Skip to main content
20 Νοεμβρίου 2013 05:42

AB IPBox Prismcube Ruby

O πρώτος δέκτης με XBMC

Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252Fff3f7da505e12201ef9a3c6da1b9ef7b XL

Featured | Κάτι νέο έρχεται να αναταράξει τα στάσιμα νερά στο χώρο των Linux δορυφορικών δεκτών. Πρόκειται για τον AB IPBox Prismcube Ruby, τον πρώτο δορυφορικό δέκτη που κάνει χρήση του πολύ γνωστού προγράμματος ανοικτού λογισμικού για διαχείριση και αναπαραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου, του XBMC.

Κάτι νέο έρχεται να αναταράξει τα στάσιμα νερά στο χώρο των Linux δορυφορικών δεκτών. Πρόκειται για τον AB IPBox Prismcube Ruby, τον πρώτο δορυφορικό δέκτη που κάνει χρήση του πολύ γνωστού προγράμματος ανοικτού λογισμικού για διαχείριση και αναπαραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου, του XBMC.

Ο AB IPBox Prismcube Ruby είναι ένας Linux PVR δορυφορικός δέκτης με διπλό DVB-S2 tuner, με δυνατότητα δικτύωσης ενσύρματη και ασύρματη. Το λογισμικό του δέκτη βασίζεται στο πολύ γνωστό στο χώρο των media players και HTPC, XBMC, και πιο συγκεκριμένα στην έκδοση 12 (Frodo). Υποστηρίζει σκληρό δίσκο SATA 2,5 ιντσών και μάλιστα ο δέκτης συνιστά τη χρήση του αποκλειστικά με σκληρό δίσκο, αφού αρκετές από τις δυνατότητες του XBMC και αρκετά από τα πρόσθετα για αυτό απαιτούν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο, που δεν καλύπτεται από την εσωτερική μνήμη flash. Ο δέκτης είναι κατασκευής Marusys, της εταιρείας δηλαδή που έχει δημιουργήσει τους πολύ γνωστούς Enigma2 δέκτες VU+, ενώ η ευρωπαϊκή διακίνηση φαίνεται να έχει ανατεθεί στην AB IPBox.

Το υλικό

Ο AB IPBox Prismcube Ruby χρησιμοποιεί τον ARM Cortex A9 επεξεργαστή και βασίζεται στην πλατφόρμα STB της NXP, PNX8496, ενώ αποδίδει 1250 DMIPS. Έρχεται με 512MB μνήμης RAM (320MB διαθέσιμα στο λογισμικό) και 512ΜΒ μνήμης flash, από την οποία είναι διαθέσιμα 320ΜΒ στο λογισμικό. Από αυτά περίπου 160ΜΒ χρησιμοποιεί το λογισμικό και τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα. Πολλές από τις δυνατότητες του XBMC απαιτούν αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Για παράδειγμα, η διαδικασία εύρεσης και αποθήκευσης πληροφοριών για τα πολυμεσικά αρχεία που έχουμε στο δίκτυό μας (ταινίες, σειρές, κτλ) απαιτεί αρκετό χώρο και τα 160ΜΒ διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου στην flash δεν επαρκούν. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται η χρήση του Prismcube με σκληρό δίσκο. Ο δέκτης υποστηρίζει σκληρούς δίσκους SATA 2,5 ιντσών, οι οποίοι φορμάρονται μέσα από το XBMC. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι πολύ καλό, δύο όψεων. Μπροστά έχει τα βασικά πλήκτρα πλοήγησης και χειρισμού του δέκτη, ενώ πίσω υπάρχει ένα πλήρες qwerty πληκτρολόγιο. Απουσιάζουν από την πρόσοψη τα πλήκτρα αριθμών, κάτι που ίσως ενοχλήσει όσους έχουν συνηθίσει να αλλάζουν κανάλια από τους αριθμούς – που όμως ούτως ή άλλως δεν είναι λειτουργικό, όταν έχουμε χιλιάδες κανάλια.

