Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 182
Στιγμιότυπο οθόνης 2023 12 07 110741
SECURITY REPORT 145
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

8 Δεκεμβρίου 2023 09:43
22 Οκτωβρίου 2023 09:15

Octagon Spirit

Δέκτης IP με λειτουργικό Android TV και ανάλυση 4K Ultra HD

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
FRONT 67708cd8

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόσφατο μοντέλο της γερμανικής Octagon, το οποίο και δοκιμάσαμε για να το παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον Octagon Spirit, έναν δέκτη IP streaming με λειτουργικό Android TV, 4πύρηνη CPU και εξαιρετική ανάλυση 4K Ultra HD. Υποστηρίζει Netflix HD, ενώ μέσω της ειδικής εφαρμογής MeTV που είναι προ-εγκατεστημένη στο μενού του είναι ιδανικός για παρακολούθηση IPTV υπηρεσιών με χρήση πρωτοκόλλων Stalker, Xtream και m3u. Έχει ενσωματωμένες μονάδες για ασύρματη συνδεσιμότητα, με Wi-Fi διπλής μπάντας 2.4/5 GHz 1200Mbps και Bluetooth 5.1, ενώ περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό τηλεχειριστήριο που προγραμματίζεται πανεύκολα για να ελέγχει και τις βασικές λειτουργίες της τηλεόρασης.

OCTAGON SPIRIT

Ο Octagon Spirit είναι ένας ιδανικός δέκτης για IPTV streaming, που χαρακτηρίζεται από ισχυρό υλικό και ένα ευρύ φάσμα επιλογών ψυχαγωγίας. Υποστηρίζει σχεδόν όλες τις κοινές λειτουργίες που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο Android TV Box, επιτρέποντας στον χρήστη να απολαμβάνει τηλεοπτικό περιεχόμενο, σειρές, ταινίες και Video On Demand. Με κινηματογραφική ποιότητα εικόνας 4K Ultra HD που προσφέρει καθαρές, αληθινές εικόνες και ζωντανά χρώματα, μετατρέπει το σαλόνι του σπιτιού σε χώρο Home Cinema. Επιπλέον, κάνει απολαυστική την πλοήγηση στο Internet μέσα από τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, ενώ με το ενσωματωμένο Google Play Store κάνει διαθέσιμες όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές του Android.

Χαρακτηριστικά

Ο Octagon Spirit έρχεται σε ένα κλασσικά σχεδιασμένο μαύρο πλαστικό σασί, με διαστάσεις 142x93x24 χιλιοστών. Η πρόσοψή του διαθέτει οθόνη LED τεσσάρων ψηφίων, ενώ στην επιφάνεια της πάνω πλευράς του βρίσκεται ένας ευδιάκριτος φωτισμός LED που εναλλάσσεται μεταξύ κόκκινου (stand by) και γαλάζιου χρώματος (ON). Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό συνδέσεων έχουμε: στην αριστερή πλευρά θύρες USB 2.0, mini USB και στην πίσω υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας DC IN, θύρες ETHERNET LAN και HD OUT, υποδοχή AV (mini jack 3.5mm), οπτική έξοδο ήχου SPDIF, θύρα USB 3.0 και μικροσκοπική οπή RECOVERY. Στα περιεχόμενα της συσκευασίας του δέκτη περιλαμβάνονται το τηλεχειριστήριό του, 2 μπαταρίες τύπου AAA, τροφοδοτικό DC 12V-1A, καλώδιο HDMI, καλώδιο επέκτασης με εξωτερικό αισθητήρα υπέρυθρων και εγχειρίδιο με οδηγίες λειτουργίας σε γερμανικά και αγγλικά.

