Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:34
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:33
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:28
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:26
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:24
18 Σεπτεμβρίου 2024 09:02
18 Σεπτεμβρίου 2024 08:54
ERT World – Σε απευθείας μετάδοση από το Ηρώδειο η συναυλία για την Κύπρο «Λαλώ σου ‘πόψε λευτεριά!»
18 Σεπτεμβρίου 2024 08:53
18 Σεπτεμβρίου 2024 08:51
18 Σεπτεμβρίου 2024 08:40
13 Απριλίου 2011 14:04
Τεχνολογία Place-Shifting…
…και ταξιδέψτε το PVR σας παντού!
Γράφει: Γιώργος Ζώτος
Featured | Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί μια σειρά από σύγχρονα μέσα για να επιτύχει τον στόχο της! Πρόκειται για την τεχνολογία Place-Shifting, την οποία και θα γνωρίσουμε μέσα από τις συσκευές Sony LocationFree, Slingbox και Αcogito PVR και έχει έρθει για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τηλεόραση. Εκτός από το τι θα δούμε και το πότε θα το δούμε, τώρα πια έχουμε επιλογή και για το πού θα το δούμε. Η δική μας TV παντού!
Ωραία, βάλατε δορυφορική TV. Πιάτο, δέκτη κ.λπ. Πήρατε και μια συνδρομή, επίσημη ή πειρατική και τώρα βλέπετε 1000+ κανάλια. Ή μήπως όχι; Πόσο χρόνο την ημέρα διαθέτετε για να δείτε τηλεόραση; Μία – δύο ώρες; Με τα παιδιά και τη γυναίκα να φωνάζουν; Και είναι τόσες οι εκπομπές που θέλετε να δείτε, ντοκιμαντέρ, ταινίες, μουσική… Μήπως μετανιώσατε που πήρατε απλό δέκτη;
Ωραία, πάμε σε PVR. Γράφω την εκπομπή που μου αρέσει και τη βλέπω όποτε έχω χρόνο και για να μην υπάρχει πρόβλημα, το PVR που θα πάρω θα έχει 2 (ή περισσότερα) tuner. Έτσι ώστε να μπορώ να βλέπω κάτι και να γράφω κάτι άλλο ταυτόχρονα.
Πάλι όμως το πρόβλημα υπάρχει. Οι ώρες που μπορείτε να δείτε TV είναι συγκεκριμένες, ο δίσκος γεμάτος και δεν έχετε δει ούτε τα μισά. Τσάμπα το πήρατε το PVR …
Να το θέσω αλλιώς το θέμα. Ο περισσότερος κόσμος έχει τη δυνατότητα να δει τηλεόραση στο σπίτι του, κάποιες ώρες κάθε απόγευμα και μερικές ακόμα το Σαββατοκύριακο. Τις ώρες αυτές όμως που βρίσκεται στο σπίτι του, ‘τρέχουν’ και άλλα προγράμματα, γυναίκα – παιδί, σούπερ μάρκετ, δουλειές σπιτιού, λογαριασμοί κ.ά. Είναι και η κούραση της δουλειάς, που κλείνει και τα μάτια σχετικά νωρίς. Έτσι, λοιπόν, ο διαθέσιμος χρόνος για την TV είναι δεδομένος και μικρός, περίπου 2 – 3 ώρες ημερησίως και όχι καθαρός. Δηλαδή, μπορείς να βλέπεις TV όταν τρως, σιδερώνεις κ.λπ.
