Skip to main content
29 Νοεμβρίου 2012 01:44

Συγκριτικό τεστ σε 4 κάρτες DVB-S2

Δορυφορική λήψη υψηλής ευκρίνειας στο PC

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής

Featured | Εδώ και περίπου δύο χρόνια, που άρχισαν οι δορυφορικές εκπομπές HD σε DVB-S2, η αγορά κατακλύστηκε από πάρα πολλούς επιτραπέζιους δέκτες, σε διάφορες τιμές και κατηγορίες. Αν και οι κάρτες για PC δεν καθυστέρησαν καθόλου να εμφανιστούν, δεν θα λέγαμε ότι η ποικιλία τους είναι και πολύ μεγάλη μετά από δύο χρόνια, αν και αυτό μάλλον ήταν αναμενόμενο. Ειδικά στην Ελλάδα, κυκλοφορούν ελάχιστες κάρτες DVB-S2, ακόμα λιγότερες από αυτές που βρίσκουμε στο εξωτερικό. Με σχετική δυσκολία, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν μόλις 4 κάρτες (η μία από αυτές του γράφοντος) για μια μικρή σύγκριση στα χαρακτηριστικά τους και την απόδοσή τους.TBS 8920
Ξεκινάμε την παρουσίαση με την TBS 8920, μία εσωτερική κάρτα PCI, παραγωγής μιας σχετικά άγνωστης εταιρείας με έδρα το Hong Kong, της TBS. Ανοίγοντας το κουτί της, θα βρούμε επίσης το τηλεκοντρόλ της, δύο μπαταρίες, τον δέκτη υπερύθρων και το καλώδιο του, το CD με το λογισμικό και τους οδηγούς και ένα φυλλάδιο με οδηγίες εγκατάστασης. Η κάρτα έρχεται σε κόκκινο χρώμα, με το tuner της να διαθέτει chip νέου τύπου (θωρακισμένο σε μεταλλικό περίβλημα), ενώ την αποδιαμόρφωση του DVB-S2/S σήματος αναλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο CX24116-12Z της Conexant. Ένα πρόσθετο που μπορούμε να βρούμε σ’ αυτήν την κάρτα, που συνήθως δεν περιλαμβάνεται στις περισσότερες της κατηγορίας, είναι ένα ολοκληρωμένο μετατροπής αναλογικού σήματος CX23883, πάλι της Conexant, το οποίο σε συνδυασμό με την απαραίτητη είσοδο αναλογικού σήματος βίντεο και ήχου σε S-Video, που βρίσκουμε στο πίσω μέρος της κάρτας, μας δίνει την δυνατότητα να μεταφέρουμε τις αναλογικές εγγραφές μας ή και ζωντανή εικόνα από κάποια κάμερα στον υπολογιστή και την περαιτέρω επεξεργασία του. Πέρα από το βύσμα S-Video, στην πίσω πλευρά βρίσκουμε ακόμα το βύσμα F για την είσοδο του δορυφορικού σήματος και ένα mini jack για την σύνδεση του δέκτη υπερύθρων του τηλεχειριστηρίου. Η κάρτα υποστηρίζει την λήψη καναλιών σε DVB-S2 και DVB-S (περιλαμβάνεται MPEG-4/H.264 decoder στο CD), ενώ επιτρέπει και λήψη δορυφορικού internet. Υποστηρίζει DiSeqC 1.0, 1.2 και USALS.

Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση του driver της κάρτας δεν παρουσιάζει δυσκολίες, αρκεί να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που βρίσκουμε στο CD και να τρέξουμε το setup εγκατάστασής τους. Μετά την εγκατάσταση, στην διαχείριση συσκευών (Device Manager) των Windows θα βρούμε δύο νέες συσκευές, η πρώτη με όνομα «TBS DVBS Card 8920» και μία δεύτερη με όνομα «TBSCard 8920 TS Capture». Το software που συνοδεύει την κάρτα στο CD είναι το BlazeDTV, ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει θέαση καναλιών τυπικής και υψηλής ανάλυσης, όπως και όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά αυτού του είδους των προγραμμάτων, δηλαδή EPG (Οδηγός Ηλεκτρονικού Προγράμματος) μέχρι 7 ημέρες, timeshift, εγγραφές προγραμμάτων, αυτόματη και χειροκίνητη ανίχνευση, OSD, γονικό έλεγχο κλπ. Επίσης, υποστηρίζεται η αναπαραγωγή διαφόρων τύπων media αρχείων, όπως αναπαραγωγή DVD, VCD, SVCD, mp3, avi, rm, φωτογραφιών και, φυσικά, των εγγραφών μας. Στο CD θα βρούμε επίσης τον driver για να μπορέσει να λειτουργήσει η κάρτα ως προσαρμοστής δικτύου για δορυφορικό internet και λήψη δεδομένων με την βοήθεια προγραμμάτων, όπως τα Skygrabber, Manna και Tuner4PC. Αν τον εγκαταστήσουμε, θα εμφανιστεί μία ακόμα νέα συσκευή με όνομα «Virtual MPE Decoder Adapter» στις συσκευές δικτύου του Device Manager. Τέλος, στο CD θα βρούμε μια ελαφρά τροποποιημένη έκδοση του DVBDream 1.4i και ένα βοηθητικό αρχείο για την λειτουργία με το Progdvb, που, όμως, δεν χρειάζεται στις τελευταίες εκδόσεις του προγράμματος.

Στην πράξη…
Επειδή με την έκδοση του driver που υπάρχει στο CD υπήρξε πρόβλημα με την ανίχνευση καναλιών στο BlazeDTV και, συγκεκριμένα, από ένα σημείο και πέρα εμφανιζόταν το μήνυμα «no signal» στους διάφορους transponder και έτσι στο τέλος χανόταν ένας μεγάλος αριθμός από τα κανάλια που υπάρχουν, αναγκαστήκαμε να φορτώσουμε την τελευταία έκδοση 1.0.3.6 (με ημερομηνία 1/1/2009) του driver, κάτι που βελτίωσε κάπως τα πράγματα. Και λέμε κάπως, καθώς μόνο η ανίχνευση στον Hot Βird επετεύχθη χωρίς πρόβλημα. Η ίδια διαδικασία στον Astra 19,2E κράσαρε το πρόγραμμα μετά από λίγο, και χωρίς την δυνατότητα να κλείσει ούτε καν από τον Task Manager (υπάρχει η τάση να κολλάει αρκετά συχνά το πρόγραμμα όταν κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις και ο μόνος τρόπος να το κλείσουμε τελείως είναι με επανεκκίνηση του υπολογιστή). Κατά την αναπαραγωγή καναλιού HDTV (συγκεκριμένα το ουγγρικό M2 HD στον Hot Bird που ήταν δυνατόν να γίνει η δοκιμή) υπήρχαν αρκετές μικροδιακοπές στην ροή του βίντεο, πρόβλημα που διορθώθηκε όμως με την επιλογή «Highest» στο Options>Video>1080i/1080p Quality. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα, που είναι από ενοχλητικά έως και αρκετά σοβαρά, θα λέγαμε ότι το Blaze DTV λειτουργεί ικανοποιητικά στα διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του, ανταποκρίνεται σωστά στις εντολές από το τηλεκοντρόλ και θα ικανοποιήσει με την λειτουργία του τους όχι και τόσο απαιτητικούς χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για υποστήριξη plugin και πολλούς δορυφόρους (όπου μπορεί να υπάρξει το πρόβλημα με την ανίχνευση, αλλά και την ουσιαστική ανυπαρξία σωστής ταξινόμησης καναλιών ανά δορυφόρο).

Οι επόμενες δοκιμές αφορούσαν την λειτουργία της κάρτας με άλλα προγράμματα. Έτσι μπορέσαμε να δούμε ότι έχει αρκετά καλή συμπεριφορά με το DVBViewer Pro έκδοσης 4.01 (η τελευταία beta), χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην λειτουργία του και στην ανίχνευση καναλιών. Η κίνηση του μοτέρ από δορυφόρο σε δορυφόρο γίνεται απρόσκοπτα χωρίς καθυστερήσεις ή κολλήματα. Η αναπαραγωγή καναλιών HD σε DVB-S και DVB-S2 ήταν επίσης απροβλημάτιστη.  

Κατά την δοκιμή με το AltDVB 2.2, το κύριο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η μη υποστήριξη του πρωτοκόλλου DiSEqC της κάρτας από το BDA interface του προγράμματος. Έτσι, είχαμε αναφορές λάθους και φυσικά δεν υπήρχε κίνηση του μοτέρ. Η ανίχνευση καναλιών και οι άλλες λειτουργίες του AltDVB δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα, όταν στις ρυθμίσεις των δορυφόρων δεν είναι ενεργοποιημένη η κίνηση μοτέρ ή η μεταγωγή μέσω διακόπτη DiSEqC.

