Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 513
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Ιανουαρίου 2014 01:00

Blackbox για iOS, εγκατάσταση και ρυθμίσεις

Streaming από τον δορυφορικό δέκτη σε iPad, iPhone ή iPod

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
4859f314857f88ea40a24ceb9e093677 XL 41a90461

Featured | Στην παρουσίαση των εφαρμογών streaming από δέκτες Enigma 2 σε συσκευές Android και iOS του προηγούμενου τεύχους, ξεχωρίσαμε την εφαρμογή Blackbox για iOS, λόγω της ευκολίας χρήσης και των δυνατοτήτων της. Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε σε μεγαλύτερη έκταση αυτές τις δυνατότητες και θα αναφερθούμε στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του προγράμματος.

Το Blackbox είναι μία εμπορική εφαρμογή για συσκευές iOS της γερμανικής εταιρείας ROTAPP, και είναι διαθέσιμη στο App Store της Apple για 5,99 ευρώ. Με τη βοήθεια του Blackbox μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσω streaming από το τοπικό δίκτυο (LAN) τα αποθηκευμένα κανάλια του Enigma 2 και Enigma 1 δέκτη μας, καθώς και τις εγγραφές που βρίσκονται σε αυτόν. Η εφαρμογή αυτή διαδέχεται την παλιότερη Dreambox Live, και υποστηρίζει επίσημα τους δέκτες Enigma 1 της Dream Multimedia (DM7000, DM7020, DM7025, DM600 και DM500), τους δέκτες Enigma 2 της Dream Multimedia (DM8000, DM7020HD, DM800HD, 800HDse, 500HD και DM7025), τους δέκτες Enigma 2 της Vu+ (Solo, Duo, Solo2, Duo2, Ultimo, Uno), τους δέκτες της Coolstream με Neutrino HD OS και τους παλιότερους δέκτες D-Box 2 με Neutrino OS (Nokia, Sagem και Philips). Πέρα από αυτούς τους δέκτες που έχουν δοκιμαστεί από τον δημιουργό της εφαρμογής, το Blackbox δουλεύει κατά πάσα πιθανότητα χωρίς πρόβλημα και σε αρκετούς άλλους δέκτες που λειτουργούν με Enigma 2.

Οι απαιτήσεις για τη λειτουργία της εφαρμογής είναι ένα iPhone 4s, 5 ή νεώτερο, όλα τα iPad, iPod Touch με retina ή καλύτερο, έκδοση 5.1 ή νεώτερη του iOS και γρήγορη σύνδεση (κατά προτίμηση 802.11n) μεταξύ του δέκτη και της συσκευής iOS. Για την live παρακολούθηση καναλιών HD είναι απαραίτητη η χρήση είτε transcoding μέσω υπολογιστή, είτε ενός iPad Air, τελευταία έκδοση των iPad της Apple.

Βασική ρύθμιση

Για τις αρχικές ρυθμίσεις του προγράμματος θα χρειαστούμε την διεύθυνση IP του δέκτη μας. Ο απλούστερος τρόπος για να τη βρούμε είναι στις πληροφορίες δικτύου από το μενού του δέκτη. Η ακριβής διαδρομή εξαρτάται από το image που έχουμε φορτώσει, έτσι για παράδειγμα στο OpenVix 3.0 και σε δέκτη VU+ Uno θα βρούμε την IP στο Menu > Πληροφορίες > Δίκτυο (εικόνα 1).

Ξεκινώντας για πρώτη φορά την εφαρμογή θα ερωτηθούμε για τις λεπτομέρειες που αφορούν τον δέκτη (εικόνα 2). Επιλέγουμε τον σωστό τύπο του δέκτη, έτσι στη περίπτωση του παραδείγματος του VU+ Uno, διαλέγουμε «Enigma 2 (OpenWebif)» (εικόνα 3) και εισάγουμε την διεύθυνση IP στο κατάλληλο πεδίο. Βάζουμε επίσης και την ονομασία του δέκτη στην επιλογή Label, για να αναγνωρίζουμε το συγκεκριμένο προφίλ (χρήσιμο στη περίπτωση που έχουμε περισσότερους από έναν δέκτες στο δίκτυο).

Προχωρημένες Ρυθμίσεις (Advanced Settings)

Στις προχωρημένες ρυθμίσεις και στο Zap Mode η αρχική ρύθμιση είναι το Mirror όπου ο δέκτης ακολουθεί πάντα την επιλογή καναλιού που κάνουμε στο Blackbox (βλέπουμε στην εφαρμογή το κανάλι που βλέπουμε και στην TV). Με το Single Tuner η αλλαγή του καναλιού είναι δυνατή μόνο αν ο transponder δεν είναι διαθέσιμος (ελεύθερος) από τον δέκτη, ενώ το κανάλι μπορεί να είναι διαφορετικό στην εφαρμογή από αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Με το Multituner γίνεται πάντα ερώτηση στη περίπτωση που θα χρειαστεί αλλαγή transponder και θα το επιλέξουμε αν ο δέκτης έχει παραπάνω από ένα tuner, είτε αυτό είναι εσωτερικό, είτε εξωτερικό στικάκι DVB-T USB (εικόνα 4).