Στο εξωτερικό, όπου τα PVR είναι σχεδόν ο κανόνας, ένα τεράστιο ποσοστό νοικοκυριών, σχεδόν το 70%, κάνει time shift. Στα ελληνικά time shift σημαίνει ότι βλέπει κάτι που το έχει γράψει είτε νωρίτερα είτε κάποια άλλη μέρα. Μάλιστα, για τα κανάλια αυτό είναι πρόβλημα, γιατί πάνω στο prime time που πασχίζουν να τραβήξουν τηλεθέαση και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πουλήσουν διαφημίσεις, ο θεατής τους έχει γραμμένους (κυριολεκτικά) στο σκληρό του δίσκο. Δεν είναι ότι βλέπει κάποιο άλλο κανάλι, είναι ότι βλέπει «κασέτα», δηλαδή βλέπει μόνο αυτά που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και μάλιστα χωρίς διαφημίσεις. Γιατί ως γνωστόν, όποιος έχει PVR, μόλις εμφανιστεί διαφήμιση πατάει το x16 και «τρέχει τα λόγια του προέδρου».
Όμως, σύμφωνα με τα προηγούμενα, δηλαδή ότι και να θες, δεν βρίσκεις 2 ώρες ήσυχες την ημέρα να δεις κάτι χωρίς διακοπές από το οικογενειακό περιβάλλον, το πλήκτρο Pause (παύση) στο PVR είναι μόνιμα κάτω από τον αντίχειρα. Παύση γιατί το μικρό κλαίει, παύση γιατί χτυπάει το τηλέφωνο, παύση γιατί η γυναίκα έχει βάλει το πιστολάκι …
Για να δούμε όμως τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Δηλαδή, αν πάμε ανάποδα και λέγαμε το εξής, πόσες ώρες την ημέρα έχω κενές, δηλαδή ώρες που περνάνε είτε κρατώντας τη χειρολαβή σε κάποιο λεωφορείο είτε περιμένοντας σε κάποια στάση είτε γιατί ο προϊστάμενος στη δουλειά λείπει και το ρίξαμε στην πασιέντζα των windows; Δεν θα ήταν ωραία τις κενές αυτές ώρες, να μπορούσατε να βλέπατε την ή τις εκπομπές που θα θέλατε;
Από τεχνολογικής άποψης, αυτό γίνεται. Κουβαλάτε μία φορητή TV ή πληρώνετε αυτό το “Mobile TV”, που δείχνει TV στο κινητό σας. Ωραίο ακούγεται, όμως αυτό δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Θέλω να πω ότι βλέπετε TV μεν, αλλά βλέπετε τι σας στέλνουν κάποιο άλλοι. Άσε που κατά πάσα πιθανότητα, θα πέσετε πάνω σε κάποια Βέφα και είτε θα σας σπάσουν τα νεύρα είτε θα θυμηθείτε ότι το πρωινό που φάγατε, ίσα που σας βγάζει μέχρι το μεσημέρι. Δηλαδή τι; Να κουβαλάτε και το PVR μαζί για να βλέπετε τον Chuck Norris που τον βάζουν «γερμανικά νούμερα», την ώρα που έχουν δουλειά οι νυχτοφύλακες; Δεν νομίζω.
Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι μπορείτε με κάποιο τρόπο, να έχετε πρόσβαση στο PVR που έχετε στο σπίτι σας και κατά συνέπεια να έχετε πρόσβαση και στη δορυφορική TV, αλλά και στις ταινίες που έχετε γράψει στο σκληρό του δίσκο;
Δεν κάνω πλάκα. Η τεχνική αυτή λέγεται “place shifting”, δηλαδή μετατόπιση τοποθεσίας. Με περισσότερα λόγια, η τεχνολογία σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο δικό σας μηχάνημα και να το χειριστείτε σαν να είστε εκεί και όχι μόνο αυτό. Έχετε όλες τις δυνατότητες που σας προσφέρει, σαν να είστε στον καναπέ μπροστά στην TV του σπιτιού σας. Και ήχο και εικόνα, σε μικρότερο βέβαια μέγεθος.
Δηλαδή, να το πω αλλιώς. Όταν έχετε κάποια ώρα κενή είτε στο γραφείο σας είτε στο δρόμο, μπορείτε να δείτε την αγαπημένη σας εκπομπή κατευθείαν από το δέκτη στο σπίτι σας. Σαν να σας έκαναν τηλεμεταφορά στον καναπέ του σπιτιού σας.
