5 Νοεμβρίου 2013 06:12

Dreambox Tools

Η εργαλειοθήκη για το δέκτη σας!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του Dreambox σας, εξοπλίζοντας την «εργαλειοθήκη» σας με προγράμματα για τον υπολογιστή που θα ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τη σχέση σας με τον αγαπημένο σας δέκτη. Γιατί εάν κάτι ξέρουν αναμφίβολα να κάνουν καλά τα ονειροκούτια, είναι να αξιοποιούν τη θύρα Ethernet…Οι βασιλιάδες των Linux δεκτών δεν έχουν αποκτήσει τυχαία τη θέση στην οποία βρίσκονται σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Την πρωτιά, όμως, την κατέχουν όχι γιατί διαθέτουν το καλύτερο hardware, αλλά χάρη στην πληθώρα λογισμικών που τους υποστηρίζουν. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί δέκτες Linux άλλων οικογενειών, διαθέτουν καλύτερο, πιο στιβαρό και πιο πλούσιο, ορισμένες φορές, hardware σε σχέση με τους αντίστοιχους Dreambox. Ωστόσο, αυτό που διαθέτουν οι Dreambox, αναμφισβήτητα δεν το έχει καταφέρει κανένας δέκτης μέχρι τώρα, και δεν είναι άλλο από το να εκμεταλλεύονται το hardware που διαθέτουν στο έπακρο μέσω του λογισμικού. Και όταν λέμε software, δεν εννοούμε μόνο τα δεκάδες plugins που μπορούν να υποστηρίξουν, αλλά και τα προγράμματα διαχείρισης των δεκτών μέσω υπολογιστή.

Ο καλύτερος των καλύτερων…

Παρακάτω, κατηγοριοποιήσαμε και σας παραθέτουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα λογισμικά για υπολογιστή για απομακρυσμένη διαχείριση των Dreambox. Τα προγράμματα αυτά διευκολύνουν πολύ  τη συμβίωση με το δέκτη, αλλά ανοίγουν επίσης και νέες εφαρμογές αξιοποιώντας τη θύρα Ethernet και το Linux λειτουργικό. Στο εργαστήριό μας διαθέταμε τους DM500+, DM600PVR, DM7020 και DM800HD για να ελέγχουμε τη συμβατότητά τους με τα προγράμματα (εικόνα 1). Παρά τα πολλά του χρόνια και πλέον ο γηραιότερος μετά την απόσυρση του DM7000, ο DM7020 είναι ο δέκτης που διαθέτει την καλύτερη υποστήριξη από όλους τους άλλους της οικογένειας. Μπορεί να του λείπει το HD και το Enigma II, όμως η γριά αλεπού αντέχει ακόμα! Από εκεί και πέρα, ο μεγάλος διαχωρισμός, όσον αφορά πάντα την υποστήριξη σε λογισμικά, έρχεται με την αλλαγή από Enigma I σε Enigma II, όπου οι δέκτες με την πρώτη έκδοση του κελύφους έχουν ακόμα σαφέστατο προβάδισμα. Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πράξη…

Flash Loaders

Δέκτης Dreambox με το επίσημο λογισμικό είναι σαν Ferrari με μηχανή Ντάτσουν! Η απαραίτητη αλλαγή image στην εσωτερική μνήμη των δεκτών μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους και καλό είναι πάντα να αξιοποιούμε τη θύρα Ethernet. Οπότε έχουμε τα παρακάτω:

DreamUp: Μακράν η καλύτερη επιλογή για φόρτωση images σε Dreambox. Είναι το επίσημο πρόγραμμα για τη δουλειά αυτή και συνεργάζεται με όλα τα μοντέλα. Έτσι, είναι ίσως το μοναδικό που δεν πρόκειται να κρεμάσει ή να κρασάρει. Το αρνητικό του είναι ότι χρειάζεται σύνδεση RS-232, ωστόσο μέσω αυτής της θύρας επιτυγχάνει την άρτια συνεργασία του με τους δέκτες. Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει είτε μόνο από τη σειριακή είτε σε συνδυασμό με τη θύρα Ethernet. Στην πρώτη περίπτωση το ανέβασμα του αρχείου του image στο δέκτη παίρνει πάρα πολύ χρόνο, ενώ στη δεύτερη μόλις λίγα δευτερόλεπτα (εικόνα 2). Από εκεί και πέρα, το φλασάρισμα της μνήμης είναι δουλειά του δέκτη και είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση. Οπότε θα συνιστούσαμε να επιλέξετε το κουτάκι με την επιλογή “Use Network” για την επιτάχυνση της διαδικασίας, χωρίς καμία επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.

