Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 523
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

25 Μαΐου 2023 09:11

PROMAX RANGER mini

Compact πεδιόμετρο για RF, CATV και οπτικές ίνες

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
PROMAX RANGER mini d3f22ee4

Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-one οικονομικό αναλυτή φάσματος που έχει σχεδιαστεί για στόχευση επίγειων κεραιών και δορυφορικών κατόπτρων, ανάλυση DOCSIS και εγκατάσταση οπτικών ινών. Υποστηρίζει σήματα DVB-S/S2, DVB-T/T2, ISDB-T και προσφέρει αναλογικές και ραδιοφωνικές μετρήσεις FM, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάγνωση δικτύων CATV.

Το PROMAX RANGER mini είναι ένα ultra compact πεδιόμετρο με αναλυτή φάσματος που επιτρέπει στον εγκαταστάτη να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στις μετρήσεις ποιότητας ενός καναλιού, με ένα απλό πάτημα στην οθόνη αφής του. Η μικρή, εύχρηστη και εξαιρετικά ελαφριά αυτή συσκευή αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο για συστήματα διανομής δορυφορικής και επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ ο στιβαρός σχεδιασμός της την κάνει ανθεκτική ακόμα και στην πιο σκληρή χρήση.

Χαρακτηριστικά

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το PROMAX RANGER mini έρχεται σε πολύ μικρό μέγεθος και διαθέτει σχήμα που παραπέμπει αρκετά σε tablet, έχοντας διαστάσεις 177x117x30 χιλιοστών. Η πάνω και η κάτω πλευρά του έχουν ενσωματωμένο πλαστικό περίβλημα για προστασία από πτώσεις, ενώ το αριστερό της μέρος διαθέτει υφασμάτινη λαβή για εύκολη μεταφορά και κράτημα με το ένα χέρι. Η επιφάνεια της πρόσοψής του καλύπτεται από μια έγχρωμη TFT LCD οθόνη αφής 5”, ενώ στην πάνω πλευρά είναι τοποθετημένες υποδοχές RF, Fiber και στην κάτω θύρες ETHERNET, USB 2.0, υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας 12V και μικροσκοπικό πλήκτρο ON/OFF. Η συσκευή έρχεται μέσα σε σκληρό βαλιτσάκι μεταφοράς που διαθέτει προστατευτική επένδυση στο εσωτερικό της, η οποία περιλαμβάνει τροφοδοτικό 12V/1A, λουρί για τον ώμο, πένα οθόνης και αντάπτορες σύνδεσης TV και F.

Το PROMAX RANGER mini είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T2, DVB-S/S2, ISDB-T και περιλαμβάνει μετρήσεις αναλογικών και ραδιοφωνικών σημάτων FM, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση δικτύων CATV. Προσφέρει ενδείξεις ισχύος, MER, preBER και postBER στην ίδια οθόνη με το αστεροειδές διάγραμμα, για αξιολόγηση της ποιότητας λήψης του σήματος με μια ματιά. Διαθέτει λειτουργία datalogger με δυνατότητα καταγραφής αυτόματων μετρήσεων σε πολλαπλούς αναμεταδότες, για ανάλυση της απόδοσης εκτεταμένων δικτύων. Είναι συμβατό με τη ζώνη DOCSIS, προσφέροντας ενδείξεις QAM και αναλογικές μετρήσεις. Προσφέρει έλεγχο σε δίκτυα οπτικής ίνας HFC (Hybrid Fiber Cable), δίνοντας μετρήσεις στην οπτική μπάντα 1100 έως 1700 nm. Διαθέτει web interface για διαχείριση αρχείων, channel plans και στιγμιότυπων οθόνης μέσω browser από υπολογιστή. Δέχεται αναβάθμιση λογισμικού μέσω USB, ενώ η 7.6 V LiPo μπαταρία του πλήρως φορτισμένη προσφέρει αυτονομία λειτουργίας που μπορεί να ξεπεράσει τις 4 ώρες.

Λειτουργίες

Το PROMAX RANGER mini περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την εκτέλεση οποιασδήποτε εγκατάστασης σε επίγεια, δορυφορικά ή καλωδιακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών ινών. Κάθε σύστημα διαθέτει μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία για κάθε έργο που εκτελεί ο εγκαταστάτης.