{gallery}9930_1{/gallery}

Ο AB IPBox Prismcube Ruby έρχεται σε ένα κουτί 270x200x47mm, χρώματος γκρι. Το τροφοδοτικό του είναι εξωτερικό και έτσι δεν προκαλείται επιπλέον θερμότητα στο εσωτερικό του. Ο δέκτης στο αριστερό του μέρος έχει μία οθόνη VFD 9 ψηφίων και εικονιδίων λειτουργίας, ενώ διαθέτει στο πάνω μέρος του έναν φωτιζόμενο διακόπτη αφής Standby. Στο δεξί μέρος της πρόσοψης έχουμε ένα πορτάκι, που στεγάζει τη μία θέση για CI και τον έναν αναγνώστη έξυπνων καρτών (UCAS), το οποίο υποστηρίζεται από το OSCAM. Στο πίσω μέρος του δέκτη συναντάμε τις δύο εισόδους δορυφορικού σήματος, αναλογικές εξόδους video composite (CVBS) και ήχου (RCA), μία ψηφιακή θύρα ήχου S/PDIF, μία σειραϊκή θύρα RS232, μία θύρα HDMI, μία θύρα Ethernet 100Mbps και μία θύρα USB 2.0. Εσωτερικά ο δέκτης έχει άλλη μία θύρα USB 2.0, στην οποία είναι τοποθετημένο ένα 802.11n 300Mbps USB Wifi stick, μέσω του οποίου ο AB IPBox Prismcube Ruby υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση. Στο κάτω μέρος του δέκτη υπάρχει ειδικό καπάκι, στο οποίο -όταν το ανοίξουμε- μπορούμε να τοποθετήσουμε τον 2,5άρη SATA σκληρό δίσκο. Η τοποθέτηση είναι πολύ εύκολη, ξεβιδώνοντας μόνο μία βίδα και κουμπώνοντας το δίσκο στη θέση του.

Τα δορυφορικά tuner του AB IPBox Prismcube Ruby είναι κολλημένα στην πλακέτα και υποστηρίζουν εσωτερικό loop-through, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το δέκτη με μόνο ένα καλώδιο από το δορυφορικό μας πιάτο. Η ευαισθησία των tuner είναι κορυφαία, αφού ο Prismcube κατάφερε να κλειδώσει το πολύ ασθενές σήμα του Channel 4 από τον Astra 1Ν. Σε οριακές λήψεις στο κεραιοσύστημα της δοκιμής τα tuner απέδωσαν πολύ καλά, ενώ δοκιμάστηκαν σε χαμηλά και ψηλά symbol rates με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε πολύ χαμηλά symbol rates (μικρότερα του 2.000) δεν μπόρεσαν να συντονίσουν. Σε όλες τις συχνότητες τα tuner έδειξαν πολύ γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά τους με το DiSEqC 1.2 V-box positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν καλή, αν και δε μας δίνει δυνατότητα το λογισμικό να χρησιμοποιήσουμε τις ήδη αποθηκευμένες θέσεις. Για κάθε δορυφόρο που δηλώνουμε, θα πρέπει να αποθηκεύουμε εκ νέου τη θέση του. Η συμβατότητα των tuner με τις εντολές DiSEqC 1.0 και 1.1 ήταν άψογη, αν και δεν μπορούμε να ορίσουμε τη σειρά εντολών committed – uncommitted. Ο δέκτης δεν υποστηρίζει προς το παρόν blind scan.

Η ποιότητα απεικόνισης του AB IPBox Prismcube Ruby είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο scaler / deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Υποστηρίζεται ανάλυση 1080p, 1080i, 720p και απλής ευκρίνειας. Τα πολυμεσικά αρχεία μπορούν να παίζουν στον αυθεντικό ρυθμό ανανέωσης (π.χ. 1080p24) και έτσι έχουν ομαλή κίνηση.

