγγενή υποστήριξη ανίχνευσης με blind scan. Η 2.3 (εικόνα 1) είναι μία από τις πρώτες εκδόσεις της Skystar 2 και χρησιμοποιεί το ολοκληρωμένο VP310 της Zarlink (εικόνα 2) για την αποδιαμόρφωση του σήματος DVB (QPSK). Το ολοκληρωμένο αυτό έχει την δυνατότητα αυτόματης ανεύρεσης του Symbol Rate (auto symbol rate detect), που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στην τυφλή ανίχνευση των στοιχείων μιας ψηφιακής DVB δορυφορικής εκπομπής. Μια τυπική τυφλή ανίχνευση Symbol Rate, που καλύπτει την πλειοψηφία των δορυφορικών εκπομπών, απαιτεί συνδυασμό διαφορετικών τιμών από 1.000 έως 45.000 (υπάρχουν κάποιες σπάνιες εκπομπές με SR κάτω από τα 1000, αλλά ελάχιστοι δέκτες τις λαμβάνουν).

Δυστυχώς, στις μετέπειτα εκδόσεις της κάρτας και συγκεκριμένα από την v2.6 και μετά, το ολοκληρωμένο αυτό έπαψε να χρησιμοποιείται, και έτσι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κάρτα στην αγορά (εκτός κι αν βρεθεί κάποια Skystar 2 v2.3 μεταχειρισμένη, στο ebay για παράδειγμα) που να υποστηρίζει μέσω hardware το blind scan.

Προγράμματα Blind Scan που υποστηρίζουν την έκδοση αυτής της κάρτας είναι το ALTX (εικόνα 3), δημιουργία του Altxro (ο οποίος έχει φτιάξει και το AltDVB) και το Transponder Finder του BXS (εικόνα 4), το οποίο μπορούμε να βρούμε στην διεύθυνση, http://tinyurl.com/yfd7vb6. Επίσης, μία απλοϊκή μορφή blind scan προσφέρεται και μέσω του προγράμματος Setup4pc, που προσφέρεται μαζί με το CD της κάρτας (εικόνα 5). Το ALTX έχει ως προϋπόθεση την χρήση παλιών driver της κάρτας, όπως την έκδοση 4.2.8 για παράδειγμα. Αν θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε κάποια νεότερη έκδοση, όπως την 4.5.0, μπορούμε να κατεβάσουμε μία ειδικά ‘διορθωμένη’ έκδοση από το link http://tinyurl.com/yg8hdvu (να σημειώσουμε ότι ο γράφων δεν έχει την συγκεκριμένη κάρτα, έτσι δεν μπορεί να εγγυηθεί και την καλή λειτουργία της με αυτό το πρόγραμμα).

Αναφέρεται από χρήστες της κάρτας (όπως φαίνεται και στην εικόνα 6) ότι ο χρόνος σάρωσης με το ALTX μπορεί φτάσει τα 2-3 λεπτά, ο οποίος είναι απίστευτα μικρός αν είναι αληθινός! Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η λύση της Skystar 2 v2.3 δεν είναι πανάκεια, διότι εκτός του ότι είναι αρκετά παλιά και δεν υποστηρίζει εκπομπές σε DVB-S2, έχει δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι η ευαισθησία του tuner της είναι μέτρια, έτσι θα χαθούν αρκετές συχνότητες με χαμηλό σήμα. Το δεύτερο είναι ότι υπερθερμαίνεται και χρειάζονται διάφορες «πατέντες» με ανεμιστήρες και ψύκτρες (εικόνα 7) για να την κρατάνε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην παρουσιάζει άλλα προβλήματα.

