Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 507
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Ιανουαρίου 2011 03:00

Στις υπηρεσίες της σύνδεσης HDMI…

Διαμοιρασμός και διανομή σημάτων υψηλής ευκρίνειας

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Μπορεί να πήρε αρκετά χρόνια, ωστόσο το τοπίο πλέον έχει ξεκαθαρίσει, με την HDMI να είναι ο κυρίαρχος των ψηφιακών συνδέσεων στις οικιακές συσκευές. Η σύνδεση που έχει ταυτιστεί με την υψηλή ευκρίνεια φαίνεται να έχει πολλά να δώσει, ωστόσο έχει ένα βασικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την απόσταση που μπορεί να καλύψει. Τη λύση έρχεται να δώσει ένα άλλο καλώδιο ψηφιακών δεδομένων, το UTP, μέσα από μια σειρά συσκευών μετατροπής HDMI σε CAT6, που δίνουν τη δυνατότητα διαμοιρασμού πηγών υψηλής ευκρίνειας και κάλυψης μεγάλων αποστάσεων.

Οπωσδήποτε υπήρξαν πολλά ενδιάμεσα πρότυπα συνδέσεων από την αναλογική σύνδεση Scart έως την ψηφιακή HDMI, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το σύγχρονο πρότυπο της υψηλής ευκρίνειας θυμίζει κάτι από το καθιερωμένο για σειρά ετών, “πολυβύσμα” Scart. Και οι δύο συνδέσεις μεταφέρουν ταυτόχρονα εικόνα και ήχο, όπως και υπόκεινται στον περιορισμό της απόστασης του καλωδίου, σε σχετικά αντίστοιχα μεγέθη. Ευτυχώς, η σύνδεση HDMI, πέρα από την ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα, είναι πολύ πιο εύχρηστη από το πολύ ευπαθές και χοντροκομμένο (για πολλούς αχώνευτο…) Scart.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα διανομής των αναλογικών σημάτων από μια πηγή με έξοδο Scart, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καλώδια ομοαξονικά με βύσματα RCA και για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, να διαμορφωθούν και να μετατραπούν σε RF. Στη σύγχρονη εποχή του HDMI, η μετατροπή των ψηφιακών σημάτων δεν γίνεται σε RF, αλλά μεταφέρεται από καλώδιο UTP, διατηρώντας την ψηφιακή του μορφή και την ποιότητά του.

Συσκευές CYP για διανομή σήματος υψηλής ευκρίνειας

Αφορμή όλων των παραπάνω, αλλά και αυτών που θα επακολουθήσουν, υπήρξαν οι συσκευές της εταιρείας CYP που κατέφθασαν στο εργαστήριό μας αυτό τον μήνα. Όλα τα προϊόντα της εταιρίας έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας σημάτων HDMI v.1.3, για διανομή ή διαχωρισμό, διατηρώντας την ποιότητα στην ψηφιακή εικόνα υψηλής ευκρίνειας και τον πολυκαναλικό ήχο. Η γκάμα της CYP γύρω από τη σύνδεση HDMI είναι τεράστια. Οι συσκευές που είχαμε στη διάθεσή μας μάς έδωσαν μια πολύ καλή εικόνα για τις δυνατότητές των προϊόντων. Περιληπτικά λοιπόν, είδαμε τα εξής:

QU-12S. Διαχωριστής – Ενισχυτής 1:2 HDMI v1.3: Εκτός από το να διαχωρίζει και να διανέμει 1 σύνδεση HDMI σε 2 όμοιες εξόδους, η μονάδα επιπρόσθετα ενισχύει και ισοσταθμίζει το σήμα για να παρέχει τη μέγιστη απόδοση τόσο σε ήχο όσο και σε εικόνα. Κάθε έξοδος υποστηρίζει ανάλυση 1080p, Deep Colour (10-bit και 12-bit) και ήχο 7.1 έως 25 μέτρα και μπορεί να συνδεθεί σε σειρά.

QU-14WE. Διαχωριστής – Ενισχυτής 1:4 HDMI v1.3: Αντίστοιχα με τις δυνατότητες της προηγούμενης μονάδας, η συγκεκριμένη δέχεται μια σύνδεση HDMI και τη διαμοιράζει σε τέσσερις όμοιες εξόδους HDMI, υποστηρίζοντας ανάλυση 1080p/12bit για απόσταση 10 μέτρων στο σήμα εξόδου. Η μονάδα έχει δυνατότητα αναγνώρισης των ρυθμίσεων ανάλυσης των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στις εξόδους για αυτόματη προσαρμογή του σήματος, αλλά διαθέτει παράλληλα και δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του σήματος εξόδου (εικόνας και ήχου) με ρυθμιστικά στην πρόσοψή του.

PU-107. Πομπός και Δέκτης HDMI v.1.3 σε CAT6: Οι μονάδες έρχονται να καλύψουν το πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων, χρησιμοποιώντας καλώδιο UTP. Ο πομπός δέχεται σήμα HDMI και αποδίδει έξοδο CAT6 UTP, με δυνατότητα να τρέξει σε καλώδιο έως 40 μέτρα, έως ότου τερματιστεί στον δέκτη, ο οποίος δέχεται το καλώδιο CAT6 και αποδίδει έξοδο HDMI. Η μονάδα υποστηρίζει σήμα ανάλυσης έως 1080p24fps και High Definition Audio.