Το λογισμικό

Ο AB IPBox Prismcube Ruby βασίζεται σε λειτουργικό Linux, ενώ η επικοινωνία με το χρήστη γίνεται μέσα από το πολύ γνωστό πρόγραμμα XBMC. Το XBMC χρησιμοποιείται κυρίως σε media players και HTPCs (Home Theatre PCs). Η δυνατότητά του για προβολή και διαχείριση δορυφορικών καναλιών ήταν βασική και κυρίως υποστήριζε τη διαχείριση εξωτερικών δορυφορικών προγραμμάτων (VDR, TVHeadend). Έτσι, η Marusys έπρεπε να προγραμματίσει εξαρχής ένα πολύ μεγάλο τμήμα του XBMC, ώστε αυτό να αποκτήσει πλήρεις δυνατότητες διαχείρισης δορυφορικών καναλιών και μπορούμε να πούμε πως τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Ο AB IPBox Prismcube Ruby μπορεί μέσα από τα μενού του XBMC να ρυθμίσει τη δορυφορική εγκατάσταση και να κάνει αναζήτηση καναλιών σε έναν ή περισσότερους δορυφόρους. Τα κανάλια μπορούν να αναζητηθούν αλφαβητικά ή με την αριθμητική τους σειρά, ενώ μπορούμε να δούμε όλα τα κανάλια, τα κανάλια ενός δορυφόρου και τα κανάλια ενός κρυπτογραφικού συστήματος (CAS). Μπορούμε να επεξεργαστούμε τα κανάλια κατευθείαν από τα μενού του XBMC και να δημιουργήσουμε απεριόριστο αριθμό από λίστες αγαπημένων.

Εφόσον συνδέσουμε έναν σκληρό δίσκο, το XBMC μάς επιτρέπει την εγγραφή καναλιών ή τη χρονομετατόπιση (timeshift). Μπορούμε να γράψουμε μέχρι 2 κανάλια από κάθε tuner. Έτσι μπορούμε να έχουμε συνολικά 3 εγγραφές και να παρακολουθούμε ένα 4ο κανάλι. To timeshift μηδενίζει μετά από κάθε εναλλαγή καναλιού, όπως συνηθίζεται πλέον στους περισσότερους PVR δορυφορικούς δέκτες. Ο δέκτης υποστηρίζει EPG now/next αλλά και 7ήμερο, ενώ μέσα από ειδικό μενού μπορούμε να προγραμματίσουμε τη λήψη EPG αυτόματα για όλα τα κανάλια που έχουμε σε λίστες αγαπημένων σε κάποια χρονική στιγμή της ημέρας. Ο δέκτης τότε θα συντονίσει αυτόματα σε κάθε ένα από αυτά τα κανάλια για να ενημερώσει το EPG. Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται κάποιος τρόπος λήψης EPG από εξωτερικές πηγές (π.χ. XMLTV), αλλά είναι σίγουρο ότι σύντομα θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού το λογισμικό επιτρέπει τέτοιου είδους προσθήκες. Μάλιστα η γλώσσα προγραμματισμού των πρόσθετων του XBMC είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και για τα πρόσθετα του δημοφιλούς λογισμικού Enigma2, η Python.

