Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
8 Νοεμβρίου 2024 10:28
8 Νοεμβρίου 2024 10:05
8 Νοεμβρίου 2024 09:58
8 Νοεμβρίου 2024 09:55
8 Νοεμβρίου 2024 09:44
8 Νοεμβρίου 2024 09:30
8 Νοεμβρίου 2024 09:02
18 Φεβρουαρίου 2011 02:00
Συγκρίνοντας κλώνους DM800
Τι SIM φοράει η «μαϊμού» σας και πώς θα την αναβαθμίσετε
Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης
Featured | Η επιτυχία των δεκτών της Dream Multimedia αλλά και η σχετικά υψηλή τιμή τους έφεραν στο προσκήνιο τους κατασκευαστές κλώνων. Με τιμή αρκετά πιο χαμηλή φέρονται να προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια εμπειρία χρήσης με τους αυθεντικούς. Μήπως όμως δεν είναι κλώνοι αλλά «μαϊμούδες»;
Η πρώτη γενιά δεκτών της Dream Multimedia (DMM), με Enigma 1 και Power PC επεξεργαστές, έγινε γρήγορα αντικείμενο αντιγραφής από αρκετούς κινέζους κατασκευαστές. Ο δέκτης που γνώρισε τη μεγαλύτερη αντιγραφή είναι σίγουρα ο DM500, ο φτηνότερος από τους δέκτες της DMM. Όταν ακόμα ο αυθεντικός DM500 πωλούνταν προς 239 ευρώ, οι κλώνοι κόστιζαν κάτω από 150 ευρώ. Έτσι η DMM αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του DM500 στο τέλος του 2007 και να βγάλει τον ελαφρώς αλλαγμένο DM500+ (με χρήση openembedded, όπως και οι DM7020, DM600 και περισσότερη μνήμη RAM και flash). Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους κατασκευαστές κλώνων να συνεχίσουν να παράγουν DM500 μέχρι σήμερα (με τιμές πλέον που ξεκινούν από τα 70 ευρώ). Οι κλώνοι των DM500 σε γενικές γραμμές έχουν απροβλημάτιστη λειτουργία, πολλές φορές μάλιστα διορθώνουν και προβλήματα που είχε η αρχική σχεδίαση του DM500, όπως για παράδειγμα η προβληματική έξοδος SCART ή η κακή απόδοση του δικτύου, ενώ έχουμε δει και κλώνους που προσθέτουν και νέες δυνατότητες όπως component TV out ή διακόπτη on/off. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των κλώνων DM500 είναι η κακή εστίαση του infrared αισθητήρα και η μέτρια ποιότητα του τηλεχειριστηρίου.
Περνώντας στην εποχή των HD δεκτών με τον DM800, η DMM αποφάσισε να προστατέψει τους δέκτες της από τους κλώνους, ενσωματώνοντας ένα security SIM. Η SIM δε μπορεί να αντιγραφεί και σε συνδυασμό με την υποστήριξη TPM (trusted platform module) από τους νέους επεξεργαστές της Broadcom, το λογισμικό των DM800 δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλώνους αυτούσιο. Αν και το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα (open source), δύο κομμάτια του, οι οδηγοί και ο bootloader είναι κλειστού κώδικα και προστατευμένοι από τη SIM. Παρόλα αυτά, οι κλώνοι του DM800 δεν άργησαν να εμφανιστούν. Για να ξεπεράσουν την προστασία της SIM, οι κατασκευαστές υλοποιούν δικές τους SIM και δικούς τους τροποποιημένους bootloaders που ξεγελούν τους οδηγούς και τους κάνουν να φορτώνουν. Η DMM αντιδρά και η επόμενη έκδοση των οδηγών δε λειτουργεί στους κλώνους, οπότε απαιτείται είτε αλλαγή είτε επαναπρογραμματισμός των SIM και νέος τροποποιημένος bootloader. Έτσι οι κλώνοι είναι πάντα ένα βήμα πίσω στην έκδοση λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι χρήστες τους δυσκολεύονται στην αναβάθμιση του λογισμικού τους.
SIM για κλώνους έχουν βγει από διάφορους κατασκευαστές, αλλά συνολικά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
- Type 1 (T1), γνωστή και ως Ferrari
- Type 2 (T2), γνωστή και ως SIM2 (1.0, 2.0, 2.01)
- Type 3 (T3), συμβατή με τις πρώτες T1 Ferrari, αλλά όχι σε υλικό (WT173, WT102118, κτλ)
- Type 4 (T4), γνωστή και ως E-Star Sim
Οι πρώτες SIM επέτρεπαν συμβατότητα για μία μόνο έκδοση του bootloader, χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης. Έτσι είχαμε SIM συμβατές με BL69, BL70 και BL72. Αυτό στην πορεία άλλαξε και οι νεότερες SIM μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να γίνουν συμβατές με νεότερους τροποποιημένους bootloaders. Οι δύο πρώτοι τύποι (T1 και T2) υποστηρίζουν αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση bootloader (78F για Τ1 και 76D για T2). Οι τύποι T3 και T4 δεν έχουν πλέον υποστήριξη για τα νέα λογισμικά και έχουν μείνει ουσιαστικά σε επίπεδο BL72, γι’ αυτό καλό είναι να τους αποφύγετε.
