Skip to main content
25 Μαΐου 2023 09:11

LEMCO THERON THE-200

Ο πρώτος δορυφορικός δέκτης της Lemco!

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
LEMCO THERON THE 200 30107799

Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώρια αγορά και που είναι ο πρώτος που σχεδιάζει η εταιρεία LEMCO! Είναι ένας απλούστατος στη χρήση, αλλά ποιοτικός και αξιόπιστος δέκτης που λαμβάνει DVB-S/S2 σήματα, με HDMI έξοδο και Full HD ανάλυση 1080p. Διαθέτει δυνατότητα αποκρυπτογράφησης κλειδιών BISS και υποστηρίζει USB Wi-Fi, ενώ περιλαμβάνει προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο που μπορεί να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης.

LEMCO THERON THE 200 copy

Ο THERON THE-200 είναι ένας ιδανικός δέκτης για περιοχές που δεν καλύπτονται από το επίγειο ψηφιακό σήμα, επιτρέποντας στους χρήστες που διαμένουν εκεί να μπορούν να λαμβάνουν εύκολα και απλά όλα τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής μετάδοσης. Το μενού του είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι χρήστες του δε στερούνται τη δυνατότητα να πραγματοποιούν και εγγραφές στα αγαπημένα τους προγράμματα, καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι ένα USB stick. Επιπλέον, το προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριό του κάνει ακόμα πιο απλά τα πράγματα, λόγω της δυνατότητάς του να μπορεί να ανοιγοκλείνει την τηλεόραση, να επιλέγει την πηγή εισόδου της και να αυξομειώνει την ένταση του ήχου της.

Χαρακτηριστικά

Ο LEMCO THERON THE-200 έρχεται σε μαύρο μεταλλικό σασί, με διαστάσεις μόλις 149x80x33 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED 4 ψηφίων, θύρα USB 2.0 και πλήκτρα CH-, CH+, POWER για τοπικό χειρισμό του δέκτη. Στην πίσω πλευρά είναι τοποθετημένος ο εξοπλισμός συνδέσεων που περιλαμβάνει την υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V/1A και θύρες SCART, HD OUT, COAXIAL για ψηφιακή έξοδο ήχου και LNB IN για το καλώδιο της δορυφορικής κεραίας. Μέσα στο κουτί της συσκευασίας του δέκτη βρίσκονται το τηλεχειριστήριο εκμάθησης, 2 μπαταρίες τύπου AAA και φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες χρήσης σε ελληνικά και αγγλικά.

Η μεταλλική κατασκευή του THERON THE-200 προσφέρει εξαιρετική ηλεκτρομαγνητική θωράκιση, άριστη απαγωγή θερμότητας από το εσωτερικό και στιβαρότητα, ενώ λόγω του μικρού μεγέθους του είναι ιδανικός για όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει περιορισμένος χώρος. Ο δέκτης εξοπλίζεται με DVB-S2 tuner για λήψη δορυφορικών σημάτων, ενώ ο ισχυρός decoder του έχει τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης σημάτων video που είναι συμπιεσμένα με αλγόριθμο MPEG-2 και H.264. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα με το πρωτόκολλο DiSEqC, καθώς και υποστήριξη λειτουργίας dCSS (digital Channel Stacking Switch). Διαθέτει ψηφιακή έξοδο HDMI που υποστηρίζει μέγιστη ανάλυση 1080-60p (Full HD), αλλά και αναλογική SCART για σύνδεση σε παλαιότερες τηλεοράσεις. Έχει ενσωματωμένο media player για αναπαραγωγή διάφορων τύπων αρχείων video (π.χ. mkv, avi, mp4 κ.λπ.) και PVR για εγγραφές προγραμμάτων, λειτουργίες που ενεργοποιούνται μέσω της θύρας USB. Υποστηρίζει USB Wi-Fi (Chip Ralink RT-5370 / MT-7601) που του εξασφαλίζει τη δυνατότητα ασύρματης συνδεσιμότητας. Επιπλέον, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού που παρέχεται από τη LEMCO και φορτώνεται πανεύκολα μέσα από το μενού “Αναβάθμιση μέσω USB”, ο δέκτης ενσωματώνει αυτόματα τα BISS κλειδιά των ΕΡΤ και DIGEA, ώστε να αποκρυπτογραφεί τη μετάδοση των καναλιών τους.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Ο THERON THE-200 περιλαμβάνει τηλεχειριστήριο εκμάθησης που με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορεί να χρησιμοποιείται για να ελέγχει και βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης. Διαθέτει 4 πλήκτρα POWER, AV/TV, Vol- και VOL+ που μπορούν να αντιγράψουν τα αντίστοιχα του γνήσιου τηλεχειριστηρίου για να εκτελούν τις σχετικές λειτουργίες τους. Τα πλήκτρα αυτά μαζί με το ειδικό πλήκτρο SET βρίσκονται σε ξεχωριστή περιοχή TV CONTROL για να διακρίνονται εύκολα, ενώ ο προγραμματισμός τους παραμένει ενεργός ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και έχει ως εξής: κρατάμε πατημένο για 3 περίπου δευτερόλεπτα το πλήκτρο SET μέχρι το ενδεικτικό LED να αποκτήσει σταθερό έντονο φωτισμό, που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο έχει μπει σε κατάσταση εκμάθησης. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο «μάτι με μάτι» με το γνήσιο, σε απόσταση 3-5 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε στιγμιαία ένα από τα πλήκτρα της περιοχής TV CONTROL και το ενδεικτικό LED αρχίζει να αναβοσβήνει, δείχνοντας έτσι ότι περιμένει να προγραμματιστεί. Έπειτα πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου τηλεχειριστηρίου και εφόσον το ενδεικτικό LED αναβοσβήσει 2 φορές και μετά παραμείνει σταθερά αναμμένο, σημαίνει ότι η αντιγραφή ήταν επιτυχής. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για τα υπόλοιπα πλήκτρα και εφόσον ολοκληρωθεί η αντιγραφή όλων πατάμε το SET που απενεργοποιεί το ενδεικτικό LED, τερματίζοντας έτσι τη διαδικασία προγραμματισμού.

