DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Ιουλίου 2012 01:44

Προγράμματα δορυφορικής λήψης στο PC

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής

Featured | Οι περισσότερες κάρτες λήψης δορυφορικής τηλεόρασης (κι όχι μόνο) συμπεριλαμβάνουν το δικό τους software στην συσκευασία. Το πιθανότερο όμως είναι να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο, αφού το λογισμικό που προσφέρεται αφενός έχει πολύ βασικές λειτουργίες, αφετέρου πολλές φορές δεν δουλεύει καν σωστά και μπορεί να δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στην εγκατάσταση των Windows (κολλήματα, μπλε οθόνες κλπ.). Ευτυχώς θα βρούμε πληθώρα άλλων προγραμμάτων που δουλεύουν από λίγο έως πολύ καλύτερα από αυτά που συνοδεύουν τις κάρτες. Λογισμικά ελεύθερα αλλά και εμπορικά, με συνήθως χαμηλή τιμή, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν έχουν κι αυτά τα δικά τους προβλήματα.

Η επιλογή των προγραμμάτων έγινε με βάση την δημοφιλία που δείχνουν να έχουν το τελευταίο διάστημα στους χρήστες καρτών DVB. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα και αξιόλογα προγράμματα, αλλά προτιμήθηκε η αναφορά μόνο σε 5, ώστε να υπάρχει χώρος για να αναπτυχθούν λίγο περισσότερο τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και κάποια προβλήματα που παρουσιάζουν. Ελπίζουμε να μπορέσουμε αργότερα να παρουσιάσουμε κι άλλα παρόμοια προγράμματα, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά και δημοφιλή.

AltDVB
Το πρώτο πρόγραμμα που θα αναφέρουμε είναι το AltDVB. Έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια ως ένα από τα βασικότερα, κυρίως για τους κατόχους καρτών Skystar 2. Η τελευταία έκδοση του είναι η 2.2, αλλά δεν θα την βρούμε στην αρχική σελίδα του επίσημου site, αλλά κάπως κρυμμένη στο link: http://www.altdvb.ro/files/AltDvb_Full_Ver22_B3912.zip.

Εγκατάσταση και αρχικές ρυθμίσεις
Το AltDVB έρχεται πακεταρισμένο σε μορφή zip και δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Απλά αποσυμπιέζουμε τα αρχεία του πακέτου στον φάκελο της αρεσκείας μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας των Windows, ώστε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα. Κατά την πρώτη εκκίνηση καλούμαστε να επιλέξουμε από μια λίστα την κάρτα DVB που έχουμε. Χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές κάρτες απλά υποστηρίζονται ως BDA devices. Αμέσως μετά θα πρέπει να κάνουμε τις ρυθμίσεις για τους δορυφόρους που επιθυμούμε να βλέπουμε, να επιλέξουμε τους διάφορους decoder που θα χρησιμοποιήσουμε και να κάνουμε δευτερεύουσες ρυθμίσεις σε διάφορα θέματα, όπως η δημιουργία λιστών με αγαπημένα, η ρύθμιση του τηλεκοντρόλ κλπ.