BACK 1

Ο Octagon Spirit διαθέτει ισχυρό κεντρικό επεξεργαστή ARM Cortex A55, ο οποίος είναι εγκατεστημένος πάνω σε chipset Amlogic S905X3. Ο επεξεργαστής αυτός αποτελείται από 4 πυρήνες με ταχύτητα συγχρονισμού 1,9GHz (4x 1,9GHz) και αποδίδει 19.700 DMIPS. Η λειτουργική του μνήμη RAM είναι 2GB DDR3, ενώ 16GB μνήμης FLASH αποτελούν τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης. Για την απόδοση των γραφικών φροντίζει η πολυπύρηνη GPU ARM Mali 450. Διαθέτει ανάλυση 4K Ultra HD (3840x2160p) για πιο ευκρινή ποιότητα εικόνας, με HDR 10, HDR 10+ και HLG. Υποστηρίζει αποκωδικοποίηση video H.265, VP9, AVS2-P2 και ήχου Dolby Digital, Dolby Digital Plus/DD+, DTS.

Ο δέκτης χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Android TV έκδοσης 9.0 και στις προδιαγραφές του περιλαμβάνεται υποστήριξη HDCP 2.2 και Widevine DRM L1. Για τη σύνδεση στο Internet υπάρχει θύρα ETHERNET 100Mbps, αλλά και ενσωματωμένο Wi-Fi που εξασφαλίζει WLAN διπλής μπάντας 2.4/5 GHz με ταχύτητες έως 1200Mbps, ενώ υπάρχει και ενσωματωμένη μονάδα Bluetooth 5.1 για ασύρματη σύνδεση ακουστικών, πληκτρολογίου κ.λπ. Διαθέτει θύρα HDMI 2.1, αλλά και αναλογική AV για σύνδεση σε παλιάς τεχνολογίας τηλεοράσεις. Χάρη στο παρεχόμενο καλώδιο με εξωτερικό αισθητήρα υπέρυθρων, μπορεί να ελέγχεται τοποθετημένος πίσω από την τηλεόραση ή ακόμα και κρυμμένος μέσα σε ντουλάπι.

Προγραμματισμός τηλεχειριστηρίου

Ο Octagon Spirit περιλαμβάνει έξυπνο τηλεχειριστήριο 2 σε 1 για κοινό έλεγχο δέκτη και τηλεόρασης. Στο πάνω μέρος του βρίσκεται μια ξεχωριστή περιοχή με τέσσερα πλήκτρα εκμάθησης, TV Power, επιλογής εισόδου, VOL-, VOL+, τα οποία αντιγράφουν τις λειτουργίες του γνήσιου. Τα πλήκτρα αυτά διατηρούν τον προγραμματισμό τους ακόμα και μετά την αντικατάσταση των μπαταριών. Η διαδικασία πραγματοποιείται ως εξής: Πατάμε παρατεταμένα το TV Power για 5 δευτερόλεπτα, το ενδεικτικό LED αρχίζει να αναβοσβήνει και μετά αποκτάει σταθερό έντονο φωτισμό, δείχνοντας ότι το τηλεχειριστήριο έχει εισέλθει σε κατάσταση εκμάθησης. Τοποθετούμε στη συνέχεια το τηλεχειριστήριο του δέκτη απέναντι από το γνήσιο σε απόσταση μικρότερη των 3 εκατοστών μεταξύ τους. Πατάμε στιγμιαία το πλήκτρο που θέλουμε να αντιγράψουμε και το LED αρχίζει να αναβοσβήνει αργά, κάτι που σημαίνει ότι περιμένει να προγραμματιστεί. Έπειτα, πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο του γνήσιου και εφόσον το ενδεικτικό LED αναβοσβήσει 3 φορές και μετά μείνει σταθερά αναμμένο, σημαίνει ότι η αντιγραφή ήταν επιτυχής. Επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα για τα υπόλοιπα πλήκτρα και όταν ολοκληρωθεί η αντιγραφή όλων πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο του τηλεχειριστηρίου για να σβήσουμε το LED και να εξέλθουμε από την κατάσταση εκμάθησης.

