Skip to main content
20 Νοεμβρίου 2013 05:45

PVR δέκτης Technicolor DSI 810

Ο νέος δέκτης PVR του OTE TV

Γράφει: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F6cdff6c78de76c95f801714852eecee0 XL

Featured | Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερo από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες…

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερο από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Πρόκειται για το μοντέλο DSI-810 της Technicolor (πρώην Thomson), ο οποίος μάλιστα διαθέτει δύο tuner, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα, ενώ γράφετε ένα άλλο.

Το όλο πακέτο κατέφθασε σε πολυτελή συσκευασία, αφού εκτός από το τηλεχειριστήριο, τα 2 εγχειρίδια λειτουργίας (οδηγός χρήσης – εγχειρίδιο χρήσης) και το πολυτελές διαφημιστικό των υπηρεσιών, περιλαμβάνει όλα τα καλώδια που μπορεί να χρειαστούμε, για να συνδέσουμε το δέκτη (HDMI, Scart, Ethernet). Η συνδρομητική κάρτα βρισκόταν στην υποδοχή της, στο δεξί πλαϊνό του δέκτη, με το τσιπάκι να κοιτάζει προς τα κάτω, ενώ οι διαστάσεις του δέκτη είναι ελαφρά μεγαλύτερες από αυτές του προηγούμενο μοντέλου, γεγονός λογικό, αν σκεφτούμε ότι στο εσωτερικό του φιλοξενεί και έναν σκληρό δίσκο 320GB.

{gallery}9929_1{/gallery}

Η πρόσοψη του δέκτη διαθέτει στο αριστερό κομμάτι την οθονούλα που δείχνει το κανάλι ή την ώρα και τις λυχνίες εγγραφής (R κόκκινο) και αναμονής (ενεργός=πράσινο, σε αναμονή=κόκκινο, παθητική αναμονή=πορτοκαλί). Στο… κεντροδεξιό τμήμα υπάρχουν τα βασικά πλήκτρα χειρισμού (επαρκή και για πλήρη χειρισμό χωρίς τηλεκοντρόλ), ενώ το πίσω μέρος διαθέτει τις εισόδους των δύο tuner, έξοδο HDMI, Scart, ψηφιακή οπτική έξοδο ήχου, ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου, αναλογική έξοδο ήχου L&R, θύρα RJ-45 (Ethernet, για μελλοντική χρήση), θύρα USB (για μελλοντική χρήση) και είσοδο τροφοδοσίας DC 12V.

Το τηλεχειριστήριο είναι απολύτως όμοιο με αυτό του προηγούμενου μοντέλου, ενώ -όπως διαπιστώσαμε- και το τροφοδοτικό είναι ακριβώς ίδιο.

Ρυθμίσεις

Συνδέσαμε τον δέκτη με το LNB στον Eurobird 9A – 9E με το 60αρι πιάτο, στη θέση του προηγούμενου μοντέλου και μάλιστα με το παλιό τροφοδοτικό. Αρχικά… δεν πήραμε σήμα, καθώς θεωρήσαμε ως βασική είσοδο σήματος την εξωτερική, ενώ είναι η εσωτερική. Με τη σωστή σύνδεση τα κανάλια του πακέτου εμφανίστηκαν μόνα τους στη λίστα καναλιών, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, καθώς ο δέκτης αντιλήφθηκε σήμα από το σωστό δορυφόρο (η default ρύθμιση του DiSEqC είναι σε θέση A, κάτι που σημαίνει πως ο δέκτης θα πάρει έτσι κι αλλιώς σήμα, αν αυτό προέρχεται από την πρώτη θύρα ενδεχόμενου διακόπτη ή αν δεν υπάρχει καθόλου διακόπτης DiSEqC).

Συνήθως η κάρτα ενεργοποιείται μόνη της το πολύ σε 30 λεπτά, αν όμως αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να καλέσετε το 13888 και να δώσετε τα στοιχεία της συνδρομής σας, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νέος οδηγός χρήσης που παρέχεται δεν είναι μόνο πολυτελέστατος αλλά και αναλυτικότατος, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις του δέκτη (π.χ. κλείδωμα καναλιών – γονικός έλεγχος, λίστα αγαπημένων, ρυθμίσεις εγκατάστασης ή χρήστη).