Χρήση & χαρακτηριστικά
Σε γενικές γραμμές το AltDVB θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολο στην χρήση του (αν και ομολογουμένως στην πρώτη επαφή ίσως φανεί αρκετά περίπλοκο, με όλες τις επιλογές που ανοίγονται στα μάτια του χρήστη), αρκεί να αφιερωθεί κάποιος χρόνος αρχικά για να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Συνήθως δουλεύει απροβλημάτιστα, δεν λείπουν όμως και οι φορές που μπορεί να «κολλήσει» βγάζοντας διάφορα «μυστήρια» μηνύματα λάθους. Αν μας συμβεί αυτό, ο μόνος τρόπος συνήθως να απαλλαγούμε από τα μηνύματα, είναι το κλείσιμο του προγράμματος από τον Task Manager. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το AltDVB ένα από τα πιο αγαπημένα προγράμματα για δορυφορική λήψη είναι καταρχήν η απόλυτη υποστήριξη σχεδόν όλων των plugin που κυκλοφορούν, κυρίως βέβαια για την αποκρυπτογράφηση καναλιών, είτε μέσω emu (π.χ. με το – πολύ διαδεδομένο πλέον – Vplug), είτε μέσω δικτύου (πολύ συνηθισμένο plugin το Wincsc). Υποστηρίζει επίσης εγγενώς τις εντολές DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και USALS (αν και πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι πάντα εύκολη η σωστή ρύθμισή τους), αν και η σωστή λειτουργία τους εξαρτάται και από την κάρτα που διαθέτουμε και κυρίως τους driver της. Η εναλλαγή των καναλιών είναι πολύ γρήγορη, όπως γρήγορη είναι και η ανίχνευση των δορυφόρων (εδώ έχουμε και κάποιες παραμέτρους που μπορούμε να ρυθμίσουμε, ώστε να ανιχνεύονται όσο περισσότερα κανάλια γίνεται). Οι περισσότεροι decoder ήχου και εικόνας υποστηρίζονται, αν και δεν λείπουν και περιπτώσεις μη συνεργασίας με κάποιους. Οι εγγραφές γίνονται σε μορφή .ts, αν και μπορούμε να επιλέξουμε και εγγραφή σε mpeg (δεν συνιστάται όμως, και σίγουρα όχι αν θέλουμε να γράψουμε κανάλια που εκπέμπουν σε MPEG-4/H.264). Μία από τις ελλείψεις της έκδοσης 2.2 του AltDVB είναι η υποστήριξη streaming, που περιέργως υπάρχει στην προηγούμενη έκδοση 2.1. Υπάρχει υποστήριξη teletext, υποτίτλων, EPG, πολλές επιλογές για λίστες με αγαπημένα, 4 παράθυρα PiP (με κωδικοποιημένα κανάλια), ενώ παρέχονται πολλές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά λήψης των καναλιών, όπως transponder, bit rate κλπ.

Υπέρ: Πλήρης υποστήριξη plugin, υποστήριξη εκπομπών DVB-S2, πλούσια χαρακτηριστικά που θέλουν αρκετό ψάξιμο, γρήγορη ανίχνευση και αλλαγή καναλιών.

Κατά: Έχει να ανανεωθεί πολύ καιρό, αφού η έκδοση 2.2 κυκλοφόρησε τέλος του 2006. Κάποιες φορές είναι εκνευριστικά ασταθές στην λειτουργία του. Δεν υποστηρίζει εγγενώς OSD, παρά μόνο με κάποια πρόσθετα αμφιβόλου ποιότητας. Μη υποστήριξη streaming.

DVBDream
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τα τελευταία 1-2 χρόνια κι όχι άδικα αν κρίνουμε από τα χαρακτηριστικά και τις ευκολίες του.

Εγκατάσταση & Ρυθμίσεις
Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή, αφού δεν έχουμε παρά να τρέξουμε το αρχείο setup που θα κατεβάσουμε από το site του DVBDream. Αμέσως μετά το setup θα ξεκινήσει ένας οδηγός ρυθμίσεων, όπου κατά σειρά θα επιλέξουμε καταρχήν την γλώσσα χρήσης (υπάρχουν και ελληνικά), θα διαλέξουμε την DVB κάρτα μας*, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις επιλογές DiSEqC και να διαλέξουμε τους δορυφόρους που θα προσθέσουμε στο πρόγραμμα, να επιλέξουμε τον τύπο του τηλεχειριστηρίου, τα modules που θα χρησιμοποιούμε και τέλος τους decoder ήχου/εικόνας** που επιθυμούμε (θα πρέπει να υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι στα Windows). Με την πρώτη εκκίνηση θα πρέπει να κάνουμε ανίχνευση των δορυφόρων που έχουμε προσθέσει.

*Κάρτες όπως η νεότερη Skystar HD 2 και άλλες, δεν υποστηρίζονται ακόμα από το πρόγραμμα. Για να μπορέσουν να δουλέψουν χρειάζονται δύο πρόσθετα αρχεία devices με όνομα BDA_ALL που θα πρέπει να προσθέσουμε στο φάκελο Devices. Τα βρίσκουμε στο site www.dvbdream.de.

**Στις επιλογές του προγράμματος θα δούμε μόνο τους decoder που υπάρχουν ήδη στο αρχείο guids.ini. Aν έχουμε εγκατεστημένους διαφορετικούς από αυτούς στα Windows, θα πρέπει να τους προσθέσουμε στο ίδιο αρχείο χειροκίνητα.