Μενού

Το κεντρικό μενού του Octagon Spirit διαθέτει την τυπική μορφή του Android TV, όπως έχει διαμορφωθεί πρόσφατα. Πηγαίνοντας στο πάνω μέρος της οθόνης, με δεξί και αριστερό πλήκτρο κατεύθυνσης μπορούμε να μετακινούμαστε μεταξύ αρχικής σελίδας και καρτέλας εφαρμογών. Η αρχική σελίδα του περιλαμβάνει οριζόντιες στήλες με εικονίδια εφαρμογών και posters με προτάσεις περιεχομένου, η διάταξη των οποίων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Στην πρώτη οριζόντια στήλη βρίσκονται οι αγαπημένες εφαρμογές για γρήγορη πρόσβαση στις λειτουργίες τους, τις οποίες μπορούμε να μετακινήσουμε για να αλλάξουμε τη σειρά διάταξής τους, ενώ επιλέγοντας το εικονίδιο + που βρίσκεται στα δεξιά μπορούμε να προσθέσουμε και όποιες άλλες επιθυμούμε. Στην από κάτω οριζόντια στήλη Επόμενο μπορούμε να επιλέξουμε τις εφαρμογές που επιθυμούμε για προβολή σχετικού περιεχομένου τους, π.χ. μπορούν να εμφανίζονται posters από video του YouTube ή κάποιας τηλεοπτικής σειράς του Amazon Prime Video. Στις υπόλοιπες οριζόντιες στήλες υπάρχουν διάφορες προτάσεις περιεχομένου για θέαση, καθώς και προτάσεις για εγκατάσταση επιλεγμένων εφαρμογών του Google Play. Στην καρτέλα των εφαρμογών βρίσκουμε οριζόντιες στήλες με τα εικονίδια όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής, έχοντας δυνατότητες επιλογής για προσθήκη τους στις αγαπημένες εφαρμογές ή για απεγκατάστασή τους.

Πάνω δεξιά βρίσκεται τοποθετημένο το χαρακτηριστικό γρανάζι που μας οδηγεί στο μενού των ρυθμίσεων. Εδώ βρίσκουμε όλες τις γενικές ρυθμίσεις, όπου μεταξύ άλλων μπορούμε να ρυθμίσουμε το Wi-Fi, να προσθέσουμε τον Google λογαριασμό μας, να δούμε τη λίστα των εφαρμογών και να επιλέξουμε διάφορες προτιμήσεις της συσκευής. Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε τιμή ανάλυσης εικόνας, ημερομηνία και ώρα, γλώσσα, μορφές ήχου, να εκτελέσουμε ενημέρωση συστήματος και να ενεργοποιήσουμε το HDMI CEC.

Δοκιμή εφαρμογών

Για τη σύνδεση του Octagon Spirit στο Internet χρησιμοποιήσαμε το Wi-Fi που επέδειξε απόλυτη σταθερότητα, ώστε να μη μας προβληματίσει σε κανένα σημείο των δοκιμών μας. Αρχικά, δοκιμάσαμε την εφαρμογή του YouTube που λειτουργεί άψογα, προσφέροντας δυνατότητα προβολής video με επιλογή ποιότητας εικόνας 4K 2160p. Χρησιμοποιήσαμε τον λογαριασμό που διαθέτουμε για να συνδεθούμε στο Netflix και μέσω της ενεργής συνδρομής μας παρακολουθήσαμε περιεχόμενο από τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming. Παρά το γεγονός ότι στις προδιαγραφές του δέκτη περιλαμβάνεται το ανώτερο δυνατό επίπεδο κρυπτογράφησης και προστασίας DRM, δηλαδή το Widevine L1, η μέγιστη ανάλυση εικόνας που υποστηρίζεται είναι η Full HD (1080p) και όχι η Ultra HD. Η υπηρεσία πάντως λειτουργεί γενικά χωρίς να προβληματίζει, με εύκολη πλοήγηση ανάμεσα στα posters των τίτλων και ομαλή ροή εικόνας κατά την αναπαραγωγή. Ανοίξαμε την εφαρμογή MeTV, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για παρακολούθηση IPTV υπηρεσιών. Μέσα από το όμορφα σχεδιασμένο και εύκολο στη χρήση μενού της, επιλέξαμε πρωτόκολλο m3u και πληκτρολογήσαμε κατάλληλο URL για να πραγματοποιηθεί σύνδεση με την πηγή του αντίστοιχου διακομιστή. Το streaming στα τηλεοπτικά κανάλια που περιλαμβάνονται στη λίστα αναπαραγωγής εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία. Με επιτυχία εκτελέστηκε και το σερφάρισμα στο Internet, κάνοντας χρήση της εφαρμογής Google. Οι ιστοσελίδες ανοίγουν γρήγορα, ενώ η πλοήγηση μέσα σε αυτές πραγματοποιείται εύκολα, ακόμα και μέσω του τηλεχειριστηρίου. Συνδέσαμε USB 3.0 σκληρό δίσκο και ανοίξαμε την εφαρμογή MX Player. Η αναπαραγωγή 4K Ultra HD video πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά, ενώ ο DTS ήχος και οι εξωτερικοί ελληνικοί υπότιτλοι των αποθηκευμένων ταινιών αναγνωρίστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που δοκιμάσαμε, το ARD 1 προσφέρει live και On Demand προγράμματα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, το Me Weather εμφανίζει 4 κάρτες σε γαλάζιο φόντο με αναλυτικές πληροφορίες για την 5ήμερη πρόγνωση του καιρού, ενώ μέσω του Internet Speed Test εκτελείται έλεγχος της ταχύτητας σύνδεσης στο Internet.

