Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 185
tech2024 02 29 at 08 20 53 TM 459
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Δεκεμβρίου 2023 10:17

Homatics Box R HD & Box R Lite 4K

Streaming Media Players με Android TV 11 και πιστοποίηση Google

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
homatics fbcf3e05

Τα δύο πιο πρόσφατα μοντέλα της σειράς StreamingMediaPlayer της Homatics πέρασαν αυτόν τον μήνα την πόρτα του εργαστηρίου της Ψηφιακής Τηλεόρασης για να τα δοκιμάσουμε και να τα παρουσιάσουμε στους αναγνώστες της. Πρόκειται για τα BoxRHD με FullHD και BoxRLite 4K με UltraHD ανάλυση, τα οποία βασίζονται στο επίσημο λειτουργικό σύστημα AndroidTV 11 και διαθέτουν πιστοποίηση Google. Υποστηρίζουν το ανώτερο επίπεδο κρυπτογράφησης και προστασίας DRM που είναι το WidevineL1, εξασφαλίζοντας πλήρη συμβατότητα με Netflix, Amazonprimevideo κ.λπ. Διαθέτουν δυνατότητες ασύρματης συνδεσιμότητας, με Wi-Fi 5 διπλής μπάντας και Bluetooth 5.0, ενώ περιλαμβάνουν εργονομικό τηλεχειριστήριο με ενσωματωμένο μικρόφωνο για φωνητικό έλεγχο μέσω Google και ειδικά πλήκτρα γρήγορης πρόσβασης YouTube, Netflix, primevideo.

Τα Homatics Box R HD και Box R Lite 4K είναι δύο Android TV Boxes με επίσημη πιστοποίηση Google, τα οποία μετατρέπουν με μοναδικό τρόπο μια συνηθισμένη τηλεόραση σε σύγχρονη Smart TV. Είναι ικανά να υποστηρίζουν μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μπορούν να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο εμπειρίας στην οικιακή ψυχαγωγία της οικογένειας. Είναι πλήρως συμβατά με Netflix, Amazon prime video και όλες τις δημοφιλείς διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες streaming, ενώ ως γνήσιες Android συσκευές κάνουν διαθέσιμες στον χρήστη όλες τις αγαπημένες του εφαρμογές. Και μάλιστα, του δίνουν τη δυνατότητα να μεταδίδει ασύρματα στην τηλεόραση περιεχόμενο από το smartphone ή το tablet του, με πανεύκολο, άμεσο και ταχύτατο τρόπο. Επιπλέον, είναι απλά στον χειρισμό τους και συνοδεύονται από premium τηλεχειριστήριο με υποστήριξη φωνητικών εντολών, το οποίο εντυπωσιάζει για τον πανέμορφο σχεδιασμό του και για την άψογη λειτουργικότητά του.

Χαρακτηριστικά

Οι δύο συσκευές διαθέτουν τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό, με τετράγωνο πλαστικό σασί που έχει διαστάσεις 96x96x23 χιλιοστών, το οποίο για το μεν Box R HD είναι σε γκρι και για το δε Box R Lite 4K σε λευκό χρώμα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει φωτεινή ένδειξη LED, ενώ σε ότι αφορά στον εξοπλισμό συνδέσεων έχουμε: στη δεξιά πλευρά υποδοχή microSD, 2x θύρες USB-A 2.0, μικροσκοπική οπή με εσωτερικό πλήκτρο RESET για επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις και στην πίσω πλευρά θύρα USB Type-C, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V DC, θύρα οπτική S/PDIF για ψηφιακή έξοδο ήχου, θύρα HDMI, θύρα LAN και υποδοχή AV (mini jack 3.5mm). Στα περιεχόμενα κάθε συσκευασίας περιλαμβάνονται premium τηλεχειριστήριο με φωνητικό έλεγχο, 2x μπαταρίες μεγέθους AAA, καλώδιο HDMI, τροφοδοτικό 12V/1.5A και φυλλάδιο με γρήγορες οδηγίες στα αγγλικά.