Η λειτουργία Spectrum Analyzer παρέχει μια ανάλυση του φάσματος στη ζώνη που αντιστοιχεί στο επιλεγμένο σύστημα. Μπορεί να αποδιαμορφώσει κάθε σήμα και να δείξει το αστεροειδές διάγραμμά του, ενώ το επίπεδο αναφοράς και το εύρος μπορούν να οριστούν από τον χρήστη του οργάνου.

Η λειτουργία Upstream παρέχει μια ανάλυση του upstream φάσματος στη ζώνη μεταξύ 5 και 205 MHz, κάτι που επιτρέπει τον εύκολο εντοπισμό προβλημάτων εντός αυτής, όπως τον παλμικό θόρυβο.

Η λειτουργία Scan για επίγεια και καλωδιακά δείχνει το επίπεδο όλων των ενεργών καναλιών στο channel plan, μέσω ενός ραβδωτού διαγράμματος.

Η λειτουργία TILT είναι χρήσιμη για την εξίσωση της γραμμής, καθώς μετράει σε dB την απόκλιση που προκύπτει από τη διαφορά στη στάθμη μεταξύ τεσσάρων φερόντων.

Η λειτουργία Voltmeter προσδιορίζει αυτόματα τον τύπο τάσης (DC ή AC) στην είσοδο και τη συχνότητα σε περίπτωση εναλλασσόμενης τάσης, ενώ περιλαμβάνει επιπλέον και άλλα εργαλεία όπως datalogger, screenshot, επεξεργασία channel plan και σύνδεση σε εξωτερική συσκευή (PC, tablet) μέσω Ethernet.

Μετρήσεις επίγειων σημάτων

Μέσω του πλήκτρου HOME εμφανίζεται το κεντρικό μενού και για να εισέλθουμε στις μετρήσεις επίγειων σημάτων πατάμε πάνω στο εικονίδιο TERRESTRIAL. Το όργανο παρέχει τρία εργαλεία για την ανάλυσή τους, Spectrum, Scan και Input Voltage.

Πατώντας στο εικονίδιο SPECTRUM ANALYZER, η οθόνη δείχνει την ανάλυση επίγειου φάσματος στη ζώνη από 45 MHz έως 1000 MHz. Μπορούμε να συντονίσουμε το σήμα με δύο τρόπους, μέσω καναλιού ή συχνότητας, πατώντας πάνω στο αντίστοιχο πλαίσιο πάνω αριστερά της οθόνης και επιλέγοντας τιμή από το αναδυόμενο μενού. Εάν πατήσουμε στο εικονίδιο MENU, επιλέξουμε Frequency tuning και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο Auto System, εμφανίζεται αυτόματα το πρότυπο μετάδοσης για τη συχνότητα που έχουμε συντονιστεί.

Πίσω στο μενού TERRESTRIAL, πατώντας SCAN εμφανίζεται στην οθόνη το επίπεδο σήματος σε μορφή μπάρας για τον καθένα από τους ενεργούς επίγειους αναμεταδότες. Με πάτημα σε κάθε μπάρα, εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης ενδείξεις για το κανάλι, τη συχνότητα, τη στάθμη και το MER του σήματος, ενώ αν πατήσουμε στο πάνω δεξιά κουτάκι το βελάκι του προτύπου μετάδοσης έχουμε αποδιαμόρφωση του σήματος με εμφάνιση τιμών preBER, post V.BER και αστεροειδούς διαγράμματος.

Το Input Voltage προσδιορίζει αυτόματα τον τύπο της τάσης (DC ή AC) στην είσοδο, την τάση και τη συχνότητα σε περίπτωση τάσης AC. Στην οθόνη εμφανίζονται το πλήρες bandwidth της ισχύος σε dBmV, η τάση εισόδου DC, η τάση και συχνότητα εισόδου AC, καθώς και η ένταση του ρεύματος εξόδου.