Το place shifting δεν έχει να κάνει με την τηλεμεταφορά από το διαστημόπλοιο Enterprise και τη γνωστή σειρά Star Trek. To place shift σημαίνει ότι μπορείτε να κουβαλήσετε τα ελεύθερα και συνδρομητικά κανάλια που πληρώνετε και τις λειτουργίες του PVR σας, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Η δυνατότητα που προσφέρει το place shifting είναι τόσο επαναστατική, που μεγάλες εταιρίες παραγωγής και διάθεσης περιεχομένου ενδιαφέρθηκαν άμεσα για αυτή. Η Sony, από το 2004 έχει δώσει στην αγορά μία συσκευή που την ονομάζει LocationFree. Η συσκευή αυτή περιλαμβάνει μία φορητή οθόνη 7 ή 12 ιντσών, που επικοινωνεί με μία βάση ασύρματα. Η βάση εκπέμπει το περιεχόμενο στη φορητή οθόνη, σε μορφή MPEG-2, αλλά διανέμει το ίδιο περιεχόμενο δικτυακά σε MPEG-4. Στη σύγχρονη έκδοσή της, δεν θα μπορούσε παρά να συνεργάζεται με το PSP…
Όμως, η δυνατότητα αυτή του place shifting έγινε ευρύτερα γνωστή από έναν Καλιφορνέζο, που έβγαλε στην αγορά μία συσκευή σε μαζική παραγωγή. Η ονομασία του, sling box. Η συσκευή, που μοιάζει με μία υπερμεγέθη σοκολάτα, συνδέεται στο οπτικοακουστικό οικιακό σας σύστημα και σας επιτρέπει να το τηλεχειρίζεστε και να έχετε εικόνα και ήχο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει internet. Εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις, η εταιρία έχει προχωρήσει στην έκδοση του SlingPlayer Mobile, για συνεργασία με iPad.
H τεχνολογία σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο A/V σας, ακόμα και από κινητό τηλέφωνο, όπου και να βρίσκεστε είτε στο λεωφορείο, στο δρόμο από το σπίτι στη δουλειά ή ακόμα και σε άλλη χώρα. Όμως σκεφτείτε τι επιπλοκές έχει αυτό στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που αυτή τη στιγμή συνάπτουν συμφωνίες με τηλεοπτικά κανάλια και παροχείς για τη διάθεση Mobile TV. Για ποιο λόγο να πληρώσω Mobile TV, όταν μπορώ να δω τη δική μου TV και μάλιστα χωρίς συνδρομή;
Στην ίδια γραμμή προβληματισμού κινούνται και τα συνδρομητικά κανάλια. Γιατί να πάρω μια δεύτερη συνδρομή, τη στιγμή που μπορώ να κάνω place shift τη συνδρομή του σπιτιού μου;
Ήδη το place shift έχει ανακατέψει την αγορά και πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου (π.χ. Liberty Media και Echostar, που παρέχουν συνδρομητικά κανάλια στην Αμερική και σε άλλες χώρες) έχουν επενδύσει περίπου 46,6 εκατομμύρια δολάρια, σε τεχνολογίες γύρω από το place shifting. Για να καταλάβετε πόσο σοβαρή θεωρείται η τεχνολογία αυτή, απλά να αναφέρω ότι η Libery Media και η Echostar έχουν περισσότερα από 18 εκατομμύρια συνδρομητές και παρόλο που δεν έχουν κάνει σαφή το στρατηγικό ρόλο της παραπάνω επένδυσης, είναι φανερό ότι οι παροχείς θέλουν να είναι έτοιμοι, μόλις η ευρυζωνικότητα και οι συσκευές που επιτρέπουν τη λήψη βίντεο από το internet, είναι πιο προσιτές στον ευρύ κόσμο.