Μενού

Ο THERON THE-200 διαθέτει πολύγλωσσο μενού που περιλαμβάνει και τα ελληνικά, το οποίο περιλαμβάνει 5 ξεχωριστές καρτέλες που εναλλάσσονται με οριζόντια κύλιση.

Από την καρτέλα “Εγκατάσταση” πραγματοποιούμε τις ρυθμίσεις για τη σύνδεση της κεραίας με το δέκτη και τη διαχείριση της λίστας των δορυφόρων και των transponders, μέσω των οποίων εκτελούμε αναζήτηση υπηρεσιών.

Από την καρτέλα “Κανάλι” αποκτούμε πρόσβαση στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια του δέκτη, με δυνατότητα τροποποίησής τους (κλείδωμα, παράλειψη, μετακίνηση, επεξεργασία, διαγραφή) και δημιουργίας λίστας αγαπημένων.

Η καρτέλα “Εργαλεία” περιλαμβάνει τις πληροφορίες του συστήματος, την επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, την αναβάθμιση μέσω USB, την ασφαλή αφαίρεση της συσκευής USB και τη ρύθμιση του δικτύου.

Η καρτέλα “Ρυθμίσεις Συστήματος” περιλαμβάνει διάφορες επιλογές ρυθμίσεων για τη γλώσσα, την ώρα, το χρονοδιακόπτη, το γονικό κλείδωμα, την ανάλυση της εικόνας και τη διαφάνεια του μενού.

Από την καρτέλα Media Player” αναζητούμε αρχεία βίντεο, μουσικής και εικόνας που περιλαμβάνονται στο συνδεδεμένο αποθηκευτικό μέσο.

Λειτουργία

Τοποθετήσαμε στο δέκτη Wi-Fi USB adapter, το οποίο ρυθμίσαμε για να συνδεθεί ο δέκτης στο τοπικό μας δίκτυο. Πήγαμε στην εφαρμογή δικτύου, επιλέξαμε τον καιρό και προσθέσαμε την περιοχή της Αθήνας, ώστε να εμφανιστεί η κάρτα με την πρόγνωση των επόμενων 4 ημερών.  Αφαιρέσαμε το Wi-Fi USB adapter και συνδέσαμε USB stick με λογισμικό που παρέχεται από τη LEMCO, το οποίο φορτώσαμε στο δέκτη μέσα από την καρτέλα “Εργαλεία” και την επιλογή αναβάθμισης μέσω USB. Έχοντας από πριν κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη σύνδεση της κεραίας, προχωρήσαμε με επιτυχία στη λήψη και αποκρυπτογράφηση των BISS καναλιών της ΕΡΤ και της DIGEA από το δορυφόρο Hellas Sat 39E, παρακολουθώντας τα προγράμματά τους με εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Δοκιμάσαμε στη συνέχεια με άριστα αποτελέσματα την άμεση εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων που ενεργοποιείται με το πάτημα του πλήκτρου REC από το τηλεχειριστήριο, καθώς και την προγραμματισμένη με επιλογή γεγονότος μέσα από το EPG.  

9 1

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Tuner: DVB-S2

Ανάλυση: Full HD (1080 – 60p)

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4 ψηφίων

Αποκωδικοποίηση: MPEG-2, H.264

Media player: mkv, mp4, avi, BMP

Συνδέσεις: 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x SCART, 1x COAXIAL, 1x LNB IN

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi USB adapter (chip Ralink RT-5370 / MT-7601)

Διαστάσεις: 149x80x33 χιλ.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για έναν δορυφορικό δέκτη που είναι πραγματικά τόσο απλός στη χρήση, ώστε να μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Το τηλεχειριστήριό του προσφέρει στο χρήστη την άνεση να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί 2 τηλεκοντρόλ, καθώς μπορεί να ανοιγοκλείνει την τηλεόραση, να επιλέγει την πηγή εισόδου της και να αυξομειώνει την ένταση του ήχου της. Για εκείνους που αναζητούν έναν εύκολο και λειτουργικό δέκτη με δυνατότητα υποστήριξης κλειδιών BISS χωρίς περίπλοκες ενέργειες, ο οποίος θα τους επιτρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τα κρυπτογραφημένα δορυφορικά κανάλια των ΕΡΤ και DIGEA, ο LEMCO THERON THE-200 αποτελεί μία ιδανική πρόταση αγοράς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....