Μετρήσεις δορυφορικών σημάτων

Για να εισέλθουμε στις μετρήσεις δορυφορικών σημάτων, πηγαίνουμε στο κεντρικό μενού και πατάμε πάνω στο εικονίδιο SATELLITE, το οποίο μας εμφανίζει αυτόματα την ανάλυση του φάσματος. Στην οθόνη αυτή πατάμε πάνω δεξιά το εικονίδιο MENU και στην αναδυόμενη λίστα πατάμε στο LNB, ώστε να δώσουμε τιμή τάσης ανάλογα με την πολικότητα του σήματος. Από την ίδια λίστα πάμε στο Frequency tuning και στο παράθυρο που εμφανίζεται μπορούμε να κάνουμε κλικ στο Auto Symbol Rate και το Auto system, ώστε το όργανο να αναγνωρίζει αυτόματα το πρότυπο του σήματος (DVB-S ή DVB-S2). Πατώντας πάνω στο πλαίσιο της συχνότητας, χρησιμοποιούμε το εικονικό πληκτρολόγιο για να δώσουμε τιμή Sat IF. Στο πάνω μέρος εμφανίζονται τιμές για τη στάθμη και το MER του σήματος, ενώ πατώντας το δεξί βελάκι έχουμε αποδιαμόρφωση του σήματος με εμφάνιση των τιμών preBER, postBER, Symbol Rate και Code Rate, του τύπου του προτύπου του σήματος και του αστεροειδούς διαγράμματος.

Μετρήσεις CATV

Για να εισέλθουμε στις μετρήσεις CATV, πατάμε πάνω στο εικονίδιο CABLE του κεντρικού μενού. Το όργανο παρέχει τέσσερα εργαλεία για την ανάλυση αυτών των σημάτων, SCAN/TILT, RETURN BAND ANALYZER, SPECTRUM ANALYZER και INPUT VOLTAGE.

Η λειτουργία SCAN εμφανίζει στην οθόνη το επίπεδο στάθμης του σήματος σε μορφή γραφήματος με μπάρες, για καθένα από τα ενεργά κανάλια στο επιλεγμένο channel plan.

Η λειτουργία TILT εμφανίζει γραφικά και αριθμητικά στην οθόνη την απόκλιση στο επίπεδο μεταξύ οποιωνδήποτε τεσσάρων συχνοτήτων και χρησιμοποιείται για την εξισορρόπηση της γραμμής.

Η λειτουργία RETURN BAND ANALYZER εμφανίζει την ανάλυση του φάσματος ανόδου (upstream) στη ζώνη μεταξύ των 5 και 205 MHz, ανιχνεύοντας την ύπαρξη παλμικού θορύβου.

Η λειτουργία SPECTRUM ANALYZER δείχνει την ανάλυση του φάσματος για το σήμα που λαμβάνεται από τη ζώνη μεταξύ των 5 MHz έως 2700 MHz. Προσφέρει επίσης μέτρηση της στάθμης, αποδιαμόρφωση του σήματος και αστεροειδές διάγραμμα.

Η λειτουργία INPUT VOLTAGE προσδιορίζει αυτόματα τον τύπο τάσης (DC ή AC) στην είσοδο, την τάση και τη συχνότητα σε περίπτωση τάσης AC.

Μετρήσεις FIBER

Το PROMAX RANGER mini διαθέτει εργαλεία για τη μέτρηση και την ανάλυση σημάτων οπτικής ίνας, σε συστήματα διανομής δορυφορικών, επίγειων και καλωδιακών καναλιών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει λειτουργίες SPECTRUM, RETURN BAND, SCAN, TILT, SATELLITE και OPTICAL POWER, που με εξαίρεση την τελευταία λειτουργούν όπως εξηγήθηκαν στις προηγούμενες ενότητες για τα σήματα RF.

Το OPTICAL POWER μετράει την ισχύ για κάθε μήκος κύματος, χρησιμοποιώντας ένα μετρητή που μπορεί να βαθμονομηθεί για 6 διαφορετικά μήκη κύματος, 1310 nm, 1490 nm, 1550 nm, 1590 nm, 1610 nm και 1625 nm. Στην οθόνη εμφανίζονται τρεις σχετικές μπάρες με αριθμητικές τιμές:

·  O-PWR: Ένδειξη οπτικής ισχύος για το ανώτερο και κατώτερο όριο.

·  RF-PWR: Ένδειξη οπτικής ισχύος για ολόκληρο το καλώδιο.

·  Relative PWR: Μετράει την απώλεια ισχύος και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής αναφοράς μείον την εξασθένιση.    

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Το PROMAX RANGER mini διαθέτει web server που επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω browser από υπολογιστή, για διαχείριση των αρχείων του και επεξεργασία ή δημιουργία νέων channel plans. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να συνδεθεί η συσκευή με καλώδιο Ethernet στο τοπικό δίκτυο και από την επιλογή Ethernet Configuration του μενού να ρυθμίσουμε Manual την IP της.