Η βασική διαφορά από τα παλαιότερα μοντέλα σε ό,τι αφορά την «αισθητική» είναι τα σαφώς πιο καλαίσθητα μενού, στα οποία κυριαρχεί το μπλε αντί του μαύρου, καθώς και η προσθήκη της ανάλυσης εξόδου οθόνης στα 1080p, αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται και από την τηλεόρασή σας (να έχετε δηλαδή Full HD TV).

Οι λοιπές ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις παραμένουν ολόιδιες και με τα δύο παλιά μοντέλα, με εξαίρεση βέβαια όσα αφορούν τις εγγραφές που θα αναφέρουμε παρακάτω. Εννοείται πως όλα όσα αφορούν ρυθμίσεις βρίσκονται στις υποεπιλογές του πλήκτρου Menu.

PVR

Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του δέκτη έχει συνολική χωρητικότητα 320 GB, από τα οποία όμως είναι διαθέσιμα για εγγραφές τα 250 GB, που αντιστοιχούν περίπου σε 181 ώρες εγγραφών (ο υπολειπόμενος χρόνος αναγράφεται πάντα, όταν πατώντας το πλήκτρο PVR ελέγχουμε τις εγγραφές που έχουμε κάνει και επιλέγουμε κάποια για να δούμε). Τα υπόλοιπα 70 GB θα διατεθούν σε προσεχείς υπηρεσίες, όπως cinema on demand από έναν αριθμό επιλεγμένων ταινιών που θα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο, ενώ στα πλάνα του πακέτου βρίσκεται και η ενοποίηση των υπηρεσιών connx tv – ote tv για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ΟΤΕ.

Με το που ξεκινήσαμε τη χρήση του δέκτη εμφανίστηκε ένα αναδυόμενο μενού, που μας ρωτούσε αν θέλουμε να γίνει διαμόρφωση του σκληρού δίσκου του δέκτη. Απαντήσαμε ναι και η διαμόρφωση κράτησε ελάχιστο χρόνο. Στο σχετικό μενού έχετε πρόσβαση και από τις ρυθμίσεις συστήματος.

Επίσης, στις αρχικές ρυθμίσεις συστήματος του δέκτη, εφόσον επιλέξετε στη ρύθμιση LNB την επιλογή 1 LNB, θα σας αναδυθεί ένα ακόμη μενού, που θα σας ζητεί να επιβεβαιώσετε ότι δέχεστε πως οι εγγραφές και η ταυτόχρονη παρακολούθηση άλλου καναλιού θα γίνονται μόνο από τα κανάλια της υπηρεσίας ΟΤΕ TV (στην πράξη και από τα ελεύθερα κανάλια κάθετης πόλωσης στις 9Ε). Με τη θετική επιβεβαίωση ενεργοποιείται ο εσωτερικός βρόγχος (ενσωματωμένο εσωτερικό splitter) του αποκωδικοποιητή και απενεργοποιείται η δευτερεύουσα δορυφορική είσοδος Sat 2 IN και έτσι μπορείτε να γράφετε ένα κανάλι της υπηρεσίας, ενώ παρακολουθείτε ένα άλλο.

Η πιο απλή εγγραφή γίνεται πατώντας το κόκκινο μπουτόν R του τηλεκοντρόλ, με το οποίο ξεκινά άμεσα η εγγραφή του προγράμματος που παρακολουθούμε, ενώ αν πατήσουμε για δεύτερη φορά το ίδιο μπουτόν, σταματά η εγγραφή που ξεκινήσαμε (αφού επιβεβαιώσουμε ότι θέλουμε να σταματήσει). Άμεσο ξεκίνημα εγγραφής γίνεται και μέσα από τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (από το πλήκτρο EPG), μέσω του οποίου επιτυγχάνεται πολύ εύκολα και ο χρονοπρογραμματισμός εγγραφών, αφού επιλέξουμε μελλοντικό πρόγραμμα για εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση πάντως μάς επιτρέπεται μόνο μία εγγραφή καναλιού την ίδια χρονική στιγμή, ενώ εμείς μπορούμε να βλέπουμε άλλο πρόγραμμα.

Το timeshift (ετεροχρονισμένη θέαση) είναι μία ευκολία που παρέχουν και πολλά PVR της αγοράς και ενεργοποιείται άμεσα όταν πατήσουμε το πλήκτρο Pause (II),ενώ παρακολουθούμε κάποιο ζωντανό πρόγραμμα, όταν π.χ. χτυπήσει το τηλέφωνο. Μόλις είμαστε πάλι ελεύθεροι, πατάμε το πλήκτρο Play και συνεχίζουμε τη θέαση από το σημείο στο οποίο την αφήσαμε, ενώ ο σκληρός δίσκος συνεχίζει την εγγραφή μέχρι το τέλος του προγράμματος (μπορούμε και να επιταχύνουμε τη θέαση, αν θέλουμε, με τα πλήκτρα forward ή να γυρίσουμε πίσω με τα back forward).