Προσθέσαμε τον Google λογαριασμό μας και μέσα από το Google Play Store εγκαταστήσαμε δημοφιλείς εφαρμογές που αναβαθμίζουν ουσιαστικά την τηλεοπτική εμπειρία του χρήστη. Μία από αυτές είναι το εξαιρετικό ERT•FLIX, η streaming πλατφόρμα της ΕΡΤ που λειτουργεί άψογα. Ο χρήστης μπορεί από εδώ να παρακολουθεί On Demand και σε άριστη ποιότητα εικόνας όλες τις νέες και προηγούμενες σειρές της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και ζωντανές ροές των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ και όλα τα ραδιόφωνα. Μία ακόμα εφαρμογή που δοκιμάσαμε είναι το NBA app, μέσω του οποίου η συνδρομητική πλατφόρμα του NBA λειτουργεί άψογα και όπως πάντα με ποιότητα εικόνας υψηλού επιπέδου, που οπωσδήποτε κάνει ακόμα πιο απολαυστική τη θέαση των αγώνων από το κορυφαίο στον κόσμο πρωτάθλημα μπάσκετ. Δοκιμάστηκε επίσης η εφαρμογή της Cosmote TV, με αρνητικά όμως αποτελέσματα ως προς τη δυνατότητα θέασης. Η πρόσβαση στα προγράμματα της πλατφόρμας γίνεται αδύνατη, καθώς η συσκευή εμφανίζεται ως Rooting.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

SoC: Amlogic S905X3

CPU: 4πύρηνος ARM Cortex A55, 4×1.9GHz, 19.700 DMIPS

GPU: ARM Mali 450

RAM: 2GB DDR3

FLASH: 16GB

Λογισμικό: Android TV 9.0

Ανάλυση: 4K Ultra HD (3840x2160p)

Video: H.265, VP9, AVS2-P2

Audio: Dolby Digital, Dolby Digital Plus/DD+, DTS

Πρόσοψη: Οθόνη LED 4x ψηφίων

Συνδέσεις: 1x mini USB, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x LAN, 1x HDMI 2.1, 1x AV, 1x SPDIF

Ασύρματη συνδεσιμότητα: Wi-Fi 2.4GHz / 5GHz 1200 Mbps, Bluetooth 5.1

Διαστάσεις: 142x93x24 χιλ.