Αν και το DVBDream έχει συμπεριληφθεί στο CD και θα περιμέναμε να δουλεύει άψογα με την κάρτα, δεν συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα και το πρόβλημα, ακόμα μια φορά, εντοπίζεται στην ανίχνευση των καναλιών. Ενώ ξεκινάει κανονικά και βρίσκονται όλα τα κανάλια, από ένα σημείο και πέρα έχουμε άλλη μία φορά το γνωστό «no signal». Μπορούμε βέβαια να κάνουμε και χειροκίνητη ανίχνευση των transponder, για τους οποίους δεν μας δίνει σήμα και έτσι να λειτουργήσει σωστά, αλλά αυτό είναι πολύ κουραστικό όταν έχουμε να κάνουμε με δορυφόρους με πολλούς αναμεταδότες, όπως οι Astra – Hot Βird. Η κίνηση του μοτέρ υποστηρίζεται κανονικά πάντως, αν και το DVBDream δεν είναι και το φιλικότερο πρόγραμμα σ’ αυτόν τον τομέα ως προς τις ρυθμίσεις του.

Τέλος, η κάρτα δοκιμάστηκε και με το Progdvb pro έκδοσης 6.04. Η ανίχνευση των transponder και η θέαση καναλιών HD σε DVB-S και DVB-S2 λειτούργησαν κανονικά. Το μόνο παράπονο ήταν η μη σωστή λειτουργία του μοτέρ με την κάρτα. Αν και έγιναν διάφορες δοκιμές στο positioner του Progdvb το μοτέρ έμεινε ακίνητο!

Να σημειώσουμε επίσης ότι έγινε δοκιμή και με την τελευταία έκδοση του Skyview, και παρότι το πρόγραμμα δεν υποστηρίζει επίσημα αυτή την κάρτα δούλεψε κανονικά, τουλάχιστον ως προς την λήψη των καναλιών και την ανίχνευσή τους.
 

TBS QBOX II
Μία ακόμα κάρτα της TBS που θα παρουσιάσουμε είναι η Q-Box II, μία εξωτερική κάρτα με υποστήριξη σύνδεσης USB 2.0. Συνέχεια της απλής Q-Box, υποστηρίζει πλέον και λήψη καναλιών HD σε DVB-S2. Η κάρτα έρχεται σε μαύρο χρώμα, σε μεταλλικό κουτί μαύρου χρώματος. Οι διαστάσεις της είναι πολύ μικρές, μόλις 7,8×6,4×2,6cm. Στο κουτί της θα βρούμε, εκτός από την ίδια, το τηλεκοντρόλ της, δύο μπαταρίες, καλώδιο USB, το τροφοδοτικό της και το CD με τους οδηγούς και το software.  Στην μπροστινή πλευρά της κάρτας θα δούμε, από αριστερά προς δεξιά, το βύσμα USB, ένα κόκκινο (ένδειξη τροφοδοσίας) και ένα πράσινο LED (ένδειξη LOCK σήματος) και το LED του δέκτη υπερύθρων. Στην πίσω πλευρά θα βρούμε το βύσμα τροφοδοσίας των 7,5V και δύο βύσματα τύπου F, ένα για την είσοδο του LNB και ένα βύσμα Loop through (όχι και πολύ συνηθισμένο γενικότερα σε κάρτες PC) για να τροφοδοτήσουμε με σήμα έναν άλλο δέκτη ή δορυφορική κάρτα. Στα πλάγια της κάρτας βλέπουμε μία σειρά από τρύπες στο μεταλλικό περίβλημα, προφανώς για την καλύτερη ψύξη της. Εκτός της αυτονόητης, για το είδος της κάρτας, υποστήριξης λήψης καναλιών σε DVB-S2 και DVB-S, υποστηρίζεται λήψη δορυφορικού internet και κίνηση μοτέρ με Diseqc 1.2. Το software που συνοδεύει την κάρτα στο CD είναι το BlazeDTV, μία έκδοση του DVBDream και γενικά είναι ακριβώς το ίδιο που υπάρχει και στο CD της TBS 8920, με την εξαίρεση φυσικά του διαφορετικού driver.  