Χαρακτηριστικά και Χρήση
Το DVBDream μπορεί να θεωρηθεί ως αρκετά εύκολο στην χρήση του. Οι επιλογές στα μενού δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες ακόμα και για αρχάριους χρήστες (καλό είναι βέβαια να ρίχνουμε και καμιά ματιά στο αρχείο βοήθειας, όπου περιγράφονται λειτουργίες και διαδικασίες που δεν είναι εύκολο να βρούμε από μόνοι μας). Το περιβάλλον χρήστη είναι αρκετά «καθαρό», χωρίς να υπάρχουν κουμπιά και επιλογές σε σημεία που μπορεί να προβληματίσουν έναν αρχάριο. Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την λειτουργία του, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν ασυμβατότητες με διάφορους decoder. Κάποια προβληματάκια μπορούν να παρουσιαστούν κατά καιρούς στην ανίχνευση των καναλιών και ιδιαίτερα στα Vista. Η υποστήριξη των πρωτοκόλλων DiSEqC, και ιδιαίτερα του 1.2, αλλά και του λογισμικού USALS, που αφορούν την κίνηση μοτέρ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προβληματική όμως.
Το πρόγραμμα έχει υποτυπώδες OSD, αν και κυκλοφορούν και κάποια πρόσθετα module που βελτιώνουν κάπως την κατάσταση (όχι και πάρα πολύ πάντως). Υπάρχει σχετικά καλή υποστήριξη EPG, πολλές επιλογές για λίστες με αγαπημένα, καλά στατιστικά και πληροφορίες για τα κανάλια. Υπάρχει πολύ καλή υποστήριξη των διάφορων plugin. Ένα από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του είναι η υποστήριξη μέχρι 20 παραθύρων PiP (εξαρτάται από την ισχύ της CPU και της κάρτας γραφικών μας, όσο ισχυρότερες, τόσο περισσότερα PIP), με τα κανάλια των παραθύρων να μπορούν να είναι και κωδικοποιημένα. Τέλος υποστηρίζει και streaming, αλλά μόνο στα προγράμματα VLC και MPC (Media Player Classic).
Το πρόγραμμα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το site (έχει και ενημερωτικό forum) www.dvbdream.org.

Υπέρ: Πολύ εύκολη χρήση, υποστήριξη plugin, υποστήριξη DVB-S2, καλά χαρακτηριστικά, προσφέρεται δωρεάν.

Κατά: Συχνά ασταθές στην ανίχνευση των καναλιών (ιδιαίτερα στα Vista), προβληματική υποστήριξη DiSEqC, ασυμβατότητες με διάφορους decoder ήχου και βίντεο. Η τελευταία του έκδοση κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο περίπου, οπότε χρειάζεται ανανέωση, τουλάχιστον για την απευθείας υποστήριξη νεότερων καρτών.

DVBViewer Pro
Ένα από τα πληρέστερα – σε χαρακτηριστικά προγράμματα – παρακολούθησης ψηφιακής τηλεόρασης – κι όχι μόνο αφού είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Media Center – είναι το DVBViewer Pro. Πολλοί σίγουρα θα ξέρουν το DVBViewer TE που συνοδεύει πολλές από τις κάρτες της Technisat. Πρέπει να πούμε εξαρχής ότι τα δύο αυτά προγράμματα δεν έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους, αφού το ΤΕ δεν είναι παρά μία πολύ απλοποιημένη έκδοση του Pro, που κρατάει ελάχιστα από τα χαρακτηριστικά του.