Η γνώμη μας: Για πρώτη φορά, η Octagon συμπεριλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της ένα μοντέλο με λειτουργικό σύστημα Android TV, τα πλεονεκτήματα του οποίου είναι γνωστά σε όλους. Συνδέοντάς τον στην τηλεόρασή του, ο χρήστης αποκτάει πλέον μια Smart TV με το πιο πρόσφατο μενού, έχοντας δυνατότητα να παρακολουθεί συνδρομητικά προγράμματα από δημοφιλείς τηλεοπτικές πλατφόρμες. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε την ασυμβατότητα λειτουργίας με την Cosmote TV, την υποστήριξη του Netflix έως Full HD και όχι Ultra HD, ή ακόμα και τη μη υποστήριξη της λειτουργίας Chromecast, τα οποία οπωσδήποτε αποτελούν σοβαρές ελλείψεις για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο Octagon Spirit είναι ένας αξιόλογος IP δέκτης που προσφέρει μεγάλη ποικιλία περιεχομένου και μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του μέσου χρήστη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Δορυφορικά κάτοπτρα Kathrein για σκληρές καιρικές συνθήκες

  Τα δορυφορικά κάτοπτρα της Kathrein, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190 km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρ...
 • TP-LINK ER706W

  TP-LINK ER706W

  Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ER706W, ένα ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό τω...
 • Prolink PF352

  Prolink PF352

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου εξαρτήματος PF352 της Prolink. Πρόκειται για έναν μετατροπέα σήματος από Mini DisplayPort σε HDMI 1.4 θηλυκό, μήκους 0,1 μέτρου. Συνδέε...
 • PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  PROMAX PD-350, PD-351, PD-352

  Η PROMAX, εκτός από επαγγελματικά πεδιόμετρα, παράγει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών στους τομείς διανομής σήματος, RFR, οπτικών και ηλεκτρολογικών προϊόντων. Η σειρά ψηφιακών πολυμέτρων PD-350, PD...
 • Amiko FTP/UTP

  Amiko FTP/UTP

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή καλωδίων δικτύου της Amiko. Περιλαμβάνει τα καλώδια FTP CAT5, FTP CAT5 Outdoor (μαύρο), FTP CAT6 και UTP CAT5, τα οποία διατίθενται σε συσκευασία στροφ...
 • SONORA TERRA DIGITAL

  SONORA TERRA DIGITAL

  Η Sonora Terra Digital είναι μια κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας! Είναι κατάλλ...
 • TVIP S-Box v.705

  TVIP S-Box v.705

  Με τον νέο δέκτη IP TVIP S-Box v.705 μπορείτε εύκολα να απολαύσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Ο δέκτης διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tronix και...
 • Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων PF485A-0050 και PF485A-0150 της Prolink. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας καλώδια USB Type-C σε USB-A version 3.0, με διαστάσεις...
 • Kathrein UFOpro Lite

  Kathrein UFOpro Lite

  Τα Νέα Ψηφιακά Compact Headend της Kathrein με την ονομασία UFOpro Lite είναι τα νέα οικονομικά, all in one Headend για εφαρμογές τηλεόρασης σε ξενοδοχεία, σκάφη, στάδια, συγκροτήματα κατοικιών κα...
 • FRITZ!Fon X6

  FRITZ!Fon X6

  Το νέο FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4″ υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να...
 • TP-Link EAP783

  TP-Link EAP783

  Η TP-Link ανακοινώνει την είσοδο ενός νέου access point στην οικογένεια συσκευών Omada. Πρόκειται για το EAP783, ένα BE19000 access point οροφής τριπλής μπάντας Wi-Fi 7, που χαρακτηρίζεται από υψη...
 • YouTube PROMAX Hellas

  YouTube PROMAX Hellas

  Η PROMAX έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τα κορυφαία μοντέλα αναλυτών φάσματος RANGER Neo, HD RANGER και φυσικά για την ναυαρχίδα ATLaS NG. Στο YouTube κανάλι της PROMAX Hellas...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τηλεχειρι...
 • Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Η συνεχής χρήση και οι ανεπιθύμητες πτώσεις των πάσης φύσης τηλεχειριστηρίων προκαλούν τη φυσική φθορά τους, που όπως είναι λογικό μειώνει τον κύκλο ζωής τους και κάποια στιγμή τα καθιστά μη λειτο...
 • Opticum T-Box

  Opticum T-Box

  Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη, που ξεχωρίζει από τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον OpticumT-Box, έναν δέκτη συμ...