DreamEnum: Το πρόγραμμα πραγματοποιεί τη διαδικασία της αναβάθμισης μέσω της θύρας Ethernet και ουσιαστικά αξιοποιεί τη δυνατότητα των Dreambox να αναβαθμιστούν μέσω Web Interface. Μέσω των σχετικά τελευταίων λογισμικών των δεκτών, δίνεται η δυνατότητα να σταματήσουμε χειροκίνητα τους δέκτες κατά την εκκίνησή τους στο στάδιο secondstage, όπου εκεί αναζητούν από ένα DHCP Server διεύθυνση IP και με αυτή τη διεύθυνση μπορούν να αναβαθμιστούν μέσω Web Interface (εικόνα 3). Ουσιαστικά, με το DreamEnum δε χρειάζεται να έχουμε DHCP Server, σε αντίθεση με την αναβάθμιση από το Web Interface, γιατί δουλεύει πάνω από UDP-Broadcasts. Το πρόγραμμα δε συνεργάζεται με τον 7020, αλλά δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τους DM600, DM500+, όπως και DM800HD (εικόνα 4). Οι τρεις «μικροί» σταματούν στο secondstage εάν κατά την εκκίνησή τους κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Standby στην πρόσοψη. Να σημειώσουμε, μονάχα, ότι με ένα ελαφρώς παλιό PLi image, o DM500+ δεν έμπαινε σε secondstage φάση, οπότε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τελευταίες διανομές.

FlashWizard: Το πρόγραμμα θρύλος για τους Dreambox είναι κάτι πέρα από ένα λογισμικό αναβάθμιση της μνήμης. Δυστυχώς, όμως, αφορά δέκτες Enigma I και μάλιστα έχει 100% συμβατότητα με του παλαιότερους DM7000 και DM500 (όχι DM500+). Για αναβάθμιση της μνήμης υποστηρίζει αρχεία .img και όχι .nfi, οπότε όλα τα σύγχρονα images βγαίνουν εκτός παιχνιδιού (εικόνα 5). Εκεί όπου μπορεί το FlashWizard να φανεί πολύ χρήσιμο, είναι στη δημιουργία multiboot στον 7020.

Utility Suite

Οι σουίτες λογισμικών είναι αρκετά διαδεδομένες στους Dreambox, αφού μέσω ενός προγράμματος μπορούμε να έχουμε λειτουργίες Telnet, FTP, διαχείρισης μνήμης, αποστολή εντολών κ.ά. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω:

DCC (E1): Η φήμη του Dreambox Control Cetner είναι τεράστια και θα το συναντήστε πολλές φορές σε αναφορές “how to” για τα «ονειροκούτια». Χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί για πρόγραμμα FTP ή Telnet, αφού πέρα από την κλασική λειτουργία των εφαρμογών, διαθέτει έτοιμες εντολές και αρκετές διευκολύνσεις. Μεγάλη ευκολία είναι η άμεση προβολή των εγγραφών PVR του δέκτη στη λειτουργία FTP, με παροχή πληροφοριών για τα αποθηκευμένα αρχεία. Πολύ καλή επίσης η δυνατότητα backup των μνημών του δέκτη, όπως κανάλια, αγαπημένα, δορυφόρους κτλ. (εικόνα 6).

DCC (E2): Μετά από την τεράστια επιτυχία του DCC για το Enigma Ι, ήρθε και η έκδοση για το Enigma ΙΙ. Οι λειτουργίες φυσικά είναι αντίστοιχες, οπότε η σουίτα αφορά κυρίως λειτουργίες Τelnet και FTP. Η παρουσίαση της λίστας των εγγραφών είναι πολύ χρήσιμη και πρακτική (εικόνα 7). Πολύ ωραίο είναι και το memory info, που παρουσιάζει τη χρήση των μέσων αποθήκευσης (εσωτερική μνήμη, σκληρό δίσκο, USB). Ακόμα, το πρόγραμμα διαθέτει Bootmanager, όπου συνεργάζεται φυσικά με το απόλυτο plugin για multiboot στο Enigma II, το Barry Allen. Η επιλογή backup image δε λειτούργησε, όμως πρόκειται για την πρώτη έκδοση της σουίτας σε E2, οπότε ίσως το σκηνικό να αλλάξει.

EnigmaTools: Η σουίτα αφορά δέκτες Enigma I και έχει αρκετές δυνατότητες πέραν της διαχείρισης του δέκτη. Πέρα από την εφαρμογή Telnet και την επιλογή Skin, η κύρια λειτουργία του προγράμματος είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση καναλιών μέσω Streaming (εικόνα 8). Διαθέτει προβολή των καναλιών με δυνατότητα zapping, όπως και την αποστολή εντολών μέσω virtual remote control. Επίσης διαθέτει προβολή και διαχείριση emu, αλλά γενικότερα η σουίτα μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα πιο αποτελεσματικά προγράμματα. 

FTP Clients

Για την πρόσβαση στην καρδιά του δέκτη και στο σύστημα αρχείων του, χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές FTP. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, όπου θα χρειαστούμε μια εφαρμογή FTP, είναι για την επεξεργασία των αρχείων των emulator, το ανέβασμα κλειδιών στο δέκτη, το κατέβασμα των εγγραφών μας στο PC, το backup των καναλιών κ.ά., πάντα μέσω της θύρας Ethernet.