PU-1106. Πομπός και Δέκτης με IR HDMI v1.3 σε CAT6: Το συγκεκριμένο ζευγάρι διαθέτει τις δυνατότητες του προηγούμενου πακέτου, αλλά επιπρόσθετα υποστηρίζει και απομακρυσμένο τηλεχειρισμό. Για τον λόγο αυτό, ο πομπός διαθέτει δύο εξόδους UTP (Video και DCC), που οδηγούνται σε δύο αντίστοιχες εισόδους του δέκτη. Σε κάθε συσκευή συνδέουμε την προέκταση IR που τις συνοδεύει και έτσι μεταφέρονται ενσύρματα οι εντολές τηλεχειρισμού.

PU-Q1H4C. Μετατροπέας – Διαχωριστής 1 HDMI σε 3 CAT6: Πρόκειται ουσιαστικά για μια συσκευή που συνδυάζει πομπό/μετατροπέα και διαχωριστή/ενισχυτή. Η συσκευή μπορεί να δεχθεί μία πηγή HDMI και να τη μετατρέψει σε CAT6, διαμοιράζοντάς τη σε έως τρεις απομακρυσμένες συσκευές μέσω UTP, παρέχοντας ταυτόχρονα και μια ακόμα τοπική έξοδο HDMI. Διαθέτοντας παράλληλα δυνατότητα απομακρυσμένου τηλεχειρισμού, έχει 3 διπλές εξόδους UTP (Video και DCC), οι οποίες μπορούν να οδηγηθούν σε 3 αντίστοιχους δέκτες (όπως τις μονάδες που αναφέραμε παραπάνω), σε μέγιστη απόσταση 40m. Υποστηρίζει HDTV έως 1080p (1080p24fps), High Definition Audio και είναι 3D Ready. Όπως και η μονάδα QU-14WE που προαναφέραμε, έτσι και αυτή έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των ρυθμίσεων ανάλυσης των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στις εξόδους για αυτόματη προσαρμογή του σήματος, αλλά διαθέτει παράλληλα και δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης του σήματος εξόδου.

HDMI σε CAT6 στην πράξη

Οι δοκιμές των συσκευών είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού παλαιότερα όπου είχαμε ασχοληθεί ξανά με αντίστοιχους μετατροπείς HDMI σε UTP, τα αποτελέσματα στην ποιότητα δεν ήταν πολύ καλά. Αυτήν την φορά όμως, το σκηνικό άλλαξε τελείως, με τις συσκευές της CYP να εκπλήσσουν με την απόδοσή τους. Η ποιότητα εικόνας του καναλιού Astra HD promo, στις 23.5oE (ανάλυσης 1080i), παρέμεινε εκπληκτική, χωρίς κανένα “σπάσιμο”, διατηρώντας παράλληλα τον ψηφιακό ήχο.

Αρχικά πειραματιστήκαμε με το απλούστερο ζευγάρι πομποδέκτη PU-107. Σε ένα καλώδιο CAT6, περίπου 25 μέτρων, τοποθετήσαμε βύσματα RJ-45 (straight through), κάναμε τις απαραίτητες συνδεσμολογίες και αμέσως είχαμε εικόνα HD από το δορυφορικό δέκτη στην τηλεόραση μέσω του καλωδίου UTP. Το σύστημα είναι το απόλυτο plug n’ play, αφού όχι μόνο δε χρειάζεται καμία απολύτως ρύθμιση, αλλά επαναφέρει αμεσότατα την εικόνα απευθείας μόλις εισάγουμε ένα βύσμα της συνδεσμολογίας (δεν απαιτείται κανένα reset μονάδας). Για όσους εύλογα αναρωτιούνται εάν το σύστημα λειτουργεί μονάχα με καλώδιο CAT6, δοκιμάσαμε τη λειτουργία με ένα καλώδιο CAT5e FTP, περίπου 20 μέτρων και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το σήμα που προαναφέραμε. Προφανώς, η προδιαγραφή CAT6 είναι για την υποστήριξη μεγαλύτερων bit-rates, σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως και την υποστήριξη πολυκαναλικού ήχου.

Σειρά είχε το ζευγάρι πομποδέκτη με υποστήριξη IR. Οι μονάδες μπορεί να σας προβληματίσουν εάν δε σας ενδιαφέρει η υποστήριξη IR και προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε συνδέοντας μόνο την έξοδο Video. Η σύνδεση DCC δεν αφορά μονάχα τη λειτουργία του απομακρυσμένου τηλεχειρισμού, αλλά είναι απαραίτητη και για τη μεταφορά των σημάτων εικόνας και ήχου. Έτσι λοιπόν, για την επικοινωνία απαιτούνται πάντα δύο καλώδια UTP, ακόμα και εάν δεν χρησιμοποιηθεί η λειτουργία του απομακρυσμένου τηλεχειρισμού.