Η αναβάθμιση για τις T1 (Ferrari) είναι πολύ εύκολη και γίνεται με ειδική έκδοση λογισμικού που περιλαμβάνει ένα Εnigma 2 πρόσθετο που αναλαμβάνει να αναβαθμίσει την παλιού τύπου T1 SIM κάρτα σας. Αντίθετα, αν έχετε SIM τύπου T2 (SIM2) έκδοσης 1.0 ή 2.0, θα χρειαστείτε να την αφαιρέσετε από το δέκτη και να την προγραμματίσετε με ένα εξωτερικό SIM programmer και το πρόγραμμα DM_Sims έκδοση 0.7 του ToySoft (θα το βρείτε στο φόρουμ www.8a8f8.com).
Αυτή τη στιγμή όλοι οι οδηγοί της DMM υποστηρίζονται από τους δύο τύπους (T1 και T2) με την ομάδα SIM2 να είναι η πρώτη που κατάφερε να “σπάσει” την προστασία των πιο πρόσφατων οδηγών και την ομάδα Ferrari να έπεται, αν και διαφήμιζε 2-3 βδομάδες πριν ότι το είχε καταφέρει πρώτη. Οι δύο ομάδες (SIM2 και Ferrari) είναι σε “πόλεμο” για το ποιος είναι καλύτερος, ποιος καταφέρνει πρώτος να “σπάσει” τις προστασίες και ποιος αντιγράφει τον άλλον.
Κλώνος ή μαϊμού;
Η λέξη κλώνος παραπέμπει σε ένα ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού DM800. Η κάρτα SIM όπως αναφέραμε δεν αντιγράφεται, γι’ αυτό και οι δέκτες αυτοί δεν μπορεί να είναι ακριβείς κλώνοι, όπως για παράδειγμα είναι οι κλώνοι του DM500. Αλλά οι κλώνοι δε διαφέρουν μόνο στη SIM. Τα υλικά που χρησιμοποιούν για να πέσει το κόστος είναι χαμηλότερης ποιότητας, ενώ και λειτουργικά οι δέκτες έχουν ελλείψεις. Οι περισσότεροι κλώνοι DM800 έρχονται με ψύκτρα και ανεμιστήρα για να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο αυθεντικός DM800 δεν έχει καμία ψύκτρα ούτε ανεμιστήρα, γεγονός που δείχνει ότι τα τσιπ που χρησιμοποιούν οι κλώνοι είναι χαμηλότερων προδιαγραφών και δεν αντέχουν χωρίς ενεργητική ψύξη.
Τα tuner που χρησιμοποιούνται στους κλώνους είναι συνήθως πιο απλουστευμένης σχεδίασης. Υπάρχουν τουλάχιστο 5 τύποι tuner, τα revision J, K, L, L3 και πρόσφατα το M. Για παράδειγμα, από τον τύπο tuner L3 απουσιάζει τελείως το κύκλωμα προστασίας από υπέρταση/βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να μπορεί να καταστραφεί ο δέκτης από κάποια υπέρταση στο καλώδιο καθόδου της δορυφορικής κεραίας. Τα revision J και K είχαν πρόβλημα με HD (8PSK) κανάλια υψηλού symbol rate (πχ αυτά που εκπέμπονται στις 0.8W). Το νέου τύπου tuner revision M φαίνεται να μη πάσχει από αυτά τα προβλήματα, αλλά είναι και ακριβότερο.
Το τηλεχειριστήριο του αυθεντικού DM800 είναι προγραμματιζόμενο και μπορεί να ελέγξει την τηλεόρασή σας. Αντίθετα, το τηλεχειριστήριο των κλώνων συνήθως δεν είναι προγραμματιζόμενο ή είναι προγραμματιζόμενο, αλλά δεν υποστηρίζει όλους τους τύπους τηλεοράσεων που υποστηρίζει το αυθεντικό. Ο αισθητήρας infrared στους κλώνους έχει χαμηλότερη ευαισθησία από τον αυθεντικό, ενώ συχνά είναι λάθος εστιασμένος, με αποτέλεσμα την αργή απόκριση στις εντολές του τηλεχειριστήριου και τη μικρή εμβέλεια.
Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς πως οι “κλώνοι” δεν είναι και τόσο… κλώνοι. Οι δέκτες της Dream Multimedia μπορεί να θεωρούνται υπερτιμημένοι, όμως έχουν επενδυθεί πολλές ανθρωποώρες στη βελτίωση του λογισμικού και των οδηγών, ενώ και η ποιότητα κατασκευής είναι ανώτερη από αυτή των κλώνων. Αν παρ’ όλα αυτά προτιμάτε να επιλέξετε κλώνο, φροντίστε ώστε να έχει SIM από τους δύο τύπους που υποστηρίζουν την αγορά σας με συνεχείς αναβαθμίσεις (SIM2 και Ferrari) και προτιμήστε το νέο tuner revision M.
- SIM 1.0 A2P (T1)
- SIM 1.0 e-star
- SIM Ferrari (T1)
- SIM sim10 (T2)
- SIM sim20 (T2)
- SIM sim201 (T2)
- SIM YS200587