Εγκατάσταση
Όπως και στην περίπτωση της 8920, δεν υπάρχει δυσκολία στην εγκατάσταση του driver και του λογισμικού, ακόμα και το πρόγραμμα εγκατάστασής τους είναι ίδιο, οπότε δεν θα επεκταθούμε παραπάνω στην περιγραφή τους. Η κάρτα στην διαχείριση συσκευών των Windows εμφανίζεται με όνομα «Q-Box II DVB-S Tuner».

Στην πράξη…
Πρέπει να αναφέρουμε εξ αρχής ότι η κάρτα συμπεριφέρεται πολύ προβληματικά με όλα τα προγράμματα που δοκιμάστηκε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, ενώ ξεκινάει την ανίχνευση των καναλιών κανονικά, από ένα σημείο και πέρα σε όλα τα προγράμματα αρχίζει και χάνει το σήμα με συνέπεια την απώλεια πάρα πολλών καναλιών. Όταν τελειώσει η ανίχνευση (ή την σταματήσουμε εμείς όταν δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα) δεν έχουμε επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και κανονική λήψη τουλάχιστον των καναλιών που έχουμε ήδη βρει, αλλά η κάρτα εξακολουθεί να υπολειτουργεί είτε μη δίνοντας βίντεο και εικόνα είτε συνεχίζοντας να μην έχει λήψη σήματος. Ο μόνος τρόπος επαναφοράς είναι η αποσύνδεσή της από την θύρα USB και η επανασύνδεσή της (αφού πρώτα κλείσουμε τα προγράμματα που την αφορούν), υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί ακόμα και αφαίρεση της τροφοδοσίας της. Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται επίσης κατά την αλλαγή καναλιών σε κάποιο πρόγραμμα, όχι πάντα και όχι σε συγκεκριμένα κανάλια. Η δοκιμή με παλιότερο driver από αυτόν που υπάρχει στο CD (είναι ο πιο νέος), ενώ λύνει αυτά τα προβλήματα, δημιουργεί άλλο, και συγκεκριμένα ότι κατά την διάρκεια του scan η κάρτα βρίσκει ελάχιστα κανάλια από αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Μέρος της ευθύνης πιθανόν φέρει η αύξηση της θερμοκρασίας της κάρτας, μιας και κατά την διάρκεια λειτουργίας της ζεσταίνεται αρκετά (βάζοντας ένα ανεμιστηράκι να ρίχνει την θερμοκρασία κατά την ανίχνευση βρέθηκαν περισσότερα κανάλια). Είναι φανερό πάντως ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει τουλάχιστον να αντιμετωπιστούν με καλής ποιότητας driver, αν ο κατασκευαστής θέλει η κάρτα αυτή να «πιάσει» στην αγορά.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, η κάρτα δοκιμάστηκε (δυστυχώς όχι όσο εκτεταμένα θα έπρεπε ακριβώς εξαιτίας των προβλημάτων) εκτός από το δικό της λογισμικό και λειτούργησε – έστω και μερικώς – με τα AltDVB, DVBViewer Pro, DVBDream και ProgDVB.

Technisat Skystar HD
Μία από τις πρώτες κάρτες DVB-S2 που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα (και μια από τις πρώτες κάρτες αυτής της κατηγορίας γενικότερα) είναι η Skystar HD της γερμανικής Technisat (παραγωγός της πολύ γνωστής Skystar 2). H Skystar HD ουσιαστικά είναι μία rebranded έκδοση της Technotrend S2-3200 DVB-S2, η οποία έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και εμφάνιση. Ανοίγοντας το κουτί της, θα βρούμε, εκτός από την κάρτα, το τηλεχειριστήριο και τον δέκτη υπερύθρων, δύο μπαταρίες, οδηγίες χρήσης, και το CD με τον driver και τον απαραίτητο media player. Στην εξωτερική πλευρά της κάρτας θα βρούμε, εκτός από το βύσμα F για την σύνδεση του LNB, και ένα βύσμα mini jack για το δέκτη υπερύθρων. Το chip αποκωδικοποίησης DVB-S2 της κάρτας είναι το STB0899 της ST Microelectronics και ως προσαρμοστή στην θύρα PCI θα βρούμε το ολοκληρωμένο SAA7146AH της Philips, ενώ το tuner ενός chip είναι θωρακισμένο σε μεταλλικό περίβλημα. Στο πάνω τμήμα της κάρτας υπάρχει και το βύσμα σύνδεσης του προαιρετικού CI interface.