Η επιλογή Cache καθορίζει τον χρόνο (σε millisecond) που η εφαρμογή κάνει buffering (προσωρινή αποθήκευση στη μνήμη) το βίντεο stream. Η αύξηση ή μείωση αυτή του χρόνου μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα της αναπαραγωγής.

Για να δούμε κανάλια HD πρέπει να ενεργοποιήσουμε το «Show HDTV Channels». Προσοχή εδώ γιατί η τωρινή έκδοση του Blackbox υποστηρίζει streaming καναλιών HD μόνο στα iPad Air, ενώ για τις υπόλοιπες iOS συσκευές πρέπει να γίνει μετατροπή του βίντεο σε άλλη μορφή, με τη βοήθεια υπολογιστή και του VLC (Transcoding στις Προχωρημένες Ρυθμίσεις). Transcoding με τη βοήθεια του VLC θα χρειαστεί επίσης στη περίπτωση που θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στον δέκτη μας με το Blackbox από το διαδίκτυο (δηλαδή εκτός τοπικού δικτύου).

Στις ρυθμίσεις Επεξεργασίας Εικόνας (Image Processing) υπάρχουν δύο επιλογές, Best Quality για την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και Best Performance για όσο το δυνατό πιο ομαλή αναπαραγωγή, χρήσιμη ιδιαίτερα στις πιο αδύνατες συσκευές.

Μία σημαντική ρύθμιση που καθορίζει την ομαλότητα της κίνησης είναι η Deinterlace Method (μέθοδος απόπλεξης). Στη περίπτωση που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ορισμένα γερμανικά κανάλια HD σε ανάλυση 720p, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσουμε το deinterlace διότι διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να έχουμε κίνηση της εικόνας με «σπασίματα».

Στις ρυθμίσεις πρόσβασης (Authentication) θα βάλουμε το username και το password που χρησιμοποιούμε για τη πρόσβαση μέσω δικτύου στον δέκτη, αν αυτός απαιτεί μία τέτοια ρύθμιση.

Στο 3D Channel Navigation και στο Mode μπορούμε να διαλέξουμε τη μορφή για την 3D επιλογή των καναλιών στη βασική οθόνη της εφαρμογής. Δίνονται δύο δυνατότητες, Carousel (εικόνα 5) ή Coverflow (εικόνα 6).

Picons στο Blackbox

Το Blackbox έχει τη δυνατότητα εμφάνισης picons (εικονίδια με τα λογότυπα των καναλιών) στις λίστες των μπουκέτων, στις πληροφορίες καναλιού και στη 3D επιλογή στην οθόνη (εικόνα 7). Τα εικονίδια αυτά πρέπει να είναι σε μορφή PNG και οι διαστάσεις τους 220×132 (βέλτιστη επιλογή). Για να τα εισάγουμε στο iPad ή στο iPhone πρέπει να τα συμπιέσουμε σε αρχείο με ονομασία picons.zip και να τα μεταφέρουμε στη συσκευή με τη βοήθεια του iTunes (εικόνα 8). Μία σημαντική συλλογή από picon βρίσκεται στη διεύθυνση http://picons.bitbucket.org/, από την οποία μπορούμε και να τα κατεβάσουμε.

Περιβάλλον λειτουργίας (διεπαφή) και χειρισμός προγράμματος

Η επιλογή του καναλιού που θέλουμε να παρακολουθήσουμε από τα μπουκέτα αγαπημένων γίνεται με tap στο εικονίδιο 1 (πάνω αριστερά). Το εικονίδιο 2 ανοίγει τον 3D Channel Navigator, την τρισδιάστατη μέθοδο αλλαγής καναλιού. Το εικονίδιο 3 δίνει πρόσβαση στις εγγραφές που έχουμε πραγματοποιήσει στον δέκτη.

Το 4 (κάτω αριστερά) είναι η προσωρινή παύση, το 5 ανοίγει τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG), με το 6 μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα stream ήχου του καναλιού, ενώ το 7 επιλέγει τους υπότιτλους. Το 8 ελέγχει το επίπεδο του ήχου.

Το 9 (πάνω δεξιά) ρυθμίζει τον χρονοδιακόπτη ύπνου (5 έως 60 λεπτά). Το 10 κάνει reset στην ροή του βίντεο stream (χρήσιμο στη περίπτωση που παρατηρούμε προβλήματα στην εικόνα). Το 11 δίνει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Blackbox και με το 12 επιλέγουμε το προφίλ του δέκτη (εικόνα 9).