Τα δύο Streaming Media Players της Homatics διαθέτουν 4πύρηνο κεντρικό επεξεργαστή Cortex-A35 με απόδοση 16.500 DMIPS, που στο Box R HD είναι εγκατεστημένος πάνω σε chipset Amlogic S805X2 και στο Box R Lite 4K σε Amlogic S905Y4. Τα ισχυρά αυτά chipset περιλαμβάνουν και πολυπύρηνη GPU ARM Mali-G31 που αναλαμβάνει την απόδοση των γραφικών. Διαθέτουν επίσης μνήμη RAM 1.5GB LPDDR4 και 2GB LPDDR4 αντίστοιχα, ενώ 32GB eMMC μνήμης FLASH αποτελούν τον τεράστιο εσωτερικό χώρο αποθήκευσης του καθενός. Η ανάλυση της εικόνας φτάνει τα 1080p (Full HD) στο Box R HD και τα 2160p (4K Ultra HD) στο Box R Lite 4K.

Υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση video AV1, VP9, H.265/HEVC, H.264/AVC, MPEG-4/ASP, AVS-P2, ενώ σε ότι αφορά στον ήχο υποστηρίζουν Dolby Digital και DTS, επιτρέποντας στον χρήστη να παρακολουθεί ταινίες με κινηματογραφικό ήχο Dolby Atmos. Βασίζονται στο επίσημο λειτουργικό σύστημα Android TV 11, ενώ χάρη στην υποστήριξη του ανώτερου επιπέδου κρυπτογράφησης και προστασίας DRM που είναι το Widevine L1, είναι πλήρως πιστοποιημένα για αναπαραγωγή περιεχομένου στη μέγιστη ευκρίνεια εικόνας από Netflix, Disney+, Amazon prime video και όλες τις δημοφιλείς διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες streaming.

Για τη σύνδεση στο Internet χρησιμοποιούν θύρα Ethernet 100Mbps, εξοπλίζονται όμως και με μονάδα Wi-Fi 5 802.11ac διπλής μπάντας 2.4/5 GHz για ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο, αλλά και με μονάδα Bluetooth 5.0 για ασύρματη σύνδεση ακουστικών, χειριστηρίων παιχνιδιών, πληκτρολογίου κ.λπ. Έχουν ενσωματωμένο Chromecast που επιτρέπει στον χρήστη εύκολα και απλά να μεταδίδει ασύρματα τηλεοπτικό περιεχόμενο από τη φορητή του συσκευή απευθείας στην τηλεόραση. Εξοπλίζονται με θύρα HDMI (2.0b/2.1) που διαθέτει προστασία HDCP (1.4/2.2), αλλά και με αναλογική AV που κάνει εφικτή τη σύνδεσή τους σε τηλεοράσεις παλαιάς τεχνολογίας. Ειδική αναφορά αξίζει το πανέμορφο τηλεχειριστήριό τους, με τα ειδικά πλήκτρα εφαρμογών και τον ενσωματωμένο φωνητικό έλεγχο που μέσω του Google Voice Assistant επιτρέπει στον χρήστη να αναζητάει περιεχόμενο από το YouTube και να ελέγχει έξυπνες οικιακές συσκευές.

Μενού

Η αρχική οθόνη των Homatics Box R HD και Box R Lite 4K διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV, που με την τελευταία ενημέρωσή του υιοθετεί μια νέα εμφάνιση για να κάνει πιο απλή και πιο άμεση την πλοήγηση στο μενού της πλατφόρμας. Στο πάνω μέρος της υπάρχουν οι επιλογές «Αναζήτηση», «Αρχική» και «Εφαρμογές», οπότε, χρησιμοποιώντας δεξί και αριστερό πλήκτρο κατεύθυνσης, μπορούμε να μεταφερόμαστε άμεσα στην οθόνη που επιθυμούμε.