H Skystar HD υποστηρίζει λήψη καναλιών HD σε μεταδόσεις DVB-S ή DVB-S2 και επιτρέπει παρακολούθηση συνδρομητικών προγραμμάτων με την χρήση τις προαιρετικής κάρτας CI (CI Extension). Η συμβατότητα με το πρωτόκολλο DiSEqC 1.0, επιτρέπει ταύτοχρονη λήψη από μέχρι και 4 LNB. Στο CD θα βρούμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο (EVE), το Technisat TV Center για την παρακολούθηση των προγραμμάτων και τον MPEG-4/H.264 decoder της Cyberlink.

Στην πράξη…
Η εγκατάσταση της κάρτας στον υπολογιστή και κατόπιν του driver και του λογισμικού ακόμα μια φορά έγινε χωρίς δυσκολίες, απλά ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκουμε στο CD. Επειδή, όμως, κατά την αρχική λειτουργία αντιμετωπίσαμε προβλήματα με κολλήματα στα Windows κατά την χρήση του προγράμματος, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης του driver που βρίσκουμε όχι στο site της Technisat, αφού η τελευταία έκδοση που βρίσκουμε εκεί είναι από το καλοκαίρι του 2007, αλλά σε αυτό της Technotrend με ημερομηνία 16/1/2009 και έκδοση 5.0.1.8. Μετά την εγκατάσταση αυτή, η κάρτα θα εμφανίζεται με όνομα «TT-Budget S2-3200 (BDA)» στον Device Manager των Windows. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται και να δουλεύει κανονικά με το Technisat TV Center. Στο site της Technotrend θα βρούμε επίσης μια νεότερη έκδοση του ΤΤ-Media Center (πάνω στο οποίο βασίζεται το αντίστοιχο της Technisat), αλλά αν το εγκαταστήσουμε θα δούμε ότι αυτό δεν αναγνωρίζει την κάρτα, οπότε μένουμε αναγκαστικά στην παλιά έκδοση. Το Technisat TV Center είναι ένα τυπικό πρόγραμμα  παρακολούθησης δορυφορικών προγραμμάτων, με δυνατότητες εγγραφής, EPG, teletext, timeshift, PiP (Picture in Picture), χωρίς όμως να ξεχωρίζει κάπου ιδιαίτερα. Η λειτουργία του δεν παρουσιάζει προβλήματα, όμως παρέχει μόνο δυνατότητα ταξινόμησης καναλιών ανά παροχέα. Από την άλλη, παρέχει δυνατότητα δημιουργίας λίστας αγαπημένων.

Προχωρώντας στην δοκιμή της κάρτας με προγράμματα τρίτων, θα δούμε ότι αυτή δουλεύει κανονικά με το AltDVB (αρκεί να εγκαταστήσουμε σ’ αυτό το device interface του Diodato,). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κανάλια εμφανίζονται κατά την ανίχνευση σαν υπηρεσίες δεδομένων (data) με όνομα no name, κάτι που όμως διορθώνεται, όταν κατεβάσουμε τις συγκεκριμένες συχνότητες με χειροκίνητη ανίχνευση. Με τα DVBViewer Pro, DVBDream και Skyview, η κάρτα συνεργάστηκε χωρίς να προβληματίσει ιδιαίτερα στη λειτουργία της. Με το Progdvb Pro, ενώ αρχικά η κάρτα συνεργάστηκε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, κάποια στιγμή και πέρα άρχισε να έχει αστάθεια, με αποτέλεσμα σε άλλα κανάλια να λειτουργεί κανονικά, σε άλλα να μην δίνει εικόνα και ήχο και σε κάποια να μην παίρνει σήμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η κάρτα έχει πάψει να παράγεται από την Technisat, οπότε και δεν υπάρχει πλέον υποστήριξή της με νεότερο λογισμικό και driver. Η παραγωγή της αντίστοιχης κάρτα της Technotrend S2-3200 συνεχίζεται κανονικά όμως, έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους driver αυτής της κάρτας κανονικά, χωρίς πρόβλημα.