Επίσης, υπάρχει και ειδική λειτουργία για την αυτόματη εγγραφή όλων των επεισοδίων του ίδιου κύκλου μιας σειράς που παρακολουθείτε. Για το σκοπό αυτό πατάτε το κίτρινο πλήκτρο στον ηλεκτρονικό οδηγό, ενώ υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της προστασίας διαγραφής με το μπλε πλήκτρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε περισσότερες από δύο εγγραφές ταυτόχρονα (θα μπορείτε να παρακολουθείτε την μία από αυτές ζωντανά). Αν γράφοντας δύο προγράμματα θελήσετε να δείτε ένα τρίτο, ο δέκτης θα εμφανίσει ένα αναδυόμενο μενού, που θα σας υποχρεώσει να σταματήσετε τη μία εγγραφή, αν θέλετε να δείτε τρίτο πρόγραμμα.

Για πειραματισμό δοκιμάσαμε και αναλογική εγγραφή σε εξωτερικό PVR Recorder από τη θύρα Scart του δέκτη και πρέπει να πούμε ότι σε όλα τα αθλητικά κανάλια OTESport… φάγαμε πόρτα, δηλαδή το Macrovision ενεργοποιούνταν και η εγγραφή σταματούσε, ενώ στα υπόλοιπα κανάλια (HD-SD) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Τιμοκατάλογος της υπηρεσίας και των υποπακέτων

Το κόστος της υπηρεσίας PVR είναι 4 ευρώ τον μήνα επιπλέον του κόστους του υποπακέτου που έχει επιλέξει ο χρήστης, δηλαδή στην ουσία πρόκειται για «μακροχρόνια μίσθωση» του δέκτη, ο οποίος διατίθεται δωρεάν σε όσους συνδρομητές (παλιούς ή νέους) τον ζητήσουν, με δέσμευση 12μηνης συνδρομής (για τους νέους) ή με απλή αντικατάσταση του Kaon και την αύξηση των 4 ευρώ για τους παλιούς. Επίσης ο δέκτης διαθέτει ισόβια εγγύηση και σε οποιαδήποτε βλάβη (είτε του σκληρού δίσκου, είτε του δέκτη) αντικαθίσταται δωρεάν. Τα πλήρη τιμολόγια των υπηρεσιών του πακέτου υπάρχουν στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/pricelist/housingPackets

Όπως θα δείτε, οι τιμές ξεκινούν από 14,90 ευρώ το μήνα για το φτηνότερο υποπακέτο family pack για τους συνδρομητές τηλεφωνίας/ίντερνετ ΟΤΕ και καταλήγουν στα 27,38 ευρώ το μήνα για το full pack σε μη συνδρομητές ΟΤΕ. Σ’ αυτά θα προσθέσετε τα 4 ευρώ το μήνα για τον δέκτη με το σκληρό δίσκο και άλλα 7,90 ευρώ, αν επιθυμείτε και τα ερωτικά κανάλια του πακέτου.

Στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/Channels/Channels θα βρείτε (πολύ αναλυτικά) τα κανάλια των διαφόρων υποπακέτων.

Τεχνικά

Η συνδρομητική κάρτα σε σύστημα NDS 4 είναι παντρεμένη με τον δέκτη του συνδρομητή και δεν υπάρχει τρόπος να παίξει σε δέκτη της ελεύθερης αγοράς (ούτε καν σε ίδιο δέκτη άλλου συνδρομητή), που σημαίνει ότι αν θέλετε να βλέπετε στο εξοχικό σας, θα πρέπει να μεταφέρετε δέκτη και κάρτα. Τεχνική υποστήριξη στους συνδρομητές, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία ή αλλαγή στο επίπεδο συνδρομής, παρέχεται από το 13888.

{gallery}9929_2{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Eurobird 9A – 9Ε 12.111V, 12.149V, 12.226V, 12.265V, 12.380V NDS – Videoguard 720×576 (κανάλια SD) και 1920×1080 (1080i, κανάλια HD)

 • Oteshop, Γερμανός

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...