Πιο αναλυτικά, μέσω του εικονικού πληκτρολογίου ή του φωνητικού βοηθού Google, μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση περιεχομένου. Πηγαίνοντας στην αρχική σελίδα βλέπουμε οριζόντιες στήλες με εικονίδια εφαρμογών και posters με προτάσεις περιεχομένου, έχοντας δυνατότητα να αλλάξουμε τη σειρά εμφάνισής τους σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Στην πρώτη οριζόντια στήλη βρίσκονται οι Αγαπημένες εφαρμογές, τις οποίες μπορούμε να μετακινούμε σε διαφορετική θέση. Στην προεπιλεγμένη λίστα τους μπορούμε να προσθέσουμε και όποιες άλλες επιθυμούμε με τη βοήθεια του εικονιδίου +, ώστε να γίνεται πιο γρήγορη η πρόσβαση στις λειτουργίες τους.

Στην από κάτω οριζόντια λίστα Επόμενο μπορούμε να προσθέσουμε περιεχόμενο που επιθυμούμε για συνέχιση της προβολής του, όπως για παράδειγμα video του YouTube ή τηλεοπτική σειρά του Amazon Prime Video. Οι επόμενες οριζόντιες λίστες αφορούν στο Netflix και το Prime Video, με posters τίτλων και προτάσεις περιεχομένου. Οι υπόλοιπες οριζόντιες στήλες περιλαμβάνουν posters με επιλεγμένες ταινίες Play, προτάσεις για εγκατάσταση επιλεγμένων εφαρμογών του Google Play, καθώς και προτεινόμενα video για θέαση από YouTube και YouTube Music. Πηγαίνοντας στην καρτέλα των εφαρμογών βρίσκουμε οριζόντιες στήλες με τα εικονίδια όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών κάθε συσκευής, με δυνατότητα επιλογής για προσθήκη τους στις αγαπημένες ή για απεγκατάστασή τους.

Πάνω δεξιά βρίσκεται τοποθετημένο το χαρακτηριστικό γρανάζι, από το οποίο αποκτούμε πρόσβαση στο μενού των ρυθμίσεων. Εδώ υπάρχουν όλες οι γενικές ρυθμίσεις, όπως του Wi-Fi, του λογαριασμού Google, καθώς και οι προτιμήσεις κάθε συσκευής, μέσα από τις οποίες μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία και ώρα, γλώσσα, τιμή ανάλυσης εικόνας, ενεργοποίηση HDMI CEC, ενημέρωση συστήματος και επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Δοκιμή εφαρμογών

Για τη σύνδεση των δύο συσκευών στο Internet χρησιμοποιήθηκε το Wi-Fi τους, το οποίο λειτούργησε άψογα σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας. Ανοίξαμε την εφαρμογή του YouTube και παρακολουθήσαμε video από τη βιβλιοθήκη της υπηρεσίας, με ομαλή ροή και επιλογή ποιότητας εικόνας 4K 2160p στο Box R Lite 4K. Μέσω της εφαρμογής Googleπραγματοποιήσαμε άνετο σερφάρισμα στο Internet, με γρήγορο άνοιγμα των σελίδων και εύκολη πλοήγηση μέσα σε αυτές. Συνδεθήκαμε στο Netflix και μέσω της συνδρομής που διαθέτουμε, παρακολουθήσαμε περιεχόμενο από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming. Η άψογη λειτουργία του είχε ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε εξαιρετικά ομαλή ροή εικόνας. Η υποστήριξη Widevine L1 έκανε διαθέσιμους τους τίτλους με ανάλυση Full HD στο Box R HD και 4K Ultra HD στο Box R Lite 4K, με την υποσημείωση όμως ότι δεν υποστηρίζεται το Dolby Vision.