Εγκατάσταση & αρχική Ρύθμιση
Την έκδοση Pro μπορούμε να την κατεβάσουμε από την σελίδα members του www.dvbviewer.com, η οποία ανοίγει μόνο εφόσον το έχουμε αγοράσει και έχουμε πάρει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Δυστυχώς δεν διατίθεται δοκιμαστική έκδοση, αλλά από την άλλη το πρόγραμμα στοιχίζει μόνο 15€, με τα οποία εξασφαλίζουμε την πρόσβαση και σε μελλοντικές εκδόσεις. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να τρέξουμε το αρχείο setup που έχουμε κατεβάσει και να ακολουθήσουμε τα απλά βήματα. Στο βήμα που αναφέρει το κατέβασμα κάποιων πρόσθετων από το internet, συνίσταται το κατέβασμα του Transedit (αν υπάρχει δυσκολία μπορούμε να το κατεβάσουμε αργότερα από την ίδια σελίδα που κατεβάσαμε το κύριο πρόγραμμα). Αμέσως μετά το setup μάς προτείνεται η εκκίνηση του wizard για τις βασικές ρυθμίσεις μας. Όσοι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να ακολουθήσουν τη συμβουλή αυτή. Με απλά βήματα επιλέγουμε τον φάκελο που θα αποθηκεύονται οι εγγραφές μας, τους decoder ήχου/βίντεο, την DVB κάρτα μας (αν έχουμε πάνω από μία), τους φακέλους με φωτογραφίες, μουσική και βίντεο, ενώ μας δίνεται και δυνατότητα επιλογής για ανίχνευση καναλιών επιλεγμένων δορυφόρων (ή επίγειας ψηφιακής αν έχουμε τέτοια κάρτα).

Χαρακτηριστικά & Χρήση
Η χρήση του DVBViewer Pro είναι πολύ απλή και εύκολη, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να μπούμε στην διαδικασία αλλαγής ρυθμίσεων, ανίχνευσης δορυφόρων, δημιουργίας λίστας με αγαπημένα, κ.ά. Αν όμως χρειαστεί να κάνουμε κάτι από αυτά, τότε είναι λίγο πιο περίπλοκο από όσο χρειάζεται, αφού πολλές φορές πρέπει να μπούμε από μενού σε άλλα υπομενού, να ανοίξουν επιπλέον παράθυρα εκτός του κύριου, πράγματα που δεν βοηθούν και πολύ, τουλάχιστον όσους έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά. Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι το πολύ καλό OSD του, μάλλον το καλύτερο OSD από όλα τα παρεμφερή προγράμματα. Η υποστήριξη χαρακτηριστικών, όπως EPG, Teletext, υποτίτλων, λήψη καναλιών HD σε DVB-S2 και H.264 είναι αυτονόητη. Υπάρχει πολύ καλή υποστήριξη streaming μέσω δικτύου. Υποστηρίζεται ένα παράθυρο PiP (μέσω την επιλογής Preview), ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει η επιλογή Mosaic, όπου η οθόνη χωρίζεται σε πολλά τμήματα και σε κάθε ένα από αυτά βλέπουμε την προεπισκόπηση των καναλιών που υπάρχουν σε έναν transponder (ακίνητες εικόνες που ανανεώνονται ανά μερικά δευτερόλεπτα). Κλικάροντας πάνω σε ένα από τα παράθυρα του μωσαϊκού, μπορούμε να αλλάξουμε κανάλι. Ένα προβληματάκι που θα συναντήσουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα είναι η ελλιπής (επίτηδες) υποστήριξη των plugin σε MDAPI. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαφορετικό API (Application Programming Interface), μη συμβατό με αυτό των περισσότερων plugin. Το μόνο plugin που υποστηρίζει απευθείας το API του προγράμματος είναι το Vplug. Τα υπόλοιπα plugin για να λειτουργήσουν απαιτούν το βοηθητικό Softcsa.dll από την σελίδα www.geocities.com/thereal_pikachu/, το οποίο όμως προκαλεί πολλές φορές αστάθεια στο πρόγραμμα. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις λειτουργίες του Media Center, από το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε βίντεο που έχουμε στο PC, να ακούσουμε μουσική, να δούμε τις φωτογραφίες μας, να ενημερωθούμε online για τον καιρό της περιοχής μας, να διαβάσουμε τα νέα μέσω των RSS feeds (μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε τα δικά μας), ακόμα και να παίξουμε κάποια παιχνίδια όπως Tetris, Sudoku, Pacman κλπ.

Υπέρ: Υπερπλούσιο σε χαρακτηριστικά πρόγραμμα, σχετικά εύκολο στην χρήση, πολύ καλό OSD, πλήρες πρόγραμμα HTPC. Υποστήριξη πλήθους καρτών DVB, που συνεχώς μεγαλώνει. Συχνά updates (τουλάχιστον σε μορφή beta).