Skystar HD2
Η κάρτα που αντικατέστησε την Skystar HD στην γραμμή παραγωγής της Technisat, εδώ και περίπου ένα έτος, είναι η Skystar HD2, η οποία είναι επίσης μια rebranded έκδοση μιας άλλης κάρτας, της Azurewave (Twinhan) AD-SP400. Κυκλοφορεί ακόμα μία rebranded κάρτα της AD-SP400 από την Terratec, με όνομα Cinergy S2 PCI HD. Παρόλο που έχουν κοινή καταγωγή και είναι κατά 99% όμοιες (διαφέρουν κυρίως στο χρώμα και στην ύπαρξη ή όχι mini jack για το τηλεκοντρόλ), οι driver και το λογισμικό τους δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους, όπως στην περίπτωση της Skystar HD με τους driver της S2-3200. Στο πακέτο θα βρούμε την κάρτα, το CD εγκατάστασης οδηγών και λογισμικού, το τηλεκοντρόλ και τις δύο μπαταρίες του, το δέκτη υπερύθρων USB για το τηλεκοντρόλ και καλώδιο επέκτασής του. Επίσης, θα βρούμε το εγχειρίδιο χρήσης στα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά και την εγγύηση.

Και σ’ αυτή την κάρτα θα βρούμε υποστήριξη λήψης DVB-S2 και DVB-S, κίνησης μοτέρ με εντολές DiSEqC 1.2/USALS και παρακολούθησης συνδρομητικών υπηρεσιών με το προαιρετικό CI. Στο CD εγκατάστασης, εκτός από τον driver και το απαραίτητο λογισμικό για την θέαση των καναλιών, θα βρούμε επίσης το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο EVE και decoder MPEG-4/H.264 για HD κανάλια.
 
Στην πράξη…
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην εγκατάσταση του οδηγού της κάρτας και του λογισμικού, αν και πρέπει να πούμε ότι αμέσως μετά κατεβάσαμε και εγκαταστήσαμε την τελευταία έκδοση του driver που κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα που συνοδεύει την κάρτα στο CD είναι το πολύ γνωστό και από άλλες κάρτες της Technisat, DVBViewer TE, μια «κουτσουρεμένη» σε χαρακτηριστικά έκδοση του πολύ καλού DVBViewer Pro. Το πρόγραμμα δουλεύει χωρίς πρόβλημα με την κάρτα, αλλά είναι τόσο λιτό, που αναγκαστικά πρέπει να στραφούμε σε τρίτα προγράμματα με πιο πλούσια χαρακτηριστικά. Η κάρτα, μετά την εγκατάσταση, εμφανίζεται ως «Technisat Skystar HD2» στον Device Manager. Το βασικό πρόβλημα της κάρτας, μέχρι την έκδοση του τελευταίου driver, ήταν η μη σωστή υποστήριξη του πρωτοκόλλου DiSEqC για τους αντίστοιχους διακόπτες και την κίνηση μοτέρ (οι εντολές άλλες φορές δουλεύουν και άλλες όχι). Όμως, η νέα έκδοση του driver έλυσε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα προβλήματα.

Η συνεργασία με το DVBViewer Pro είναι απλά άψογη σε όλες τις λειτουργίες του. Πολύ καλή συνεργασία έχει η κάρτα και με το DVBDream, με την προϋπόθεση της χρήσης του BDA_ALL interface, διαφορετικά η κάρτα δεν αναγνωρίζεται.  Με το Progdvb Pro, η βασική δυσκολία είναι στην ρύθμιση των παραμέτρων DiSEqC για κίνηση στο μοτέρ. Παρότι υπάρχει κίνηση μέσω του positioner, οι αποθηκευμένες ρυθμίσεις δεν ακολουθούνται σωστά όταν γίνεται ανίχνευση των καναλιών ή όταν πηγαίνουμε από δορυφόρο σε δορυφόρο. Η τελευταία έκδοση του driver «σπάει» την συνεργασία της κάρτας με το AltDVB, αφού αν και αναγνωρίζεται, ουσιαστικά δεν δουλεύει, μιας και ούτε ανίχνευση γίνεται ούτε συντονισμός στα κανάλια. Με προηγούμενες εκδόσεις του driver η κάρτα δουλεύει σχετικά ομαλά με αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις τυχαίων κολλημάτων του προγράμματος και, το βασικότερο, η μη σωστή υποστήριξη του DiSEqC. Η υποστήριξη από το Skyview ήρθε μόλις στο τελευταίο update του προγράμματος, σε γενικές γραμμές δουλεύει καλά, αλλά δεν είναι εύκολη η ρύθμιση του DiSEqC για κίνηση μοτέρ. Υπάρχουν επίσης τυχαία κολλήματα.