Το XBMC προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στη διαχείριση πολυμεσικών αρχείων (ταινιών, μουσικής, φωτογραφιών, κτλ), άλλωστε αυτή ήταν και η βασική του χρήση ως τώρα. Προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες κατηγοριοποίησης και οργάνωσης του υλικού μας, κατεβάζοντας εξώφυλλα και πληροφορίες από σχετικές σελίδες στο internet (π.χ. The Movie Database, IMDB, κτλ). Στις εκδόσεις του για Η/Υ υποστηρίζει σχεδόν κάθε φορμά ήχου και εικόνας που υπάρχει, αλλά μην περιμένετε κάτι αντίστοιχο στο XBMC του Prismcube. Εδώ η αναπαραγωγή γίνεται από τον ειδικό hardware video/audio decoder που υποστηρίζει ο επεξεργαστής του Prismcube και έτσι δεν μπορείτε για παράδειγμα να δείτε αρχεία με περίεργη συμπίεση όπως VP3/MJPEG, κτλ. Υποστηρίζονται πάντως όλα τα δημοφιλή φορμά αρχείων (AVI, MP3, MP4, MKV, MPEG TS) με MPEG2/DIVX/MPEG4/H.264 video codecs. Ο Prismcube δεν μπόρεσε για παράδειγμα να αναπαράγει H.264 video σε High Profile 5.0, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα STBs. Φυσικά δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να αναπαράγει ήχο DTS και AC3. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην απεικόνιση υπότιτλων με ελληνικούς χαρακτήρες (οι αγγλικοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα), κάτι που φανταζόμαστε θα διορθωθεί, αφού το XBMC γενικά δεν έχει τέτοιου είδους πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την αποκωδικοποίηση καναλιών, ο AB IPBox Prismcube Ruby υποστηρίζεται από το ανοικτού λογισμικού OSCAM αλλά και από το γνωστό μας mgcamd – την έκδοσή του για ARM επεξεργαστές που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα στους Coolstream HD. Μέσω του OSCAM μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό UCAS και να συνδεθούμε σε άλλους δέκτες στο οικιακό (και όχι μόνο) δίκτυο με πρωτόκολλα Cccam, Camd3, Newcamd και Radegast. Δοκιμάσαμε στο εσωτερικό UCAS κάρτα Viaccess και λειτούργησε με επιτυχία. Η εγκατάσταση των emulators θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα, αφού δεν προσφέρονται σαν πρόσθετα του XBMC. Στο επίσημο λογισμικό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαχείρισης των emulators, αλλά έχει κυκλοφορήσει ήδη η διανομή της ομάδας Blackhole, η οποία περιέχει τη δυνατότητα εκκίνησης των emulators μέσα από το ειδικό μενού “Blackhole” του XBMC. Ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει μένουν άθικτες στην αναβάθμιση, αφού σώζονται σε ξεχωριστό partition της flash. Επίσης προσφέρεται online ενημέρωση για το λογισμικό και τα πρόσθετά του, αν και δε λειτουργεί ακόμα σωστά, αφού στην προσπάθειά μας να κάνουμε online update με την εντολή opkg update, ο δέκτης κόλλησε.

Η αναβάθμιση του λογισμικού του AB IPBox Prismcube Ruby μπορεί να γίνει είτε μέσα από το XBMC διαδικτυακά, είτε με τη χρήση ενός USB stick, στο οποίο θα έχουμε αποσυμπιέσει το κατάλληλο image. Το μέγεθος του image είναι σχετικά μεγάλο, περίπου 170MB. Για τη διαδικτυακή ενημέρωση απαιτείται να έχουμε σκληρό δίσκο ή κάποιο USB stick για την προσωρινή αποθήκευση του image.

Αν και ο επεξεργαστής του AB IPBox Prismcube Ruby αναφέρεται ως dual core, στην πράξη το Linux βλέπει μόνο έναν πυρήνα γενικής χρήσης. Ο δεύτερος πυρήνας αφορά πιθανότατα την PowerVR SGX 531 GPU, που χρησιμοποιεί το XBMC για την OpenGL ES 2.0 απεικόνιση των μενού του. Για όσους έχουν συνηθίσει την απόδοση του XBMC σε ένα ισχυρό HTPC, μάλλον θα απογοητευτούν με τον Prismcube, αφού με το ζόρι καταφέρνει να έχει ανανέωση περίπου 20 fps στο 3D interface του δέκτη. Έτσι οι 3D εναλλαγές και τα εφέ που προσφέρει το XBMC δεν είναι ιδιαίτερα ομαλές στο μάτι. Το λογισμικό αν και έχει φτάσει στην έκδοση 1.2.1 τη στιγμή της δοκιμής, παρουσιάζει ακόμα αρκετά λάθη και ελλείψεις, κάτι που είναι λογικό, αφού πρόκειται για κάτι τελείως νέο και πολλά από τα προβλήματα αναμένεται να διορθωθούν στο μέλλον. Σίγουρα ανοίγει ο δρόμος για μία νέα γενιά δορυφορικών δεκτών.

{gallery}9930_2{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...