Για παροχείς όπως είναι η Nova, οι συσκευές PVR που έστω και καθυστερημένα έφερε στο προσκήνιο, επιτρέπουν ένα είδος VOD (Video On Demand), δηλαδή επιτρέπουν να παρακολουθήσετε μια εκπομπή, τη στιγμή που το επιθυμείτε. Όμως το place shifting είναι καλύτερο από αυτή την υπηρεσία, μιας και δεν απαιτεί τη μεταφορά του ογκωδέστατου PVR, ώστε να δείτε το περιεχόμενο σε άλλη τοποθεσία. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα laptop με το σχετικό λογισμικό και σύνδεση στο internet.
Λεπτομέρειες για την τεχνολογία
Η τεχνολογία λέγεται internet audio and video streaming και φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο. Από τότε που υπάρχουν οι μόνιμες συνδέσεις στο internet (DSL), είναι εφικτό να στείλετε εικόνα και ήχο σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχει πρόσβαση στο internet. Επειδή η ψηφιοποίηση του περιεχομένου και η αποστολή του στο internet απαιτούν μεγάλο όγκο δεδομένων, υπάρχει η ανάγκη τόσο για μια όλο και πιο γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, όσο και για νέους όλο και πιο αποτελεσματικούς αλγόριθμους συμπίεσης, ώστε να χρειάζεται λιγότερος χώρος για την αποθήκευση και μετάδοσή του.
Ακόμα και τώρα, το ευρύ κοινό δεν έχει πρόσβαση σε συσκευές που έχουν την παραπάνω δυνατότητα συμπίεσης περιεχομένου, ώστε να μπορεί να στείλει εύκολα το περιεχόμενο που διαθέτει, κάπου αλλού, μέσω διαδικτύου. Όμως, εδώ και μερικά χρόνια το σκηνικό έχει αρχίσει να αλλάζει. Πρώτα-πρώτα, πλέον έχουμε στο σπίτι μας ικανές ευρυζωνικές συνδέσεις και κατά δεύτερο λόγο, υπάρχουν πια συσκευές στην αγορά, που επιτρέπουν σε έτοιμο συμπιεσμένο περιεχόμενο να αποσταλεί σε οποιονδήποτε προορισμό στο internet. Η δορυφορική TV χρησιμοποιεί συμπίεση MPEG-2, οπότε ήδη έχουμε στα χέρια μας περιεχόμενο έτοιμο, συμπιεσμένο, άρα το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν εύκολο τρόπο να το «εκπέμψουμε» στο διαδίκτυο. Και αυτός ο τρόπος υπάρχει και σε χαμηλό κόστος και λέγεται Dreambox…
Με ένα Dreambox λοιπόν (και αρκετή υπομονή και ψάξιμο), μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε έτοιμο συμπιεσμένο περιεχόμενο και να κάνετε streaming στο internet. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα σε αυτή τη λύση, η μετάδοση αυτή είναι μεν συμπιεσμένη, αλλά είναι σε MPEG-2, που και αυτό χρειάζεται αρκετό bandwidth (από 1,8 και επάνω Mbps), άρα οι απαιτήσεις για την ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης είναι αρκετά μεγάλες.
Καλύτερη συμπίεση προσφέρει το MPEG-4 (που χρησιμοποιείται στις μεταδόσεις HD, αλλά και στα “πειρατικά” video DivX, που κατεβάζετε από το διαδίκτυο). Η διάθεση στην αγορά chip, που μπορούν να κάνουν σε πραγματικό χρόνο (real time) συμπίεση σε MPEG-4, αναδεικνύει τη δυνατότητα του place shifting.