Τέλος, απαραίτητη ήταν η δοκιμή της “πολυσυσκευής” PU-Q1H4C, αφού έπρεπε να επαληθεύσουμε τη λειτουργία του με τον δέκτη του συστήματος PU-1106. Έχοντας πάντα συνδεδεμένα δύο καλώδια από τον πομπό προς τον δέκτη, οι μονάδες συνεργάστηκαν άψογα. Παράλληλα, τροφοδοτήσαμε τοπικά στο χώρο του πομπού μια οθόνη HD μέσω της εξόδου HDMI. Για τη σύνδεση λοιπόν τριών απομακρυσμένων τηλεοράσεων θα χρειαστούν 6 συνολικά καλώδια UTP. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μονάδα δε συνεργάστηκε με τον δέκτη του πακέτου PU-107.

Καλωδίωση…

Από τη μια πλευρά, οι μονάδες που εξετάσαμε στο παρόν άρθρο μάς παρέχουν προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, αφού σπάνε το περιορισμένο όριο μήκους του καλωδίου HDMI, διατηρώντας παράλληλα τις υψηλές αποδόσεις εικόνας και ήχου. Από την άλλη ωστόσο, μας βάζουν για άλλη μια φορά στον μπελά της καλωδίωσης, αφού και δίκτυο UTP να είναι εγκατεστημένο σε ένα κτίριο, είναι σχετικά σπάνιο να έχει προβλεφτεί CAT6, θεωρώντας ότι και το Gbps δίκτυο Ethernet είναι… αρκετό! Φυσικά, για ασύρματες μεταδόσεις των εξόδων RJ-45 των μονάδων δεν το συζητάμε καθόλου, αφού όχι μόνο οι απαιτήσεις ταχύτητας είναι τεράστιες, αλλά το σημαντικότερο, η μετάδοση που χρησιμοποιούν οι συσκευές δεν έχει σχέση με το πρότυπο Ethernet των Wi-Fi. Ποιος είπε ότι η υψηλή ευκρίνεια και η προηγμένη τεχνολογία δεν απαιτεί θυσίες;

info

Elnetcom, τηλ.: 210-9649644, d@elnetcom.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Ekselans EK CAST

  Ekselans EK CAST

  Το EK CAST βελτιώνει την εμπειρία πολυμέσων των φιλοξενούμενων στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ή/και νοσοκομείου, γηροκομείου κ.λπ.), επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τόσο το δικό τους περιεχόμενο π...
 • Huayu 0143

  Huayu 0143

  Αν χάλασε το τηλεχειριστήριο του αποκωδικοποιητή σας MAG, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η KAL Electronics έχει τη λύση! Διαθέτει το Huayu 0143, που είναι ένα οικονομικό τηλεχειριστήριο αντικ...
 • Tesla XT850

  Tesla XT850

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
 • D-Link DMS-106XT

  D-Link DMS-106XT

  Απολαύστε αξιόπιστο ενσύρματο Ethernet 10 Gigabit, με πέντε θύρες 2.5 Gigabit, λειτουργία Turbo για ιεράρχηση QoS βάσει θυρών, καθώς και πολύχρωμο φωτισμό LED, που σας επιτρέπουν να εξαλείψετε τα ...
 • Digitalbox 8200 HD FTA

  Digitalbox 8200 HD FTA

  Ένας νέος δέκτης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από την Ψηφιακή Τεχνολογία Α.Ε.Β.Ε. Πρόκειται για τον Digitalbox 8200 HD FTA, έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με DVB-S2 tuner που έχει σχεδιαστεί γ...
 • Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Νέο παράθυρο στην πληροφόρηση των επαγγελματιών ψηφιακών λύσεων άνοιξε η Panel TV με τη συμμετοχή της και την παρουσίαση νέων καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών στη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση συστημάτ...
 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U30

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U30

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
 • Αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans από την IDComs

  Αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans από την IDComs

  Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία της IDComs για την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Ekselans στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της IDComs, ο σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να εμπλουτίσει τη γ...
 • Octagon Spirit PRO

  Octagon Spirit PRO

  Έφτασε στην Tronix ο νέος Octagon Spirit PRO, ένας IP δέκτης που συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία με την κορυφαία σχεδίαση και προσφέρει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες για μια απαράμιλλη εμπειρία...
 • Η AVM στην MWC 2024

  Η AVM στην MWC 2024

  Στη φετινή MWC στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για ισχυρές συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro για οπτικές ίνες υποστηρίζει επιπλέον σύνδεση DSL κ...
 • TP-Link SG6428X & SG6654X

  TP-Link SG6428X & SG6654X

  Τα SG6428X και SG6654X είναι δύο υψηλής απόδοσης επαγγελματικά switches επιπέδου L3 της TP-Link, τα οποία διαθέτουν πλεονάζουσες μονάδες τροφοδοσίας και προσφέρουν γρήγορες ενσύρματες ταχύτητες 10...
 • devolo Magic 2 WiFi next

  devolo Magic 2 WiFi next

  Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
 • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
 • Sat & Zap, Μάιος 2024

  Sat & Zap, Μάιος 2024

  Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...