Blind scan μέσω software

Η μόνη εναλλακτική λύση για να κάνουμε blind scan αν έχουμε άλλη κάρτα εκτός της Skystar 2 v2.3, είναι μέσω λογισμικού, χωρίς υποστήριξη από το hardware. Η λύση αυτή παρουσιάζει μεγάλα μειονεκτήματα, το κυριότερο είναι ο πολύ μεγάλος χρόνος που απαιτείται για να κάνουμε blind scan σε κάποιο δορυφόρο. Η προσέγγιση των προγραμμάτων που υποστηρίζουν αυτή τη μέθοδο είναι αρκετά απλή. Ορίζουμε συγκεκριμένες τιμές SR, βήματος και απόκρισης συχνότητας, πόλωση και τύπο διαμόρφωσης, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κατά την ανίχνευση. Ουσιαστικά είναι σα να δημιουργούμε ένα εικονικό αρχείο με τα transponder ενός δορυφόρου το οποίο και σαρώνεται κατόπιν. Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι αναλόγως με τις επιλογές που θα κάνουμε για το βήμα στις συχνότητες, τα SR κλπ, μπορεί να βρεθούμε στο τέλος της σάρωσης με ένα υπέρογκο αριθμό συχνοτήτων και προπαντός καναλιών που θα επαναλαμβάνονται τα ίδια πολλές φορές. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα δοθεί παρακάτω. Δυνατότητα για blind scan μέσω software δίνουν δύο γνωστά προγράμματα στις τελευταίες εκδόσεις τους. Το ProgDVB και το DVBViewer.

Blind scan με το ProgDVB

Θα εξετάσουμε αρχικά την τυφλή σάρωση με το ProgDVB. Η διαδικασία για να κάνουμε blind scan με αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ απλή. Από το μενού Channelist πηγαίνουμε στο Blind Scan, και ανοίγει ένα πλαίσιο με διάφορες επιλογές (εικόνα 8). Διαλέγουμε δορυφόρο, εύρος συχνοτήτων, βήμα, πόλωση, τσεκάρουμε τα SR που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε από την έτοιμη λίστα (ή προσθέτουμε όποιες τιμές επιθυμούμε πατώντας το κουμπάκι “+”) και τέλος το είδος διαμόρφωσης (για ανίχνευση δορυφόρου με SD κανάλια η τυπική επιλογή είναι το QPSK). Στο κουτάκι κάτω αριστερά αυτού του πλαισίου βλέπουμε τον αριθμό του συνδυασμού συχνοτήτων, SR, κλπ, που τελικά θα σαρωθούν. Με αρχική προεπιλογή σάρωσης 10.710–12.740MHz, βήμα 5MHz, οριζόντια και κάθετη πόλωση, δύο τιμές SR 22.000 και 27.500 και τέλος διαμόρφωση τύπου QPSK, φτάνουμε σε έναν αριθμό 1.628 διαφορετικών συνδυασμών. Ξεκινούμε τη σάρωση πατώντας το κουμπάκι «Start» (εικόνα 9). Ο χρόνος που απαιτήθηκε για την σάρωση όλων αυτών των συνδυασμών στην εγκατάσταση του γράφοντος, με κάρτα την Skystar HD2, ήταν περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, οπότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί αν επιλέξουμε παραπάνω τιμές στα SR, επιπρόσθετες διαμορφώσεις πέρα από την QPSK και μικρότερο βήμα από 5MHz στις αρχικές επιλογές.

Τυφλή σάρωση με το DVBViewer (Transedit)

Για να κάνουμε blind scan με το DVBViewer, θα χρησιμοποιήσουμε το βοηθητικό πρόγραμμα Transedit που το συνοδεύει. Ξεκινάμε το Transedit από το μενού εκκίνησης των Windows, επιλέγουμε τον δορυφόρο που θέλουμε να σαρώσουμε από τη λίστα και πατάμε το πλήκτρο “Blind Scan” (εικόνα 10). Στο νέο παραθυράκι που ανοίγει (εικόνα 11) θα δούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις, που είναι ανάλογες με αυτές που είδαμε στο ProgDVB, αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις τις οποίες και θα περιγράψουμε.