Οι συσκευές όπως το Acogito PVR, το Sling box και το LocationFree, χρησιμοποιούν γρήγορους επεξεργαστές, ώστε να συμπιέσουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο, σε μορφή MPEG-4 και να τη στείλουν όπου επιθυμούμε, με σύνδεση LAN. Κατά τη διαδικασία συμπίεσης, οι συσκευές αυτές για να πετύχουν μεγαλύτερο βαθμό συμπίεσης, λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο απομακρυσμένος χρήστης, συνήθως διαθέτει μικρού μεγέθους οθόνη και έτσι αφαιρούν όση περισσότερη πληροφορία είναι δυνατόν, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο που φτάνει στο απομακρυσμένο σημείο, να είναι κατώτερης ποιότητας από το πραγματικό. Η ποιότητα των συσκευών είναι LD (Low Definition), αλλά σε προχωρημένες εφαρμογές, μπορεί να είναι και HD, όμως αυξάνονται οι διαδικτυακές απαιτήσεις.
Και εδώ είναι το παράξενο. Εκεί που θα περίμενε κανείς ότι ο κόσμος θα τρελαινόταν με τις νέες τηλεοράσεις High Definition και την άριστη ποιότητα εικόνας που βάζουν στο σαλόνι μας, η αγορά στην Αμερική έδειξε ότι ο κόσμος προτιμάει να βλέπει TV σε οθόνη μίας ίντσας, σε κάποιο κινητό τηλέφωνο. Τα ίδια δείγματα άρχισε να δίνει και η ευρωπαϊκή αγορά. Αντίο Standard Definition, καλώς ήρθες Low Definition!
Το Αcogito PVR
Όπως είπαμε, το Αcogito PVR είναι ένας δορυφορικός δέκτης PVR με 2 tuner, που έρχεται με ενσωματωμένη δυνατότητα PMB – Personal Mobile Broadcast (Προσωπική Συσκευή Μετάδοσης). Σε αντίθεση με τις άλλες streaming συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και απαιτούν είτε τη σύνδεση με υπάρχουσες οπτικοακουστικές μονάδες είτε πολύπλοκο προγραμματισμό για τον τηλεχειρισμό τους από μακριά, το Αcogito PVR έρχεται έτοιμο, με ενσωματωμένη την τεχνολογία place shifting.
Η ενσωμάτωση γίνεται με τόσο απλό τρόπο, που το μόνο που χρειάζεστε για τον εξ αποστάσεως χειρισμό του Αcogito PVR, είναι να το συνδέσετε και να κρατήσετε ένα μοναδικό αριθμό που σας δείχνει στην οθόνη του, κατά την αρχική εγκατάσταση.
Ο αριθμός αυτός σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Από τη δημιουργία του λογαριασμού αυτού και μετά, τα μόνα που πρέπει να θυμάστε είναι το όνομα και τον κωδικό (user name και password) που εσείς δηλώσατε. Με αυτά, θα έχετε πρόσβαση στο δέκτη σας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη διαθέτει internet, χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζετε διευθύνσεις ή άλλες παραμέτρους.
Η μετάδοση γίνεται στα 256kbps για την εικόνα και στα 128kbps για τον ήχο, κάτι που επιτρέπει τη χρήση της υπηρεσίας aco service, ακόμα και σε γραμμές χαμηλής ταχύτητας (384kbps). Μόλις κάνετε log on στον player, αυτός εντοπίζει το PVR σας και αμέσως σας δίνεται η δυνατότητα χρήσης του, από όποιο σημείο και αν βρισκόσαστε. Το θετικό είναι ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσα από τον Internet Explorer, ένα πρόγραμμα, που για τους περισσότερους είναι ιδιαίτερα οικείο.
Επειδή το PVR διαθέτει 2 tuner, μπορείτε να βλέπετε απομακρυσμένα άλλο κανάλι από αυτό που βλέπει κάποιος, που είναι στον ίδιο χώρο με το PVR σας. Η πατενταρισμένη τεχνολογία RCXML, σας επιτρέπει να χειρίζεστε το δέκτη σας από μακριά, σαν να είστε εκεί. Για παράδειγμα, αν δείτε ότι κάτι σας ενδιαφέρει και θέλετε να γράψετε, πατήστε το κόκκινο πλήκτρο REC αριστερά κάτω από την εικόνα και το PVR θα ξεκινήσει την εγγραφή του. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, θα σας περιμένει να το δείτε με την ησυχία σας. Η δυνατότητα time shift (χρονομετατόπιση) είναι φυσικά διαθέσιμη και από μακριά. Όπως βλέπετε, κάτω από την εικόνα υπάρχουν και πλήκτρα για την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του δέκτη σας.