Ανοίξαμε στο Box R Lite 4K την εφαρμογή MXPlayer και δοκιμάσαμε με άριστα αποτελέσματα την αναπαραγωγή αποθηκευμένων 4K Ultra HD video, μέσω συνδεδεμένου USB 3.0 σκληρού δίσκου. Παρακολουθήσαμε επίσης ταινίες με DTS ήχο και εξωτερικούς ελληνικούς υπότιτλους με τη χρήση του media player Kodi, τον οποίο εγκαταστήσαμε πρώτα μέσα από το Google Play Store. Μερικές ακόμα εφαρμογές που εγκαταστήσαμε από το Play Store και τις δοκιμάσαμε είναι οι εξής: Το εξαιρετικό ERT•FLIX, που λειτουργώντας άψογα και στις δύο συσκευές, μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε απροβλημάτιστα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας επεισόδια των νέων σειρών της Δημόσιας Τηλεόρασης και ζωντανές ροές των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ· το NBAapp που λειτούργησε επίσης άψογα, μέσω του οποίου κάναμε χρήση της ενεργής συνδρομής μας NBA League Pass και παρακολουθήσαμε αγώνες από το πρωτάθλημα του NBA, με εικόνα κορυφαίας ποιότητας και εξαιρετικά ομαλής ροής· τέλος, η εφαρμογή της Cosmote TV, η δοκιμή της οποίας όμως δεν απέδωσε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το Box R HD δυσκολεύεται σχεδόν πάντα να συντονιστεί στο κανάλι που επιλέγουμε, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της ενοχλητικής μαύρης οθόνης. Για να δούμε εικόνα στην τηλεόραση χρειάζεται να περιμένουμε αρκετά ή να δοκιμάσουμε να κάνουμε zapping μέχρι να πετύχουμε συντονισμό, λύσεις που οπωσδήποτε δυσχεραίνουν τη θέαση. Από την άλλη μεριά, με το Box R Lite 4K η θέαση γίνεται εφικτή μόνο στη λειτουργία Replay TV, καθώς σε ζωντανή ροή ακούγεται μόνο ο ήχος του επιλεγμένου καναλιού.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S805X2 (Box R HD) / Amlogic S905Y4 (Box R Lite 4K).
CPU: Quad core ARM Cortex-A35, 16.500 DMIPS.
GPU: ARM Mali-G31.
RAM: 1.5GB LPDDR4 (Box R HD) / 2GB LPDDR4 (Box R Lite 4K).
FLASH: 32GB eMMC.
Λειτουργικό: Android TV 11.
Ανάλυση: Full HD (Box R HD) / 4K Ultra HD (Box R Lite 4K).
Video: AV1, VP9, H.265/HEVC, H.264/AVC, MPEG-4/ASP, AVS-P2.
Audio: Dolby Digital, DTS.
Συνδέσεις: 2x USB-A 2.0, 1x USB Type-C, 1x microSD, 1x LAN, 1x HDMI, 1x AV, 1x S/PDIF.
Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 5 dual band (2.4/5 GHz), Bluetooth 5.0.
Διαστάσεις: 96x96x23 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για δύο απλά, κομψά, λειτουργικά και επαρκώς εξοπλισμένα Android TV Box, που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίζουν ευελιξία και υψηλή απόδοση. Η πιστοποίηση Google και η υποστήριξη Widevine L1 αποτελούν σίγουρα τα μεγάλα πλεονεκτήματά τους. Αν μάλιστα έλειπαν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην Cosmote TV, θα μιλούσαμε για δύο από τις πλέον ιδανικές συσκευές για streaming. Παρόλα αυτά, τα Homatics Box R HD και Box R Lite 4K αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις αγοράς για όσους ψάχνουν ένα πλήρως πιστοποιημένο Android TV Box, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν στη μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού περιεχόμενο από Netflix, Disney+, Amazon prime video και όλες τις δημοφιλείς διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες streaming, χωρίς να περιορίζονται σε εικόνα τυπικής ευκρίνειας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
 • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
 • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
 • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...