Καταρχήν βάζουμε το εύρος συχνοτήτων στις οποίες θέλουμε να γίνει σάρωση και το βήμα. Αν για παράδειγμα θέλουμε να σαρώσουμε από 10.900 έως 11.500MHz με βήμα 10ΜHz θα βάλουμε το εξής στο πεδίο Frequencies: 10900-11500:10. Ακριβώς από κάτω βάζουμε τα επιθυμητά Symbol Rates, κάθε τιμή διαχωρίζεται με κόμμα. Για παράδειγμα μπορούμε να βάλουμε τέσσερις τιμές «22000, 27500, 10000, 6666». Στις ρυθμίσεις για την πόλωση ισχύουν τα παρακάτω, η χρήση των τιμών 0-1 σημαίνει ότι εφόσον κατά την διάρκεια της σάρωσης μιας εκ των συχνοτήτων βρεθεί κάποια εκπομπή στην οριζόντια πόλωση (αντιστοιχεί με το 0) παραλείπεται η σάρωση της ίδιας συχνότητα στην κάθετη (1) πόλωση. Αν θέλουμε να κάνουμε σάρωση σε μία συχνότητα και στις δύο πολώσεις, στην περίπτωση που υποθέτουμε ότι χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για εκπομπή, βάζουμε τις τιμές ως «0,1». Αν βάλουμε μόνο 0 ή 1 κάνουμε σάρωση μόνο στην οριζόντια ή κάθετη πόλωση αντίστοιχα. Τις υπόλοιπες τιμές τις ρυθμίζουμε ανάλογα με το αν η κάρτα μας είναι ικανή να κάνει αυτόματη ανίχνευση των υπόλοιπων χαρακτηριστικών. Αν, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνεύει αυτόματα το FEC, βάζουμε την τιμή 0, αν ανιχνεύει αυτόματα τις εκπομπές DVB-S2 πάλι 0 (στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να βάλουμε ρύθμιση 1), κ.ο.κ. Αφού επιλέξουμε τις τιμές που θέλουμε, πατάμε το πλήκτρο «Scan» και ξεκινάει η σάρωση. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί είναι ανάλογο με αυτό που αναφέρθηκε και στην περίπτωση χρήσης του ProgDVB, δηλαδή περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά για μία σάρωση με το ίδιο εύρος συχνοτήτων, βήματος, SR.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το δεύτερο πρόβλημα που αναφέραμε πιο πάνω. Συγκεκριμένα, σε μία σάρωση του Hot Βird βρέθηκαν πάνω από 10.000 (!) κανάλια (εικόνα 12), τα οποία επαναλαμβάνονταν στην λίστα, 6,7 ή και 8 φορές! Οπότε, θέλει ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή του βήματος, αναλόγως τον δορυφόρο που κάνουμε σάρωση.

Blind scan με το THScan

Ένα τελευταίο πρόγραμμα για blind scan είναι το THScan (έκδοση 1.0.5), αποκλειστικά για παλιές κάρτες της Twinhan, όπως οι VP1020, VP102g, το οποίο απαιτεί την έκδοση κάρτας 2.5 (αρκετά παλιά έκδοση) με υποστήριξη κίνησης μοτέρ των WinDTV driver. Η λειτουργία του και οι χρόνοι που απαιτούνται, είναι παρόμοιοι με αυτή των ProgDVB, Transedit. Το πρόγραμμα αυτό μπορούν να το βρουν όσοι έχουν τις συγκεκριμένες κάρτες στην διεύθυνση http://tinyurl.com/yzn8wek.

Συμπερασματικά

Ως τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο μόνος λόγος για να ασχοληθεί κάποιος με το blind scan με τη χρήση μιας δορυφορικής κάρτας (εκτός και αν έχει την συγκεκριμένη Skystar), είναι καταρχήν να μην έχει κάποιον δέκτη που να το υποστηρίζει και να μην μπορεί να βρει από άλλη πηγή τις εκπομπές που τον ενδιαφέρουν. Είναι απαραίτητο να περιορίσουμε το εύρος συχνοτήτων και τον αριθμό των SR στις ρυθμίσεις ανίχνευσης, αν θέλουμε ο χρόνος σάρωσης να κρατηθεί σε λογικά πλαίσια. Αλλιώς, μέχρι να τελειώσει η ανίχνευση, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει κλείσει το feed που ψάχνουμε.

Digital TV Info, τεύχος 15

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...