Φυσικά, το Acogito PVR σας επιτρέπει να δείτε και ήδη αποθηκευμένα προγράμματα. Από το αριστερό μέρος, πατώντας το πλήκτρο Play List, σας εμφανίζεται η λίστα με τα αποθηκευμένα προγράμματα. Με διπλό click επιλέγετε όποιο επιθυμείτε και αυτό σας προβάλλεται στο αριστερό μέρος του παραθύρου. Μάλιστα, με διπλό click στην εικόνα μπορείτε να απολαύσετε τη μετάδοση σε πλήρη οθόνη.
Αν επιθυμείτε τη λήψη σε κάποιο συμβατό κινητό τηλέφωνο, τότε θα πρέπει να τρέξετε την εφαρμογή Aco Media Player στο τηλέφωνό σας.
Πόσο νόμιμα είναι όλα αυτά;
Οι αρμόδιες αρχές, αλλά και οι παίχτες του παιχνιδιού στην Αμερική αποφάνθηκαν ότι το place shifting είναι νόμιμο, επειδή είναι βασισμένο σε μία αρχή: «Βλέπεις τη δική σου TV, σε ένα δικό σου μέσο και δεν εκπέμπεις το περιεχόμενο σε περισσότερους από έναν αποδέκτη, παρά μόνο στον εαυτό σου».
Σε περίπτωση που επιτρεπόταν η ταυτόχρονη μετάδοση του περιεχομένου σε περισσότερους από έναν αποδέκτη, τότε θα ήταν παράνομο και θα απαιτούσε άδειες και δικαιώματα DRM & DCM. (Digital Right Management & Digital Content Management).
Βέβαια, κάτι μου λέει ότι αυτή η τεχνολογία δίνει πολύ ‘ψωμί’ για πειρατική χρήση. Δηλαδή, τι σταματάει κάποιους να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία αυτή και να μοιράζουν κανάλια σε όποιον επιθυμούν; Και ο ‘πελάτης’ δεν θα χρειάζεται καν δορυφορικό δέκτη ούτε άλλο εξοπλισμό λήψης. Ένα PC με σύνδεση στο internet, θα είναι αρκετό για να έχει πρόσβαση σε όποιο κανάλι επιθυμεί, ακόμα και αν δεν είναι εφικτή η λήψη του από την περιοχή που είναι. Δεν βλέπετε κανάλια BBC; Θέλετε 6μ πιάτο και πάλι δεν είναι αρκετό; Σας δίνει κάποιος έναν κωδικό και έχετε άμεση λήψη στο PC σας …
Από το code sharing, στο card sharing και τώρα στο content sharing. Φυσικά, οι εταιρίες δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ετοιμάζουν content watermarking (υδατογράφημα), δηλαδή μια μορφή σφραγίδας που ενσωματώνεται στο περιεχόμενο και που την κρατάει ακόμα και αν το αποθηκεύσετε αναλογικά σε κασέτα VHS. Επειδή το watermarking είναι προσωπικό, θα είναι δυνατό να εντοπίσουν από ποιο μηχάνημα ή συνδρομή ‘διέρρευσε’ το περιεχόμενο και να δράσουν καταλυτικά. Εκτός από το watermarking, που ουσιαστικά είναι μια σοφτγουερική μορφή προστασίας, ετοιμάζεται και ένα chip με όνομα SVP (Secure Video Processor), που σταδιακά θα ενσωματωθεί σε όλα τα μηχανάκια αναπαραγωγής περιεχομένου (εικόνας και ήχου) και σκοπός του θα είναι η αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου να γίνεται μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή πάνω στην οθόνη του πελάτη. Έχουν γνώση οι φύλακες …