Επίλογος
Δουλεύοντας για αρκετές ημέρες αυτές τις κάρτες (και ειδικά την Skystar HD2 αρκετούς μήνες τώρα) μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι, με την εξαίρεση της προβληματικής Q-Box II, οι υπόλοιπες τρεις κάρτες θα ικανοποιήσουν από λίγο έως αρκετά τους υποψήφιους χρήστες τους, ανάλογα με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις τους, αλλά περισσότερο την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος. Ειδικά με το DVBViewer Pro έκδοσης 4.01 και οι τρεις κάρτες δουλεύουν πάρα πολύ καλά, επομένως είναι ένα πρόγραμμα που συστήνεται απολύτως για να αντικαταστήσει αυτά που τις συνοδεύουν. Αν πρέπει να γίνει τελική κατάταξη των καρτών, η προσωπική άποψη του γράφοντος είναι ότι νικήτρια στα σημεία θα έβγαινε η Skystar HD2, μετά η TBS 8920 και τέλος η Skystar HD (χάνει πόντους εξαιτίας της μη υποστήριξης κίνησης μοτέρ). 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Τα δορυφορικά κάτοπτρα της Kathrein, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190 km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρ...
 • TP-LINK ER706W

  TP-LINK ER706W

  Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ER706W, ένα ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό τω...
 • Prolink PF352

  Prolink PF352

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου εξαρτήματος PF352 της Prolink. Πρόκειται για έναν μετατροπέα σήματος από Mini DisplayPort σε HDMI 1.4 θηλυκό, μήκους 0,1 μέτρου. Συνδέε...
 • PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  Η PROMAX, εκτός από επαγγελματικά πεδιόμετρα, παράγει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών στους τομείς διανομής σήματος, RFR, οπτικών και ηλεκτρολογικών προϊόντων. Η σειρά ψηφιακών πολυμέτρων PD-350, PD...
 • Amiko FTP/UTP

  Amiko FTP/UTP

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή καλωδίων δικτύου της Amiko. Περιλαμβάνει τα καλώδια FTP CAT5, FTP CAT5 Outdoor (μαύρο), FTP CAT6 και UTP CAT5, τα οποία διατίθενται σε συσκευασία στροφ...
 • SONORA TERRA DIGITAL

  SONORA TERRA DIGITAL

  Η Sonora Terra Digital είναι μια κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας! Είναι κατάλλ...
 • TVIP S-Box v.705

  TVIP S-Box v.705

  Με τον νέο δέκτη IP TVIP S-Box v.705 μπορείτε εύκολα να απολαύσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Ο δέκτης διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tronix και...
 • Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων PF485A-0050 και PF485A-0150 της Prolink. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας καλώδια USB Type-C σε USB-A version 3.0, με διαστάσεις...
 • Kathrein UFOpro Lite

  Kathrein UFOpro Lite

  Τα Νέα Ψηφιακά Compact Headend της Kathrein με την ονομασία UFOpro Lite είναι τα νέα οικονομικά, all in one Headend για εφαρμογές τηλεόρασης σε ξενοδοχεία, σκάφη, στάδια, συγκροτήματα κατοικιών κα...
 • FRITZ!Fon X6

  FRITZ!Fon X6

  Το νέο FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4″ υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να...
 • TP-Link EAP783

  TP-Link EAP783

  Η TP-Link ανακοινώνει την είσοδο ενός νέου access point στην οικογένεια συσκευών Omada. Πρόκειται για το EAP783, ένα BE19000 access point οροφής τριπλής μπάντας Wi-Fi 7, που χαρακτηρίζεται από υψη...
 • YouTube PROMAX Hellas

  YouTube PROMAX Hellas

  Η PROMAX έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τα κορυφαία μοντέλα αναλυτών φάσματος RANGER Neo, HD RANGER και φυσικά για την ναυαρχίδα ATLaS NG. Στο YouTube κανάλι της PROMAX Hellas...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τηλεχειρι...
 • Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Η συνεχής χρήση και οι ανεπιθύμητες πτώσεις των πάσης φύσης τηλεχειριστηρίων προκαλούν τη φυσική φθορά τους, που όπως είναι λογικό μειώνει τον κύκλο ζωής τους και κάποια στιγμή τα καθιστά μη λειτο...
 • Opticum T-Box

  Opticum T-Box

  Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη, που ξεχωρίζει από τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον OpticumT-Box, έναν δέκτη συμ...