Κατά: Χωρίς λόγο πολύπλοκες ρυθμίσεις για DiSEqC, αγαπημένα, ανίχνευση καναλιών. Υποτυπώδης υποστήριξη plugin. Όχι δωρεάν (αν και πολύ φθηνό).

ProgDVB
Εδώ και αρκετά χρόνια πρέπει να είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα DVB, με το οποίο ξεκίνησαν οι περισσότεροι την επαφή τους με αυτού του είδους τα προγράμματα.

Εγκατάσταση & αρχικές ρυθμίσεις
Η εγκατάσταση, ως συνήθως, είναι πολύ απλή και γίνεται με το πρόγραμμα setup που κατεβάζουμε από το site του ProgDVB. Πρέπει να πούμε ότι στο site θα βρούμε αρχεία για διαφορετικές εκδόσεις των Windows, 32 ή 64bit XP και Vista, ακόμα και για παλιότερα Windows 98. Θα βρούμε επίσης δύο κύριες εκδόσεις, την Standard (που είναι δωρεάν, αλλά δεν υποστηρίζει λήψη DVB-S2 και H.264) και την Pro (που κοστίζει 25€ και υποστηρίζει DVB-S2 και H264, τουλάχιστον θεωρητικά!). Κατά την εγκατάσταση επιλέγουμε φάκελο για το πρόγραμμα, την κάρτα μας και αν θέλουμε να εγκατασταθούν κάποια πρόσθετα που αφορούν αναλογική λήψη, internet tv, client για τον media server, IPTV, τον Prog media server και τον παρεχόμενο MPEG-2 decoder.
Κατά την πρώτη εκκίνηση του προγράμματος, θα ανοίξει αυτόματα το παράθυρο DiSEqC Settings, όπου πρέπει να επιλέξουμε το αν έχουμε τέτοιο διακόπτη ή positioner και να προσθέσουμε τους δορυφόρους που επιθυμούμε στην λίστα. Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε ανίχνευση (η οποία είναι σχετικά αργή) αυτών των δορυφόρων από το μενού Channelist του κυρίου προγράμματος. Από το μενού Options μπορούμε να επιλέξουμε τους decoder ήχου/βίντεο (αν και επιλέγονται αυτόματα από το πρόγραμμα αν βρεθούν κάποιοι εγκατεστημένοι στα windows).

Χαρακτηριστικά & Χρήση
Το ProgDVB διαθέτει ένα καλό οπλοστάσιο με επιθυμητά χαρακτηριστικά. Θα βρούμε υποστήριξη EPG, OSD (έστω και βασικό), Teletext, υπότιτλους, αναπαραγωγή εγγραφών από το ίδιο το πρόγραμμα, equalizer (προσθήκη στην τελευταία έκδοση 6), PiP (μόνο στην έκδοση Pro), υποστήριξη DVB-S2 και H264 (στην έκδοση Pro). Ακόμα, επιλογή αλλαγής εμφάνισης (skin), internet tv και streaming σε δίκτυο (με τον Prog media server). Το πρόγραμμα επίσης υποστηρίζει πλήθος από κάρτες DVB, όλων των ειδών (δορυφορικής και επίγειας λήψης), ακόμα και αναλογικής λήψης, υποστήριξη που συνεχώς μεγαλώνει με τα συνεχή updates. Υπάρχει επίσης πλήρης υποστήριξη στα plugin που κυκλοφορούν.
Το ProgDVB δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην χρήση του και μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ προσιτό σε έναν αρχάριο. Η Standard έκδοση 6 είναι αρκετά σταθερή (πρέπει να πούμε ότι εξαρτάται και από την κάρτα που έχουμε, όπως και τον driver της), χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με κολλήματα (τουλάχιστον όση ώρα την δοκιμάζαμε), πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε και για την Pro έκδοση όμως (εγκατεστημένη σε δοκιμαστική μορφή, διάρκειας 21 ημερών), η οποία παρουσίασε πολλά κολλήματα σε κανάλια H.264 και DVB-S2. Αρχικά δούλεψε για λίγο με τον AVC decoder της Elecard, αλλά στην προσπάθεια αλλαγής του προέκυψαν συνεχή κολλήματα και μηνύματα λάθους, τα οποία σταμάτησαν μόνο μετά την επαναφορά του decoder της Elecard στις ρυθμίσεις του H.264.
Το πρόγραμμα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το link www.progdvb.com/download_progdvb.html.
Υπέρ: Πολύ μεγάλη υποστήριξη σε κάρτες, εύκολο στην χρήση, καλά χαρακτηριστικά, η δωρεάν έκδοση επαρκώς σταθερή. Πολύ συχνά updates.
Κατά: H Pro έκδοση όχι τόσο σταθερή, ιδιαίτερα σε κανάλια HD. Η απλή έκδοση δεν υποστηρίζει HD καναλιών σε H.264 και PiP.