FileZilla: Για FTP υπάρχουν πολλές εφαρμογές στο διαδίκτυο που φυσικά είναι απόλυτα συμβατές με όλους τους Dreambox. Ωστόσο, εμείς σας παραθέτουμε το FileZilla ως μια άριστη λύση που δεν της λείπει τίποτα και μάλιστα είναι freeware.

Streaming Tools

Οι εφαρμογές Streaming δεν πρέπει να υποτιμούνται καθόλου, αφού δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης των προγραμμάτων τού δέκτη στον υπολογιστή. Τα προγράμματα που παρουσιάζουμε διαθέτουν προβολή των λιστών καναλιών και των μπουκέτων του δέκτη για εύκολο zapping και υπόσχονται άρτια προβολή των δορυφορικών προγραμμάτων στον υπολογιστή μέσω του δικτύου Ethernet.

DreamStream (E1): Η συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος αφορά δέκτες με λογισμικό Enigma I. Το interface του είναι πολύ απλό. Οι δυνατότητές του δεν είναι σπουδαίες, ωστόσο κάνει καλά τη δουλειά του στην απομακρυσμένη αλλαγή και παρακολούθηση των δεκτών (εικόνα 9).

DreamStream (E2): Αντίστοιχο με το προηγούμενο, μόνο για δέκτες Enigma II. Πράγματι συνεργάστηκε επιτυχώς με τον DM800HD και δεν είχε πρόβλημα στην απομακρυσμένη αναπαραγωγή και αλλαγή των καναλιών. Ωστόσο, είναι ακόμα σε beta έκδοση και δεν έχει καν αγγλική γλώσσα.

Manager Suite: Πάρα πολύ καλό πρόγραμμα για Remote Viewing μέσω δικτύου! Διαθέτει πολύ καλό και αναλυτικό EPG, το οποίο προβάλλεται ταυτόχρονα με την εικόνα για εύκολη περιήγηση (εικόνα 10). Δυστυχώς συνεργάζεται μόνο με δέκτες Enigma I.

Web Interface και VLC Player: Μπορεί να μην αφορά μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά οι δυνατότητές του συνδυασμού μπορεί να είναι καταπληκτικές. Μέσω του Web Interface των δεκτών, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά, ωστόσο, ειδικά για απομακρυσμένη παρακολούθηση των προγραμμάτων μέσω streams στο PC αποτελεί πολύ καλή λύση. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο Web Interface χρησιμοποιούμε έναν Web Browser, όπως το FireFox και για να ανοίξουμε τα streams των καναλιών προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον VLC Player (εικόνα 11). Ειδικά οι δέκτες με Enigma II διαθέτουν πάρα πολύ καλή παρουσίαση των καναλιών με αναλυτικό EPG και μάλιστα η ενεργοποίηση και η μεταφορά ενός καναλιού στο PC, δεν συνεπάγεται αλλαγή του καναλιού στο δέκτη!!

 

Settings Editors

Οι εφαρμογές διαχείρισης των καναλιών στους Dreambox επιβάλλονται, όχι μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά σε πολύ μικρότερο χρόνο και πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μέσω του τηλεχειριστηρίου χειροκίνητα, αλλά και επειδή είναι και θέμα ηθικής τάξης… Δεν υπάρχει χρήστης ο οποίος να μην φτιάχνει τις μνήμες καναλιών του δέκτη και να μη δημιουργεί τα προσωπικά του μπουκέτα και είναι πραγματικά κρίμα ένας κάτοχος Dreambox να αφιερώσει χρόνο σε αυτή τη διαδικασία, μέσω του τηλεχειριστηρίου.

Bouquet Wizard: Πάρα πολύ καλό πρόγραμμα στο σύνολό του. Διαθέτει πολύ όμορφο User Interface και εντυπωσιάζει με την προβολή των logo των καναλιών (εικόνα 12). Άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι η δυνατότητα κατεβάσματος online των καναλιών δορυφόρων από site, όπως Lyngsat, KingOfSat και SatcoDX, για να έχουμε τις πιο ανανεωμένες λίστες. Συνεργάστηκε με δέκτες Enigma I και Enigma II.

DreamBox Edit: Το πρόγραμμα έχει κατώτερα γραφικά από το προηγούμενο, όμως αποτελεί μια κλασική λύση για δέκτες Enigma I και Enigma II. Στον DM800HD ανέβασε τις λίστες που δημιουργήσαμε στον Dreambox 7020, παρά το μήνυμα σφάλματος που έβγαλε στο τέλος (εικόνα 13). Αντίστοιχο είναι και το openDBedit (ουσιαστικά βασίζεται πάνω στο Dreambox Edit).

DreamSet: Παλιό, κλασικό και αποτελεσματικότατο! Είναι και κάπως σαν Utility Suite, δίνοντας δυνατότητες διαχείρισης του δέκτη, πέρα της επεξεργασίας των καναλιών. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι διαθέτει πολύ μεγάλη βάση δεδομένων καναλιών, με δυνατότητα σύγκρισης με site στο Internet (KingOfSat και SatcoDX). Συνεργάστηκε με DM7020 και DM800HD χωρίς κανένα πρόβλημα (εικόνα 14).
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design