Ο χειρισμός του προγράμματος γίνεται φυσικά με διάφορες χειρονομίες με τα δάκτυλα (gestures) στην οθόνη αφής της συσκευής μας. Για την εμφάνιση της διεπαφής χρήστη κάνουμε tap οπουδήποτε στην οθόνη, ενώ με δεύτερο tap σε ελεύθερη περιοχή κλείνει η διεπαφή. Για γρήγορη πρόσβαση στα μπουκέτα καναλιών σε iPad κάνουμε swipe (σύρσιμο του δακτύλου) στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Με swipe δεξιά ή αριστερά αλλάζουμε κανάλι. Με swipe προς τα κάτω εμφανίζεται ο 3D Channel Navigator, ενώ με swipe προς τα πάνω κλείνει. Για ζουμάρισμα της εικόνας ώστε να καλύψει όλη την οθόνη κάνουμε pinch out και με pinch in το απενεργοποιούμε.

{gallery}9416{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • AVM FRITZ!Powerline 1240 AX

  AVM FRITZ!Powerline 1240 AX

  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, του νέου σετ FRITZ!Powerline 1240 AX WLAN set είναι το νέο Wi-Fi 6. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορείτε να αναβαθμίσετε το οικιακό σας δίκτυο με Gigabit μέσω της ηλεκτρικής καλ...
 • TP-Link SG6428XHP & SG6654XHP

  TP-Link SG6428XHP & SG6654XHP

  Τα SG6428XHP και SG6654XHP είναι δύο προηγμένης τεχνολογίας, ευέλικτα PoE+ switches της TP-Link, με διαχείριση L3, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για απαιτήσεις δικτύωσης επαγγελματικού επιπέδου, με...
 • Αλκαλικές μπαταρίες Grundig από την KAL Electronics

  Αλκαλικές μπαταρίες Grundig από την KAL Electronics

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή πλήρους σειράς μπαταριών Grundig. Περιλαμβάνει αλκαλικές μπαταρίες όλων των μεγεθών, για γενική χρήση σε όλες τις μικροσυσκευές. Διαθέτουν μέγισ...
 • Ikusi MOD-203

  Ikusi MOD-203

  H Ikusi παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο ποιοτικό μοντέλο Digital HD Modulator, το MOD-203, το οποίο μετατρέπει σήμα από HDMI και AV σε DVB-T COFDM, με πλήρεις δυνατότητες παραμετροποίησης του σήματος ...
 • Tesla XG500

  Tesla XG500

  Απολαύστε εξαιρετική ψυχαγωγία πολυμέσων με το Tesla MediaBox XG500, ένα Android TV Box με πιστοποιημένο λειτουργικό σύστημα Google TV. Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται την ομαλή λειτουργία και τις τακ...
 • Sonora Terra Digital

  Sonora Terra Digital

  Η Sonora Terra Digital είναι μια κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας! Είναι κατάλλ...
 • Ekselans EK CAST

  Ekselans EK CAST

  Το EK CAST βελτιώνει την εμπειρία πολυμέσων των φιλοξενούμενων στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ή/και νοσοκομείου, γηροκομείου κ.λπ.), επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τόσο το δικό τους περιεχόμενο π...
 • Huayu 0143

  Huayu 0143

  Αν χάλασε το τηλεχειριστήριο του αποκωδικοποιητή σας MAG, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η KAL Electronics έχει τη λύση! Διαθέτει το Huayu 0143, που είναι ένα οικονομικό τηλεχειριστήριο αντικ...
 • Tesla XT850

  Tesla XT850

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
 • D-Link DMS-106XT

  D-Link DMS-106XT

  Απολαύστε αξιόπιστο ενσύρματο Ethernet 10 Gigabit, με πέντε θύρες 2.5 Gigabit, λειτουργία Turbo για ιεράρχηση QoS βάσει θυρών, καθώς και πολύχρωμο φωτισμό LED, που σας επιτρέπουν να εξαλείψετε τα ...
 • Digitalbox 8200 HD FTA

  Digitalbox 8200 HD FTA

  Ένας νέος δέκτης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από την Ψηφιακή Τεχνολογία Α.Ε.Β.Ε. Πρόκειται για τον Digitalbox 8200 HD FTA, έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με DVB-S2 tuner που έχει σχεδιαστεί γ...
 • Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Νέο παράθυρο στην πληροφόρηση των επαγγελματιών ψηφιακών λύσεων άνοιξε η Panel TV με τη συμμετοχή της και την παρουσίαση νέων καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών στη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση συστημάτ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
 • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
 • Sat & Zap, Μάιος 2024

  Sat & Zap, Μάιος 2024

  Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...