WinClip
Ένα νέο σχετικά πρόγραμμα, με παρουσία περίπου ενάμισι έτους στην σκηνή των DVB players είναι το Winclip του γάλλου «billoute2121». Το πρόγραμμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά.

Εγκατάσταση και αρχική ρύθμιση
Κανένα απολύτως πρόβλημα με την αρχική εγκατάσταση, αφού αυτή γίνεται με ένα στάνταρ πρόγραμμα setup (μάλιστα στην τελευταία έκδοση 3.0.0 υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του φακέλου που επιθυμούμε εμείς να γίνει η εγκατάσταση που δεν υπήρχε πριν). Το setup δίνει και την επιλογή εγκατάστασης κάποιων πρόσθετων, όπως του decoder Dscaler 5.0.0.8 και του Haali Media Splitter, αλλά αν τα έχουμε ήδη μπορούμε φυσικά να μην τα επιλέξουμε.
Όταν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα για πρώτη φορά θα χρειαστεί να πάμε στα settings ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την κάρτα DVB που χρησιμοποιούμε, τους δορυφόρους που θέλουμε, την ανίχνευσή τους, τους decoder ήχου/βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε. Μια έκπληξη που μας περιμένει όταν ανοίξουμε τα settings είναι το πόσο πολύ μοιάζει αυτό το παράθυρο με το control panel των Vista!

Χαρακτηριστικά και χρήση
Το Winclip έχει ένα πολύ όμορφο περιβάλλον χρήστη, το οποίο προσομοιάζει αυτό του Windows Media Player 11. Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικά skin, για να αλλάξουμε την εμφάνιση. Η εναλλαγή των καναλιών είναι σχετικά αργή, αλλά η χρήση του δεν θα προβληματίσει ιδιαίτερα. Το πρόγραμμα είναι σχετικά σταθερό στην χρήση αν και παρουσιάστηκαν κάποια περίεργα μηνύματα λάθους (ένα μήνυμα έλεγε ότι λάθος είναι το «bnnfnn»… Tι μπορεί να σημαίνει αυτό… άγνωστο!), υποστηρίζει πολλαπλά PiP, λήψη καναλιών DVB-S2 και H264, ένα μεγάλο αριθμό από κάρτες DVB, EPG (λειτουργεί μόνο στα κανάλια που θα βάλουμε στα αγαπημένα), υπάρχει προγραμματισμός για εγγραφές και υποστηρίζει streaming (είτε με το ίδιο το πρόγραμμα ως server/client, είτε με το VLC ως client). Το Winclip έχει καλή υποστήριξη στα συνηθισμένα plugin, μάλιστα και στα PiP (αν βάλουμε τα plugin στους αντίστοιχους υποφακέλους PiP που υπάρχουν στον φάκελο Plugins).
Το πρόγραμμα μπορούμε να το κατεβάσουμε από την σελίδα www.winclip.info/pages/bluerings_indexpag.html

Υπέρ: Όμορφο περιβάλλον χρήσης, ικανοποιητικά χαρακτηριστικά, πολλαπλά PiP, λήψη καναλιών DVB-S2, υποστήριξη πλήθους καρτών, παρέχεται δωρεάν.

Κατά. Οι αρχικές ρυθμίσεις, επιλογές δορυφόρων κλπ., ίσως μπερδέψουν τον χρήστη. Aρκετά αργό στις αλλαγές καναλιών, ενίοτε εμφανίζονται κάποια «περίεργα» μηνύματα λάθους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design