Στο πεδίο διευθύνσεων του browser πληκτρολογούμε την IP της συσκευής και στη σελίδα που ανοίγει εισάγουμε τον προεπιλεγμένο κωδικό Password, ώστε να οδηγηθούμε στη συνέχεια στην κάρτα του κεντρικού μενού. Στο αριστερό μέρος υπάρχει μια κάθετη στήλη για πλοήγηση στους φακέλους channel Plans, loggers και screenshots, που μπορούμε να τους επιλέξουμε για να προβάλουμε το περιεχόμενό τους. Από εδώ διαχειριζόμαστε τα channel plans και δημιουργούμε νέα, τα οποία μπορούμε να τα αποθηκεύουμε σε μορφή XML στον υπολογιστή και να τα φορτώνουμε μετά στο φάκελο Channel Plans για να είναι διαθέσιμα προς χρήση. Η δυνατότητα αυτή μας βοήθησε να δημιουργήσουμε το δικό μας πλάνο καναλιών με τους αναμεταδότες της Cosmote TV. Μπορούμε επίσης να διαχειριζόμαστε τα screenshots της συσκευής, ώστε να αποθηκεύουμε αυτά που χρειαζόμαστε στον υπολογιστή για να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, κάτι που δοκιμάσαμε με επιτυχία.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Οθόνη: Έγχρωμη TFT LCD 5’’ αφής

Σήματα: DVB-T/T2, DVB-S/S2,  ISDB-T, FM

Συνδέσεις: 1x USB, 1x ETHERNET, 1x RF, 1x FIBER

Μπαταρία: LiPo 7.6 Volt, 4 ώρες αυτονομία

Μετρήσεις: Στάθμη, MER, ανάλυση φάσματος, αστεροειδές διάγραμμα

Η γνώμη μας: Όποιος χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όργανο για πρώτη φορά, κατανοεί πολύ εύκολα για ποιο λόγο είναι ένα από τα εμπορικότερα πεδιόμετρα της αγοράς. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι συνδυάζει τόσο μικρό όγκο με ελάχιστο βάρος, που δεν του απαγορεύουν να είναι ένας άριστος αναλυτής φάσματος και να προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για στόχευση επίγειων κεραιών και δορυφορικών κατόπτρων, ανάλυση DOCSIS και έλεγχο δικτύων οπτικής ίνας HFC. Η δυνατότητα διαχείρισης μέσω υπολογιστή προσφέρει μεγάλη άνεση, ενώ ο κορυφαίος βαθμός φορητότητάς του καθιστά το PROMAX RANGER mini ως μια άριστη πρόταση αγοράς επαγγελματικού πεδιόμετρου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...
Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U30 Split
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
AVM FRITZ!Box 4060
Το FRITZ!Box 4060 είναι ένα γρήγορο ασύρματο tri-band router με Wi-Fi 6, που εξασφαλίζει κορυφαίες ταχύτητες στο Wi-Fi δίκτυό σας. Χάρη στην ευρεία γκάμα επιλογών σύνδεσης, το FRITZ!Box 4060 μπορε...
Τηλεχειριστήρια τύπου original από την KAL Electronics
Αλλάξτε το παλιό τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας με ένα από τα τηλεχειριστήρια αντικατάστασης της KAL Electronics! Πρόκειται για τηλεχειριστήρια τύπου original, τα οποία δεν χρειάζονται προγραμματι...
TP-Link EAP625-Outdoor HD AX1800
Μεγιστοποιήστε τη συνδεσιμότητά σας με το TP-Link EAP625-Outdoor HD AX1800 Wi-Fi 6 Access Point, το οποίο έχει κατασκευαστεί τόσο για εσωτερικούς, όσο και για εξωτερικούς χώρους. Απολαύστε εκπληκτ...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...
Γιατί πρέπει να αλλάξετε τον παλιό σας αναλυτή φάσματος Promax
Καθώς οι τεχνολογίες εκπομπής γενικότερα εξελίσσονται, θα πρέπει αντίστοιχα να ανανεώνονται και τα όργανα μέτρησης, προκειμένου να συμβαδίζουν τουλάχιστον με κάποια βασικά χαρακτηριστικά, όπως ταχ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...